Efter att tidigare haft 10:- SEK per kWh i elpris, igår 20:- SEK per kWh så kommer Storbritannien ikväll ha 30:- SEK i elpris per kWh. Det skulle motsvara runt 18 000:- kronor per månad i el utan skatter och moms för en svensk villa som inte värmer med el eller värmepump. Två elhandelsbolag med 570 000 hushåll som kunder har nu gått i konkurs då de inte klarade av kundernas låsta elpriser. Tillägg: Det är tydligen fyra elhandelsbolag som kursat i Storbritannien med ytterligare 100 000 kunder, och nu även två i Danmark. Vi får se när konkurserna kommer i Sverige, för det kan nog gå fort med de här elpriserna.
Rule Britannia! |
Storbritannien visar alltså vägen vart elpriserna är på väg om man lägger ner kärnkraften. Vid 20 kWh om dagen för allmän hushållsel, varmvatten etc, så pratar vi därmed om 600:- SEK enbart i elkostnad om detta vore priser dygnet runt. Nu är det än så länge bara den dyraste timmen mellan 19:00 och 20:00 när alla ska laga middag som priserna avser, likt i Sverige. Med energiskatt och moms skulle elkostnaden per dag hamna uppåt 750:- SEK för en svensk villa.
Och sedan blir det vinter.
Men likväl elhandelsbolagen Utility Point och People’s Energy nu gått i konkurs med totalt cirka 570 000 kunder. Man har helt enkelt inte klarat av kundernas låsta elpriser, och antagligen kommer kunderna nu debiteras för rörligt elpris av eventuellt konkursbo eller hur nu lösningen blir.
Så skrattar bäst som skrattar sist med låst elpris – du kanske känner dig som en vinnare idag, men någonstans finns det någon annan som betalar.
Storbritannien har också avvecklat kärnkraftsreaktorer så det är väl mest en tidsfråga till vi får liknande prisutveckling i södra halvan av Sverige.
Norge har nu färdigställt en första elkabel till Storbritannien, motsvarande 1-2 kärnkraftsreaktorer och kommer skicka sin el dit istället för till Sverige så länge Sverige och svenskarna inte matchar Storbritanniens elpris. Fler ledningar till brittiska öarna och kontinenten ska vara på gång från Norge framöver. Varför sälja el för 2:- SEK per kWh till Sverige, när man kan sälja till ännu högre pris till kontinenten?
Peak everything ska innebära exploderande energipriser. Återstår bara att se när priserna börjar påverka även de fossila bränslena. Över tid bör det inte finnas något prisarbritrage på olika energiformer.
60 kommentarer
I mitt fall är det staten som betalar ifall elpriserna sticker eftersom jag har bundet med Vattenfall.
Det har jag inga problem med alls faktiskt.
De erbjuder också att man kan välja kärnkraftsel.
Varför ska alla rediga människor som väljer kärnkraftel behöva dela med sig av den till tokarna som kryssar vindkraft? det är väl den riktiga frågan. Välj kärnkraft om du vill ha stabil el till lågt pris året runt. Välj vind om du vill betala mellan 1 öre och 300 spänn per KWh.
De stora elhandlarna har oligopolet och styr marknadsdesign och är duktiga på valutasäkring och hedge på elmarknaden…
Priset kommer förstås att justeras näst gång avtalet skrivs om så att vattenfall säkert tjänar på det, och att du dessutom får betala för för det du konsumerade till underpris förra avtalstiden. Alla former av bundet är en försäkring som man betalar extra för med god säkerhetsmarginal.
"The price surge shows the need to have backup power supplies for moments when the wind doesn’t blow and the sun doesn’t shine"
S+C+MP jobbar dygnet runt för att rädda energiförsörjningen i Sverige. (Ironi, de klarar inte att hantera detta)
UK: investerar alla sina pund på vindkraftsparker till havs
Vinden: blåser inte 24/7 365
UK: surprised pikachu face
Nanotec, kommentarer på detta?
Mer vind?
Eller är höjden av idioti att göra mer av samma som inte fungerar 🙂 ?
Man kan ju installera en stor fläkt som går på dieselaggregat som blåser på vindkraftverken.
Jag har sagt det tidigare, varmluft från politiker driver inga vindkraftverk och skitsnack är inte biogaskonverterbart.
Jamen…då blir det ju grön el enligt MP 😮 eller?
Ja Rickard vindkraften byggs ut i Sverige. Vi får 25-30% mer under 2021. Hoppas också ledningarna mellan norr och söder blir kraftfullare. Igår kom mer el från vind än någon annan källa under en tredjedel av dygnet.
Intresset för havsbaserade projekt har exploderat. Skälet är att det snabbt blir allt lönsammare. 70 projekt har SKN nu med 135 GW jämfört med 40 GW för ett år sedan.
Vid årsskiftet hade vi 10 GW verksam vind. Men vindkraften finns och byggs än mest ut i norr.
De 70 projekten genomförda skulle ge 500 TWh för en investering på 400 miljarder. Intressant är att vi har hälften av projekten nära Skåne och SKN anser att 5-6 GW lätt kan anslutas.
Jag har aldrig skrivit att vi bara ska ha vindkraft. Jag vill främst ha mer moderniserad vattenkraft och mer satsning på nätet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nej Nanotec vi i norr är spyless på att det peppras fullt med stolpar här om elströmmen ska ledas ner till söder. Vi avskyr idén att få vår hembygd överexploaterad när det inte exploateras på samma sätt i söder. Vi kan acceptera stolpar här om det går till att bygga välstånd i norr. Men vi är ärligt dyngless på att skicka ner våra rikedomar och sedan av ni där nere kallas för "bidragstagare".
Den riktigt snabba större möjligheten är en ledning som huvudsakligen går i havet med högspänd likström (HVDC). Några av dagens ledningar behöver ersättas med HVDC.
Med den stora industraliseringen i norr kommer el ofta också gå norrut.
Men du kommer få mycket mer eldragning för alla nya byggnader som behövs för personal till stål, batterier, gruvor, flygplatser, affärer och underleverantörer till allt.
Jag som bor här nere har aldrig kallat er bidragstagare.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nej, Nanotech,
Elen kommer att gå söderut med de nya kablarna.
Med söderut menar jag till Storbritannien och Tyskland.
Vi kommer, som du envist har hävdat, att främst exportera el.
Exporten kommer att gå till de som betalar bäst.
Så vi kommer inte att få ta del av billig el här i söder.
Snarare kommer de i norr att få lika dyr el som vi i söder har
Sköna nya värld, eller?
Havsbaserad vindkraft kostar väldigt mycket.
Nästan lika mycket som kärnkraft.
Men då har du fortfarande inget som producerar el när det blåser, såsom det varit hela sommaren.
Om någon bara kan hjälpa mig att förstå hur vi ska bygga all denna havsbaserade vindkraft för som jag har förstått det måste själva stolpen + propellern stå på någonting, t.ex. ett fundament gjutet av betong?
Med 30kr/kWh blir det åter lönsamt med kol och olja för uppvärmning, samt för elproduktion.
Om vi ser närmare på siffrorna jag skrev igår betyder det att vi efter att investerat 80 öre får en kWh första året och sedan ytterligare en i 30 år Värdet av en kWh kommer ytterst sällan vara 30 kr. Jag gissar 40 öre under några år med mer normala tider, men att det priset faller inom några år. Vind är inte allt utan andra icke fossila energikällor kommer växa fram.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vi har byggt mycket mindre än andra, men nu har kostnaden fallit så mycket att de som bygger kastat sig över de lämpliga områdena för byggen.
Anders om vind som ger 500 TWh skulle byggas blir det nog en stor export men också import när elpriset är lågt i Danmark och Tyskland, vilket ibland sommartid genom allt mer sol blir mycket lågt.
Tycker du det är bra att vår elexport minskar fossilbrännandet i andra länder?
Nu utgår jag från att mycket el kommer gå till vätgas och därmed i nästa steg mycket mer kemi än stål.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kanske en konstig fundering, men om alla bygger ut vindkraften massor (vilket verkar vara vad som sker), vem ska man exportera till när det blåser mycket? Och vem ska man importera från när det inte blåser? Alltså om vi blickar framåt 15-20 år.
Stefanhsinger en bra fundering av dig. Det blåser sällan mycket över hela Europa. Jag anser det säkert att vi får en stor tillverkning av vätgas och den kommer nyttjas till mycket mer än järn och stål. Redan nu säger LKAB att de kommer lagra vätgas för några veckor för att nyttja el när det är billigast. Min gissning är att om vind blir dominerande i EU kommer vätgas tillverkas på många platser.
Nu har jag intresserat mig för fusion sedan 70-talet och de framsteg som skett de senaste åren får mig till uppfattningen att vi kommer ha en hel del sådan om 20 år. Vi kommer förmodligen börja få det inom 10 år. Det finns ett stort antal privata företag som jobbar på detta. ITER är för stort men kommer nog också fungera.
Sedan har vi stora möjligheter till att solceller fortsätter bli allt lönsammare och batterier baserade på Na istället för Si kan komma och göra dygnslagring tänkbar. Singapore ska importera el via HVDC från solceller och batterier i Australien. Avståndet är längre än från Kiruna till Sahara om jag minns rätt. Ja Singapore avser använda dagens dyrare batterier.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Betyder det att elen från SE1 och SE2 hamnar i Storbritannien via Norge nu?
Egentligen inte orimligt om man tänker efter.
Det betyder att den norska elen som hamnar i SE1 och SE2 hamnar i UK istället..
Jo, det är det man befarar att elen även i norr blir dyrare.
Det måste kännas bra för de som bor där att elen går till kontinenten och vinsten till Stockholm.
Nåja, de får väl leva på minnen av en vacker natur.
Skratta eller gråta. Som villaägare blir det tårar.
Skenande elpriser i hela europa så i vinter vindstilla dagar kan det bli livligt.
Ja, om priset stannar på 30kr/kWh blir det 300kkr per år för villaägaren, och totalhaveri i ekonomin då alla pengar går till el istf konsumtion.
Tur att man ligger tungt investerad i Gazprom och uran. annars hade det blivit till att flytta.
Lite svart svan över detta.
Nja, en ursäkt för riksbankerna att trycka nya pengar.
Vad kan möjligen gå fel med det?
Skratta eller gråta. Som villaägare blir det tårar.
Skenande elpriser i hela europa så i vinter vindstilla dagar kan det bli livligt.
I en marknadsekonomi med elbrist så levereras elen till den som har råd att betala.
Nu när vi har byggt ut kapaciteten på elöverföringen måste det väl betyda att elen riskerar att bli än dyrare?
Alltså att priset i de nordliga elområderna snarare närmar sig priset i de södra elområderna.
Kapaciteten på elöverföringen till södra Sverige har, trots utbyggnaden, faktiskt sjunkit.
Miljötalibanerna trodde att deras galenskaper inte skulle innebära några konsekvenser.
Jo, dyrare energi så snurrar hjulen långsammare i samhället och därmed förbrukas mindre resurser. Varför tror du regeringen är helt tyst om detta? Det går nämligen helt enligt planen.
Trodde man byggde ny kärnkraft i UK. Sist jag hörde något om det hade staten garanterat någon lägsta pris nivå på elen det skulle generera. Många år sedan men det är ju rätt långa ledtider på att bygga kärnkraft.
Man har eventuellt ett kinesiskt kärnkraftverk på plats 2030 i Bradwell. Övriga nybyggen tror jag är lagt på is
Storbrittanien garanterar priser på all produktion då de sönderreglerat sin elmarknad.
Skönt att el äntligen kan bli en klassfråga även i Sverige, passar ju bramed resten av 1800-tals lajvet.
För ett år sen låg det bundna elpriset på 6 öre. Det var tider det… 😂
30kr per KWh, då betalar det sig fort med en dieselgenerator, härligt miljötänk!
Arbitrage brukar bara vara möjligt kortsiktigt. Om diesel är mycket billigare än el borde el bli billigare eller diesel bli dyrare.
Undra när små hyresvärdar kommer lägga ner pga att det inte lönar sig för att kostnaden att värma upp fastigheterna överstiger inkomsten…
De är oftast kopplade till fjärrvärme som värms med flis och sopor. Elen betalas av hyresgästen, eller kan lätt ändras till det.
Ja, så är det här där jag bor.
Tillägg: Hyresvärden har även installerat en hel del solpaneler.
Enda sättet att hedga sin energiförbrukning är att köpa in den innan. Som jag sa till min vän som skulle köpa en BMW 520d för att den var så bränslesnål: köp en 550d och 200kkr kr i CVX eller XOM så åker du gratis. Han har åkt gratis…
Den internationella elhandeln bör väl också innebära att Sverige får köpa kärnkraftsel av Finland när nya reaktorn kanske startar i vinter ……..
Finns bara ett problem med din analys – Kärnkraften i Storbrittanien har inte stängt ner än…
https://energiforsk.se/program/karnkraft-omvarld-och-teknik/nyheter/nybyggnation/utbyggnaden-i-storbritannien-pa-god-vag
Tror snarare Brexit ligger bakom dessa elpriser.
Kärnkraften har minskat i Storbritannien, av tidigare 12-13 GW finns runt 9 GW kvar och hälften kommer troligen läggas ned innan de två EPR man bygger startar 2026-2027. Dessa är de enda två som faktiskt byggs just nu i UK.
UK har dock också stängt ned många andra kraftverk, sedan 2010 så tror jag vi pratar om runt 20% av den totala kapaciteten. Så att situationen är lite ansträngd när vindkraften inte producerar är inte så konstigt.
Inkludera gärna källor. Enligt en snabbkoll på Wikipedia rör det sig om 7.7 GW nettokapacitet (9.1 GW brutto), och det ska utökas till 11 GW netto till 2023.
Har för övrigt kollat varför elpriserna skenar just nu – det beror inte på vindstilla utan på att naturgasen blivit mycket dyrare av ökad efterfrågan.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_commercial_nuclear_reactors#United_Kingdom
Skönt man lämnat villalivet bakom sig, ja det blir dyrare för er, tyvärr. Fick en elräkning på nästan 500kr varav 300kr är fasta avgifter.
Inget konstigt, vi såg den komma såklart
Sensate räkningen var på 226kr. Är skakad, vet inte hur jag skall klara det här med rörligt pris.
77kr. Min målsättning är att kunna betala den.
En sak att tänka på är att en kostnadsökning på elen på det sättet som i Storbritannien påverkar huvuddelen av villaägarna betydligt mindre än om motsvarande skulle ske i Sverige. I exempelvis Tyskland och Storbritannien är värme i småhus extremt ofta från naturgas.
Vi kan tappa av gas från Nord streem och värma våra fastigheter med naturgas som man gör i exempelvis Tyskland och Storbritannien. Det skulle minska belastningen på våra elnät och Sveriges elberoende minska. Så sätt igång och bygg så blir vi mer likt Tyskland och Storbritannien.
Måste ju bli fantastiskt lönsamt med solceller, ennergilager mm om det fortsätter såhär. Jag är inte alls orolig, det här löser sig. Det gör lite ont när knoppar brister bara.
Jag har inte riktigt fattat det här med elpriserna.
Min förståelse är att som privatperson, oavsett om du bor i villa eller lägenhet, så är det 2 avtal man har. Ett avtal med nätägaren, och ett avtal för elhandel. När det gäller avtalet med nätägaren så har man endast en aktör att välja på, medans avtalet för elhandel så har man flera leverantörer att välja bland.
När man tänker på "pengar ut från hushållet" så har jag uppfattat det som så att i sverige, för dom allra flesta, så är det avtalet med nätägaren som är den större utgiften. Avtalet för elhandel är den mindre utgiften.
När ni pratar om att ni bundit elpriserna. Visst är det endast avtalet för elhandeln som går att binda? Avtalet för nätet går inte att binda, eller hur?
Här börjar min kunskap bli väldigt fattig. När det pratas om ändrade (ökande) elkostnader, är det endast avtalet för elhandel man avser då där utgiften blir högre? Eller sam-varierar båda utgifterna för elnät och elhandel, så även utgiften för elnät blir högre?
Har dom båda en faktisk koppling eller det bara råkar vara att dom sam-varierar? Det jag menar är, om man har bundit sitt avtal för elhandel, kommer även avtalet för elnät då också att stå still pga en koppling dom emellan?
Om dom inte har en koppling, man har bundit elhandel avtalet, kommer då inte hushållet ändå att bli ruinerat av elnät avtalet?
Sen har vi dom här andra två begreppen "tim-debitering" och "schablon-debitering" där jag är helt lost. Men det är väl begrepp som som endast har å göra med avtalet för elhandeln, right?
I normalfallet är det ca 30% elnät, 30% elhandel och 40% skatter och avgifter.
Att elnätet står för så mycket idag beror i mycket på att man flyttat energiskatten dit. Varför? Jo, för att staten vet att elnätbolagen som naturliga monopol inte går i konkurs, utan tvärt om måste ha lagstiftning för att begränsa deras vinster. Därmed kommer inte staten den vägen gå miste om energiskatten och momsen på energiskatten vid elhandelsbolagens konkurser.
Ok, tack för responsen. Men tolkar jag er då rätt att om man ponerar ett jättedyrt elpris, t ex som i Storbritannien här, så kommer alltså utgiften för elnät avtalet att vara opåverkat och kommer då vara en väldigt liten del i helheten gällande ”pengar ut från hushållet”? Även fast alla skatter ligger endast på den biten av kakan.