Den föreslagna bygglovsreformen kan de facto innebära slutet för friggeboden, som särskilt på landet egentligen inte kommer ha något särskilt status längre. Tvärt om kan man bygga betydligt större komplementbyggnader, så länge de inte är permanentbostäder, upp till 30 m2 inom detaljplan och upp till 50 m2 utanför.
Bloggarens gäststuga 15 m2 med nya spröjs från Finaspröjs (mer om det i senare inlägg) |
Friggebodarnas bygglovsfrihet handlade ursprungligen om 10 m2, men utökades sedan till 15 m2 i början på milleniet. Nockhöjden begränsades till tre meter. Sedan fick vi Attefallshusen med sina 30 m2, bolundare och bohlinare, men dessa krävde bygganmälan som nästan var lika dyrt som bygglov och kommer enligt bygglovsreformen nu avskaffas som bostäder. Men inte som övriga komplementbyggnader, där de tvärt om blir även anmälningsfria.
Inom detaljplan får man enligt förslaget bygga 45 m2 komplementbyggnader inom detaljplanelagt område (tätort generellt), där största byggnaden är 30 m2, men det kan t ex byggas 20+25 m2. Friggebodens 15 m2 kvarstår bara som skillnaden mellan maximal yta bygglovsfria byggnader och största tillåtna byggnaden.
Därtill får man utanför detaljplan (enskilt läge på landet, generellt) bygga 4.5 meter i nockhöjd och hela 65 m2 komplementbyggnader, varav den största får vara 50 m2. Men det kan t ex vara 20+20+25 m2, eller 40+25 eller 30+35. Just det slopade kravet på 3 m i största nockhöjd öppnar för dessa större byggnader.
I övrigt får befintliga komplementbyggnader enligt förslaget byggas ut, så din nuvarande 15 m2 friggebod kan byggas ut till 25 m2 framöver, så länge de bygglovsfria byggnaderna hålls under 45 eller 65 m2 totalt.
En prognos är att det framöver kommer erbjudas komplementbyggnader i alla möjliga storlekar och inte bara 15 och 30 m2. Friggeboden läggs i praktiken ner, men frågan är vad detta nya ska heta? Stenevihuset efter bostadsminister Märta Stenevi (MP)?
Det kommer definitivt bli enklare att ordna det där hemmakontoret i en separat byggnad framöver. Om man nu inte sitter på en 600 m2 modern villatomt, eftersom begränsningen om 4.5 meter till tomtgräns kvarstår och förstås 4.5 meter till andra byggnader – det senare av brandskyddsskäl.
Ja, då komplementbyggnader t ex får vara uttryckligen garage, så får de vara uppvärmda och isolerade, så ett kontor kommer definitivt vara acceptabelt. Reformen är inte ens ett lagförslag än, utan ska på remiss först, så vi får se hur mycket SKR går i taket med över att förlora makt, och vad man i slutändan landar i.
32 kommentarer
Ljuv musik i mina öron då jag precis signat en deal (tack Corona) med bolaget att jag numera fysiskt kan sätta mig precis var jag vill i hela vida världen. Ser framför mig ett episkt hemmakontor 🙂
Min magkänsla säger tror inte det. Det finns skatteregler etc på var man är skriven och hur länge man är borta. Landet man befinner sig i kan ha regler etc.
Din magkänsla är säkert korrekt men inget större problem för mig då jag avser sitta i Sverige så med all respekt men jorå, jag tror visst det! Och hemmakontoret kommer bli precis lika episkt även om det ligger i good old Sweden!
Dessutom är mitt avtal rätt tydligt så det får väl bolaget lösa i sådana fall, jag lever ju lite på att förhandla avtal så jag kan garantera dig att oaktat vad du tycker och tror så är det vattentätt från min sida. Antar att man löst det på samma sätt som t.ex. Ericsson som har Börjeponken i USA.
Du kan ju behöva skriva dig i sommarstugan eller whatever där du jobbar (enligt lagen då – vem kollar?) men det lär du ha gjort i förväg för annars kan du ju inte få ROT-avdrag på kontorsbygget om du nu ska göra ett sånt.
Så kan man säkert göra men jag avser flytta permanent till en mera naturnära lokation i en mindre stad (barndomstrakter). Tomten är redan köpt för länge sedan men jag har aldrig satt spaden i marken så att säga. Det var tänkt som mitt pensionsprojekt men när nu chansen finns så tar kära hustrun och jag och gör slag i saken. Nuvarande hus säljs, pengarna investeras i nytt och där blir nu också en separat kontorsdel en integrerad del i nybygget.
Fast då tjänar du ju inte speciellt mycket på föreslagen lättnad, du lär ju bygga ett riktigt bostadshus som blir bygglovspliktigt i vilket fall som helst.
Ja, jag inser det. Men fan Ben förstör inte mitt moment nu, det kändes så bra där ett tag 🙂
Definitivt ditt problem om du jobbar i ett annat land längre än typ 30 dagar per år (oftast), eftersom de flesta länder då kommer begära att du betalar skatt där.
Ja, vid en permanent flytt till annat land ser jag att så är fallet men nu är det som sagt trivsam "skogstomt" i gamla Svedala som gäller så i det fallet är jag rätt säker på att Maggan eller vem det blir efter valet kommer höra av sig och vilja ha pengar av mig.
Min tolkning var att man menade att jag skulle få problem med bolaget jag representerar i dagsläget om jag hade valt att bosätta mig utomlands och det kan jag alltså kraftfullt dementera.
Kan väl vara på sin plats att påpeka att det inte är helt fritt fram. Man måste följa plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen samt Boverkets föreskrifter, även om byggåtgärden inte kräver lov eller anmälan.
Går dessa regler att runda genom att först bygga som atelje eller kontor och senare ändra funktion till boende?
Ändrad funktion till boende kräver bygglov.
Förhoppningsvis innebär reformen också att kommunerna får möjlighet att godkänna komplementbyggnader i anslutning till kommunal mark (närmare än 4,5 meter). Den försvann i en dom 2015, till många fastighetsägares besvär.
En parallell till detta är S lösning på hyresnivåerna. Nu har de gett uppdrag till att minska standarden och öka trångboddheten. En tre kan vara 35 kvm.
https://www.svd.se/varning-boverket-krymper-bostaderna-
Vad är det som gör att en byggnad klassas som just bostad? VA eller el eller vinterisolering eller nåt annat?
Om man bygger ett bibliotek/arbetsstuga och vill ha VA indraget även i den, blir det en bostad då?
Ja, du. En komplementbyggnad ska vara ett komplement till bostadshuset, som måste finnas. Det betyder rimligtvis att den inte får ha alla funktioner för att kunna användas som separat fristående bostad – kök, badrum, tvättmaskin. Utan kök är det knappast en bostad även om den har en toalett – jämför ett hotellrum som ju inte är en bostad. Men det tål att grävas i defintionen. Återkommer.
En komplementbostad ska uppfylla alla krav som på en villa, dvs ventilationskontroll, handikappanpassning, energiberäkning etc. Har du inte det är det kanske inte en komplementbostad, jmf de nya Bohlinarna som inte behöver detta.
Som sagt – Boverkets jurister är jättetrevliga på telefon 🙂
Modulhus skriver "Så vad är skillnaden? En komplementbyggnad får användas som gästhus och en komplementbostad får användas som bostad."
Woodworks skriver:
"Från och med augusti 2020 får man nu bygga även en komplementbyggnad upp till 30 m2. Du kan designa din komplementbyggnad som du vill, alltså utefter behovet. Det är godkänt att bygga med kök och badrum, men det kan även vara exempelvis ett garage, förråd, bastu, växthus eller poolhus. Regeln är i enkelhet att det inte får användas som permanentbostad vilket också medför färre regler än för en komplementbostad. En komplementbyggnad kan användas som gästhus men får inte användas som fritidshus eller som permanentbostad, inte heller som verkstad, kiosk eller annan verksamhet. Har du fler byggnader på tomten, exempelvis en friggebod och ett Attefallshus så får den sammanlagda arean inte överstiga 30 m2 utan bygglov."
Man får helt enkelt inte bo där permanent eller som fritidshus. Ett kontor eller bibliotek bor man förstås inte i.
Röjde just Ben Dover sin hemvist och yrke?
Boverket skriver:
"den får inte användas som en självständig bostad varken som fritidshus eller permanentbostad.
Komplementbostadshus är en byggnad som är inredd som en självständig bostad. Den kan användas antingen som ett fritidshus eller permanentbostad eftersom båda är bostadshus"
Vidare:
"Enbart byggnadens storlek, vilka funktioner som finns eller byggnadens standard bör dock inte vara tillräckliga skäl för ett ifrågasättande. Fritidshus och gäststugor får exempelvis ha både kök och badrum utan att de blir en permanentbostad. "
https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov–byggande/anmalningsplikt/bygglovbefriade-atgarder/attefallshus/
I princip så är den det du säger att den är, dvs komplementbyggnad. Så länge ingen skriver sig där permanent är det väl bevisligen en komplementbyggnad och inte en komplementbostad.
Men skippar du tvättmaskinen så är det knappast en självständig bostad tänker jag. Plus att du inte följer byggkraven för självständiga bostäder, som handikappanpassning etc.
OK, då verkar det finnas rejält med svängrum. Tack för genomgången.
Min lätt paranoida vision var ungefär: bibliotek/arbetsrum med toalett och pentry, men med en säng i nåt hörn för tupplurar och plats för övernattande gäster på sommaren. Godkänt och klart, men så kommer nån filur från kommunen och kikar in genom ett fönster, ser sängen, och så plötsligt räknas det som permanentbostad retroaktivt från byggnation och framåt.
Men som sagt, jag tenderar att se det värsta i alla lägen.
Det vore ju grymt om detta gick igenom!!
Ett inglasat uterum med pool mot laduväggen hemma vore trevligt.
En betongpool klädd med underhållsfria rostfria helsvetsade plåtar istället för linerduk.
Typ som den här läckra poolen: https://www.byggahus.se/tomt/pris-pool
Utanför detaljplan men med strandskydd. Jag utgår från att om man nu får bygga en komplementbyggnad utanför detaljplan utan bygglov, så behövs fortfarance strandskyddsdispens?
Om det är en byggnad relaterad till näringsverksamhet inom lantbruk så behövs det inte, tror jag.
Nix, ekonomibyggnader måste ha strandskyddsdispens. Rent av stängsel för bete behöver dispens.
Strandskydd är som ett naturreservat, man får egentligen inte ta ner träd, gödsla eller påverka växt/djurliv på något sätt typ kasta en macka eller böja ett grässtrå 99 m från stranden.
Det där med trädnedtagning verkar inte gälla bävrarna. Ser ut som ett plockepinn nedanför huset. Vi har väldigt mycket bäver.
Det går ju fint att äta bäver.
Tror jag kan behöva en jaktstuga i strandkanten för bäverjakten…
Tänk vad många mackor man kastat innanför 99 meters gränsen sen man var liten.