Per Gudmunsson i SvD skriver lite om Spara & Slösa, och om hur man förr byggde ekonomin på sparande och investeringar, istället för skuldsättning och konsumtion. På den tiden förlitade sig också världen på USA:s guldmyntfot i Bretton Woods-systemet, och vi visade också upp högre tillväxt än under skuldsättnings- och konsumtionsdecennierna efter USA övergav Bretton Woods.
Slösa-metoden får alltså underkänt, tillväxten var bättre än Spara var politiskt korrekt.
Men Spara & Slösa lever fortfarande vidare i Swedbanks tidning Lyckoslanten, vilken jag ibland recenserar, t ex här eller här. Fast numer handlar det mest om att Slösa är så mycket vackrare och har så mycket roligare än Spara.
I politiken tar Östros på sig Slösas blonda peruk, medan Reinfeldt och Borg har Sparas lite mer luggslitna naturliga hår. (Ja, lite rolig liknelse med tanke på politikerelitens hårfästen.) Det är lite lustigt, eftersom socialdemokraterna om och om igen vill påtala att det var deras sparpolitik under 1990-talet som räddade Sverige från det slöseri som de brukar anklaga den borgerliga regeringen 1991-1994 för. Men nu när man är i opposition så vill man helt plötsligt slösa igen.
Sanningen är den att Sverige är och förblir ett exportland, och vi är därför beroende av utvecklingen i omvärlden. Och den kommer inte förändras även om Östros-Sahlins rödgröna axelmakter höjer ersättningen i den svenska a-kassan. Vad vi istället behöver är sparande och återhållsamhet till ekonomin tillfälligt vänder i våra exportmarknader, vilket kan ta många år.
Det går inte att beskylla alliansregimen för finanskrisen, hur gärna de rödgröna axelmakterna än vill det. Den lånebubbla som byggdes upp i Sverige skapades främst under Göran Perssons socialdemokratiska regim. Som bekant toppade det hela 2007 och bubblan började pysa, strax efter att alliansen tog över makten. Nu måste man spara för att kompensera för överdådet under Göran Perssons år.
14 kommentarer
En liten parantes dock.
Månaderna innan Sverige klev in i Bretton Woods och låste vår valuta så devalverade vi kronan med lite drygt 30% i ett slag.
Jag skulle vilja säga att lånebubblan har byggts upp under flera olika regeringar från 1980 och framåt. De första stadierna var inte lika extrema. Men det har rått en outtalad konsensus mellan de politiska blocken om att det som hände var bra. Göran Persson råkade sitta under större delen av slutspurten, men grunden finns redan på 1980-talet.
Vad du säger är att den nuvarande högerregeringen ingenting kan eller skall (för den delen vill väl dom ingetdera) göra något för att få Sverige och svenskarna på hugget igen! Sitt stilla i båten så sköter ekonomifader "Global Kapitalism" saken!Ni ekonomer ger jag inte mycket för!
Bengt sosse, det finns saker regeringen kan göra, t ex stimulera sparande, amorteringar och investeringar, t ex genom att lagstifta om ett krav på en viss kontantinsats på bostäder, och lagstifta om en viss lägsta amorteringstakt.
Det är via sparande och investeringar som man bygger hållbar ekonomisk tillväxt.
Kanske en peronlig fråga men vad tycker du skattesatsen i Sverige borde ligga på för att få systemet med privat- och offentlig sektor att gå ihop nu när den privata exportsektorn alltmer kommer att reduceras?
25 % rak skattesats på allt.
Tycker själv att varje skattekrona i varje kommun skall redovisas för allmänheten i media/kvartal så att alla som kan/vill ska kunna följa den gemensamma politik som bedrivs.
Landstingen skall dessutom avskaffas då de har en enorm byråkrati som inte är produktiv för medborgarna. Staten med hjälp av kommuner ska kunna fixa detta ändå.
Tror själv med hjälp av den kommande enorma kris vi närmar oss så kommer många att engagera sig allt mer då folk förstår att det är deras egna pengar som nu förstörs och att vi inte kommer gå tillbaka till detta konsumtionssamhälle på en lång tid.
Människan är inte dum i längden men ibland väldigt korttänkt.
Full som fan men ändå jävligt nykter./Lonely Rider
20-20-20-20-20
20% skatt på all inkomst, både kapital och arbete
20% moms
20 000 grundavdrag, även på inkomst av kapital
20% arbetsgivaravgifter/egenavgifter
20% i bolagsskatt
Inga avdrag för nettounderskott av kapital (dvs räntor eller reaförluster som överstiger kapitalinkomster). Inga avdrag för något, inte resor till jobbet, pensionssparande etc.
Mer komplicerat än ovanstående skall inte skattesystemet vara. Iom grundavdraget så blir skatten progressiv, man betalar högre andel skatt ju högre lön man har, så inga socialister kan gnälla.
Men vad säger du om ex huslåneavdrag?
Sen får du nog många arbetare emot dig att inte dra av för milersättning. Känner många som bluffar big time där.
Men o andra sidan går dom pengarna rakt ut i systemet på en gång (om inte till bolagsystemet allafall) haha Ha en skön kväll.
Välstånd kommer från produktion/tjänster som är säljbara, helst utanför landet där de är producerade och pengarna hamnar/beskattas.
Det behövs alltså pengar, investeringar för att starta/driva bra företag, sossen. Det som din Mona propagerar för kommer knappast göra Sverige bättre, det får bara folk med hjärna att dra härifrån. Och ta med sig pengarna som investeras i något land där det finns bättre förutsättningar för att driva företag.. hon verkar rent av outbildad… BidragsSverige är hennes melodi. De som blir kvar i det här landet är "leftovers". "Men vänta, vem ska försörja mig nu?"
Att göra som i USA (cash for clunker eller vad det kallas), ge pengar för att skrota äldre bilar och därmed förstöra fungerande produkter (som kunnat tjänstgöra några år till) är rena vansinnet. Man förstör tillgångar och tar andras pengar och delar ut till dem som valt att köra en gammal äldre miljöovänligare bil.. Ger rätt signal och incitament (NOT)
Deras nyproducerade bilar skulle de ta och sälja utomlands istället, det skulle ge välstånd. Men man tillverkar väl inte tillräckligt bra bilar?
Thaman
"Sen får du nog många arbetare emot dig att inte dra av för milersättning. Känner många som bluffar big time där."
Helt riktigt att man inte ska få göra avdrag för att pendla. Får deala till sig högre lön om det ska vara värt det helt enkelt.
Jag känner också folk som gärna tar ett jobb ganska långt ifrån där man är skriven och sen sammåker man och alla drar av. De måste dock tänka på att åka rätt många mil privat också eller vrida fram mätaren utifall de blir kollade.
Så det är lämpligt att ta bilen söderut på semestern. Billigare än flygbiljetter för en familj dessutom, plus att man får mil på mätarn.
Thaman – hederlig
När oljan nu sinar efter peak oil så är det direkt kontraproduktivt att via avdragsrätt subventionera långa och dyra pendlingsresor.
Och att inte få dra av för räntor är för att folk inte skall ta större lån än de har råd med. Med 20-20-20-20-20 så får även "arbetaren" sänkt skatt som bör kompensera för slopad avdragsrätt.
Att bygga välstånd innebär att man först sparar och sedan investerar. Om man istället lånar och konsumerar så kanske man känner sig lyckligare för stunden, men den väg man då slagit in på leder ofelbart till katastrof. Detta visste man redan på 1400-talet och säkert också ännu tidigare. Alla dem som propagerar för en fortsättning på låna/konsumera-mentaliteten vill alltså inte bygga välstånd utan bara få ännu en knarkinjektion för ett kort dyrbart lyckorus, även om det sedan leder till ekonomiskt elände.
Redan i grundskolan så borde man därför införa obligatorisk ekonomisk undervisning så att sambandet mellan välståndsbygge och sparande blir tydligt för alla barn. Därmed skulle dessa människor sedan vara väl rustade för att genomskåda populistiska politikers osunda argumentation för att bibehålla låne- och konsumtionssamhället. Detta samhälle är i grunden osunt och måste försvinna om vi skall kunna bygga en sund och uthållig framtid för våra barn och för oss själva.
Cornu, 20-20-20-20-20.
Jag tyckte 25 och trodde aldrig att jag skulle behöva känna mig som förespråkare av hög skatt med det. Tvärt om, men jag vidhåller 25.
Men den enkla principen gillar jag också. Bort från avdragsdjungeln. Den ledar bara till fiffel och kontrollbehov.
/Morfar