Från de rödgröna axelmakterna kommer det kritik mot den borgerliga alliansregimen att man inte gör tillräckligt mot arbetslösheten, ex inte höjer a-kassan eller inte skickar mer pengar till jobb som inga kunder efterfrågar, respektive meningslösa arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Sanningen är att vi är mitt inne i den värsta globala ekonomiska och finansiella kris vi sett i mannaminne, och som ett exportland så är det främst hur våra exportmarknader mår som styr den svenska ekonomin. Att höja a-kassan eller sänka skatten för pensionärer ger inte en vändning i konjunkturen hos exportmarknaderna, oavsett hur mycket socialdemokraterna tjatar om det.
Men hur står det egentligen till med arbetslösheten? Jo, sanningen är att fler har jobb idag i alliansens Sverige mitt under den värsta ekonomiska och finansiella krisen i mannaminne, än vad som hade jobb under de rödgröna axelmakternas styre samma tid på året under brinnande högkonjunktur 2006. En graf säger mer än några hundra tecken:
Alliansens jobblinje fungerar alltså, och detta visar hur kraftfullt skattesänkningar är för att stimulera folk till att jobba respektive skapa jobb istället för att gå på bidrag.
Vad de rödgröna axelmakterna försöker göra är att beskylla alliansregimen för babyboomen i slutet av 80-talet och början av 90-talet, som nu leder till att fler kommer ut på arbetsmarknaden och den procentuella arbetslösheten alltså stiger.
Vad man kan önska sig är därför riktade åtgärder just för att stimulera anställningen av unga vuxna i åldern 19-25. Det finns redan riktade stöd som lägre arbetsgivaravgifter, men kanske kan man göra mer.
Att folk fortplantade sig som kaniner under Ingvar Carlssons (s) regim 1988-1991 är knappast Reinfeldts fel.
18 kommentarer
Men vänta nu, om det är exporten som är det helt avgörande, och höjd a-kassa eller sänkt skatt på pensioner inte kan vända konjunkturen, hur kan då jobbskatteavdraget göra det ?
Högre skatt på tobak för att motverka rökning. Högre skatt på alkohol för att motverka supande.
Hur påverkar högre skatt viljan att starta företag eller söka jobb? Hur påverkar högre skatt möjligheten till investeringar?
Framtiden bygger vi på sparande och investeringar, samt startandet eller expansionen av företag.
När man får mer över i plånboken blir man mer motiverad att arbeta (mer), precis som lägre skatt på alkohol leder till mer supande.
Med (s) höga a-kassa så innebär marginaleffekten av t ex dagis, pendlingskostnader, parkering på jobbet, lunch på jobbet etc att man inte får mer pengar över om man tar ett jobb. Så varför anstränga sig? Med jobbskatteavdraget plus den lägre ersättningen i a-kassan så innebär skillnaden mellan arbetslöshet och jobb mer pengar i fickan.
Siffrorna talar för sig själva, fler har jobb idag än när sossarna styrde.
Ett samhälle där alla ska ha det lika oavsett insats kommer att utarmas och bli fattigare.
sossarnas affärside är misär utan avundsjuka…
om alla har det lika skitkass så är det ingen som blir avundsjuk…
Alliansen har verkligen gynnat mig och min fru som har jobb.
Tyvär växer klyftorna i dessa tider och det ser inte så roligt ut framöver för de sjuka, våra ungdomar, fattig-pensionärer och arbetslösa. Vem som sitter vid makten tror jag inte spelar så stor roll och Politiker i oposition, kan säga och lova vad som helst. MEN jag undrar jag varför du kallar de rödgröna för axelmakten? ska vi kalla Alliansen för de "fyras gäng"? Jag tycker ochså det var onödigt att skriva att folk avla av sig som kaniner under Carlsson regeringsperiod. Tack för en bra blogg samhälls-analyser och fakta
Kom igen nu Cornu.
Varför använder du alltid ordet "regim" för den röd/gröna regeringen?
Från peddan – "Regim":
"används ofta i negativ bemärkelse, om en regering eller liknande som inte är vald genom ett demokratiskt val, såsom till exempel "våldsregim" eller liknande".
Borde du inte redovisa antalet arbetslösa också?
KuntaKinte, jag använder regim generellt, ovan står det t ex "alliansregimen" också.
En regering är per definition ngt negativt, då den bestämmer över andras liv.
Och rödgröna axelmakten, tja kallar man den ena sidan "alliansen" (de allierade) så är det väl passande att kalla den andra sidan för axelmakt.
Att jag skrev om babyboomen är bara för att använda samma kassa retorik som axelmakterna gör, dvs att allt som sker nu är alliansens fel. Om allt som sker under en regim är regimens fel, så var det sossarnas fel att vi fick en babyboom.
Om babyboomen inte var sossarnas fel, så är det väl inte heller alliansens fel att vi har en global finansiell kris?
Fakta är och förblir likväl att fler är sysselsatta idag än under Göran Perssons regering. Det kommer man inte undan.
Jag måste ha missat Ingvar Carlssons pornografiska effekt…
Du vet vad de säger om män och skostorlek…
Menatteee… Det låter som att du tycker att babyboomen är något negativt? Det har jag ju svårt att köpa.
Intressant vinkel, annars.
Har man fått sossehatet med modersmjölken så har man …
Att C blev ekonomiskt oberoende under Göran Perssons tid vid makten, hör liksom inte hit …
På vilket sätt har Göran Persson bidraget till det?
Dels är ekonomiskt oberoende en överdrift, och dels är det snarare trots Göran Persson, inte tack vare.
En som dock blev ekonomiskt oberoende av Göran Perssons regim var Göran Persson själv.
Frågan är var jobben ska komma ifrån? Vi kan ju inte tvätta varandras toaletter och tro att ekonomin kommer blomstra.
Ibland är procent talande och ibland missvisande. I fallet arbetslöshet tycker jag personligen att procent är talande. Ökad folkmängd ger ju i sin natur fler arbetstillfällen (skola, vård osv). Jag tycker nog att spetsar till det lite för mycket och att ditt ideologiska tycke "passerade" hjärnan lite för fort. Tackar för övrigt för din intressanta blogg, även om jag inte alltid håller med dig.
"Frågan är var jobben ska komma ifrån? Vi kan ju inte tvätta varandras toaletter och tro att ekonomin kommer blomstra"
Det är ju faktiskt precis så ekonomi fungerar, fast en tvättar den andres toalett och den andre putsar den förstas skor.
I slutändan bygger den ene en bil åt den andre och den andre lagar mat, kör taxi och friserar den första, så har båda fått det bättre.
Jovisst, så länge inget köps från utlandet (de flesta saker jag köper kommer från Kina numera, förutom viss mat) eller några pengar inte spenderas utomlands, läs resor etc.
Så det blir ett läckage i ett sådant Sverige. Har vi inte tillräckligt stora export intäkter så dräneras Sverige sakta men säkert.
PD
@PD: Men å andra sidan – har vi inte tillräckliga exportintäkter så får vi färre jobb, folk spenderar mindre – och balansen återställs osv
@anonym 0826:
Det är ju just det som är grejjen, som ngn annan också skrev: Ngn gör ett jobb åt ngn annan, som gör ett annat åt ngn tredje osv osv.
Så om en person passar barnen åt en annan, så kan denne tillverka tex en traktor, som bonden kör så att hon kan producera fler grönsaker – som den första kan köpa för sin lön.
Sen finns det jobb som är mer eller mindre effektiva: Tex är utbildning bra i längden, men mer tärande än närande på kort sikt. Sjukvård är bra för att återställa folk i "jobb-bart" skick, men mkt sjukvård är inte lika närande på kort sikt. Att sopa stadsparken är väldigt svårdefinerat på 2n "Närqandegrad" då det bara kostar pengar i ett 1a skede, men i slutändan kan få folk att trivas i sin stad och göra dom mer produktiva osv osv
Men det är lite där som marknadskrafterna spelar in – olika personer på olika ställen i olika skeden har olika behov. Ibland blir det mer "rätt" än annars, men i slutändan finns en dynamisk balans.
/K