I ett inlägg igår torsdag skrev jag om hur man skulle räkna ut totala bolagsvärdet för PA Resources (OMX:PAR,OSE:PAR) och Lundin Petroleum (OMX:LUPE). När vi väl vet dessa värden, dvs börsvärdet + skulder – likvida tillgångar, så kan vi göra en relativjämförelse på bolagets tillgångar.
Det här är naturligtvis en förenkling, då det inte är så enkelt som att bara titta på reserver och resurser, men jag gör det ändå. Samtidigt kommer aktieägarkriget på forumen mellan ägare av PA Resources och Lundin Petroleum säkert fortsätta tills Internet slutar att fungera eller något av bolagen blir uppköpta.
Enligt gårdagens uträkning hade LUPE ett bolagsvärde på 30 109 MSEK, och PARE ett värde på 8 315 MSEK.
Tittar man på bolagens hemsidor så säger sig LUPE ha 217.5 miljoner fat i sk P50-reserver, och PARE säger sig ha 107,5 miljoner fat. Vill man enbart värdera bolagen utifrån dessa certifierat kommersiella reserver, så landar det alltså på dryg 138:- SEK per fat för LUPE och drygt 77 SEK per fat för PARE. Det går väl att diskutera i all oändlighet varför LUPE skall värderas dubbelt så högt. Tydligen tycker marknaden att det skall vara så, annars hade inte börskursen varit därefter.
Men är verkligen LUPE högre värderat än PARE?
Om vi istället även lägger till betingade resurser, dvs oljeresurser som ännu inte är certifierade reserver med en plan för kommersialisering, så har LUPE enligt sin hemsida 294 miljoner fat betingade resurser och PARE har enligt sin hemsida 34.6 miljoner fat. Lägger man samman dessa med P50-reserverna, så når man en överraskande slutsats.
Priset på Lundin Petroleum blir då nämligen 58:86 SEK per fat och för PA Resources blir det 58:15 SEK.
Bolagen har alltså nästan exakt samma värdering per fat i backen, bevisat som obevisat. Inget av bolagen kan därför sägas handlas med rabatt mot det andra.
Samtidigt har det skett uppköp av oljebolag i intervallet tio till åtminstone 18 USD per fat, dvs ca 78 – 140 SEK per fat. Detta har dock avsett reserver och inte reserver plus betingade resurser, och om man tagit hänsyn till de uppköpta bolagens skulder vid sådana värderingar låter jag vara osagt. Lite lustigt blir att PARE hamnar ganska precis på den lägre gränsen, och LUPE på den övre om man tittar på USD per fat reserver.
Kriget mellan småspararna på forumen lär fortsätta.
Jag vill avsluta med ett citat som visar hur debatten kan gå: “Swisch! Woof! Dang! Ka-pow!“
3 kommentarer
Visst måste din uträkning betyda att marknaden inte tar speciellt stor hänsyn till bolagens skulder, utan räknar med going concern och att bolaget är effektivt finansierat? Annars känns det väl orimligt att värderingen sker till under dagens oljepris? Jag vet visserligen inte hur säkra ocertifierade fyndigheter är, men åtminstone i PARE:s fall (som ju hade relativt få ocertifierade fyndigheter) så bygger ju en värdering strax under oljepriset på att de överhuvudtaget inte kommer att hitta mer lönsamma fyndigheter? Naturligtvis skall ju riskfaktor tas med i värderingen men det känns i så fall som värderingen bara bygger på balansräkningen (dock osäker på huruvida fyndigheter värderas till verkligt värde) och inte diskonterar in några framtida vinster annat än för redan hittad olja?
Nej, Kubilaj.
Bolagen värderas till 55 SEK, inte 55 USD.
Och om man inte tar hänsyn till skulderna så får de inte samma värdering.
Ett oljebolag kan/bör aldrig värderas till oljepriset, eftersom man har kostnader och skatt att betala. Bolagen skall rent av värderas under nettot av framtida oljeförsäljning, eftersom försäljningen måste nuvärdesjusteras utifrån vad för avkastning man vill ha på sin investering.
My bad. Jag kom på min tankevurpa (inte med förväxlingen USD/SEK, den hade jag helt missat) innan jag gick och lade mig igår. Tack för en bra blogg.