Affärsvärlden har gjort en genomgång av Sveriges 42 dollarmiljardärer, dvs miljardärer även med internationella mått mätt, och landat i 42 stycken även om huruvida en del egentligen ska räknas till Sverige går att diskutera – flera bor utomlands. Gamla pengar dominerar, men det finns bubblare inom IT-branschen och framför allt riskkapitalbolaget EQT.

Till gammalt kapital avser jag ärvda förmögenheter, samt de äldre affärsmän som ligger på 65+ och förvisso helt eller delvis är self made, men som kan räknas som gamla.
Min genomräkning visar att tolv klassas som generellt gammalt kapital och till det kommer fem miljardärer för H&M, två för IKEA, tre för Tetra-Pak samt två för Stena för totalt 25 av 42 gammalt kapital.
I övrigt bidrar riskkapitalbolaget EQT med hela sex dollarmiljardärer. EQT har förstås investerat mycket i IT, men kan nog särredovisas ändå.
IT-branschen bidrar med två från Spotify och tre från spelbranschen, specifikt casinobolaget Evolution samt Minecraft. Ytterligare en dollarmiljardär klassar jag som IT, för en summa om sex från IT-branschen.
Av de kvarvarande är en läkemedel, och två från finansbranschen inklusive en energitrader, samt två från fastighetsbranschen, inklusive Balders Erik Selin.
Att vara miljardär i den svenska skvalpvalutan är inte så märkvärdigt, utan AFV för helt rätt som tittar på dollarmiljardärerna, dvs sådana som kan hävdas vara miljardärer även när man jämför internationellt. Och de är alltså inte fler än 42 stycken.
Vänstern tjatar förstås om miljardärerna, men det handlar alltså bara om 42 personer. Och många av dem bor inte ens i Sverige, men ska tydligen räknas ändå eftersom de är svenskar.
Det är dock glädjande att se att det faktiskt går att skapa miljardförmögenheter i Sverige även för nya pengar, trots statens aktiva motarbetande mot företagande och entreprenörsskap, även om det bara är en handfull internationella succéer bakom detta plus två exempel på nyare aktörer inom fastigheter. Men de mesta förmögenheterna är från förr.
Kom ihåg att denna handfull miljardärer ser till att hundratusentals svenskar har jobb, lön, och kan försörja sig, äga en bostad och leva gott. Oftast är de årliga löneutbetalningarna till anställda större än de egna förmögenheterna.
Affärsvärldens artikel hittas här.
130 kommentarer
Håhåjaja. Själv är jag rätt gammal, pengarna mindre så. Och mindre än miljarders dollars …
Tar tid, det där.
Men vafan, utom tävlan kan väl Jonas få en peng igen.
“trots statens aktiva motarbetande mot företagande och entreprenörsskap”
Låter som en gammal stenkaka från Svenskt Näringsliv när de åkte runt i världen och skrämde bort alla utländska investerare med ord om hur bedrövligt det var att driva företag i Sverige. Så japaner och andra byggde sina fabriker i andra delar av Europa, svenska företagare tyckte ju det var för jävligt i Sverige.
https://ec.europa.eu/regional_policy/information-sources/maps/regional-competitiveness_en
Och ändå har det de senaste decennierna bara skapats en handfull nya miljardärer, som inte är gamla pengar (som arvingarna till HM, IKEa, Tetra etc).
Isolerar du ner handfullen så är typ EQT+Spotify+Evolution större delen av de nya.
Spotify skapar arbetstillfällen? Konstigt att de som bidrar minst skall tjäna mest. Världen har inte råd med dessa miljardärer längre.
Ja?
De har väl ett antal tusen anställda i Sverige – de flesta välbetalda som betalar både kommunal och statlig inkomstskatt.
https://kollega.se/lon/google-toppar-techbolagens-lonelista
31 augusti 2021
“Även Spotify betalar bra. Den genomsnittliga månadslönen för musiktjänstens anställda är 105 641 kronor.”
Re: The_Stig. Jag förstår faktiskt inte vad du menar, vad är det som det bidragit minst och tjänar mest? Det är väl ändå så att utan grundare och ägare så skapas ingenting. Om du tror att arbetarna skapat företaget kan du kika på McDonalds där ersätter man arbetare på löpande band som tjänar runt 150kr timman. Det är lite som när du stoppar handen i sanden och när du lyfter upp handen så fylls hålet igen. Utan entreprenör så stannar utvecklingen och vi gör samma sak som vi alltid gjort och vi kommer att få samma resultat. Ingen behöver studera, ingen behöver lära sig något nytt vi går i samma hjulspår och till slut stannar utvecklingen av och människorna slåss om samma kaka likt ryzzland. Som nu behöver ta del av annans rikedom för att få utvecklingen. Vi borde vara stolta över Spotify och se att de entreprenörerna har varit stigfinnare och kanske kan hjälpa till att bryta det amerikanska ställningen för ledande techföretag. Så vem bidrar?
@THE_STIG
Bidrar minst till vad?
Hur många borde det finnas i Sverige, då?
42 miljardärer i Sverige borde med samma andel ge cirka 42 * 30 = 1260 i USA. Dock säger Wikipedia att det finns omkring 700 miljardärer i USA. Är de alltså sämre än oss på företagande och entreprenörskap?
Miljardärer i vilken valuta?
Jag tror inte de räknar det som att det finns 700 SEK miljardärer i USA utan det handlar om 42 svenska dollarmiljardärer och 756 amerikanska.
Dessutom borde det finnas 1330 miljardärer (330 miljoner/10,5 miljoner *42 = 1330)
En sak som skiljer USA från Sverige är avsaknaden av stabila fackföreningar och en arbetarrörelse.
Topp 5 miljardärer per capita:
1. Hong Kong
2. Singapore
3. Schweiz
4. Sverige
5. Israel
Om staten motarbetar företagande och entrepenörsskap – hur mycket mer motarbetar de då inte arbete?
Re: INTE BRA. Det är en mycket intressant fråga tittar man på hur hårt arbete beskattas så inser man snart om målet är att bli rik så är lönearbete meningslöst. Funkar bra för att leva och överleva beroende på inkomst. Men staten tar ca 60-95% av inkomsten i skatt om man räknar in inkomstskatt + arbetsgivaravgifter + moms + punktskatter. Inte mycket köpkraft kvar på lönen efter staten tagit sitt. Så jag tycker nog Leif Östling hade en poäng när han frågade journalister vad f_n får jag för mina skattepengar. Men tur för politikerna är att folk i gemen inte kan räkna.
Nu är väl antal miljardärer inte det bästa måttet, men Sverige är #7 i värden i miljardärer / capita så sett till det så kanske det inte är så dåligt trots allt?
Inte när du tittar på var de faktiskt bor. Skilj på Sverige och svenskar.
Flera som blivit miljardärer har aldrig haft det som drivkraft. Människor som lägger allt, allt på en idé vill att idén lyfter.
Så är det.
Jesus, Buddha, Charles Darwin, Florence Nightingale, Emmeline Pankhurst, Martin Luther King och Albert Einstein la allt på en ide.
Inte behövde de utnyttja människor som, slavar, under betalada arbetare i bedrövliga förhållanden eller lura massorna med överpriser på produkter och tjänster för att satsa allt på sin ide.
Musk, Khomeini, Vasa, Bezos, Rockefeller Hitler, Caesar, Trump, Xi, Napoleon och Putin är alla samma skrot och korn.
Antingen är det pengar och/eller makt som driver dem. Deras eget ego framförallt, rättfärdigar allt de gör. Om så folk, fjättras, svälter, dödas eller får arbeta med slavlöner för att de ska förverkliga sin ide.
Så de anställda hos t ex Spotify är fjättrade, svälter och dödas eller får arbeta med slavlöner?
Rätta mig gärna om jag har fel, men Spotify är ett av de mest attraktiva bolagen i Sverige att arbeta för och de har tämligen höga löner.
Sallad hann före mig. Men varken Spotify eller Tesla t ex är väl kända för låga löner eller dåliga arbetsförhållanden, snarare tvärtom. Kraken behöver kanske ta av sig sin nattmössa han har tapetserat med Göran Greiders psykotiska krönikor på insidan?
@SUNDEGVAN Nå, Tesla har ju en del rättsfall gällande bristande arbetsmiljö och diskriminering. Bla https://www.reuters.com/legal/tesla-accused-lawsuit-cheating-california-workers-out-wages-2024-04-05/ och https://www.cbsnews.com/sanfrancisco/news/tesla-racial-discrimination-lawsuit-to-proceed/
Lustig indelning mellan vilka du anser vara goda och onda. Intressant att mordbrand, mordförsök och terrorbombningar hamnar under den goda sidan medan resursskapande jämförs med Hitler.
I USA är det var snarast det omvända? De flesta dollarmiljadärer har inte ärvt sina pengar.
Vilket i sig betyder att de som ärvde massvis med pengar, säg 10 miljoner dollar, för hundra år sen i praktiken “supit bort” dom.
Finns en studie på detta.
Nu är ju inte USA gammalt nog för att ha riktigt gamla pengar. Men tror inte att de är något jätteundantag i det jag läst. Nya brancher har gett nya chansen naturligtvis, men rörelsen är inte hög i på etablerade marknader, utan man ärver där också.
Min definition av gamla pengar är om du är 65+ eller det är ärvda pengar, inte att de måste vara flera hundra år.
Både och, bl.a. Waltons, Mars, Koch, Kaiser, Haslam är “old money” (eller så gamla dom kan vara i USA) medans som du säger många unga är från tech sektorn “The big Suck”, “Mini Putin” m.fl.
Vad gäller att “supa bort” stålarna så har släkten Rockefeller lyckats rätt bra med motsatsen och har (lite beroende på källa) någonstans mellan 8,7-10,1 miljarder US Dollar i förmögenhet som förvaltas åt de kvarvarande släktingarna. Så dom får väl ihop till elräkningen i vart fall…
Åtminstone några miljardärer försöker bli av med sina pengar innan de dör, men inte gen om att supa bort dem.
The Giving Pledge startades av Bill Gates och Warren Buffet.
Bl.a. Elon Musk, Larry Ellison och Mark Zuckerberg har skrivit på.
Det är inget bindande kontrakt, men förhoppningsvis kommer en majoritet av signatärerna att uppfylla löftet.
Det är dock ingen bra idé att slumpmässigt skänka bort sina penger när man har miljarder av dem. De gör bäst nytta genom att investeras klokt i projekt som är till nytta för så många människor som möjligt.
Lär mer här:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Giving_Pledge#:~:text=The%20Giving%20Pledge%20is%20a,236%20signatories%20from%2028%20countries.
Mja, Sverige är ett bra ställa att skapa förmögenheter på om man ska vara slarvstatistiker.
– Vi har 42 dollarmiljardärer på ca 10,49 miljoner invånare.
– USA har 735 dollarmiljardärer på ca 330,3 miljoner invånare.
Om vi antar att även de amerikanska miljardärerna har hämtat pengar utomlands liksom de svenska så har USA därmed ungefär 50% färre miljardärer per gubbe än old Schwetzky. Så det är väl bra att vi har ett klimat som gör att man kan bli rik på bra idéer.
Sverige har en del miljardärer trots statens agerande, inte tack vare. Många numera utomlands som bloggaren påpekade eftersom man skrämde bort dem på 70/80-talet när man skulle konfiskera företagen med löntagarfonder i bästa Sovjetstil. Föga förvånande ville entreprenörerna inte få sina bolag stulna och så försvann de istället. Genialt som vanligt.
Trots statens ingrepp så har Sverige alltid haft en stark ingenjörstradition och duktiga entreprenörer. Ericsson – som fortfarande är en stor arbetsgivare grundades på 1800-talet till exempel. Samma sak med ASEA, sedermera ABB. SKF i början av 1900-talet. Tyvärr är det rätt vanligt numera att man säljer av bra idéer eller lämnar istället för att bli kvar i Sverige. Skype och Minecraft såldes exempelvis. Klarna verkar vara på väg bort och Spotify får vi väl se hur länge de är kvar. Det finns andra länder helt enkelt som är trevligare att bedriva verksamhet i.
De tre generationerna av finansfamiljer:
Förvärvarna
Förvaltarna
Fördärvarna
Men det gäller inte alltid.
Kul inlägg.
Det är överlag pinsamt, när folk tycker illa om miljardärer. Blir då mkt surt sa räven om rönnbären över det hela.
Men klart, det beror ju på hur man blivit det också. Om man var på auktioner på 90-talets utförsäljning av statliga tillgångar i ryssland så kanske inte så mkt credd.
Men generellt tycker jag att Sverige är coolt som har en diversifierad ekonomi, överlag välskötta bolag, och dessutom lyckats bygga några coola saker på senare tid, som spotify och minecraft.
Jag kan säga att Sverige är en mycket enklare att driva bolag i om man jämför med Norge. Här hatar de verkligen företag och privat ägande.
Flera av Norges miljardärer har flytt landet, mest pga en föremögenhetsskatt som det var mkt liv om. Så de drog till Schweiz. skatteflyktingar kallas fenomenet och engagerar många.
När företag säger att de tänker flytta utomlands bör man nog ta det på allvar.
Kom tillbaka när du tittat på denna:
https://www.svtplay.se/video/jMd2RRp/breaking-social
Det pinsamma är att vi har miljardärer.
går ej att se utanför sverige. Men gissar att det handlar om crony capitalism.
Ja jag tycker väl knappast att det är bra att att facebook betalar mindre i skatt och skapar noll jobb och tar all el. medan kalles elfirma måste betala alla skatter och arbetsgivaravgifter.
Eller IKEA, som skatteflyktade ut för länge sen. Bojkottar du IKEA t ex? Bara nyfiken.
Min åsikt är att det är inte fel att människor som tar risk och bygger bolag blir rika (och de betalar skatt som alla andra).
Tycker man det är pinsamt kan man väl flytta till nåt samhälle med likasinnade, Kuba, Venezuela för att ta några samtida exempel.
Det pinsamma är inte miljardärerna i sig utan att vi har sådana stora skillnader i världen. Några är ofantligt rika och andra svälter, det är det pinsamma. Har inget med kommunism eller kapitalism att göra alls.
Hade kapitalet fördelats så hade den följande inflationen ändå gjort huvuddelen världsmedborgare fattiga oavsett.
Medelstandarden ökar så procentuellt sett får alla det bättre, även om antalet rika och fattiga ökar i antal.
Grejen är att miljardärerna inte har sina pengar i madrassen utan det är värderingen på deras bolag man snackar om. Om man skulle tvingar dom att sälja av sina ägarandelar så skulle bolagen skötas sämre. Och alla mindre bemedlade som plötsligt skulle få massa pengar skulle använda dessa till sprit, porr och lotter och efter några år skulle enda skillnaden vara att Philip Morris och vuxit sig större. Något raljant, förstås.
@THE_STIG
Menar du alltså att det finns ett fixt värde i världen som fördelas bland alla människor? I så fall var de ju sjukt förmögna på stenåldern eftersom de inte var så många.
Nej, så fungerar det givetvis inte. Värde är ett subjektivt begrepp och alla dessa miljardärers miljarder är bundet kapital i företag. Det är inte en pengabinge a la Joakim von Anka.
@THE_STIG:
Föreslår att du då för din sinnesfrids skull emigrerar till Schlaraffenland. Eller förordar du globala helikopterpengar?
Läs gärna Carl Barks Kalle Anka-episod “A Financial Fable” (“Pengaregn” på svenska) för vidare illustration av hur det skulle bli.
Det hade varit mycket bättre för samhället om t.ex. Bezos hade betalat de 5-6 miljarder han lade på att åka upp i omloppsbana i skatt.
När miljardären på Wall Street betalar mindre i skatt än städaren som gör rent denna toaletter är något fundamentalt fel.
Fast vi behöver inte oroa oss, när massutrotningen kommer blir pengarna kvar. 😁
Vart tog Bezos pengar vägen istället?
Som sagt, ett lite fyrverkeri för att få upp honom i omloppsbana.
Det är pinsamt att det finns så många olika personligheter, menad du väl? En del är drivna medan andra fäöjer med strömmen.
När en driven människa är mycket intresserad av vetenskap blir det kanske ett nobelpris, medan när en driven människa är mycket intresserad av entreprenörskap blir det kanske miljarder pengar.
Drivna människor åstadkommer mycket inom sina områden, men alla blir inte miljardärer eftersom deras intressen ligger åt andra håll än affärsverksamhet.
De (vi) som inte är då drivna ska inte klaga, tycker jag. Vi åker redan snålskjuts på de drivnas driv.
SÅ drivna
Att folk svälter på sina håll i världen beror till största delen på att där styrs landet av socialister (eller kanske snarare förmenta socialister).
Mycket intressant exempel med Minecraft. Skaparen klarade knappt av gymnasiet, har definitivt ingen utbildning utöver det men kunde alltså ändå skapa någonting som microsoft var villiga att betala miljarder för. Det sätter en hel del perspektiv på hur det fungerar idag där svenska it-företag anser att det krävs en masterexamen helst en doktorsexamen och minst 3-5 års tidigare erfarenhet för att ens får vara med och skriva enkla webapplikationer. Samma sak med Erik Selin, ingen utbildning utöver gymnasiet.
Det gör det också obegripligt att folk gnäller över att inte få jobb inom IT-sektorn när man uppenbarligen kan koda en app på fritiden och tjäna pengar den vägen. Det är bara att sluta gnälla och sätta igång och koda.
> på hur det fungerar idag där svenska it-företag anser att det krävs en masterexamen helst en doktorsexamen och minst 3-5 års tidigare erfarenhet för att ens får vara med och skriva enkla webapplikationer.
Detta är inte alls min bild av IT i Sverige och Stockholm.
Fun fact.
Av fem på ITavd hos mig är vi ingen som pluggat IT
Den med examen som vi anställde sa upp sig förra månaden då vi var för snabba och agila 🤪
Du är välkommen att titta på sökesannonserna på linkedin och platsbanken. Hur det var 1995 är inte relevant längre.
Starta en konsultfirma och hyr ut dina tjänster den vägen om du anser dig sitta på värdefull kompetens som företag behöver.
IT-branschen är fantastisk på så sätt att det enda man behöver för att bli en framgångsrik egenföretagare är driv, kompetens, och en dator. Det är inte riktigt lika enkelt i t.ex. läkemedelsbranschen.
Annars kan du få ett tips: Tänj på sanningen! Ansök ändå om du anser dig ha rätt kompetens men saknar referenser och formell kompetens. Säg att du har motsvarande 20 års erfarenhet av Kubernetes om det är vad som efterfrågas, och var beredd på att argumentera för din sak när de undrar vad du menar med “motsvarande” 😉
Säger han som inte får ett IT jobb
Du bara bråkar med de som kan nått. Såklart vi låter bli anställa dig då 🤪
Jag är arbetsgivare inom IT, och känner inte igen det du skriver alls. Det är idag ingen direkt fördel med en master utan snarare tvärtom. Man vill hitta rätt typ av personer och ofta är det så att de som lägger ner en massa tid och energi på formella utbildningar med examen inte är några “IT-personer” utan akademiker.
Precis.
Leverans är fokus. Inte pappersexamina
Gemensamt för Selin och Notch är att de har (eller åtminstone hade) driv. De genomför något de tror på och låter sig inte nedslås av tillfälliga motgångar. Pengar var knappast drivkraften, men i deras respektive verksamheter blir man rik om man lyckas.
De har knappast klagat på att de inte var anställningsbara eftersom de är entreprenörer.
Akademiska examina utöver grundutbildningen behöver man om man vill bli forskare. En doktorsexamen är ett bevis på att man har utbildats till forskare och vet hur forskning får till samt har lärt sig metoder för forskning.
Å andra sidan. Någon gjorde en studie över de 15 mäktigaste familjerna på 30-talet, och studerade dessa familjers makt 50 år senare. Minns ni vem?
De allra flesta familjerna hade då tydligt lämnat Sveriges finansiella elit. Ut for skeppsbyggarna. Stål. Godistillverkare. Någon träbaron, någon uppfinnare och någon bankir.
Panta rei.
Gunvorägarens Putinkopplingar?
”Hela tiden har det funnits en hemlig aktieägare i Gunvor”, berättar Aleksej Navalnyj i en nästan två timmar lång film som publicerats efter att den ryske oppositionspolitikern återvänt till sitt hemland och gripits.
Det är lätt att säga inlärda saker om miljardärer, som Wilderäng som här hänvisar till den mytiska trickle-down effekten. Däremot svårare att faktiskt bevisa något. Se ett flertal studier i bloggformat med grafer och bevis
, på economicsfromthetopdown.com. Sen Rockefeller finansierade Chicagoskolan av ekonomer att propagera förtrickle down, monopol och miljardärer som nyttiga har det varit impopulärt att studera de rika, men här är en som gör det, och gör det bra.
Huvudet på spiken AHEADOFTIMES: “Det är lätt att säga inlärda saker om miljardärer”. Inte bara om miljardärer utan du slänger in lögner om Chicagoskolan och Rockefeller också. Därtill hävdar du att Wilderäng påstår något i texten ovan han inte gjort.
Du klagar på att bloggaren inte motiverar tillräkligt utan att själv framföra en rad till stöd för dina teorier. Nej, du har bättre saker för dig än att förklara något. Det är alla andra som ska förväntas läsa ett “flertal studier i bloggformat” på någon opålitlig hemsida.
Bättring. Du beter dig som en bot eller nöt.
Märkligt inlägg. Sverige är #7 i världen i antal miljardärer per capita.
Monaco
Liechtenstein
St. Kitts & Nevis
Cyprus
Singapore
Switzerland
Sweden
Ja, och de tre första är ju kända för sitt stora näringsliv som genererar miljoner arbetstillfällen tack vare den mytomspunna “trickle down” effekten. Antar att det är den “osynliga handen” som reglerar hur mycket som droppar neråt.
Finns lite olika uppgifter.
Postade en lista som väntar på godkännande och där är Sverige nr 4.
Att det är attraktivt att bedriva företag i Sverige betyder allt. Miljardärer blir nästan inga men de som ändå blir det och stannar i Sverige utgör bevis för att Sverige är ett bra land för företagande. För den som inte förstått är möjligheten att tjäna pengar och skapa sig en bättre framtid för sig själv och sina barn den ram som behövs för att det ska hända något alls. Att i denna kontext fokusera på ekonomisk ojämlikhet är bara feltänkt. De faktiska skatteintäkter dessa få bidrar med såväl privat som genom deras egna företag och de företag de investerar i och möjliggjort går inte av för hackor.
En gång i tiden resonerade man likadant när man försvarade slaveriet i världen från Romarriket till Amerikanska inbördeskriget. Samma tongångar som hörts i försvar av alla former av diktaturer och fortfarande hörs. Majoriteten av dessa miljardärer är inget annat än oligarker, slavägare med löneslavar.
Att ha ojämlikheter i samhället som ett mått på välstånd, hör väl närmast hemma i dagens ryzzland och kina.
Ekonomisk ojämlikhet är inte ett relevant mått för att bedöma välstånd. Att du eller jag inte är miljardärer men någon annan är det säger ingenting om hur vi har det. Vi talar inte om dåtid, Kina eller Moskovitien utan Sverige. En liberal västlig demokrati. Där rättsstatens principer gäller och yttrandefrihet råder. Där sjukvård är gratis för alla. Där utbildning går att få för alla som vill. Förutsättningen för att upprätthålla och utveckla är företagande och intäkter, inget genererar sig självt.
Ojämlikheten växer i alla stabila länder, oavsett om det är demokratier eller diktaturer. I demokratier för att pengar genererar pengar och att det är dyrt att vara fattig. I diktaturer därför att de vid makten tar för sig. Bara krig, våldsamma revolutioner, omfattande pest (inte vår lilla pandemi) är de krafter som utjämnar ojämlikheter.
Å andra sidan, i kapitalistiska och demokratiska länder, så stiger välfärden för alla, även om ojämlikheten ökar. Detta visas övertygande i The Capitalist Manifesto av Johan Norberg.
Inte pga av “trickle down” utan pga av att framgångsrika entreprenörer ökar produktiviteten och bygger företag som anställer människor.
Och med världshandeln sprider sig välfärden även till fattiga länder.
Johan Norberg pekar ut att motståndet mot världshandeln för 20 år sedan kom från vänstern som pratade om utsugning och nykolonialism medan idag är det populisthögern som är motståndare till världshandel och förordar isolationism och använder globalist som skällsord.
Kan varmt rekommendera Johan Norbergs bok samt denna: The Great Leveller.
“Are mass violence and catastrophes the only forces that can seriously decrease economic inequality? To judge by thousands of years of history, the answer is yes. Tracing the global history of inequality from the Stone Age to today, Walter Scheidel shows that it never dies peacefully. The Great Leveler is the first book to chart the crucial role of violent shocks in reducing inequality over the full sweep of human history around the world. The “Four Horsemen” of leveling–mass-mobilization warfare, transformative revolutions, state collapse, and catastrophic plagues–have repeatedly destroyed the fortunes of the rich. Today, the violence that reduced inequality in the past seems to have diminished, and that is a good thing. But it casts serious doubt on the prospects for a more equal future. An essential contribution to the debate about inequality, The Great Leveler provides important new insights about why inequality is so persistent–and why it is unlikely to decline anytime soon.”
Det är inte kapitalismen som genererar välfärd, det är demokratin. Men för att demokratin skall kunna göra det behövs det ngn form av vettigt ekonomiskt system där saker värderas och prissätts publikt och på ett tydligt och effektivt sätt.
Kapitalismen är det som kommit närmast.
Socialismen har inte ens försökt. Ergo misslyckas de länder som väljer en socialistisk inriktning på sin ekonomi eftersom samhällsekonomin blir så ineffektiv.
Inte bara det, utan det är liberalismen som har en stor del i det hela. Det gör att människor blir kreativa och produktiva, till skillnad från auktoritära system där människor trycks ner och kollektiviseras. Ryssland idag är ju ett exempel. De auktoritära regimerna kan vara framgångarika ett tag eftersom de kan rikta resurser på ett effektivt sätt – med hot om våld. Men de bränner alltid ljuset i båda ändar och havererar.
Det bästa exemplet vi har är ju Nord- och Sydkorea som valde var sin väg vid delningen, och där är ju facit tämligen tydligt. Öst- och Västeuropa innan 1989 samma sak.
Hur tänkande människor kan vara socialister är obegripligt. Det slutar alltid i svält, lidande, fattigdom och död.
Är det inte vänsterpartiet i Sverige som säger att kriminalitet och misär kommer från ojämlikhet inte låg levnadsstandard.
Under tidigt 1900 tal var väl socialisters strategi att man skulle gå in och skapa en revolution när kapitalismen lett alla arbetare till misär. Tyvärr för dem visade det sig att de hade fel och den fria marknaden lyfte fler folk upp ur fattigdom än någonsin, så då fokuserar man ju mer på avund och intersektionalitet idag än att man ska få det bättre.
Det sägs ofta att alla partiers främsta mål är att locka fler väljare. Om det stämmer så skulle alltså partier som gör anspråk på att representera fattiga människor, som V, ha som mål att fler ska bli fattiga.
Det stämmer ju oerhört bra med konsekvenserna av deras önskade politik så jag tror att du är sanningen på spåret där.
Är det någon som har koll på hur siffrorna ser ut för Ryssland??? Klassas oligarkernas förmögenheter som nya pengar och hur många är de?
Jag klassar dem alla som nya pengar. Alla ryska förmögenheter uppstod efter 1990, dvs är högst 33 år gamla.
Vet du hur många de är?
Ibland flyter det upp statistik som påstås visa att Sverige är ett av de mest ojämlika länderna i världen med avseende på fördelning av förmögenhet.
En tänkande människa inser förstås att här ligger en hund begraven då det i själva verket är tvärtom i relation till jämförbara länder.
En orsak är att i många andra länder äger man sin inarbetade pension men i Sverige har de flesta pensionrätter. Detta gör att i statistiken ser svenskar fattigare än de faktiska förhållanden. Så skilj på narrativ och faktiska förhållanden.
På ett sätt är det inte helt fel, om man ser till företagandet. Det är svårt att skapa ett stort företag i Sverige idag och det är därför som dessa miljardärer i stort sett bara är gamla pengar. Det går tillbaka till “folkhemmet” och socialdemokratin där symbiosen mellan “storfinansen” och Partiet uppstod. Det var Gunnar Sträng och Marcus Wallenberg i armkrok. Den senare som Sträng kallade för “Chefen för den privata sektorn”.
Genom att Socialdemokraterna fick tillgång till storföretagen genom fackföreningarna så såg man i gengäld till att gynna storföretagen på de mindre företagens bekostnad. S säkrade makten och storbolagen säkrades från konkurrens. Idealet var få, stora industriföretag och sedermera försökte man ju från arbetarrörelsen ta över dessa genom löntagarfonderna. Vilket hade varit omöjligt med en mer spridd ägarstruktur med en normalfördelning av företagen.
apropå Stigs kommentar ovan till mig, avrundar jag här med:
Jaja, jag läste NO LOGO av Naomi KLein när den kom.
Vi har nog en väldigt olik syn ändå på hur värde skapas, samt äganderätt.
men mitt subjektiva väntevärde av att diskutera saker på nätet just idag är negativt, så jag
avslutar med följande lilla skämt:
Kid: “Dad, what is a socialist? ”
Dad: “The Definition of a Socialist, is Someone who wants everything you have – Except your job'”
Önskar all lycka och välgång, samt en fin måndag!
Det är ett sätt att överleva för socialisten. Eftersom man, om man är socialist, inte förstår hur värde skapas och därmed saknar kapaciteten att skapa värde, så måste man istället försöka tillskansa sig värdet av andras arbete.
Så är det. Och det blir aldrig nog heller, skatter ska alltid höjas, och det finns alltid saker och folk som behöver pengar, det är ett sluttande plan. Ett slukhål.
SALLAD: Jag höll på att garva läppen av mig när jag läste din ovanstående epistel. … Uppenbarligen förstår du inte att vad du beskriver är raka motsatsen till vad du vill söka göra gällande.
Så socialister är de som kan skapa värde och kapitalisterna kan det inte? Varför är då de förstnämnda så angelägna att med våld avtvinga de sistnämnda sitt kapital? Det borde de ju inte behöva. För att inte tala om vilka triumfer socialistiska konstruktioner genom tiderna varit.
SALLAD:Värde skapas genom det i den aktuella produkten eller tjänsten nedlagda arbetet. Ett förhållande som fatslogs allaredan i den klassiska nationalekonomin och vars teoretiska grund vidareutvecklades av Marx. … Detta fundamentala väl konstaterat så blir resterande del av ditt resonemang irrelevant.
Värde skapas av både företagaren (kapitalisten, t ex uppfinnaren av produkten) och den anställde. Båda är ju nödvändiga. Ömsesidigt beroende. Dispyten/oenigheten handlar väl mer om hur fördelningen av värdeskapandet (profiten) bör fördelas.
OBSERVER; På den här grundläggande beskrivningsnivån behövs inte diskuteras Kapitalist och Arbetare utan det som beskrivs är Kapitalismen som Produktionssätt och Kapitalet som Process. … De båda kategorierna Kapitalist och Arbetare kan därefter diskuteras i den sociologiska aspekten av Produktionssättet och dess samhälleliga/socioekonomiska konsekvenser.
Helt riktigt avslutande konstaterat från din sida förelningsaspekten av mervärdet utgör samhällets grundläggande motsättning och kan enkelt förkortas till begreppet Klasskamp. mvh
@Chief Jag kan väl i stora drag ge dig rätt i din beskrivning. Men jag är inte säker på om vi drar samma slutsats av den kunskapen. Förmodligen har vi lite olika ingångar (t ex olika världsbilder), som då också påverkar vilka slutsatser som man “bör” dra av den inhämtade kunskapen.
OBSERVER: Därom är vi sannolikt i stora drag eniga!
Den bästa formuleringen jag hört på länge, oerhört träffsäkert!
Jag syftar självklart på Sallads kommentar om att specialister inte förstår hur värde skapas.
Det verkar framförallt vara extremt vanligt bland socialister att tro att värdeskapande är ett nollsummespel, alltså att ingen kan bli rikare utan att någon annan samtidigt blir fattigare. Den vanföreställningen verkar till viss del ligga till grund för uppfattningen att rikedom måste bekämpas.
“The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”
– Margaret Thatcher
Också en klassiker.
“Voting other people’s money away is not generosity, any more than sending other people to war is”.
Socialism är ett verktyg. Kapitalism är ett annat. Att lyssna på er när ni förfäktar det ena eller det andra verktygets förträfflighet är som att sitta vid middagsbordet och lyssna hur hälften envisas med att enbart använda kniv och andra hälften enbart gaffel. Ingen bryr sig om att det är soppa som serveras. Idioter sa Bull.
Det är lite dumt att försöka använda verktyg som om och om igen har visat sig fungera dåligt och oftast inte alls.
Man byter lämpligen till ett bättre verktyg istället.
Spotify är den enda jag har någon affärserfarenhet av och den är väl inte direkt positiv. För den musiker som vill få sin musik lyssnad på finns idag ett antal musikleverantörer. Dessa betalar vanligen royalty per stream. En av de mest populära av dessa tjänster är Spotify. Spotify har skapat en platform där olika artisters musik levereras till slutkunden. De har alltså tagit plats mellan tillverkare och kund. Kunden betalar med reklam eller genom att köpa in sig på ett premiumkonto. Artisten och musikskaparna får betalt om de bara kommer upp i ett värde över 5 dollar.
Per stream betalas 0,3 öre per lyssning (reklamlyssnare) alternativt 1,5 öre per lyssning (betalande lyssnare) att fördelas mellan distributionsbolag, skivbolag, musikskapare och artisterna. (Källa Stim). Som okänd artist är det enklaste sättet att vända sig till ett distributionsbolag som utfärdar låtarnas id-nummer och får dem publicerade på Spotify. Det tar med andra ord tid att bli miljardär som musikskapare. Oftast betalas inte ens ersättningen ut eftersom det är för låg summa. Visst är det smart av Spotifys skapare och ägare men jag kan ju tycka att de som skapat musiken kanske borde få en lite större del av kakan. Det är allt för få som kan livnära sig på sitt musicerande…
Musikerna kan väl gå ihop och finansiera en kooperativ streamingplattform med bättre villkor om de är missnöjda? Det är ju inte precis så att de saknar medel för det. Taylor Swift skulle ensam kunna finansiera en sån satsning utan problem.
Visst kan de det och några av dem har till och med försökt. Tidal ägdes till stor del av bland andra följande artister: Jay-Z, Beyoncé, Rihanna, Kanye West, Nicki Minaj, Daft Punk, Jack White, Madonna, Arcade Fire, Alicia Keys, Usher, Chris Martin, Calvin Harris, deadmau5, Jason Aldean and J. Cole.
Men det visade sig, förvånande nog, att det inte bara är att kopiera idén och förvänta sig samma utfall som Spotify haft. Man kan ju nästan tro att det krävts mycket hårt arbete av kompetent folk med specialistkunskaper under ett decennium eller så för att bygga upp det företaget.
Jag kan några ackord på gitarr men ingen behöver förklara för mig att jag gör bäst i att fortsätta med nuvarande karriär.
Jag var själv en early adopter av Tidal redan 2010 när det lanserades i Sverige under det mindre smickrande namnet WIMP, främst för att det hade ett avsevärt större utbud av musik inom vissa genres än vad Spotify hade där och då. Jag har aldrig saknat något i WIMP/Tidal som Spotify haft, men sen några år tillbaka har jag bytt till Spotify främst för att resten av familjen vill ha det.
Oj… jag drog en lång anekdot utan att ens få med poängen 😉
Poängen var att Tidal också byggdes upp av kompetenta människor, och sedan köpte Jay-Z och gänget helt enkelt upp det.
Har kört alla plattformar.
Det som var fördelen med WiMP var att det gick att köra på Linux utan problem (helt annan tekniklösning än Spotify och de andra).
Sjukt nog var jag även aktieägare i Aspiro (WiMP) då värderingen var extremt låg kontra Spotify.
Det var naturligtvis en idiotinvestering vilket slutade med att ett gäng idioter sålde tjänsten till en annan idiot (Jay Z).
Kan inte ens i min vildaste fantasi tänka mig att Tidal någonsin blir lönsamt.
Numera är det Block som äger Tidal.
Tidals USP verkar vara bättre ljudkvalitet, som ingen normal människa bryr sig om 🙂
Hifi-nerd sedan 70-talet speaking.
Tidal har ingen USP överhuvudtaget. Det finns konkurrenter med likvärdigt eller bättre ljud.
Jag tror egentligen att vi nog är ganska överens. Jag försökte bara påpeka att bygga upp, och driva, Spotify som en världsmarkandsledare inte ska underskattas. Det går 100 goda idéer på varje dugligt försök att göra det till verklighet och ytterligare hundra goda försök på varje succé. Att måla ut Spotify som enbart några rent-seekers som inte tillför något ytterligare själva är inte rättvist. Dessutom så går väl fortfarande 70% av Spotifys intäkter till upphovsrättsinnehavare.
“Jag kan några ackord på gitarr…”
Allt över tre ackord är experimentmusik – gammal sanning.
Hahaha, vi borde starta et band ihop!
Även “socialister” klarar av att starta värdeskapande bolag. MNW gick lite knackigt i början, men tog sig efter ett tag när några välbärgade musiker från musikrörelsen hjälpte bolaget finansiellt.
Trettio år efter skapandet börsnoterades MNW.
Det går väl att göra något liknande med en streamingtjänst av de musiker som tycker att de får dåligt betalt av Spotify och andra existerande streamingtjänster?
Är kanske för sent på bollen för att få igång nån diskussion, men skitsamma. Min stora invändning mot idén om ”miljardären som genererar välstånd” knyter an till diskussionen om arbetstidsförkortning häromdagen. Exakt vad är det för välstånd de skapar? Hur mycket bättre har vi det i dag än för 30 år sedan?
Om näringslivet och miljardärerna får som dom vill kommer vi om 20 år att jobba minst lika mycket eller mer än i dag. Och våra lediga timmar kommer vi att ha en VR-hjälm på huvudet, därför att Zuckerberg och Altman utvecklat sanslöst omslutande och beroendeframkallande spel eller kommunikationsteknik som typ låter mig sitta och snickesnacka med farsan på Kebnekaises topp i en virtuell verklighet. Är detta en lockande framtid? Inte för mig. Jag jobbar hellre mindre, och slipper gärna ytterligare teknik att bli beroende av. Och hade du 1994 berättat för folk att IT- och telekomteknik de kommande 30 åren skulle effektivisera produktionen som aldrig förr, och sedan frågat: “När du drömmer om år 2024, skulle du föredra att leva som i dag men jobba mindre, eller skulle du föredra att jobba lika mycket, men som bonus lägga all ledig tid på att stirra in i din alldeles egna individuella lilla ångestskärm?” tror jag att svaret är ganska självklart.
Och ja: jag inser att sånthär hippieflum egentligen är totalt oproduktivt i diskussionen. Vi lever i ett samhälle som drivs på tillväxt, utan den faller välfärden, pensionerna, hela skiten. Så har man inte en konkret lösning ska man kanske egentligen hålla tyst. Men jag tänker att första steget är att få folk att drömma om att jobba mindre. När tillräckligt många drömmer om att jobba mindre blir ju drivkraften att hitta ekonomiska/politiska lösningar större.
Du har valet att hoppa av ekorrhjulet om du vill, på gott och ont. Samma för den som vill fortsätta springa. Låt var och en göra sitt eget val utan moraliserande pekpinnar.
Alla får vara precis hur lata de vill för min del förutsatt att de bekostar kalaset själva, men så länge jag förväntas betala för friska arbetsföra människors välfärd så kommer jag vifta med moraliska pekpinnar.
Tycker ni att arbetstidförkortningarna under 1900-talet var misstag? Vore samhället bättre om vi jobbade 60 timmar i veckan utan semester?
Förkortningarna du nämner skedde ju i samband med industrialisering och annat som medförde att man kunde få betydligt mycket mer gjort på kortare tid.
Dessa effektiviseringar har ju om något accelererats. 1920 gjorde en arbetare en stol om dagen. 1973 gjorde en arbetare 30 stolar om dagen. I dag gör en arbetare 1000 stolar om dagen?
Och tänk bara hur många personers jobb du kan göra i dag jämfört med 1994, det går knappt ens att fatta hur ineffektiva vi var utan IT- och telekomteknik.
Men all denna effektivisering har ju pumpats tillbaka in i verksamheten (samt gått till höjda vd-löner såklart). Tänker kanske fel här, men om vi hade kortat arbetstiden lite pö om pö hade vi väl bara bromsat utvecklingen. Så istället för tiktok på mobiltelefoner hade vi skrollat myspace på får stationära datorer i dag? Men jobbat 6 timmar om dagen, 4 dagar i veckan.
“Om inte om hade varit hade kärringa stångat tjurn” brukar min pappa säga, så det är klart att vi i Sverige inte hade kunnat sänka arbetstiden ensamt utan att bli uppkäkade Kina och andra industrinationer. Men man kunde ju drömma om att dessa politiska strömningar kom tillbaka. För under första halvan av 1900-talet var det ju en självklarhet i hela västvärlden att en del av effektiviseringarna skulle gå till oproduktiv mänsklig ledighet.
Jag tror att det bästa måttet på om det är rimligt att gå ner i arbetstid är att kolla på antal och typ av lediga jobb som finns på Linkedin och hos AF. Väldigt många är ju inom kritiska yrken som lokförare, lastbilschaufför, elektriker, läkare, lärare, polis, sjuksyrror, osv. och det är extremt få som söker anställa TikTok-tekniker. Vi har brist på kvalificerad arbetskraft inom viktiga och kritiska yrken och jag ser inte riktigt hur det kan förenas med arbetstidsförkortning om man inte samtidigt skalar ner välfärdens åtaganden rejält.
Den dagen Tiktokare och influencer blir en vanlig syn bland jobbannonserna så skulle jag medge att tiden är mogen för allmän arbetstidsförkortning 🙂
Haha!
Men när jag snackade om tiktok och myspace menade jag konsumentperspektivet: genom att under 30 år återinvestera alla effektiviseringar i verksamheten har vi nått fram till dagens mest populära och värdefulla konsumenttjänst inom mobiltelefoni, Tiktok, som många konsumenter tillbringar dussintals timmar med varje vecka. Och hade vi istället tagit ut effektiviseringar i sänkt arbetstid hade den tekniska utvecklingen gått långsammare och då kanske vi i dag hade varit på Myspace-nivån istället (alltså den tjänst som var mest populär för typ 15 år sedan).
Det pågår ju strukturförändringar hela tiden, hittade denna när jag försökte förkovra mig i antalet sjuksyrror och industriarbetare i dag jämfört med 1994. Det verkar som om det blivit färre av allt utom “privata tjänster” vad nu det är. Egenföretagare?
https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/sysselsattning/strukturforandringar-i-sysselsattningen/?graph=/23974/1,2,3,4,5,6,7,8/all/
Är rätt trygg i min uppfattning att blir ständigt färre jobb i de kritiska yrken du nämner, och fler måste bli apputvecklare och hundfrisörer.
Hur som helst får vi ju mer gjort på kortare tid i nästan alla branscher, varje år. Det tekniska utvecklingen upphör aldrig. Men inget av detta tar vi ut i ledighet. Jag tycker nästan vi är lite indoktrinerade (vet inte om det är SAF eller Luther som är den skyldige). Till exempel: jag uppfinner en maskin som gör mitt jobbet dubbelt så snabbt. Då är det ju helt rimligt att unna sig en sovmorgon eller ledig eftermiddag? Klart de flesta av oss vill sträva lite längre, skapa lite mer, utveckla verksamheten, så man skulle knappast halvera sin arbetstid rätt upp och ner bara för att man kunde. Men några timmars förkortad arbetstid är ju verkligen att sätta guldkant på tillvaron nu när jag uppfunnit min fantastiska maskin? Men så tänker vi ju inte som samhälle längre.
@TENTO,
Jämför överlevnadssiffror i allvarliga sjudomar nu med för 30 år sen, så får du ett hum om hur mycket bättre vi har det idag.
Materiellt har vi förstås högre standard nu också, men det är svårare att komma överens om det är bra eller inte.
Det finns en del grundläggande fakta som har gällt under hela mänsklighetens historia.
– Det kommer alltid finnas människor som vill något och som vill arbeta för det (80-90 timmar / vecka).
– Det kommer alltid finnas människor som inte vill något, inte ens arbeta. De vill bara ha.
– Ovan ger att det alltid kommer bli skillnader mellan människor och att det då och då kommer en kris som tvingar processen att börja om.
Ett bra samhälle behöver den första gruppen då det gynnar alla, även de lata och odrivna personerna. Det gäller att skapa ett system som gör att folk vill, kan och känner det lönt att utveckla och driva saker samtidigt som skillnaden inte får bli för stor för då kommer denna grupp till slut få ett så stort försprång att det i sig också hämmar utvecklingen (läs monopol). Balansgången här är svår men historiskt har jag generellt inte sett något bättre system än det vi har idag även om det finns saker som behöver justeras. Problemet är snarare att vi idag har för mycket ideologi som styr och för lite pragmatism och sunt förnuft.
Tror det du säger stämmer i viss mån, men under de första 99 procenten av mänsklighetens historia arbetade vi för mat på bordet och tak över huvudet. Klart det fanns en och annan skönande som inte la så mycket krut på vinterförråden, och en och annan flitig och driven typ som fick hjälpa latmasken framåt våren. Tror dock inte det fanns någon som “inte ville arbeta” då, för “att arbeta” var ju samma sak som “att överleva”.
Skillnaden mot i dag är ju att det mesta vi producerar, hur man än vrider och vänder på saken, kan sägas vara meningslöst – tak över huvudet och mat bordet har vi på ett kollektivt plan fixat före lunch på måndagen. Vårt ekonomiska system är dock uppbyggt kring tillväxt och alla andra ekonomiska system vi provat har varit sämre. Men det är ju ändå helt rimligt att ifrågasätta vad man sysslar med på sitt jobb? Jag är definitivt mer skeptisk mot den “lyckade” entreprenör som utan eftertanke och tvivel jobbar 90 timmar i veckan med sitt onlinekasino, även om hen ordnar arbetstillfällen och genererar skatteintäkter.
Så jag skulle vilja introducera en tredje, ganska stor, kategori som jag inordnar mig under: människor som är skeptiska mot arbete för arbetets skull, och som funderar på hur vi kan inordna vårt samhälle så att vi slipper vara låsta vid lönearbete 40 timmar i veckan, 46 veckor om året, 45 år av livet. Eller vad det nu kan vara.
Skulle såklart in under CC:s.
Förstår dina tankar TENTO men skälet till att du kan ha de tankarna och inte behöva arbeta eller arbeta mindre för att överleva är för att det har funnits personer som har velat mer. Jämför t ex oss och den Afrikanska kontinenten. Varför kom inte de att dominera världen när de låg så långt för oss alla andra?
Jag för min del tror att arbete generellt är bra för människan. Det ger mål och mening samt stolthet i att åstadkomma något, att vara till nytta. Alla behöver idag inte vara låsta vid sitt arbete. Redan idag finns möjligheten att du ska kunna göra sådant du hellre vill men då måste man också ha drivet och få människor har det.
Att skala ner på arbetandet är alltså inga problem om man samtidigt skalar ner välfärd och allmän levnadsstandard.
Exakt GRODMAN men hur många av oss är beredda att göra det? Få, skulle jag tro. Skulle vi bli lyckligare? Några säkerligen men inte de flesta. Mål och mening är det som gör att de flesta mår bra men de flesta har ingen aning om vad som gör att de mår bra. Det vet bara vad som INTE gör att de mår bra.
Är enig med en modifikation: MENINGSFULLT arbete är helt avgörande för välbefinnandet hos de flesta människor, inklusive mig. Också jag har i perioder jobbat över 40 timmar i veckan för att det känts meningsfullt. Men många arbeten är ju inte meningsfulla. Ibland raljerar vi över ungdomar som ratar de jobb som finns. Hörde för några år sedan en ledare för ett callcenterföretag gnälla över att ungdomarna var kräsna och sade upp sig efter några veckor, men för mig är detta ett solklart sundhetstecken – borde ungdomarna verkligen känna sig stolta och tillfredsställda över att 8 timmar om dagen ringa och terrorisera folk med säljpropåer de inte bett om?
Och levnadsstandarden är ju något subjektivt. Vår materiella levnadsstandard är ju redan så hög att ytterligare ökningar knappast gör oss lyckligare? Som i mitt exempel ovan tror jag inte folk 1994 kände sig missnöjda över sina torftiga liv? Jag var själv på gränsen till vuxen då, och jag var ju precis lika nöjd och missnöjd och lycklig och olycklig då som nu. Det jag tror på ett konkret plan faktiskt skulle kunna förbättra levnadsstandarden är arbetstidsförkortning. 1973 slutade vi jobba lördagsförmiddagar och fick vår 40-timmarsvecka. Föreställer mig att de som var mitt i yrkeslivet då faktiskt såg detta som något odiskutabelt positivt – att helgen började fredag eftermiddag och att man fick två dagar helt ledigt varje vecka.
Slutligen: varför måste levnadsstandarden gå ner? När vi effektiviserar produktionen kan vi använda denna vinst på olika sätt. Vi kan sänka priset på varan, vi kan höja lönen, och vi kan arbeta kortare tid med samma lön och varupris. Fram till 1973 gjorde vi alla tre, men efter 1973 har vi bara höjt löner och sänkt priser.
Börjar det inte bli dags för dig att byta pseudonym till “Kronblom”? 😉
Haha, jo han är ju ett föredöme faktiskt!!
Har inte Kronblom dött av muskelatrofi vid det här laget?
Jag säger inte att man inte skall arbeta utan att det måste vara möjligt att hand om sina barn utan att en riskkapitalist i USA ska bli miljardär.
Är det inte möjligt idag? (Jag har dålig koll på det).
Om det inte är möjligt, varför spelar det stor roll för dig?