Jag nämnde något om 4% i slutet på mitt inlägg om Wibblekonto.
Vill man leva på kapital så bör man inte ta ut mer än högst 4% om året är en bra tumregel.
Varför kan man då fråga sig?
Säg att du får en avkastning om 12% efter skatt och inflationen är 3%. Vid en första anblick ser det ut som man kan ta ut 9% som lön, och återinvestera 3% för att kompensera för inflationen.
Men då lurar man sig själv. För vissa år får du ingen avkastning alls, utan går istället back. Därför måste man återinvestera mer än inflationen, för att bygga upp bufferten för de år man tar ut 4% trots att kapitalet minskar.
Säg att man går med 10% i förlust efter skatt vart fjärde år, och inflationen då är 2%, samt uttaget är 4%. Då behöver man alltså ha ackumulerat 16% under de goda åren. Tog man i exemplet ovan ut 9% i lön, så minskar nu kapitalet realt. Hade man istället tagit ut bara 4%, så hade man sparat undan 5%. Inträffar förlustår bara en gång på fyra år så räcker detta ligger man fortfarande svagt på plus.
Nu är ovanstående förenklad matematik, jag har använt addition och subtraktion. Med ränta på ränta så ser det lite annorlunda ut, men principen kvarstår. Man kan inte ta ut hela den inflationsjusterade ökningen av kapitalet som lön, utan bör hålla ett högst begränsat uttag för att kompensera för de dåliga åren. 4% kan vara en god tumregel om kapitalet ligger på börsen.
Och återigen ligger här ett problem kontra lönearbetare. Säg att man har en halv miljon i kapital. En halv miljon euro alltså, en halv miljon SEK kan man inte leva på. Man är alltså inte ens miljonär med internationella mått. 5.5 MSEK ger med 4%-regeln en möjlighet att ta ut en årslön på 220 000:- eller drygt 18 000:- SEK i månaden.
Detta motsvarar en bruttomånadslön av lönearbete på lite drygt 30 000:- SEK, beroende på var du bor. Bättre än så blir det inte med 5.5 MSEK, som dessutom måste förvaltas aktivt. Eftersom du inte har någon lön så blir du eller inte kvalificerad för någon a-kassa om du skulle bli av med allt kapital, och du får ingen sjuklönegrundande inkomst (SGI) hos Försäkringskassan att plocka ut vid sjukdom eller föräldraledighet. Inte heller betalas det in någon pension till dig.
Pensionen kan man dock bortse från, kapitalet är ju din pension och bör fortsätta avkasta även när du är pensionär, om du inte slösar bort det innan dess. Dessutom så kvalificerar du dig eventuellt för garantipensionen ändå, och pensionsåldern innebär i så fall en löneförhöjning. Det där är en brist i det solidariska pensionssystemet. Eftersom vi i framtiden kommer få se både lägre pensioner och högre pensionsålder, så kan man också tänka sig att det även blir behovsprövning av garantipensioner. Har man nog med kapital så kanske man inte kommer kvalificera för garantipension. Man bör iaf inte räkna med någon pension.
Sjukersättning och föräldraledighet bör inte heller vara ett problem, då kapitalet förhoppningsvis avkastar ändå, och tillämpar man tidigare nämnda Wibblekonto, så har man en buffert oavsett. Fast lämna inte datorn med riskfyllda placeringar. Hamnar du i en allvarlig bilolycka och åker in på sjukhus samtidigt som du ligger tungt belånad i en riskfylld placering, så finns risken att du får se dig om efter något nytt sätt att försörja dig när du vaknat upp igen.
Nästa problem är att många skulle tycka att du är korkad eller bli avundsjuka på den där halva miljonen, och inte förstå varför du inte festar upp den. Beware of Jante. Att behöva förklara ovanstående samtidigt som man presenterar sig som “jag lever på aktier” kanske är lite långsökt. Skadar ju aldrig att även ha något företag, eller rent av förvalta delar av kapitalet i ett aktiebolag. Därmed kan man kalla sig egen företagare, och det löser även en del andra problem.
Kanske skall göra ett truppförsök och säga “jag lever på aktier och kapital” när de frågar vad jag jobbar med, fast det inte är sant eftersom bara en del av årslönen kommer den vägen. Blir intressant att se reaktionen.
Någon som inte är Stureplansstekare där ute, utan umgås med vanliga människor, som provat att lägga korten på bordet? Vad har reaktionen blivit?
14 kommentarer
Hej!
Hur skulle Du placera 1 miljon i truster?
Vilken fördelning? Vilka truster?
Mvh
/Micke
i jämförelsen mot tjänsteinkomst är pensionsinkomst i högsta grad relevant.
För den som tjänar 30 000kr i månaden som tjänsteinkomst får först av allt 16% av denna inkomst skuldbokförd i pensionssystemet. Hur det blir med dessa pengar kan man förstås undra över men det kärvs inte så vansinningt många år innan man får en pension som är klart större än garantipensionen.
Sedan får man 2,5% avsatt i premiepension i månaden det ger 750kr i månaden skattesfritt som du kan "förvalta" om än bara i fonder och tidigast ta ut när du är 61 år, då får du dock betala inskomstskatt.
Sedan har de flesta andra någon form av tjänstepension och på de lägre inkomsterna som typå 30 000kr i månanden så är denna idag premieavsatt och du får normalt sett 4,5% av lönen skattefritt avsatt i en pensionsförsäkring som du sedan betalar skatt på vid uttaget.
mao så är din inkomst som anställd med 30 000kr i måandslön betydligt större än 30 000kr.
Som anställd har du sedan också extra förmåner kopplade till din anställning som medför ex. bättre villkor om du blir sjukskriven, skadad mm.
Jag vill nog påstå att det inte är så dumt att vara anställd trots allt. Det man verkligen inte skall göra det är att "hoppa över till andra sidan" med ett allt för litet kapital, då kan det bli en väldigt knaper tillvaro i många år. Året är att först av allt bygga upp stort kapital i unga år som anställd eller om du nu vill pröva lyckan att vara entreprenör (majoriteten misslyckas dock).
Din allra värsta "fiende" som levande på kapital är inflation och om löneinkomsttagare får reallöneökningar…
En annan aspekt är att det kan vara svårt (omöjligt?) att få lån hos banken till t ex en bostad om du lever på kapital och alltså inte kan visa upp en traditionell månadslön.
Med fördel så löser man alla lån innan man ger sig in på att leva på kapital.
"Någon som inte är Stureplansstekare där ute, utan umgås med vanliga människor, som provat att lägga korten på bordet? Vad har reaktionen blivit? "
-Nej det går inte att lägga korten på bordet, avundsjukan är för stor.
Bättre att låtsas vara som andra, jobba och ha det lite kärvt. Ljuga helt enkelt.
Alternativet är givetvis att vara egen företagare och typ sälja något man importerar från Kina (som cover). Sen kan folk tro att man får sina inkomster därifrån.
Har du tid att svara på min trustfråga Cornu?
/Micke
Tack för synpunkterna! Min situation ser mycket ut just såhär.
Man lägger inte korten på bordet i onödan utan ligger lågt. Och försöker vara så vanlig som möjligt.
Sen är det bra att ha en anställning att hänvisa till, även om inkomsterna bara är i relation till hur mycket man arbetar. Vilket blir ganska så sporadiskt.
En bra taktik är att inte sluta jobba helt, utan gå ner på halvtid eller så. Kapitalet får växa till sig så att det finns mer marginal i det, och man får ändå rätt mycket "fritid"
Förresten, har ett förslag till Micke med trusterna, sprid riskerna ordentligt. Max 10% av kapitalet i varje enskilt "placeringsobjekt". Hade jag haft 1Mkr att placera hade jag fördelat på ett par tre energitruster, typ Innergex, Great Lakes och Crescent Point, resterande 70% hade jag fördelat på lite olika bolag i olika brancher, i olika länder, i olika valutor, ja du fattar konceptet… Kanske HM, SHB, Fiskars, CocaCola..kanske någon/några andelar cash också…
Åsikter någon?
Mackan
man kan med lite kunskap tex köpa 10 olika aktier för 100.000 st.
Med lite god blanding och riskspridning så kan man få 20-25% i snitt i utdelning.
Frågan är bara vad lagförslaget 2011 kommer att få för effekter??
/Micke
Umgås bara med vanliga Svenssons och tog ett tag innan jag blev öppen med vad jag försörjer mig på.
Reaktionerna har varit positiva. Många som tycker det är häftigt och intressant att jag lever på handel med värdepapper. Blev till en början mycket frågor på nästan alla middagar/fester. Förklarat de för och nackdelar som det är med att ha det som jobb. Folk ser det som vilket annat jobb som helst. Förutom när jag säger att jag inte har tid att göra något utan måste jobba då kan det vara folk som tror jag skaffat mg ett vanligt jobb 🙂 Det har nog mest att göra med att jag till en början inte kallade det att jobba utan trada men snart har nog alla lärt sig att det är mitt jobb.
Varit på en del tillställningar med mycket folk med åsikter långt till vänster och endast någon enstaka som varit negativ. Det har varit personer som är negativa till att man ska kunna tjäna pengar på andras arbete så då faller ju allt aktieägande bort. Förutom med de längst till vänster kan det bli intressanta diskutioner. Brukar undvika att säga hur mycket jag tjänar då det kan sticka folk i ögonen utan nöja mig med att säga att jag kan leva på det.
Visst är det en del som är avundsjuka särskillt under perioder då de jobbar mycket och jag själv är ledig mycket. Men så hade det ju varit även om jag haft ett vanligt jobb och varit ledig när de jobbat mycket. Initialt skulle nog de flesta vilja byta med mig men när de funderat inser de att det inte är guld och gröna skogar och skulle nog hellre ha sitt eget jobb eller någon annans.
Min kalkyl för när man kan sluta sitt vanliga jobb för att försöja sig på trading ser ut så här:
Vanlig lön +35%(semester+pension)+30%(för att man är utanför systemet) + den avkastning man hade fått annars på sina pengar. Så med 5 miljoner i kapital och en lön på 30' och en avkastning annars på 3% efter skatt skulle kalkylen bli så här. 21' (30'*0,7 skatt avdragen)+ 10,5' + 9' + 12,5'(150'/12månader)= 43' så i genomsnitt måste man generera en avkastning på 43' efter skatt för att det ska vara värt att sluta ett jobb och börja handla värdepapper på heltid givet förutsättningarna.
Vare sig bostadslån eller krediter kopplade till depåer har jag upplevt som något problem att få. Har varit kund länge hos den bank jag tagit bostadslån hos så kanske därför det gått bra. Startade nyligen en depåkredit hos ett institut där jag ej varit kund hos tidigare och det var inga problem alls utan jag skickade bara in papper och så godkände dom det. Förra gången jag gjorde det ringde dom upp och ställde lite frågor men var inget problem.
/Johan
Johan, tack för det positiva svaret.
Det är hårda krav du har. 43000:- i månaden på 5 miljoner blir lite drygt 10% i avkastningskrav. Dit når inte jag, eftersom en stor del av mitt kapital (strunt samma i summan) är investerat i obelånat realkapital, som idag innebär en utebliven räntekostnad på högst 3%.
Har du bostadslån etc, och värdepappershandlar för hela likvida kapitalet?
Tack återigen för ett ärligt svar.
Mvh
Såg att jag skrivit 43' istället för 53' så ännu högre krav på avkastning.
Ser man det som vilket annat jobb som helst så tycker jag att det är så mycket man måste tjäna för att det ska vara ekonomiskt motiverat att säga upp sig. Finns ju många andra värden som gör att det kan vara värt att säga upp sig tidigare eller ha högre krav på hur mycket man måste tjäna för att säga upp sig. Helt klart är att man måste generera en rejäl överavkastning för att det ska vara ekonomiskt motiverat att säga upp sig med ett kapital på 5 miljoner givet de förutsättningar jag gav. Är man inte väldigt skicklig behöver man mer kapital.
Har lån på bostaden och pengarna är insatta på depån där jag desutom har belåningsmöjligheter 🙂
/Johan
Vaken på konstiga tider gäller tydligen även för dig, Johan.
Gäller för dig med.
/Johan