Jag lägger upp en liten diskussionstråd, med anledning av mörkertalet kring hur mycket aktier som ägs via privata aktiebolag.
Som vanligt när det gäller skattefrågor så vet någon annan än jag bättre. Kontrollera med dem. Detta gäller särskilt eget AB, eftersom det är en konstruktion som inte jag har.
Det är inte helt ovanligt att egna företagare äger aktier via sitt företag. Meningarna går isär kring om detta är skattemässigt fördelaktigt.
Först måste man nog göra skillnad på två fall. Det ena, som antagligen är vanligare, är att man driver ett vanligt fåmansaktiebolag och över tiden lägger på sig rätt stora summor pengar i bolaget eftersom man inte vill ta ut dem och betala hög skatt. Därför ser man ofta verksamhetsbeskrivningar för aktiebolag i stil med ““Import, export och grossisthandel och därmed förenelig verksamhet; Handel och förvaltning av värdepapper och därmed förenelig verksamhet.”” Låt oss kalla detta fall A.
Det andra fallet är när någon startar ett aktiebolag enbart med syftet att använda för aktiehandel. Låt oss kalla det fall B.
Tittar vi på fall B så borde det vara kraftigt missgynnat skattemässigt. Lön beskattas hårdare än inkomst på kapital, och vinster som inte tas ut beskattas nästan lika högt som kapital via den svenska bolagsskatten på 26%. Anledningarna till att göra så här kan däremot vara att man fullt ut kan kvitta förluster ett år mot vinster ett annat, vilket man inte kan som privatperson. Man kunde förr även ducka förmögenhetsskatt den här vägen om eget aktiebolag sattes till taxeringsvärde noll kronor.
I eget AB kan det också vara enklare att få igenom förvaltningskostnader. Datorer, en rejäl tradingstation med 5-6 skärmar, lokalhyra, kostnader för att åka på bolagsstämmor etc borde gå ta via aktiebolaget. Naturligtvis får inte datorerna användas för privat bruk, då skall man beskattas för datorförmån.
Ytterligare en anledning kan för den som försörjer sig på daytrading är att om man har ett aktiebolag så kan man definitivt hävda att man har ett jobb, och därmed omfattas av t ex barnomsorg, vilket jag skrivit om tidigare.
Fall A är inte ovanligt, exempelvis inom konsultbolag. Det finns ju liten anledning att ta ut mer lön än lite drygt 26000:- SEK i månaden med både kommunalskatt och arbetsgivaravgifter, och sedan så mycket utdelning som möjligt i enlighet med 3:12-reglerna. Tar man ut mer lön så åker man på marginalskatt och tillsammans med arbetsgivaravgifter så kryper beskattningen upp mot 85%. Därför låter många kapitalet bygga upp i aktiebolaget och tar bara 26% bolagsskatt. Istället investerar man kapitalet direkt via aktiebolaget. Ett konsultbolag med bara en enda konsult kan dra på sig 500 000:- SEK och uppåt per år i överskott, för högarvoderade expertkonsulter kan det röra sig om flera miljoner varje år.
Tids nog antar jag att man kan avveckla bolaget och bara plocka ut utdelning under många år, även om man då ändå drabbas av dubbelbeskattning, men åtminstone undviker förmögenhetsskatt när den återinförs av den röd-gröna axelmakten någon gång i framtiden.
De investerade pengarna kan även senare användas för att starta andra aktiebolag, dotterbolag, eller gå in som delägare i andras företag, vilket kanske är en positiv
Det kanske också finns någon fördel när det gäller arv, fast det borde kvitta nu när arvsskatten är avskaffad?
Naturligtvis leder den höga beskattning (på allt) i Sverige till de tre F:en: fight, flight, fraud. Skatteverket brukar sätta efter det där, t ex kan företaget låna ut pengar till ägaren, köpa bostaden som hyrs ut billigt till aktiebolagets ägare, eller så ägnar man sig åt avancerad skatteflykt omvägen via utländska bolag. Och inköp av saker för privat bruk, inte sällan med felaktigt specificerade kvitton. Ni känner igen det där från olika artiklar i media när någon åtalas eller fälls för skattefusk.
Själv har jag svårt att se hur fall B skall motiveras, dvs att låsa in redan beskattade privata pengar för att handla aktier via eget AB, när man enkelt kan undvika skatt via t ex kapitalförsäkringar (som i praktiken innebär att man internt kvittar förluster ett år mot vinster ett annat, om man tänker efter). Fall A är en effekt av den hårda dubbelbeskattningen av fåmansaktiebolag, men går antagligen att motivera, om inte annat för att förvalta pengarna inför en framtida expansion.
Men jag är långt ifrån insatt i frågan, så det vore mer intressant att höra era egna erfarenheter och funderingar.
20 kommentarer
Det finns faktiskt dom som har aktier i en kapitalförsäkring i aktiebolaget …
Vad ska man med ett AB till när man kan jobba svart?
Som du skriver är fall A rätt enkelt att se fördelarna med.
För både A och B gäller att reavinster i onoterade bolag inte beskattas i AB-t.Om du alltså som privatperson riskerar reaskatt säljer du in aktieposten till AB-t som sen tar oskattad reavinst.
Fall C vill jag bryta en lans för dvs ett AB i lågskatteland inom EU tex Cypern. Låg bolagsskatt och helt "Vitt".
mvh
Hellbound
Ett sätt att komma runt med lite lägre beskattning såvida man har ett långsitkigt perspektiv är att man pantförskriver en aktiedepå i företaget som direktpension.
enbart bolagsskatt, sedan direkt i aktier och man behöver inte skatta (med undantag av den låga avkastningsskatten (hälften av vad en kpitalförsäkring kostar) fram till dess man tar ut pengarna och då enbart inkomstsskatt för individen och ingen arbetsgivaravgift eller annat för företaget.
En direktpension är också upplösningsbar och kan användas som expansionskapital i företaget…man kan mao realisera vinster gratis.
Fall c med att köra utomlands med lägre skattetryck, fungerar det verkligen om man sitter i Sverige och handlar och köper aktierna?
Fick just en ide… Kan man göra så här om man har egen firma?
Man själv tar ut en lön på ~26000.-/månad.
Man anställer sina barn som springpojkar och ger dem 5000.-/månad i lön.
Barnen får sedan köpa familjens mat, platt-tv, nya fälgar till bilen, semesterresa och whatever.
Fastnar man i nätet för detta?
anonym 13.30
Du får skaffa depå och konto i bank så funkar det.
Fast tog en oherrans tid med SHB att få det på plats
Mvh
Hellbound
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Håller med om att fall B inte är lönsamt. Största fördelen med fall A tycker jag är att man får "ränta på ränta effekt med oskattade pengar. Blir dessutom bara 26 % vinsskatt (om man inte har kf). Ser det själv som en pensionsförsäkring som jag själv förfogar över på ett annat sätt än att ha en vanlig tjänstepension. Men det kräver att man har ett riskfritt AB d.v.s. inga lån eller andra åtaganden som kan stjälpa bolaget. Kan vara ett moderbolag till en annan verksamhet.
Man borde kunna ha sina barn som timanställda för att t ex gå till postboxen och hämta företagets post, köpa in kontorsmtrl etc. Eller så kan hustrun vara avlönad för att göra detta.
Det är förstås ingen vits att göra så för familjemedlemmar som redan nått gränsen för marginalskatt.
En fördel är kanske också att alla anställda kan vara med på julmiddagar och kick-offer…
Enligt skatteverket:
Det innebär att du för inkomstår 2009 kan ha en inkomst på 380 200 kronor respektive 538 800 kronor utan att betala statlig inkomstskatt respektive förhöjd statlig inkomstskatt. Detta beror på grundavdraget och den delen av den allmänna pensionsavgiften som går att dra av.
Pappan.
Du kan inte ta ut lön i enskild firma.
pappan, till att börja med kan du inte ha en anställd att springa privata ärenden, då blir det förmån. lön till närståendekretsen måste motiveras med vad motsvarande extern person skulle ha för lön för samma jobb. du kan alltså inte bara betala ut lön för att jämna ut skatten, du måste kunna motivera att lönen var rimlig i förhållande till tjänsten.
anonym 22:55, man kan betala ut lön ur egen näringsverksamhet, bara att registrera sig som arbetsgivare. maka/make räknas dock inte som anställd utan som medhjäpande make/maka och hanteras i deklarationen. antar oxå att när pappan säger "ta ut lön" så antar jag att han menar hur stor inkomst han planerar att taxera för.
Om man äger värdepapper via bolag beskattas reavinsten med bolagsskatt och därefter med ytterligare skatt när du tar ut lön eller utdelning från bolaget. Skatten blir alltså betydligt högre än att investera privat (max 30 %).
Kapitalförsäkringar har en lägre skatt om du bara går lång i aktier och fonder och du räknar med att göra vinst genomgående (men det gör man ju förstås :-).
Men du kan t.ex. inte:
– blanka
– göra optionsaffärer
– handla strukturerade produkter
Så ibland blir valet istället mellan att ha en privat depå eller en depå på företaget.
Hoppas att nån fortfarande svarar på tråden.
Kan man inte använda alla intäkter i bolaget för att köpa aktier och sedan göra ett lågt resultat, eller måsta man först ta ut lön och bolagskatt och sedan använda vinsten till att köpa aktier i bolaget? Det vore ju skönt om man kunde binda upp aktier som ger bra utdelning och sen ta ut utdelningen som lön och vinst via sitt egna bolag. Det man vill åt är ju att kunna använda lite mer kapital än man kan som privatperson.
tacksam för svar
Bolagsskatt åker du på ändå. Men det ger bättre ränta-på-ränta att investera ifrån aktiebolaget om det nu går väl, istället för att investera dubbelbeskattade pengar. Går det illa kan du väl realisera en förlust och därmed få lägre bolagsskatt framöver.
Det går utmärkt att handla optioner och strukt via Nordnets kapitalförsäkringar…
gammal tråd men i fall B så kan du ju bara handla saker ink moms, eftersom abt inte är momspliktigt?