Börserna stiger i Asien under fredagsmorgonen, men utan en kraftig rusning idag stänger veckan som negativ i Stockholm. Handelns Utredningsinstitut HUI förväntar sig 7% ökade priser i detaljhandeln nästa år. Elräkningar som gått till kronofogden för företag har dubblats, och medan alla pratar om Försäkringskasasn och utbetalning till hushållen så verkar företagen glömts bort. Kommuner i Skåne har utifrån uppgifter till lärare fått reda på vilka tider på dygnet olika områden är planerade att stängas ner om det blir kraftbrist.
Stockholmsbörsen var oförändrad igår med +0.06% för breda OMXSPI. Storbolagen steg dock något med +0.17%, men för att veckan ska sluta på positivt behöver veckans tapp tas tillbaka idag vilket kräver en rejäl uppgång. Kronan stärks dock något mot både EUR och USD, som nu kostar 10:88 SEK respektive 10:29 SEK. Guldpriset backar marginellt till 594:- SEK.
I USA steg börserna och S&P-500 stägnde +0.75% medan Nasdaq 100 gick +1.22%. Detta kan dra upp Stockholm, men i sig räcker det inte för en positiv vecka.
I de asiatiska tidszonerna är det dock uppåt över hela linjen nu under morgonen. I skrivande stund går ASX 200 +0.53%, HAng Seng +2.04%, KOSPI +0.60%, Nikkei 225 +1.34% och Straits Times oförändrat på +0.04%.
HUI:s konjunkturrapport, som är en betalprodukt och inte tillgänglig för allmän beskådan, lägger prognosen att detaljhandeln höjer sina priser med 7% under 2023 enligt Dagens Industri. Mot slutet av 2023 kommer de totala prisökningarna från 2021 landat på 20%, vilket knappast kommer matchas av hushållens inkomster.
Byggvaruhandeln väntas backa 10%, elektronik och vitvaror 6%, möbler och heminredning 4%, övrig sällanköpshandeln -3%, medan livsmedel och dagligvaruhandeln förväntas öka med 7% och kläder och skor med 2%, för totalt sett 1% ökad försäljning för dagligvaruhandeln.
Sveriges Radio rapporterar att företagens skulder för obetalda elräkningar har mer än dubblats hos Kronofogden sedan förra året. Några besked om hur och när företag ska få regeringens 50 öre i SE3 eller 70 öre i SE4, och ingenting för företagen i norra halvan av Sverige – finns inte. Fokus i media ligger förstås på de för opinionen viktiga hushållen, medan företag inte går och röstar.
Elpriset är fortsatt högt även idag när O3 ska stängas ner för underhåll. Utan att O3 stängt ner nettoimporterar Sverige i skrivande stund 1 180 MW kraft från framför allt Norge. Tack och lov blir det nu helg med normalt lägre energiförbrukning. Dock ser det istället ut att bli kallare i helgen och sedan rejält mycket kallare veckan som kommer. Det blir alltså mycket intressant med elpriserna den närmsta veckan, samt huruvida elnätet håller i södra Sverige, eller akut eller planerat behöver stängas ner.
I en kommun i Skåne informerades nu personalen på ett personalmöte om möjliga strömavbrott för skolan 05 – 13 på dagen nästa vecka, och hur man ska agera, utifrån uppgifter direkt till bloggen. Skolan ifråga ska ändå hålla öppet, men man ska rekommendera eleverna att ha med ficklampor nästa vecka då man inte får använda levande ljus, och planerar för en matsedel med kalla mat i skolmatsalen. I grannkommunen är dock beskedet istället att skolorna kommer stänga och barnen skickas hem vid planerade strömavbrott, vilket förstås skulle ställa till det rejält för föräldrar och ge stora följdeffekter som ringar på vattnet när särskilt lågstadieföräldrar inte kan gå till jobbet. Rekommendationen är annars att verksamheter ska fortsätta vid kris för att inte göra krisen värre, men detta varierar tydligen från kommun till kommun.
Det intressanta här är alltså att skolor inte kommer undantas från planerade strömavbrott och kommuner har fått ta del av scheman för när olika områden stängs av. Samtidigt är ett avbrott på åtta timmar extremt, men det kan vara en missuppfattning och att man kommer stängas av kortare perioder mellan 05 och 13.
Har kommunerna fått dessa uppgifter kan de existera som offentliga handlingar, om de nu inte beläggs med sekretess. Något för lokaljouranlisterna att rota i.
Det finns alltså inte besked om att strömmen ska stängas ner, bara när på dygnet det kommer ske om det kommer ske.
154 kommentarer
”Nettoimporterar”?
I mitt kontrollrum exporterar vi i skrivande stund 1030 MW. Fluktuationer?
Det går fort i hockey. När jag skrev det var det nettoimport. Artikeln tog ca en halvtimme att skriva. Kraftproduktionen har ökat linjärt nu under morgonen, så vi har väl ställt om till export.
Känns ändå fint att de startade Ryaverket (di rapporterade) så vi kan hålla exporten uppe till Danmark.
Intressant artikel i Barometern om hur Xylem, med 1300 anställda, förbereder sig för eventuella strömavbrott.
https://www.barometern.se/naringsliv/xylem-rustar-for-att-elen-stangs-av-i-vinter-nattjobb-och-traning-av-personal-281a63e0/
Iofs intressant om elintensiv industri sprider sin arbetstid över 24h, eller dom kanske har sådana skift redan idag?
Nu kanske det inte var 8 timmar som sagt men om det skulle vara så, hur lång tid tar det att värma upp ett utkylt hus?
Med vilka frekvenser kommer avbrotten, hinner man få upp värmen mellan avbrotten?
Vi pratar väl trots allt människors liv här så man får hoppas att det räknats igenom ordentligt.
Man värmer inte upp en nedkylt hus – det är halvklart hela vintern precis som det var på 1800-talet. Kaminen startas upp av den förste som stiger upp och så går den hela dagen. Är man frusen får man värma sig vid kaminen ett tag. När man går till sängs är det helt normalt att man fryser innan man fått upp värmen under de dubbla täckena.
Så här beskrev en grekisk kollega för 10 år sedan att det var att växa upp i Aten under 70-talet, förhoppningsvis kan vi behålla den standarden.
Uppvärmingen är även en viss risk när man ska koppla på strömmen efter frånkopplingen. Har området som frånkopplats varit utan ström länge så kommer effektuttaget vara högt i början. Det finns risk att man överbelastar elnätet så inkopplingen måste ske under noggran kontroll.
Att värma vårt hus (140m2) från 8 grader till 19 tar cirka 3 timmar om vi samtidigt eldar i en kamin.
Jo vi skrev väl att stänga av är inga problem men att koppla på kommer bli kaos.
Har med mig det från land i afrika, det blev alltid följdproblem när elen skulle kopplas på som spred sig som vågor på vatnet.
Sen har du problemet att om påkopplingen blir för svajig så kan väl mer än automatsäkringen slås av i bostäder?
Fassäkringarna hos oss har alltid varit porslinsproppar till exempel och man kan väl bränna nåt mer.
Är klockan 22:00 och du inte har en fassäkring hemma blir det inte så kul.
Nu vet vi att dom förbereder för bortkoppling nästa vecka och vi vet också att man inte gått ut med en informationskampanj annat än att elen skall kopplas bort. Detta borde rimligen föregås med en att-ha lista, sovsäck, såna där värmekuddar som man trycker på så avger dom värme i några timmar, säkringar, dra ur alla kontakter inklusiver kylen när elen går osv.
Det är inte ”risk” att överbelasta, utan det kommer inte gå.
Har det varit avbrott en längre period(var gränsen går beror på förutsättningarn) så är man tvungen att sektionera. Sånt tar tid. Det är som att bygga korthus. Händer det nåt oförutsett eller man är för snabb så får man börja om igen.
Därför av samma anledning får jag kalla kårar när man lyfter fram roterande bortkoppling som en okomplicerad lösning. Det är det inte.
Det blir nog inte så många versamheter som genererar vinst som kan fortsätta som vanligt vid strömavbrott. Möjligt att undervisning och sjukvård fungerar, men det mesta är ju data idag och det mest ligger ju på servrar långt bort.
Det kanske blir en gammaldags jul i år.
Det farliga med situationen oavsett själva energiproblemen är att om medborgarna inte längre känner att landets politiker levererar (vare sig energi eller stöd) blir problemet ännu en ingridiens i det förfall som jag anser råder beträffande allt från problemen med kriminalitet, konfessionella friskolor, brister inom vård/omsorg, migration, rusande inflation etc. Allt detta när radikalisering och populism och vad sådant leder till är väl känt.
Glöm inte att SJ skall införa ett nytt signal(?) system nu innan jul, den 11 December.
Hade jag varit trafikverkets chef nånting hade jag infört den med start mitten januari eller när snön släppt i Mars.
Det är som att be om tågkaos innan jul det här.
Det är inte SJ, utan Trafikverket. De byter tågplan varje år i december. Det nya i år är de använder ett nytt planeringssystem som tågbolagen inte fått tillräcklig tid att anpassa sig till. SJ är kandke görtjänta av mycket kritik men i just det här fallet är de i stort sett oskyldiga.
*kanske förtjänta*
så var det ja, planeringssystem och trafikverket.
Darzyl:
Och det tragikomiska är att det till mycket stor del är de grupper i politiken och debatten som har hållit på och pratat om att den svenska demokratin är hotad som också drivit på den utveckling som nu i värsta fall kan resultera i att stora delar av folket förlorar tilltron till politiken och styret av landet.
Ja, det där “hot mot demokratin!” är uppriktigt sagt så j*a tröttsamt. “Jag tycker inte om Parti X:s politik i fråga Y”, det går jag med på utan problem, och kanske till och med kan hålla med om. Finns inget parti jag håller med i allt. Men att därifrån komma till att den svenska demokratin är hotad… någon måtta kan det väl få vara? Hört den där om pojken som ropar varg? Det finns en tid och plats för kraftuttryck också, absolut; men nej, det är INTE ett hot mot den svenska demokratin om melodifestivalen till äventyrs skulle sändas i TV4 istället, eller ens om den som vill lyssna på gudstjänst en söndagsmorgon skulle få vända sig till den lokala religiösa sammanslutningen istället för att sätta på radion…
Vi får massa email från elbolaget om att dra ned på elkonsumtionen. Är det risk för akut effektbrist finns det väl skäl med försök till tvingande åtgärder innan man genomför den tvingande åtgärden avstängning?
Till exempel att elbolagen åker till alla med bra prisade fasta avtal och tillser att dom sparar lika mycket som oss andra, kanske inte tvingande men upplysande om att avstängning är överhängande.
Grannarna har 22 grader så mest ett försök att få dom att börja frysa också, dom ser för nöjda ut.
Man kan naturligtvis med de nya mätarna införa ransonering per dag, vecka och månad, men det sitter hårt inne politiskt för vilken regering vill erkänna att de tappa taget och grundläggande samhällsfunktioner?
Sedan skulle det inte sitta så väl bland eliten att även de får ransonera elen och inte kan ha ett öppet spanad värmt till 38 grader på takterrassen mitt i vintern.
Problemet med ransonering är att den utgår från tidigare förbrukning.
Jag som förbrukar lite el (sällan över 18 grader inomhus) kommer få en så låg tilldelning att jag i princip kommer tvingas till fotogenlampor och tarngiakök.
Grannen däremot med fast avtal och fasadbelysning samt 25 grader varmt, bastubad ett par gånger i veckan varvat med jacuzzin utomhus kommer vid en ransonering bara behöva släcka ned lite av fasadbelysningen.
[Ironi] I ett socialistiskt land som sverige skulle väl alla tilldelas samma mängd energi vid ransonering! 20 kWh/dygn med max 2000w är väl lagom 🥶
Nu blev det lite klurigt, jag ser ju snabbt hur jag kommer sitta på förlorarbänken här 🙂
Max 1200 W toppeffekt under höglasttid. Snopet om kompressorn på kylen går igång samtidigt som du håller på att värma lunchen i mikrovågsugnen.
Som Karl-Axel skriver får man tilldela en ranson utifrån förutsättningar och behov. Husförhör av den lokale Kommissarien med prästen i släptåg får undersöka vad som är rimligt. Äldre villa med dålig isolering behöver naturligtvis mer el än en nybyggd lägenhet med fjärrvärme. Så här gick det till under bensinransoneringen 1974.
Sedan får man ägga krav på energiförbättring så att förbrukningen går ner på sikt, man kan även ha progressiva priser på el för att uppmuntra besparingar.
De som ligger avsevärt under målförbrukning utses till Goda Kamrater och presenteras på affischer utanför alla skolor och offentliga byggnader, samt går före i köer och får billigare parkering.
Ok, sista paragrafen kan uppfattas som extrem i Sverige men vi måste spara el samtidigt som vi bygger ny kapacitet.
“billigare parkering”, där uteslöt vi som i ett trollslag kanske 90-95 procent av landets yta där parkering redan är fri. Även i måttligt stora städer finns det ofta gott om möjligheter att fullt lagligt parkera gratis om man bara kan tänka sig att gå några hundra meter extra.
GRÄVLINGEN-mitt föregående inlägg kanske skrevs med viss glimt i ögat. Jag erkänner att jag är lite miljöskadad efter att ha arbetat ett antal år i Kina……
Finns väl inget som säger att ransonering behöver utgå från vanlig förbrukning, man kan tex utgå från huvudsäkring, bostadsyta eller antal personer. Beror väl mest på vem som ska avgöra och vilka uppgifter man har tillgång till.
Angående spabad och “eliten”. Jag själv, och andra bekanta, har de senaste åren köpt hus med tillhörande spabad, som kom “på köpet”. Prylar som kostar runt 100 000 kr nya, men idag betingar ett andrahandsvärde om i runda slängar 0 kr. DÅ värmer man spabadet på sparlåga för att det inte ska frysa sönder, inte för att man tillhör någon “elit”. Och den som köpte ett spabad när elen kostade 25 öre kwh kanske räknade med dubblat, eller rent av fyrdubblat elpris. Då hade de 300 kwh den drar i månaden varit hanterbara och knappast något enbart en priviligierad överklass kunde kosta på sig.
Nu med plejdpuck installerad på spabadet går det 6 timmar per dygn och drar då…. 3-4 kwh per dygn? Lite oklart. Men vår förbrukning just nu (med vedeldade kaminer som enda värmekälla) ligger på 12-14 kwh, vilket alltså inkluderar spabadet.
Alltså tillhör du inte eliten för du har ju vidtagit åtgärder och jag misstänker att ditt spabad inte står öppet utan är övertäckt med ett isolerande skal? Annars hade din förbrukning nog varit högre.
Drar det 3-4 kWh per dygn är ju detta försumbart.
Sedan som du skriver köpte du inte badet utan det kom på köpet.
Jag antar att du i ett krisläge kan tappa badet och blåsa ur systemet samt kanske flytta badet till garaget tills dess vi eventuellt får ett fungerande elsystem igen.
Så är det absolut. Jag är faktiskt imponerad över isoleringsförmågan i “locket”.
Det går absolut att tappa ur helt. Men i kontakt med leverantören tidigare i höstas avråddes den varianten, risken är för stor att det fortfarande står vatten någonstans i systemet (och vi har inget uppvärmt garage att bära in badet i).
Det stör mig bara lite att den generella bilden som sprids av villaägare, både här i kommentarsfälten samt i övrigt i samhällsdebatten, som en priviligierad grupp som har så många fördelar, blaha blaha. De av oss som är födda sent 80-tal och första hälften av 90-talet som först de senaste 1-3 åren kunnat finansiera ett husköp upplever INTE (nu talar jag utifrån min egen samt bekantas och kollegors bilder av verkligheten) att vi har det särskilt gott ställt. Man går runt, men marginalerna är inte alls jättestora. I synnerhet i nuläget. Jag har i nuläget inga bekanta i min åldersgrupp som vågat sig på att boka någon utlandsresa kommande år, nu är fokus att överleva vintern.
Att jämföra två 33 åringar med 3-4 miljoner i bolån för en halvbra villa med ett par i 55 års åldern som på 80 talet köpte en villa som sedan 20 år är avbetald är inte rimligt. Att de båda är villaägare innebär inte att de bör buntas i hop i samma kategori, åtminstone inte ekonomiskt.
Sedan, som skrevs ovan. Att man ska ses som eliten för att man har behaglig inomhustemperatur ger ju lite väl mycket u-landsvibbar.
Det är ganska typiskt svenskt att prata om priviligierade grupper, med emfas på grupper. Alla i Sverige tillhör en homogen grupp och den grupp man själv tillhör är missgynnad.
Det är ett stort politiskt och skolmässigt misslyckande att denna syn på oss själva är så utbredd. Den som har lyckats bra i livet genom utbildning och hårt arbete är inte priviligierad. Alla i Sverige har möjligheten att studera för att kunna skapa sig ett gott liv.
Jag tycker det är ritktigt kul att vi pratar i termer om “elunderklass” och “eliten” där definitionen av eliten är att dom har över 18 grader inomhus och en liten badtunna.
Nu slår det helt vilt, jag tillhör väl storkomsumenterna men har inte spabad och har inte 22 grader, tillhör jag elunderklassen eller eliten, förvirringen är total.
Det som är ännu roligare är att folket kastar sig över varandra istället för att ge sig på skälet till att vi är där vi är idag. El-skammen drar in över landet och grannar slutar prata med varandra över badtunnor och hus över 100m2.
Absolut inte! Jag fortsätter ju svara på dina inlägg, absolut ingen avundsjuka eller gnäll. Du köpte efter de förutsättningar som gällde då.
Och jag har ju redan visat hur driftiga rektorer kan peka på var felet ligger även om jag inser att väggtidningar som pekar ut MP antagligen ligger en bit bort.
Men känn nu inte att du behöver försvara något. Själv har jag 180 kvm suterränghus från 1974 med 7 cm tilläggsisolering i väggarna och skäms inte ett dugg.
Efter 4 timmars eldning har jag nu 21 grader i köket och 16 grader i sovrummet längst bort. Eldare lär bli en värdefull sysselsättning för alla som blir arbetslösa.
Det finns en poäng i det du skriver.
Samtidigt kan jag konstatera att vi i vår familj det senaste decenniet har valt en annan väg än de allra flesta. Vi har valt att leva ekonomiskt och därigenom kunnat betala av på våra lån. Vi har därför inte haft möjlighet att byta ut fullt fungerande kök var tredje år, åka på Thailandsresor minst 2 ggr/år, bygga ut huset, byta bil ofta och öka vår konsumtion. Det har inneburit en livsstil som i mångt och mycket påmint om livet på 70-talet i Sverige, ett liv i materiell trygghet men inte i materiellt överflöd.
Ironiskt nog har denna livvstil lett till att vi nästan betraktas som udda av föräldrarna på barnets skola, eftersom vi inte delat den överkonsumerande livsstilen. Idag har vi nått den punkt i livet där vi har betalat av våra lån och inte behöver oroa oss för räntor som stiger. Vi har siktat mot en mer självförsörjande livsstil och medan andra föräldrar gick på chokladprovning och fnissade åt vårt vedhuggande, så betalar sig nu vårt slit då vår ekonomi är i balans och tål påfrestningar. Banken kan inte ta vårt hus ifrån oss och vi kan värma oss även om elen försvinner.
OECD har länge varnat Sverige för hushållens stora skuldsättning, med bl a konsumtionslån. Så om en del idag säger “välkommen till verkligheten” till de hushåll som under lång tid överkonsumerat istället för att trygga sin ekonomi, så går det att förstå.
@Hugin 11:27, jag känner igen det där. Jag köpte nyare bil häromsistens (begagnad men väsentligt nyare än min gamla) och bytte i samband med det in den gamla (och fick i alla fall en liten slant, ja jag kanske hade kunnat fått mer om jag sålt privat men jag slapp också en massa krångel) och säljaren trodde knappt på hur länge jag hade haft den trots att det stod klart och tydligt på registreringsbeviset som jag lämnade över tillsammans med nycklarna…
@Hugin 11:27, det är precis den mentala inställningen och beteendet vi behöver mer av. Utan att utveckla det vidare är ni välförtjänta av den ekonomiska tryggheten ni själva har skapat och den harmoni som infinner sig av vetskapen av att vara fri och kunna fatta beslut främst utifrån sina värderingar och välmående. Bra jobbat! 👍
@Patrik R:
Tack! Friheten är störst av allt. Helt oslagbar känsla.
@ Typ A Grävlingen:
Ja, få behåller sin bil någon längre tid idag. Själva brukar vi bli skammade på bilverkstaden för våra lastgamla bilar från 2009 och 2015. 🙂
Jag kan inte låta bli att reflektera över hur sårbart vårt elsystem skulle vara om vi råkade hamna i ett krig där angriparen riktar sina attacker mot elstrukturen. Nåja vi kanske får träna på att nödstänga elnätet framöver iallafall.
För en antagonist som vet vad den håller på med så var vårt elsystem inte särskilt robust tidigare heller.
Men vi hade ju inte behövt göra största delen av jobbet åt dem som vi nu gjort.
Jag kan inte låta bli att reflektera över hur sårbart vårt elsystem skulle vara om vi råkade hamna i ett krig där angriparen riktar sina attacker mot elstrukturen. Nåja vi kanske får träna på att nödstänga elnätet framöver iallafall.
Detta är en bra ögonöppnare för alla. Särskilt de som gör anspråk på att styra landet.
Havsbaserad vindkraft ryker dag 1.
Inte om den är nyligen uppförd. Det var det där med fi:s framförhållning i planeringen.
Med tillräckligt mycket havsbaserad vindkraft blir den ett invasionshinder för fiendens invasionsflotta. 🙂
Och har man riktigt höga vindsnurror kanske de är ett hinder för lågflygande kryssningsrobotar.
Kanaliserande terräng 🙂
De som har en fritidsbåt man kan bo på kan klara sig rätt bra, så har vi i alla fall tänkt.
Sedan har vi valt att ha gasolspis även hemma, så matlagningen kommer att funka ett bra tag.
Frågan är hur bra det går att hålla värmen i huset.
Med ett vattenburet värmesystem bör man hålla åtminstone fem grader, helst 10, för att vara säker på att det inte fryser någonstans.
Kan man inte håla värmen, vilket vi inte kan eftersom vi ännu inte har någon eldstad, så måste systemet tappas ur innan det fryser. Jag vet hur jag ska göra, men hur många vet det?
En tillfällig värmekälla, typ som de många av oss skänkt pengar till för att värma Ukraina, kan placeras vid ett fönster där fönsterbågen byts ut mot en skiva med hål för skorstenen. Problemet blir att få tag på något att elda.
För att värma ett rum behövs ett kilo ved (gärna torr) i timmen ungefär.
Igår eller när det var, föreslog någon att man ska öppna upp för invånarna att hämta bränsle på fjärrvärmeverken och det kan nog funka tror jag, men vilka kommuner har en sådan plan?
Det är mycket tankar som väcks hos mig och jag hoppas att även andra tänker till.
En annan fråga är huruvida man kan upprätthålla arbetsgivaransvaret vid flera timmars arbete??
Nödbelysning etc är ju endast för utrymmning, back-up på passersystem med mera med mera….
Välkommen till BRS “banan republiken svea”
Finns kritik om hur tillsättningen av den nationella säkerhetsrådgivaren, Henrik Landerholm, gått till (https://www.dn.se/sverige/experter-kristerssons-rekrytering-kan-vara-vanskapskorruption/).
Det här är verkligen inget nytt med Tidölaget men jag förvånas ändå av att man inte ens bemödar sig med att få det att se ut som om allt gått rätt till.
Hamnade fel. Skulle vara fristående kommentar.
Kritiken bygger på att anställningsproceduren är tveksam.
Inte att han skulle ha otillräcklig kompetens.
Det var lite det jag menade. Han kan mycket väl vara rätt man för jobbet men man borde se till att processen görs korrekt. Att bara misstanken att det kan finns korruption är skadlig. Det här är verkligen inte isolerat till Tidölaget, jag nämner bara Dan Eliasson som poppade upp hela tiden under förra regeringen.
Regeringen har sitt Eliasson-moment nu :)?
Jag håller med om att detta med kompis-tillsättning stinker. Inte kompetensen, utan att de är så jävla inavlade att de tror att de kommer undan med det. Media gräver fram allt.
Det är vad som bekymrar mig, att de trodde de skulle komma undan det.
Eller avvecklingen av miljöbilsstödet via pressmeddelande senaste månaden.
Jumin Geijer och Palmes roll där. Jumin Rainer, ibid. GW.
Holmér och Ebbe. Pettersson.
Hela polisomorganisationen.
Inte minst skandalungen kring sentida chefers “vandel” i närtid.
Sverige ligger i framkant med avveckling av konstitutionen, DJT kan slänga sig i väggen.
Sorry, hamnade nog fel.
Bra fråga!
Jag har tidigare varit arbetsmiljöansvarig på ett företag med både kontor och produktion.
Spontant skulle jag säga att arbetsplatsen ska utrymmas om den saknar el, men det går kanske att komma fram till några kompromisser som är tillräckligt säkra.
Sedan är frågan vad man kan åstadkomma med en pannlampa på en arbetsplats utan el.
Kallställt flera rum och försökte hålla 16-17 grader inomhus men det blev för rått. Fick dra upp det till 18 grader. Dygnsförbrukningen nu ca 30kWh. Svårt att dra ner det under den nivån. Förbrukningen enligt elräkningarna är 20% lägre än förra året vid samma tid. På nyheterna diskuterades precis det kommande elbehovet när sverige skall elektrifieras inklusive gruvnäringens behov. Avsaknad av tillstånd (NIMBY) och annat. Får se framöver om versktällda rullande avstängningar kan få regeringen att i alla fall fundera på det där med eltillgången eller om man hoppas att andra länder löser den frågan.
Man hoppas nog på att andra länder löser detta åt oss. Det har man gjort hittills.
Har nästan samma situation som du. Värmer villans bottenvåning nattetid med LLVP, under dagen är det kamin som gäller. Startade kaminen 0700 i morse efter uraskning (får aska ur varannan dag just nu) och har i skrivande stund 16 grader i sovrummet längst bort och 17.5 grader vid matbordet där jag sitter och arbetar. Erfarenhetsmässigt kan vi få upp 20 grader efter några timmars eldande. Huset drar cirka 30 kWh dygnet vilket enligt Tibber placerar mig med marginal inom Top 20% bland jämförbara bostäder. Jag ligger 48% under genomsnittet och har bränt av 1100 kronor bara på förbrukningen under december. Undrar hur andra klarar elräkningen.
Vi har lyckats komma ned till 60% nu. Vedeldningen i en överdimensionerad kamin och värmeförflytting via fläktläget på LLVP fungerar suveränt bra. Klarar oss på 24 kWh per dygn i snitt nu och det går nog att komma ned ännu lägre.
Vi har däremot motsatt problem. Det blir lite för varmt. Halva huset är 25-26 grader och resten mellan 20-22 grader.
Enda bekymret nu är elbilen, för några låga nattaxor lär det inte bli framöver. Får trösta mig med att det blir billigt utslaget på hela året.
Står i stor tacksamhetsskuld till denna blogg och alla smarta kommentarer. Det har räddat många tusenlappar denna vinter.
Leta upp bordsfläkten som ni inte behövde köpa i panik sommaren 2018, ställ den någonstans mitt i huset och sätt på full fart för att få lite luftväxling mellan rummen? 🙂 Spelar inte så stor roll åt vilket håll den blåser, bara att den blåser i en riktning där det lokalt är någorlunda öppet.
En bordsfläkt drar väl typ 10-20-30 W vilket väl får betraktas som acceptabelt i sammanhanget…
Jag testade detta för ett par veckor sedan. Märkte tyvärr ingen skillnad. De billiga värmedrivna fläktarna från Biltema gjorde mer nytta och LLVP ställd mot golvet cirkulerar luften bra.
Att det inte blir lika varmt i hela huset kan jag leva med. Det är 250 kvadratmeter och det blir nog svårt att få det perfekt med 1800-talsteknik.
#igenkänningsfaktor.
Snart uppe i 19 grader, från ca 16 när vi vaknade vid sextiden i morse.
Eldar hela dagen och har då en rejält varm murstock framåt kvällen, som fram tills nu klarat av att hålla huset hyfsat varmt under natten. Men med de senaste dagarnas temperaturer ( i tidigare Älvsborgs län) räcker det inte riktigt. Får bli att börja köra jordvärmen på natten.
Snart 1000 kr för elen hittills i December. Tänkte försöka gå under 4 000 kr för månaden, men det är nog en utopi.
Snyggt, jag tror vi också låg 20-25% under föregående ägares konsumtion samma tid förra året.
Vi sparar nästan inte alls! 🙁
Jag tror att problemet är att vi sedan tidigare år haft ett rum kallt och att vi alltid haft 19 gr.
Vi styr bort elanvändning från höglasttid så gott det går fram om. den 18 december när förhoppningsvis läget blir lite bättre.
Lägger in mina spartips igen.
Några spartips att pröva mellan den 9 och 18 december.
Kanske faller några dig i smaken så att du kan fortsätta med just dessa.
– Sänk inomhustemperaturen någon/några grader i ett par veckor, framför allt om du har elvärme eller värmepump.
– Röj framför elementen så att värmen kommer ut i rummet.
– Dra gärna för gardiner och släpp ner persienner. (Inga gardiner framför elementen.)
– Duscha efter kl. 22 (eller före 04), duscha kortare tid och stäng av duschen när du tvålar in dig och tvättar håret.
– Duscha mindre ofta, varannan eller var tredje dag är lagom enligt dermatologer.
– Diska efter kl. 22.
– Skippa torkprogrammet.
– Tvätta efter kl. 22.
– Häng på tork istället för at torktumla eller använda torkskåp.
– Kör fulla maskiner.
– Ladda inte elbilen på dagtid, inte ens om det är gratis på jobbet.
– Skippa dammsugningen.
– Laga mera färdigmat än vanligt.
– Passa på att tina mat från frysen i kylskåpet.
– Sedan behöver denna mat förhoppningsvis bara mickras.
– Skippa veckobaket och långkoken.
– Släck inte era LED-lampor, det gör ingen skillnad.
– Släck andra lampor eller byt till LED.
En fråga är varför man vill stänga skolor bara för att det är kallt? När jag växte upp på 70-talet var vi ute och lekte i snön på rasterna. Barnen får helt enkelt sitta i vinterkläder inomhus, detta görs i t ex Kinas avlägsnare delar och var helt normalt i Sverige på 1800-talet även om man då hade kolkaminer. En billig täckjacka duger och ylletröjan borde få en renessans.
Det är inga barn som tar skada av att bära vinterkläder en hel skoldag och det är viktigt att minska frånvaron och fortsätta lära ut. Kanske bättre om klassen får göra specialarbete om hur man kan förstöra ett energisystem. Vore nog bra med teckningar i korridorerna som visar hur man byter ut en kraftverksledning som har fel åsikter, hur Riksdagen beslutar om effektskatt med mera så barnen påminns om värdet av långsiktig planering.
Sitta i overall av bävernylon kan ju för den delen även vuxna göra under arbetstid!
Gillar för övrigt tanken om specialarbetet i skolan. På lågstadiet byggde jag en prototyp av hur skolans uppvärmningssystem fungerade av mjölkkartonger, sugrör och värmeljus. Jag fick det aldrig att funka (dålig självcirkulation genom sugrören) men jag fick åtminstone komma på studiebesök i skolans pannrum.
Det borde absolut gå att planera för att genomföra lektioner under strömavbrott men man behöver ju inte vara en sån boomer och låta som en deltagare i “The Four Yorkshiremen” när man påpekar det.
Ibland får man ta till ett förenklat fingerpekande språkbruk när man har med folk att göra som aldrig får något gjort. Får ibland höra att jag betraktar folk som idioter och att jag borde tro lite mer på den inneboende kraften. Jag svarar då alltid att ”-Varför är vi då sena och inget har blivit gjort trots flera tillskott av resurs?”.
Brukar göra en viss kategori sura. Nej, jag är övertygad om att direkt språk är nödvändigt och vi måste börja peka ut felen som begåtts, annars kommer det slätas över med ännu en utredning om hur man skall utveckla en handlingsplan.
Skulle gärna se rektorer som tog initiativ till undersökande journalistik hos eleverna och så gärna lite kulturrevolution i form av väggtidningar utanför skolkorten där man visar vem som gjort vad. Typ MP lovar att lägga ner reaktorer, Riksdagen beslutar om effektskatt så att allting presenteras på ett pedagogiskt sätt.
“jag är övertygad om att direkt språk är nödvändigt”
Men i inlägget innan så raljeras över hur barn ska läras att någon icke-namngiven misshaglig “Riksdagen” tydligen brukar byta ut kraftverksledningar som har fel åsikter. Vilket är ett “bra” exempel på “direkt” språk enligt “mig”.
Men en kverulant kan väl inte mer än sprida ostämning och låta den ofrivilligt utsatta åhörarskaran veta att det minsann var bättre för och om inte annat så är det bättre i Kinas inland. Logiken den tar vi och kastar ut genom fönstret “för det var aldrig poängen, min bäste herre, du måste ju förstå vad jag menar” och plötsligt står Eric Idle och armbågar mig hårt i revbenen.
Jag håller med om att det språkbruk du kritiserar är onödigt raljant, men i sak har VillaVolvoVovve rätt i att skolbarn behöver lära sig hur vårt elsystem fungerar (översiktligt) och att kortsiktigt tänkande har förstört det.
https://www.hd.se/2022-12-09/sju-dagar-som-forandrade-skanes-elforsorjning-i-grunden?utm_campaign=HD_Morgonens_Nyheter_2022-12-09&utm_content=&utm_medium=email&utm_source=local_newsletters
Gör ett nytt försök.
Finns kritik om hur tillsättningen av den nationella säkerhetsrådgivaren, Henrik Landerholm, gått till (https://www.dn.se/sverige/experter-kristerssons-rekrytering-kan-vara-vanskapskorruption/).
Det här är verkligen inget nytt med Tidölaget men jag förvånas ändå av att man inte ens bemödar sig med att få det att se ut som om allt gått rätt till.
Lars, tror du haft problem med uppdateringen från kontrollrummet, vi har inte importerat något efter klockan 1814 igår. Ibland uppdaterar den inte om man haft den öppen länge. Klockan 0700 exporterade vi 1221MW om man tittar på historisk data.
Som lekman undrar jag hur det är möjligt att vi har så mycket problem med kärnkraften i Europa för tillfället? En del handlar tydligen om att vi har relativt gamla kärnkraftverk men i vissa fall är det rent slarv och inkompetens som ligger bakom. Inför en krigsvinter hade jag hoppats att de som driver kärnkraftverken hade infört EXTRA omfattande och tydliga tester och instruktioner i samband med servicearbeten. Jag citerar från artikel i SvD: “Varför står då kärnkraften stilla? När det gäller Ringhals 4 handlar det om den mänskliga faktorn. När personalen utförde reparationer och bränslebyte i somras gick reaktorn igenom ett antal obligatoriska prov för att förbereda starten. Då satte någon i gång en del av processen utan att tryckhållaren i reaktorinneslutningen var fylld med vatten. Tryckhållaren väger 84 ton, är nästan 13 meter hög och den nedre delen är radioaktiv.” (https://www.svd.se/a/gEdl00/karvande-karnkraft-driver-upp-elpriset).
Man blir ju mörkrädd när man läser detta. Hur är det ens möjligt? Har de inte EXTREMT TYDLIGA protokoll och fool-proof system som ser till att något sånt här aldrig kan hända? Det låter ju ungefär som om en elektriker sätter på strömmen utan att ha kontrollerat att alla kablar är inkopplade eller en VVS:are som sätter på vattnet utan att kontrollera att rören är anslutna. Följden av det sistnämnda är dock enbart att någon eventuellt får en stöt eller att det sprutar vatten på golvet. Följden av klantandet på kärnkraftverket är miljarder i ökade kostnader, förvärrad energikris i Europa och en Putin som jublar. Förstår man inte allvaret? Personligen köpte jag ved ovanligt tidigt och installerade solpaneler men det spelar ju ingen roll vad privatpersoner gör om de stora spelarna fallerar fullkomligt.
Undra hur många som kommer sitta fast i hissar då de missat/glömt/inte förstått information om elavbrott?
Lägg därtill alla stockholmare som fastnar i rulltrappan också.
…och folk tycker ibland att jag är negativ… 😛
Man kan se rubrikerna – “Räddningskåren fick rycka ut till gallerian och rädda 2 influencers som fastnat i rulltrappan under strömavbrottet och inte tog sig därifrån”.
Nej; är det influencers så blir det bakom betalvägg direkt. Faster Agda 97 år däremot, det är en helt annan sak!
För att citera en Lindeman (fritt ur minnet) om hur polisen fick fatt honom:
“Hundar måste bäras i rulltrappan”
-Och jag fick inte tag på någon hund!
Eller som det står i Danmark “Hunder må foeres i snor”…
I Stockholm är inte stoppade rulltrappor något problem, vi springer i rulltrapporna enligt vänner från Göteborg där man tydligen står stilla.
Järnvägsstationen Stockholm City är ungefär som ett femtonvåningshus ner i marken. Att traska trappor upp därifrån får pulsen att gå för de flesta. Och med tanke på mängden människor som rör sig där blir det faktiskt ett allvarligt problem.
Som lekman undrar jag hur det är möjligt att vi har så mycket problem med kärnkraften i Europa för tillfället? En del handlar tydligen om att vi har relativt gamla kärnkraftverk men i vissa fall är det rent slarv och inkompetens som ligger bakom. Inför en krigsvinter hade jag hoppats att de som driver kärnkraftverken hade infört EXTRA omfattande och tydliga tester och instruktioner i samband med servicearbeten. Jag citerar från artikel i SvD: “Varför står då kärnkraften stilla? När det gäller Ringhals 4 handlar det om den mänskliga faktorn. När personalen utförde reparationer och bränslebyte i somras gick reaktorn igenom ett antal obligatoriska prov för att förbereda starten. Då satte någon i gång en del av processen utan att tryckhållaren i reaktorinneslutningen var fylld med vatten. Tryckhållaren väger 84 ton, är nästan 13 meter hög och den nedre delen är radioaktiv.” (https://www.svd.se/a/gEdl00/karvande-karnkraft-driver-upp-elpriset).
Man blir ju mörkrädd när man läser detta. Hur är det ens möjligt? Har de inte EXTREMT TYDLIGA protokoll och fool-proof system som ser till att något sånt här aldrig kan hända? Det låter ju ungefär som om en elektriker sätter på strömmen utan att ha kontrollerat att alla kablar är inkopplade eller en VVS:are som sätter på vattnet utan att kontrollera att rören är anslutna. Följden av det sistnämnda är dock enbart att någon eventuellt får en stöt eller att det sprutar vatten på golvet. Följden av klantandet på kärnkraftverket är miljarder i ökade kostnader, förvärrad energikris i Europa och en Putin som jublar. Förstår man inte allvaret? Personligen köpte jag ved ovanligt tidigt och installerade solpaneler men det spelar ju ingen roll vad privatpersoner gör om de stora spelarna fallerar fullkomligt.
På tal om elpriser så tyckte jag att Anders Wallinder, chef över Trygg Energiförsörjning [sic!] på Energimyndigheten, gjorde ett fullständigt briljant inlägg på SVT i morse. Han tyckte att om man tänker så här i stället att när elpriset var 50 öre per KWh då var ju 20 öres höjning jättemycket i procent men nu när elpriset är 5 kr per KWh då är ju 20 öres höjning inte alls så mycket ju!!!
Karln är ju naturligtvis ett geni och detta, som nu kallas Wallinders teorem, borde rendera honom Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne nästa år (för övrigt en organisation med en grupp människor fullt i klass med Wallinder själv).
Karln är ju ett geni! Om man bara ändrar sitt tankesätt lite……ja då blir ju Ryssland ett bra land att leva i!
Allt handlar om hur man säljer in det.
Kreativt tänkande! Med spännande resultat…
Han har ju en poäng i att de höga baspriserna gör att diverse skatter och avgifter ser ut som småpengar nu, istället för att stå för en betydande del av priset. Det gör att diverse partiers bud om att sänka elskatten enbart ser löjeväckande ut.
“För mig är det självklart att det är finansminister Magdalena Andersson som ligger bakom sänkningen av kärnkraften. Hon sköt kärnkraften helt i sank.”
https://borssnack.di.se/#/borssnack/2514195
Brasklapp 09:59
Har karln fri el eller idiotförklarar han oss?
Ja, det är nog en alltför förenklad bild som många i Sverige vill göra gällande nu; att det endast är MP som är skyldiga till detta super-mega-debackel. 😉 Många syndare har nog skuld i detta, och under lång tid. Jag läste denna intressanta analys igår kväll:
https://timbro.se/smedjan/s-mp-c-och-v-lovade-karnkraftsavveckling-och-holl-sitt-lofte/
Varför skulle effektskatten införas till att börja med, ansågs det på den tiden negativt med ett energi-slag som kunde leverera mycket effekt vid behov? Fattar inte…? :-/ Sen finns det de som anser att det inte alls är något problem med en “fri” elmarknad bara det produceras tillräckligt med energi. Men det är väl absolut en del av problemet? Ringhals-reaktorerna 1 & 2 var inte lönssamma så länge de producerade, nu skulle de helt plötsligt vara lönsamma när de inte längre finns? Båda ekonomiska besluten man kan ta i det läget (nedläggning eller fortsatt drift) blir därmed fel beslut? Jag kan sätta min elräkning på att det finns något ekonomiskt tjusigt ord för sådana fenomen, någon som vet? 🙂
Även Anders Borg var med och höjde effektskatten (https://sv.m.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rnkraftsskatt). Sedan kan man tycka att ägarna kunde ha reverserat nedläggningsbeslutet eftersom skatten sänktes ganska snart för att sedan tas bort helt. OM effektskatten var enda anledningen till nedläggningarna.
Nedläggningarna beror ju på retoriken. Vem vågar satsa på ett energislag som åtskilliga partier vill förbjuda och ta bort, och som dessutom ger dålig pr? Kärnkraften ÄR lönsam över tid, det som gör den dyr är att den hela tiden åläggs nya nödvändiga och mindre nödvändiga säkerhetskrav. Detta är i sig inte fel, men gäller överhuvudtaget inte för andra energislag som dessutom inte heller förväntas ta itu med alla miljökonsekvenser av sin produktion. Kärnkraften tar hand om sitt avfall, men återställer vattenkraften ekosystemen i älvarna?
Jag säger inte emot dig. Tycker bara att förloppet härinne blir lite väl förenklat ibland.
Instämmer i mycket du skriver, och ställer mig därför frågande till varför någon skulle vilja investera i ny kärnkraft om den måste konkurrera med energi-slag med helt andra förutsättningar och handlas upp timme för timme på den europeiska elmarknaden trots att det väl tar dagar att gå från full till ingen effekt på en reaktor? Med dagens sjuka elpriser är det kanske en no-brainer att bygga nya reaktorer (i teorin alltså) men den dagen man har byggt klart och driftat dem räcker väl helt plötsligt den inhemska elen till igen, man maxar kapaciteten i utlandskablarna, priserna dumpas och reaktorerna är inte längre särskilt lönsamma. Vilken effekt på den öppna elmarknaden skulle någonsin kunna premiera stabilitet och planerbarhet, finns det något fiffigt som jag inte begriper?
Angående skolor så ligger många låg och mellanstadieskolor i villaområden.
Kör man då bortkoppling av villaområdet så ryker skolan också.
Frågan är om infrastrukturen också drabbas. Tänker främst mobilmaster och så. Blir svårt att ringa 112 då…
Mobilmaster brukar ha reservkraft för några timmar om jag inte minns fel.
Även Anders Borg var med och höjde effektskatten (https://sv.m.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rnkraftsskatt). Sedan kan man tycka att ägarna kunde ha reverserat nedläggningsbeslutet eftersom skatten sänktes ganska snart för att sedan tas bort helt. OM effektskatten var enda anledningen till nedläggningarna.
Fel plats igen!
Kraven på reservkraft varierar med (bl.a.) hur tättbebyggt området är som en mobilmast betjänar.
Se Post- och Telestyrelsens författningssamling:
https://www.pts.se/globalassets/startpage/dokument/legala-dokument/foreskrifter/telefoni/ptsfs-2015-2—driftsakerhet.pdf
Basstationerna för mobiltelefoni (en fackverksmast med lite staglinor har normalt sett inget större behov av elektricitet :)) har krav på sig att kunna strömförsörjas i en timme (tätbebyggt område) respektive fyra timmar (landsbygd) vid strömavbrott. Minns inte exakt vilken förordning som reglerar det dock. Så länge vi håller oss under det i respektive område och saker faktiskt kommer igång igen som planerat så blir mobiltelefoni inte drabbat. RAKEL å sin sida har långt högre ställda krav än så.
Och i närheten av där jag bor ligger det just ett sådant villaområde med skola och dessutom ett närvärmeverk. Hoppas verkligheten värmeverket har reservkraft som är provad.
Sorgligaste presskonferensen som jag har sett.
Vänligen sänk er förbrukning – Kunde varit ett mail.
Den missade jag. “Vänligen sänk er förbrukning, annars gör vi det åt er”?
Framförallt så fruktansvärt tandlöst. Ebba står och dillar om tidigare regeringar, Uffe informerar om hur han likt USA kring Ukraina informerar invånarna – för att på något sätt visa sig som den starka ledaren vi behöver.
Återigen en timmes presskonferens kunde summerats ihop till följande mail:
Rubrik: Ni har problem
Innehåll:
Hej! P.g.a tidigare nedläggningar så kommer vi(läs ni) behöva göra besparningar i folkhemmen, använd inte el mellan 07:00-10:59 eller 1600- 20:00, då är det nämligen höglast.
Vi gör vår bit och kräver att myndigheter släcker lamporna när dom går hem.
I annat fall får ni klara er själva, förvänta er inget stöd från oss. Har vi tur så har någon annan löst detta till 2040.
Om det får ner förbrukningen någon procent, kanske 5%, mot vad den annars varit så kan det rädda oss från nedstängningar. Experterna som var med var ju relativt lugna, det finns el att importera och det bör gå att klara. Klart det blir enklare om folk inser allvaret.
Gå att klara, ja, men till vilken pris?
(. Med nedstängningar sparar vi pengar. .)
Blir väl en bra möjlighet för kommuner att testa beredskap, och de som då bara stänger skolor borde ju inse att de har brister..
Om man skall spara på elslukande grejer så varför inte börja med att stänga ner alla laddstolpar?
Gatlyktor!
Landningsljus!
Släck brandstation!
Varför ska lasarettet ha lyset på?
Radio och teve! Finns nog böcker ännu?
Pannlampor ftw
Hur kunde jag glömma tågen?
Behövs verkligen elstängsel kring hagarna?
I Kållered, strax söder om Göteborg pågår bygge av flerfamilsjhus. I alla rum står byggbelysning på 24/7 vilket sedan länge påtalats av grannar men som inte lett till någon som helst åtgärd. Möjligen är byggföretagen rädda för “mörkrets inbrott” men nog borde man kunna släcka ner många av dessa förbrukare. För några dagar sedan var jag i det närbelägna samhället för att veckohandla. Stormarknaden badade i ljus. Likadant på andra ställen. ÄVEN om mycket är LED i dessa dagar slösas det otroligt och onödigt med mycket av det.
En handlingsförlamad regering som skyller på den föregående. Företag som inte föregår med gott exempel.
Nu kan inget gå snett…
Samma observation gör jag.
Stängd campingplats fullt upplyst.
Oändligt lång vägsträcka med ytterst få fotgängare upplyst (och i byn har vi gatljus som knappt lyser upp vägbanan (plastkåpor skitiga/ av ålder så förändrade att de släpper igenom 10% av ljuset)(den långa vägsträckan skulle per app kunna tändas timmesvis, då det är endast ortskunniga som går där)
Politikerna har en satans tur att inte LWs 400k följare bestämmer sig för att maxa sin elförbrukning samtidigt, några höglast timmar så systemet garanterat brakar ihop.
Osv i all oändlighet.
Hur mycket slösar det då, egentligen? LED-lampor drar försvinnande lite, så slöseriet är inte otroligt. Visst är det värre om det inte är LED, men ändå relativt lite. Om stormarknaden verkligen vill dra ner sin förbrukning bör man dra ner innetemperaturen med 2-3 grader. Kunderna har ändå ytterkläder på sig.
Antagligen en kompromissfråga för kommunerna med dålig ekonomi.
Investera eller dras med marginellt högre kostnad (fram till nyss var det billig el, idag betalar sig ett byte snabbt men består det höga priset?)
Byter man hela armaturen? eller endast lampan i en armatur som skulle fallit för åldersstrecket för 20 -30 år sedan.
https://ljusgiganten.se/gatubelysning
“Kunderna har ändå ytterkläder på sig.”
Instämmer och personalen bär redan handskar sedan CoronaPandemin så en overall lär inte störa mycket.
https://www.arbetarskydd.se/ponIltIpIv-1516100586/ovriga-nyheter/3uf4oy-6e9ca6f4-2d1d-4dad-82b5-30a09e64e374/alternates/FREE_560/6e9ca6f4-2d1d-4dad-82b5-30a09e64e374
Ja, jag menar inte att det ska vara frysgrader. Men håller man 14-15 grader i hela affären så är det väl inte så obehagligt att jobba i fleece? Man sänker också nedkylningskostnaden för kyldiskar.
Ursäkta SHEN
Läs bara “Instämmer”
Resten av mitt inlägg var en association till “komiskt” bildminne.
Under sommaren känns det ofta som om målet med AC är de där 14-15 graderna och då är vi helt annorlunda klädda.
PS handskarna stämmer i alla fall i mina butiker och det är antagligen smittorisken som ska förebyggas (i mitt tycke oklart hur då det är fiberhandskar som inte är engångs) DS
Jo, det låter rätt jobbigt. Företagets tidigare hyresvärd tyckte att temperaturen i produktionen skulle sänkas till 18 grader eftersom ytan också fungerade som lager. Inte så kul att sitta still och montera då, även med fleeceväst.
Antar att elen även för tåg stängs av. Inte kul å sitta fast i ett kallt tåg utan mobiltäckning. Hemma kan man iallafall göra sig en vedbrasa
Vi har förresten minskat energikonsumtionen med 35% nu i november jämfört med tidigare år, bara genom att sänka graden inomhus något, stänga av golvvärme samt elda mer
Den akuta elsituationen just nu kommer att lösa sig, även om det kan bli besvärligt den här vintern. Det verkar finnas två läger om orsaken: är det Putins fel eller MPs/Tysklands fel? Svaret är båda: den snabba avveckligen av kärnkraft i stora delar av Europa har orsakat en sårbarhet som kraftigt förvärrats av Putins invasion. Den akuta situationen just nu beror på att Tyskland har ont om naturgas, att Frankrike har eftersatt underhåll på kärnkraften pga covid samt den låga temperaturen. Den tyska situationen är knappast optimal, särskilt ur miljösynpunkt, men Tyskland har säkrat gas för att täcka energibehovet från och med nästa år, så det löser sig. Det franska underhållet tar tid, men det kommer att lösa sig under överskådlig tid. Tillsammans kommer detta att stabilisera situationen (med tillgång, men i mindre mån priser), men det är en exceptionellt allvarlig händelse just nu, och ett enormt underbetyg för flertalet svenska regeringar. Många som påpekat detta i 20 år skulle nu kunna sitta och bara säga: vad var det jag sa? Det leder dock ingenstans. Vi måste lösa problemet på längre sikt.
Jag ser egentligen bara två realistiska sätt att få till billig, ren och tillgänglig energi på 10-20 års sikt. Det ena är en massiv utbyggnad av kärnkraft. Detta kräver att man säkrar spelregler för lång tid och säkrar bränsle, helst inhemskt. Det andra är att man massivt bygger ut möjligheterna att producera och lagra vätgas (eller ammoniak som man kan göra av vätgas och kväve) och samtidigt massivt bygger ut vindkraften och bygger kraftverk som eldar vätgas. Vätgas kräver bara el och vatten för produktion och kan kontinuerligt skapas av vindkraftverken, lagras och eldas vid behov.
Den stora fördelen med den första lösningen är att den inte kräver någon ny teknik alls, utan allt kan börja byggas imorgon om pengar, vilja och tillstånd finns. Den andra lösningen kräver minst ett årtionde av forskning.
I mitt scenario ser jag vätgasproduktion som används inom industrin som gas och som drivmedel fordon. Troligen inte för att skapa elproduktion.
Solceller och vindkraft som senarelägger vattenkraften, osäker på hur mycket dammarna kan fyllas och vilka lagringsförluster det blir.
Kärnkraft är jag inte riktigt införstådd med då vi inte löst lagringen av avfallet ännu (jo jag vet att det finns ett politiskt beslut så jag önskar ingen våldsam debatt utan bara påpekar
Lite OT där om vattenkraft, så har dammarna tydligen riktigt stora problem med sediment + Laxen försvinner och som lax på löken så blir det errosionsproblem vid kusten när sedimentet inte avlagras i floddeltat)
Förvånad att få vindmöllor bytt ut i södra Sverige till 300m varianten och att inga lagerhallar försetts med solceller på varken fasaderna eller taken.
Det SHEN säger är att det egentligen bara finns ett alternativ. Lösning nummer 1 finns redan. Lösning nummer två kräver forskning i 10 år. Kunde man strunta i allehanda lagar och snabbt stifta nya med h.t. till pandemicirkusen, så kan man göra det nu också. Det här måste vara viktigare. Vi kunde bygga 12 kärnkraftverk från beslut i början på 70-talet till det sista stod färdigt, tror jag 1985. Eller har vi blivit så värdelösa i det här landet att vi inte klarar det längre?
Poängen med vätgas är att det är ett bra medium för ellagring på stor skala. Det tillverkas genom elektrolys av vatten och kan brännas tillsammans med luft med hög verkningsgrad och med bara vattenånga som utsläpp. Det kan också användas i bränsleceller. Problemen är säker lagring.
Du har rätt i att man potentiellt skulle kunna koppla stora pumpar till kraftverksdammar, men kapaciteten tenderar att vara ganska begränsad eftersom dammarna är konstruerade för att fyllas på naturligt.
Och problemen med säker lagring är STORA.
Vätgas smiter, korroderar svårartat precis allt i sin väg och är stealth-explosiv. Dvs, när det väl smäller så märks det, men lågan är osynlig och detonationen mäktig.
Därav har man diskuterat ammoniak istället, dvs man låter vätgasen reagera med kväve. Man förlorar energi men det blir betydligt lättare att lagra skiten.
@ANTJE
Lagring av kärnreaktionsavfall är inget stort problem. Det samlade kärnavfallet i Sverige ryms i en kub om 7 x 7 x 7 m.
Jag rekommenderar dock inte att det lagras på det kompakta sättet.:-)
Om man upparbetar avfallet till användbart kärnbränsle så minskar problemet ytterligare.
En massiv utbyggnad av vattenkraft skulle bli att stort tillskott till elförsörjningen.
Ja, men jag ser det inte som ett alternativ eftersom det kommer att förinta de ekosystem som finns kvar i våra älvar. Om vi måste döda naturen för att rädda klimatet finns det ingen mening, särskilt om det finns bättre alternativ.
Man kan så klart tänka sig “grön” fossileldning också, likt det tyska miljöpartiet, med då är vi ute och cyklar.
Vattenkraft är utmärkt som reglerkraft och med den stora vindkraftsutbyggnad som planeras behöver vi bra reglerkraft.
Förinta är nog att ta i. Förändras är nog en bättre ord. Klimatet måste gå före lokala miljöhänsyn. Den lokala miljön är just lokal medan klimatförändringen inte bryr sig om gränser, varken naturliga eller skapade.
Dagens kärnkraft i Sverige är inte så bra anpassade till att leverera reglerkraft, men det går förstås att bygga nya reaktorer som är det.
Jag tycker det tänket är farligt. Då kan man också byta ut all vår skog mot energiskog och låta ängar och fält växa igen. Då ger vi upp varje anspråk på att rädda miljön för miljöns skull, och övergår till att rädda klimatet för vår egen skull. Jag har i alla fall inget intresse av att leva i ett planerat plantage.
Klart att man kan göra det (men det kommer att kosta enorma pengar till ingen större nytta).
Det är dock något i en helt annan skala än att bygga vattenkraftverk, så det går inte riktigt att jämföra. Jag skrev att klimatet måste gå före *lokala* miljöhänsyn.
Det “tänket” är inte alls farligt. Jag har inte märkt av något farlig när jag tänkte de tankarna. 🙂
Fler tips. Nattmössa eftersom mesta kroppsvärmen försvinner via hårbotten, och stäng alla handduksvärmare i landet.
Ett positivt mail från vår elnätsägare kom just.
Hej,
Vilken elomvändning! (Ha, ha! min kommentar)
Jämfört med tidigare år* har du tillsammans med andra som bor i Stockholm lyckats sänka er gemensamma elanvändning med 21 %. Och det är inte bara ni, vi kan se att elanvändningen där vi ansvarar för att leverera elen har gått ner med hela 21,5 %.
*oktober 2022 jämfört med oktober 2021, 2020 och 2019.
Här kan man se vilka som är bra och vilka som är mindre bra av de som har Ellevio som nätägare.
Rättvik, Säffle, Gagnef, Munkfors och Filipstad ligger i topp.
27 – 30 % besparing i november.
Söderhamn, Karlskoga, Ockelbo, Ovanåker och Nora ligger sämst till.
11 – 8 % besparing i november.
Här kan du se mera.
https://infogram.com/elspar-toppen-1h984wo7my88z6p
“1947 blev det nödvändigt att införa elransonering för att hantera elbristen. Som lösning på problemet planerade Vattenfall att bygga ett värmekraftverk för kol eller oljeeldning som kunde anslutas till det planerade 380 kV ställverket i Stenkullen.”
“Mellan 2003 och 2015 ingick Stenungsund i den svenska effektreserven”
“Senaste gången kraftverket var i drift var när Block 3 kördes i januari 2015”
https://historia.vattenfall.se/stories/stenungsunds-kraftverk
Åhh, det är ett underbart kraftverk insprängt i berget och väldigt fint utformat och utsmyckat på 50-talsvis.
Ähh.
Tyckte tidigare i mitt liv.
För 10 minuter sedan eller så.
Jag är så smart.
Är nog inte så tog mig 30 minuter ordna så man kunde kommentera.
Och jag håller mig nog till matten o klockan det kan jag.
Hursomhelst detta om spara el.
Läste nånstans hur mkt en ishall t,ex förbrukar.
Ruggiga siffror.
Varför inte stänga av dem?
Visst synd om barn som förlorar fritidssysselsättning.
Men är nog mer synd om dem om de får sitta hemma o frysa i skummet.
Det är väl i.o.f.s. inte regeringen som ringer till Karlshamn och ber dem starta pannan, men med dagens elpriser förutsatte jag att det redan gick för allt vad tyglarna håller? Hur kan man ta reda på driftstatus för det, jag hittar inget på hemsidan?
Den är ju upphandlad som effektreserv av SVK så jag förutsätter att den startar upp i närtid om effektbrist riskerar att uppstå. Det är ju därför den är upphandlad.
Har vi börjat med ministerstyre nu?
Det är SVK, en myndighet som avgör huruvida Karlshamn beordras upp i varm beredskap.
Alltså är det rätt lugnt som jag ser det.
Skolorna kan utnyttja detta och ha friluftsdagar. Ingen dör av friskluft ute. De kan ha hemkunskap och idrott laga mat utomhus, göra upp eld osv. Kall mat har ingen dött av eller pastasallad som förmodligen serveras. Varm saft och kaffe torde kunna kokas ute liksom pinnbröd. Det handlar bara om fantasti. Grannlandet Norge där är det mackor till lunch varje dag. Öva på strömavbrott känns som ett bra scenario.
Märkligt uttalande.
Karlshamnsverket är redan sedan länge i drift. Om inte min källa är helt fel på det så kan det leverera ytterligare 335 MW. Max kapacitet är 662 MW.
https://www.nucs.net/visualization/max-production/show?name=&defaultValue=false&viewType=TABLE&areaType=BZN&atch=false&dateTime.dateTime=08.10.2022+00:00|CET|DAY&dateTime.endDateTime=15.10.2022+00:00|CET|DAY&border.values=CTY|10YSE-1——–K!BZN|10Y1001A1001A44P&border.values=CTY|10YSE-1——–K!BZN|10Y1001A1001A47J&checkAll=on&fuelType.values=B01&fuelType.values=B02&fuelType.values=B03&fuelType.values=B04&fuelType.values=B05&fuelType.values=B06&fuelType.values=B07&fuelType.values=B08&fuelType.values=B09&fuelType.values=B10&fuelType.values=B11&fuelType.values=B12&fuelType.values=B13&fuelType.values=B14&fuelType.values=B20&fuelType.values=B15&fuelType.values=B16&fuelType.values=B17&fuelType.values=B18&fuelType.values=B19&chartType=GANTT&installedCapacityType=HIDE
Behåll hakarna för Sweden och SE4
https://www.nucs.net/visualization/max-production/show?
Kluddigt med tidsbegränsade länkar (vill de inte att vi ska se fakta?)
Behöver jag påpeka att det är tabell över den kraft som inte levereras?
Tex visas att O3 fasas ut 21:15 ikväll och R3 04:00 i morgon bitti
Tex kan vi se att Öresundsverket i Helsingborg har följande status.
448 MW kapacitet. (Dvs 0MW produceras)
08.06.2018 08:15
”Uniper has today decided to start the sales process of «d6»resundsverkets plant components. A request to execute the measures will be sent to Elberedskapsmyndigheten today according to 6«a7» Elberedskapslagen (1997:288). No definite closure date can be set until such approval is granted. Until then, the plant is kept in a state of preservation without market availability.”
Slutdatum för notisen är satt till 01.04.2023 00:00
Tyvärr samma här att länkning är inte möjlig utan snårigt självständigt sökande från grundsidan krävs för att se vad jag beskrivit ovan.
https://www.nucs.net/outage-domain/unavailability-messages/show?defaultValue=false&latestBorderID=-1&areaType=BZN&dateTime.dateTime=09.12.2022+00:00|CET|DAY&area.values=CTY%7C10YSE-1——–K!BZN%7C10Y1001A1001A46L&area.values=CTY%7C10YSE-1——–K!BZN%7C10Y1001A1001A47J&areaFilterType=BZN&direction.values=Export&direction.values=Import&type.values=A80&type.values=A77&status.values=A05&outageType.values=A54&outageType.values=A53&fuelType.values=B01&fuelType.values=B02&fuelType.values=B03&fuelType.values=B04&fuelType.values=B05&fuelType.values=B06&fuelType.values=B07&fuelType.values=B08&fuelType.values=B09&fuelType.values=B10&fuelType.values=B11&fuelType.values=B12&fuelType.values=B13&fuelType.values=B14&fuelType.values=B20&fuelType.values=B15&fuelType.values=B16&fuelType.values=B17&fuelType.values=B18&fuelType.values=B19&dateTime.timezone=CET_CEST&dateTime.endDateTime=16.12.2022+00:00|CET|DAY
Jag ponduspostulerar!
Det kommer aldrig att bli någon bortkoppling av el. Det där snacket är snömos, antagligen för att regeringen skall verka handlingskraftig. De bör istället ta tag i sina lånelöften.
ha ha, menade givetvis Vallöften.
Freudiansk felsägning, för det kostar pengar.
Nu är det väl inte särskilt handlingskraftigt att vara tvungen att göra områdesvisa bortkopplingar från elnätet och dessutom
Det ju inte något man kommit på nu de senaste månaderna att man kan tvingas ransonera elen i Sverige, utan det var aktuellt redan i somras och in i början av september (och även tidigare).
Risken för bortkoppling av el i vinter har ökat
31 aug
Trots att elproduktionen i landet likväl som överföringskapaciteten från norr till söder har varit hög under året har risken för effektbrist kommande vinter ökat i södra Sverige. – Vi har gått från låg till reell risk, vilket innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter, säger Erik Ek, strategisk driftchef, Svenska kraftnät.
https://www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/allmanna-nyheter/2022/risken-for-bortkoppling-av-el-i-vinter-har-okat/
Bostäder först ut om elen måste kopplas bort
2022-09-08 07:09TT
Att hushåll för en stund kopplas bort från elnätet i brist på ström har aldrig tidigare hänt i Sverige. I vinter finns det numera en påtaglig risk för ett sådant scenario – men det kan undvikas. ”Vi behöver komma till förståelsen att även små uppoffringar kommer att få stor effekt”, säger Anders Wallinder på Energimyndigheten.
https://www.nyteknik.se/energi/bostader-forst-ut-om-elen-maste-kopplas-bort-7037454
Varningen inför vintern: Elen kan stängas av
UPPDATERAD 30 JULI 2022PUBLICERAD 30 JULI 2022
Återkommande effektbrist innebär att vissa elanvändare i Sverige kan få elen avstängd den kommande vintern, enligt Svenska kraftnät. Extra utsatt är elområdet i sydligaste Sverige.
– Skulle vi hamna i det läget är det en exceptionell händelse. Det har vi aldrig behövt göra tidigare., säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska Kraftnät.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/varningen-infor-vintern-elen-kan-stangas-av
Sverige har hamnat i skiten vad gäller elförsörjning och det är bara att tugga i sig.
Om regeringen går ut och säger att kör på med bastu, disk, tvätt och elbilsladdning som vanligt så kommer det givetvis att bli elbrist.
Det enda rimliga är ju det som sägs, spara, spara och spara.
Det är inte bara regeringen som framför behovet av att vara försiktiga med elanvändningen. Kommuner, elbolag, MSB och Krisinformation.se
Ingen verkar tycka att vi ska leva som om inget hänt eller kan hända.
I andra nyheter planerar Nederländerna 2 nya kärnkraftverk som ska täcka 13% av behovet.
Hoppas de lägger dem precis bredvid den Danska gränsen!
När Dansken är kuvad kan man starta Ringhals igen…
Det är 20 mil mellan Nederländerna och Danmark, den kortaste fågelvägen …
Nästa vecka ska tydligen elpriset öka till 8-11 kr per kwh (exkl skatt och avgifter) och vara vintern ut.
https://www.sydsvenskan.se/2022-12-09/prisnivan-pa-el-fordubblas-pa-mandag–och-kan-besta-vintern-ut