Två stora reformer inom äganderätt som presenterades under först JÖK:en och sedan under S-C var dels den stora bygglovsreformen, och dels lättnader i strandskyddet. Sedan försvann detta helt i valrörelsen, och som fastighetsägare blir då frågan vad som egentligen gäller nu? Struntar Tidölagets regering i dessa frihetsreformer eller begraver man detta i nya utredningar och vi får ännu en mandatperiod av överförmynderi och kalenderbitare på kommun och länsstyrelse får fortsätta förpesta villa- och markägarnas liv?
Den stora bygglovsreformen var bland det sista JÖK:en presenterade innan den gick omkull, men nuvarande regeringspartiet de så kallade Liberalerna var alltså med på skutan, liksom vänstern och miljöpartiet.
Bland annat skulle man få uppföra 45 m2 komplementbyggnader inom detaljplanerat område helt utan bygglov, dock max 30 m2 per byggnad. Utanför detaljplan skulle man få bygga 65 m2, max 50 m2 per byggnad. 50 m2 ekonomibyggnader skulle också helt bygglovsfritt få ändras till annat bruk, t ex från stall till butik.
Inom detaljplanerat område skulle man få börja göra takkupor och fönster utan bygglov, samt byta färg på huset utan bygglov och en hel del andra lättnader. Exempelvis bygga ut din villa inom detaljplanerat område med 30 m2 utan bygglov och utan att behöva en dyr kvalitetsansvarig att signera olika papper i utbyte mot ett antal tusenlappars faktura.
Detta var stora liberala reformer men med JÖK:ens fall verkar de kastats ut. Vad hände med detta?
Se även denna tidigare artikel.
Sedan gjorde C och S upp om strandskyddet, och för små sjöar (likt vår egen) skulle man få fritt från strandskyddet uppföra byggnader och anläggningar närmare än 100 m från stranden och diken, pölar och anlagda våtmarker skulle inte räknas som vattendrag med tillhörande strandskydd. Kommunerna skulle få peka ut strandnära utvecklingsområden där strandskyddet upphävs.
Om detta har det sedan varit tyst. Det togs inte ens upp som en valfråga längre. Vad hände med frihetsreformerna kring strandskyddet? Varför hatar den nya regeringen markägare, villaägare och ägare av fritidshus? Och jordbrukare, som inte får sätta upp ett stängsel för boskap för att det finns ett grävt dike på marken. Varför hatar Tidölaget friheten och föraktar äganderätten?
Kanske hittas svaret hos Moderaternas socitetsväljare. Om pöbeln kan skaffa strandtomt blir ju inte elitens strandtomter värda något längre.
Sedan kan man ju cyniskt konstatera att konjunktur, räntor och elpriser gjort att ingen (nåja) ändå längre har råd att bygga ut idag, så det är väl ett icke-akut problem. Utifrån lunchdiskussion idag så håller byggbranschen på att totalt kollapsa, och det startas i princip inga nybyggnadsprojekt alls nu utan man lever på gamla beställningar. Med regeringens slopande av stödet för byggande av hyresrätter biir det även tvärstopp för dessa, då hyrorna nu blir så höga att ingen kommer vilja hyra nybyggda lägenheter, t ex 15 000 i månaden för en liten tvåa i dåligt läge. Byggpriserna och räntorna har krossat marknaden, men liket har fortfarande dödsryckningar.
91 kommentarer
Nu är du lite hård, det är väl inte markägare de hatar, de hatar folk på landsbygden, en markägare i en stad har finfina gräddfiler om de önskar göra något.
Ebbas “Hjärtlandet” låg alltså på Östermalm och inte i glesbygden ändå. Vilken överraskning.
Hjärtlandets primära uppgift är som alltid att mönstra drevkarlar till högre ståndets jakt.
Ursäkta min ignorans (apropå alla kommentarer här som spyr ut sitt förakt för den nya regeringen) men när blev medelålders akademikermän med et stort intresse i försvarsmakten, elbilar och prepping socialdemokrater? Âr uppriktigt förundrad och undrar när denna svängning skedde. Har inte bott i Sverige på 20 år. Eller är det bara fanbasen till bloggaren som följer sin ledare i vått och torrt och in i nya partier? Fascinerande! En teori är att svängningen mot sossarna är ett led i att vissa sin klasstillhörighet då “högern” har blivit synonymt med “white trash” “svärjevänner” och trumpism.
En annan viktig sak vad gäller bygglovsfrågor är Försvarsmaktens absoluta veto. De säger kategoriskt nej till alla bygglovsansökningar som ligger inom deras “riksintresse, risk för buller”. Detta om något fördärvar landsbygden ännu mer. Jag känner tex till en bonde som vill bygga ett nytt, mindre hus till sig själv på ålderns höst. På den mark han äger och bor på sedan 60 år tillbaka. Men även han får nej från FM.
Med tanke på att om man tillåtit det skulle försvarsmaktens övningsområden försvinna. Men du kanske tror att försvaret inte behöver öva?
Så bonden som bott på marken i hela sitt liv ska inte få bygga ett nytt hus på sin egen mark? Och man kan skriva ett tillåtandeservitut att man accepterar buller.
Det är bara fånigt som FM sätter käppar i hjulet för folk som har oturen att råka ha FM i sin kommun.
Jag är uppväxt i en skärgårdskommun. Om man bortser från de kommunala baden och en del servitutvikar (båtbryggor till öborna) så var det bara på försvarets “reserverade” mark man kunde komma ner och bada. Alla andra stränder var bebyggda med sommarstugor. Så jag hoppas verkligen att strandskyddet kommer att finnas kvar i någon form. Annars försvinner attraktionskraften för kommuner med fin natur. Varför skall man bo i en skärgårdsstad om vattnet är helt oåtkomligt för de fastboende?
I min nuvarande inlandskommun är det kommunen (gamla kanalbolaget) som äger all å/kanal-strand inom staden. Även om det är en del personer med strandnära tomter som försöker “privatiserar” kommunens mark med bryggor och annat så är det faktiskt lättare att komma åt vattnet i den här byn än vad det var i skärgårdskommunen.
Så, som vanligt finns det två sidor av allt.
Mindrevetande
Håller med, morsan är uppvuxen i skärgårdskommun, käńner igen allt det du skriver.
Mest nöjd med att friskolorna blir kvar så att jag kan starta min “Rysk-ortodoxa patriotiska friskolan V V Putin AB” med oklart ägarskap och snåriga räkenskaper där spåren slutar i nåt skatteparadis.
Strandbungalow får vänta några år tills glädjebetygen är satta och den första kullen är indoktrinerad.
Det hade varit intressant om du skickade in en ansökan 🙂
Vad hade de anmärkt på?
Snälla sluta aldrig med ”Tidölaget” resten av mandatperioden. Det måste etableras i folkmun!
+ 1000!!!
Folkmun är dessutom där det hör hemma då det krävdes att jag sa det högt innan polletten trillade ner. #långsam
Moderaterna valde också att alliera sig med V för att sänka friare hyressättning i nyproducerade hyresrätter. Det är väl något som M drivit sedan stenåldern men nu är det inte längre aktuellt. Man undrar också varför det var så bråttom att avsätta Lövéns regering? Var det för att man ville lägga en Socialdemokratisk budget och vända brottsutvecklingen om sisådär 3 mandatperioder?
På tal om det. Intressant artikel att skriva vore hur få miljarder Tidölagets budget skiljer mot senaste vårändringsbudgeten. Kanske 20-30 miljarder, eller runt 2% förändrat mot S-regeringen. Wow, liksom, tur vi fick regeringsskifte.
Det brukar vara ungefär så mycket som skiljer. Särskilt en höstbudget direkt efter ett maktskifte. Man har ju inte hunnit räkna igenom sina förslag och vallöften än då.
Började dom räkna först efter att valet var vunnet?
Sköt från höften i valrörelsen, kanske. Skön inställning. Lova runt, räkna sen.
Jobbigt att lägga ner massa arbete innan, om man inte vinner sen.
Du vet ju inte vilka som kommer finnas i regeringen så lite svårt att räkna alla möjliga konstellationer i förväg.
@ModestyBlaise Nu var de ju överens om allting i god tid innan valet så vad var problemet?
Mellan 2-4% brukar alltså vara det som skiljer i ett genomsnittligt budgetförslag mellan opposition och regering.
–
Vad man drar för slutsats av det lämnar jag åt andra att spekulera i.
https://www.youtube.com/watch?v=3YR4CseY9pk&ab_channel=BBCNewsnight
Beskrivning ovan: Dont vote.
M gjorde upp med MP om migration för en del år sen. om jag inte minns fel.
Det var väl för att blockera SDs profilfråga?
Det var för att underlätta arbetskraftsinvandring. Mp ville ha invandring och M ville ha arbetskraft. Voila.
Det är olyckligt att man valt att ha ordet “invandring” i “arbetskraftsinvandring”. Det gör att Sd och de i andra partier som har tourettes mot det ordet automatiskt är emot det. De borde ha kallat de kompetensförsörjning eller något liknande.
Större delen av vår arbetskraftsinvandring är ju dessvärre lågkompetensjobb vilket snarast får betraktas som just invandring. Välkommet med en höjning av lönekravet dock då kvalificerad arbetskraft alltid är välkommet.
Jag undrar å andra sidan vad som hände med den andra delen av uppgörelsen mellan S, Mp och C – planen att skydda mer av de de fjällnära skogarna som håller på att utrotas från Sveriges karta i likhet med de kvarvarande naturskogarna. DET är en frihetsreform, inte minst för oss som tycker om att vistas i riktig skog och inte de sorgliga plantager och hyggen som breder ut sig. Visst, gärna rimliga lättnader i strandskyddet där det inte förstör för friluftslivet, men först skyddar vi den svenska skogen!
Hur mycket skog ska finnas tillgänglig för stadsbor att komma ut och lufta sig i? Ditt språkval låter som public services serie för ett tag sen, som blev fälld av granskningsnämnden för att springa miljörörelsens ärenden…
Oroa dig inte @ENGINEERIK, för storstadsborna räcker det att vi sparar 2-3 ha naturskog som dom kan vandra in i. 500 meter in är dom vilse och så kan vi ha en 2-3 man stor “räddningsstyrka” som går in och hämtar ut dom!
Varför köper du inte den skog du vill bevara?
Den som äger marken i dag behöver förmodligen ha den för sin sysselsättning och försörjning så jag tror att det kommer att bli en dålig och dyr affär att ta ännu mer mark ur produktion i ett Europa som lider av energibrist.
Har inget emot strandskyddet, tvärtom, tycker det är bra att våra sjöar får vara tillgängliga för alla, både människor och djur, utan bebyggelse, staket, vägar, elektriskt ljus, skyltar med ”privat område” och liknande hinder.
Den som tältat vid en ensam insjö nån gång vet känslan att lyssna på tystnaden och mörkret en ljummen sommarnatt 🥰
Det är helt unikt! Bevara det för sjutton!
Men vad hände med gårdsförsäljning av alkohol? Det skulle ju också värna landsbygden?
Edvard Blom driver den frågan stenhårt…
Fast det är ju vansinne att det ska vara exakt samma regler i Stockholms skärgård och i exempelvis Arjeplog där det går 6 km strand och tre sjöar per kommuninvånare. Även om varenda Arjeplogbo skulle bygga hus och sommarstuga vid stranden skulle det vara många, många mil obebyggd strand kvar.
Det som var på förra regeringens bord var att lätta på skyddet för små vattendrag (upp till 2m bredd och yta under 10’000 m2 om jag minns rätt). Det är skapligt larvigt idag att ett dike på landsbygden ska hindra till/ombyggnationer och kräva åratal av granskning av Länstyrelser.
Nja. Det som var på bordet skulle flytta väsentlig makt till länsstyrelserna och kommunerna. Det finns ingen som någonstans tror det skulle blir bättre i meningen mindre byråkrati eller snabbare handläggning alternativt fler eller enklare tillstånd.
Det initiala förslaget om förändringar för strandskyddet innebar helt slopat strandskydd för mindre vattendrag, alltså en bortkoppling av Miljöpartiets handläggare.
Gårdsförsäljning är mera Centerns grej. Liberalerna (sprungen ur nykterhetsrörelsen) är inte lika entusiastiska.
Kan inte annat än till fullo instämma i Muddens åsikt härovan angående bibehållande och helst utökande av strandskyddet som en ovärderlig komponent i Allemansrätten. … Privat äganderätt i det perspektivet är totalt oväsentligt!
Däremot instämmer jag ej angående annan försäljning av alkohol annat än via Systembolaget. Alkohol är ett fördärvligt gift som egentligen ytterligare borde inskränkas! … Och den där Edvard Blom kan ju ta och banta några kilo i stället för att prata en massa skit i tid och otid!
Jag gillar också strandskyddet, men det borde inte vara samma regler över hela riket. Åtkomsten till stränder är inte ett problem överhuvudtaget i stora delar av landet. Varför ska man ha strandskydd där?
Anledningen till att man har åtkomst där är just för att det finns ett strandskydd. Ta bort strandskyddet så försvinner tillgängligheten för allmänheten.
Nej. Anledningen är att det finns väldigt många mil strand i Sverige. I
glesare delar av landet fyller strandskyddet liten eller ingen funktion.
Yes, the Chief strikes again!!!
Privat äganderätt är en grundläggande mänsklig rättighet.
–
Rätten för turister att bajsa i din trädgård är det inte.
Ditt andra påstående ryms inte inom allemansrätten och dessutom skall du nog slå vad trädgård betyder (tips, allemansrätten gäller inte där idag heller).
*slå upp
MICSJO: Privat äganderätt är en social konstruktion … ingenting annat än en katalog över juridiskt kodifierade rättigheter och skyldigheter vilka enkelt kan förändras genom ett enkelt politiskt beslut.
Precis som allemansrätten! Ingår i regeringsformen men ej definierad där. Borde kunna ändras utan mellanliggande val. Men aldrig mer än två riksdagsbeslut bort från att försvinna. (vilket vore synd precis som med äganderätten)
P.PERSSON: Korrekt uppfattat att så formellt är fallet. … Som rent privat åsikt dock att jag värderar Allemansrätten högre än privat äganderätt i de fall dessa två ställs emot varandra.
@P. PERSSON Båda blir ju kvar så långt vi kan se i tid. Men jag skulle hävda att om någon får stryka på foten så är det i så fall definitivt allemansrätten. Äganderätten är nästintill “helig”.
@Observer, helig för allt utom för skogsägare.
Utan äganderätten hade min insats snabbt degenererat till ett sovjetisk “de låtsas betala oss och vi låtsas jobba” minsta möjliga för att hålla barnen vid liv. Allmänningens tragedi med mera, typ sovjetisk naturvård.
Det finns fiskar som hävdar revir. Ägande verkar potentiellt hårdkodat i ryggradsdjur. Vi är inte en eusocial art, kommer krävas eoner av social ingenjörskonst att ta oss dit.
Äganderätt är aldrig oväsentligt, utom för socialister.
PPP: Och?….
Jag invände mot ditt påstående som löd “Privat äganderätt i det perspektivet är totalt oväsentligt!”
PPP: Må så vara att det är din åsikt … Den delas dock inte av mig. mvh
Den privata äganderätten i det exempel du tog upp är högst väsentlig. Det är ett faktum och inte en åsikt. Om den vore totalt oväsentlig så skulle den inte finnas.
Det är nog mest tröghet, bristande kompetens och dålig kommunikation från den nya regeringen. Inget annat.
Hellre den nuvarande svenska regeringen än den norska.
Den är verkligen inkompetent cirkus
Regeringen kan ju i en presskonferens låta meddela att vi tar itu med de här frågorna med en gång (rättsfrågorna?) och sedan de här frågorna i tur och ordning. Vilka utredningar ska göras? Vilka propositioner med färdiga lagförslag är på gång? Var någonstans ligger strandskyddet? Vad gör Kristersson? Folk vill veta.
Moderaternas ideologiska övertygelser är det väl ingenting med. De triangulerar till 100% för att få sitta vid köttgrytorna så länge som möjligt
Inte tänker de ta sig an monstren miljöbalken eller ta konflikt med detaljstyrande EU-direktiv. Då kan de få media på sig och det vågar de inte.
Stackars villaägare som inte får stängsla av mot allmänheten för att ensamma få tillträde till vattnet. Krokodiltårarna rinner.
Nja. Strandskyddet handlar om att man inte får uppföra byggnader eller göra andra byggnationer. Det är inte bara frågan om att det rörliga friluftslivet inte ska hindras (med stängsel).
Stackars hyresgäster som inte får låsa sin dörr för att ensamma få tillgång till sitt vardagsrum.
Ett annat problem är det utökade strandskyddet på 300 m som t.ex. gäller på många ställen i sjöar. 300 m är väldigt långt och det kan vara granplanteringar och bergknallar emellan så det inte finns någon kontakt med sjön. Strandskyddet är förutom byggförbud också ett förbud att röra naturen överhuvudtaget såsom att sätta en smultonplanta 299 m från stranden om man drar det till sin spets. Denna tolkning med 300 m tycker jag ska användas ytterst begränsat.
Ska vara “många ställen i Skåne” förstås.
Utnyttjar man bara reglerna för komplementbyggnad, kommer man runt många begränsningar, under vissa förutsättningar.
Följande kriterier måste vara uppfyllda för att en komplementbyggnad ska kunna uppföras utan bygglov:
åtgärden ska göras utanför ett område med detaljplan
komplementbyggnaden byggs utanför ett område med “sammanhållen bebyggelse där bygglov krävs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen”
det ska finnas ett befintligt en-eller tvåbostadshus
komplementbyggnaden ska inte dominera över bostadshuset
komplementbyggnaden ska vara fristående
den ska placeras i omedelbar närhet till en-eller tvåbostadshuset
den ska placeras minst 4,5 meter från gräns
att komplementbyggnaden inte kräver bygglov enligt de områdesbestämmelser som gäller för området
https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov–byggande/anmalningsplikt/bygglovbefriade-atgarder/Komplementbyggnad-utanfor-detaljplan/
Man kommer runt många begränsningar, men inte strandskyddet. Inom strandskyddat område behöver man strandskyddsdispens för att uppföra allt som klassas som byggnad, tex friggebod eller vedskjul.
Det är värre än så. Inom strandskyddat område behöver du tillstånd för att utföra alla slags åtgärder, även slyröjning och liknande.
Allemansrätten är en av världens mest omfattande frihetsinstitutioner.
Att avskaffa strandskyddet är detsamma som att beröva befolkningen dess frihet att fritt röra sig i sitt land.
Ta Holland som exempel, där får du stå och köa för att gå på en asfalterad “stig” i en liten skogsdunge (talar av egen erfarenhet). Inte konstigt att holländarna i detta nu håller på att köpa upp halva Sverige (bildligt talat).
Frihet är inte att låta allehanda småpåvar med peniskomplex annektera våra vattendrag.
Vi har en av världens längsta kuster. Den är i stort helt öde. Finns gott om plats för många med peniskomplex.
Frihetsinskränkning, snarare.
Att vem som helst ska kunna plocka lingon och sälja är ju helt absurt. Det är markägarens egendom.
Då skulle jag med samma logik ha rätt att gå in i valfri bostadsrätt och plocka med mig lite möbler. Egendom som egendom.
Allemansrätt & strandskydd är suveränt, hoppas det bevaras som det är. Alla som vill bygga där kan väl spela upp en sån där “sprakande brasa”-film på TVn istället, eller ev ta med fika och gå ned till stranden och sitta ned på marken och enjoy.
Håller inte med helt. Som det är nu får jag inte bygga en bastu vid sjön i min mors hemby. Sjön är stor, det är bara en liten liten del av stränderna där det finns byggnader i närheten, och bastun skulle inte störa det rörliga friluftslivet (som är i stort sett obefintligt) annat än möjligen att de skulle behöva uthärda att se bastubadare då och då.
Jag förstår att strandskyddet behövs där det är lite mera trångt, men där? Nej.
Jag har fyra sjöar inom 500 m från hemmet. En av dem 100 m. Första gången på sexton år jag eller någon annan badade i den var i somras. Ingen besöker den sjön, ty den är omgärdad av träsk. Men strandskydd blir det minsann. En av de andra sjöarna besökte jag i våras för första gången på sexton år. Ingen besöker någonsin den sjön heller, finns inte ens några stigar fram. Då är den ca 500 m från tätort.
Tror stabor tror att alla sjöar är överbefolkade av friluftsmänniskor. Så är det inte. De är helt tomma – allt de gör är hindrar vanlig verksamhet på landsbygden eftersom man inte får göra ett skit i närheten av dessa.
Och inte ens sådant som gör att allmänheten ENKLARE får tillgång till sjön, som att anlägga stigar eller vägar fram är tillåtet.
Och då är det ändå “sjöar” det är frågan om. Självklart ska vi ha fina sjöar, skogar och marker, men när små diken och träskhål sätter stopp för att bygga en carport har det gått över styr.
Även om man har allt på sin sida och man kan få dispens så kan det ta flera år. Bisarrt!
Strandskyddet är primärt för att skydda naturen. Allmänheten behöver inte ha tillgång till precis alla sjöar; det räcker med en kommunal badplats för stadsborna.
Näsvis fråga men, vad hade du tänkt att göra då på mark som du skriver är träskliknande?
Ingenting i träsket, men 240 meter från sjön där träsket är 100 m bort. 140 m träsk stoppar 99.99% av potentiella flanörer.
Ja inte hos LW, men hemma hos mig där det dessutom går en 70väg mellan mitt projekt o strandängen.
Kanske bygga spänger ner till vattenspegeln, ev. med flytbojar så de inte sjunker? Annars tror jag det kan vara som H.Gobb säger, strandskyddet är mycket för att skydda naturen. Kan se poängen med det. Människan med sina 8 miljarder breder ut sig över och omformar snart alla livsmiljöer. Ser med viss rädsla på detta.
Jag tror inte att det skulle varken bli några bryggor eller strandbastuar byggda om man skulle hålla på och blanda in en massa byråkrater på lst och kommun, håller man sig väl med grannarna kommer de gärna med en kasse ved i ena handen och en kasse pilsner i den andra då man eldat i bastun på fredag eller lördagskvällen;)
Strandskyddet är knappast anpassat för verkligheten och tills politikerna ändrat de orimliga reglerna fortsätter nog folk som det står i Byggningabalken ‘Tarvar bonde flera hus bygge sig till lägenhet det bästa han gitter’ och i BB 2 kap 1§ står det ju uttryckligt att badstuva ska byggas
Det var ju intressant, jag visste inte att fanns planer på att släppa fram ännu större fria byggnader. Särskilt högre maxhöjd är välkommet. Ytterst irriterande med för låga rum och dörrkarmar som är för låga. Sedan är det ju så att begränsad höjd driver folk till att välja för låg taklutning och träkonstruktioner allt för nära mark vilket inte är bra ur teknisk synpunkt och ger sjuka uthus. Dessutom blir resultaten ofta fula. Lite irriterande om bygganmälan kostar nästan som bygglov, men mer irriterande är kanske kraven på kontrollansvarig och begränsade byggtider. Ett problem med självbyggande är förstås om folk bygger för klent eller fel på andra sätt och hus t.ex. rasar ihop. Det brukar hänvisas till att man ska anlita konstruktör, men min erfarenhet är att konstruktionsfirmor vägrar att ha privatkunder. Förr fanns en del dimensioneringsanvisningar i byggnormer, men de stora byggfirmorna ville ha krav på t.ex. hållfasthet i stället och frihet att själva välja hur det skulle uppfyllas. Rimligen måste detta vara ett problem även för mindre byggfirmor och enskilda hantverkare också, fast de kanske får anlita konstruktörerna i varje fall. Man borde kunna ha ett system med parallella regler, en uppsättning hållfasthetskrav och en uppsättning anvisningar för hur dessa ska kunna uppfyllas med t.ex. dimensioneringstabeller. Det lär delvis finnas i form av byggstandarder, standarder som dock är väldigt dyra att köpa.
Beträffande strandskydd är jag nog i grunden positiv till att begränsa nyexploatering av stränder, men att ge allmänheten tillträde till det som redan är sjötomter (eller för den delen andra tomter som anses större än något slags hemfridszon) och att inte tillåta nya byggnader på det som redan är sjötomter är inte rimligt. Det är heller inte rimligt att hålla på 100 o 300 m gränser etc när det finns vägar som gör att folk ändå kan passera nedanför husen. När något beskattas som tomtmark ska man också kunna njuta hemfrid där.
Bra tankar! Tycker du tänker i rätt riktning. Idag gör man sådan som skulle kunna vara enkelt svårt. Göra enkla normer och handböcker, om man vill gå utanför detta kan man anlita en konstruktör. Till exempel.
När det gäller sjötomter så finns det en del tomter som fortfarande medger passage längs strandlinjen, så att man ska kunna promenera t ex längs en strand, dvs. utanför hemfridszonen även om någon husägare en bit upp äger marken. Tycker det är bra. Tråkigt när man måste gå runt ett helt kvarter uppåt land för att kunna fortsätta sin strandpromenad. Men annars låter det nog rimligt.
En nackdel med eventuellt uppluckrat strandskydd är att det blir än fler stadsbor som bygger sommarstugor. Utan att skriva sig på landet kommer de att vistas där under delar av året och kräva samhällsservice utan att vara med och betala för den.
Sommarstugeägare för bara negativa saker med sig. De kan gott stanna i sina lägenheter och stadsvillor.
Förutom att det faktiskt är långt mer det lokala och dom som faktiskt bor på landsbygden som bidrar och finansierar det som sker på landsbygden, och att det istället vore bra att skapa mer värde och arbete på landsbygden, så är det precis det fokuset som är trasigt. Stadsbor och miljöidealister fattar inte hur mycket ett enkelt dike sabbar! Det är inte frågan om vykortsutsikter över en solnedgång som är hotade. Med dagens regler får man inte bygga nytt inom 100m från ett dike, punkt slut. Strandskyddsdispenser får inte ges för det, punkt slut. (Jag menar inte ‘nytt’ garage på en tomt där man kan åberopa att det redan är ianspråktaget tack vare övriga byggnader. Tänk nyavstyckad fastighet)
Är inte säker på att jag håller med om allt. Men ändå, när det gäller bygglov har du bara “touchat” på ytan. Finns enorma möjligheter till förbättring och inte minst effektivisering, genom bl.a. tydligare regelverk och bättre procedurer (som också styrs av lag/regler). Tänk om det finns liknande möjligheter inom annan myndighetsutövning? I så fall kan vårt samhälle bli något annat! Wow, vi snackar potential…
Det var ju Centerpartiets grej, de har inte lovat eller ens sagt något. Borgarna har nog fullt upp med annat nu och ett tag framöver.
Ursäkta min ignorans (apropå alla kommentarer här som spyr ut sitt förakt för den nya regeringen) men när blev medelålders akademikermän med et stort intresse i försvarsmakten, elbilar och prepping socialdemokrater? Âr uppriktigt förundrad och undrar när denna svängning skedde. Har inte bott i Sverige på 20 år. Eller är det bara fanbasen till Lars Wilderäng som följer sin ledare i vått och torrt och in i nya partier? Fascinerande! En teori är att svängningen mot sossarna är ett led i att vissa sin klasstillhörighet då “högern” har blivit synonymt med “white trash” “svärjevänner” och trumpism.
Strandskyddsutredningen under JÖK:en innebar, i motsats till vad du tycks tro, en skärpning av bestämmelserna i områden där det bor människor.
Jag har varit tvungen att driva omfattande processer kring just strandskydd och för närvarande står det 13-0 mellan mig och LSt AB (där jag bor och verkar råder det landskapsbildsskydd enl. 1964års naturvårdslag varför delegationen hamnar hos LSt och inte kommun). Därför har jag också varit tvungen att detaljerat sätta mig in i bestämmelserna.
Du har fel på följande punkter:
1. Storleken på sjöar som omfattas av allmänt strandskydd ändrades inte. Utredningens förslag är liktydigt med den nu gällande prop.:en, dvs att sjöar med en vattenspegel understigande 1 ha inte omfattas av allmänt strandskydd. Det har föranlett att aktivisterna på kommuner och länsstyrelser pga. avrundningsreglerna fått ned det till att sjöar på 0,5 ha och större omfattas av strandskydd. Där är alltså inte någon som helst förändring.
2. Lättnaderna skulle inte gälla om en rad olika omständigheter gällde t. ex. närhet till en tätort med en radie ortogonalt ut från tätorten vars längd varierade med tätortens storlek, området inte var belagt med riksintresse enligt 3 el 4 kap. MB, området inte var utpekat för ett antal andra orsaker som jag inte för närvarande kan dra mig till minnes. SOU 1971:25 som sedermera resulterade i proposition utan större ändringar definierar vad som är högexpolaterade områden längs kusterna. Dessa områden undantogs också från lättnader oaktat om de rymdes inom de andra områden som undantogs från lättnader. Där definieras kusterna från strömstad och och runt till i vart fall Gävle samt de stora insjöarnas kuster som högexpolaterade.
Lägger man alla undantagen från när strandskyddet inte skulle lättas kvarstår bara en mycket liten del av landet och då delar som typiskt sett inte alls är attraktivt för människor att bo i.
3. Beträffande sk. LIS-områden så fanns de tidigare också och har regelmässigt, med några få undantag, stoppats av länsstyrelserna. Trots att man hade kunskap om det lät man LSt:s överprövningsrätt kvarstå. Sannolikt alltså ingen bättring alls i praktiken.
4. Ingen preskriptionstid föreslogs heller införas för överträdelser av strandskyddsbestämmelserna. Det sätter strandskyddsöverträdelse i samma fack som mord, dråp, grovt folkrättsbrott, folkmord samt terroristbrott som begås genom mord eller dråp vilket naturligtvis är fullständigt befängt.
Miljöpartiet var alltså positiva till JÖK:ens förslag till förändring av strandskyddet, vilket säger en hel del. I områden som alltså omfattas av de undantag som utredningen definierat så skulle alltså strandskyddet skärpas. Man skulle alltså få MINDRE frihet. I praktiken var alltså förslaget från C, likt 2009, inte alls en uppluckring av strandskyddet utan en ordentlig skärpning. Inte för hur jag vet hur man skulle kunna skärpa det mer, men det får väl antas att man skall utöka byggnadsförbudet till 40 07,75 mil från stranden. På så sätt får vi svenskt byggnadsförbud runt hela jorden, vilket naturligtvis är en miljöpartistisk dröm.
Jag hade omfattande kontakter med höga C företrädare och varnade för just det som sedan skulle komma att ske, nämligen att det i praktiken för alla som bor innebar en de facto skärpning av bestämmelserna och inte alls en uppluckring.
Här är du lite dåligt på läst Wilderäng, även om jag håller med dig i sak och tycker att strandskyddet skall utpekas på områden där det är särskilt motiverat och inte råda allmänt överallt där det inte finns motiv till det.
Som side-note kan konstateras att det allmänna strandskyddet infördes samtidigt som 1974-års regeringsform, som innehåller bestämmelser om egendomsskydd, ersatte 1809-års regeringsform vars egendomsskydd var långt mycket svagare. Sannolikt hade inte det allmänna strandskyddet varit möjligt att införa under 1974-års regeringsform. 1972 tog sossarna bort ersättningen till markägare som drabbades av inskränkningar pga strandskydd och sedan la man ut det allmänt 1975 utan att betala ersättning för statens inskränkning av den enskildes möjlighet att nyttja sin egendom. Det var en planerad och, dessvärre, väl exekverad socialisering av all mark 0-100m från stranden. I praktiken stals den marken, eller i vart fall stora delar av värdet av marken, av staten.
Äganderätt är som bekant inte bara vem som som står som ägare till en fastighet utan också på vilket sätt den fria förfoganderätten inskränks påverkar. Frågan är om man öht kan tala om äganderätt om man inte samtidigt tittar på totaliteten av statens olika inskränkningar i den enskildes fria brukningsrätt. Jag menar att det inte är möjligt.
är det inte solklart att vi kommer bli andra sovjetunionen
tänk på det
alla saker i sverige är emot högern, Och som den här artikeln pratade om. Staten hatar privata markägare och företag.
Helt ärligt med det kriget som är påväg så kommer denna värld gå under