Utifrån en enda läsares anekdot på sommarsemestern rapporteras det om två villanybyggen som inte längre har några säkra byggstartsdatum på grund av cementkrisen. Kan vara lite dålig stämning att sitta med den nya fina villatomten köpt för ett antal miljoner, men inte längre kunna bygga på grund av den annalkande cementkrisen. Nya hus byggs ofta på platser där betongplatta på mark är ett krav för att alls kunna bygga, och inte ens torpargrunder eller plintgrund går att bygga utan cement och betong.
Glöm detta framöver |
Läsaren T skrev i en kommentar:
“Anekdotiskt naturligtvis men senaste veckan har det pratats om två villanybyggen som ej får säkert byggstartsdatum på campingen där jag spenderar semestern. Så det börjar gå upp för folk vilka konsekvenser det här får.”
Nu är det förstås inte säkert att det handlar om mångmiljontomter på Gräddhyllan (TM) i Storstaden (TM), utifrån att det verkar handla om personer som har campingsemester. Å andra sidan är campingsemester allt mer ekvivalent med husbil, och det är inga små summor i kreditvärdighet som behövs då. Och om man skulle ha lite sämre ekonomi än övfre medelklassen, så är det extra surt att sitta med miljonen inlåst i en tomt utan byggdatum.
Utan cement blir det inte några nybyggen, och Cementa har force majeure-kortet till betongindustrierna, som i sin tur har underrättat sina kunder om att det kommer bli problem med leveranstider om det alls kan bli leveranstider mot senhösten. Ett av Sveriges största betongföretag gick för snart två veckor ut till sina kunder om leveransproblemen.
Så där kan man sitta med fina villatomten, ett antal miljoner i skuld för den, och den krossade drömmen om att flytta till nybyggda villan medan barnen är några år gamla. Betongbranschen menar att det tar flera år innan man kan få igång logistikkedjor för alternativ försörjning med cement, så barnen kanske hinner börja skolan innan villan står klar om fyra år med byggstart om tre år, och blir lite kinkiga över att behöva flytta från klasskamraterna?
Förr byggde man på de bästa platserna, men de är generellt slut i attraktiva lägen (=nära tätort). Förr kunde man alltså bygga med andra metoder, t ex torpargrund, eftersom man byggde direkt på berg i torra lägen. Idag bygger man ofta på sumpåkrar, med mjuk och fuktig mark, den jordbruksmark som ofta är sämst i området. En ledtråd är alla de diken och brunnar som grävs i nya villaområden för att leda bort dagvattnet och grundvattnet …
Överlag avråds från torpargrund idag, och det finns i princip inga typhus med annat än betongplatta. Torpargrund leder till enorma fuktrisker, fuktproblem och i slutändan hälsoproblem.
Det är lite skillnad mot t ex vår mangårdsbyggnad på gården, som uppfördes på bästa platsen för åtminstone 170 år sedan. Två tredjedelar av huset är delvis en fd matkällare, murad i granitblock, och i övrigt kallstensmurad torpargrund direkt på berg, och i övrigt med avrinning från ett högt och torrt läge. Ändå rinner det vid värsta skyfallen vatten på golvet i källaren, men med enbart granit i konstruktionen så lär den klara det efter 170 års regn i Sveriges regnigaste område utanför Sverige. Den sista tredjedelen är murad med betongsten, som förstås är fogat med cementbruk och putsat med cementputs. En riskkontstruktion från 2001, men då den står direkt på berg verkar det fungera. Det är inte möjligt att skala upp och få tillstånd för stenbrott i den mängd som skulle krävas ens för att börja bygga villagrunder i sten om det alls fanns någon som vill satsa på detta mycket kostsamma sätt att bygga. Att man inte bygger så längre beror på något som kallas utveckling, dvs att betong är bättre. Det kallas framsteg och utveckling av en anledning. Förr gjorde man saker av nöd, inte för att det var bäst, eller tror du att oxe och vagn är bättre än bil?
Ytterst få villanybyggen byggs idag direkt på berg. Det spelar liksom ingen roll vad en miljöpartist hittar på kring att bygga grunden i återvunnet glaskross, trä, blinda belgiska nunnors skelettdelar, eller gamla arsenikindränkta slipers som förr i tiden.
Verkligheten är att villaprojekten, i egenskap av de minsta kunderna, antagligen är de första som får se sina byggdatum förvandlade till okänt. Betongföretagen kommer prioritera sina största kunder, så glöm bara villabygget.
Men kanske kan man dra in bygg-el och parkera husbilen på den där tomten iaf? En parkeringsplats för några miljoner. Eller så kan man ju alltid slå upp ett tält.
Kan du rapportera om uppskjutna eller avblåsta byggstartsdatum för nybyggda villor? Hör av dig eller kommentera.
35 kommentarer
Cementa försöker sig på en bluff när de påstår att det blir cementbrist för att de inte får bryta mer kalk där de önskar.
Nordkalk har kvar sitt brytningstillstånd på Gotland och det är bara för Cementa/Heidelbergkoncernen att köpa råvara därifrån.
Jaha, och Nordkalk har inga kunder för sin kalk idag alltså?
Låter allt som ett MP argument, ser framemot nästa opinionsundersökning.
Samt att det inte är så troligt att deras tillstånd skulle tillåta den ökningen…
Ytterligare en anekdot från campingen dock till skillnad från mitt tidigare inlägg är det från en som är direkt involverad i ett av Heidelbergkoncernens (heter de så?) svenska bolag. Pratade om att det finns stora cementdrakar nere i Europa och Heidelberg köpt ett stort bolag i Italien nyligen. Men kontentan som Cornu skriver, "de har ju sina kunder och kommer inte skicka nåt norrut"
Ja på nåt vis träffar man mer nytt folk på sommaren än i november.
Men krismötena va innan semestern, nu vill all bara ta det lugnt, som han sa. Men det tar nog fart andra veckan i augusti igen.
En annan leverantör för cementen kan göra skillnad i betongens kvalitet. Det kan ta en lång tid att anpassa tillverkningsprocessen för en annan råvara. Betongen måste ha en reproducerbar kvalitet; det är en mängd faktorer som måste stämma.
Det argument du framför är rätt vanligt från miljöhåll.
Som lite äldre hade jag aldrig chansat på att cementa bluffar när risken är så pass hög.
Djupt oansvarigt och jag hoppas väljarna minns det till valet efter nedlgd kärnkraft, nedlagt skogsbruk och annat sk1t
Just villaplattor har de allra lägsta kraven på betongkvalitet. Snäppet över stampat jordgolv. Det finns gott om ersättningsprodukter om just Slite slutar leverera cement. "Jaja, vi kan alltid gjuta villaplattor om allt annat stannar av" säger gubbarna på Swerock.
Det är sant. En bottenplatta till en villa. Speciellt i skåne el dyl behöver inte vara så tjock heller (frostfritt djup) och man kan använda vilken skitbetong som helst bara man är noga med torktiden. (och har stålat något så när)
Jag såg att någon finsk betong-fabrik gjöt bottenplattor i form av "pusselbitar", som lyftes på plats och fogades ihop. Det blir ganska nervöst att titta på, om bitarna stämmer överens med de beställda måtten, det blir liksom lite sent att returnera dem om måtten har blivit fel. Men det blir mycket tunga och långa transporter med mycket avgaser, som miljöpartisterna knappast är så förtjusta i.
Drar mig till minnes av Ayn Rand's Atlas Shrugged om nu någon i dessa tider av influencers, botox etc, etc styr samhällsbilden för den yngre delen medan MP styr landet med mindre än 4% av väljare. Vad är det frågan om, vem betalar och var slutar det? Någon som har ett svar? För mig är det en total kollaps med krig/revolution när partyt tar slut!
Du författaren som levde på socialbidrag när hon rökt sig till lungcancer trots att hon fördômt den livsstilen? Ayn Rand?
*Du menar
Karl Marx levde väl på allmosor från kapitalistiska familjen Engels men det hindrar inte miljontals människor att tro på hans berusade fantasier, till den milda grad att de skrattar åt folk som ens yppar att individuell frihet kanske inte är så dumt ändå, 1 miljard döda människor senare.
Nån annan har också varit dum, och därför är Ayn Rands hyckleri inget att fästa sig vid? Bra tänkt. Kanske kan jag få mörda en 3-4 personer, Hitler gasade ju 6 miljoner?
Snarare att du får leta länge efter den perfekta visionären.
Absolut. Låt oss titta på den skönlitterära visionen. Så vad tycker du om stycket i Atlas Shrugged där det kommer fram att Nathaniel Taggart låtit mörda en myndighetsperson och misshandlat en annan, och Rand framställer detta som något gott och föredömligt? Är det den typen av visioner du vill framhålla?
Re. Ben
Minns inte det stycket i boken men om personerna gjort något som borde vara kriminellt men skyddas av juntan så kanske det var befogat? Du ger inte helhetsbilden i din fråga.
Husen är inte i storstadsområde, möjligen lokal landsbygdsgräddhylla. Kan inga detaljer men min största poäng är att det pratas om det bland folk som är helt ointresserade av politik och där husbygge mest handlar om att välja färg och inredning, när de pratar cementbrist… då är det ett bevis på att det är illa.
Tänker nostalgiskt på Stora Vika kalkbrott och cementfabrik några mil norr om Nynäshamn. Med egen hamn. Lades ned till förmån för Gotland. Hade man konverterat tillverkningen från blöt- till torrtillverkning så skulle Stockholm varit försörjt med cement. Idag bulkverksamhet med biobränsle och i kalkbrottet har 47 rödlistade fjärilsarter noterats men det bygger inga hus.
Välkomna till Miljö-Gilead.
280.000 varsel inom kort, 20 miljarder i avstannade investeringar och regeringskris på grund av torv kring sättet att stimulera hyresbostadsbyggande, samtidigt som man drar ur proppen massivt för ALLT byggande.
Rösta bort detta samhällsförstörande inkompetenta skräp-pack så snart det någonsin går.
Utan att på något vis förringa problemen med ett betonglöst land, finns det i varje fall en teknik som helt kan ersätta betongen i grunden vid bygge av villor, nämligen stora stålskruvar som skruvas ner i marken. Golvbjälklaget byggs på dessa skruvar. I Frankrike är Technopieux marknadsledare.
https://www.technometalpost.com/en-GB/videos-helical-piles-screw-piles/
Du upplever inte några klimatmässiga skillnader mellan Sverige och Frankrike? 60 cm tjäle och sånt som 10-årstjäle.
Naturligtvis finns sådana skillnader, men jag kan tänka mig att skruvarna och djupet dimensioneras för just tjäle och olika markegenskaper. Den intresserade får väl läsa den detaljerade tekniska beskrivningen och dokumenten som tillåter användandet av skruvarna. Enligt fransk byggnorm räknas 50 cm frostfritt djup som minimum i de varmaste delarna; 90 cm i de kallaste plus 5 cm för varje ytterligare 200 m.ö.h. Det betyder att all tillåten byggteknik och material ska tåla sådan tjäle.
Undertecknad säljer lösvirkeshus i byggsats till främst franska självbyggare, med hittills 81 levererade kit. Ofta får jag frågan om det går att bygga huset på Technopieux. På det svarar jag att det är möjligt, men att det blir dyrare än en betonggrund. Det argumentet är starkt, samtliga kunder har byggt på betonggrund. Men nu ser ju situationen ut att bli annorlunda i Sverige. Fransmännen har ett talesätt som passar här: Faute de grives, on mange des merles. Saknas snöskator äter man koltrastar.
Zoner frostfritt djup i Frankrike enligt byggnormen. Scrolla ner till kartan: https://www.ffbatiment.fr/federation-francaise-du-batiment/laffb/mediatheque/batimetiers.html?ID_ARTICLE=2688
Häftigt. Väldigt icke intrusivt. Naivt förvånad att det blir dyrare med så lite matetial men är ju inte alls insatt i grundbygge. Måste ju vara väldigt bra för fuktiga byggställen?
Plintgrundar har jag för mig att man allmänt brukar säga är en "säker" konstruktion utifrån fukt, men svårt att undvika sättningar.
#Jksms#
Det blir dyrare av två anledningar. 1) Mina kunder är självbyggare och för dem är tidsaspekten mindre viktig än kostnaden. De bygger själva grunden. 2) I min byggsats använder jag uteslutande vanligt förekommande virkesdimensioner eftersom det blir billigare och är lättare att få tag på. För golvbjälklaget är det 45×220 mm C-24. Med plintar bör då avståndet mellan dem inte överstiga 2400 mm trots att jag dubblerar bärlinorna. Det blir många plintar. Med färre plintar måste jag leverera kraftiga limträbalkar istället för 45×220 mm.
Standardgrund för golvbjälklag Observera öppningarna på gavelsidorna: https://www.tiro.fr/wp-content/uploads/2015/09/b-maison-ossature-bois-solivage-bois-sur-vide-sanitaire.pdf
Häromdagen såg jag en roter-betongbil leverera betong till våra nya, fina busshållplatser. Det stod "Lujabetoni" eller "Lujabetong" på bilen, det är en finsk koncern i betong-branschen. De har tre betongfabriker i Stockholm: Kungsängen, Jordbro och Vallentuna. Var råvaran kommer ifrån, framgår inte.
Den finska betong-firman har också levererat färdiga betong-element till den nya Kiruna.
Luja, precis som Thomas Betong, Betongindustri, Swerock och Skanska köper från Cementa.
Jurgen, betongbilar åker nog inte så långt bort från betongfabriken av naturliga skäl. Kirunas betong-element kan däremot vara producerade i Finland.
Det känns taskigt att varsla ett stort antal byggjobbare precis efter att semestern tar slut i augusti. Just då är ekonomin ofta som mest sårbar, pga att familjen har velat få allt det där extra under semestern och plånboken är
nästan helt tom. Det finns ingen marginal, inga reserver att ta utav. Taskigt utgångsläge för en kommande, längre tids arbetslöshet. Man hinner kanske spara ihop en liten buffert under uppsägningstiden, innan a-kassan tar över.
Miljöpartiet kommer nog att slå sig för bröstet över denna seger. Men det blir senare som det brukar: "Som att kissa i sängen, först varmt o skönt, sen jävligt blött och kallt."
Vi får notera vad det blir för selfies med tårtfirande.