Trumpregimen drönner om att produktion och jobb ska flytta till USA från länder med tullar för att ge amerikanerna billigare produkter. Men undantaget väldigt enkla produkter och okvalificerad produktion är det osannolikt att det blir några jobb. Det handlar om flera år av miljardinvesteringar för avancerade produkter som mobiltelefoner eller datorer, som därtill är beroende av chip, batterier, skärmar mfl delkomponenter som tillverkas i länder med tull. Möjligen kan produktionen av muttrar flytta till USA, något raljant, och för att flytta produktion måste man vara säker på att tullarna är permanenta.

För att det ska bli ens teoretiskt billigare att producera något i USA så måste man kompensera för skillnaden i industriarbetarlön. Snittlönen för en fabriksarbetare i Kina är 14 000 USD per år mot nästan tre gånger högre 37 400 USD i USA. Trumpregimens tullar är dock inte beräknade utifrån detta utifrån en servettanteckningskvoten handelsunderskott mot respektive land, vilket alltså inte har något med de faktiska löneförhållandena att göra.
Låt oss säga som exempel att Apple ska flytta produktionen iPhone till USA, så handlar det om mångmiljardinvesteringar i nya fabriker, byggandet av dessa, vilket kan ta flera år, rekrytering och utbildning av personal. Och det bara för en fabrik där man slutmonterar iPhone. Men internminne, mikrochip, batterier och skärmar kommer från underleverantörer i Asien, som också utsätts för Trumptullar. Så det behövs även fabriker som tillverkar dessa, som måste uppföras i USA.
Och man kommer bara göra sådana investeringar om man är säker på att tullarna är permanenta. Skulle man flytta produktionen vore annars det vettiga att bara flytta till ett annat låglöneland i Asien med lägre tullar,
Ska man flytta några fabriker är det vettigare att flytta till ett land med lägre tull, t ex från Kinas 54% tull till Indiens 26%, eller Indonesiens 32%. Då garanteras man lägre löner än i USA även om tullarna en gång i framtiden lyfts, och det är förmodligen även billigare att bygga en fabrik i dessa länder än i USA med sitt högre kostnadsläge.
Är det några jobb som flyttas till USA handlar det antingen om produktionslinor som redan existerar, men inte är fullt utnyttjade, och/eller som har lågkvalificerad tillverkning utan avancerade komponenter som måste importeras. Exempelvis muttrar, som något förenklat bara kräver stål, för att välja ett raljant exempel. Enklare produktion är relativt lätt att sätta upp till skillnad mot produktion av batterier (Northvolt anyone?), mikrochip, skärmar mm. Dessutom ska USA inte släppa in några gästarbetare som kan hjälpa till med detta …
Incitamentet att flytta tillverkningen till USA är att man kan ta mer betalt för slutprodukten, så den matchar priset på samma vara importerad och prishöjd via tullarna. Så USA:s befolkning får samma prishöjningar och inflation ändå. Att tillverka till det gamla slutpriset till kund som gällde innan tullarna lockar inga jobb till USA.
Vad gäller lågförädlade råvaror tar det lätt tio år att starta en ny gruva om fyndigheterna alls existerar. Finns inte fyndigheterna spelar det ingen roll hur höga tullar Trump inför – det skapar inte icke-existerande råvaror. Det blir inte mer amerikansk skog bara för att man inför tullar, och jordbruk tar också flera år för att öka produktionen givet att det finns jordbruksmark som inte redan brukas. Där är USA dessutom en av världens största nettoexportörer, även om man nu pga stoppet för USAID har enorma lager av osålt spannmål och bönder som inte längre får betalt på kontrakt de har med amerikanska staten och går omkull.
Även befintlig produktion i USA kommer nu bli dyrare – exempelvis bilar, då dessa innehåller massor med mikrochip, datorer, skärmar mm som tillverkas i Asien och nu får tullar. I slutändan blir effekterna av tullar att allt blir dyrare i USA – både inhemsk och importerad produktion, då prisarbritaget utraderas i en fungerande marknadsekonomi.
Och varför ska man bygga en chipfabrik i USA? Därifrån kan man bara sälja till amerikanska företag eftersom omvärlden lägger mottullar mot USA, så man både får USA:s höga löner och höga tullar ovanpå det. Har man en fabrik i Asien kan man sälja till alla andra tillverkare och resten av världen som inte infört Trumptullar utan fortsätter med global frihandel* för allas väl. Fler kunder innebär också högre trygghet som leverantör. Lätt val.
Förmodligen skapas inte särskilt många nya jobb i USA. Däremot kommer mottullar på varor andra länder klarar sig utan att ta bort amerikanska jobb. Typexempel som nämns i Europa är amerikansk bourbon, amerikanska jeans, amerikanska motorcyklar, amerikanskt vin etc. Till skillnad mot mikrochip klarar man sig utan detta och deras frånvaro kommer inte drabba några andra tillverkningskedjor eller avancerad produktion.
Förlorarna på amerikanska tullar är USA, amerikanska konsumenter och amerikanska företag, även om alla med kapital inklusive tjänstepensioner förlorar på börskraschen.
Sveriges handelsnetto med USA är 1.47%. Detta är en engångseffekt som vår BNP kan drabbas av om all export till USA skulle upphöra. Regeringens senaste prognos för årets tillväxt i Sverige är 2.1%. Skulle handelsnettot till USA halveras skulle vi fortfarande ha ekonomisk tillväxt i Sverige, även om lågkonjunkturen (tillväxt under 2%) biter sig fast. Nu kan det dock bli ringar på vattnet som följd av att USA kastar stenbumlingar in i det frihandelssystem som gett oss och resten av världen aldrig förr skådat välstånd de senaste decennierna.
Men vi ska inte skratta här. Sverige kommer drabbas av indirekta effekter. Till en början av börskraschen.
*ja, det finns tullar även inom det som ovan tituleras frihandel, men de är små och förutsägbara och enligt avtal.
99 kommentarer
Bra beskrivning. Vi får se när den nya Wall Street-kraschen kommer.
S&P-500 är ner 13% i år och Nasdaq-100 17%.
NASDAQ är dessutom ned 20% sedan ATH i december och uppfyller därmed den vanligaste definitionen på bear market.
Som pensionär sedan flera år har jag avyttrat alla värdepapper. Sitter i en egen fastighet sedan 25 år, så behöver jag större medel säljer jag och flyttar till hyreslägenhet. I övrigt små inkomster och små utgifter. Får ofta propåer om att arbeta (är tydligen populär på arbetsmarknaden fortfarande) men mår väl som det är nu. Fri som fågeln med en hund som sällskap. Vet inte om jag skulle påverkas av en imploderande världsekonomi annat är höjda priser. Vi får se.
PS. Kör en Outback 3.6 så jag är tacksam för de sänkta olje/drivmedelspriserna. DS.
Outback 3.6 på fossilt bränsle ⛽️ som göder Putin alltså?
Inte så klädsamt.
Onödigt.
Den kan ha börjat redan. IT-kraschen tog flera år; börsen vände den 6/3-00 och sen gick den söderut under faktiskt flera år. Den första försmaken av riktigt illa började komma sommaren 2000, då en ohygglig mängd utfärdade säljoptioner började tvångsinlösas för att underliggande tillgångar saknades.
Lätt att glömma att 2000 – 2003 var två kriser. Först IT-kraschen och sedan 9/11.
Stämmer. Och månaderna innan 9/11 så såg det ut som det började stabiliseras, men sen fortsatte det ner…
Kommer bara påverka handelsflödena på marginalen. USA kommer fortsatt köpa krims från Kina, möjligtvis att Latinamerika som har betydligt lägre tullar på sig kan få ett uppsving. Det som det handlar om är egentligen precis vad det är, skatt för amerikanska konsumenter. Bättre om de varit rationella och infört moms istället.
Federal moms? Jag vet inte vad som funkar inom deras lagstiftning, vad nu lag spelar för roll nu för tiden.
Det börjar ju röra sig bland republikaner nu, senaten har samlat en majoritet mot tullarna mot Kanada då 4 republikaner stödjer en sådan lag. Finns fler republikanska senatorer som också börjar höja sina röster. Sedan får vi se vad som händer i representanthuset, men det hörs lite upprörda röster där också även om talmannen sagt att han inte kommer ta upp förslagen till omröstning. Med tanke på att när tullar infördes på 30-talet så förlorade republikanerna 90 platser i representanthuset så är det nog många som börjar bli nervösa där
Även om Apple bygger upp allt som behövs för att tillverka sina produkter i USA så tror jag ändå att det bör bli väldigt få välbetalda jobb eftersom sådana produktionslinjer bör vara väldigt automatiserade? Det handlar väl även där till stor del om “enklare” jobb som att transportera och fylla på och liknande. En och annan drifttekniker såklart och en del andra tjänster men det finns ju ingen chans att landet går plus netto. Ska dom göra det behöver dom nog upp i värdekedjan men det kräver ju andra åtgärder än tariffer och där verkar dom ju snarare gå åt andra hållet.
En intressant aspekt från en amerikan på ett forum (översatt till svenska),
“De europeiska OEM är ett intressant exempel, och ett som jag är SÄKER på att den nuvarande administrationen har NOLL förståelse för..
De flesta av de utländska OEM, Daimler, BMW, AUDI, Hyundai byggs här i USA i vad som kallas FTZ – utrikeshandelszoner. I grund och botten är de bara en liten del av Tyskland I USA. Delar kommer in i en hamn och går direkt till FTZ, och förutsatt att de går in i en bil, byggd här av amerikanska arbetare i amerikanska baserade fabriker, betalar de NOLL importtullar vid inresan, och skickas ut och tillbaka till Tyskland med NOLL skatt som går tillbaka till Tyskland. Så för Tyskland och BMW och andra tyska OEM-tillverkare spelar det ingen roll för dem vad den tyska importtullen är. (För närvarande är det 10 % för bilar, men INTE för bilar byggda i en FTZ i ett annat land.
Det enda som OEM-byggnaden i en FTZ behöver oroa sig för är den eventuella importavgiften för bilar SOM BYGGS HÄR och SÅLDES här och vad den tullen är. När bilen LÄMNAR FABRIKEN LÄMNAR den FTZ och importeras i princip TILL USA. Historiskt sett var de tvungna att betala “bara” tullen på 2,5 %, men om den tullen på utländska bilar går till 10 % (ömsesidigt, inte beloppet för unga analfabeter som nyligen lades fram) så kommer de att betala det även för bilar byggda i Spartenburg eller Tuscaloosa (där jag byggde en fabrik åt Daimler på 90-talet) eller var som helst.
Nu har vissa OEM byggt i huvudsak TVÅ linjer… en för hemmabruk och en endast för export. En del av det är fordonsspecifika, eftersom de ÄR olika, men en del av det är att inte köra på kant med tullinspektörerna gentemot delar som kommer in och var de används, bilar tillverkade och var de i slutändan är avsedda.
Så det är säkert mycket mer komplicerat och definitivt VÄL utanför förmågan för någon av dessa clowner att bygga en plan för.
De KAN bara säga, bilar tillverkade “i USA, oavsett” inga tullar eller låga tullar, men sedan kastar det 30+ år av lagar för utrikeshandelszonen i oordning och skulle antingen ogiltigförklara en lag eller kräva att något ändras – och ärligt talat vill ingen göra det för den senaste kvicksilverinfantila tanken på der Leader.
Om att skapa en frihandelszon, det vore bra. De flesta länder kunde ändra alla sina tariffer till NOLL snabbt (och Vietnam gjorde det faktiskt i SEN MARS, så pre idiot day, eller åtminstone sa att de skulle göra det)
Men även om vi hade nolltullar, säg med Europa, skulle det förmodligen inte förändra handelsunderskottet en enda euro. Vi är den överlägset rikaste nationen och vi kommer alltid att köpa MER grejer än vi producerar i varor åtminstone och inte exportera lika mycket till världen.”
Det är ju som LW påpekar den springande punkten. Även om tullarna kvarstår, kommer verkligen särskilt många att investera i att bygga upp en fullständig kedja för bara USA? Jag har väldigt svårt att tro det – mig veterligen är snart sagt all indistriproduktion lean eftersom skalfördelarna är så stora och varför då investera enorma summor i USA, utan att ens vara säker på att man kommer att hitta tillräckligt med arbetskraft. Har svårt att tro att så omfattande investeringar skulle vägas upp av ett volymtapp till ens tillnärmelsevis samma värde om.man bara fortsätta exportera.
Intressant att se alla nya lagar som införts i USA under åren för att minska och/eller förhindra missbruk av presidentmakten.
War Powers Resolution (1973)
Budget and Impoundment Control Act (1974
National Emergencies Act (1976)
Presidential Records Act (1978)
Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) (1978)
Hatch Act (1939)
War Powers Resolution (1973
Arms Export Control Act (1976
International Emergency Economic Powers Act (IEEPA, 1977)
Logan Act (1799)
Budget and Impoundment Control Act (1974)
Congressional Budget and Control Act (1974)
Debt Ceiling Laws
Hatch Act (1939)
Federal Vacancies Reform Act (1998)
Intressant. (Begränsar presidentens möjlighet att tillsätta “tillfälliga” chefer i federala myndigheter utan senatens godkännande.)
Presidential Records Act (1978)
Freedom of Information Act (FOIA, 1966
Ethics in Government Act (1978)
Skapade oberoende åklagare som kan utreda presidentens eventuella brott (t.ex. användes för att utreda Clinton i Lewinsky-affären).
O.S.V.
Skulle lagt till att lagarna hjälper föga när kriminella galningar tar över verksamheten.
Väl skrivet. Kunde inte uttryckt mig bättre själv.
Ja jisses, undrar när maga börjar inse att alla dessa tullar (tariffer) ska betalas av det vanliga folket? Whoops, en iPhone ökade precis i kostnad med 20%.Det ska bli intressant att följa inflationen i USA den närmaste tiden. Samtidigt ylar Trump om att styrräntan ska sänkas? Har människan inte ens en fundamental kunskap om hur ekonomi fungerar? Har han inte en stab med sakkunniga?
Detta i ett land som bildades 1776 på grund av att de inte gillade skatter från England. Nu är det USA som höjer skatten för vanligt folk med en president som lovade lägre skatter. Go figure
Just iPhone prissätts nog helt för maximera totala intäkten, långt mycket högre än inköpskostnaden för apparaten. Sedan är det intressant hur importvärdet av iPhone beräknas. 20% av importvärdet av apparaten är eventuellt försumbart och kommer tas ur Apples vinst (eftersom priset till kund redan är satt för att maximera intäkten).
En iPhone utan mjukvara, kryptonycklar, nät-id osv har ett värde som motsvarar skrotvärdet av reservdelarna (batteri, skärm, osv).
Att köpa ny bil förväntas bli mellan 3 000 och 10 000 dollar dyrare.
Trmpf vill ha tullhoten att förhandla med. Men kanske drar han öronen åt sig om Kina och EU börjar prata om samarbete. Och så tänker han byta beroendet av Kina till att bli beroende av ryslandet istället avseende metaller. Motsvarande avtal med Ukraina är nog bar spel för galleriet.
Ingen bra förhandlingstaktik att skruva upp till 11 och inte heller bra att vara helt oberäknelig. Inte heller att göra upp en lista med helt påhittade procentsatser eller visa att man inte fattar att vissa länder inte någon större köpkraft.
Det här är intressant! Tack för artikeln, stämmer siffran på handelsnetto? Om det “bara” är 1,47% så borde vi precis som du säger kunna tugga i oss det för att verkligen markera att deras nyckfulla hantering av allierade inte är ok!
Problemen för Apple att få fram en liten skruv för produktionen av Mac Pro i USA uppmärksammades för ett antal år sedan. Visst finns det skruvtillverkare i USA, men de fokuserar på andra typer av skruvar, inte sådana som man kan köpa billigt i Kina.
I Kina så är det dels lätt att få tag på kunnig personal i stort antal, det är det knappast i USA eller rent generellt i väst. Här får man nog räkna med att man kommer att behöva utbilda många av de man anställer. I Kina har man också närheten till hela leverantörskedjan, men det finns också ytterligare en fördel, och det är de låga arbetsmiljökraven. Skiftarbete för produktion dygnet runt är inga problem, att beordra övertid om man inte nått produktionsmålen är heller inga problem.
Ja, det handlar om hela industrikluster, inte bara enskilda fabriker. Och därtill har man olika leverantörer och möjlighet att konkurrensutsätta både kvalitet och pris. Med bara en inhemsk ny amerikansk leverantör kan ma få kvalitetsproblem utan att ha möjligheten att byta leverantör.
Hur gick Covid flytten av fordonsvärdekedjor till Nordamerika? Jag har sett det påstås att mycket av komponenthandeln USA, Kanada, Mexico är helt ny och införd för att bli mindre beroende av EU, Kina, med flera.
https://youtu.be/5t5QK03KXPc?si=Nw_QUCqqcLvUyEnF
Ronald Reagan angående frihandel och tullar.
Nuförtiden känns det verkligen avlägset att en politiker lugnt och sansat redogör för sina åsikter/policies.
https://medium.com/@aletheisthenes/on-april-20th-2025-the-united-states-will-cross-the-point-of-no-return-0aecac04cfc3
La detta i Ukraina tråden passar väl bättre här kan det va så att dom vill skapa kaos för att ta den totala makten
Man blir lite mörkrädd när man läser detta går det att stoppa är det nån kunnig på Usa som kan ge tröst?
Här en kommentar om the Insurrection Act från 2024 (när Biden fortfarande var president).
https://www.brennancenter.org/our-work/analysis-opinion/insurrection-act-presidential-power-threatens-democracy
Så ja, det är teoretiskt möjligt. Och det bygger på att man skapar civil oreda, typ “der Reichstagsfeuer” (fast kanske på fler ställen), och sen låter militären slå ned denna oreda.
Huruvida militären (som ju svär trohet till konstitutionen, och inte till sin C-in-C) skulle gå med på detta, det är en annan fråga…
Men absolut att det är möjligt att våren 2025 går till historien… Om det sen sker precis på påskdagen vet jag inte
Det vanliga sättet att införa diktatur stegvis är att man gör det när man är populär och tar över i en pågående kris. Se Putin, Lukasjenko med flera. Tyskland på 1930-talet var i en ekonomisk och politisk kris när H kom till makten vilket gjorde att han kunde ta över snabbt.
Trump tog över när ekonomin var förhållandevis god. Att då snabbt skapa en kris på ett väldigt offentligt sätt där man inte kan skylla på någon annan och med den som ursäkt utlysa undantagstillstånd är väldigt genomskinligt. Mycket mer genomskinligt än något Orban, Putin eller Erdogan gjort. Tänk på att det tog åratal av popularitet för dem att genomföra sina mjuka statskupper. Trump skulle försöka efter tre månader, när hans popularitet redan dalar i alla väljargrupper.
“inte kan skylla på någon annan”?
Vad hindrar Trump från att skulla på Biden?
Trump skyller också ofta på Obama
Man kan bara hoppas att konstutionen står emot för jag tror definitivt att detta är planen.
För varför gör man detta med tullarna annars alla kan väl förstå att det inte funkar.
Det vet nog dom själva också jag tror det är en plan bakom
Konspirationsteoretikern i mig förfasas.
Är det en slump att detta i så fall ska sjösättas den 20 april, Gröfaz’ födelsedag?
Det är väl det som gör det till en konspirationsteori. 20 april.
USA har i princip ingen arbetslöshet, hur har de tillräckligt med arbetare för producera allt hela världen producerar?
Arbetskraftsinvandring? Nää just det…
Sverige har väsentligt högre sysselsättningsgrad än US så deras låga arbetslöshet beror på att många står utanför arbetsmarknaden.
…men Volvo sa ju att de skulle flytta produktion till US&A med en gång!?
Viss sarkasm kan förekomma i denna kommentar!
De har redan fabriker i USA. Vad VD sa var att de behöver öka produktionen samt flytta över tillverkningen av fler modeller med tiden.
Om Triumf fortsätter så här behöver Volvo framför allt satsa på en riktig lågbudgetmodell till USA-marknaden.
Mycket av de listade problemen med Trumps tullar kan “lösas” med ännu högre tullar. Det kommer då att gå åt skogen ännu snabbare men Trump kan försöka.
Trump har motiverat sina tullar med att de ger hävstång för förhandlingar, det borde fungera. Men hur skall han och hans stab ens hinna öppna posten inför förhandlingar när han samtidigt retat upp 95% av världen? Förvisso ger det egosmek att alla söker en men sedan???
Det hela är absurt åt skogen. Det är så illa jag börjar hoppas på att Trump dubblar tullarna för att fixa börskraschen och om det inte hjälper dubblar dem igen vid masskonkurs av Boeing, banker osv så hela skiten brakar ihop och någon bär ut gubben ur vita huset och startar om systemet i år och inte 2026 eller 2029.
Hoppas på något liknande.
Till syvende och sist så är USA stort och rikt, att de konsumerar mer än andra är ingenting konstigt, Det trumpen vill styra är hur amerikaner ska konsumera, de ska ska konsumera saker som produceras i USA. Lycka till med det, produktionslinjer är internationella och det finns ingen chans i helv_etet att USA kan göra allt från ax till limpa vad gäller alla produkter som amerikanska konsumenter vill ha.
Som sagt i tidigare inlägg så ser jag fram emot att se inflationssiffrorna i USA närmaste månaderna
Nja, USA var nog hyfsat nära ax-till-limpa fram till någon gång på 1970 talet och Kina är det nu. Det är nog teoretiskt möjligt som ett flergenerationsprojekt om man är lite Amish.
Jag skulle dock föredra att experimentet utfördes på en marskoloni, skicka Musk först!
Det är lite konstigt det där med att han vill att saker ska tillverkas i USA. MAGA kepsar med mera tillverkas i bland annat Vietnam. Sina hotell har han byggt med kinesiskt stål. Handdukar, tvål med mera importerar han från Kina.
Handdukar och tvål tillverkas i mikroskala tillverkas tom i Sverige, om han ville ha tema på sina hotell vore det säkert enkelt i USA.
Men det fattar du väl? Pöbeln ska bli fattigare genom att tvingas köpa amerikanska produkter. Själv måste han ju såklart vinstmaximera. Han är bara lite mer jämlik än alla andra.
Varför är det så få som begriper att Donald Trump bara ser till Donald Trumps bästa?
Öppnar inte det här för väldig kreativitet för att runda tullar? Importera Kina tillverkade grejer till valfritt land med 10 % till och sedan exportera till usa därifrån. 27% besparing på att bara skyffla importpapper och ev mellanlanda fartyget från Kina i annan hamn för annan avlöpshamn.
Om det sedan krävs att prylen är tillverkad i annat land än Kina kan man väl ha montering av krympfilm i annat land, hux flux made in russia (eller annat valfritt land) med bara 10% tull.
Uppfinnings rikedomen kommer vara stor!
Mycket helt värdelöst jidder man kan lösa enkelt med frihandel..
Blir lite motbokskänsla då det smugglades sprit till Sverige i mängder
Show Me the Incentives, I Will Show You the Outcome
Den kreativiteten visade tillverkarna förra gången Trump chockhöjde tullarna. Då överfördes mycket tillverkning från Kina till Vietnam, Indonesien, Malaysia o.s.v.
Men som LW:s räkneexempel visar kommer det fortfarande att vara betydligt billigare att bara fortsätta exportera och låta de amerikanska konsumenterna ta smällen, än att börja flytta produktion. Det är en rätt tung smäll som väntar dem.
Vidare, finns det någon lista på de ca 50 länder som påstås ha hört av sig. För det först vet vi inget om deras samlade BNP. För det andra, har de hört av sig för att förhandla eller bara för att påpeka att de inte alls tar ut tullar på 50–60 % och att de inte har en köpkraft som räcker för att få bukt med obalansen. Är de dessutom slipade förhandlare kan de så klart låtsas att siffrorna och erbjuda sig att chocksänka till den faktiska nivån.
Det sägs t.om att det är anledningen till att varenda topp-domän fick tullar den här gången. Det skall inte gå att smita runt.
Det kommer säkert ge en och annan tandlös hillbilly ett lågbetalt jobb….Alla andra kommer förlora på detta
Nu är det just Hillbillys som röstar på Trump så…
Igår hintade jag väl om att det var ukrainska flaggor på många av demonstrationerna, Hands off. Lite som att Ukraina är den nya förkämpen för frihet och mot fascism.
Så jag får väl följa upp och lägga bara några få länkar. Nu när det idag finns alternativ tråd
New York 🇺🇦
https://bsky.app/profile/vinkweb.bsky.social/post/3lm5y7v2kes2v
Frisco 🇺🇦
https://bsky.app/profile/jackhutton.bsky.social/post/3lm5nxjdvsc2d
Chicago 🇺🇦
https://bsky.app/profile/hgpchgo.bsky.social/post/3lm3l64fl6s2v
Boston
https://bsky.app/profile/drdigipol.bsky.social/post/3lm3d7dldv22a
https://bsky.app/profile/wordswithsteph.bsky.social/post/3lm3cagv24223
Washington DC 🇺🇦
https://bsky.app/profile/drleightg.bsky.social/post/3lm5lfpuqtc2r
Dallas 🇺🇦
https://bsky.app/profile/acadienautexas.bsky.social/post/3lm3un2y75c2i
Miami
https://bsky.app/profile/razumarx.bsky.social/post/3lm3s6ceis22i
Mycket fint att se, och tack för postningarna! 🙂
Postningar som dessa är viktiga, även för ukrainare inom och utom landet.
https://substack.com/@viktorkravchuk/note/c-106383777
“I just had the opportunity to see the Hands Off protests from across the ocean. I saw the Ukrainian flags. I saw the crowds. I saw the heart behind it all.”
Vi får aldrig glömma bort att det finns vettiga amerikaner också.
Fick en rätt ofärdig tanke i huvudet.
Vietnam är ju först i kön att förhandla med USA på grund av stor export till USA och höga hittepå-tullar.
De har ju inte så mycket att komma med i förhandlingarna med USA eftersom det är ett typiskt låglöneland som bara exporterar till USA.
Skulle apelsinen kunna hitta på någon slags exklusivitetsklausul med Vietnam bara för att jävlas med EU och Kina. Typ “vi går med på att sänka tullarna om ni också gör detta för att skada EU och Kina”?
Ofärdigt, som sagt.
Mycket enklare lösning: “Sätt in 10 miljarder dollar i krypto på mitt privata konto så slipper ni alla tullar.”
Tanken var ju att han skulle kunna använda Vietnam (och andra svaga länder) som vapen mot EU och Kina.
Så är det säkert.
Men enligt de 3 ekonomerna Peter Navarro, Stephen Miren och finansministern Scott Bessent, som är upphovsmännen till planen. Så handlar huvudmålet om nationell säkerhet och att devalvera dollarn till en Sweet spot genom förhandlingar.
Hela världen får betala ett högt pris. Med stora risker för likviditets brister genom brist av Treasury bills och recession/depression.
Världen har enligt USA delats in i 3 färger. Grön vänligt sinnade länder t ex EU som borde få lägre tull, gula neutrala länder och röda fientliga Ryssland ,Kina. Där ffa Kina kommer pressas.
Många amerikanska företag har outsourscat sin verksamhet bla till Vietnam. Så där kommer tullarna vara låga.
Så är det säkert.
Men enligt de 3 ekonomerna Peter Navarro, Stephen Miren och finansministern Scott Bessent, som är upphovsmännen till planen. Så handlar huvudmålet om nationell säkerhet och att devalvera dollarn till en Sweet spot genom förhandlingar.
Hela världen får betala ett högt pris. Med stora risker för likviditets brister genom brist av Treasury bills och recession/depression.
Världen har enligt USA delats in i 3 färger. Grön vänligt sinnade länder t ex EU som borde få lägre tull, gula neutrala länder och röda fientliga Ryssland ,Kina. Där ffa Kina kommer pressas.
Många amerikanska företag har outsourscat sin verksamhet bla till Vietnam. Så där kommer tullarna vara låga.
Finns inte en snöbolls chans i h-vetet att Vietnam skulle gå emot Kina till förmån för USA.
Har Vietnam mer handel med Kina än med USA?
https://tradingeconomics.com/vietnam/exports-by-country
Ja, just det. Vietnam är numera (eller var åtminstone pre-Trump) en slags allierad till USA.
Men så mycket exporterar inte Vietnam till USA att en exklusivitetsklausul skulle väga upp bortfallet. Det är “bara” 30 % som går till USA. Det var precis så brexitörerna resonerade: 70 % av Storbritanniens handel var med EU eller länder som hade frihandelsavtal med EU och plötsligt skulle man pissa på det guldägg för att istället lägga allt krut på resten av världen. Handel är inget nollsummespel.
Jag sade till min fru idag att om du är investerare i USA och vill bygga en fabrik för att bygga plastleksaker som traditionellt sett har tillverkats i i Kina så behöver du långsiktighet. Du vill inte investera 20 miljoner för att göra plastleksaker om tullarna ändras i morgon. Eller om ett år. Eller om fem år. För att få ROI på din fabrik så måste du veta att spelreglerna gäller i minst 10 år. Helst 20. Annars får du aldrig tillbaks dina pengar med vinst. Med tanke på att Trump vilken dag som helst kan ändra spelreglerna beroende om han får feeling, bitcoin eller om hans dementa hjärna får en ny impuls, så kommer *ingen* att vilja bygga dessa fabriker som Trump hoppas på ska ersätta Kinas produktionsmaskin. Eller Taiwans. Eller Vietnam. Und so weiter. Så Trump är cooked. Done. Körd. Kycklingen springer utan huvud men har inte förstått att den är död än.
Som svar på mina tankar publicerades precis den här artikeln på Omni:
” Permanenta tullar är dåliga för ekonomin men företag kan för det mesta hitta sätt att leva med dem, skriver den Nobelprisade handelsekonomen Paul Krugman på Substack och fortsätter:
”Det företag inte kan hantera är att handelspolitiken styrs av en galen kungs nycker där ingen vet vilka tullar som kommer nästa vecka, än mindre under de kommande fem åren”, skriver Krugman.
”Förtroende” är enligt Krugman en överskattad ekonomisk indikator men kanske inte nu när Trump och hans rådgivare motsäger varandra på löpande band och tullarna följer en så ”ekonomiskt korkad formel att det fortfarande är en öppen fråga om den togs fram av en nyanställd eller Chat GPT”.
Kamal Ahmed skriver i en analys för The Telegraph att ”allting, överallt, samtidigt” sällan är en bra strategi i politik. I ekonomi är den en katastrof, och då särskilt när ”allting” inkluderar öar endast bebodda av pingviner såväl som världens mäktigaste länder och ekonomiska block, skriver Ahmed.
”Det amerikanska århundradet tar inte slut med en viskning utan ett öronbedövande brak. Kostnaden för ekonomier i väst, inklusive hans egna, kommer att bli höga och gränsa till förstörelse”, avslutar Ahmed.”
https://omni.se/a/W0ARWg
Som tillverkare behöver man nog också fundera över om det överhuvudtaget skulle löna sig att förlägga tillverkning i USA, om vi antar att tullarna förblir permanenta/mycket långvariga. Det är ju trots allt så att arbetskraftskostnaden är avsevärt mycket högre än i exempelvis Kina (som LW påpekar). Hur höga behöver tullarna bli innan det börjar lönar sig att förlägga tillverkningen i USA?
Muttrar …
Jag kan ha fel, men förra gången det infördes tariffer på bland annat stål, så var det ett företag i sydöstra USA som flyttade tillverkningen, av skruv, mutter och brickor, från USA till Mexiko då kostnaden för råmaterial var en stor del av företagets kostnader.
När Bush införde ståltullar i 3 år så var den värsta konsekvensen för SSAB att de förlorad ett antal kunder i USA eftersom de inte klarade av prishöningen och gick i KK.
Så din historia stämmer säkert.
Intressant artikel om att USA:s nationella säkerhet allt mer hamnar i händerna på Musk, Bezos och Thiel:
https://www.theguardian.com/us-news/2025/apr/06/trump-musk-billionaires-influence-national-security
”Förtroende” är enligt Krugman en överskattad ekonomisk indikator men kanske inte nu när Trump och hans rådgivare motsäger varandra på löpande band och tullarna följer en så ”ekonomiskt korkad formel att det fortfarande är en öppen fråga om den togs fram av en nyanställd eller Chat GPT”.
Sedan kommer tyvärr tondöva svenska företagsledare (Ericsson, Volvo, …) och jamar något om behovet av att bygga fabriker i USA för att blidka trumpeten och säkra tillväxten eller hur det nu var.
Exakt fel sak att säga just nu. Jag är väldigt besviken på dem. Javisst, de är företagsledare och inte politiker, de tänker kortsiktigt, men i det här fallet känns det som om det inte tänktes alls utan mer reagerades med ryggmärgen. Även OM de hade rätt i sak, var det psykologiskt mycket olyckligt att säga det NU.
För övrigt tror jag att alla som planerar att försöka “förhandla med Trump” nu biter sig i tummen rejält. Idioter går inte att lita på eller förhandla med. Ryktena gör nu gällande att den fina tullplanen, som han visade i jätteformat på presskonferensen utanför Skitahuset, faktiskt improviserades ihop minuterna innan han mötte pressen … därav fjompigheter som handelstullar på öar där befolkningen bara består av pingviner.
Var och en måste ju inse att man helst bör hålla sig så långt borta som möjligt från denna absurda parodi på en satir. Även om det blir surt och dyrt för oss, börjar jag också hoppas på en totalkrasch av amerikanska ekonomin så att de får kicka bort det där orangefärgade skämtet en gång för alla.
Till ljuspunkterna hör också att ryska ekonomin tydligen också tog en rejäl smäll när det gungade till i världsekonomin. Heja på!
Inget försvar av Trump.
Varför öppnade Tesla en fabrik i Europa? Gissar för att slippa de tullar som EU har mot USA?
Sen att Sverige inte är så direkt exponerade till usa säger inte mycket. Vi lever i en globaliserad värld där vi alla är beroende av varandra.
Så detta om det fortsätter kommer påverka varje person.
Hur Trump tänkt lösa att det är näst intill omöjligt att hitta anställningsbart folk i usa är väldigt intressant. Speciellt då han kastar ut alla.
Maersk har tappat 20% på 1 vecka. Det är en bra indikator på hur världsekonomin mår. För den som vet vad de gör utöver ha båtar….
Nästan alla fordonstillverkare öppnar fabriker i andra världsdelar om volymerna blir tillräckligt stora.
Jag undrar hur de snabbt uppbloassande rörelserna om att bojkotta USA-produkter kommer att slå mot USAs varu- och tjänsteexport liksom turismen.
Från Kanada har vi hört en del om drastskt minskade resor och att USA-produkter plockas från hyllorna.
Även i Europa börjar bojkottrörelser dyka upp. Inte minst i Sverige där en Facebook-grupp bildats som nu har 87 000 medlemmar (“Bojkotta varor från USA”). Man är medveten om ironin att ha en sådan grupp på en amerikansk plattform men menar att ändmålet helgar medlet). Och det är inte den enda bojkottgruppen på Fejjan, dock den största.
En stor del av USAs export är tjänster. Blockeras dessa från exportmarknaderna faller techföretagen.
Ryssland har utvecklat ett eget alternativ till amerikanska sociala medier, vkontakte. Det borde vi kunna göra i Europa också ihop med till exempel länder i Sydamerika och Asien. För att det ska fungera ekonomiskt måste de amerikanska alternativen på något sätt begränsas, till exempel att deras appar inte får (för-)installeras på mobiler inom EU. Ren frivillighet kommer inte fungera. Vi ska nog inte begränsa tillgången till deras webbsidorna, det vore ett steg för långt mot att begränsa yttrandefriheten.
För sociala media finns ju Mastodon, tyskt och i stället för Linkedin finns Xing också tyskt. Givetvis har dessa inte den spridning som Fejjan och Linkan har.
Ett smart och effektivt drag just nu borde vara att stoppa handeln på börsen. Alla samtidigt.
Det är väl hyfsat nära förestående, åtminstone i USA.
Lite mer information om formeln som Trumpregimen använde för att räkna fram tullar på olika länder och pingvinbebodda öar. Det visar sig att förutom att formeln inte är baserad på vare sig ekonomi eller sunt förnuft så har Vita huset dessutom räknat fel med en faktor fyra i sin egen formel. Priselasticiteten på importpriser har de räknat som 0,25 istället för 0,945 och de har därför räknat fram fyra gånger högre tullnivåer än vad en korrekt beräkning skulle ge. Enligt formeln så borde inte exempelvis Vietnam inte få 46% tullsats utan 12,2%. Ännu en nivå av inkometens från Vita huset.
“Now, our view is that the formula the administration relied on has no foundation in either economic theory or trade law. But if we are going to pretend that it is a sound basis for US trade policy, we should at least be allowed to expect that the relevant White House officials do their calculations carefully.”
https://www.aei.org/economics/president-trumps-tariff-formula-makes-no-economic-sense-its-also-based-on-an-error/
De har nog inte efterforskat saker som priselasticitet … Teorin att de låtit ChatGPT få ett finger med i spelet förefaller inte det minsta osannolik.
De har bara infört två fancy variabler som tar ut varandra för att det ska se lite akademiskt ut
Jag gissar att Trump också är medveten att tullarna inte kommer leda till det han pratar om avseende produktion i USA.
Så frågan man får ställa sig själv är vad är det faktiska syftet med tullarna. Är det en skattereform? Alla får betala högre priser oavsett inkomstklass. Är det en charad så att Trump kan hålla en presskonferens om hur han nu har omförhandlat alla avtal så alla i USA kommer bli “very very very rich” och skina i rampljuset? Osv osv.
Tullarna är till för att Trump ska känna sig mäktig och bli rik. Världens politiska ledare och företagsledare ska komma och krypa för honom och begära undantag, vilket han kommer godta om de betalar honom tillräckligt.
Helt korrekt Uffe. Folk överanalyserar. Thump vill håll hov.
Tror inte för ett ögonblick att Trump skulle ha några mer sofistikerade baktankar med de här ohemula tullarna. Han har länge förespråkat dem som ett vapen, men han begriper inte att de måste användas med mycket stor måtta och kombineras med kvoter och liknande. Han är en ekonomisk idiot.
I och med att han tagit i så att han skiter på sig så har han redan straffat ut sig i en förhandling. Ett hot om ytterligare höjningar är mer eller mindre verkningslöst eftersom de är höga redan i utgångsläget. Dessutom tvivlar jag på att hans så beramade oberäknelighet är någon egentlig tillgång i sammanhanget.
Angående Grofaz
2025-04-06 19:04 – 19:04:38
Jag har faktiskt redan sedan före januari ansett att ett amerikanskt inbördeskrig ligger i korten. Det som beskrivs i artikeln är ett scenario men det finns flera. Vi får se hur saker utvecklar sig.
Jag vill se en “kill-switch” på ASMLs litografimaskiner.
En o annan fundering har man haft senaste veckorna. Någonstans är allt uppe på bordet och jag ser faktiskt ingen hejd i vad Trump är beredd att slänga in i elden för att elda på ännu mer. Dessutom är det just nu han som sitter på allt vatten. Initiativet är helt och hållet på USA:s sida och så kommer det förbli om resten av världen förhåller sig reaktiv, i alla fall kortsiktigt. Är mer och mer övertygad om att det är utlandsskulden som USA har som det kommer börja dividera om ganska snart. Det är den stora bajsmackan som luktar i hela vita huset. Sedan är det något med hela USA och hur de försöker ställa om verkligheten till framtiden. Ta Apple som exempel. De kommer förstås sträva efter att kötta sina sidotjänster än mer såsom Icloud. Hela tjänsten som tillhandahålls från USA till oss är den stora boven i dramat och den kniper de flesta käft om ute på den öppna scenen. Det finns förstås flera exempel men känslan är att Trumpen vill säkerställa vissa branscher innan han vecklar ut planen om tjänsterna som vi tillhandahåller genom framförallt techjättarna.
….tillhandahålls……