Idag blev det årspremiär för kylningen med luftkonditioneringen. Ute toppade det på 26.6 grader i skuggan på årets varmaste dag, och kylningen av huset drar igång vid 24 grader ute.
![]() |
Säljer el med effekt 2505 W samtidigt som kylningen körs |
Kylning är fånigt prisvärt, särskilt med tanke på att man med egen solkraft i princip enbart kör kylningen samtidigt som man producerar egen el. I övrigt krävs det inte särskilt mycket effekt och energi för att kyla, då det handlar om så små temperaturskillnader. Det är inte som på vintern vid -10 ute och det är 30 graders skillnad att få 20 inomhus, utan det handlar om några få graders kylning som ska utföras.
Det ser ut att bli solkraftrekord för i år också. Anläggningen har redan producerat 26 kWh idag, och trots att den är riktad mot öst tuggar den fortfarande vidare med 2 267 W av 4780 Wp installerad effekt, så vi får se om det kanske når 30 kWh idag vilket är någonstans där produktionen maxar för mig på en givet dag.
Annars har det varit den absolut sämsta maj månad jag upplevt för solcellerna, med äkta höstväder i form av regn och kyla. Men när väl vädret vände gick det fort.
Oavsett, kylning kan definitivt rekommenderas. Särskilt om man jobbar hemma. Annars kanske det kan vara en anledning till att tjänstemännen söker sig tillbaka till kontoret i sommar …
12 kommentarer
Test. Försöker ta mig in på vitlistan 🙂
Jag har sovit i 2-glas-uterummet med nordost-läge redan ett par veckor, på Howard-soffan. På morgontimmarna när det blir för ljust i uterummet (tyvärr inga gardiner därinne) så knallar jag iväg till Howard-soffan i vardagsrummet och somnar om.
Huset kyls bra under natten med spisfläkten, i uterummet hörs den inte, annars har jag den på 1:an (av 5 lägen). Under heta sommarkvällar kör jag ibland kylaggregatet på hjul i dörröppningen till uterummet under en timme, för att kyla ner luften före sänggåendet. Snart börjar pool-säsongen.
Snart? Den har varit igång i två-tre veckor ju! 25 i poolen just nu, funderar på att elda på till närmare 30.. fan vilken badkruka man blir!
Jag använder poolen mest för träning. 25 C är ett minimum och då tar jag på mig en T-shirt och dubbla fleece-jackor. Jag föredrar 30 C eller ännu hellre 34 C, som det har varit i poolen som mest. Ingen baddräkt, eftersom kloret käkar upp Lycran och det bildas en gigantisk häng-bak av tyg. Poolen syns inte till vägen. Kompisen Jar-Jar Binks serverar smörgåsar och dryck på poolkanten, när jag frågar: "Har vi någon poolservering här?". Men ibland måste man upp och slå en drill, nöden har ingen lag.
Uppvärmningen består av 1) 15 kvm solpanel av "lakrits-remmar" dvs vattenkanaler av industri-gummi på en ställning av svarta takplåtar, 2) poolvärme-pump 1700 W och 3) pooltäcke med luftbubblor (felköp: kinesiskt skit som tappar bubblorna redan efter en säsong). Jag har köpt tidigare Ecoprim-skivor men inte orkat rilla dem för böjning till rund form som poolen har. En granne med poolfirma i närheten, "Poolis" rekommenderar värmeisolering av poolen. Det finns redan Styrodur (samma som Ecoprim, extruderad cellplast) under poolen. Jag väntar tills risken för "järnnätter" är förbi, 10/6, innan jag kopplar ihop slangarna. Idag är det förskräckligt varmt, så poolen känns redan lockande, maj har varit varm här på Värmdö.
Pool-träningen, som i början av säsongen består av vatten-gång (när man bara lutar sig framåt, börjar traska runt poolen i vattnet och undviker att blöta ner fleece-jackorna), känns nästan som ett själv-skadebeteende: efter upp till 10 timmar om dagen i poolen får jag enormt mycket mjölksyra i musklerna och stupar i säng på kvällen och kan knappt gå upp nästa dag. Efter lite uppmjukning är det dags att fortsätta tortyren. När det är varmare i vattnet, blir det mer simning. Efter några dagar minskar mjölksyran.
Nyfiken fråga. Vad kör bloggaren för kylanläggning? Värmepump som gör båda delar, eller separat anläggning?
Kyla börjar bli högintressant.
Helt korrekt. Hör många som har luft/luft värmepump installerad, men vägrar köra på sommaren, eftersom de tror att AC drar mycket mer än värme.
Har försökt förklara att handlar bara om ett fåtal grader och ett fåtal timmar, troligtvis bara några 10-kronor per sommar för ett mycket bättre inomhusklimat.
Lika usel produktion här på östkusten. Sämsta maj sedan starten 2018 – enbart 1,8 MWh och även med rekordproduktion i morgon blir det ett nytt low.
Körde LLVP på AC läge stora delar av sommaren 18. Elräkningen var någon hundralapp dyrare per månad. Iofs var både Ringhals 1 och 2 igång då.
När vi börjar få italienska elpriser är det synnerligen lönsamt med en solcellsanläggning rent privatekonomiskt.
I morgon kopplas våra 33 paneler á 390 W in i perfekt söderläge. Solen orkar över kanten ett par timmar även i december/januari. Sedan kan vi köra med kyla.
Har haft vår LLVP som vi uteslutande använder som AC i nio hela säsonger. Den går året rumt i fläktläge och med kyla när det är varmt ute under perioden maj-sep. Har en separat mätare på den sedan 2014. Den har dragit 1211 kWh under tiden 2014-08 till 2021-06. Det är i stort sett ingenting.
Tror att frostvakten i pumphuset till poolen drar ungefär lika mycket på en vintern…
Vad har ni för kylning? Luftvärmepump med kylfunktion?