Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Nu får vi se om jag cornubottar sajten Inveztor som erbjuder utmärkt och lovande men inte buggfri portföljanalys, där du kan importera dina innehav från Avanza, Lysa, Nordnet, Opti, Savr och i teorin Minpension, men får misslyckas att lägga till övriga manuellt än så länge.
Ett I-landsproblem – särskilt med åldern och sjuttioelva olika tjänstepensioner – är att få en faktiskt analys och överblick över sina besparingar via olika banker och onlinemäklare. Inveztor är en ansats att försöka lösa detta, som än så länge är gratis.
Själv lyckades jag utan problem importera data från Avanza och Lysa, men misslyckades spektakulärt med att importera pensionssparanden från Minpension, som annars skulle fungera enligt listade tjänster. Att sedan Minpension missar två av mina tjänstepensioner och de sedan får läggas in manuellt är en annan fråga.
Sedan stämmer inte sedan start på skärmdumpen ovan. Lysa anger +14.74%, samt Avanza +3.70% sedan köp och sedan insättningar +15.01%, så importen har uppenbarligen inte fått med allt riktigt korrekt när den anger +4.40%.
Riskprofil är medel, diversifiering av branscher utmärkt, och geografisk spridning är bra om än inte perfekt. Vad jag ser är att särskilt Östeuropa saknas och där kanske det ska omfördelas fonder. T ex kanske jag ska avveckla globalfonden från Avanzaportföljen och skaffa en Östeuropafond istället – globalfonder investerar trots allt mest i USA, som med 34.3% redan är stort. Eller minska både svenska andelen och globala andelen och skaffa en Östeuropafond. Rumänien är med via gränslandsfonden (eng frontier markets). Kanske lite mer Sydamerika och Afrika också? Fler färgskalor i värmekartan över länder hade också varit önskvärt – nu får Storbritannien med 6.09% av portföljen samma färg som Sydafrikas 0.26%. Eller att det vore möjligt att ställa in själv.
Det är oklart hur man ska göra om man ändrar i en portfölj – om man importerar igen, skriver den över eller lägger till? Skapandet av portföljer är också inbyggt i import eller manuell tilläggning, vilket inte alltid biter. Det logiska hade varit att lägga till portfölj kunde göras separat.
Tyvärr stöder inte tjänsten än så länge import ifrån storbankerna, inklusive Länsförsäkringar, Danske Bank, SEB, Swedbank, Sparbankerna osv, utan då får man lägga in sina innehav manuellt. Jag var tyvärr inte intelligent nog för att få det att bli korrekt med anskaffningsvärden utan det jag lade till fick tusentals procent i värdeökning, och dessutom kunde man inte lägga till fraktioner av andelar i fonder. Plus att minst en fond saknades i listan.
Men för bolagets kapitalplaceringar fick jag fram en komplett analys via enkel import. För övrigt visade det sig att 0.2% ligger i Ryssland någonstans i någon fond, vilket jag inte trodde var möjligt. Mer om det senare.
En praktisk funktion är att man med ett enkelt knapptryck kan dölja summorna, vilka gör att man kan dela skärmdumpar utan att visa hur lite pengar det handlar om. Snyggt.
Man får också fram vad för enskilda aktier man sitter med via fondernas senaste aktieredovisning, och bortsett från största innehavet Lysa Räntor på 11.00% av totala portföljen landade största innehavet i Apple med 1.19% av portföljen, följt av Atlas Copco med 1.14%. 0.29% är för övrigt Tesla. Jag hittar dock inga ryska innehav och misstänker att Ryssland är en bugg. Å andra sidan hittar jag bara 0.11% innehav på Island via Arion Banki, som likt Ryssland ska vara 0.2%, så det kan vara så att innehav under 0.01% inte visas. Minsta innehavet är annars amerikanska Entegris på 0.01%. Jag ponduspostulerar att innehav som avrundas till 0.00% inte visas i listan.
Tjänsten är snygg, import fungerar men inte för Minpension, som bara står och snurrar. Å andra sidan så är ju pensionssystemet ett jävla helvete, så det är kanske passande.
Vore ju fint om tjänsten kunde stödja import från storbankerna via Open Banking, men detta är en gratistjänst och ett hobbyprojekt och tar förstås inte heller något som helst ansvar, så att släppa på Open Banking kanske är lite olämpligt. Men varför inte stödja cut-and-paste från storbankernas fond- och aktielistningar via enkel textparsning?
Men är det gratis ska man inte klaga.
Hoppas nu att jag inte sänkte tjänsten.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
21 kommentarer
Snabbläste detta men antal gånger kurs ger väl summa?
Ja det får man nog ta och kolla lite på, och outade Bloggaren precis sitt pensionssprande ..
Minpension är den statliga tjänsten som importerar alla (nåja) tjänstepensioner och tillsammans med PPM ger en pensionsprognos.
Alla borde logga in på min pension åtminstone 2 gånger per år. Faktiskt en väldigt bra tjänst när man tänker på att staten fixade fram den.
Mycket snyggare och mer detaljerat än Morningstars egna funktion iaf.
Kul!
Jag tror verkligen många hade tjänat på att se över sitt sparande.
Klipp ekonomins tid är förbi och gamla sanningar kommer gälla igen. Så som spridning och långsiktighet. Tror många inte har ordentlig koll faktiskt.
Personligen ligger jag lite väl högt i banksektorn, funderar på att sälja och föra över det till ett räntekonto. Men tar emot då jag tänker ”bättre att äga banken, än att spara i banken”.
Det är mycket svårare nu än för 5-10-15-20-25-30 år sen.
AI har verkligen förändrat spelreglerna för traders/analytiker.
Jag brukar se över moitt pensionssparnde men det är ett himla jobb, så den där tjänsten kan nog spara lite tid.. Idag gör jag det i ett google sheet? eller vad det nu heter. Där jag typ 1 gång om året går igenom fondernas fördelning i olika marknader så att man kan klippa in värdet och få en graf med fördelning. Så rätt mycket av samma reultat som jag är ute efter. Nu kan man ju inte få med den fina grafen som datat nedan ger men det är min senaste fördelning på pensionsspar.
Aktier Global Euro Aktier Swe Aktier Emerging Aktier USD ränta Euro ränta SEK ränta Guld/ädelmetaller
Actual % 38.43% 9.35% 8.14% 10.25% 24.26% 0.00% 0.00% 9.59%
Vilket ligger hyffsat i linje med mina mål..
Goal % 30 10 10 10 25 5 0 10
> En praktisk funktion är att man med ett enkelt knapptryck kan dölja summorna, vilka gör att man kan dela skärmdumpar utan att visa hur lite pengar det handlar om.
Skulle nog behöva dölja kolumnen Antal med för att det inte ska vara så trivialt som SUM(Antal * Kurs)
Sant.
Är det bara jag eller går det inte utmärkt att medelst mellanstadiematte lista ut att du har X kr innehav i Lysa Sweden?
Nu är det ju mitt bolags siffror, och de går ju att få fram via årsredovisningen via spiontjänsterna.
Jag kan tänka mig att vissa länder är på väg in i det moderna konsumtionssamhället. Som att alla ska ha typ tvättmaskin, mikrovågsugn och inkontinensskydd. Och att man köper yoghurt på snabbköpet. Jag tror nog sådana länder kan hittas i östeuropa och i Sydamerika och Asien. Man borde kunna vikta en portfölj mer åt sådana marknader. Jag hade ryskrelaterade papper i olja och timmer men det lyckades inget vidare. Jag fick känslan att ryssarna inte ville släppa sina vinster till det här företaget East Capital där Carl Bildt var aktiv.
Det du nämner är intecknat flera gånger om. Dessutom ska även valutorna analyseras vilket även det är sjukt svårt.
Det är väl snarare företagen som kommer ta marknads andelar man vill investera i än de nationella börserna. Även om det så klart kan finnas lokala bolag som kommer gå bra.. Om man tror på bussines as usual och att nya marknader kommer gå mot samma som väst, så är mitt tips amerikanska bolag inom konsumtion. McD, Coca Cola och starbucks kommer fortsätta expandera. eller så är man mer safe och kör bara globala index som ändå är väldigt tunga på US börsbolag.
Ja det är nog inprisat redan. De här utvecklingsländernas ökande efterfrågan på energi kan nog ha bidragit till de höga elpriserna för ett par månader sedan. Ett företag som lär ha foten inne på de här marknaderna är nog ABB Power Grids. Finns i Västerås. Det gamla ASEA?
Ser ju fint ut. /begin rant/ Är det bara jag som får akuta utslag av pensioner, banker, portföljer, investeringsprofiler o.s.v.? Det finns ju ett yrke, bankman, som lär ska kunna förstå sig på det där. Enligt bankmännens självbild är de också såpass fantastiskt kompetenta, ovärderliga, oersättliga och skitviktiga för samhällets livslåga att de förtjänar en vanlig knegares årslön i månaden. Ändå kan man inte låta dem sköta sina jobb, utan måste bevaka, svara på skitnödiga frågor om investeringsprofiler, riskbalansering osv. Annars bär det iväg på karibisk kokainkryssning som inte syns till förrän folket måste slita rodret ur händerna så konkursen inte sätter världen i brand. Jamenar, jag skulle inte komma på tanken att fråga en bankman om han vill ha AC eller DC in i kokainsnortarkvarten och jag har ännu inte mött en kirurg som väcker bankmannen på britsen för att fråga var han ska lägga snittet. Från öra till öra? Men jag får ständigt motsvarande frågor från de som har hand om mina pengar. Intefan vet väl jag. Skulle jag veta – vad är då ditt jobb? Att pilla med siffror i ett kalkylblad? Inte konstigt att det behövs både prostitution och knark för att orka med vardagen för dom. Nu finns väl inga bankkontor kvar i Sverige, men det finns det där jag bor. Vart åttonde år eller så, när huslånen ska läggas om, måste jag in och tvingas undertrycka impulsen att klösa ögonen ur hålorna och skära upp handlederna på mig själv när kliver in. Den världen är skapt så att bankirerna behövs, och det enda man kan veta med säkerhet är att vilken riskprofil man än väljer sitten en liten kritstrecksrandig tomte nånstans och skär emellan på mitt pensionssparande. /end rant/ Hoppas ingen tar åt sig. Har svårt att intressera mig för pengar, och det stressar mig.
Nej absolut förståligt, det är exakt denna ovilja som de kritstrecksrandiga skor sig på. Om folk viste lika mycket om sitt sparande som de visste om sport, tv eller kändisar så hade de inte kunnat sko sig på folks ovilja eller okunskap.
Snyggt, men skulle oroa mig över hur tjänsten hanterar min data. Känns lite sårbart att dela med sig all ekonomisk/investerings information till en okänd tredje part.
+1
Hej. Det är jag som byggt tjänsten och jag förstår tankarna. Även om jag absolut inte har någon agenda, så är det bästa tipset jag kan ge är att logga in/skapa en användare mha en e-postadress som ej går (enkelt) att spåra tillbaka till dig, då är iaf datat “anonymt” eftersom det inte lagras några uppgifter om dig som användare.