Guldpriset stiger kraftigt på gårdagens besked om skenande amerikansk inflation, den högsta sedan 1990. Den svenska kronan försvagas och dollarn stärks av detta. I de asiatiska tidszonerna är det blandat på börserna. Detaljer, massa text och grafer i en utökad morgonrapport nedan.
Kraftigt upp |
Stockholmsbörsen fortsätter att vara oförändrad, vilket får mig att misstänka att det är något fel på min feed, men skit samma. Ingen gillar en fegis. OMXSPI +0.00% och OMXS30 +0.18%.
I USA föll S&P-500 med -0.82% och Nasdaq 100 med -1.44% på beskedet om den amerikanska KPI-inflationen, som rimligtvis höjer avkastningskraven på aktiemarknaden.
Amerikansk KPI sedan 1950. Grå staplar är recessioner. Data: FRED |
Amerikansk KPI steg 0.9 procentenheter i oktober och landade säsongsjusterat på hela 6.24%.
Detta är den högsta amerikanska inflationen sedan 1990.
Det innebär förstås stigande förväntningar på höjda räntor och ökade avkastningskrav på såväl aktiemarknaden som obligationer.
Dollarn stärktes något motsägelsefullt mot kronan och USDSEK ligger på 8:71 och den högsta växelkursen på några dagar, men det kan bero på att de amerikanska marknadsräntorna steg ordentligt på beskedet, samt förväntningar på höjd amerikansk styrränta från Federal Resreve. 2-åringen steg från 0.41% till 0.51% och 10-åringen från 1.46% till 1.56%, men vi pratar alltså ändå om rejält negativa realräntor i USA.
Guldpriset drog också och hittas just nu på 1852 USD per troy ounce, efter att initialt skenat till 1866.
Översatt till svenska kronor är detta 519:- SEK per gram och det högsta guldpriset på knappt ett år.
Guldpriset i SEK per gram senaste året. Källa: Liberty Silver (annonsör på bloggen), återpublicerat med tillstånd |
Kronan tappade även mot euron och EURSEK ligger nu på 10:-.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat. ASX 200 -0.57%, Hang Seng +0.51%, KOSPI -0.27%, Nikkei 225 +0.59% och Straits Times +0.13%.
Det amerikanska digitala sedelpressandet från Federal Reserve och massiva grovt räknat femtioprocentiga statliga budgetunderskottet börjar alltså spilla över även på prisinflation och inte bara på tillgångsinflation. Bakom ligger dock energipriserna, som stigit 30% på ett år i USA, och därmed kan anses vara externt och kan ignoreras. Även USA ser ut att vara på väg in i en energikris, som allt mer riskerar att vara global.
Frågan är när även Sverige kommer följa det amerikanska modet och 1990 hör av sig och frågar om den kan få tillbaka sin inflation, som var 10.5% i Sverige det året?
Avslutar väl med lite amerikanskt flaggviftande, här flaggan på Trump Tower New York |
20 kommentarer
Gällande pandemin och förvaltningen under tiden är avsaknaden av guldköp det jag minst förstår att jag inte gjorde.
Stimulanserna var ju enligt uppgift sex ggr större än under finanskrisen, för åtgärder mor ett förkylningsvirus.
Just guld är ingen vidare investering, varken nu eller i framtiden.
Det är lätt att vara efterklok. Det var först här på bloggen några månader? efter härdsmältan jag förstod magnituden av QE-stimulanserna. Tack Cornu!
Guld är bra i jämförelse mot fiatvalutorna. I en sådan jämförelse vinner de stort. Dock som investering i form av avkastning eller uppgång i värdepapper, då är guld inte bra.
Biden visar verkligen upp vad han kan, mindre än ett år och han har helt förstört ekonomin, starkt jobbat!
QE började efter finanskrisen -08, så jag tror inte Biden riktigt kan skyllas för allt elände…
Biden verkar förvisso helt borta i nattmössan, men vilken president hade agerat annorlunda? QE har ju pågått oavbrutet sedan 2008(minst).
Ja Biden fortsätter tyvärr den trista trenden som började med W Bush, med exponentiellt ökande underskott i kassan. Även Trump deltog i detta, kommer inte gå att räta upp skutan innan den gått på grund.
Alla US presidenter verkar ha som enda mål att dubbla statsskulden under sin tid vid makten. Biden är väl rädd för att han skall trilla av pinn när som helst så han ligger verkligen i för att hinna med denna hans enda stora uppgift!
Det är inte Biden som ansvarar för QE, det är amerikanska centralbanken (FED) som gör det. Stimulanspaketet med medföljande ytterligare enorma budgetunderskott är dock Bidens ansvar.
Kredit bluffen fortsätter, vänta tills vi har över 3% i inflation Ingves ” vi bedömer att det är tillfälligt” och fortsätter köpa obligationer ( för att räntan inte ska sticka i väg och spräcka denna älskade korrupta kredit bubbla
Vad händer men Svenska bostadslåneräntorna och Svenska bostadsmarknaden om vi får 10% inflation nästa år?
Eller om det blir kanske mer rimliga 5 % inflation nästa år, kommer riksbanken ignorera detta och ligga kvar på samma räntenivå och "the party is going on" som vanligt.
Riksbankscheferna runt om gör allt för att snacka ner inflationen.
Det är ingen pandemi. Bara en lätt förkylning typ.
Den stora frågan blir snarare vad som händer i lönerörelsen för 2023 vilket är nästa gång som de stora aktörerna ska göra upp. Den uppgörelsen, som kommer präglas av inflationen under 2022, är det som kommer att avgöra det hela. Får vi en löneinflationsspiral, då blir det tufft.
Samtidigt tror jag många centralbanker välkomnar en högre inflation. Det är det enda sättet vi kan tygla den stora skuldsättningen på. Vi lever idag på skuld och betalar bara räntorna vilket på sikt är ohållbart. Det vet världens centralbanker. Därav tror jag inte att RB kommer höja räntan nämnvärt, oavsett vad inflationssiffrorna blir.
Ekonomierna är i överhettning, ändå ska vi ha ett stimulanspaket i Europa för att "få hjulen i rullning". Är det någon som kan förklara?
Det gäller att smida medan järnet är varmt, det är förklaringen.
Sakligt beror det på den höga population i mañanaländerna och ett Tyskland med djupa skuldkänslor. Lite också att EU inte vill framstå som svagare än USA, vi kan minsann lägga in överväxeln här också. Istället för besvärliga strukturreformer, som Frankrikes försök till pensionsreform.
Weimar Republic 2.0 alla kan stanna hemma med Covid ersättning, pappa staten tar hand om dig….
Helt korrekt Peter! Bara att invänta slutresultatet som vid "Weimar Republic", krig eller ej
XAU/SEK https://tvc-invdn-com.investing.com/data/tvc_604e917d093a0bad05e7f24576c03ce3.png
Vecko: https://tvc-invdn-com.investing.com/data/tvc_89bd13e7dcf39191877eb3efa7a7a123.png