Efter en kollaps för den Alecta-delägda amerikanska teknikfokuserade banken SVB inleds fredagen med breda börsras i de asiatiska tidszonerna. Svensk BNP ökade hela 2.0% i januari enligt SCB:s BNP-indikator, vilket väcker oro för att Riksbanken kommer besluta höja räntan ännu mer än planerat, för det är inte tänkt att man kan ha växande ekonomi och inflation samtidigt.
Stockholmsbörsen missade bankkraschen i USA och backade bara med -0.15% för OMXS30 och -0.38%, vilket borgar för en strålande nedgång idag. Euron stärks till 11:38 SEK men dollarn ligger kvar på 10:75. Guldpriset tog ett ordentligt skutt pga bankkrisen och handlas nu för 633:- SEK per gram.
I USA kom alltså beskedet att den av svenska pensionsbolaget Alecta delägda banken Silicon Valley Banks ägarbolag SVB Financial Group kraschar och tvingas till en nyemisison för att täcka upp eget kapital efter att man bland annat drabbats av en sk uttagsanstormning (eng bank run) och även tvingats panikdumpa tillgångar för att inte ställa in verksamheten. Jag kan villigt erkänna att jag inte läst in mig på detaljerna, och de spelar kanske inte heller någon roll. När lavinen startat är det för sent för snöflingorna att debattera om saken.
Börserna i USA var måttligt roade och S&P-500 gick -1.85%, medan Nasdaq 100 gick -1.80%. De amerikanska marknadsräntorna backade rejält vilket jag väljer att tolka som att kapital flydde från aktier och skräpobligationer till amerikanska statsobligationer, vilket pressade räntorna. T ex föll 2-åringen från rekordet 5.05% till 4.90% i ränta. De kortaste löptiderna på en och två månader steg dock.
SVB Financial Group kraschade med -60.41% igår och ska sedan kraschat ytterligare ca 20% i efterhandeln. Sedan toppen 2021 har aktien nu gått ner ca 86% (oräknat efterhandeln) och gårdagens krasch var bara fortsättningen på en rejäl nedgång. Kom ihåg att nedsidan i alla aktier är begränsad till 100%.
Ska man måla fan på väggen kan SVB vara den första skakningen och kanske jämföras med Bear Sterns krasch 2007, vilket förebådade finanskrisen 2008 – 2009. Att något kommer gå sönder i bankvärlden när räntorna stuckit iväg så här mycket är ju inte direkt osannolikt, men allt tar ju som bekant tid. Så kanske får vi en finanskris till hösten eller nästa år? Vem vet? Inte jag iaf, fråga en expert de brukar kunna förutspå framtiden.
I Asien dyker börserna.
ASX 200 -2.28%, Hang Seng -2.69%, KOSPI -1.01%, Nikkei 225 -1.67% och Straits Times -1.16%. Indikativt för hur Stockholm kan komma att avsluta veckan.
SCB:s preliminära BNP-indikator steg med 2.0% i januari jämfört med januari 2022. Detta ställer preliminärt in tjatet om recession, men gör att s kallade experter är oroade för aggressivare räntehöjningar än planerat för Riksbanken.
Det går nämligen inte att ha ökat välstånd i form av ekonomisk tillväxt samtidigt som man har hög inflation. I alla fall inte enligt teorierna från de stora tänkarna. Att det dock skulle förhållandevis snabbt arbeta av den svenska skuldbubblan verkar man inte bry sig om.
Att Sverige visar tillväxt trots räntor och inflation bekräftas förstås även av att arbetslösheten inte exploderat enligt teorierna. Och antagligen är det korrekt att investera i aktier på något års sikt, då börsen allt annat lika bör stiga med BNP+inflation. I teorin.
80 kommentarer
Spaningar från verkligheten:
Industri: Går svinstarkt. Stark efterfrågan
Bygg mot privatpersoner: Stendött.
Köper industribolag bara grejer av varandra? Vem fan betalar kalaset?
Industrin jobbar mot export.
Inte i min koncern 😀
Indirekt gör det mesta av svensk industri det.
Sköna bolag gör sköna grejer, tillsammans.
Pettson & Bendel!
More like Swedbank&Bratva nuförtiden.
I slutändan betalar alltid någon.
Vi kan ta ett exempel.
Ericsson går relativt bra och säljer 5G-utrustning i mängd. Vem betalar? Jo alla mobilabonnenter världen över.
Osv.
Det finns väldigt gott om pengar i världen efter många år med QE även om det på micro-planet hos någon med stora bolån i sverige ser kärvt ut.
Tveksamt hur länge industrin går starkt. Jobbar på mindre verkstadsföretag som nästan enbart säljer till verkstadsindustri i Europa. Hösten 2022 var orderingången lysande, men efter nyår har det varit tvärstopp. Nu håller vi fortfarande på att beta av befintlig orderstock, men det ser inte så ljust ut framgent.
Kan vara lite så här ja, man har order att beta av, sen kan man under en kort period köra lite lager, sen………………..
Än så länge tuffar Trafikverket, Trafikförvaltningen och Stockholms Stad och andra kommuner (men den är ju rätt stor beställare av entreprenader) på.
Vad jag förstår var inte årets budget alltför anorektisk och dom anställer fortfarande.
Kan det vara mot den marknaden du ser efterfrågan vara stark?
Inslag av komik här, Alecta sålde häromdagen ut de sista aktierna i Handelsbanken med kommentaren att det ska satsas mer på nischbanker.
Samtidigt som Handelsbanken gnuggar händerna och planerar kliva fram över andra bankers affärskatastrofer nu när tiderna blir sämre. Alecta gör bra val.
Vad är det man säger.
Problemet med andra människors (pensionsspar) pengar är att de tillslut tar slut.
Tack Alecta för att ni motiverar folk att jobba lite längre. Det behövs nu när barnafödandet är rekordlågt.
Tänker att husbyggandet är stendött just nu för att det faktisk är billigare att köpa begagnat (även om det är byggt 2019) än att bygga nytt. Samma sak med bilar. Begagnade bilar har kraschat i värde. Går att köpa en beg bil från 2020 för en spottstyver av priset för en ny.
Du behöver inte vara orolig. Alectas förlust på denna bank är en piss i Nilen jmf med vad de förvaltar. Alecta är femte största pensionsbolaget i Europa. De höjde precis tjänstepensionen de betalar ut med nästan 11% eftersom de går så bra.
Jonas.
Det handlar inte om att det gått bra. De höjer med inflationen som var 10.84%.
Det finns flera problem med krascher av denna typ.
Pensionsbolagen har små personalstyrkor som hanterar enorma mängder pengar. Därmed riktar de in sig på färre och större innehav. De kan klara att ett innehav nollas men om det sprider sig blir det fort problem.
Eftersom personalstyrkan är liten är det samma personer som missbedömde bankinvesteringarna som har fattat beslut om andra investeringar.
Hela förlusten drabbar en mindre andel av pensionskunderna, nämligen yngre personer vars pensionsbelopp bestäms av avkastningen. Därmed kommer en del svenskar att se tapp i sina pensionskuvert redan efter detta.
“Att det dock skulle förhållandevis snabbt arbeta av den svenska skuldbubblan verkar man inte bry sig om.”
Är LW hackad?
KÖÖÖÖP!
Inflationen driver lönerna som driver statens inkomster, dessutom sätter inflationen press på produktiviteten (tvingar upp den) och så ökar BNP som gör att lånen blir mindre del av BNP.
Jag tror helt på vad LW säger, inflationen ett tag (2-3 år) blir ett renande stålbad. Bara bra faktiskt. Önskar jag hade större lån. Realräntan har aldrig varit lägre.
Att inflationen renar skulderna förutsätter dock att man får reallöneökningar. Skuldbubblans relativitet skulle försvinna fort om lönerna höjdes med 14% om året i några år…
De enda som kan vara någorlunda nöjda i dagsläget är de med låg skuldsättning.
Så grattis till dig Storebror att du inte har större lån än de du har.
Vad är det som säger att inte lönerna på sikt börjar knapra in på kostnadsökningarna?
Jag tror, efter årets extremt mjäkiga lönerörelse, att om inflationen fortsätter i samma takt ett år till, då blir det krig i lönerörelsen 2024. Om inte förr ås i vart fall 2025. Kanske den första stora strejken på 2000-talet?
IF Metall borde väl ha miljarder i strejkkassan efter decennier utan strejker, och det är ju IF Metall som sätter MÄRKET. Som vi i statlig tjänst sedan har att följa (kanske, eventuellt, men aldrig någonsin högre).
Även om det suger i privatekonomin just nu hyser jag visst hopp till att vi, åtminstone några år, kommer att landa i reallöner som i vart fall matchar inflationen, och på så sätt ett minskat skuldberg.
Rent krasst så minskar ju skulden som andel av lönen så länge man har minsta lilla löneökning. Så på så sätt betar ju inflationen av lånen även om man inte har reallöneökningar.
Problemet är att de här två alternativen svider ungefär lika mycket:
a). Amortera av lånet vid låg inflation/ränta.
b). “Amortera” lånen genom att bara betala räntan vid hög inflation/ränta.
I både fall a och fall b så sker “amorteringen” genom att du måste lägga en större del av lönen på ditt lån.
Nackdelen med alternativ b är att du inte kan styra över din amorteringstakt. Du tvingas till kraftig konsumtionsneddragning (om du inte lånar till räntan).
Nackdelen med alternativ a är att du inte får göra avdrag på amorteringarna. Det får du göra på räntan. Bidraget till all lånefinansierad verksamhet blir större i inflationstider.
Du har absolut rätt. Det förutsätter reallöneökningar. I många delar av världen så ökar lönerna mycket snabbare än i Sverige. ”What is facket doing?”
Denna inflation får inte tillåtas driva lönerna! Det är inte hälsosamt att ha en inflationsdriven ekonomi (lex 70 och 80-talen).
Det finns andra, mer hälsosamma sätt att öka nettolönerna! Ett ordentligt offwntligt stålbad där vi går tillbaka till det nödvändigaste; rikets säkerhet, infrastruktur, utbildning, ett mycket lägre, men stabilare socialt skyddsnät etc. Det ÄR inte av gud givet att ha ett skattetryck på runt 50 %.
Jag har inte ifrågasatt din bedömning att börserna är högt värderade. Även en blind höna kan hitta ett korn ibland.
Däremot ifrågasätter jag om lekmän kan använda detta som investeringsstrategi då marknadstajmning är svårt. Eftersom man måste investera i aktier på längre sikt ser jag ingen anledning till att ändra på den strategin.
Jag tror också att det finns en risk för pulldown på börserna framledes. Men jag vet inte.
Jag har naturligtvis inte en susning om hur världens börser eller obligationer kommer handlas framöver.
Det enda jag vet är att börserna är högt värderade vilket inte behöver betyda att de kommer att sjunka framöver.
Få saker torde väl vara så välbevisade som att lekmän/privatpersoner som investerar inte kan pricka marknadens svängningar? Det är väl tveksamt om ens professionella investerare med tillgång till den behövliga datorkraften kan göra det.
Det finns många myter inom området.
Du kan leva som privat trader. Det kräver dock att du avkastar väsentligt bättre än marknaden då det i princip är din överavkastning som betalar dina räkningar.
Det är trist att man alltid ska bli ifrågasatt här på bloggen (av vissa kommentatorer) när man ifrågasätter institutioner som Alecta igår (innan SVB-härvan).
Vad gäller LW-s sista stycke så vidhåller jag att världens börser inklusive Sverige är relativt högt värderade i förhållande till obligationsmarknaden. Nu blev det som Lars konstaterar en liten run till obligationsmarknaden igår kväll pga SVB, vi får se hur länge det håller i sig. Även europeiska bonds går bra nu vid öppning.
DAX future pekar på minus 1.5% vid öppning vilket brukar spegla OMX relativt väl.
Dagens agenda kommer dock att sättas kl 14.30 då US non farm payrolls presenteras.
Är de verkligen högt värderade? Tror obligationsmarknaden har mer att förlora på negativa realräntor än företagen (borträknat de finansiella företagen). Gratis pengar är alltid bra.
Ja. Börserna är relativt högt värderade.
Är du canceled, Run Dmc?
Som sagt. Högkonjuktur.
Gissar på att NFP i em slår konsensusprognoserna rejält igen.
Strålande tider helt enkelt.
“Gissar på att NFP i em slår konsensusprognoserna rejält igen.”
Får du rätt kommer sannolikt både obligations- samt aktiemarknad att falla.
Ja. Idag. På måndag är det glömt.
(Nästan iaf)
Som småsparare som gett upp att intradagsspela med derivat (gick bara +- 0 med alldeles för mycket nerlagd tid) och gått över till fast månadssparande så bryr jag mig mer om hur det går på 5-10 års sikt än hur det går nästa vecka eller nästa månad.
Nej, det är inte glömt på måndag.
Om NFP överträffar förväntningarna kommer rädslan att Powell kommer höja räntan mer än de höjningar som redan är intecknade.
På måndag var lite raljerande. Men om ett relativt kort tag jmf min placeringshorisont.
*host*
“Ska man måla fan på väggen kan SVB vara den första skakningen och kanske jämföras med Bear Sterns krasch 2007, vilket förebådade finanskrisen 2008 – 2009.”
HOW DARE YOU!?!
Kommer ihåg Björn Stjärna-kraschen och hur man in i det sista hävdade att läget var lugnt och efter kraschen att det inte skulle sprida sig.
Så kom man på att Lehman satt på en massa björnskit. Resten är, som dom säger, historia.
Det började som en skalning på undre däck som Mikael Wiehe sjöng. Se upp för gratis champagne.
Från Techcrunch:
If you’re just catching up, here’s what happened: Silicon Valley Bank lost $1.8 billion in the sale of U.S. treasuries and mortgage-backed securities that it had invested in, owing to rising interest rates. The bank is also contending with shrinking customer deposits, given that its customer base of largely startups has far less money right now to park at a financial institution.
Mortgage backed securities – aaaaahhh, det känns som 2008 igen! Känner mig 15 år yngre.
Och så givetvis kunder från startups och annat instabilt.
Ahhhhh, MBS – hello darkness my old friend…
Undrar om höjda räntor har ett litet finger med i spelet här? Kul också att mina gamla polare i finanssvängen som gravallvarliga stått och lovat i TV att det här (2008 subprime) aldrig mer ska hända verkligen har lärt sig!
Tycker sammantaget att det ser kanon ut, här finns inget att titta på, bara gå vidare…
Det här visar ju igen att många vedertagna teorier om hur ekonomin fungerar inte längre är tillämpbara.
En extremt okvalificerad gissning, som dock även diskuteras på bla LU, är att globaliseringen och det snabba informationsutbytet som i princip gör att marknaderna inte längre är separerade utan reagerar direkt och samtidigt.
Det leder till att saker som cykler och mönster ser helt annorlunda ut idag, och att saker som tidigare var otänkbara kan ske samtidigt…
Tillsammans med att det finns många fler stora aktörer, som står utanför/ovanför staters agerande bryter gamla mossiga teorier.
Det finns två trender i dagsläget.
Nr 1. Deglobaliseringen vilket driver inflation.
Nr 2. AI. Det är programmerarna som där de nya stjärnorna även på finansmarknaderna.
Så jag håller i princip med dig att det är en helt ny värld som vi står inför.
Ja, det var ju något som man började se för sisådär 10 år sedan på allvar. De som agerar på gamla teorier och “erfarenhet” använder sig av felaktiga data och kommer ta dåliga beslut. Se bara på hur aktiemarknaderna förändrats när var och en kan sitta hemma och handla med aktier och andra instrument blixtsnabbt och skapa fenomen som Gamestop där de stora traditionella aktörerna helt tappar kontrollen. Och dessutom finns det nu helt nya typer av instrument, som kryptovalutor, som alternativa investeringar.
Det ger också att det idag är svårare att äga informationen, som du säger, utan ekonomin är idag inte något som ett fåtal gubbar i sina elfenbenstorn styr utan det har blivit ett hive mind. Tvärtemot vad konspiratorikerna påstår. Det har skett en demokratisering av stora delar av den globala ekonomin.
Inte vet jag men detta måste vara fjärde gången under min tid som (kronologiskt) vuxen som teorin att “det är annorlunda den här gången” spridits bland optimister. Varje gång hittills har den visat sig vara felaktig. Personligen tror jag att vi kommer att få ett antal år där vi betalar priset för centralbankernas lågränte- och QE-politik. Det är bara att kavla upp ärmarna igen.
För kännedom. QT startade första februari i år i USA.
“en septemberdag 1990 stiger Allhus VD Leif Nordqvist in på finansbolaget Nyckelns kontor på Arsenalsgatan i Stockholm” . Allhus kunde inte betala sina lån på toppen, precis som obligationsinnehavare i det här fallet. Det här känns mycket mer som 1990-tal än 2008. Så 30 år yngre…
Lite anekdotiskt. Var i centrala Köpenhamn igår och köpte en bryggkaffe nära Kongens Nytorv. Den kostade 36 danska kronor, det vill säga 54,60 svenska. Jag har slutat vara upprörd över att kaffet på kaféerna i Stockholm på typ Fabrique och Gateau kostar 39 kr.
Hahaha, helt galet! Å andra sidan betalade en kompis 10 EUR för kaffe i Paris för flera år sen.
Hann du med en bättre öl typ Mikkeller? Pris?
Det där är sen gammalt… Jag tror jag, dumt nog, pröjsar 60 sek för en kaffe på Starbucks på Kastrup för +10 år sen?
Däremot i södra Europa (Italien, Spanien mm) kostar det i regel 1-1,5€
Det är väl personal- och lokalkostnaderna som driver upp priset på kaffet. Råvaran i en kopp kaffe=43 öre. På sin höjd.
Lokalkostnaderna i sådana fall. Personalen får inget extra, det driver ju inflationen!
Köpa kaffe på stan är lite som att köpa popcorn på biografen.
Finns ingen koppling mellan råvarupris och pris till kund.
Brygga en kopp och ev slå en skvätt mjölk i. Kanske max 1?
Vad kostar popcorn på bio nuförtiden? Jag minns 39:- från min ungdom… Samma sak där, råvaru och tillverkningskostnaden är närmast försumbar.
En mycket stor kafékedja i Sverige med många butiker hade för några år sedan en marginal på bryggkaffe på >98%. Sedan har du ju såklart lokalkostnader, el och personal som gör marginalen lite lägre i slutändan men det bekräftar ändå något om “koppling mellan råvarupris och pris till kund”
Det är de höga hyrorna som gör att de måste hålla ett högt pris ut mot kund.
Vetta fan om Kastrup Starbucks visar svarta siffror, är väl mer som en reklamplats för varumärket Starbucks.
I juli 2022: Första serveringsstället i Danmark efter tyska gränsen längs motorvägen. 1 kopp kaffe (bryggkaffe av tveksam kvalitet) 50 DKK. Jag blev rånad.
OMX är ner 2%
I vilken nivå blir det en ”strålande nedgång”?
Till riksbankens försvar ska man kanske ändå nämna att det inte är de som bestämmer sitt uppdrag, även om resultatet av att följa uppdraget blint inte nödvändigtvis gagnar Sverige och oss invånare.
För en annan som bara är ingenjör låter det orimligt att inflationen skulle kunna styras med en enda parameter och dessutom vara frikopplad från omvärlden. Känslan att det är resultatet av riksbankernas slösande agerande under pandemin som man nu får skörda är svår att skaka av sig. Kanske borde åtminstone Reglersystem AK bli en obligatorisk kurs även för ekonomer/politiker?
Ducka lite, det kan finnas de som inte riktigt gillar ingenjörer.
Ducka bara inte för mycket, om du fattar vinken …
Tyckaren.
Det här är en lång process där centralbanker har stimulerat världens ekonomier med låga räntor och QE.
Efter det kom som du nämner C19 vilket ledde till ytterligare stimulanser.
Rysslands invasion av Ukraina har ytterligare spätt på obalanserna med deglobalisering vilket allt annat lika leder till ökad inflation.
FED kommer inte ge sig utan räkna med räntehöjningar tills vi är i en lågkonjunktur och inflationen vänder ner.
SVB har ju petat ut ca 5 mdr i nordiska “techbolag” så vi får se om det blir några ringar på vattnet här…
Jag har nog tänkt att byggtjänster för privatperson och bostäder för privatperson blir billigare framöver.
Vi håller koll på portugal/spanien för att se om det börjar falla där.
Dom har med rätt dålig tajming precis avsluta sin golden visa scheme och övriga EU är väl inte direkt cashstarka tänker jag men det kanske ligger säkerhetstänk bakom?
“Kom ihåg att nedsidan i alla aktier är begränsad till 100%.”
Detta är en sanning med en asterisk på sig, om man bara köper värdepapper är det sant, men om man (som t.ex en bekant till mig gjorde utan att förstå risken i det) hävstångar sitt aktieinnehav (dvs tar lån med innehavet som säkerhet) så kan man i värsta fall hamna i personlig konkurs om det vill sig illa.
Investera i börsen ja, men hävstånga för guds skulle inte! (finns givetvis folk som kan göra det helt fine, men de vet oftast om det, och kommer inte lyssna på en internet-kommentar, denna uppmaning är till alla andra)
I princip handlar alla med hävstång i Sverige.
Undantaget är de som är skuldfria och de är få.
Har du bostadslån och samtidigt månadssparar i aktier kör du med hävstång.
Skiljer ganska mycket på att använda lån med eller utan säkerhet…
Nu inkluderade jag inte blanco-lån vilket är en helt annan story.
Din säkerhet i din bostad är ungefär lika mycket värd som din säkerhet i OMXS30.
Det kan gå upp, det kan gå ner men i det långa loppet kommer de värderas ungefär lika då priset på dessa tillgångar styrs av obligationsmarknaden.
Jag upprepar. Har du bostadslån och samtidigt månadssparar i aktier kör du med hävstång.
Likväl har du hävstång om du investerar i AP7 Såfa PPM.
Helt rätt. RUN DMC.
Alltid lika fascinerande hur man tycker börsen är risk samtidigt som egna huset, som faktiskt i slutändan existerar tack vare börsen, inte är risk.
Här haglar investeringstipsen.
Nåja, här är mitt tips:
https://youtu.be/_pDTiFkXgEE
Fredagsmyset börjar tidigt idag.
Nja, det finns olika teorier. Den väldigt klassiska är att hög inflation sammanfaller med låg arbetslöshet. Om det nu föreligger tillväxt, hög inflation och låg arbetslöshet betyder det att räntenivån (som fortfarande är relativt låg) inte påverkar och behöver höjas.
För att skuldnivån ska minska behöver nyutlåning vara mindre än amortering. Det händer inte med låga räntor.
SVB är nu ner 45% i förhandeln…
Källa : Dagens Industri
Tryck på all så får du se en riktigt konstig sjuk graf hur aktien drog under pandemin och stimulanserna:
https://www.marketwatch.com/investing/stock/sivb
SVB Financial Group (SIVB): 38.26 -67.78 (-63.92%) kl.15:51
https://finance.yahoo.com/quote/SIVB/
Bear Stearns kan ha varit typ 20 gånger större än Silicon Valley Bank.
Så även om vi säkert inte sett historiens sista bank och börskrach kommer knappast SVB att kommas ihåg som en kanariefågel.
Felaktig siffra. Dumt inlägg. Jag erkänner.
Hej på er alla,
Tittar på alla kommentarer här och blir lite förskräckt.
Alldeles nyligen blivit pensionär efter varit chef för investeringsrådgivare i cirka 30 år.
Skulle gärna, om jag orkar, vilja göra några utbildningsinsatser här.
Om det finns intresse börjar jag imorgon.
Låt mig börja med en liten teaser det finns inga snabba pengar att tjäna på aktiemarknaden om man inte har tur. Men alla kan och kommer att tjäna mycket pengar på sikt. Speciellt om ni bor i Sverige och är långsiktiga.