Samlingssajten Hela Gotland rapporterar att Nord Stream-konsortiet börjat lägga upp rör i Karlskrona till fossilgasledningen. Totalt skall ca 13000 rör läggas upp i Karlskrona inför bygget.
Det är mycket pengar och arbete för något som ännu inte är godkänt av den svenska regeringen. Nord Stream förutsätter alltså att de får ett ja, alternativt att man helt enkelt kommer strunta i vad regeringen beslutar. Som bekant sköt regeringen upp beslutet med motiveringen att ansökan var undermålig.
Svenskar som vill ha fossilgasledningen hävdar att Sverige inte har möjlighet att säga nej, eller att ett svenskt nej inte spelar någon roll, men lobbyister för Nord Stream säger att ett svenskt nej innebär att man inte kan bygga. Dessutom menar förstås lobbyisterna att just Sverige blir tryggare om gasledningen byggs.
Nu var det ett uttalande från i juni, annars hade man ju kunnat tolka det som att Sverige blir tryggare eftersom ryska krigsfartyg kommer patrullera gasledningen och därmed fylla det vacuum som det svenska försvaret utgör. Eller att förmodade kapningar likt Arctic Sea inte blir möjliga när ryssarna patrullerar gasledningen och alltså har fartyg att ingripa med på svenskt vatten.
Fast jag tror mest att det rör sig om nyspråk. De som menar att svenska elpriser blir billigare om Nord Stream byggs, ägnar sig också åt nyspråk eftersom Europa redan får gasleveranser från Ryssland men ändå har högre elpris på kontinenten än vad vi har i Sverige. Nord Stream är och förblir främst en säkerhets- och utrikespolitisk konstruktion för att tillåta Ryssland att stänga av gasen till länder i forna Östeuropa. Och nyspråkarna förutsätter väl att fossilgas skall bli billigare i framtiden, trots att det är en ändlig energikälla som förväntas peaka runt 2015-2020.
Lobbyisterna talar förstås sanning i att man inte bygger Nord Stream för att stänga av den. Istället handlar det om att stänga av fossilgasen genom Ukraina, men det nämner förstås inga lobbyister.
Det finns ett begrepp som kallas maskirovka. Det är ett samlingsnamn för metoder, utrustning och doktrin för vilseledning av en motståndare, genom bland annat skenmanövrar. Men naturligtvis klassas man som konspiratorisk om man ser något samband mellan den stora ryska militärövningen Zapad 2009 och militärövningen Ladoga 2009, byggandet av Nord Stream, kapandet av Arctic Sea och den skyndsamma ryska responsen, samt besluten från ryska staten att Ryssland skall få använda rysk trupp för att skydda ryska intressen utomlands, även preventivt. Det är rätt duktigt av Ryssland att ha ytfartyg på plats mitt ute i Atlanten, för att med god timing kunna hitta Arctic Sea. En spontan gissning för den konspiratoriske är att inget annat land än Ryssland kommer få förhöra de gripna kaparna innan de återförs till militärövningen…
I historien Arctic Sea finns det ett land som behöver skämmas, och det är landet på vars vatten kapningen skedde. Alltså Sverige. Hur skall vi kunna svara för bevakningen av en för rysk ekonomi vital gasledning?
4 kommentarer
Egentligen är det ju inte skitkonstigt att ryssarna inte vill leda gasen genom Ukraina. Detta då de blir opålitliga leverantörer eftersom en uppsjö av Ukrainska parasiter förhindrar gasflödet och tar del av pengarna.
Läste en rapport om Gazprom där det visade sig att de på senare år köpt gasen/oljan dyrare från centralasien än vad de sedan sålt den för till Ukraina/Vitryssland (som i sin tur tripplat priset till EU). Skulle därför tro att logiken bakom Nordstream är mer ekonomisk än politisk, även om det så klart kommer att sätta våra kära balter i en, minst sagt, prekär situation.
Angående Zapad, Ladoga, gasledningar osv, så kan de alldeles säkert ha ett samband. Inte minst så behöver ju ryssarna träna på den typen av operationer om ledningen nu ska byggas, vilket verka vara fallet med tanke på det växande lagret i Karlskrona.
Klart det är Maskirovka. Allt som du räknar upp passar alldeles för bra för att vara en ren slump.
Och vi ska skämmas. Saknas ord för denna flathet och pyramidala oförmåga.
Ryssland återgår till den doktrin som gällde för det gamla Sovjetunionen i Östersjön (och på andra ställen).
Därav följer att vi minst borde svara upp mot det i praktiken och inte bara med tom retorik.
Det är stort, det är dyrt och det är krävande. Vilken politiker har modet att ta tag i det?
http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FO%3DRSS%26ArticleId%3D2009%255C08%255C25%255C349678
De hyr ut hamnen men säger nej till gasledningen…