Dags att redovisa den moderna landräntan i form av bloggläsarnas bolån och tillhörande bolåneräntor. Grafer och siffror nedan.
![]() |
Gräddhyllan Långedrag i Göteborg |
Av 1 623 respondenter, som tog sig tiden att svara uppgav 13.6% att de inte ägde en bostad och 17.0% att de äger sin bostad skuldfritt och utgick från att svara vidare på enkäten. Vid generella enkäter om boendesituationen är andelen bloggläsare som hyr högre än 13.6%, och generellt brukar det komma in 2000 – 2500 svar på bloggens enkäter, så man får förmoda att en stor del av de som hyr inte bemödade sig svara alls.
Bland de kvarvarande ströks alla svar med högre ränta än 4.0%. De kan fortfarnade varit genuina, men innehöll antagligen även en del som vill sabba enkäterna eller de som missat kommatecknet. Räntor under 0.2% ströks också, då de sannolikt är felskrivningar där man angett procent som decimaltal istället för procent, t ex 0.0129 vid 1.29% i ränta. Även alla svar om bolån större än 10 MSEK ströks av samma anledningar. I slutändan stod 1 103 respondenter för dataunderlaget.
Alla siffror nedan är avrundade till hela hundradelars procentenheter eller jämna tusental. I det fall man har flera bolån, t ex olika bindningstider ska lånen avse det största lånet, så faktisk skuldsättning är antagligen högre och faktisk snittränta kan skilja sig från nedan.
Räntan var i median 1.26% och i medel 1.31%. Standardavvikelsen var 0.35 och därmed landar förenklat 68% av svaren mellan 0.95% och 1.65% i ränta på bolånen.
Storleken på lånen var i median 2 000 000:- SEK och i medel 2 298 000:- SEK. Standardavvikelsen var rätt stor relativt medlet, framför allt på grund av den långa svansen av stora lån och blev 1 638 000. Därmed hamnade förenklat 68% av läsarnas bolån mellan 660 000:- och 3 936 000:- SEK.
Det finns en måttlig trend och negativ korrelation på -0.24 mellan storleken på lånen och erhållen ränta. Ju större lån, desto lägre ränta.
![]() |
Bolåneränta och storlek på bolånet |
Dels är man förstås en bättre kund ju mer skuldsatt man är, plus att de enda som kan ta dessa stora lån är ordentliga höginkomsttagare, som därmed generar ännu mer intäkter till banken via sina övriga inkomster och sannolika kapital.
Ett fåtal läsare hade räntor nära 0%, t ex 0.25%. De kan t ex jobba på bank, eller ha lån i t ex Danmark.
Vad gäller löptider så är förstås generellt räntan högre på längre löptider.
![]() |
Ränta i procent och bindningstid |
Detta beror dels på att listräntorna är högre på längre löptider, även om man numera i intervallet 1 – 3 år ibland kan få lägre ränta än på rörligt tremånaderslån. Dels beror det på att en andel av de låsta lånen är bundna tidigare än idag, och därmed släpar efter med äldre räntelägen.
Det intressanta är dock hur stor andel av dina dagsverken om året behöver du jobba åt banken och betala övriga kostnader för din bostad med? Den gamla landräntan är tillbaka…
Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer.
29 kommentarer
Vad är det för stackare som har drygt 8milj i bolån till 4% ränta?
Behöver inte vara i Sverige.
Kan också vara ett felsvar. Påverkar dock väldigt lite då det bara är en respondent det handlar om.
Inte i Sverige. Skulle kunna vara Belgien.
Och av någon anledning så kan man inte få lån med långa räntor i Sverige, i Tyskland ska man kunna få lån på 30år med 2.09 enligt hypofriend.de
Jodå, men det kostar något mer än så: https://danskebank.se/privat/produkter/bolan/bolan-stabil
Mer specifikt 2,89%.
Man borde kunna ta betydligt högre lån om man binder det i 30 år. Banken behöver ju inte ta med ränteökningar i kalkylen.
146 givet bruttolönmånad*12/365=dagsverke bostadskostnad/dagsverke=146
6% av hushållets lön före, eller 8% av lönen efter skatt går till att betala räntan på bolånet. Vi har ungefär genomsnittlig belåning för området vi bor i, och ganska genomsnittliga löner för området, och torde vara representativa.
Insåg att jag glömde räkna med skattevdraget för räntan. Då blir det förstås ungefär 4% resp. 5,5%.
Vi betalar lite drygt 1% av våra månadslöner i ränta varje månad, efter skatt och ränteavdrag. Vi bor dock väldigt långt från Täby.
Trodde jag var standard men har 1.7% och 6mnkr i bolån som tynger
6 miljoner i bolån är nog rejält över standard, givet att du inte räknar hushållet bolån som ditt.
0,5% är standard är välmående föreningar med höga lån eller bara hög säkerhet. Under 1% är numera listränta för enskilda privatpersoner. Men som tidigare sagt en middag för två i månaden alt. 2 miljoner i lån
"..en middag för två i månaden alt. 2 miljoner i lån"
Det är just det där som skaver på något sätt…
Vem tar på sig att peta ihop ett historiskt middag/räntekostnads-index?
Var visst en Stockholms-middag. Ingick säkert en flaska vin. En Dansk Michelin-krog så kan det nog motsvara runt 4 miljoner. Ja, billiga pengar skaver på nåt sätt. Visar det sjuka. Dock bra för de som genomskådat spelet och spelat med. Bara att gratulera
Med "alla" (är vad bara Stabelo och någon till) av de banker som erbjuder bra och färdigförhandlad ränta så har det väl satt press på bankerna. Måste vara främsta anledningen till att längre lån är billigare än 3M. Blir bra med pengar om man lyckas sälja in sparande in bankens kostsamma fonder etc. Bolånet är bara vägen in till verkliga syltburken…
Jag var skuldfri och trots pensionär som jag är fick jag ett lån på 1,5 miljoner. Köpte Teliaaktier för beloppet i kapitalförsäkring. Låg risk. Fler kanske gjort detsamma.
Teliaaktier är säkert tryggt, men vore det inte ännu tryggare (och mindre riskabelt) att t.ex. köpa en globalfond istället?
Skuldfri och 1,5M i lån till Telia-aktier? Låg risk?
@Robexa
Hur hög pension, omkring 27 000 kr?
Behövde den delen av pensionen som låg till grund för lånet vara livslång eller räckte det med 5-10-15 år?
Berättade du vad du skulle använda pengarna till?
Telia är en dinosaurie där de gamla monopolen sitter i väggarna. De säljer dessutom av sin kärna i form av infrastruktur och investerar i media de inte kan något om. Risken för låg avkastning är överhängande.
"Även alla svar om bolån större än 10 MSEK ströks av samma anledningar."
Tråkigt att många på fotot till posten inte fick vara med då 😉 Men trevligt med bild från mina trakter även om jag inte bor RIKTIGT så gräddigt som på fotot.
Köper inte de kontant eller köpte för 20+ år sedan för två miljoner?
Det görs ju affärer då och då i området och jag skulle tro att vissa är högt, men billigt belånade.
Finns det ingenstans man kan se pantbrev på en fastighet som inte är ens egen?
Fastighetsregistret. Om du har tillgång.
https://www.booli.se/slutpriser/langedrag/180?minSoldDate=2019-01-01&sort=soldPrice
Aha, ja det har jag inte. Men kan tänka mig att vissa om inte annat belånat upp husen för att bygga fritidshus, köpa båt osv.