På engelska finns det företag som är too big to fail. I Sverige har vi istället företag för feta för förödelse. Frågan är dock vad staten ska göra åt dessa när den går in och räddar dem, likt i fallet Cementa räddar bolaget från statens eget agerande? Har man skapat samhällskritiska monopol kanske de borde förstatligas istället? Undersökning nedan.
Cementa i Slite |
Det är uppenbart att Cementa är för fet för förödelse, då konsekvenserna av utslagningen av de facto monopolet på svensk cement helt enkelt är för stort. Förvisso är det staten själv via regeringsbeslut om Natura 2000, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen på Gotland mfl instanser som ligger bakom förödelsen av bolaget, men vad ska man göra framöver?
Sveriges välstånd, välfärd och fortsatta samhällsbygge kan förstås inte vara så ensidigt beroende av en enda aktörs fortlevnad.
Kanske borde Cementa förstatligas? Eller så borde man agera mot det naturliga lokala monopolet på något vis.
Nu är det en medveten strategi från statligt håll som skapat Cementas monopol. Som alla förstår är det helt enkelt väldigt dyrt och kostsamt att upprätthålla utvinning av samhällskritiska naturtillgångar via tillstådnsprocesserna som behövs. Det tar lång tid och kostar mycket pengar, och endast den som har investeringar att försvara kan motiveras att ta denna risk. Ingen vid sina sinnes fulla bruk lägger 10+ år på en tillståndsprocess som när som helst godtyckligt kan stoppas av tjänstemannaaktivister i statsförvaltningen. I takt med att regelverk gjorts hårdare och processerna allt dyrare så har vi till slut blivit sittande med enbart Cementa.
Så varför inte förstatliga? Bortsett från att det juridiskt inte går att göra.
Det samma gäller för övrigt andra företag för feta för förödelse, t ex storbankerna som har räddats ända sedan finanskrisen via de permanentade krisräntorna. Om dessa är så stora och samhällskritiska, varför ska de vara i privat ägo? Varför får de vara så stora?
Kanske dags för någon svensk lagstiftning som hindrar samhällskritisk verksamhet att bli för stor. Varför inte t ex splittra upp storbankerna och dela upp dem så att de var och en inte längre är samhällskritisk? Enklare att göra än med Cementa som har geografiska begränsningar. En bank är i princip lite personal och några datorer som kör den programvara som är själva banken, och då menar jag inte Internetbanken utan de bakomliggande systemen. Torde därmed inte vara lika komplicerat att splittra upp som en gruva.
Oavsett bör kanske staten se till att dra igång lite fler cementfabriker och kalkgruvor landet runt. Ska det ske privat kanske en särskild lag som gör det enklare att söka tillstånd för kalkbrott behöver till.
Men nu är vi där vi är och först behöver Cementa räddas. Staten kanske kan erbjuda ägaren tyska Heidelberg ett litet utköp av verksamheten? Förhandlingsläget torde vara gott för staten, om än lite orättvist med tanke på att staten håller i tillståndsgivningen.
Men vad tycker du? Förstatliga, fördela eller förbli?
40 kommentarer
Tja, vet inte vad som blir bättre av att staten, dvs ännu mindre kompetenta personer får i uppdrag att styra ett företag som kan livit för stort.
Företaget kommer ju fortsätta att vara för stort och konkurrensen fortsätta vara dålig.
…iofs leder ett förstatliga de till större risk att hela företsgrt klappar ihop så konkurrensen sjunker nog åtminstone på sikt…
Det handlar om att säkra försörjningen av en samhällsviktiga råvara som i dagsläget (nästan) enbart tillhandahålls av en aktör. Problemet är inte att priset på kalk är för högt.
Staten kan ju annars som ägare ge LKAB i uppdrag att köpa kalkbrottsverksamheten av Heidelberg. Med tanke på att LKAB varje år delar ut ett antal miljarder till regeringen att strössla med över diverse hobbyprojekt så finns de finansiella musklerna. Inte speciellt konstigt att LKAB skulle köpa heller då det kan anses rymmas både inom kärnverksamheten och rent strategiskt.
+1 på den!
Du menar lite likt SAAB/Kockums?
+1. LKAB har redan Minerals-divisionen.
Nja, att det skulle vara statens fel att Cementa är ett monopol är väl ett påstående som kan ifrågasättas. Naturliga monopol uppstår ju typiskt där verksamheten är förknippad med t ex stora infrastrukturkostnader. Om man jämför vad tillstånden kostat jfrt med vad vägar, fabrik, hamnar osv kostat på Gotland så kommer man troligen fram till att det senare varit 1000 ggr dyrare och att Cementa är ett naturligt monopol.
Reglering och skattesystemet skapar dessa "naturliga" monopol. Så att det blir så här är statens fel från början.
För i övriga Europa/världen kryllar det av en massa oberoende, fritt konkurrerande cementproducenter? Den här industrin verkar extremt konsoliderad även globalt, så alla stater i hela världen gör fel?
Ja, allt en stat gör är per definition fel.
Jag antar att du inte skulle polisanmäla att jag stal allt du äger då, eftersom polisen är statlig. Var bor du, Eddie?
Eller så får han göra en Bend Over när ryssen kommer.
Han har säkert en jättebra privatarmé.
Det är knappast något magiskt med skatter och regleringar som gör att enbart det kan skapa förutsättningar för naturliga monopol.
Ser i huvudsak ut som en skapad kris man vill behålla, cementfabriker om man nu tycker det är något att bry sig om ser inte ut att vara särskilt omfattande anläggningar att bygga utan snarare med fördel mindre lokalt strategiskt placerade anläggningar, så här ser upplägget ut i Norrbotten.
http://www.portlulea.com/60/om-lulea-hamn/om-oss/kajer/cementakajen.html
https://www.skanska.se/vart-erbjudande/produkter-och-tjanster/betong/kontakt/betonganlaggning-lulea/?gclid=CjwKCAjw3riIBhAwEiwAzD3TiXl7-Esn3Z-mvuo1eiJ8-1NDk8R3Xg6mJ4gycyrZCm0Wh3AksRgkeRoCIkIQAvD_BwE
fyra månader för att färdigställa betongfabrik i Kiruna.
https://betong.se/2019/06/21/ny-betongfabrik-invigd-i-kiruna/
Betong och cement är inte samma sak. Cement finns i betong, som en av många komponenter.
Det skulle inte förvåna mig om LKAB med sin strategiska framförhållning i rörelsens alla grenar också satsar på cementframställning för egen betongtillverkning.
Något av deras sex pelletsverk kan förmodligen bidra med bra restvärme som kan utnyttjas i tillverkningen av cement.
LKAB flyttar just nu två städer, att bygga en anläggning för cementtillverkning torde vara lätt som en plätt för dem.
Pratar om cementfabriker men länkar till byggen av lokala betongfabriker…
Läs på, gör om, gör rätt.
Jag byggde en betongfabrik själv ute i trädgården på 1h. Grävde en grop sen satte jag i ett papprör och gjöt fundament åt en flaggstång.
Känns som att bloggen borde göra ett inlägg om hur man tillverkar Cement. Ifall man inte orkar läsa på Cementas hemsida.
Var tvungem att kolla själv nu så jag inte hade fel Och dom har ju tillochmed en tecknad film om hur cement blir till.
Det känns inte som om kompetensen finns hos staten längre.
Se bara hur kontrollorganen för de olika verksamheterna fungerar eller det sätt på vilket beslut grundas.
Tack vare inkompetens av i övrigt intelligenta människor tolkar de versal till punkt på sämsta tänkbara sätt.
Som tur är, är de är lika hopplöst fyrkantiga i sina beslut som de ofta är enkla att kringgå… Om än på en lägre nivå än objektet för vad som dryftas här…
Statliga regleringar främjar monopol. Få utvinnande, producerande verksamheter orkar eller har råd med tillståndsprocesserna för en nyetablering. Bara att göra det som krävs för att behålla tillstånd slukar resurser.
Cementa kanske är too big to fail, men om en fientlig Länsstyrelse (och grannar som suktar efter höjda mark-värden) till sist får stopp på svavelsyra-tillverkningen hos Kemira så kommer knappt någon bry sig.
Denna kris får staten lösa eftersom deras miljöaktivister skapat den. Den som är med i leken får leken tåla. Rent ideologiskt tycker jag staten ska vara väldigt stark och väldigt slimmad. Staten ska hålla i taktpinnen och piska på hårt när kapitalet missbrukar arbetare, konkurrens, maktposition, miljön o s v. Det svåra är bara att de som gillar att piska är samtidigt de som avskyr kapitalet och dess välståndsskapande något enormt. Grundsynen måste vara konkurrens och välvilja mot både arbetsgivare och arbetstagare först. Miljö och byråkrati ska alltid komma på andra plats, d v s inte sista plats. Ska man ge skattepengar till någon måste man först se till att man har någon annan man kan ta (stjäla) skatten ifrån.
För feta för att fuckas!
Svullo, vår tids Nostradamus.
Kan för första gången inte rösta.
Staten bör verka för, så långt det går lika, och åtminstone rättvisa villkor men i övrigt hålla tassarna borta.
Så tyska intressen (Heidelberg) ska alltså diktera villkoren i Sverige?
Ssssssch, väck honom inte ur den fina dagdrömmen om småskalig, hederlig myskapitalism som i pilsnerfilmer.
Myskapitalism 😚
Vem som är ägaren borde inte påverka det jag skrev ovan. Staten ska hjälpa eller stjälpa lika mycket oavsett om ägaren är utländsk.
Banker har väl också en massa tillstånd som måste underhållas, nya regelverk som verksamheten hela tiden måste anpassas till etc.. vilket antagligen blir dyrt för en liten bank.
Ja, det är höga trösklar för att få en bankoktroj. Det krävs, på grund av samma regelverk, även en stor mängd kapital osv.
Varför finns det bara ett Konkurrensverk? Måste erkänna att jag tycker den privata sektorn är oerhört dålig på att matcha staten här – trots att staten själv gör ett uselt jobb.
Och varför har vi bara en regering? DET om något är ju ett konstlat, framreglerat monopol.
Nja, jag är lider av politikerförakt så låt oss kalla det oligolpol.
Naturliga monopol ska regleras av en kunnig myndighet. Det fungerar exempelvis mycket bra (om vi jämför oss med andra länder) inom mobiltelefoni med Post- och Telestyrelsen som regulator.
Kanske mindre bra för posten å andra sidan…
De som tycker att de svenska cementkonsumenterna har lagt alla äggen i samma korg och att de får skylla sig själva: Jo man skulle ju kunna ha tio konkurrenter till Cementa. Som alla har sina tio eller fler kalkbrott som de får söka tillstånd till. Detta skulle bli bättre och lättare.
Det är väl därför det vore bra om staten kunde garantera eller åtminstone skydda försörjningen av kalk. Nu var det en dom i miljödomstolen som ställde till det. Nästa gång kanske det är dålig lönsamhet som får heidelberg att lägga ner brytningen.
När konkurrensen i cementindustrin eliminerades
https://docplayer.se/11569353-Nar-konkurrensen-i-cementindustrin-eliminerades.html
Konkurrens samarbete och koncentration Kalkstens- och cementindustrin i Sverige 1871–1982
https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/38871/2/gupea_2077_38871_2.pdf
Man skulle ju också kunna tänka sig ett annat alternativ som SBAB som grundades av staten för att sätta press på bankdrakarna och störa deras oligopolställning. Säg att staten öppnar upp ett antal kalkbrott som sedan eventuellt skulle kunna säljas vidare till privata företag om det blir snurr på affärsverksamheten?