Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen med kanske övervikt åt det negativa. Trots gårdagens siffror om starkare svensk BNP i juni så backade detaljhandelns försäljning. Som bloggen påtalat innebär globalfonder en övervikt på USA och de stora techjättarna, vilket nu även påtalas av så kallade experter i media.
Stockholmsbörsen steg marginellt med +0.05% för OMXS30 igår och +0.01% för OMXSPI. Bägge siffrorna är att betrakta som oförändrad börs. Dollarn hittas på 10:83 SEK och euron på 11:71 efter lite starkare krona nu under morgonen. Guldpriset ligger på 831:- SEK per gram.
I USA fortsatte de långa obligationsräntorna att falla och börserna steg något mer än i Stockholm, med +0.08% för S&P-500 och +0.19% för Nasdaq 100. Inom FANANGST rekylerade Tesla upp med +5.60% medan Nvidia backade md -1.30%.
Den så kallade experten Peter Malmqvist påtalar hos SvD att globala fonder innebär en övervikt på USA och teknikjättarna, vilket bloggen påtalat länge, men det är bra att det når ut till fler. På grund av hur indexfonder fungerar, och även att förvaltare inte kan anklagas för att göra något fel om man köper samma som alla andra, så landar de flesta fondsparares portföljer automatiskt i USA.
Det gäller således att plocka ihop en global fondfördelning för riskspridning och för att delta i alla eller önskade marknader, och inte plocka en globalfond. Exempelvis har Avanza en enkel fondanalys där du kan se vad du faktiskt sitter på. Tyvärr verkar annars Inveztor lagt ner eller byggt om, men var annars en lovande analyssajt som även kunde sättta samman alla portföljer och pensionssparanden man har skaffat hos sjuttioelva aktörer under ett livs karriär.
Som man ser ovan så landar en fondkombination i en av mina portföljer på hela 34% USA-innehav, även om jag via fondvalen lyckats slippa ha teknik som största innehav. Vietnam och Kazakhstan dyker upp pga valet av Frontier Markets som en femtedel av innehavet, men trots Sverige-fond och Europa-fond så blir ändå USA störst.
Gott och väl så, men en del slänger in en USA-fond och en teknikfond i mixen, och blir sittande ännu mer med samma bolag, samma marknad, och samma bransch. Gissar att det är lätt att hamna med över 50% USA och över 50% teknikaktier i en portfölj.
Iaf, man ska inte tro att globalfonder är särskilt globala. Det blir mycket FANANGST i de fonderna, möjligen utan Spotify som inte riktigt kvalificerar in bland jättarna, men är intressant för oss svenskar och ger en roligare förkortning att använda på bloggen.
Borta i de asiatiska tidszonerna går det blandat med tyngdpunkt nedåt och ASX 200 är -0.46%, Hang Seng -1.51%, KOSPI -0.94%, Nikkei 225 +0.15% och Straits Times +0.04%.
Svensk detaljhandel minskade i juni trots att BNP preliminärt steg. SCB rapporterar om minskad försäljningsvolym med -0.3% i juni och sällanköpshandeln backade med -0.7% medan dagligvaruhandeln (livsmedel etc) ökade med +0.3%. Detta är dock med kalenderkorrigering, dvs hur helgdagar och veckoslut inföll under månaden. Utan kalenderkorrigering och justerat för inflationen så minskade detaljhandeln med -3.1% jämfört med förra året och ej justerat för inflationen minskade den med -1.6%.
Faktiska hyror och löner ska betalas med den faktiska försäljningen och bryr sig inte om kalendern. Om faktisk försäljning alltså minskade med 3.1% så kan det vara tufft för många butiker nu i sommar. Sällanköpsvaror föll faktiska -3.5% medräknat inflation.
Det finns fler indikatorer på att verkligheten kommit ikapp hushållen och att man höll relativt sett god min 2022 – 2023 kanske drivet av övre medelklassen. Men även den kan nu börjat känna av effekterna av räntehöjningarna.
En indikation jag själv har är reklamintäkterna på bloggen mätt som CPM (cost per mille) och medan 2023 var i princip oförändrat mot 2022, så har 2024 fått lägre CPM. Detta talar för att även företagen nu börjat dra åt svångremmen och då är det alltid reklam och marknadsföring som får stryka på foten, vilket jag sett väldigt cykliskt under de nu sexton år jag drivit bloggen. Sedan vänder det upp igen, när bolag överlevande bolag upptäcker att de inte säljer utan att marknadsföra sig.
Sedan är det alltid som mörkast innan det vänder. Alla hoppas nu på ytterligare räntesänkningar, men nojar över den svaga valutan. Riksbankens kalenderbitare styr dock bara på KPIF, så det är nog inget att bry sig om, utan pengar till bostaden lånar man i SEK medan fonderna placerar man i USA och dollarn. Eller globalt som det alltså heter …
34 kommentarer
Fått följande info från en finanspodd från USA:
en stor del (sa han 70%?, minns ej) av allt kapital som strömmar in på börsen är passiva investeringar som görs av algoritmer och det ligger ingen analys av fundamentals under. det är inte heller nån sk vass analytiker som sitter och räknar och sen köper och säljer. Det är t ex pensionsavsättningar som köps månadsvis med nån enkel regel i stil med: om pengar finns på kontot köp index. och nya pengar kommer hela tiden. Och det finns inte så många alternativ i deras värld.
Min poäng är väl att om majoriteten inte håller på med valueinvesting så kan det vara en OK strategi att bara följa strömmen, och köpa index. Bättre än stockpicking iaf ( om man nu inte tillhör de få procent som är duktiga på det).
Med det sagt har jag cirka en fjärdedel i den typen av fonder. sen diversifierat på annat som jag tror på.
Inte helt olikt fastighetssektorn, de flesta köper bostad passivt utan analys.
Fungerar toppen i uppgång oavsett om det gäller aktier eller bostad, mindre roligt vid nedgång.
Tänk då vad som händer när den inverterade befolkningspyramiden slår in d.v.s. det finns fler pensionärer en arbetande och då tar man ut pension genom att sälja av sina innehav istället för att sätta in.
Gäller inte kritiken att man i princip garanterar bubblor om “alla” följer index?
Men då kan man kanske invända att det alltid varit så. De flesta investerare har helt enkelt tid och kunskap för att analysera. Jag tror att historiska undersökningar sa att bara någon procent av investerarna överhuvud taget läste rapporter.
Jag tror för övrigt att min portfölj just kröp över ATH, inflation/insättningsjusterat. Men t.om det är knöligt att beräkna rätt.
Inte
Tror det stämmer med 70%. SMP500 som standardval för passivt investerande har varit “det säkra valet” för långsiktigt sparande så länge nu att värderingarna ej längre har någon ekonomisk grund. På ett sätt tycker jag att det kan liknas vid världshistoriens största pyramidspel vid det här laget.
Tycket likt bloggarna att bandbredden på poddar är för låg. Vem har tid med talking heads
Har du en länk till samma information i skriven form så vi kan faktakolla? 🙂
BlåGula 🙂
Hoppsan 🙂
Det har faktiskt varit väldigt bra avkastning de senaste åren på nämnda indexfonder. Bättre än de flesta andra investeringsformer med aktiv eller passiv förvaltning. Speciellt diversifierat är det ju dock inte som sagt var.
Jag har varit “aktiv” i mitt privata sparande medans jag istället legat i olika index (och riskjusterat) med pensionspengarna
Pensionspengarna har en tillväxt på 12-17% (beroende på var de ligger) per år under 20 år nu. Vilket är helt sannslöst.
Det är svårt att komma undan USA när de haft en sån enorm värdetillväxt. Jag använder mig vid min riskfördelning av just Avanza för att se vilka de största innehaven är. Det är en sak att man har en övervikt mot USA. Men man vill ju undvika att det samtidigt är branschfokus. Dvs. Jag har lagt fokus på att det inte bara är Nassen som inkluderas utan även tråkiga delar som DJ.
Har inte märkt av nått ras att tala om senaste veckorna pga den fördelningen kombinerat med SEKetasens ras.
De företag med störst börsvärde är väl i huvudsak amerikanska så det är väl inte så uppseendeväckande att de utgör lejonparten av en global indexfond? Hur skulle man annars vikta den?
Poängen var väl att det finns folk som utan att tänka köper världsindex och tror att dom är väldiversifierade fast det egentligen är koncentrerat till US high tech.
Men du är ju väldiversifierad – – sett till om du vill ha en investering som följer ett globalt börsindex.
Hade det varit en bättre diversifiering att fonden skulle bestå av en aktie från varje bolag i hela världen? Lika mycket Microsoft som Leffes Plåt AB i Örkelljunga?
(Vidare beskrivs ju bara ett nuläge. En dag utgör kanske Novo Nordisk halva världens samlade börsvärde – – och kommer då ha motsvarande vikt i en global indexfond. Men USA verkar bevisligen vara duktiga på att producera bra bolag.)
Bolag som Microsoft och Apple är väl dock snarast att betrakta som värdebolag idag. Nvidia rider på hype så det skulle jag vikta ned om jag kunde.
Förvaltare är like duktiga som en apa eller en hund. Man ska fokusera på fonder med låga avgifter om man vill få bra avkastning
Finserve Global Security Fund har ett stort innehav i skandalomsusade CrowdStrike, på tal om övervikt av tech i fonder.
Rikatillsammans och Småspararguiden anser att en globalfond räcker. Globalfonden är ju viktad rätt mot varje marknad. FAANGST står för ca 25 % i en globalfonder och USA 70-75% så bara där är du väldiversifierad. Microsoft och Apple är inte rena tech bolag och erbjuder både varor och tjänster på många marknader.
De flesta indexfonder har tråkiga val av index. De mer spännande indexen finns bland ETF:er (… spännande är inte alltid bra dock).
Om man vill ha aktier i en indexfond som har stor exponering mot USA men inte mot FANANGST finns S&P 500 equal weight. Detta betyder att man tar lika mycket av varje aktie i S&P 500 och balanserar om med jämna mellanrum. Aktier som växer säljs därmed av med jämna mellanrum för att hålla samma vikt (~0,2%) av fonden och aktier som faller köps upp för att hålla vikten. FANANGST blir då en obetydlig plutt. Långsiktigt har equal weight S&P 500 slagit market weight S&P 500 lite grann. S&P 500 EWI har inte gått upp lika mycket under bubblor som IT-bubblan och inte fallit så mycket efter den poppar. Det känns lite betryggande, särskilt just nu.
Jag sparar en slant till våra barnbarn och det gör barnens föräldrar också.
När vi började detta sparande visade det sig ju väldigt tydligt att många fonder innebär att man är kraftigt viktad mot USA.
Min tanke med detta långsiktiga (20-åriga) sparandet var att absolut inte lägga alla ägg i samma korg, men usch vad svårt det var/är.
En Afrikafond kan man ju lätt inbilla sig har huvuddelen investerat i Afrika, men så är det ju inte alls. 3 – 5 % Sydafrika och ytterligare cirka 5 % i några länder i norra Afrika, resten låg utanför Afrika.
Bra att jag skrev detta, för jag inbillar mig att Afrika blivit mera populärt senaste åren. Dags att kolla upp om det finns någon afrikafond som ligger lite tyngre än 10 % i Afrika.
Tror du inte det är bättre med en Indien fond? Afrika har väl sällan lyckats med något annat än svält och inbördeskrig?
Har inte hittat någon Indienfond med rimliga avgifter dock, så det får väl bli en EFT istället.
Vår tanke är att sprida innehavet över olika kontinenter så även Indien är representerat.
Fonder är “kryddlösa” och läskunniga är ni (gör er ”due dilligence”), även om några har testosteronhalter som skyttesoldater.
Kul för dem att kunna hänvisa till niosiffriga kompisar när de själva saknar erforderligt antal nollor för att kunna hävda sig.
Förklara gärna varför fonddiskussioner är OK, men aktiediskussioner tabu?
I en ekonomitråd.
https://youtu.be/imgxGukeIuM?si=MCqSLKzXkvy5IO4x
För att man vill undvika att få in sånna som du som mest vill diskutera bolag utan substans.
Fonddiskussioner är väldigt svåra att använda för mkarnadspåverkan. Att däremot när man blir utkastad från Placera som du blivit komma in och försöka hitta ett nytt fora för marknadspåverkan var dömt att misslyckas
Youtubelänkar och poddar har låg status med på bloggen. Låg informationsbandbredd och det är bättre att du hänvisar till artiklar där man kan skumma och få en snabb uppfattning.
(Hela pumpa och dumpa och investeringsfrauds är ju beroende av poddar och youtube då de mest riktar sig till de som inte vill läsa analyser utan göra snabba klipp/lura andra)
Lycka till med din fortsatta påverkan på bloggen. Jag kommer besvara alla dina försök 😀
[HAUSSAD SMÅSPARARAKTIE RADERAD]
SS
Jag hade förstått ditt svar om du resonerat runt ålder för att välja det sämre alternativet fonder. De som kommit upp i åren kan inte vänta ut en aktiecykel på 5- 10 år utan vill kunna inflationsäkra sitt kapital så de kan sälja när de behöver pengar.
Fonder i sig behöver även de en reserach för bästa avkastning. Även om historisk erfarenhet säger att soffliggarfonderna med minst avgifter går bäst.
Men stock-picking ger bäst avkastning över tid eller har du länkar på motsatsen?
Nu agerar du mest likt en ordensbroder som till sista blodsdroppen ska nedgöra min signatur enbart för att den misshagar dig.
Putins partner in crime Tji min peng har det tufft nu.
Vinstras för banker i Kina
Västerländska banker och konsultfirmor gör kraftiga nedskärningar i både dess kinesiska verksamheter och personalstyrkor.
Anledningen är ökade risker och minskade vinster.
Samtidigt störtdyker antalet börsnoteringar i Kina.
Länk?
Jag äter livsmedel även när banken har stängt.
En globalfond som grund är inte fel. Inte heller att komplettera med Sverigefond, globala småbolag, EM utan Kina osv. Det är en djungel med fonder och inte helt enkelt att hitta rätt.
“Det finns fler indikatorer på att verkligheten kommit ikapp hushållen och att man höll relativt sett god min 2022 – 2023 kanske drivet av övre medelklassen. Men även den kan nu börjat känna av effekterna av räntehöjningarna.”
Den sk övre medelklassen drabbas hårt nu när räntan inte längre är bunden till nivåer runt 1%.
Det är många som via lån bekostat en falsk klassresa som nu ska betalas.
Övningen till de som tror att bostadsmarknaden ska repa sig snabt och bra är “vem vill frivilligt ha en räntekostnad på halva nettoinkomsten”. För det är så det ser ut i Täby/Nacka/Bromma med flera “statusförorter” om manska betala de priser som var under räntedopningen.
Detsamma gäller betydligt billigare områden. Har man inte en vinst med sig från en bostadskarriär är det få som har råd med de priser som tidigare gällde. Och vinsten från bostadskarriären verkar av många används till att konsumera.
Vad betyder FANANGST?
Facebook Apple Nvidia Amazon Netflix Google Spotify Tesla – avseendes världens ledande/största teknikbolag typ, tror jag
Den svenska varianten med F som i Fingerprint, A som i Anoto etc pratar vi tystare om.