Denna artikel innehåller reklamlänkar för Svensk Värdeförvaring, Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan inleds positiv i de asiatiska tidszonerna efter en ljummen vecka. Guldpriset slår nytt rekord och har nu handlats i över 800:- SEK per gram. SEB:s Boprisindikator fortsätter uppåt och allt fler väntar sig stigande bostadspriser, samtidigt som antalet sålda bostäder låg på toppnivåer för första kvartalet enligt Hemnet.
Stockholmsbörsen backade med -0.53% förra veckan för OMXS30 och OMXSPI gick -0.85%. Den svenska kronan är för stunden stabilt på 10:64 SEK för dollarn och 11:53 för euron.
Vad som sticker ut är att guldpriset noterade ett nytt prisrekord på 801:- SEK per gram under morgonen, med aktuellt pris i skrivande stund på 799:- SEK per gram. Det är en ökning på nästan 20% i år, där i princip hela uppgången skett under mars månad.
Kom ihåg att eventuellt investeringsguld ska lagras i bankfack, och inte hemma, även om hemförsäkringsskyddet ska täcka även detta så länge du inte investerat i guldmynt som också är legala betalningsmedel, som Krugerrand. Dessa räknas som valuta, vilket de flesta försäkringsbolag bara täcker upp till 5000:- SEK. En Krugerrand är idag värd nästan 25 000:- SEK, så det går inte.
Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack hos Svensk Värdeförvaring i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
I USA backade också börserna under veckan som gick.
S&P-500 gick -0.95% och Nasdaq 100 gick -0.80%. Tesla gick som sig bör sämst inom FANANGST med -6.19% och Spotify gick bäst med +17.59% på bland annat beskedet att man höjer sina priser.
Mina Lysaportföljer gick -0.30% när man alltså slår samman valutaeffekterna med börsens utveckling. Både för bolaget via kapitalförsäkring (reklamlänk) och privat via ISK ligger jag 100% i aktier i portföljerna.
Börserna ser nu positiva ut över hela linjen i de asiatiska tidszonerna. ASX 200 +0.14%, Hang Seng +0.08%, KOSPI +0.16%, Nikkei 225 +0.62% och Straits Times ligger på 0.00% i skrivande stund. Jag har inte kontrollerat vilka av börserna som har stängt.
Det lättar på bostadsmarknaden, men det finns förstås en risk för bakslag om räntorna inte sänks så som alla tror och hoppas. Hemnet rapporterar om toppvolymer i försäljning under första kvartalet och endast under pandemin 2021 och 2022 såldes det så här många bostäder under ett års första kvartal. TT anger att de genomfördes över 36 000 bostadsaffärer under kvartalet, en ökning med åtta procent mot 2023. Försäljningsvärdet steg i sin tur 11% till 114 miljarder kronor. Tyvärr har återigen inte Hemnet publicerat sitt pressmeddelande för allmän beskådan i sitt pressrum.
SEB:s boprisindikator visar på ökad optimism. Som man ser ovan har optimismen fortsatt rätt upp mot himlen och 52% tror nu på stigande bostadsprisern mot 13% på fallande för en indikator på 39. Och bostadspriserna går dit hushållen tror – tror de att priserna stiger så betalar de också mer, så det blir självuppfyllande. Prognosvärdet är dock klent och brukar högst gälla en månad.
Endast fyra procent av hushållen tänker sig binda sin a bostadslån och man tror i snitt att styrräntan sänks till 3.63% om ett år mot dagens 4.0%. Ingen större tro på några stora räntesänkningar alltså, men man tänker sig stigande bostadspriser ändå. Indikatorn varierar över landet Om mest positiva är man i Skåne med 44, följt av Vsätra Götaland med 43. Stockholm ligger på en indikator på 38, dvs något under snittet i landet på 39.
Boprisindikatorn hittas här, för till skillnad mot Hemnets pressmeddelanden publicerar SEB den för allmän beskådan för alla samtidigt. Även om Hemnet vaknar någon gång och sedan publicerar sitt pressmeddelande på sin hemsida eller pressrum, så är det för sent. Ja, jag är irriterad på att de går direkt till TT men inte läggs ut publikt. Vad är tanken där, Hemnet? Vill ni inte ha spridning på era pressmeddelanden?
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
41 kommentarer
Hemnet upp 34% i i år vilket visar på att hushållen är rejält positiva till bomarknaden.
+99% på ett år. P/E tal på typ 92. För en jäkla hemsida? Läge att blanka den jäkla aktien kanske? Helt orimligt värde, oavsett vad hushållen har för skeva förväntningar på ränteutvecklingen. Stärks inte kronan, kommer inte räntorna att sänkas. Det är nog bara att gilla läget och fortsätta att betala höga räntor ett tag till. Även om de skulle sänka 0,5% innan årsskiftet, så gör det liten, knappt märkbar, skillnad på ett lån på 2-3 miljoner. Kanske kan dock en liten ynklig löneförhöjning och skatteåterbäring ge ett visst utrymme för att slippa dricka regnvatten ett tag. Dags att boka resor och köpa nya bil alltså, eller ska man betala av lite på ICA och Amexkortet? 😉
Så länge algoritmerna älskar bolaget finns det ingen anledning att gå kort.
Särskilt som Booli är en oändligt mycket bättre sida än Hemnet. Fattar inte hypen.
Det handlar enbart om sales. Mäklarna når ut via Hemnet och säljarna betalar till Hemnet.
Ingen betalar för Booli.
Jag fattar bara inte varför någon öht tittar på Hemnet. Snacka om kass sajt. Booli är oändligt mycket bättre.
Booli innehåller ju data som stöder köparen, medan Hemnet inte gör det. På Booli får man skattade värderingar, historik, man kan titta på enskilda föreningars historik osv. Mycket bra beslutsunderlag.
Personligen har jag ingen som helst relation till Hemnet, Facebook, Bonde söker fru och liknande populärkultur.
Dock är det sjukt starka varumärken som driver annonser och intäkter.
Just Bonde söker fru har jag noterat är märkligt starkt även bland kollegor på jobbet vilket vida övergår mitt förstånd.
Hipsters i “storstäderna” har ju klätt sig som bönder ända sen programmet gick av stapeln. De älskar verkligen det där programmet.
Haha,
Men bag-in-box till Let’s Dance är kanske din grej istället?
Till lördagsfisken skulle ja ha lite vin till såsen, så jag köpte en sådan där liten tetrapacks av vitt vin (25cl kanske).
Jag frågade kassören var sugröret var. (T…-festis)
Kina köper tydligen massor av guld. Kanske inte enda faktorn som driver priset. Många ton var det tydligen.
Tror att den största anledningen att guldet rusat nu är alla centralbanker som tar ut inflationen i förskott och snackar om hur mycket man ska sänka snart.
Det är väl kinesiska privatsparare som inte längre vill pumpa in pengar i blivande ödehus, rentav kompletta städer som ligger helt öde. Läste nånstans att det finns boende till 3 miljarder människor i Kina nu. Så deras fastighetskris är lite värre än den svenska.
Fattar inte varför Elon ska befolka mars när det redan finns boende i Kina.
Är väl ungefär lika exotiskt för en västerlänning oavsett var man hamnar.
Kina har väl dessutom hus/lägenheter för typ 3 miljarder människor och med deras ålderskruva lär det väl gå att få hyggligt prisvärda lägenheter centralt…
Cervenka hade ett knäck på det temat, om guldpriset – “vet någon något som inte vi andra ser”!!!
Inte bara Kina utan även Indien, Ryssland, Brasilien och Sydafrika köper mängder av guld. Typ alla som vill utmana dollarn enligt Cervenka. Även privatpersoner i Kina köper mycket guld, istället för lägenheter?
Trots detta är tydligen analytikerna fortfarande förvånade (någon förvånad?) över sista tidens ryck på guldpriset och menar att detta brukar man bara se i samband med stora dramatiska händelser och kriser…
“vet någon något som vi andra inte ser”..?
Ingen analytiker utanför Sverige är förvånad.
Helst sanslöst att Cervenka kan skriva samma artikel i över 20 års tid och få betalt för det:
https://www.svd.se/a/b651b178-1f69-3700-b7a8-403e092e4b75/fran-guld-till-skuld
Finns väl bara ett sätt att kategorisera hans förmåga att skriva samma sak om och om igen och ändå få bra betalt för det, genialiskt…
Du vet vad jag tycker om svensk finans och allsvensk fotboll, så vi får vad vi förtjänar.
Högt guldpris är ju fantastiskt, att det gynnar BRICS och mest Ryssland och Kina spelar väl ingen roll. Varför ha sina pengar i seketas när man kan hålla dem i andra inrressesfärer.
Nej det är ju inga dramatiska rörelser vi pratar om. Lite drygt 10%, så det blir ingen klasskillnad för Ryssland. Dom får ett litet paraply som på sin höjd kan dämpa farten en smula när på deras väg ned i ett svart hål.
“Endast fyra procent av hushållen tänker sig binda sin a bostadslån och man tror i snitt att styrräntan sänks till 3.63% om ett år mot dagens 4.0%.”
Här tänker väl hushållen lite märkligt. Om räntan sänks så långsamt, så är det väl en ekonomisk no-brainer att binda på typ 2-3 år givet det som storbankerna i nuläget erbjuder.
Folk tänker så mycket. Vad de faktiskt gör är en annan femma. Nyligen tänkte jag sluta äta godis och gå ner något kilo i vikt,… Det har gått sådär med det. 😄
Guld i bankfack, nej guldet grävs naturligtvis ner ute i skogen därefter ritas en egenhändig karta med ett X på som de efterlevande får försöka klura ut vad det betyder.
Känns inte just X som en osäker investering för tillfället?
Annars kan man göra som Joakim von Anka och förvara guldet i en silo. För att ingen ska fatta att de finns guld i silon så lägger man på en skylt på silon med texten DLUG.
Folkpartister som avser fly landet i händelse av krig gör dock bäst i att förvara sitt guld i det land dom tänker fly till.
Eller bära det med sig.
Ja det guld en lärarlön räcker till kanske inte är så tungt.
Ungefär 18-20 Krugerrand om man antar en lärarlön på runt halvmillen…
Och inga övriga utgifter då.
Håller med erik. Man köper guldmynt och gräver ner någonstans vid sommarresidenset. Så får släktingarna gå där med metalldetektor de närmsta hundra åren och fundera över sin kufiska farfar med allt guld.
8 minuter avklarade och inga möten idag.
Skåne är mest positiva. Jag kan förklara varför.
– Vi svämmar över av köpstarka Danskar här. Helt galet. Var iväg med min lillasyster förra helgen, hon fick ett s k SPA-paket i födelsedagspresent, ni vet ett sånt där paket där SPA, övernattning, sviten och tre-rätters ingår. (finansierat med råge av Wizz air malta – om jag förstått EU-lagstiftningen korrekt är det visst 1800 Euro + billjettpengar)
Ja i DKK kostar paketet 2532kr. Så mestadels danskar där. Detta hotell ligger inte i Helsingsborg/Lund/Malmö så ingen naturlig resa. Men danskarna har tagit över, och köper väl antagligen bostäder här med.
Angående “man tror i snitt att styrräntan sänks till 3.63% om ett år”
Jag var inte tillfrågat, men jag skulle nog säga att det är betydligt lägre än så.
För bostadsspekulanter (köpare), så är det nog sista chansen nu. Oktober-Dec 2023 var nog optimalt köpläge dock.
Om nu pengar är något man bryr sig om, Eric85?
Alla fattar att räntan kommer att sänkas i Sverige men blir det verkligen stigande skuldsättning aka stigande fastighetspriser från denna nivå utöver löneinflation?
Svar på frågan – Ja det blir ökande priser på bostäder den kommande tiden.
Ska jag utveckla så gör jag det i punktform
1) Räntan kommer slaktas, krediter bli billigare igen. Det är väl nice. Vore ju högst obehagligt att gå över taket hos SKV om 100k/år med 30% ränteavdrag
2) Byggbranchen måste kickas igång snart (slappare kreditgivning, kanske man kan justera kalkylräntan något för köpkraften återfås för de nya priserna på nya bostäder)
3) Priserna är väl ned 30% i reala pengar normerad till någon världsvaluta.
4) Folk byter jobb, ja det är väl 20% höjning för vissa yrken. 100% höjning för vissa yrkesgrupper om man orkar pendla över bron 3 dagar i veckan. De andra två dagarna kan man nog jobba “remote”
Listan är såklart längre, men jag ska på lunch nu.
Men jag har såklart fel och tyvärr sprang hästarna 16.20 i Lördags in i fel ordning. Så jag får nog tillhöra arbetarklassen några år till (ja, jag känner oket på mina axlar)
Att de kommer att stiga är vi överens om. Frågan var om de verkligen kommer att stiga utöver löneinflation.
Det är så sjukt mycket önsketänkande nu på aktie- och bostadsmarknaden.
Finns inte en chans i världen att vi får slaktade räntor, låg inflation, låg arbetslöshet, stigande tillgångspriser samtidigt.
Nej, sannolikheten är väl närmast noll.
Orkar inte räkna på det. Redan räknat på att 2^100! är betydligt mindre än (2^100)! ”AI” kunde inte svaret, så jag får klura på beviset där. Men jag identifierar mig inte som en matematiker. Möjligt den förmågan avtar med ålder, oklart
Nåväl, jag ger ett tips utan presenterad lösning. Jag hatar att förklara, så nån vidare pedagog blir jag nog inte;
Tidigare, säg 2022 räknade vissa banker på en kalkylränta på 6% (ingen nämnd ingen glömd).
Idag räknar de på minst 7% samt justerad KALP.
Så diffen på möjliga beviljade lånebelopp blir två-tals procentbelopp då (gissar jag).
Går räntan ned med så mycket jag tror, kanske vissa banker räknar som 2022
Det är många inom IT-sektorn som får sänkt lön när dom byter jobb. Från fet katt på Ericsson, Klarna, Spotify eller konsultfirman med årligt event i Österrike till att ta första bästa för den peng som erbjuds. Vet några namnkunniga bolag som lät alla nyligen anställda gå i senaste layoffen. Så dom som glatt sig åt att bytt upp sin lön hamnade inom ett halvår en bra bit under sin originallön.
Ja det är såklart en aspekt också. “Enterprise/solution Architect” låter bra på linkedin, men utan jobb och lönnfet 50 åring som blivit uppsagt så kan det blir svårt att hitta motsvarande lön vid ev uppsägning.
Pratar inte om mig här, jag är yngre och mitt BMI är 21 (typisch). Så jag försöker äta så mycket jag kan.
Det var bara ett exempel på svar. Men jag håller tummarna för att denna hen inte drabbats.
Det kan nog lika väl gälla för folk med bara några års erfarenhet som haft tur och fått stora löneökningar. Så får man gå hux flux och eftersom man inte har några större besparingar så måste man ta det man får, vilket antagligen blir lägre än man hade innan.