Börsveckan fortsätter vara trevande och osäker efter uppgångar i Europa och nedgångar i USA. Osäkerheten och avsaknade av stark och tydlig riktning fortsätter i de asiatiska tidszonerna under fredagsmorgonen, medan valuta, räntor och guld tar det lugnt.
Går sådär |
Stockholmsbörsen stängde på +0.63% för OMXSPI igår, och tyska DAX gick +0.82%, men i USA föll börserna. Nasdaq Composite gick -0.94% och S&P-500 gick -0.92%.
Osäkerheten består i de asiatiska tidszonerna.
ASX 200 -0.11%, Hang Seng +0.90%, Nikkei 225 -0.74% och Straits Times -0.27%.
Guldpriset är i princip oförändrat på 483:- SEK per gram, USDSEK likaså på 8:42 och de amerikanska marknadsräntorna på statsobligationerna stod stilla under gårdagen.
Mycket talar för att börsveckan kommer stänga negativt, vilket skulle innebära den första veckan på fem där Stockholmsbörsen backar. Knappast ett problem när man ser helheten.
Veckochart OMXSPI |
Senaste börsåret har varit något i rekordväg, trots den djupa ekonomiska krisen, och att vi får återgå till en högst trevande börs skulle knappast vara något överraskande. Ni kanske har glömt hur det var 2017 – 2019 (när bloggen för övrigt låg ur börsen via konjunkturmodellen) och det i princip gick sidledes i flera år.
Vänj er inte vid 20-30-50% uppgångar om året. Framöver kanske man ska vara glad för 10% om året?
40 kommentarer
Vita huset ämnar att höja kapitalvinstskatten så blir nog en del sälj framöver.
Dubblad skatt, lär blir nedåt om detta går igenom.
“Biden’s proposal effectively doubles the capital gains tax rate on $1 million income earners,”
Detta är alltså inget som drabbar gemene man.
Snart lägger således S förslag om dubblad (60%) kapitalskatt på ALLA svenskar och hänvisar till USA.
Hur ska man resonera som medelklass? Finns det ökad anledning att ha ädelmetaller i fysisk form för att hedga kapitalskatt, förmögenhetsskatt och inflation? Hur många procent av "portföljen"?
Blir nog en höjning i USA ja. I Sverige? Ja, det kommer vara ett inspel i diskussionerna om skattereformen. Det som ligger närmast till hands är nån sorts höjning av fastighetsavgiften (ex: avskaffat tak) och en höjning av skatt på utdelning i fåmansbolag, säg till 25% istället för 20%. Allt växlat mot sänkt inkomstskatt.
Klas Eklunds utredning i ämnet är mycket bra och läsvärd, googla gärna "Klas Eklund eso skattereform" för lite trevlig läsning.
Tack JP för tipset.
JP, jag tackar också. Äntligen kan skatt på värdeskapande arbete sänkas. Finansierat av bl a bostadsbubblan :). Hoppas vi nu även ska få en relativ kalkylränta för att balansera riskerna i lånebubblan, och därmed släppa in förstagångsköpare.
JP förresten, har du kommit in i bostadsmarknaden än förresten? Vi minnas att du redan bodde billigt och bra, så det kanske inte var aktuellt. Försomhelst, du såg kanske budgivningen på Nilstorp, det lilla 20-talshuset med avstyckad tomt?
B2B
Om detta slår väl ut kommer det ske en utjämning av bostadspriserna i landet. Den fasta fastighetsavgiften som infördes för småhus/BRF/hyreshus gynnade storstad kontra landsbygd. Typisk moderat politik med andra ord.
Jag hyr hos LKF och är ju nöjd med det (lite mer än 6000 för nära 80 kvm), har ju exponering mot fastigheter ändå via aktier så det blir nog bra. Har inte kollat så mycket på Hemnet på sistone, men villor i Lund är ju bara att undvika, hellre då nåt i t ex Furulund eller i småbyarna, eller rent av Eslöv om man vill ha mycket för pengarna…
6 k i Lund för 80 kvm är riktigt bra på en annars dyr regional marknad.
Riktigt bra pris på den hyran. Nästan som en studentlya :). Vill man få tag i hyfsat nya lägenheter, så det bara ett samtal iväg. Tänker på de vid Källby, kräver dock en okej inkomst. Själv slog jag till på Aroma till fast pris. Lär vara ruljans där den kommande tiden då säljarna bl a bor i Asien :).
Jag är lite historielös vad gäller M-politik. Är inte moderat, jag gillar fastighetsskatt efter taxeringsvärde. Givetvis med lämplig %-tak mot lönen. Hur BRF ska beskattas, lämnar jag som en övning till utredningen. Tror inte sista ordet är sagt där. Idag är den heltokig, då en 1:a beskattas som en 7:a.
Det var drygt sagt om typisk moderat politik men är inte speciellt imponerad av regeringen Reinfeldt.
Vad gäller att en 1:a beskattas som en 7:a betyder i praktiken ingenting i en BRF då avgiften följer andelstalen.
Det är inte exakta siffror 🙂 men det ligger i den storleksordningen, och är ingen konstig nivå för äldre lägenheter — den som vill kan se kvadratmeterhyrorna i LKFs årsredovisning för äldre lägenheter och se att det ligger i den häraden.
Tja, nybyggt kanske är intressant så småningom också.
Aromalund hade varit intressant och nu börjar jag efter lång tids skepticism tycka även de nybyggepriserna är "OK". Men är nöjd där jag är. Kanske blir Malmö igen nån gång, eller nån annan kranskommun, får ju se läget post-corona.
Fastighetsskatt utan tak är en lågt hängande frukt. Tycker Klas Eklund sammanfattar det hela mycket bra i sin rapport. Liknande rapporter under de åren som varit (som jag tror refereras i Eklunds rapport) lutar åt samma håll. Det blev inget bra med (lågt) tak på fastighetsavgiften, så att åtgärda det + minska ned ränteavdraget + höja momsen och miljöskatterna ger riktigt bra möjligheter att sänka skatten på arbete.
Problemet med fastighetsskatten var att den var så fruktansvärt orättvis fast det kan man ju även hävda att fastighetsavgiften är.
Så hur de än gör blir det fel 🙂
Ja. Eklunds förslag är helt enkelt 0,5% av taxeringsvärdet utan tak (om jag minns rätt) och såklart med lättnadsregler om man har låg inkomst, plus avskaffad stämpelskatt. Det vore bättre än dagens system. Kan säkert fasas in också för den som får stor förändring i skatteuttaget.
Problemet är att taxeringsvärdet inte stämmer med verkligheten. Rent anekdotiskt känner jag folk vars hus är värt mer än 10 ggr taxeringsvärdet. Sen finns det även motsatsen där taxeringsvärdet överstiger marknadsvärdet.
"så fruktansvärt orättvis" – beror på vem man frågar. Just nu kan den ju tyckas orättvis för alla som bor utanför gräddhyllorna.
Exakt, har aldrig påstått något annat.
JP, håller med. Marknaden har dock kommit ikapp och gått långt förbi, vilket nu syns på hemnet. Sen är det lite annan standard på dessa husen, mer likt Paulsson. I andra etappen har de ytterligare skruvat upp standardnivån.
Lars. Vad har du själv att säga om taxeringsvärdena. Tycker du de stämmer med verkligheten?
De stämmer helt säkert inte i samtliga fall, men som genomsnitt borde de vara någorlunda rättvisande. Annars kunde man ha en ansats på "uppskattat marknadsvärde", vilket ju är lite som taxeringsvärdena borde vara ("75% av marknadsvärde" eller vad man nu siktar på). Helt omöjligt att gissa marknadsvärden är det verkligen inte, särskilt med den ökande datainsamlingen vi har.
Eller såhär: Redan idag spelar taxeringsvärdena roll, för den som inte har en fastighet som värderas kring eller över den gräns där taket blir aktuellt. Så samma problem finns redan idag. Går säkert att kalibrera lite bättre.
Nä, jag tror jag har 2.5 MSEK i taxeringsvärde på hela fastigheten, där dock skog- och jordbruksdelarna inte är avgiftsgrundande. Faktiskt skattat värde enligt Booli är typ 6 090 000:- till 8 580 000:- SEK enligt Booli, så taxeringsvärdet är mer 30% av marknadsvärdet och inte 75%.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Off topic
Måste kommentera Aftonbladet krigsrubriker gällande Coronan Indien. Skriver allt i absoluta tal, tar inte hänsyn till att Indien har 1,4 miljarder invånare. Suck
Förslag till ny rubrik
Mycket mindre smitta i Indien än i Sverige
Förslag till dig: Strunta i att jämföra smittotal. De säger ingenting eftersom man testar på helt olika sätt, olika antal. Sluta läsa skräpmedia som skriver svepande om smittotal i andra länder.
"Ni kanske har glömt hur det var 2017 – 2019 (när bloggen för övrigt låg ur börsen via konjunkturmodellen) och det i princip gick sidledes i flera år."
Man vet att det är konstiga tider när bloggägaren pratar om "princip gick sidledes" när det gick upp 93.4% (OMXSCAPGI) under de 3 åren. Så nej vi har inte glömt hur det var.
Det kanske jämnade ut sig med inflationen…?
Ja den är ju flera hundra procent har jag förstått så som alltid hamnar vi på minus, jämmer och elände.
Mm, flera tycks ha glömt det otroligt bra börsåret 2019.
OT: Postnords VD har enligt Omni fått löneförhöjning med 21%. Skönt att se att ledningen för bloggarns favoritföretag belönas efter förtjänst. 🙂
SO i Postnord uttalar sig "Styrelsen brast i sin uppgift att kontrollera vad som var korrekt marknadsmässig lön, vilket är beklagligt men nu åtgärdat".
Annemarie gick från 583.333:-/mån till 708.333:-/mån.
Jag tjänar inte dåligt och ska egentligen hålla käften men jag önskar att jag också legat så "fel" och fått den korrigeringen och den nya lönen.
Rent anekdotiskt och personligt subjektivt, jag har haft rätt mycket med PN logistik att göra och även med Annemarie direkt att göra och jag har svårt att förstå vad som motiverar detta men kanske PN har något fantastiskt på gång?
Ja, dom kanske ska skaffa sig en kundtjänst som är öppen utanför kontorstid?
@ Brasklapp: Jag undrar hur man får fram den marknadsmässiga lönen för den som är VD för ett statsägt företag vars huvudverksamhet är brevdistribution. Hur ser jämförelsegruppen ut?
Förmodligen knarkdistribution – av den månadslönen att dömma. 😛
@Ben Dover – jag väljer att citera Steven Tyler och övriga Aerosmith "Dream On"
@Underdog – jag har tyvärr inte en aning, det var bara ett citat från deras SO som ju borde veta men jag är rätt säker på att det är väldigt lite vetenskap inblandat.
Jag vet inte om Christian Jansson också har en bakgrund på McKinsey men Annemarie har ju det och McK alumni är ju "lite" kända för att ta hand om varandra. Skulle kunna vara ett inspel men som sagt om detta vet jag intet utan det är ren spekulation från min sida och ska så ses.
Eller så tycker styrelsen att hon är helt jävla grym och klår konkurrenterna [sic!]
Festligt. Så som man drömmer om att det ska fungera för verklighetens folk. Lönen korrigeras hela tiden till marknadsnivå.. många jobbyten som skulle undvikas då.
Men lite känns det ju kanske som ett av veckans tidigare ämnen.. Bromma flygplats… Folk köper hus i närheten av Bromma Flygplats, engagerar sig genast i ”avskaffa bromma flygplats” för att få ett mer ”marknadsmässigt” läge..