När man är ute och åker får man ibland se sådant man bara blir glad av. Idag var en sådan dag, då vi var ute och åkte och passerade en härlig syn – långa rader av hässjor.
Ber om ursäkt för bildkvaliteten, mobilkamera.
Förr, i själva verket inte så länge sedan utan en bra bit in på 80-talet, var detta fortfarande en vanlig syn i Sverige om somrarna. Men de senaste decennierna har “traktoräggen”, de vita industriella ensilagebalarna allt mer tagit över. Men här och var finns det fortfarande småskaliga brukare som hässjar på gammalt vis.
Allt som behövs är en slåtterbalk eller rent av lie för att slå vallen eller slåtterängen, och sedan är det räfsa och högrep som gäller. För egen del brukar jag inte hässja, utan använder modern IT-teknik (dvs Internet) till att få tillförlitliga väderprognoser och slår gräset när det är minst 3-4 dagar av värme och sol utan moln i samtliga väderprognoser. Då räcker det att stränga höet eller yttorka det på slag, och sedan vända det varje dag tills det är torrt. Förr i tiden hade man inte tillförlitliga väderprognoser, så då var det hässjning som gällde oavsett.
Men ju senare på säsongen desto sannolikare blir det att man får ta till hässjor istället. Fast industriella brukare tar in det fuktigt och torkar med en skultork istället för solenergi. Eller gör traktorägg av det hela.
Är man några personer, gärna vänner eller grannar under trevliga former (t ex en öl eller nubbe för varje hässja) så går det fort och är en trevlig sysselsättning att hässja.
Jag har kört förbi platsen ovan någon gång tidigare, och då har man haft kor av den utrotningshotade lantrasen rödkulla betandes där man i år slog och gjorde hässjor. Mellan hässjorna kan man dessutom se en potatisodling, vilket förstås går utmärkt att göra i en vallåker då potatisen hävdar sig väl mot övrigt växtlighet. Så flyttar man runt potatisodlingen år för år.
För de som inte är insatta så kommer grovfodret på bilden, hö alltså, att under vinterhalvåret att ges till grovfoderomvandlare, kor alltså, som omvandlar höet till mjölk och kött. Vem vet, kanske är det några får inblandade också, som även omvandlar hö till ull eller skinn?
Angående tidigare inlägg om hetsen mot ekologiskt jordbruk, så driver den västsvenska ekoköttleverantören Gröna Gårdar numera en utmärkt blog. Man replikerar mot Lantbruksuniversitetets hets mot ekologisk produktion i ett långt, påläst och välskrivet inlägg där man också berör peak oil, och den parentes i mänsklighetens historia som det moderna fossila jordbruket innebär. Läs även deras övriga inlägg. Det är glädjande att en av (Väst)Sveriges största oberoende producentsammanslutningar av ekologiska köttproducenter är väl medvetna om peak oil, vilket också visar att det kan finnas andra långsiktiga anledningar till ekologiskt jordbruk.
Gröna Gårdars ekologiska kött är bland det mest närproducerade man kan köpa i butik i Västsverige, om man inte vänder sig direkt till en gårdsbutik med egen slakt. Köttet går att köpa i en del butiker i Göteborgsområdet, alternativt beställas direkt från Gröna Gårdar för uthämtning på gård eller i utvalda butiker.
Detta är gratis och frivillig redaktionell reklam för en produktfamilj och lokal producent som är förträfflig och levererar gräskött av högsta kvalitet. När ni grillat en entrecote av deras kött vill ni aldrig lägga gift- och spannmålsuppfött kött på grillen igen.
8 kommentarer
Det var sannerligen inte en dag för tidigt!
Att du iakttog ett glädjeämne – alltså. Grattis!
Mina dagar är fyllda av glädje, det är väl bara det att jag sällan delar med mig av dem. Delar jag t ex med mig goda aktieaffärer så blir folk sura och kallar det för backtrading.
Nostalgi. När jag växte upp (för länge sedan) häjssade vi höet. Vi var ensamma på Gotland att göra detta faktiskt. Morsan, som inte var från ön, hade tagit med sig denna bruk, där "stackade" man upp det på en central pinne om du förstår. Jag talar 60-talet nu 🙂
Tack för de fina orden om Gröna gårdar och om vår nystartade blogg!
Angående hö kontra ensilagebalar lär det tyvärr vara så att ensilerat grovfoder, eftersom det är mjölksyrat, ofta är bättre och näringsrikare foder åt djuren än vad hö är. Men en silo skulle kanske kunna vara ett alternativ till traktoräggen…
Jo, hässjat hö är vackert!
Jag brukar göra en hässja på landet av höet från den lilla plätten närmast vårt hus.
Hur man gör kan man läsa i en bra artikel på alternativ.nu
Det du ser på denna bild tillhör historien, men det är också det som du kommer att se i framtiden. Mycket av det som man gjorde förr i tiden men nu för tiden har maskiner till kommer åter att göras i framtiden när dessa maskiner för länge sedan försvunnit. Vi vill ju inte gärna tro det, men jag är övertygad om att vi framåt i tiden kommer att få se en återgång till ett sätt att leva som vi sedan länge glömt bort. Och detta kommer inte att skada oss alls utan kommer tvärtom att leda oss in i en lyckligare och bättre tidsålder. Så får vi bara hålla tummarna för att denna övergång från det som är till det som komma skall blir så lindrig och angenäm som möjligt.
Parentes skall det vara, inte parantes, eller hur Cornucopia?
Tack. Enligt SAOL har du rätt.