Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna under onsdagsmorgonen. Den svenska kronan har stärkts något, förmodligen inför det väntade beskedet om en räntehöjning på 0.75 procentenheter i morgon, vilket beslutas i ett penningpolitiskt möte idag. Byggandet av bostäder föll med fjorton procent under årets första tre kvartal och 37% för villor samt 18% för lägenheter i flerbostadshus i jämförelse mellan tredje kvartalet 2022 och 2021 eller 23% totalt.

Stockholmsbörsen återhämtade sig något under tisdagen och OMXS30 gick +0.67%, medan OMXSPI gick +0.60%. Kronan stärks till 10:63 USDSEK och 10:98 EURSEK. Det kan handla om förväntningar på morgondagens besked om Riksbankens räntehöjning, som beslutas idag på förmiddagen och förväntas landa på 0.75 procentenheter, även om en del muntergökar tror att Riksbanken drämmer till med 1.00 procentenheter.
Jag kan tyvärr inte rapportera från räntebeskedet i morgon, då jag är och håller en föreläsning hos En Myndighet (TM) på torsdagsmorgonen, men det kommer väl något om det senare på torsdagen här på bloggen.
I USA gick S&P-500 +1.36% och Nasdaq 100 +1.48%, så det finns lite för Sverige att arbeta ikapp, oräknat valutaeffekterna.
De amerikanska långa räntorna föll, men kronan stärktes alltså även mot euron.
I de asiatiska tidszonerna är det uppåt under morgonen, även om Straits Times är oförändrad på -0.06%. ASX 200 går +0.70%, Hang Seng +0.72%, KOSPI +0.52% och Nikkei 225 +0.61%.

På årets tre första kvartal minskade bostadsbyggandet i form av påbörjade byggen med 14% jämfört med motsvarande period 2021. För villor var minskningen -14.0% och för lägenheter -14.4%. Sett enbart på tredje kvartalet 2022 jämfört med 2021 var minskningen -37.3% för villor och -17.6% för lägenheter eller -22.5% totalt.
Då fortsätter enligt alla uppgifter inbromsningen i oktober och november och vi får väl se hur illa det blir.
Tittar man på rullande fyra kvartal ovan är vi inte nere på dippen efter spekulationsbubblan sprack 2017 än, men det ser värre ut om man tittar på de enskilda kvartalen nedan.

Spiken 2006 är de så kallade Odellplattorna, då man fick subvention om man påbörjade byggandet innan årsskiftet, vilket gjorde att det blev en del plattor lagda. Man ser också att miljonprogrammet framför allt handlade om villamattor, inte de beryktade förorterna – i övrigt är det många centrala och attraktiva bostadsområden med flerbostadshus som också tillhör miljonprogrammet , t ex på Södermalm i Stockholm eller Guldheden i Göteborg. Vi är ännu inte heller i närheten av totalkraschen vid 90-talskrisenoch lägenhetsbyggandet i flerbostadshus de senaste åren har varit rekordhögt.
Dock, i absoluta tal och därmed i absoluta arbetstillfällen är dippen sedan toppen nu nästan lika stor som 1992 – 1993. Vad som skiljer är att det inte pågått lika länge nu och att villor inte drabbats lika hårt i absoluta tal, eftersom det inte byggs i närheten av så många villor längre, som man gjorde inför 90-talskrisen. Längden på dippen är avgörande för arbetstillfällena, då det fortfarande finns redan påbörjade projekt att färdigställa. Det är ca två år mellan påbörjat och färdigställt (undantaget Odellplattorna) och för total utrensning i byggbranschen krävs därför en krasch i nystarterna över två år för full effekt.
Byggmaterialkoncernen Benders varslade härom dagen 100 personer från Benders Byggsystem i Uddevalla, som tillverkar prefabprodukter för t ex flerbostadshus. Samtliga anställda i den delen av verksamheten varslas, vilket talar för ett tvärstopp för nybyggandet. Då bolaget är ett familjeföretag så finns det ingen pressrelease om det hela, i alla fall inte på deras hemsida.

Det finns fortfarande bostäder att färdigställa för byggbranschen, men några nya prefabstommar verkar alltså inte behövas just nu. Successivt kommer de sista jobben vara inom installatörsbranschen, måleri mm som slutför de påbörjade lägenheterna. Statistiken för fjärde kvartalet kan bli brutal.
84 kommentarer
Benders kanske vet något om Cementas framtid?
Inte omöjligt Cementa, eller snarare Heidelberg överväger nerläggning. Det blir dyrt att uppfylla kraven.
Lägre efterfrågan från minskat prefabbyggande och signifikant högre kostnader för insatsvaror.
Det går bra nu.
Ja, det lär ju inte byggas något utan cement.
Träkojor på torpargrund av sten man slitit ur en åkerteg med häst och omsorgsfullt lagda på plats?
Undrar hur många våningar deg blir.
Det svåra framöver blir ju att prioritera kobajset. Ska vi bygga hus med det eller elda med det för att kunna laga mat och hålla oss varma i vinter?
2015 hade vi råd med allt i världen till alla. 2022 tipsar medierna om hur man överlever vintern utan el i en kåta.
https://www.gp.se/ekonomi/levde-ensam-i-en-k%C3%A5ta-i-fyra-%C3%A5r-nu-tipsar-han-om-att-leva-energisn%C3%A5lt-1.85885097
Nu är du negativ. Man murar med lera man brutit ut hemmanet och så slammar man väggarna med lerklining. Lera är keramiskt bruk så det går att mura skorstenar med. Nuförtiden har man råd med glas så eldstaden kan sprida ljus. Och en våning räcker utmärkt när du inte har så mycket ägodelar förutom en m/58 och en m/59.
Du glömde M/60…
Har du köpt ett lager uniformer VillaV och jobbar mot ditt livs affär 🙂
@JOHAN NO 1. Nej gamla m/58 börjar väl bli svåra att få tag i på surplus. Men snart kanske vi får se propaganda affischer där Ebba är klädd i m/58 och leende med rosiga kinder tillreder falukorvsgryta. Med hela regeringen runtom i m/58, leendes och klappandes händer. Som på gamla kinesiska affischer från 60-talet.
Plusgrader inomhus är överskattat.
Om man skulle drista sig till att gissa lite så vore min att vi kommer som nation/samhälle/regering/riksdag mm slakta en hel del historiskt heliga kor de närmaste 0-15 åren!
Mina tankar är att en totalkrasch för byggandet med tappad kompetens gör att på sikt går eventuellt marknaden upp igen eftersom befolkningen ökar och det är inte längre möjligt att bygga nytt. Jo det går att importera arbetskraft från Östeuropa men någon skall leda byggprojekten också.
Om vi lägger ner all tillverkning av cement blir det att bygga i trä, som vi råkar ha gott om. Problemet är bara att all avverkning skall upphöra så att träden kan suga upp tysk CO2 från stenkolseldning.
Det gäller nu för villaägarna att övervintra några år för städerna är sprängfyllda av inflyttning, tydligen är det där jobben skapas och villor är det som återstår när samtliga lägenheter konverterats till madrasshotell med bunk beds och 10-20 personer i varje lägenhet. Man ser mycket singelrum hyras ut på Blocket.
Bilindustrin är körd. Sorry, men pengarna till elbil finns inte och pengarna till bensin/diesel finns inte heller. I Japan är det normalt med 1-2 timmar enkel väg till jobbet och det kommer bli ny norm även i Sverige. Lokal buss till tåget, tåget till stadens central och så anslutningsbuss till arbetsplatsen blir det nya. Går man upp 4-5 på morgonen kan man dock hinna sluta tidigt så man kan vara hemma före 18.00 så man kan läsa läxorna med barnen för den alltmer överbelastade skolan lär inte hinna lära ut något.
Och detta är före Ingves Grande Finale som riksbankschef i morgon där han slutgiltigt stannar den svenska ekonomin. Jag läser många på olika sajter som tycker det är jättebra men jag misstänker att de inte upplevt 70-talet eller 90-talskraschen. En stor del av befolkningen med 2 svenska löner och tjänstebilar kommer att klara detta fint, men andra grupper kommer att utraderas. I synnerhet de som är så kallade gigare. Eller som det hette förr, daglönare.
Här.har du en film med vd frpn benders lars
https://sverigesradio.se/artikel/benders-vd-darfor-stanger-vi-fabriken
Sedan vet jag att många stora byggbolag hyr personel/under entreprenörer så därför behöver man inte varsla utan de förnyar inte deras projekt bara
Många är inte svenska medborgare så kommer inte synas i varsel statistik
Men q1 är då allt kommer börja myllra mer månad för månad då fler och fler projekt färdigställs
Jobba hemifrån! En mycket stor del av jobben idag går göra varifrån som helst bara man har bredband och VPN. Jag sitter själv i skogen i en gammal träkåk uppvärmd med ved men vi har fiber och jag kan arbeta mot hela världen.
Idén om att vi timmar dagligen ska frakta runt vår kropp i en plåtburk är förlegad, dyr, ineffektiv, ålderdomlig och onödig!
Mitt svar hamnade tidigare under fel kommentar.
Jobba hemifrån! En mycket stor del av jobben idag går göra varifrån som helst bara man har bredband och VPN. Jag sitter själv i skogen i en gammal träkåk uppvärmd med ved men vi har fiber och jag kan arbeta mot hela världen.
Idén om att vi timmar dagligen ska frakta runt vår kropp i en plåtburk är förlegad, dyr, ineffektiv, ålderdomlig och onödig!
Mycket stor del av jobben? Jag tror du behöver skaffa dig ett riktigt jobb utanför IT sektorn 🙂
Svar hamnar på fel plats. kör igen:
Både jag och min sambo arbetar utanför IT-sektorn, likaså alla våra kollegor.
Så jag står fast vid att en stor del av alla arbeten inte behöver genomföras efterföljt av att ens kropp har åkt runt i en plåtlåda i två timmar.
Vad nu ett ”riktigt jobb” är ger jag mig inte in i. Skapar man mervärde och får betalt för det så är det ett riktigt jobb.
Definiera “en mycket stor del ” ?
10% , 25% ,50%, 75%?
Jag jobbar hemifrån någon eller några dagar i veckan. Beror på vad som behöver göras.
Jag var ironisk gentemot IT folk som verkar tro att de är guds gåva och viktigast på jorden. Ungefär som regionpolitiker 🙂
Då har jag ca 15-20 min till där jag oftast behövs, beror på trafik om jag åker i en plåtlåda.
Skall jag dela plåtlådan med flera tar det ofta mer än en timme.
Då har jag ca 15-20 min till där jag oftast behövs, beror på trafik om jag åker i en plåtlåda.
Skall jag dela plåtlådan med flera tar det ofta mer än en timme.
Jag drar till med 50%
Jag själv arbetar inom utveckling mot teknisk industri och sambon för ett universitet (utöver vår gårdsverksamhet som är ett ”riktigt jobb” 😉)
Vi är på plats nån dag i veckan också men nya normen måste bli ökat distansarbete, det gick ju utmärkt under pandemin för stora arbetsgrupper så nu får vi inte sjabbla bort det.
50% var nog en överskattning, 45% arbetar inom tjänstesektorn. Låt säga då att 35% av dom uppgifterna går att göra på distans. Det minskar ju om inte annat trycket på centrala bostäder och infrastruktur rätt rejält.
Jag tror 50% är alldeles för mycket. Bara inom vård, omsorg och skola arbetar 25% av arbetskraften. Det är nästan omöjligt för dessa att utföra arbetet hemifrån, utom vissa få adiminstrativa sysslor.
Det är vissa tjänstehjonsarbeten och byråkratjobb som går att distansarbeta på.
Jag har ett arbete liknande ditt (tekniskt) och att arbeta hemma mer än 2-3 dagar är helt omöjligt. Effektiviteten minskar och arbetsuppgifter blir lidande. Samma gäller många av mina kollegor.
Men mitt arbete är väldigt praktiskt inriktat och mycket relaterat till vad andra som har “riktiga jobb” utför för arbete och det behöver kontrolleras, hanteras , projekteras och analyseras on-site, och ofta även förbättras direkt.
Det är naturligtivs anekdotiskt för alla gör inte det jag gör (tur för mig för det betalar bra)
Forskning på universtitet beror nog väldigt mycket på vad man gör.
Men givetvis, skall jag skriva en 30 sidors specifikation behöver jag kanske inte sitta på plats.
Att tro att man kan sitta hemma på heltid är det nog väldigt få arbeten som tillåter. Men om man är hemma en dag i veckan har man sparat 20%, 2 dagar 40% osv osv.
Jag är inte säker på att det var så effektivt under pandemin dock. Det haltade säkert i många arbetsprocesser. Det beror nog väldigt mycket på vad man gjorde.
Att arbeta hemma kräver också mer utrymme än vad många har plats för i tex lägenheter.
Vi har inrett ett gästrum/bibioltek/kontor som gör att det fungerar utmärkt. Det är de dagar vi båda är hemma jag får sitta vid köksbordet 🙂
Inte alla arbetsgivare som tillåter hemarbete. Typ traditionella tillverkningsindustrier.
VVV då är det så dags att dom kommer med i matchen och börjar tillåta det. Vi fick en enorm utveckling av bara farten under pandemin som verkligen kan göra en bättre vardag för så många.
Behov av nya bostäder kan säkert vara sisådär. Om ekonomin går halvbra så räcker existerande bestånd länge. Speciellt eftersom vi har extremt mycket bostadsyta per person sett ur internationellt perspektiv. Har för mig det var mest per person inom EU.
Om SD kör vidare på sin ”återvandring” och om de får med andra på den idéen också så antar jag det blir överlag befolkningsminskning. Har själv svårt att se ”återvandring” implementeras men politiker har väl förut kunna göra mindre begåvade saker så säker de kan säkert köra vidare med sin ”återvandring”.
Bostadsinvesteringar eller investeringar i fastighetsbolag känns ytterst tveksamma under den närmsta tiden för den som vill tjäna pengar. Är ju enorm fallhöjd som kan drivas av flera olika trender.
Vi har mycket bostadsyta i snitt över hela landet, men vi är näst mest trångbodda (efter Italien) i Västeuropa.
Enligt Eurostat så stämmer ditt påstående om att vi är näst mest trångbodda inte. Sverige verkar ligga i typ mitten på upplevd trångboddhet.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Archive:Housing_statistics/sv&oldid=498775
Min tes om att vi har mycket yta per person stöd ju även av denna gamla bloggpost. Ok inte mest men definitivt i toppen.
Att alla vill ha mer kan man ju förstå men det är ju egentligen ingen bostadsbrist i Sverige. Bara massa folk som vill sälja på oss mer bostäder, mer heminredning, mer lån, mer underhåll. So far har de varit framgångsrika med denna ”sanning” om att det är bostadsbrist. Får se hur det går framöver när fler inser att vi inte har denna bostadsbrist som hävdas ofta.
https://cornucopia.se/2012/11/trangboddheten-i-bostadsbristens-sverige/
Blir det SD nya giv – vi löser bostadsbristen genom deportation, rösta på oss och få ett hus?
När SD inser att färre personer innebär färre kunder för alla företag som inriktar sig på svenska marknaden så kanske de tänker om. OM (verkligen om) Sverige skulle minska från 10 miljoner till folkhemmet nivå på 8 miljoner så är det 20% ner. 20% mindre mat för Coop och Ica etc att sälja. Säkert populärt med att stänga 20% av livsmedelsbutikerna och motsvarande när det gäller vårdcentraler osv. Säkert valvinnare! Eller så blir det mest snack och lite verkstad när det gäller återvandring.
Men om priserna på bostäder skulle säkert bli låga om vi skulle ha 20% för mycket bostäder. Trots allt är det tillgång och efterfrågan som till stor del sätter priset.
Hur skall SD minska Sveriges befolkning med 2,5 miljoner människor? Omfattande angrepp med multimegaton kärnvapen mot alla större orter?
På sin höjd kan man deportera några tiotusen till en mycket hög kostnad och troligen bromsar antalet som i framtiden kommer till Sverige.
Alla däremellan kommer gå under jorden men oavsett behöver de någonstans att bo. Ett liv som papperslös i Sverige är för väldigt många ändå bättre än alternativet.
@ riki
Jag skrev OM då det är helt orealistisk siffra. Det är ju ofta användbart att dra ut linjerna lite extra för att se hur det blir och här är det ju som du skriver helt orealistiskt. Jag tror ärligt talat inte att ens tio tusen kommer återvandra då det kommer vara så omständigt och svårt att få till. Visst ett gäng grovt kriminella kanske slängs ut men sen blir det nog inte mer med det.
Jag budar över dig VillaV – jag tror familjer med två heltidsarbetande föräldrar kan hamna i riskgrupp till del.
elpris och räntor har ökat mångdubbelt mer än dom kan kompensera för.
Spontant så känns det som man får en oerhört ineffektivt arbetsplats om folk inte kan kommunicera med varandra. Verkar som det är optimerat kring fel parametrar som typ lägst timlön eller något istället för hur kan helheten bli optimal.
Glömmer aldrig när jag i samtal med en mycket förmögen företagare i utlandet undrade varför han inte byggde kontorslandskap eller outsourcade vissa saker till låglöneländer. Han bara krasst konstaterade att han optimerar på vinsten och inte på enskilda kostnadsposter som bara i förlängning ger sämre vinst. Men han var ju själv ägare och ledare i sin verksamhet så inga stakholders att imponera på i kvartalsrapport och sådant så allt nonsens var inte aktuellt. Efteråt ångrar jag att jag inte köpte aktier i firman då den såklart över senaste 10 åren helt utklassat konkurrensen.
Just språkproblem är en orsak till många arbetsplatsolyckor idag.
Blir nog inte bara arbetsplatsolyckor.
Kan tänka mig att det inte är helt lätt att förklara hur våtrum etc skall utföras på knagglig engelska blandad med teckenspråk. Särskilt inte när nya material kommer. Byggfel och byggfusk känns ju som ett brev på posten om folk inte kan förstå varandra.
Tittar man på arbetsförmedlingens statistik, bara mellan september och oktober har antalet varsel inom bygg dubblerats. Här anar man fler branscher som börjar känna av rådande situation.
https://arbetsformedlingen.se/download/18.18c36bd9184157214f819bd/1668440069627/web_varsel_bransch_2022.xlsx
Ska bli intressant när november är slut och redovisas.
En del branscher går så de är glödheta. SEK har ju tappat i värde och ökat lönsamhet och konkurrenskraft i vissa branscher. Många andra lever ju bra på att sälja produkter med miljövänlig profil pga svensk el som har väldigt lite fossila källor.
Men bygg och de som gör insatsvaror känns som de har motvind. Kanske kan de förbättra sina produkter och effektivisera. Verkar ju vara en otroligt ineffektiv bransch överlag.
Jag tror vi går mot “varselvåg” i tidningarna rätt snart.
Fram tills jul händer aldrig någonting men så fort vi har nytt år och man börjar titta på budget, framtidsutsikter, ordrar och så vidare bör det nog börja varslas en del under 2023.
Budgetar för nästa år läggs nu.
Det finns ingen bostadsbrist i Sverige, så det är bara bra om det byggs mindre nya bostäder. Hellre att naturen får finnas kvar än att fula villamattor tar över.
Folk som väljer att bo i städer har genom sitt val visat att man inte har något emot att ha andra människor tätt inpå sig, så det borde inte vara några problem för villaägare att hyra ut några av rummen till sina medmänniskor som gärna vill bo i samma stad. Så minskar man “bostadsbristen”!
Både jag och min sambo arbetar utanför IT-sektorn, likaså alla våra kollegor.
Så jag står fast vid att en stor del av alla arbeten inte behöver genomföras efterföljt av att ens kropp har åkt runt i en plåtlåda i två timmar.
Vad nu ett ”riktigt jobb” är ger jag mig inte in i. Skapar man mervärde och får betalt för det så är det ett riktigt jobb.
Felpost
Det har väl aldrig tidigare funnits så många deppiga människor i Sverige. Läge att fundera över vad välstånd är, även om steget är långt till Bhutans sätt att mäta BNP.
Jo, det är nog kopplat till missade förväntningar, sociala mediaprestation, konsumtionshets osv osv.
MEn också vad för nyheter som kablas ut i media.
Nyheter som att vi måste ändra på allt i vår livsstil annars går jorden under om 8 år , fler länder blir autokratiska, det är krig här och där och Ryssland är ett militärt hot, elpriserna sticker iväg och inget finns att göra för marknaden tvingar oss och så vidare.
Människor blir deprimerade av att känna hjälplöshet.
Landet Sverige är deppigt – mörkt, temperatur, regn och så vidare en stor del av året.
Det löste vi med stora varma ljusa sköna hus – man hade det bra inomhus.
Nu börjar det så smått eroderas och att sitta i 15 grader inomhus i halvmörker halva året kan väl göra vemsomhelst suicid?
Sen är nog svensken rätt högt skuldsatt jämfört med många länder, i UK had dom väl 30års rak amortering och i USA ändras inte räntan efter att lånet tagits så man bor kvar hur ränteläget ändras. Många andra länder har liknande så att man över två år kan få 3-4ggr dyrare räntekostnad gäller absolut inte överallt.
Nja, om man blir suicid av att sitta i halvmörker i femton grader så hade vi nog inte funnits idag, med tanke på hur svenskarna levt sina liv före industrialismen.
Men det är klart, idag kan säkert vissa bli suicidala om man inte har trendigaste skäggoljan (folk i bostadsrätt på Södermalm) eller kommer att gå back på sitt bolån (folk lite överallt).
Depp får alltid rubriker i media.
I verkligheten så är det mycket mer blandat då det finns de som gör bra affärer numera också. Eller tror ni kaminförsäljare eller solcellssäljare har motvind numera? Eller exportföretag som har papper eller stål som bas. Alla kostnader i SEK men inkomster i USD.
Precis. Låt oss hoppas på en låg SEK relativt USD. 15 SEK per USD är inte orimligt.
Det kommer mycket nu, 3-4ggr räntekostnaden på några år, 5-6ggr högre elpris på några år, stigande arbetslöshet och kraftig inflation.
Det enda som vi kanske slipper den här mandatperioden är högre skatter och fastighetsskatten och det får vi väl vara mycket tacksamma för.
Det kan nog vara på sin plats att tona ned tråd-skadeglädjen en del som ibland letar sig fram. Det finns nog många som börjar hamna i taskigt ekonomiskt läge som läser bloggen för tips och triumfatoriska – “ni får skylla er själva” blir ju bara att hoppa på dom som redan ligger ned. Vi talar mycket om gott uppförande i UA tråden och att vi inte skall ägna oss åt lyteskomik, det känns som liknande bör gälla i ekonomitrådarna.
Här har vi fullt upp med elpriset men daskar Ingves till med 0.75% höjning på redan höga räntor på 4.5% så hade min räntekostnad för förra boendet gått upp med 3.5ggr på ett par år – inte fan hade jag budgeterat för det och nu blev det så att vi flyttade istället.
Bra sagt! Och kanske också tona ned super-negativismen lite grann; världen är inte på väg mot undergång, det finns goda grunder att vara optimistisk, då energi, transport, mat, hus/tomter, kommer bli mycket billigare i framtiden pga tekniska framsteg.
Favoriten att följa här är Tony Seba. Om man inte har sett hans presentationer förut, så rekommenderar jag att börja med “The Great Disruption – Rethinking Energy, Transportation, Food & Agriculture” ( https://www.youtube.com/watch?v=Kj96nxtHdTU ). Bilderna som jämför 5th Avenue i New York år 1900 och år 1913 är helt fantastiska.
Det som har drivit utvecklingen är att vi haft tillgång till billiga fossila bränslen i stor mängd. . De håller på att försvinna genom olika metoder.
85% av världens energiförbrukning är fossil. Det går inte att ersätta dessa med sk förnybara bränslen som du tror.
Vi går mot en energycrunch.
Med denna kommer lägre tillväxt- sämre välfärd och dyrare mat etc.
Tony Seba leder en think tank. De tar några snippets och extrapolerar ad extremum och påstår att det har disruptiva egenskaper. Ja, det kan man ju tro på. Tex att om 8 år har antalet kor halverats i USA eftersom vi kan producera articifiella proteiner som ersätter dessa.
Batterier kostar ingenting. A contrarie visar kostnadsutvecklingen för förnybar sol och landbaserad vindkraft att dessa planar ut nu, likaså batterier.
Han har fått mycket kritik för sitt techno-babble . Att driva en think tank i USA för att få tag på kapital är faktiskt en affärsidee i sig. Vad man säger är inte nödvändigtvis relevant, bara det låter bra.
När jag läser det du skriver Rikki så får man intrycket av att fjärrvärme har framtiden för sig?
Dom bräser restprodukter som inte är ändliga?
“Vi går mot en energycrunch.”
Du har fel, vi är i början av en energirevolution som på sikt kommer leda till mycket billigare energy. Redan i dag är det billigaste sättet att producera el-energi faktiskt SolarPV, följt av vindkraft. Dessa faller också raskt i pris, -9.4%/år och -6.0%/år under åren 2015-2021.
“Tex att om 8 år har antalet kor halverats i USA eftersom vi kan producera articifiella proteiner som ersätter dessa.”
Det han säger är att på samma sätt som det har blivit mycket billigare att framställa insulin via “Precision Fermentation” istället för från djur, så kommer det också att bli billigare att använda PF för att producera mjölkproteiner istället för via mjölk-kor. Tänk på att det i mjölk bara är 3.3% proteiner. Företaget Remilk skall bygga en PF-fabrik i Danmark [1]. På endast 70000 m2 så kommer man få samma årsproduktion som 50 000 kor… gissa vilket som är billigast? Detta kommer att revolutionera hela mjölk industrin, som är väldigt stor. Först kommer B2B som “commodity ingredients” (protein shakes, protein bars, ice cream, milk chocholate, etc.) — detta är 35% av dairy-market och kräver inga förändringar mot konsumenter. En no-brainer att skiftet kommer gå snabbt.
“Batterier kostar ingenting. A contrarie visar kostnadsutvecklingen för förnybar sol och landbaserad vindkraft att dessa planar ut nu, likaså batterier.”
Geopolitiska effekter, t.ex. sanktioner, krig, kan kortsiktigt bromsa denna utvecklingen, men långsiktigt så är det som Seba säger: “cost curves are like gravity”. Och inte kom och säg att det är omöjligt pga Lithium brist eller whatever — det finns många olika typer av batterier och kemier.
“De tar några snippets och extrapolerar ad extremum… Vad man säger är inte nödvändigtvis relevant, bara det låter bra.”
Seba har ett väldigt bra track record — jag började följa vad han sa omkring 2014-2015, och han har träffat väldigt bra med elbilar och bilbatterier. Han har skrivit flera böcker om “technology disruptions”. Det var många som ignorerade honom och tyckte han snakkade gojja när han pratade om SolarPV, El-bilar, batterier, redan för 10 år sedan, men han har ju i stort fått rätt.
[1]
https://www.timesofisrael.com/israels-remilk-to-open-worlds-largest-facility-for-cow-free-milk-in-denmark/
Nu var det ju bloggaren som uppfann ordet bolånetorsk, så ett visst mått av hån ligger nog i bloggens DNA.
Jo, och i viss mån är det väl ok då det får en att inse att systemet vi (jag) är fast i har sina baksidor. Problemet är att vi är många som inte har så stora möjligheter att förändra vår situation, jag själv till exempel skulle gärna flytta till en gård i obygden och därmed bli skuldfri, men med barn som är inkörda i skola med kompisar och allt runtomkring så är det svårt att göra detta, och köpa elbil har vi inte råd med och solceller funkar inte så bra på vårt tak. Men vi har kamin och 10 kbm ved och det tackar jag bloggen och kommentarsfältet för!
Jag sticker ut hakan lite och påstår att en fel som lommenterar här brister något på empati-kontot.
*del som kommenterar*
Tack Johan,
Ja många av oss hade inte mycket till alternativ – visst det är lätt som 40+ att klanka ner på oss ungtuppar, men det finns inga direkta alternativ. Du måste bo någonstans och med 10+ års väntetid i den kommunala hyreskön är inte det ett alternativ.
Vi är många som gärna hade köpt bostäder kring millennieskiftet eller vid senaste finanskrisen, problemet är att vi gick i grundskolan då.
Tycker som alltid hatet är felriktat, känns konstigt att hoppa på medelinkomsttagare när dom bara vill ha någonstans att bo. Systemet och bankerna som faktiskt satte oss här får väldigt lite kritik
* I kommentarsfältet, LW är duktig på att kritisera dom som satte oss här.
På vilket sätt satte systemet/bankerna detta? Jag gissar de inte höll en pistol mot huvudet för att överbelåna sig? Nä de har räknat på en kalkylränta och ni tog en risk utifrån gällande fakta. KALP:en inkluderar inga bilar eller semesterresor, men ligger en bra bit över existensminimum. Brist på empati blir det såklart om vi andra skattebetalare få se till så ni blir skuldsanerade.
+1 många bra tips här men drygt att läsa om påhopp och skryt om hur bra man ordnat för sig, bidrar inte med något.
Ett tips i kylan är innetofflor (jag är iofs kanske sen på bollen) men med dem och en ulltröja går det ganska bra med temperaturer ner mot 15 grader, 17 känns behagligt.
I rummet där man sover kan man ha det rejält svalt, medan man kan ha varmt där man mest är under de vakna timmarna. I köket hjälper ju spisen till en hel del med värmen.
Imorse var det 13 grader innan kaminen var igång…
Och du överlevde och mår bra.
I så fall kan man ju sänka till mindre än 13 för socialbidragstagarna i hyreslägenheter.
Exempel på bristande empati som jag pekande på på ett annat ställe…
Punkt punkt punkt på dig med.
Har du svårigheter att tänka klart?
För övrigt: jag kanske besitter en fantastisk empati, men du saknar förmåga att bedöma den. Eftersom du har bristande empati.
Med ledning av de kommentarer du gör verkar du vara lagd åt det sadistiska hållet. Hela tiden skall andra lida för att du skall må bra.
Vad har socialbidragstagarnas innertemperatur med saken att göra?
Jag vill ge ett tips – jättestor hall med panoramafönster – kallras.
Över ett stor element installerade förra ägaren en fläkt/konvektorpump (ser ut som innedelen på en luft-luft värmepump) som dels blåser ut/roteraer luften från elementet och dels är kopplad till vattenburen värme som värmer upp utluften.
Den gör enorm skillnad men är ju bara en fläkt så låg kostnad att driva.
Som en vän sa: det är inte en mänsklig rättighet att inte ha en ulltröja på sig.
Det är inte en mänsklig rättighet att betala skatt heller.
Måste kommentera ett inlägg av ovan. Jag förstår tanken men det är feltänkt. Är nog bra om vissa (inte minst miljörörelsen) får det klart för sig.
Således VVV skriver att vi inte kan bygga trähus därför att skogen skall stå orörd och fungera som en kolsänka. Men inget kan vara mer fel.
En orörd skog rör sig mot ett stationärt tillstånd där upptag och avgivning av koldioxid tar ut varandra.
För att skogen skall fungera som en effektiv kolsänka måste den således brukas. Motsättningen mellan att lämna skogen orörd och låta den fungera som en kolsänka verkar stora delar av (den s k) miljörörelsen blunda för.
Betydelsen av skogen som kolsänka påverkas också starkt av hur man hanterar den biomassa man kan ta ut ur brukad och växande skog. Om man gör om biomassan till biobränsle och sedan förbränner detta så skickar man tillbaka den sänkta koldioxiden till atmosfären igen.
Det absolut bästa är om man bygger hus av biomassan (virket) då lagrar man in koldioxiden i långlivade depåer. Lite grann som depåer av förhistoriskt kol i fossila kolväten. Även om hus inte beräknas stå i miljontals år.
Så VVV låt oss bruka skogarna och låt oss bygga trähus för klimatets skull.
Inlägg av VVV som jag syftade på.
Visst, så länge som att byggandet sker som en förtätning av redan förstörd mark. Klimatet mår bättre av att vi stoppar överbefolkningen.
Väldigt bra skrivet. Miljömupparna tänker inte riktigt klart alla gånger.
Jag håller med dig @HARR JAN, jag bara återger vad alla miljöfantaster säger, att skogen skall stå orörd och suga i sig koldioxid och att gamla träd duger upp mer koldioxid. Men jag förstår att detta resonemang är lika vetenskapligt som virvla vatten.
Problemet är bara att det verkar som att tung företrädare i EU har köpt detta resonemang. Troligen spelar kontinentaleuropeernas naturromantik in.
Instämmer men det är ju sällan fullt så enkelt som det kan verka, i fallet skogen har vi också en rad funktioner som vi har nytta av om skogen får bli gammal och varierad i form av biologisk mångfald, skydd mot oväder etc, utmaningen är att få ett skogsbruk som både levererar råvara och värnar biologisk mångfald etc.
Håller med. Problemet är att miljörörelsen sällan eller aldrig erkänner några målkonflikter.
Stadsborna bryr sig sällan om naturen, om den inte är inom promenadavstånd.
I sammanhanget vill jag gärna kommentera en debatt i aktuellt i går. Debatten handlade om regeringens neddragning av reduktionsplikten.
Det sades att denna neddragning av reduktionsplikten skulle öka utsläppen av koldioxid i Sverige. Detta är direkt fel.
Som det är i Sverige idag så importerar Sverige huvuddelen av det biobränsle som blandas i bensin och diesel. Siffran 90 procent nämndes tror jag.
Således kommer en minskning av reduktionsplikten leda till minskad import av biobränsle och motsvarande ökning av import av fossilbaserat bränsle. Bägge sorternas bränsle förbränns. Utsläppen av koldioxid blir desamma, (På ett ungefär.)
Vill man få det till att regeringens neddragning av reduktionsplikten medför ökad risk för klimatet får man föra ett mer komplicerat resonemang än det ovan angivna och felaktiga påståendet.
Den bästa politiken i det här fallet vore väl att extremhöja skatterna på bränslen (samt en mindre, men ändå märkbar, ökning av skatten på el), för att minska slöseriet. Så länge som vi har raggarungar som kör runt i epa-traktorer, så har vi en indikator på att det går att höja skatterna!
(Så länge som skatterna sänks minst lika mycket på kapital och arbete)
Den enes död, den andres bröd.
Mitt bröd.