I ett utskick till sina proffskunder varnar byggvaruhandelskedjan K-Rauta för förestående stora prishöjningar på impregnerat virke. Detta då sågverken nu håller på att få slut på sina lager. Även leveranser av annat virke och byggmateriel är begränsat och priserna kan väntas öka ytterligare från redan höga nivåer.
Sågverk i Torsby |
Företaget skriver att man inte ser någon ljusning i sikte kortsiktigt vare sig när det gäller priser eller tillgänglighet.
För impregnerat virke har priserna ökat cirka 70% i år, men nu börjar sågverken få slut på trallvirke och vissa dimensioner av reglar. K-Rauta skriver att sågverken aviserar “stora kommande prisökningar från första juli och framåt”. Man tror dock att privatmarknaden kommer reagera på priserna och dra ner på tänkta projekt.
Leveranserna av vanliga träreglar och paneler är kvoterat från leverantörerna på grund av bristen och det har “aviserats stora prisökningar på gran”. Även priserna på så kallade OSB-skivor väntas fortsätta stiga, men försäljningen har gått ner på grund av priserna så det råder inte brist.
Även plywood och spånskivor kvoteras ut från producenterna vilket kan elda till problem.
Priserna på limträ är också på väg uppåt men priserna är inte problemet utan långa leveranstider uppger K-Rauta, i många fall först vecka 35 eller senare.
Priserna på cellplast har stabiliserats men det kan t ex vara “upp till tre månaders leveranstid på kantelement vilket normalt sett brukar ligga på en vecka”.
Detta kan rimligtvis orsaka stora förseningar för byggprojekt, då kantelement används för att bygga grunden till hus, och utan grund blir inget mer heller byggt.
Prisökningar om 35% på armering har aviserats och det är långa leveranstider och “en del grossister har tomt på vissa dimensioner och nät”.
Rådet till proffsen är att planera inköpen i god tid. Rimligtvis gäller det samma för privatkunder, så räkna inte med att snabbt få fatt på byggmateriel till större privata projekt, om du nu inte dels är prisokänslig och dels har tid att jaga runt mellan olika leverantörer.
Men någon påverkan på officiell inflation blir det förstås inte, då byggmateriel inte ingår i KPI, men väl träskor, vilka har ökat 6.1% i pris på tolv månader. Vem det nu är som köper träskor fortfarande. Priserna på byggmateriel kommer bara återspeglas i KPI via boendekostnader, men det verkar inte ens ingå reparations- och underhållskostnader för småhus i indexet, utan bara räntekostnader, egnahem (se produktgrupper 4xxx i KPI för kostnader relaterat till bostaden).
Att du får betala mycket mer för att t ex byta gammal trall på altanen, vindskivor eller andra småreparationer av din villa påverkar alltså inte KPI. Inte ens priserna på hantverkare ingår i KPI.
62 kommentarer
Istället för att bygga altan får man lyssna på trall-punk, dårå…
(nu inser jag att jag kunde gjort om den här vitsen så att den handlat om inflation och jämförelse mellan priset på altanvirke och trallpunk, etc, och kanske dragit in den gamla CD-serien "Absolut femti spänn" osv etc).
Eller stone(r)-metal om man har råd med det.
Ben trallar vidare, absolut ingen blir överraskad… 😉
Eller så får man köra en hand-trall.
Spillvirket från alla tidigare projekt var tydligen värt besväret att sparas.
Klarar alla sommarens mindre ombyggnader tack vare det.
Priserna är inte bekymret, det är snarare leveranstiderna. Vem vill vänta till nästa semester?
Håller med. Jag skulle kunna betala ett mångdubbelt pris för den begränsade mängd virke jag behöver till mina små semesterprojekt, men vill inte gärna vänta till november.
"Vem det nu är som köper träskor fortfarande". Blev lite kränkt här (med betoning på lite). Alla använder väl träskor eller iallafall borde när man ska till postlådan, ut till boden för att hämta något, tvättstugan etc. Finns inget snabbare och smidigare skodon för småärenden hemmavid. Dock kör aldrig bil.
Så va använder de som inte har träskor för småärenden hemmavid?
Plastsandaler.
Miljöbovar
Slipper tära på miljön genom allt som måste repareras eller skickas till sjukhus när man har träskor.
Du får gärna ha träskor, men denna 1600-talsprodukt är lite omodern när det finns bättre mer funktionella material idag.
Precis! Gärna toffel-modellerna med lite lägre klack, bästa skodonet för precis det du skriver.
Det är för jävligt med annat än träskor iallafall!
Typiskt att ha med träskor, de var väl OK en gång i tiden.
Nej Arbesko gäller, stabilt, halkskydd, tåhätta
Ja ja, det finns andra sko också..
Barfota?
Rätt värdelöst med träskor. På 70-talet var m.tibialis anterior syndrom vanligt.
Jag är trätoffelfantast sedan barndomens somrar hos farföräldrarna i Skåne. F.n. ett par i gott skick på baksidan av huset(till trädgården), ett par på framsidan (post & morgontidning).
Jag använder vinterstövlar året om. Varje gång jag går ut till trädgården och det kan vara ett par hundra gånger om dagen, kliver jag i stövlarna på en sekund. Omvänt, när jag kommer in, kliver jag ur dem. Inga fästingar eller ormbett. Bra lösning för lantlivet. Ingen snörning (=plågsamt människoförsök)!
Igår och idag gjorde jag ett undantag och tog på mig ett par gamla lågskor och en klänning, när det blev för varmt (bättre ventilation därnere då).Vi tog oss till Plogen i Magneberg för vår lunch, det är skönt att sitta ute där. Trevligt familjeföretag. Kokt fisk igår och räksallad idag. Mums!
Sedan gick vi till båtfirman "Båtmagneten" (ej Maneten som man skulle kunna tro) och kollade på nyheter. De har en filial även i mataffären i Bullandö Marina. Trevliga killar.
Vi åkte även till Byggmax, för att studera lagersaldot på tryckt trall. Öken! Det mesta var ganska urplockat redan nu i början av sommaren. Kort trall ca 3 m fanns i 120 x 28. Samma för några dagar sedan.
Om byggkostnaderna fördubblas och räntorna halveras har vi sålunda ingen inflation i landet?
Typ.
Samtidigt tycker Arvid Åhlund på ledarplats i Expressen: "Låt fler träd stå." Tydligen tycker han, som självfallet bor på Söder, att skog ska bevaras. Annie Lööf är dum som vill låta skogsägare avverka sin egen skog. Med den inställningen så finns det bara ett håll som virkespriserna kan gå.
https://www.expressen.se/ledare/arvid-ahlund/att-hugga-ner-traden-raddar-inte-klimatet-annie-loof/
Lite ironi är det allt om artikeln även finns med i pappersupplagagan
Får väl se om farsan granar inte ätits upp av barkborren och såga själv, har Bloggarn reducerat gran egenhändigt eller fått naturlig hjälp??
Ser jag en granplanta på min mark mördar jag den. Finns några fullvuxna granar kvar där de inte syns, som åker när det ska huggas.
😂
Har du djuren på bete i lövskogen?
Annars kan det lätt bli ganska tröstlöst att ständigt hålla på med att röja.
Själv planerar jag med hjälp av djuren att få fram tre hektar lövskog där huvudstammarna består av lind.
Jag tänkte se om inte honung kan bli en bättre inkomstkälla än virke.
Lindhonung är den finaste honungen! Smaken är mintaktig, en del personer beskriver det till och med som inslag av menthol.
När du går på någon av sommarens marknader, fråga om du får provsmaka lindhonung, oftast ger dem dig en liten plast-sked med lindhonung, som smakprov att slicka på. Priset för lindhonungen kan vara hög.
En stor lind kan ge upp till 20 kg honung.
Det blir ett netto som är oslagbart.
Men å andra sidan är det inte varje år man kan räkna med en sådan skörd.
Jag har en lind vid huset jag växte upp i.
När den blommade lät insekterna surr som en höfläkt.
Det kunde ligga drivor med insekter under trädet.
Lind är nog den viktigaste växten vi har för bin och humlor.
Anders. Den billiga importhonungen från Östeuropa och Varroa-kvalstret tog död på mycket av den svenska biodlingen. Plus socker-ersättningen "Invintra", som tog död på bisamhällen, genom att de små stackarna sket på sig i kupan.
Annars brukar bina göra en flygning, som kallas för "vårrensningen", som ger ett resultat i form av små, bruna och gula prickar på alla dina vita lakan, dukar och handdukar, som du har hängt upp på tork ute.
Om du vet vems bin som har ställt till med detta (vanligtvis inom en kilometer) så gå och klaga, så kan du få en burk honung gratis eller kanske en kopp kaffe. Annars kan du bara njuta av detta tidiga vårtecken!
Döda bin är godis för skadeinsekter, som t ex ängrar. Man bör hålla rent från döda bin och getingar i närheten av bostaden. Det är ännu viktigare om man själv är biodlare och har döda bin inne.
Jag brukar säga till folk: om du inte städar hemma hos dig, kommer det snart andra, som gör det åt dej! Och då blir det många hål i din favorit-ylletröja. Ylle är mums för ängrar. "Kalla den ängramarken eller himlajorden vi fick!"
Dammsug ofta, särskilt längs golvlister. Sommarstället drabbas ofta av ängrar, tyvärr, pga att man varken dammsuger eller dammar där ofta. Tvätta alla textilier ofta, särskilt om de har blivit angripna. Sopa bort döda bin och getingar utanför huset.
Cornu. Även husdjuren bidrar till detta problem med sin päls och sitt damm.
Jätte-katten "Lurvi-Turvi" har en päls, som fäller massor av "ängra-godis". Som tur är så ser ert hem extremt välstädat ut. Ett tips: handdammsugare (med litium-batteri) är bra till dammsugning av hörn, lister, skrymslen, kökslådor och -hyllor.
Har ängrarna väl fått fäste i bostaden, är det svårt att bli av med dem. Man kan behöva dammsuga upp alla flug-liken på vinden, också, de är också super-mums för ängrar. Även pollenet på vinden är jättegott i en änger-mun!
Är lakanen skitiga på grund av rensflygning från bin så är det från mina egna bikupor.
Eller vildbin, här finns en hel del vilda bin som har sina bisamhällen lite varstans i ihåliga träd.
Det kommer inte in så mycket bin i huset.
Mina hönor brukar vara framme vid bikuporna dagligen för att leta efter döda bin.
Korsparade bastarder i värsta fall.
Vad gulligt med höns också, vilken ras har ni? Fyller ni på vatten varje dag, eller har ni nån slags vattenautomat, så att ni kan åka lite längre bort eller under flera dagar utan hönsvakt?
Den största faktorn för biodlingens försvinnande var nog förgubbningen av biodlingen, det fanns för få yngre som kunde eller ville ta över. Kanske inte Varroa Jacobsoni.
Anders. Vad hade ni för bin, Buckfast? Vi hade Krainer, "snälla bin", påstås det. Exet skröt om hur snälla Krainer-bina var, så att han lyckades övertala grann-gubben, som drev ett sågverk här intill, att följa med till bikuporna vid skogskanten.
Och plötsligt kom det ett bi, som snodde in sig i hans krulliga brösthår – och stack honom i bröstet! Jösses vad blåst han kände sig!
Exet hämtade några salvor och elixirer och försökte lugna ner stället för bisticket. Synd att jag inte var där just då, jag kunde ha hjälpt honom mer: ta bort gadden om den syns med nageln, alsol-sprit, bedövningskräm, kortison-salva och oralt antihistamin. En kylklamp från frysen, omlindad i en kökshandduk. Om du har en tablett med acetylsalicylsyra eller ibuprofen till hands (t.ex. Aspirin eller Ipren) kan du fukta huden och gnida tabletten mot stickstället. Ju tidigare efter sticket desto bättre.
Jag har nordiska bin.
Förhoppningsvis blir de inte lika starka korsparningseffekter.
Hönsen är av rasen australorpington.
Nu är en spännande period inom biodling.
Förr var det en förgubbning, det var mest, vad man kan kalla, folkskollärare.
Alla hade läst "samma" biskötselbok och visste bäst hur bin ska skötas om.
Sedan några år tillbaks finns ett mer öppet sinne och experimenterande med kupdesigner och skötselmetoder.
Vi är faktiskt inne i en spännande period inom biskötsel.
Insektstick lindras enklast med växtsaften från vallört eller värme.
Häll upp riktigt varmt vatten i en liten PET-flaska och håll mot där insektsticket är.
Eftersom giftet består av olika enzymer så löses den upp vid en temperatur runt 55 grader.
Nej, de löses inte upp . Enzymer = proteiner.
Proteiner deaktiveras vid högre temperaturer. Man får vara försiktig så man inte få brännskador, kroppen innehåller som bekant även proteiner i vävnaden.
Gör man det snabbt så fungerar det innan enzymerna spritt sig i vävnaden.
Ett annat trick är en sockerbit, den höga sockerhalten gör att utvätskningen ökar vilket drar med sig en del av giftet.
Sockerbits-tricket är allmänt känt, säkert gammalt. Jag trodde förut att man fick bort gadden, genom att sockerbiten är sträv. Men att dra med nageln längs med huden, tills man träffar gadden och kan dra ut den, är en vanlig metod.
Du får läsa på lite om KPI, Lars. Det är mer än räntor som ingår under egnahemsposten. Ex ur KPI-dokumentationen:
"Övriga delposter i egnahem/bostadsrätter
Posten för avskrivningar inom egnahem är också relativt stor med en vikt på
cirka 2 procent av hela KPI under de senaste åren (2,18 % under 2016).
Undersökningen syftar till att mäta kostnaden för att bibehålla en konstant
boendestandard i sitt egnahem. Index för avskrivningar består av två
huvuddelar, bygg- och hantverkstjänster samt byggnadsvaror. För
tjänstedelen beräknas index utifrån lönekostnaden för ett rad olika
avtalsområden det vill säga löneutvecklingen justerat för
produktivitetsutvecklingen. Index för varudelen beräknas utifrån ett stort
antal olika byggvaror Försäljningsställen för dessa varor dras i KPI:s generella
butiksurval och priserna samlas in på plats i butikerna av samma personal
som samlar in priser på livsmedel, kläder och andra butiksvaror.
Vissa byggmaterialvaror finns i KPI på två ställen, till exempel tvättmaskin,
diskmaskin och kyl/sval som också finns under Inventarier och hushållsvaror,
där de har en vikt som ska representera förbättringar av standarden, medan
de i posten för avskrivningar representerar upprätthållandet av standarden.
Avskrivningar är den post som har påverkats av det så kallade ROT-avdraget,
först genom en prissänkning på tjänstedelen vid införandet och därefter
genom en minskning av vikten. När ROT-avdraget minskades 2016 ökade
index för avskrivningar.
En annan post inom gruppen egna hem är ”Reparation, varor” som syftar till
att representera smärre underhåll och reparationer. I undersökningen mäts
olika typer av spik, färg och tapeter. Försäljningsställen för dessa varor dras i
KPI:s generella butiksurval och priserna samlas in av samma personal som
samlar in priser på livsmedel, kläder och andra butiksvaror."
Det gäller att hålla deflation i sin egen ekonomi. Nu vid omförhandling i föreningen blir det 1Gbit istället för 100Mbit till samma eller lägre pris (högre blir det i alla fall inte). Avgiften till föreningen sänks med 10% (fanns möjlighet att sänka 25% och ändå följa ekonomisk plan), garageplatsen sänks med 30%. Lägger om lånen till hösten för ytterligare spara någon falafel och en Fanta. Hypoteket blir nog banken.
Många bäckar små, men jag fortsätter att titta på ostpriset så min matkasse står rätt still i pris. Försöker handla och bruka smartare för att kompensera prisökningar på vissa varor.
Wall street journal skriver: "Lumber Prices Are Falling Fast, Turning Hoarders Into Sellers" – By Ryan Dezember
Updated June 15, 2021 7:29 am ET
I USA ser det ut att ha varit en fälla
https://futures.tradingcharts.com/chart/LS/
https://twitter.com/PeterLBrandt/status/1401978312642248707
Ser ut som den där klassiska grafen, i känsla = rädsla. Vi får se när kapitulationen kommer.
Hela ekonomier baseras på KPI-talet, som saknar all form av verklighetsförankring i Fiat-värde.
Det här känner de som designat och driver systemet till, såklart. Riktig inflation är M2!!
Köpte ca 1000m panelvirke i lördags för att byta på huset. Var på byggmax och fick slanta runt 13500kr för det dock ville dom ha nästan 1000kr till då dom höjt priset per meter den 12,90 till 13,90. Dock hade dom glömt att byta prislappen vid virket så dom fick gråta en skvätt för att sen springa ut och byta prislappen fort som fan. Så ingen monstruös ökning ännu men det kanske kommer i Juli när jag inser att jag köpt för lite.
Den=från
Fan, har 3 fjällpanel på carporten som borde bytts ut för några år sedan. Skall jag bli helt ruinerad?
Egentligen borde hela carporten bytas ut, en av stolparna är väl på gränsen och den lutar minst 3-4 grader från lodet. Antar jag ersätter den med ett större förråd, isolerat.
Rickard, har du liggande panel så byt till stående. Så håller det längre med samma målarinsats. Det är sen gammalt.
Eller väntar du tills virkesbubblan smällt – https://futures.tradingcharts.com/chart/LS/
Jotack, skall tänka på det nästa gång det är dags att byta panel på 1,5plans härket. Målade om det på kristi flygare. Första gången på 8 år. Södersidan var blekt. Norrsidan helt ok. Lite torrsprickor runt fönster dock, där kapsnittet är exponerat. Men den håller nog 15 år till.
Liggande är mer än väl värt att ta extrajobbet.
Kanske inte ute på kobbarna i västerhavet norr om Göteborg dock. Där hade jag fan smällt upp aluminiumpanel, nu är eternit inte går att få tag på.
En fd granne slet som ett djur mot kommunen för att få sätta upp underhållsfri alupanel som imiterade träpanel. Han fuskade och satte upp på en halva, fotade från gatab och bifogade ansökan med kommentaren " jag ger mig om ni kan avgöra vilken som är vilken".
Han fick lov att göra andra halvan också.
Sant, tacka vet jag eternit = eternity. I Regneborg är det väl default med spående panel får man hoppas. Här i Skåne kommer ju regnet ifrån sidan, så det kanske inte spelar så stor roll.
Var hittar jag aktuella inflationsvärden för träskor?
Det enda jag hittar på SCB är från 2015:
3704 TRÄSKOR 2015 0,57%
Jag kollade på Byggmax hemsida, virkeslängderna finns inte uppsatta, utan man måste åka dit och kolla på platsen, eller möjligen ringa. Sedan får man skynda sig dit med släpet.
Att ringa är rätt meningslöst, eftersom det är sommarvikarier, som svarar.
De har allt möjligt hemma och noll koll. Det bästa brukar bli utplockat rätt fort.
Det du sparar på att köpa virket på Byggmax får du betala med att regla upp dubbelt så tätt och skruva därefter för att få det rakt…
Rickard, så illa är det väl inte? Är väl inte direkt andrahandssortering ifrån Södra som åker dit. Men viss cherry-picking skadar inte.
Jag kanske är sent på det och får schlumpen? Kvisthål och skavda bitar?
Man skall känna någon i butiken som ringer upp en och säger, du det kom en leverans i morse med prima 4,2 meters rak z-spont. Skynda dig hit så får du rak panel.
I ärlighetens namn blir ju all panel sned när den ligger olastad och torkar. Den skall upp när den är montagetorr och målas fort.
Men det är surt om man inte hittar 45X170 reglar i tryckt som inte ser ut som bananer. Det är tråkigt om ens altan ser ut som fälten utanför Bara.
Kulle upp och ner.
Det var dock inte bättre förr.
Överarmarna i takstolarna i tidigare nämnda 1,5 plans härke är två reglar, fogade med två reglar utanpåliggande och sedan spikplattor och lådvis med 4" spik.
Antar det inte fanns raka reglar 170X45 längre än ca 4-5 meter på 70-talet…
Men det är rakt och snölasterna blir inte större med klimateffekterna.
Rickard, man får prata snällt med truckföraren och be hen lyfta ned den översta pallen. Men visst man får vara lite mer selektiv på byggmax då kvaliteten verkar variera mer där än på t ex Beijers. Att köpa förgrundad panel är inte bara smart utan sparar mycket tid. Ifall man nu värdesätter sin egna tid och inte älskar att måla i onödan.
På Värmdös Byggmax är de nedersta facken ständigt tomma i metall-ställningarna. Längst ner finns lite propeller. Det finns ibland en hel pall högst upp. Men på sidan mot bygghallarna i mitten finns inte några trall-paket alls, som det brukar. Man måste nu kombinera varje ärende med bil med en trall-koll, t ex lämna förpackningsskopor – kolla trall – åka hem fort och koppla på kärran och tillbaka. Mestadels kommer man tillbaka tomhänt, men man kan trösta sig med en utelunch.