Ordinarie börsrapport utgår (men följer kort nederst) för lite liverapportering om elpriset. Det är utfärdat en kulingvarning på västkusten och inte ens redaktionsmedlemmarna har lust att gå ut i det horisontella regnet. Inte ens med dessa vindar har Sverige normala elpriser, utan elpriset ligger på 92 öre per kWh i SE3 och SE och kommer stiga till 93 öre efter 09:00. Då är det ändå tio plusgrader ute.
Inte ens med kulingvindar kan dessa rädda elpriset |
Mer tydligt om hur elpriset kommer bli i vinter än att inte ens vindar nära halv storm kan rädda elpriset tillbaka till normala nivåer blir det nog inte. Fundera då på hur det blir vid -10 och klart vindstilla väder i vinter, vilket brukar samvariera.
Min egen vindmätare har slut på batteriet just nu, så jag kan inte ge någon anekdotisk mätning från gården, och Trafikverkets väderstation i Björlanda några kilometer bort verkar ha blåst sönder och ger 0 m/s som avläsning även om temperaturmätaren fortfarande rapporterar. 10.1 mm har det iaf regnat sedan midnatt här på gården (en vanlig dag i Sveriges dagvattenbrunn Sjuhärad förvisso).
Elpriset är i SE3 och SE4 i skrivande stund 92 öre per kWh oskattat, dvs 190 öre per skattad och momsad kWh. Klockan 09 – 10 blir priset 93 öre.
En kort börsrapport. OMXSPI steg med +0.43% och OMXS30 gick blygsammare med +0.16%. Husse och Nasse i USA föll dock efter svensk stängning och Husse gick -1.19% och Nasse -0.43%. Tillsammans med en svagare dollar talar detta för att Stockholmsöbörsen faller idag.
I Asien är det dessutom hårda fall i tunga index. ASX 200 -2.29%, KOSPI -1.65%, Nikkei 225 -2.45% och Straits Times -0.99%. Hang Seng går bara ner -0.36%.
Trots svagare dollar är guldpriste upp och hittas på 494:- SEK per gram. Detta gör att jag drar slutsatsen att fear is back on the table, girls and boys! och tidigare lugna nedgångar bryts nu mot trängsel i utgångarna.
Killgissning om rätt sur morgonbörs. Återstår att se om stödområdet håller.
72 kommentarer
Det är ju precis det här jag inte fattar, trots att nick Anders gjorde en insats för att få mig att fatta, vid vilken vind och hur ihållande måste den vara för att vi ska få ut alla dessa fantastiska 500 TWh eller vad det nu var man "ansökt" om?
Kärnkraft, kolkraft, olja, vatten, gas mm fattar till och med jag hur det fungerar.
Nu är vi uppkopplade mot kontinenten och då är det de som betalar som får el.
Sen har vi och Tyskland "i god demokratisk ordning" beslutat att lägga ner baskraften kärnkraft i förtid.
Men kl 11 är det bara 50 öre, och inatt går det ned till 20 öre (SE3)
Idag blir billigaste dygnet på rätt länge.
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Samtidigt exporterar vi motsvarande 6-7 Barsebäcksreaktorer (över 4000 MW i skrivande stund). Men det är ju bra för energibolagen att få avsättning för sin produktionskapacitet, antar jag.
Hur skulle det vara om varje exporttimme och kWH i norr är också prismässigt knuten till en prisrabatt i söder?
Sverige, Norge, Danmark (delar av) och Finlands elnät sitter ihop och delar frekvens och har sedan 1990-talet en gemensam elmarknad. Så man bör fokusera på export utifrån det jämfört med "sverige"
Norges elnät är sämre än sveriges och har många mer problem
Tyskland har inga elområden och ställer till det prismässigt pga interna överföringsproblem
Danmark har mycket vindsnurror och roar sig med att stämma sverige när sverige inte kan importera när de har 0 priser (hata slumpen)
Dokument att läsa :
http://www.sou.gov.se/wp-content/uploads/2017/01/Underlagsrapport_Marknadsdesign-f%C3%B6r-framtidens-elsystem.pdf
Jo, visst är det så. Skrev ovan så för att väcka debatt lite. Tror att en fortsatt gemensam marknad behövs, men den behöver förändras och uppgraderas.
Ganska ointressant om Sverige exporterar när man bor i SE3 eller SE4 som båda importerar och har därmed högre priser.
Även SE3 och SE4 nettoexporterar el. Just nu extra mycket till i ordning Danmark, Norge, Litauen, Polen och Tyskland.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Men det är ju precis detta som är poängen. Någon utanför Sverige köper 4000MW och betalar rundhänt.
När förstärkningarna i stamnätet är genomförda kommer någon i SE4 betala mer än i SE1, ergo stiger elpriserna i norr kraftigt.
Investeras det mer elproduktionskapacitet i söder, Nanotecs 500TWh fantasiser tex så kommer det också dra upp elpriserna periodvis även om det blir lägre elpriser än idag.
Välkomna till marknadsökenomin. Är tanken att staten skall subventionera basindustrins el för att den inte skall lägga ner?
Vad hade ni trott skulle hända när fossil energi, som står för 80 % av energiförbrukningen blir dyrare i EU?
Bra fråga. Vem är det som vinner på frihandel? Är det den enskilde medborgaren, staten eller är det multinationella storbolag? Eller ska vi tillämpa trickle-down-ekonomi här, ifall inkomsterna hos några få ökar för det här så sipprar el och värme ner till de mindre bemedlade?
Bra fråga. Det vi har här är kanske att elsystemet trots minskt sagt märklig politik hållit fram tills nu när kumulativa effekter tar ut det. Både här och i Europa. En dans av de gråsvartskimrande svanungarna.
500 TWh är ansökningarna som kommit in till Svk i augusti, kan nog vara mer nu. 4600MW exporteras men vinden ger mer. Vatten sparas i dammarna för kallare tider.
Vänliga hälsningar
Nanotec
För att ge ett svar på den bra frågan.
Det kommer satsas mycket på att få fram mer energi och vind är bara en energikälla om än den största nya i Sverige närmaste åren.
Ett ytterligare svar är att satsningarna på att ersätta atomer med elektroner intensifieras i hela EU.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nano.
Hur är det med baskraft och reglerkraft?
Satsas det lika mycket på det?
Annars är det väl dags att även titta på det?
Nåja, jag har 30ha åkermark som Eon kan få smälla upp solceller på ifall det krisar sig.
Så jag kanske inte ska oroa mig alltför mycket.
@Ben,
Vill du verkligen hoppa ner i ett kaninhål?
Då ska du börja kolla upp hur den här skiten finansieras och vilka som egentligen driver energiomställningen.
Filmen Planet Of The Humans av Jeff Gibbs och Michael Moore är en bra början.
Allt för den heliga tillväxten…
@Ryden: Du skulle inte kunna tänka dig en mindre modulär kärnreaktor istället? 🙂
Men skämt åsido, man skulle ju kunna ha ett system där där det offentliga fadtställer behovet av bas- och reglerkraft och företagen kontrakteras och får betalt om de kan leverera kontrakterad mäbgd bas- och reglerkraft. Men det skulle ju säkert leda till andra problem.
Ett annat sätt vore väl via ägardirektiv till vattenfall att ålägga dem explicit att kunna ha kapacitet för en viss nivå.
@Gbdcrvx,
Jo jag kan definitivt tänka mig små modulära kärnreaktorer.
Faktum är att jag har svårt att se att vi har några andra alternativ.
Det är ju en väl beprövad teknik sedan tidigt 1960 tal i bland annat atomubåtar.
Vi har kanske fem till tio år framför oss av dagens stolligheter innan våra politiker skärper till sig.
Beräknad energikostnad är runt 50 öre per kilowattimme med tillhörande betydligt lägre nätavgift.
Detta tack vare att det är decentraliserad energikälla.
För mig är denna lösning absolut inget skämt.
Tredje försöket…jo jag tror också att SMR kan vara del av framtidens kärnkraft, men kanske inte utploppad överallt utan som ett sätt att bättre bygga kärnkraftverk.
@gbdcrvx.
Det borde definitivt vara en slags leverantörsanvsar för att koppla upp sig på det allmänna elnätet.
Man ska inte kunna smita undan sitt ansvar av att leverera el som vindkraften nu gör.
Tycker inte det låter dyrt, tror inte vi ska räkna med att ha billigare el än kontinenten. Och om priset ska gå ner för att det blåser så spelar det nog större roll hur vindläget är i Danmark och Tyskland
Varför ska vi inte räkna med det?
Mycket annat är billigare på kontinenten. Tillgång till billig el är en komparativ fördel.
För att det uppenbarligen finns en fri rörlighet för t ex elektricitet i EU precis som med andra varor. Varorna säljs då till den som betalar bäst, oavsett om det är en rumän, en svensk eller en tysk. Det har ju investerats en helvetes massa i infrastruktur enkom för att se till att elektricitet överhuvudtaget kan korsa Östersjön, det är ju ingen trivial grej som man slänger på ett flak och kör iväg.
Visst, men då ska man minnas att infrastrukturen för transport av el i huvudsak betalas av uttagskunderna i Sverige.
@Paul bra poäng. Det har på sätto ch vis blivit mer fri rörlighet för el, men inte lika enkel rörlighet för den nationella arbetskraften. Sverige har stora avstånd, så ren, pålitlig och billig enerig är en förutsättning för att vi skall kunna ha komparativa fördelar, liksom em god chans till en förädling med hjälp av energin.
Den politik som förts gör oss mer till en elmack så länge.
Nej, det är väl den tanke som kom lite i dagen med Brexit också, människor ska minsann hålla sig där dom hör hemma men billig mat, billiga byggvaror, alkohol m m vill vi gärna ha hit från kontinenten.
Varken staten eller elbolag tjänar pengar på låga elpriser…. Elen kommer bli den nya skatteintäkten för att täcka bortfallet av skatteintäkter på fossila drivmedel. Att bolagen exporterar från Sverige till egna dotterbolag eller partners i europa driver upp priserna i alla länder eftersom en brist på ett ställe täcks upp på av tillgång på ett annat ställe…
Har precis beställt en Nissan Leaf 🙁
På morgonnyheterna debatterade SD (tror jag det var) och MP om att bensinpriset nu är över 17 kronor. Lösningen va enligt MP elektifiering blblb. Besviken att programledarna inte hade följdfrågor det hänger ju ihop elektrifiering/olja/kärnkraft. Ne MP kommer för lätt undan, när ska journalisterna våga gå emot sina grannar på Södermalm och fråga obekväma frågor.
Kan du ladda den hemma på nätterna så är det ju ingen fara? Vi har en själv (bor dock i lägenhet) och vi är supernöjda 🙂
Och som du skriver, bensinpriserna kommer ju inte direkt gå ner i framtiden heller så…
Det ingen från vindindustrin lyckas svara på är ju om de nu är så himla lönsamma oavsett vindmängder varför kräver de konstant mer subventioner? Borde ju snarast beskattas så deras lönsamhet bidrar till samhället.
Vilka subventioner pratar du om?
Vindkraften specifikt har inte subventionerats på över tio år, och elcertifikatsystemet avslutas nu i December, men den var riktad mot alla miljöslag inte bara vindkraft.
Så, nej, du har fel. 🙂
Tjänade vindkraften på elcerten? Ja, då är det en subvention. Dessutom gynnas vindkraften av straffskatter på annan elproduktion. Vindkraften bör avvecklas och vi bör återgå till minst 12 kkv. Staten bör med statliga garantier se till att det byggs.
Tveksamt hur mycket vindkraften tjänar på certifikaten idag, med tanke på att de redan är mer eller mindre värdelösa:
https://www.ekonomifakta.se/fakta/energi/styrmedel/elcertifikat/
Visst har vi subventionerat en del vindkraft men det är inte ens i närheten av det som antyds, om man granskar siffrorna.
Det är väldigt förmånliga lån och gynnsamma skatteregler om man investerar i byggandet av vindkraft.
Att de sen ska leverera el är kanske inte lika viktigt.
Kolla själva här:https://infocastinc.com/event/wind-power-finance-investment/
Vindkraften har bla väldigt förmånliga elnätsavgifter. Indirekt innebär det att vanliga elnätskunder subventionerar vindkraften.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/08/ekonomiska-forutsattningarna-for-mindre-produktionsanlaggningar-av-fornybar-el-behover-utredas/?TSPD_101_R0=088d4528d9ab20008c80fa979a2a5562da1614a78678b53e9d50855036292be29db2f8d3d3242b7908bc830c871430009d1bfe194a0834bc2417b03ed299ccccca6d6cd17c693588f25e98526da40ab1e2c338ec653d38c1034f61dd59288f97
Ju mer sol och vind vi får i systemen, vilka har noll kr i rörlig produktionskostnad, desto oftare kommer priset krascha mot noll eller tom bli negativt. Så prissättningen kommer på sikt behöva göras om. Vem vill investera i en bransch där målet är att priset ska gå mot noll? Dvs., någon sorts reglering som säkrar intäkter för den som investerar. Annars vill vi de som producerar ha in dyra marginalproduktion, som helst ska behövas hela året.
Gratis el till alla med förnybar vindkraft, låter ju som en jättedålig idé.
Håller med Ben här, usch säger jag! Så ska vi inte ha det…
Enklast löses detta med ett vettigt leverantörsavtal.
Det borde finnas leveransgarantier om man vill koppla in sig på det allmänna elnätet kan man ju tycka.
Vilken vindhastighet är egentligen optimal för ett genomsnittligt vindkraftverk? Blåser det för mycket måste de tydligen stänga ner, men när inträffar det?
https://www.vindkraftsnyheter.se/20200217/5975/stormen-dennis-gav-nytt-vindkraftsrekord
Det verkar som om det ska till väldigt starka vindar innan man passerat toppen i produktion.
Det verkar som att omptimal vindhastighet är 12-16 m/s och nedstängning sker över 25 m/s.
https://vindkraften.se/sample-page/39-2/
Det vekar som optimal vindhastighet är 12-16 m/s och nedstängning sker över 25 m/s.
https://vindkraften.se/sample-page/39-2/
Vindmöllorna är dimensionerad för atr klara av extrema vindhastigheter men de stänger av någonstans över 20m/s.
Det senare är ett problem om systemet inte klarar av att kompensera.
Vill vi att elförsörjningen kollapsar under en orkan?
Detta liknar mer och mer en Enron situation.
Elbolagen verkar få ta sig vilka friheter de vill i en marknad där produktionen helt styrs av politiker.
Hur var det nu blå tåget sjöng?
Staten och kapitalet sitter i samma båt…
Haha, Enron ja! Klassisk film också "The smartest guys in the room". Slutade ju rätt bra både för Enron och Arthur Andersen…
Elområden ska synliggöra var flaskhalsarna finns och ska rättas till genom att öka ledningskapaciteten. När priset är detsamma i alla områden har syftet uppnåtts alltså. Det betyder väl att priserna i södra Sverige kommer flyttas uppåt. Det blir billigare för södra men dyrare för norra Sverige. Och finns ingen begränsning i överföringen till Danmark och Tyskland får Sverige Europeiska priser till slut. EU vill inte ha nån begränsning mellan länder så det blir säkert fler ledningar. Mer el måste då transporteras söderut från Norrland och fler ledningar byggas.
https://data.riksdagen.se/fil/549E988E-883B-4F43-80BD-2DEF65196230
Men det innebär också att europeiska priser inte höjs lika mycket. Det blir en utjämning åt båda håll, men det beror givetvis på vad man företar sig nere på kontinenten.
El och energifrågan är gemensam inom EU och nationell inom EUs medlemsstater. Avgörande är dock hur Väst- och Centraleuropa agerar nu på kort sikt för mitigering men på lång sikt för en mer genomtänkt plan.
Det behövs en europeisk elmix som inte är för beroende av en sak. Så varken gas, vind, eller annat får ha för stor dominans kanske?
Tyskland kommer få ännu högre elpriser och har stort behov av el. Dom ser säkert import som en möjlighet att täcka upp för elbrist. Det skulle inte förvåna om EU kan kräva fler förbindelser från Sverige till Tyskland.
Att koppla Sverige på tyska elnätet är som att koppla in ett nytt Hamburg eller Berlin.
Det kan vara bra att veta vilka proportioner vi pratar om från tyskt perspektiv.
Sveriges elförbrukning per capita är långt över Tysklands.
Vi förbrukar 140TWh på 10 miljoner. De förbrukar 600TWh på 80 miljoner.
Självklart ser Tyskland Sverige som en enorm råvarutillgång I form av billig el.
Det blir intressant att klara v det, stänga ner basindustrin och fortsätta vara en stor netto in betalare till EU.
@Richard.
Hur många TWh gas förbrukar Tyskland per capita?
Där är det vår billiga vattenkraft som ska ersätta gas.
Gasen är garanterat med i denna ekvation, sett ur Tysklands perspektiv.
Det som är konstigt är att vi öser in el till Finland (som importerar 2000 MW för tillfället) och priset på el är samma i Finland som i Sverige.
Priset på El i Sverige skulle ju störtdyka om några ledningar till andra länder gick söder.
Ja, tänk om någon släppte ankaret på fel ställe 🙂
Sitter just nu i Turkiet. 95 oktan kostar 8 SEK/Liter.
Senaste Elräkningen var på 599 SEK för 654 KWH totalt.
Har inte Turkiet något miljöparti som kan åtgärda den problematiska prisbilden.
Och genomsnittsinkomsten efter skatt i Turkiet är?
I nordiska elsystemet är fortfarande hydrobalansen den ytterst utslagsgivande faktorn, inte blåsten. Så även om det blåser kuling är det ändå tillståndet i vattenmagasinen som avgör. Regnigare väderprognoser har sänkt priserna från rekorden förra veckan, vilket kanske fler har märkt.
Det är vindkraftens behov av överföringar mellan länderna och sen tvånget från EU att 70 procent av ledningskapaciteten ska vara tillgänglig för marknaden som orsakar problemen och prisökningen. Sverige exporterar nästan alltid lika mycket som vindkraften producerar. Så vad skulle vi med vindkraft till? Trycka undan kolkraft i Europa.
Vindkraften är även till för att hjälpa resten av Europa att göra sig friare från Ryskt gasberoende. Vilket inte är helt fel.
Problemet är att vi och kontinenten avvecklar kärnkraft och satsar på en hydro, gas och vindkraft mix i stället.
Hans Möjligen kan man argumentera för att vindkraft i sverige trycker undan kolkraft i tyskland men inte gas.
Gasen används för uppvärmning (samt varmvatten och spisar) och endast till mindre del för elproduktion.
Ryskt gasberoende ja, vi exporterade 1400 MW till baltikum i morse vilket väl antagligen är en säkerhetspolitiskt bra grej.
Paul – Gasen lär över tid få allt mindre betydelse för uppvärmning i Tyskland och andra länder, till förmån för värmepumpar och bränsleceller.
Om man ska leverera el på det allmänna elnätet så borde det vara ett krav att man kan garantera en viss volym i ett garanterat flöde.
För att ens få koppla in sig på nätet.
Det är väl inte ett alltför orimligt krav kan man tycka?
Ska man vara underleverantör till volvo eller vilken valfri industri som helst är ju detta en självklarhet att det är med i leverantörskontraktet.
Så varför ska vindkraftsbolagen vara undantagna?
Intressant också hur enstaka lokalpolitiker och individer med egenintresse stoppar utbyggnaden av den uppenbarligen otillräckliga vindkraften. Med rätta tar bloggen ofta upp hur fel det är att lägga ner kärnkraften i förtid. Men vi måste också skapa ett system som sätter nationens intressen främst (inom rimliga ramar).
Sätter nationens intresse främst när det gäller utbyggnad menas givetvis. Det gäller både elnät, elproduktion, infrastruktur eller annan samhällsutveckling.
Bara om det inte bryter mot EUs regler. Danmark klagade och fick rätt i EU när Sverige minskade exporten. Jag har svårt se att det finns nånting som gynnar Sverige med fria elmarknaden. Tvärtom.
Sverige kan väl stämma Tyskland eftersom Tyskland vägrar införa elnätsområden vilket i sin tur skulle förändra prissättningen. Det skulle givetvis minska elproducenternas vinster och därför finns inget intresse från politiskt håll.
Nu så kräver produktionsbolaget att havsbaserad installationer skall få gratis kabel till stamnätet för att investeringarna skall bli av och lönsamma.
Så en investering på 15 miljarder för en halv GW kräver en subvention på en miljard för att vara intressant.
Så mycket för lönsamheten i vind.
Det är bara att inse att eran med billig energi är över och anpassa sig efter vad det innebär för samhället i stort.
Dvs mycket lägre ekonomisk aktivitet.
Rickard vilket är produktionsbolaget? Och var är investeringen för 15 miljarder som ska ge 0,5 GW?
Vänliga hälsningar
Nanotec