Riksbanken sänkte räntan igen, denna gång med 0.5%.
Realräntan, skillnaden mellan reporäntan och inflationen, är nu -0.65%. Se graf nedan.
Vad hände med inflationsmålet? Var det så lätt att överge. Som tydligt framgår i grafen så har vi inte haft så här låg realränta förut, rejält negativ. Hur kan man lösa en finanskris orsakad av billiga krediter och lånebaserad överkonsumtion genom att ha en negativ realränta?
Det här lär inte stärka kronkursen. Dessutom planerar man nu ytterligare räntesänkningar framöver.
Svagt av Riksbanken. Vad skall man göra när räntevapnet till slut är uttjänat? Det är inte kraftfullt och aggressivt agerat, så som SEB:s talesman säger. Möjligen gör detta att SEB kan ordna lite bättre vinster framöver, mot den rapporterade halveringen tidigare idag.
Börsen går svagt, kring noll, trots positiva rapporter från bankerna, undantaget SEB, och trots räntesänkningen. Man tolkar väl räntesänkningen som att det står illa till med svensk ekonomi, och att man nu överger inflationsmålet.
Men än så länge håller tidigare botten.
7 kommentarer
Det genomskiner att Du talar väldigt mkt i egna intressen, Cornucopia.
Enligt dig ska vi höja räntan, eller?
Det vore intressant att höra ditt recept på hur man skall hantera denna kris som kan innebära deflation för många länder.
Om du har uppfattningen att riksbanken inte ska trycka nya pengar, så kan jag säga att den taktiken har prövats och var en av de största orsakerna till att vi fick en så djup depression i början av 30-talet. Och att höja räntan i detta skede vore att skapa förutsättningar för en ny depressionsperiod.
Riksbanken reagerar nu proaktivt på att inflationen kommer att sjunka. Studera diverse makrostatistik så förstår du vad som komma skall.
Behöver tydligen upprepa vad jag skrivit i tidigare inlägg.
– Inflation skapas inte per automatik genom att den monetära basen ökas. Läs IS-LM modellen.
Enkel beskrivning följer…
Då KPI beskriver hushållens konsumtion innebär det att en förändrad konsumtion ger en direkt effekt på KPI-inflationen. En minskning av den aggregerade efterfrågan leder till att priserna sjunker samtidigt som färre producenter vill producera till detta lägre pris. Dett minskar i sin tur efterfrågan. Företagen får därmed ev. minska antalet anställda för att dra ner på sina kostnader vilket innebär att arbetslösheten ökar. Den minskade efterfrågan på arbetskraft kan komma tvinga fram sänkta löner vilket i sin tur ger än mindre efterfrågan. Vi hamnar i en lågkonjunktur som kan övergå till en recession som kan innebära deflation om det blir riktigt allvarligt. KPI-inflationen pressas nedåt av de sjunkande priserna som har sitt ursprung i minskad efterfrågan och sjunkande löner, dock med viss eftersläpning.
Om många människor dessutom blir arbetslösa samtidigt som bankerna skor sig på en kraftig ökad räntespread så innebär detta än mindre konsumtionsutrymme och än mer sjunkande tillgångspriser (ex. fastigheter)
Studera WS-PS modellen som behandlar det aggregerade utbudet av ekonomi i ett land.
De så populärt kallade “nyskapade digitala pengarna” tillförs bankerna, men studier från tidigare kriser i i-länder visar att dessa pengar i stor utsträcknin ofta stannar i bankernas “reserver” och att bankernas minskade benägenhet till risk tenderar att öka i riktigt svåra perioder av recession. Pengarna kommer alltså varken företag (investeringar) eller konsumenter (konsumtion) tillgodo.
Priset på riskvilligt kapital blir högt, och är inflationshämmande.
Bankerna ökar helt enkelt sin soliditet för stundande sämre tider.
Att trycka nya pengar för att erhålla jämvikt i LM-kurvan (efterfrågan på likviditet ska vara lika med utbudet av pengar) genererar inte inflation.
Jag råder dig att att inte låta dina egna inre övertygelser färga av sig på den rena objektiviteten.
Tilläggas bör att min kommentar inte är en beskrivning av hur ett framtida scenario i Sverige ser ut, men schenariot känns troligt.
Vi kan få se en ökad inflation men det beror i så fall just nu på en svag inhemsk valuta, alternativt kraftig stigande ojepriser inom kort, alternativt en väldig värlsdsomfattande misstroendeförklaring mot dollarn.
Det mest troliga är just nu ändå att vi får se en sjunkande inflation de närmsta åren.
Mvh Mishainv
Kommer verkligen inflationen att sjunka, mishainv? Titta på kronkursen. Importerade varor lär knappast bli billigare av en krona som försvagats kraftigt den senaste tiden.
Och deflationssnacket får vi höra hela tiden, men ändå får vi inte se deflation. Ett enda år i grafen har vi haft tillfällig deflation.
Nog kommer man undvika deflation, och det är också det vi ser nu med sänkta räntor och fallande kronkurs.
Finns det inte en risk att man tömmer all ammunition man har redan nu, och sedan varken har kvar räntesänkningar eller pengainjektioner när recession och stagflation biter sig fast?
Det går inte att komma undan att vi har en kraftigt negativ realränta just nu. Hur man än vänder på det.
Någon måste väl föra talan för de som inte är ansvariga för finanskrisen, som inte lånefinansierat ohållbar konsumtion och bostadsbubbla. Ungdomar som inte kan få tag på lägenhet utan att lägga miljoner bo bordet. Pensionärer sparat ett helt liv, men inte kan få ränta på sina pengar längre.
Om beräkning av realränta Källa Wikipedia:
Beräkningar [redigera]
rn = Nominell ränta
rr = Realränta
q = Inflation
rr=(1+rn)/(1+q)-1
Approximativt rn-d
Approximationen är bra vid låga värden, åtminstone upp till 8-10%.
Så långt Wikipedia. Jag gjorde några beräkningar i Excel, och fann att approximationen överskattar realräntan( eller mera exakt realräntefoten) med mer än 1% redan vid 3% nominell ränta. Så redan den beräkningsmetod du använder är dubiös. En helt annan sak är att den siffra man sätter på inflationen, q, naturligtvis måste vara framåtblickande. Så är det inte i din beräkning, det är en historisk siffra. Sammanfattningvis räknar du rätt enligt konventionell visdom, så skulle varje ekonomijournalist räkna. Men det är väl knappast ekonomijournalister som ska var ledstjärnor?
Tack i övrigt för en bra blogg. Hoppas du har överseende med mitt oförsynta påhopp, men din beräkning var inte korrekt. Då syftar jag på att du tar ett historiskt värde ad notam.
Jag frågade vice riksbankschefen om realräntan på VA:s chat. Min fråga “Med dagens räntesänkning och senaste inflationsstatistiken är realräntan negativ. Är detta en motsättning med Riksbankens mål för penningpolitiken att begränsa förändringen i konsumentprisindex?”
Barbro Wickman-Paraks svar: “Det finns fler sätt att beräkna realräntor. Vi använder vår inflationprognos ett år framåt. Det är det sätt vi använder oss av. Med det sättet att beräkna är realräntan positiv idag.”
Hon svarar dessutom på en annan fråga att “Våra prognoser innebär att vi klarar inflationsmålet på 2 procent. Om vi inte sänkte räntan skulle inflationen bli för låg.”
Du och riksbanken har helt klart olika syn på sakernas tillstånd!
MVH Alexander
Lars Jönsson, anonym,
med mitt naiva sätt att räkna så kan man ändå konstatera att vi inte haft negativ realränta någon gång för så långt som jag har data från Riksbanken och SCB.
Man kan hävda det ena och det andra, men kommer inte ifrån att vi inte haft negativ realränta tidigare.