Socialdemokraterna med Tomas Östros (framtida partiledare vid valet 2010 efter Mona Stahlin avgått kanske?) i spetsen kräver att Sverige skall låna sig ur krisen. Fast han kallar det att investera sig ur krisen.
T ex vill de låna upp fem miljarder att satsa på vården, vilket på något sätt skall rädda Sverige från en global finans- och ekonomisk kris. Den tar vi oss ur genom avbelåning (deleveraging), genom amorteringar, sparande och tyvärr också konkurser. Först när skuldsättningen har sjunkit till hälsosamma nivåer globalt kommer det vända i reala termer.
50 000 nya utbildningsplatser inom icke-efterfrågade områden kommer inte heller hjälpa Sverige, vad vi behöver är inte fler högutbildade arbetslösa med studieskulder. Vi behöver mindre skuldsättning, inte mer. Utbildning sätter både staten och privatpersoner i skuld, och så länge det finns arbetslösa nyutexaminerade akademiker behöver man inte fler utbildningsplatser.
Man löser inte en kris baserad på lånebaserad överkonsumtion med ännu mer lån. Vad som är av högsta vikt för Sverige är sunda statsfinanser.
Enda förslaget vatten värt är att sänka arbetsgivaravgifterna. Sänkta skatter leder som bekant till ökade skatteintäkter. Och det är inte ironi.
14 kommentarer
Det finns väl minst en Nobelpristagare i Ekonomi som tycker att man ska låna/investera mycket, mycket mer än Östros föreslår. Sen så trodde jag att Lafferkurvan var död och begraven för många år sedan.
Kan vi inte göra såhär?:
1) Vi trycker en massa nya pengar, men håller tyst om det, köper upp en massa dollar/Euro för pengarna.
2) Vi betalar igen våra utlandsskulder som väl mest är i Dollar/Euro.
3) Vi fortsätter trycka en massa nya pengar som leder till massiv inflation, inflationen slår mot de som har reda pengar vilket är rimligt för vilka andra skall man ta pengar ifrån ?!?
4) Vår import blir dyr men vår export frodas. Det blir en boost för närodlat och miljövänligt samtidigt som Spanien/Thailandsresor slutar förekomma.
5) Vi kommer galant på fötter och kan åter se med tillförsikt mot framtiden.
6) Ett alternativt kompletterande förslag kan vara att omedelbart sluta bekosta utbildningar som leder till skuldsatta med kunskaper ingen efterfrågar. (antik knyppligsteknik i Peru, konservering av båtvrak i Östersjön, action-artister som förstör tunnelbanevagnar, landstingsbyråkrater som sysselsätter varandra men saknar all kontakt med vården etc etc)
Rättning i leden kamrater !!
Anonym> definitivt är det så! Inflationen kommer vara ett betydande aspekt (tillsammans med högre grad av amorteringar givetvis)
Att idag "skynda på" inflationen för att undvika att hamna i en deflationsspiral tycker jag bara är bra.
Hur man skapar nya jobb inom vården är för mig en gåta? Ska dessa forska då eller?
Undrar vad Östros har för utbildning egentligen?
Förenkla möjlighet att starta företag. Ta bort massa byråkrati. Uppmuntra till nyföretagande och smarta ideer.
Det kan vara rätt väg att spendera pengar på infrastruktur som kan ge nya företagsverksamheter.
Nej, istället ska man se till nyttan med att det finns folk som faktiskt sparar pengar och är villiga att investera dem i nya företag.
Man har fått saker helt om bakfoten och tror att man kan skapa långsiktig tillväxt genom att låna pengar för att plöja ner i en massa skit..
Tack och lov att Östros inte styr skutan.
PD
Helt rätt Thomas E. Krugman och inte minst Stiglitz anser så. Cornucopias påståenden grundar sig nog mer på aversion mot sossar, än på akademiska studier.
Du tar väl inte illa upp Cornu?
slick, slick… 🙂
Den hänsynslösa giriga marknaden har för stor makt och hindrar länder att investera i sådant som verkligen behövs.
Istället bör länder gå samman och planera inför framtiden. Vilka resurser skall användas till vad för att samhällen skall fungera.
“Hur man skapar nya jobb inom vården är för mig en gåta? Ska dessa forska då eller?”
Har du inte hört talas om vårdköer? Mer personal, kortare köer.
Selma,
Vad ska dessa göra sen när köerna är avklarade? Sättas på administrativt jobb? Så vi får ÄNNU mer byråkrati?
Det behövs jobb som inte subventioneras via skatter.
Visst kan vi skapa massa sysselsättningsjobb, men hur bygger du ett livskraftigt samhälle då?
Hell, yea, låt 100 % av befolkningen jobba i offentliga sektorn så får vi se hur bra det går… Huvudsaken vi har sysselsättning, yea right.
Kallas det inte kommunism?
Anonym:
Märks att du inte har mycket med Landstingen att göra. Ekonomin går back, de flesta gick t.om. back i toppen på konjunkturen -07. Det handlar inte om att arbeta av köer. Det handlar om att behålla nuvarande underbemanning eller avskeda ytterligare. Vårdcentralerna är baserade på 20% fler patienter/läkare än jmf-bara länder som Danmark/Norge. Sen borde man nog kunna effektivisera et.c., men det är inte som att Landstingen/Kommunerna har för mkt pengar och för lite att göra.
För övrigt håller jag med Cornu. Man kan inte låna sig ur överbelåning. Keynes kända citat har vändts mot honom själv – “in the end we´re all dead” – och Keynes teorier är döda. Multiplikatorn är någonstans mellan 0.5-1.2 och (översatt) berövar staten näringslivet på pengar kommer varje arbetstillfälle som skapas kosta 0.83-2 arbetstillfällen. I best-case.
Men det är klart. Det finns en annan strategi. Det går alldeldes utmärkt att låna sig ur krisen.
1. Omvänd psykologi. Delfation är farligt – inflation är bra. Krig är fred.
2. Låt Riksbanken köpa statsobligationer. Monetizing debt. Sänk valutan, tryck upp guldpriset, späd ut alla som lånat pengar till landet.
3. När valutan havererar och inflationen sätter igång. Börja sälja guld – hävda att det är för “finansiell säkerhet”. Betala av äkta skulder och fortsätt monetizing debt. Massarbetslöshet.
4. Chockhöj ränta. “Inflation är farligt”. Ruinera de enda kvarvarande med resurser.
5. När Guld och kvarvarande konkurrenter till storstaterna havererar – köp tillbaka guldet för en spottstyver. Lånen är nu i princip försvunna.
6. Ny världsvaluta. Clean slate.
Anonym:
Nej, jag känner inte till landstinget speciellt.
Det är säkert så att man har mkt att göra. Jag kan bara ta mina grannar. De springer på sjukhuset i tid och otid med alla krämpor. Vet inte hur mkt piller den ena stoppar isig. Sist var det tänderna som var slut pga av för mkt psykofarmika. Det är ständigt nya tider bokade etc. Det verkar vara socialt för dem. Dessutom blir det lite att prata om. Jag får höra alla sjukdommar och problem som de åker in för. Men följer man läkarens ordination, nej nej.
Lite för mkt dalt om du frågar mig.
Vi lär behöva ett försvar nån gång! Inför full allmän värnplikt och kalla omedelbart in 2årsklasser eller 200 000 individer. Löser arbetslösheten till en billig penning och hälften kan ju göra vapenfri tjänst i den offentliga sektorn. Man kan även skicka in alla som blir utförsäkrade i försvarets organisationer. Lär sätta fart på en och annan bidragsberoende.
Nej, det går inte alls att låna Sverige ur krisen, varför? Därför att det intecknar kommande tillväxt, antingen ut ur landet, eller genom en alltmer betungande omfördelning inom landet. Och av flera skäl kan vi inte räkna med framtida tillväxt med anledning av framför allt de ökande reala kostnaderna för jordbruk och råvarar (peak oil), en väsentlig faktor som nog har tystats ner, men som säkerligen styrt de största aktörernas handlande, vilket i allra högsta grad bidragit till vår nuvarande kris, förutom finansbubblan.
Det GICK att låna sig ut 30-talsdepressionen, för då FANNS alltjämt en väldig tillväxtpotential; en helt annan historisk situation alltså. Här skall man alltså inte hemfalla åt vulgärkeynsianskt analogitänkande, som en del rödgröna ignoranter gör.
Lafferkurvan? Det är en sund teoretisk modell. Dess relevans avgörs av empiri och ekonometri, inte av abstrakta dogmatiska resonemang med ideologisk slagsida. Allting talar för att vi i dag, efter decennier av katastrofala skattesänkningar, som byggt upp gigantiska underskott i framför allt USA, befinner oss mycket lågt på Lafferkurvan, där denna utmärkt sammanfaller med normaliteten. Lafferkurvan lever förvisso, men just i dagens kontext saknar den praktiskt intresse.
– Peter Ingestad, ekonomiskt sakkunnig
Kraxpelax
Noterar att du kallar dig geni på din hemsida.
Say no more… 🙂
“Sänkta skatter leder som bekant till ökade skatteintäkter”
Hm, på längre sikt ja, på kort sikt nej. I praktiken den enda vägen att gå, men det finns inget som kan övertyga mig om att svensken i gemen skulle börja betala “momsat” (jodå, den “ekvationen” kan man diskutera länge med folk som inget begriper…) på direkten! Nä du, vanans makt är större än så, det kanske inte tar en generation men det tar inte så kort tid som en mandatperiod heller!