Amerikanska EIA, Energy Information Agency, har kommit med en ny Short Term Energy Outlook. Man gissar nu att oljepriset kommer snitta på 58 USD nästa år, mot nuvarande pris på nästan mina prognosticerade 60 USD. Under resten av 2009 tror man på ett stabilt oljepris om 55 USD.
Detta för WTI, West Texas Intermediate, dvs den normala amerikanska kvaliteten av finare olja, i motsats mot den europeiska motsvarigheten Brent, som skiljer sig åt någon dollar i pris.
Man får trösta sig med att EIA aldrig någonsin har rätt i sina prognoser, och att 58 USD för 2009 är priser som vi såg under högkonjunkturen 2005-2006. Även om de själva inte medger det så finns det alltså något problem med oljeproduktionen, om vi får se högkonjukturpriser mitt under den värsta ekonomiska krisen och recessionen i mannaminne.
Den orsaken stavas förstås peak oil.
8 kommentarer
Önskar att du försöker undvika eller förklara förkortningar.
Bättre så?
Jäpp.
Angående dina inlägg om KF vs depå! Jag ska starta en 20-25årigt månadsparande i aktier, ja ska bara köpa aktier som ger utdelning och den utdelningen ska återinvesteras. Ja ska aldrig sälja dessa aktier! I detta fall om jag fattar dina uträkningar rätt är det mkt bättre att ha detta sparandet i en KF? stämmer detta? // Ung läsare
Mkt intressant det här med peak-oil teoriena och hur det påverkar, kanske främst som en masspsykologisk faktor.
Psykologin verkar får allt större utrymme och styr allt mer vårt flockbeteende.
Det är svårt att argumentera emot peak-oil teorin då både forskning och även sunt förnuft (ändlig resurs)talar för dess riktighet.
Ivesteringar i upstreambolag med bevisade reserver kommer löna sig över tiden. Men volalitetn kommer vara extrem då kapitalet som nu frigörs kommer söka sig till just råvaror i stället för till industriella investeringar, det kommer båsas upp en minibubbla på råvarumarknaden igen. Var beredda på att det kan komma kraftiga rekyler nedåt då masspsykologin styr kapitalet någon annanstans.
Angående din senaste kommentar till mitt föregående inlägg, Cornucopia.
Jag har idag skulder på ett antal miljoner, det är riktigt. Men jag äger även likvider som gör mig skuldfri över dagen om jag så önskar. Jag har gjort stora förluster (det gör alla investerare från och till).
Men precis som med skulderna så är det summan av tillgångar och skulder samt vinster och förluster på sista raden i balans och resultaträkningen som är det intressanta.
Jag kan inte förhäva mig till att påstå att jag “gnetat” ihop mitt kapital på arbete, det vore inte möjligt.
Studier, med lånade pengar, kombinerat med hårt arbete i unga år gav ett välbetalt yrke och en grundplåt som i sin tur gav mig möjligheten att låna ytterligare pengar till mina första större investeringar. Bl.a lånade jag under 90-talskrisen för att investera i både finans och IT (SEB, Eriksson).
Jag har precis som du själv sedan investrat i realkapital – främst hyresfastigheter och annan uthyrningsverksamhet även det med lånade pengar.
Precis som jag skrivit tidigare så måste man alltid utgå från sin personliga situation och komma till en slutsats om vad som lönar sig bäst.
Vi måste komma ihåg att det ekonomiska system som vi har idag bygger på att vi lånar pengar och därav gynnas vi som lånar.
Det vore dumt att inte ta vara på de möjligheter som detta ger – avdragseffekter, skatteplanering, affärsutveckling, investeringar etc.
Den dagen vi ser ett nytt ekonomiskt system växa fram är det dags att tänka om, men det lär nog dröja. Mkt möjligt att vi kommer se ett nytt ekonomiskt system som reglerar och kontrollerar “leken” med balansräkningar. Det kommer begränsa utlåningen och därmed tillväxt, men det kommer främst hämma de redan svaga i världen.
I väntan på detta, var inte rädd för att låna, men låna med vett och förstånd. Investera i sådant som ger avkastning. Ex. Ska du köpa bostad, köp med attraktivt läge och stort med möjlighet att hyra ut, det lönar sig.
Allt handlar egentligen om riskkalkylering, satsa inget som du inte har råd att förlora – d.v.s att det påverkar dina grundläggande behov (Maslow) negativt.
Michael
Tja, jag har för egen del redan löst bort skulderna från balansräknigen, som nu enbart består av vinster och tillgångar. Och jag hade tur med timingen, som genom att ha löst skulderna bara förlorat små summor av helheten på finanskrisen, medan det hade sett betydligt värre ut om skulderna inte varit lösta.
Men lycka till, du verkar veta vad du sysslar med. Som du säger så finns inga generella recept på framgång, utan allt är individuellt.
För de flesta anser jag att amortering är rätt väg att gå, alla har inte förutsättningarna för att kunna bli en investerare, och allt för många lånar pengar för att köpa kostnader, inte för att som du köpa inkomster.
När “Driving season” står för dörren?
Brent ligger just nu under strax 60, finns det något som talar för annat än ett HÖGRE oljepris? Nä, tippar på
minst 70 i slutet på sommaren, då kan mitt fetaste innehav HTE dessutom öka utdelningen med 10 cent…
Ung läsare.
Om du inte skall trada med din aktieportfölj lönar det sig inte att ha en KF eftersom du under många år framöver får betala skatt på detta innehåll.
Per H. Börjesson utvecklar detta resonemang på http://www.bytsparande.nu