Miljöpartiet och Socialdemokraterna önskar just nu gott nytt år med december månads elräkningar efter att ha lagt ner fyra kärnkraftsreaktorer. Vattenfall har nu publicerat sina fastställda rörliga elpriser för december och de landade på 379% högre än normalt i SE3 Göteborg – Stockholm och 373% i SE4 Malmö – Kalmar. Många rapporterar om elräkningar i december om 100 – 200% upp från november samtidigt som regeringen ger elskatterabatter till Facebook, Amazon och Microsoft. Svensk inflation kommer landa runt 4 – 5% i december enligt tidigare prognos från bloggen och det blir allt mer ohållbart för Riksbanken att inte höja räntan.
Rörliga elpriser från Vattenfall i SE3, utan skatt. Per månad 2020 och normala priser 2014 – 2020 |
Elpriset utan skatter landade på 199.46 öre per kWh hos Vattenfall och SE3 i december. Det är nästan en dubbling mot november, som redan det var mer än en dubbling mot normala priser. Totalt innebär detta nästan fem gånger så högt elpris som normalt, eller 379% upp.
För SE3 blev priset 204.91 öre per kWh och 373% upp mot medelpriserna de föregående sju åren.
Rörliga elpriser från Vattenfall i SE3, utan skatt. Per månad 2020 och normala priser 2014 – 2020 |
Bloggens tidigare prognos att elpriset kommer dra upp prisinflationen enligt KPIF till intervallet 4-5% i årstakt för december ser ut att stå sig. Det ter sig nu mer sannolikt att det hela landar närmare 5% eller rent av över. Det är trots allt inte bara elpriset som ökat i december.
KPIF kommer inte heller falla tillbaka nu i januari då elpriserna består och ska mätas mot januari föregående år, samtidigt som en lång rad företag nu kommer höja sina priser, inklusive IKEA som bloggen avslöjade. Därtill har diesel och bensinpriset ökat ytterligare sedan årsskiftet sedan riksdagen inklusive Moderaterna och Kristdemokraterna röstade igenom ökad så kallad reduktionsplikt.
Svensk officiell KPIF-inflation var redan i november med 3.6% en bra bit utanför Riksbankens så kallade toleransintervall, som bröts redan i oktober. Avvikelsen kommer nu stärkas ytterligare och fortsätta även i januari och antagligen hela våren tills åtminstone vintern är över.
Frågan landar i hur länge Riksbanken kan låtsas som ingenting och vägra höja räntan – i USA ska Federal Reserve höja sin styrränta tre gånger det kommande året, medan Riksbanken fortsätter skylla ifrån sig och låtsas att prisinflationen inte existerar. Hur många månader kan man ignorera att räntan även är utanför toleransintervallet – eller ska man nu gå över till KPIF-XE för att energi inte är något hushållen behöver betala för, samt utöka toleransintervallet?
Någonstans börjar Riksbanken bli rent ut sagt fåniga.
Marknadsräntorna är redan på väg uppåt även i Sverige och ovanpå kraftigt stigande elräkningar för åtminstone villaägarna så rycker räntehöjningarna närmare även för de som har rörliga bolån.
Och tror du att du kommer få 5 – 6% i lönepåslag i vår för att kompensera det senaste årets officiella inflation och fortsätta erhålla reallöneökningar? Gratulerar. Vilka icke-existerande reallöneökningar ska fortsätta driva upp bostadspriserna via låneutrymmet för svenska hushåll?
Miljöpartiet och Socialdemokraterna hälsar i alla fall gott nytt år, där Miljöpartiet tagit på sig äran för att lagt ner nu fyra kärnkreaktorer, vilket i slutändan även kan drabba bolånekollektivet på MP-fästen som Södermalm eller Enskede via höjda räntor på mångmiljonlånen.
Och glöm inte att M+KD+SD i sin klubbade budget höjde skatten på el nu från årsskiftet. Snart på en el(nät)räkning för januari, som du får i februari.
Om S inte vill ta ansvar för situationen så går det bra att avgå som regering. MP insåg varthän det (inte) blåser och hoppade av regeringen för att kunna ducka sitt ansvar och slippa synas i debatten eller behöva svara på journalisters frågor. I slutändan har regeringen det yttersta ansvaret för landet och därmed även den pågående läget, även om de förstås som alltid skyller ifrån sig för det är alltid någon annans fel trots dryga sju år vid regeringsmakten. Tag ansvar eller avgå.
116 kommentarer
Elmarknaden är de facto ett monopol där elbolagen är nöjda med ett högt pris, varför skulle de inte vara det? De håvar ju in vinsterna, att de själva exporterar och då driver upp priset i elområde 3 samt 4 är en betraktelse som de själva och politikerna inte kommenterar så mycket, de kan ju välja att inte exportera, ingen tvingar dem. Intressant är också det faktum att det aldrig verkar vara ett överföringsproblem när det exporteras, se kontrollrummet från område 4 exempelvis.
Det som även är intressant är produktionskostnaden för olika energislag:
Vatttenkraft 18 öre/kWh
Kärnkraft 25 öre/kWh
Vindkraft 50 öre/kWh
Dessa produktionskostnader får man leta rätt mycket för att hitta, så man kan ju inte säga att de har marginal på sin affär vad gäller el.
Elbolagen vill nog helst landa upp priserna på den nuvarande nivån, men med tanke på produktionskostnaden så är det kanske en bra affär för bolagen, men en dålig för företag och individer i landet, regeringen är idioter som hävdar att sett till europa har vi låga elpriser iaf… Vad hjälper det när de med politiska beslut stänger ner planerbar el till förmån för oplanerbar och därigenom driver upp priserna. Det hjälper inte heller att elbolagen inte bygger effekt i område 3 samt 4 som inte är vindkraft.
Flyttade kommentaren från pris till denna, passar bättre här.
Kan de verkligen välja om de vill exportera?
EU tvingar väl medlemsländer att exportera upp till en viss del av vår totala produktion om det finns behov.
Det gick ju bra att sluta exportera/levera till Norge pga stabilitetsproblemen.
Tror det ligger en räv där förvisso. Norge verkar vara mer intresserade att köra iväg sitt överskott till Storbrittanien.
Det kan säkert bli "problem" med överföringarna på fler ställen.
Dina siffror är något missvisande för kärnkraften, då dessa siffror endast tar med driftskostnaderna för kärnkraften och vattenkraften, men hela kostnaden för vindkraften (bygge + driftskostnader).
Ska man titta på ny kraft vinner vindkraften överlägset. 🙂 Det är därför kärnkraften långsamt stängs ner – det är inte lönsamt att varken rusta upp eller bygga nytt.
@ Vertigon, om det var så bra med vindkraft, varför har våra elpriser i så fall gått upp? Kan det vara så att den inte fungerar alltid? Vilket vatten och kärnkraft. vad gäller kostnaderna så finns de i officiella källor väl gömda, men inte som du hävdar.
Vad betyder hela kostnaden för vindkraften? Kan vi inte räkna in kostnaden för andra elproducenter när vindkraften producerar mindre än, låt oss säga 60% installerad effekt? Annars blir väl kostnaden allt från pytteören till oändlighet?
Jag menar inte det i förakt utan för att ge mest relevanta jämförelsen.
Det är ju uppenbart att marknaden inte fungerar enligt marknadsprinciper. Om priset stiger så är det någon som blir utprisad. Vem är det? Ingen. Bara så att producenterna har samma algoritm för inköparna att optimera vinsten så att de inte producerar för mycket och minskar vinsten. Politikerna har satt upp den här situationen, men fattar inte vad de har gjort, utan går på lobbytricken och skyller på… ja vadå? Har inte hittills hört någon rimlig anledning till de höga priserna.
Vem eller vilka blir utprisade?
Svinto: Jag gör kopplingen utbud efterfrågan. Som Wertigon säger sitter Sverige ihop med EU, som har hög efterfrågan och då går priset upp även här. Hade gasen flödat på från Ryssland lär priset varit mer normalt.
Visst kan man leka kartell men jag svårt att tro på att det är så. Vindkraften lär väl få förtur att leverera så surt för den påstådda kartellen att det nu byggs så mycket ny vindkraft liksom.
wertigon:
"Dina siffror är något missvisande för kärnkraften, då dessa siffror endast tar med driftskostnaderna för kärnkraften och vattenkraften, men hela kostnaden för vindkraften (bygge + driftskostnader)."
Sluta trakassera omvärlden med din okunskap.
wertigon:
"Ska man titta på ny kraft vinner vindkraften överlägset. 🙂 "
Måste vara därför Danmark haft ett elpris på 3-3,5kr/kWh i 15 års tid. För vindkraft är sååååå billigt.
Hösten 2017 kostade ett 100% sol- och vindkraftsabonemmang i Tyskland 6kr/kWh. Vad kostar det idag?
Energiskatten är ju fasta 44någonting öre per kWh, men momsen borde ju ge enormt mycket extra inkomster.
Både direkt på de rörliga priserna och successivt på alla bundna priser när elhsndlarna risksäkrar sig och bundet stiger.
Förmätet av Damberg att inte ge en ekonomisk lättnad, det var ju knappast så att pengarna var tvingade i budgeten (M+KD)…
Eller så kan de väl betala av en del av lånen som togs för Coronastödet. Bara de inte går in i valfritt C, MP eller V fläsk. Eller KD M SD S för den delen.
Engångsintökter skall man spendera eller amotera med. Unna sig något, eller minska skulderna.
Sedan till Regeringen och MP samt stöttarna VPK samt C, deras förakt för oss medborgare är totalt, de driver område efter område rätt ner i botten och värst är denna avart till lobby-organisation MP, de har ingenting med miljön att göra, de lever i en alternativ verklighet med alternativa fakta, egentligen borde vi kunna vidarebefordra elfakturorna direkt till dessa politiker-de har ju skapat bristen-då kan få betala för den.
MP måste bort från allt som heter inflytande i samhället.
"Gratulerar. Vilka icke-existerande reallöneökningar ska fortsätta driva upp bostadspriserna via låneutrymmet för svenska hushåll?"
Jag ser framför mig en rätt brutal "sektorrotation" på bostadsmarknaden till följd av detta. Där villor på glesbygd med all annan uppvärmning än typ fjärrvärme faller och lägenheter i attraktiva lägen, typ Söder, stiger i popularitet. Bara för att de är relativt billigare i drift mot villorna.
Om folk i större skala bestämmer sig för att flytta ut från sina villor gör de dessutom det med betydligt högre kontantinsatser i kronor och ören, vilket skulle kunna elda på bostadsrätterna.
Det är mina två cent men så bor jag ju i bostadsrätt också!
Och trenden som går emot att bosätta sig med två hemmaarbetand är vuxna plus barn i en trång modern bostadsrätt utformad med stora sociala ytor (dvs det saknas dörrar att stänga om sig när man har Teams möte)?
Stora bostadsrätter som ersätter villor, möjligen, kan öka i pris eller varför inte två granntvåor där man tar upp en passage mellan :)?
Blev lite kluddigt där. Man bor i villa för man behöver platsen.
De flesta har räknat med räntehöjningar.
Och höjd fastighetsnågonting.
Det senare fördröjs nu eftersom politikerna kan skylla på "marknaden" driver upp elpriserna, vilket ger intäkter till staten i form av moms och Vattenfalls vinst, o herre jisses vilken vinst det blir..
Skulle dessa barnfamiljer tränga in sig i betydligt mindre bostadsrätter, tror inte det. De vet att man behöver utrymmet för att hemmaarbeta
Så det som händer är att konsumptionen förändras, mindre pizza och Netflix snarare än bostadsbyte. Mindre semester, färre renoveringar.
Tåget har nog redan gått vad gäller att sälja sin energidyra villa. De som bor i borätt har redan fattat att det kostar att värma kåken på vintern.
Och som jag skrev på ett annat ställe,för de flesta villor handlar det om max 20000 per år.
En halv semester.
En lyxrenoveringar mindre.
Mindre pizza och Netflix.
Det motsvarar 50 punkter högre boränta på ett 4 MSEK lån.
Eller 100 punkter på 2MSEK.
Det får ingen att paniksälja.
Det går att negera en del av skadan med en braskamin. Den branschen lär ha goda tider framöver.
För första gången typ någonsin är fjärrvärme billigare än bergvärme.
Skulle tro att ordningen är återställd år 2023 med billigare bergvärme kontra fjärrvärme.
Kan tillägga att bergvärme fortfarande är billigare i SE1 och 2 kontra fjärrvärme.
Tror ni har rätt, stora bostadsrätter som ligger centralt kommer att öka i värde då. Väldigt tryck på dessa där värmekostnader via fjärrvärme är minimal jämfört med energislukande villor i småstäder/på landet.
Den långa räntan följer börsen, som troligen justeras nedåt snart.
Den korta räntan följer inflationen. Men spelar mindre roll för den s k bostadsbubblan, timing är allt. Rätt självspelande, går den korta räntan upp så sjunker inflationen. Precis som ökande elpriser ger lägre inflation (på sikt).
Mjau.
Roligt inlägg, speciellt gillade jag humorn i att korta räntan följer inflationen.
Ja den korta räntan följer inflationen upp, och trycker därmed ned den. Ökat elpris trycker ned inflationen (på sikt). Förstår man inte dessa enkla samband så kanske man inte ska klaga på riksbanken. Eller ens uttala sig om framtida inflation. Tack och lov förstår Ingves och grabbarna detta enkla samband. Jag säger inte att en höjning är omöjlig, mest orimlig utifrån vad vi vet.
Ingen funtat människa tror för övrigt på tre höjningar av FED, det säger de för att stilla kritiken.
God morgon Mjau.
Den korta räntan sätts av Riksbanken.
Godmorgon Östergren, ja och riksbanken sätter räntan efter bl a KPIF. Rimligtvis rensar man för att se kärninflationen. Men visst det är inte 1:1. Tror du på hög inflation till hösten? Då bör riksbanken höja redan nu.
Nu ska du får min personliga åsikt.
Centralbankerna i EU har för länge sen kastat in handduken och jag har typ noll tilltro till deras agerande.
FED är däremot väldigt tydliga med vad som väntar.
Sverige har haft noll eller negativ ränta sedan 2014-10-29. Då var KPIF 0.6%
Som du vet är KPIF för november månad 3.6%.
Senast vi hade de nivåerna var september 2008 med KPIF på 3.5%
Reporäntan höjdes då till 4.75%
http://archive.riksbank.se/sv/webbarkiv/Publicerat/Pressmeddelanden/2008/Reporantan-hojs-till-475-procent/index.html
Att KPIF fortsätter upp några månader till är nog troligt. Lagom innan sommaren så tror jag den sjunker tillbaka rejält.
Vi får se vad som händer. Jag tror på en höjning av FED. Nån av oss måste ju ha fel 😉
Meen! Regimtrogna AB, hävdar ju att det beror på att R3 var borta från nätet några dagar.
Då måste det väl vara sant?
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qW75ro/prognosen-hojda-elpriser-efter-stoppet-pa-ringhals-3
Om jag förstår rätt:
1. Nedläggning av kärnkraft påverkar inte elpriset
2. Att det inte blåser för vindkraften påverkar inte elpriset
3. Ett kort stopp i en reaktor påverkar elpriset
Rapporterar AB varje gång det inte blåser också?
För några dagar sedan, dök vindkraftsproduktionen med drygt 4000MW på några timmar. Men den "råkade" AB missa 😉
Måste säga att jag blir nyfiken på svaret på korrelationen mellan punkterna 1 och 3 i Cornucopias inlägg ovan. Hur är det nu, påverkar nedläggningen av kärnkraft inte elpriset för då borde ju rimligen bortfallet av Ringhals inte på något sätt påverka nämnda pris heller?
Vidare förstår jag inte heller hur avsaknaden av vindkraftsel inte skulle påverka priset då det rimligen är ersättning för f.d. kärnkraftsel och, återigen rimligen, är efterfrågan lika stor om inte större än tidigare på el.
Lätt att kolla vad Nordpool hade för prisutveckling. Faktum är att det är en bättre prognos på högtryck (sol och lite vind) än vad du hittar på SMHI eftersom det är Big bucks inblandat och man köper bästa väderleksprognosen som finns.
Naturligtvis påverkar nerläggningen av R3 och R4 prisutvecklingen i SE3 och SE4.
Både genom att produktionen minskas och transmissionskapaciteten till SE3 och SE4 sänks.
Sedan eldar man ljuset i andra ändan genom att bygga ut med fler exportledningar.
Självskadebeteende.
Påhejat av C , jajamensan.
Priserna var konstigt nog lägre när reaktorn stod still. Hände tydligen vid en gynnsam tidpunkt.
Ja, men tänk så mycket lägre de hade blivit med reaktorn i drift 🙂
Fattar inte hur nån kan läsa den där smörjan AB. Det är ju som Sveriges svar på rysk Putin-media.
Vem betalar för ledningarna ut fr Sverige? Staten? Företagen? EU?
/ Magnus
Vem betalar för ledningarna ut fr Sverige? Staten ? Företagen? EU?
Vem betalar för ledningarna ut fr Sverige? Staten ? Företagen? EU?
SvK. Staten alltså.
Ok. ( sorry för alla poster, visste inte att de hade gått fram)
Har EU drivit igenom att länderna ska koppla ihop sig eller har vi velat det själva?
Om ex Sverige inte vill exportera så mycket, hur styrs elen rent praktiskt?
Finns det typ strömbrytare så att man kan koppla ner hur mycket som ska ut?
/ en som inte är så insatt
Nej, vi kan inte välja att sluta exporterahur som helst.
Och eftersom Sverige är placerat i mitten behöver vi transportera el mellan Norge och Finland, Norge till Danmark, till Baltikum, till Tyskland och ibland på andra hållet.
Det belastar det svenska transmissionsnätet eftersom det kör så högt belastat hela tiden vilket begränsar vilken mängd energi som kan överföras och därför får man effektbegränsningar vilket drar upp priserna.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nej håller inte med bloggaren att S ska avgå, låt nu S ta några jobbiga beslut (typ Cementa, gruvtillstånd etc) under de få månader vi har kvar till valet. Finns ingen anledning att kasta ut Sverige i limbo igen och låta politiska tjänstemän förstöra ännu mer. De har ju faktiskt mer makt än en politiker och att då låta dem få fritt spelrum blir bara värre. Glöm inte att vi har 458 myndigheter med tjänstemän som till sista blodsdroppen måste visa att de är oumbärliga. Det är många aktivister som behöver göra sig hörda och visa framfötterna.
Men snälla nån, tror du S tar dessa beslut?
De kommer förhala och skylla på Alliansen 🙂
Ja om de nu tänker sig att förlora valet, då är det ju bra att skylla på de borgliga. Men om de har någon vinnarskalle så borde de städa av dessa frågor nu när inte MPs 4% inte längre bestämmer . Bildar S regering efter valet så sitter de ju med dessa sura frågor iallafall, de kommer att ta chansen att städa undan detta. Blir det för mycket väsen om slutförvaringen så sparkar man Annika utan tvekan.
Det här med att höja lönen med bara 1-2%. Min personliga erfarenhet är att jag alltid nått runt 7-10% i löneförhöjning. Sedan har jag kunnat få upp den ytterliggare genom att byta jobb var fjärde år. Jag jobbar inom mjukvara och där är 1-2% oacceptabelt.
Månadslön på 200lax för att blåsa bubblor i kaffet och pilla lite med IP-settings?
Japp; Med samma löneutveckling hade jag idag haft drygt 180tkr i månadslön. Är inte ens i närheten.
Hade möjligtvis tvåsiffrig påslag de första åren, men sedan planade det ut.
Lönepåslagen för firmans totala lönepott kanske ligger på 3%. Det brukar dock betyda att vi som bara har några år till pension får mindre, medan relativt nyanställda kan åtnjuta tvåsiffrigt.
Men bara att ta av hatten och gratulera H Valdemar. Well done
Visst funkar det för dig! Se till en person i 20-30-årsåldern på en fabrik som tjänar 25-30kkr och får endast fackets 1,5-3% höjning, utan i princip möjlighet till egen förhandling. För dem är löneförhandlingarna "solidariska", kolla med Chief Karlsson.
Hört att det även funkar för Carl XVI Gustaf.
God fortsättning!
Vem vet vi kanske får -räntor, spelar ju ingen roll varifrån pengarna kommer så länge vi har pengar. Vem behöver jobba om lönen inte räcker till hyran man kan ju gå runt på bidrag.
1. Mer vindkraft hade räddat elpriset och vi hade haft låga elpriser
2. Mer kärnkraft hade inte gjort någon skillnad på elpriset
3. Mindre kärnkraft i form av snabbstoppad reaktorn leder till höjt elpris
4. Det är Putins fel
5. Det är Trumps fel
6. Det är alliansens fel
7. Håll snattran och betala skatten, Alice puttar för en birdie!
Låt de höjda priserna på el samt bränsle bli den perfekta storm som för lång tid kommer hålla de rödgrön borta från all politisk makt.
För att det skall bli så behöver man som väljare redan kräva besked av oppositionen nu, inte i höst. För de verkar ungefär lika bortkomna.
If there is one lesson you can take from the last two years, it's that humans love being ruled and told what's good for them.
Det är bra med höga el och bränslepriser. Vi drar ner på konsumtionen och räddar planeten. Detta kommer folk köpa och rösta på.
Kommer förstås inte att få 5% i lönepåslag, men däremot +10% pensionspåslag om man får tro track record de senaste åren. Bättre att gå i pension än att fortsätta att producera. Vad kan gå fel?
De höga elpriserna drabbar ju främst självägande kulaker på landet och vinsten går i huvudsak till statsägda Vattenfall.
Så man kanske bara ska se det som lite fördelningspolitik?
Rickard vindkraftens effektivitet.
Slutet av 2020 hade vi 10 GW vind och det hade tillkommit 357 nya vindkraftverk med 1,4 GW under året. Det gav totalt 27,5 TWh.
Idag har vi 8 ggr fler vindkraftverk än 2002 men de producerar 60 ggr mer el. Ett genomsnittligt nytt vindkraftverk producerar över 90% av årets alla timmar minst på sommaren och mest på vintern. Ny vindkraft levererar ca 40% av sin toppeffekt på årsbasis.
Svenska rekordet sattes 211216 med 0,2 TWh motsvarande ca 80% av effekten hos de ca 4500 vindkraftverken.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nu måste jag ifrågasätta (igen).
Om vi i slutet av 2020 hade 10 GW vindkraft och den på årsbasis levererar 40%, så hade vi väl knappast 10 GW? Snarare 4 GW om vi nu ska vara lite petiga.
JH det är den teoretiska effekten. Det är brukligt.
Jag kan vara elak och citera strålsäkerhetsmyndigheten om en annan energikälla:" Verkningsgraden vid en kärnreaktor är cirka 35 procent, vilket innebär att den termiska effekten måste vara ungefär tre gånger så hög som den önskade elektriska effekten. Exempel: En reaktor med en värmeeffekt på 2 000 MW omvandlas i turbingeneratorn till en eleffekt på cirka 700 MW."
Det finns drygt 2 000 vattenkraftverk i Sverige med en total installerad effekt på cirka 16 200 Megawatt. Den svenska vattenkraften är utbyggd så att den under ett år med normal vattentillrinning producerar omkring 65 TWh el. Om de kunde köras på full effekt hela året motsvarar det 142 TWh dvs 46%.
Över 40% gäller de nya vindkraftverken äldre har 30%.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kom igen Nanotec! Det är t.o.m. under din värdighet jämföra termisk verkningsgrad med det faktum att ett vindkraftverk inte fungerar när det inte blåser. Jag tror jag tappar tron för människan helt.
Nanotec kan väl kommentera detta inlägget:
https://cornucopia.cornubot.se/2022/01/havsbaserad-vindkraft-olonsam-far-236.html
@Cornu: Bara om du kan prata lite om Olkiluoto 3. 🙂
Allt är dyrt vid worst case comparisons…
Om man ändå kunde reglera tillströmningen av luft till vindturbinerna på samma sätt som man kan reglera tillströmningen av vatten till vattenturbinerna.
Olle det var ett skämt med fissionens verkningsgrad, men jag är lite trött på att man inte förstår hur vindkraft fungerar. Ta till dig det andra.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec
Tror faktiskt alla förstår hur vindkraften fungerar. Vind = kraft.
Nu brukar ju inte reaktorerna redovisas med termisk effekt, utan med producerad elektrisk effekt. De flesta reaktorer ligger mellan 1000-1200MW elektrisk effekt. Att de dessutom producerar 4000MW termisk effekt är ju ingen nackdel, utan snarare en outnyttjad fördel.
Cornucopia?
Orkar inte läsa de 85 kommentarerna, men jag har här skrivit om den landbaserade vindkraften. Den havsbaserade ligger många år efter i utveckling. Finns alltid dåliga exempel. Vi har några svenska havsbaserade planerade till 2025-26 på drygt 5 TWh. 2027 23-24 TWh och sedan ökar det. Vattenfall kommer med sin första svenska tidigast 2028. Sverige ligger långt efter andra länder när det gäller havsbaserad vind. I Europa är Storbritannien störst med 42% ungefär motsvarande Sveriges landbaserade sedan Tyskland med 31% Belgien 9% Danmark 7% och alla övriga 1% tillsammans.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Den havsbaserade kräver dubbelt så höga garanterade priser som kärnkraften i Storbritannien, och då är UK ledande på havsbaserad vindkraft.
Jag tror vi kan stänga debatten om havsbaserad vindkraft vs kärnkraft där.
Cornucopia? nej du kommer förmodligen höra mycket om havsbasera vindkraft de närmaste åren. Men mest från andra än mig.
Om du vill kan jag sluta kommentera här.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hur är det möjligt att wertigon och nanotec kan vara i samma rum samtidigt? Är som att Bruce Wayne och Batman skulle vara det.
Havsbaserad vindkraft är inte billigar än landbaserad kärnkraft.
Dessutom är det så att båda systemen tjänar på utökad installation, men den havsbaserade har kommit längre och har inte lika mycket effektiviseringar framför sig.
OL3 kostar kärnkraftsägaren ca 65 mdr, resten av kostnaden får entreprenören stå för att de inte kunde sköta projektet korrekt.
Nästa OL4 blir naturligtvis billigare, eftersom byggtiden blir förkortad då konstruktionen redan är godkänd och därmed går allt mycket fortare och blir billigare. Det är visat entydigt att orsaken till att kärnkraft i väst är dyr beror på att det är något som inte sker så ofta.
Det har byggts kärnreaktorer i många andra länder utanför EU och USA för helt andra kostnader. Och det är också visat att det är inte löneskillnader som gör skillnaden.
För varje reaktorbygge blir de billigare. Och då har inte havsbaserad vindkraft en chans.
För kärnkraften ger el 90+ av tiden. Vindkraften behöver kompletteras med dyr reglerkraft.
Sorry Nano, men jag vill veta var du sett siffrorna. 347 och 1,4 känner jag igen.
Men 40%?
Jag köper inte det på så små verk som 4Mw i snitt.
Men jag kan tänka mig att vindkartläggningar och förbättrad underhåll leder till bättre kapacitetsfaktor.
Jag skall också skämta.
Teoretisk verkningsgrad för ett kokar vatten kärnkraftverk är ungefär 30-33% beroende på var det är beläget, bort går ungefär 2-3% av effekten för internförbrukning.
Ett vindkraftverk har en teoretisk max verkningsgrad på 59%(jag har tom härlett den en gång i tiden men lyckligtvis glömt hur)
Med den logiken är alltså vindkraft dubbelt så bra 🙂
PS det finns inga nämnvärda större havsbaserad parker i drift förrän slutet av 20 talet och då enbart om SvK betalar för landanachluss.
Rickard googlade lite och hittade svenskt färskt Vindkraftsnyheter 20211222:
" Ny vindkraft levererar på årsbasis i snitt cirka 40 procent av sin effekt.
– Vindkraften levererar varje dag ungefär det som marknaden förväntar sig. Sverige har mycket goda förutsättningar för vindkraft. Vi har många bra vindlägen. Det blåser i princip alltid, även om det sällan gör det för fullt i hela landet samtidigt, säger Daniel Kulin.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Rickard 2027 Västvind vindkraftspark 4-4,5 TWh Eolus vind eller Mareld 12 TWh Freja Offshore är väl ganska stora?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec:
För att jämföra måste vi tala samma språk.
Verkningsgraden är hur mycket av energin som kan tas tillvara. Alltså exergi.
Kärnkraften ligger på c:a 35%.
Ska vi vara elaka där, så använder vi nog förhållandevis lite av den vind som finns att tillgå. Verkningsgraden på generatorn spelar ju mindre roll om den inte kan tillgodogöra sig allt bränsle.
Blir lite dumt att jämföra så, inte sant?
Det jag syftade på att att kärnkraftsverket genererar sin utlovade effekt i stort sett hela tiden, men vindkraftenvarierar mellan 1-100%.
Nanotec: Har du sett statistiken för olika kraftslag från Svk? Jag tycker vindkraften är allt annat än stabil. Som tur balanserar väl vattenkraften och då kärnkraften med.
Västvind har samråd nu. Det betyder tillstånd. Under 2024. Byggstart 2025tidigast.
2-3 års byggnation. Sedan infasning 2028 tidigast.
Mareld hittar jag ännu mindre på, har de ens passerar samrådet?
Så eftersom man stängde Ringhals några år för tidigt får vi i SE3 och SE4 betala för att S skulle hålla MP nöjda. Svinja.
Med nuvarande elpriser skulle det vara lönsamt med Lorenz Tovatt i en hamsterbur och en generator.
40%, uppgifter från intresseorganisationen. Man kan ju fundera på hur realistiska de är.
Har du inga andra än rena propagandasiffror från en heltidsanställd kommunikatör.
Alltså, jag ifrågasätter inte 40%.
Det är relativt små verk, a 4MW och 40% som låter otroligt. Så bra har inte verken blivit.
När de blir högre så ökar både CF och effekt, och ett verk på 10MW är inte dubbelt så dyrt som 2×5.
Så skall det byggas, skall det byggas till havs, stort och där det inte stör totalförsvaret.
Skulle det senare inte gå, då får vi bygga kärnkraft istället.
Svensk frihet, demokrati och öppenhet kan vi aldrig kompromissa med.
Även om MP har antytt att demokratin kan behöva pausas för att genomföra förändringar samhället. För V är det ju en icke fråga.
Rickard ditt något yviga svar betyder nog att du sett att jag inte hittade på de 40 %.
Sedan utgår jag från att den starka regeringen kommer lyckas att korta tillståndsprocesserna för också havsbaserad vindkraft. Vi får se snart.
I egenskap av att ha gjort lumpen under kalla kriget är jag som alla med samma bakgrund expert på försvaret. Anser att mer pengar behöver anslås så snart som möjligt. Putin är ett hot. "vi har alltid övat här, ska vi ändra all dokumentation tar det lång tid och vi har inte råd" Hur kan Danmark bygga?
Borde gå enklare att bygga höga torn till havs av transportskäl när erfarenhet och tillverkning av komponenter i hamn, varv.
Står kvar vid uppfattningen att idag vindkraft på landbacken är snabbast och billigast för att snabbt få mer el i Sverige. Samt att havsbaserat kommer bli billigare än idag med lite volym och väte.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec
Är du ingenjör med inriktning mot det du talar om?
JH SWECO gjorde en bedömning av hur mycket vindkraft vi kan bygga i vårt territorialhav och kom fram till 3000 TWh. Nu finns restriktioner så det går nog inte och det är ändå så där 20 ggr mer än dagens elbehov.
Vänliga hälsningar
_Nanotec
Östergren jag är ingenjör. Jobbat länge med telecom, suttit i styrelsen för en mindre eldistributör. Läste teknisk fysik vet alltså lite om fission men mer intresserad av utvecklingen av fusion, etablering av verksamheter utanför jorden och andra spännande utvecklingsområden. Anser klimatet viktigt och att vi satsar för lite på att rätta till det. Investerar mest inom företag med anknytning till energi. Hade tidigare en hel del vind men tyckte det området blivit etablerat inte behövde mitt ekonomiska stöd och har nu obetydligt där. Konstaterar att många här inte inser varför vind idag betyder mycket för vår el och varför företag satsar på vind och inte fission.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec
Är faktiskt helt övertygad om att de som hänger på den här fritidsgården inser att vindkraften betyder mycket för vår el (både positivt och negativt).
Eric S jag ser en del på statistiken för olika energislag. Vattenkraft är vår viktigaste energikälla och balanserar än bra vind. Anser inte kortvariga svängningar i elpriser som något stort problem. Inser att fossilgasen ställer till det med ekonomin för många här. Det vill säga att dagens genomsnittliga elpris är högt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Östergren du har rätt. Och det är därför jag anser att summan av positivt och negativt behöver belysas och det är väl ganska klart att jag tillhör den positiva sidan.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec:
Sweco är inte direkt opartiska i ämnet. Självklart vill de sälja tjänster och räknar då med glädjekalkylatorn.
Frågan är om de tagit höjd för den reaktiva effekten det skulle tillföra?
Enligt verkligheten är 20% en brytgräns för när ett elsystem hamnar i obalans, vilket du säkert vet om.
"nej du kommer förmodligen höra mycket om havsbasera vindkraft de närmaste åren. "
Om hur svindyr den är och att 500 miljrader i subventioner i Sverige måste tas från biståndsbudgeten.
Nanotec: Jag tycker det är fullständig berg- och dalbana i leveranser från vindkraften. Hur mår elnätet av det funderar jag på. Skönt med vattenkraften minst sagt.
Jag kan rekommendera en rapport från WSP som beskriver krisen i framtidrns Svenska elnät.
Massiv lagring beskrivs som en lösning. Det är därför jag tjatar om vem som ska bekosta denna lagring. Jag säger vindkraftens ägare eftersom endast vindkraft utan lagring, och då stabiliseringen det ger, är ofullständig och parasiterande.
Min åsikt så klart. Jag kan ha helt fel eftersom jag är outbildad i ämnet.
Det är fantastiskt att Sveriges regering kan påverka EU och världspriset på fossila bränslen så mycket, att det blev snordyrt med kol- och gaskraft. Om det är sant då är ju Sverige betydligt mer inflytelserikt än det verkar. OJ!
För den som inte förstått det, så pågår det en energikris inom EU -> EU suger energi varsomhelst de kan -> Riiiiiktigt högt elpris. Nej, Ringhals hade varit en droppe i havet mot hela EUs elmarknad. Priserna hade varit 5-10 öre lägre med Ringhals 1 och 2 igång.
Mycket möjligt, men samtidigt hade Ringhals 1 och 2 givit goda intäkter för ägarna, varav statens andel kunde använts till att sänka elskatten.
Nej, det är sant. 5-10 öre är inte speciellt mycket.
Men det är ju inte hela sanningen.
Tyskland har lagt ned kärnkraft motsvarande 130 TWh sedan 2011. Lägger man till det och räknar om till ryska gaspriser och iblandkraften som numera ersätter detta blir det lite mer pengar.
Ber att få rätta till min kommentar ovan, krisen är global.
https://www.youtube.com/watch?v=n0GT-oZD8nc
I korthet – Kina failade på kolfronten, vilket gör att de börjat suga Rysslands gas och USAs gas, vilket gör att det blir mindre till EU, vilket gör att EU höjer energipriserna, vilket leder till ökad efterfrågan för kol och olja, vilket leder till höjda priser för kol och olja, vilket…
Suger som FAAAAAN. Men är det verkligen Sveriges regering som har hela ansvaret för din elräkning?
Gud vad jag önskar att det sker ett genombrott för fusionskraft så att vi kan börja bygga något som kan kallas solkraftverk. Ordet kärnkraftverk låter för läskigt för gemene obildad svensk.
Viktor utvecklingen för fusion där vi har lokala små solar har gått snabbt framåt de senaste åren. Det är många av våra rikaste multimiljardärer som har intresse i ett antal företag som valt lite olika teknik.
I väntan på dessa genombrott kommer solkraftverk som nyttjar vår närmaste kontinuerliga fusion. Solceller på vattenmagasin och som tak och väggar på nybyggnation blir nog stort.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tror du seriöst att miljörörelsen kommer acceptera fusionskraft?
Hela rörelsen är byggd på askes, flaggelanteri och avlat, inget utrymme finns för konstruktiva realistiska lösningar.
Fusionskraft kommer bli miljörörelsens främsta hot mot mänskligheten.
@Peter +1
Fusion är ju dock något naturligt och majoriteten älskar att vistas halvnaken framför en öppen fusionsreaktion på sommaren.
Numera vet väl folk att solstrålningen orsakar cancer iofs.
Det gör fett, röka och kröka också.
Jag skall seriöst fundera på att sätta upp mina egna kvantmekaniska fusionsrelaterade fotonabsorbenter.
Det är inte bara tonårspojkar som blir exciterade på stranden av solens inverkan på exponerade ytor vilket frigör nyttig energi.
Det har gått ner så mycket i pris senaste fem åren att det är löjligt, trots att installationerna numera inte görs av DIYare som klättrar livsfarligt på taken och hänger upp paneler.
Rickard De fusionsrelaterade kvantmekaniska fotonabsorbenterna kommer fortsatt att bli billigare med volym, som annat. Kan komma att ge mer omfattande energi till världen än någon annan energikälla när robotar kan montera det mesta. Arbetskraft är dyrt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nej, de har planat ut i pris nu.
Övriga kostnader i installationen kommer bli dyrare.
Robotar som du tänker dig är disruptivt och betyder nog att vi kan skriva här i kommentarsfältet på heltid 🙂
Får hoppas att det innebär medborgarlön…
Liten intressant sak som pga energipriser kommer påverka inflationen just med en spin-off effekt
En kund till mig som tillverkar glas för fönster bilglas osv har en stor ugn som givetvis värms upp från el
Deras elräkning ( och detta är en stor aktör) var i nov 900000 tkr kr högre än förra året och då är det inte ens december priserna
De sa ” hur skall vi hinna ta ut högre pris mot våra
Kunder på denna korta tiden) det är omöjligt
Dvs när du byter glasruta på bilen mm kommer även det priset gå upp, precis som rätt
Mycket som kommer från tillverkning
Många har inte hunnit höja sina priser än så det finns avtal skrivna med kunderna och bekräftade orders sedan tidigare som man måste följa
Att riksbanken tror att detta är ”övergående” knappast, skulle energipriser gå ned lär det inte gå lika snabbt att man sänker priset igen
Väntar med spänning vad riksbanken kommer säg för över 4% är inflationen 100% garanterat
Håller i popkornen för inges ursäkter
Enligt Omni så är det enligt följande:
"Experter räknar med högre elpriser än tidigare år under resten av vintern, skriver SvD Näringsliv.
En anledning är att elpriserna både förra och förrförra året var ovanligt låga, uppger Energimyndighetens analytiker Jennie Nyberg."
Så enkelt är det: Låga priser 2020 och 2021 har lett till dessa nuvarande priser – Suck…
Om man jämför 2020 med tidigare år så hade 2020 extremt låga priser, 2021 hade däremot även jämfört med tidigare år höga priser och om man jämför 2021 med 2020 så är det löjliga ändringar.
2020 års priser är inte hållbara heller, vi måste komma ihåg att för att el ska finnas så måste alla i kedjan tjäna pengar på det.
Det måste löna sig att bygga kraftverk, elnät, underhåll drift etc.
LCOE på de flesta kraftslag verkar ligga runt 30-40 öre/kWh så ett elpris på börsen under detta medför att det inte lönar sig att bygga givet rimliga avkastningskrav.
Visst om man går till centralstyrd investering med 100% skattefinansiering och i företag som inte ska tjäna pengar så kan det investeras ändå.
Eran med extremt låga elpriser vi har haft de senaste 20 åren är helt enkelt över. Den drevs av följderna från finanskrisen och en kris i energiintensiv industri i Sverige med stor utslagning därav lägre priser.
Men tror ni inte på något sätt att det kommer ske anpassningar från hushållen och företagen? Tror ni alla bara kommer stirra på sina elräkningar och knyta näven i fickan och mumla några svordomar? Det tror inte jag… Solcellsanläggningar kommer ploppa upp på fler och fler ställen. Ofta med tillhörande batterier, genom att använda batterierna smart kan effekttoppar kapas och vi använder vår el mer effektivt. Givetvis löser detta inte allt men som ett exempel på att utvecklingen inte står still som en del här tycks tro..
Anpassningar kommer att ske, dock är ju inte solceller någon succé en kall vinterdag med höga elpriser.
Eh, de är rätt okej i söderläge en kall vinterdag om man har en saftig anläggning. Värre är det en mulen vinterdag.
Jo, det tror jag alla fattar, slarvigt skrivet av mig.
Hur mycket producerade du under december?
En av kommentatorerna hade dragit in 50 spänn så det kan ju inte varit någon vidare månad för solceller?
Nä ger ju inte supermycket på vintern men jag tycker batteriutvecklingen är intressant. Valde själv ett 5 kWh batteri, går att få max 30 av anläggningen om man bygger ut den max. 5 kWh är ju ingenting egentligen men ska bli intressant att se hur det fungerar men att tex ladda upp det på natten och sen använda det under peakhours.
Fast även under höst och vår, framför allt vår kommer det vara kallt, kanske mer sol än mid vintern (åtminstone i kustnära SE3 /4) och solcellerna producerar.
Dessutom, sommartid kommer det blåsa mindre, och torrsomrar kommer elpriserna gå upp.
Och framför allt, EU är beroende av fossil energi för elproduktion närmaste 10 åren.
Därför kommer elpriserna vara högre än tidigare.
Nä, för min del är december inget att ha oavsett väder då jag bor i skogen och har mina paneler åt öster. Förmiddagssolen orkar inte över träden. De dagar det varit sol har jag producerat 1-2 kWh om dagen. Sett till de priserna och timmätning var det ju iaf typ 5-10:- SEK per dag.
Igår producerade jag 1.7 kWh ser jag.
Februari blir dock mycket bättre och när jag har utökat min solanläggning först x2 och när ladans tak är byggt x3 kommer det bli en produktion på runt 30-50 kWh om dagen i februari om det inte ligger snö vilket det gjorde första halvan av februari förra året.
Kanske kommer februari ge runt 300 kWh när allt är utbyggt fullt ut och 200 kWh redan i år om jag hinner få installationen av dubblingen. Sedan med Dela vattnet kommer jag framöver i princip endast betala för el nattetid till låg nattaxa.
Ska skriva ett blogginlägg om det där.
Tack för infon från er alla, blir intressant med blogginlägget.
Känns så bra att min pelletspanna precis har dött för elräkningen, så systemet kör enbart på el och förbrukar 150 kwh /dag nu. nya delar är förhoppningsvis här i början-mitten på nästa vecka men arghghhh. Jaja, det var dyrare elpris i december än nu iaf.