Dags för lite fredagsmys. I skrivande stund har elpriset fallit cirka 75% mot priset mellan klockan 16 och 18. Det oskattade elpriset har idag i elhandelsområde 3 (Göteborg-Stockholm) varierat mellan 1:58 öre och 205:30 öre, eller över två kronors skillnad. Så blir det när man lägger ner kärnkraften och istället förlitar sig på osäker vindkraft.
Elpriset SE3 idag, i ören Data: Nordpool |
Vintern har knappt börjat och just nu är det bara någon minusgrad här nere i söder. Vi får väl se vad vintern har att erbjuda.
De här extrema variationerna över dygnet blir allt vanligare och allt extremare ju närmare vintern vi kommer, och vid nyår stängs Ringhals 1 slutligen ner permanent.
Vi som har timmätning av vår elförbrukning har alltså stora pengar att spara i det här läget. I princip debiteras de som inte har timmätning som om de förbrukade mest el när priserna också är som högst, medan vi som mäter faktiskt förbrukning per timme slipper den schablonen. T ex var värmepumpen i huset avstängd mellan 17 och 20 idag, utifrån hemautomatiseringsträsket, och kaminen är istället igång (vilket krävde manuell insats, för hemautomatiseringen klarar ännu inte av att ladda och tända kaminen).
Och elbilen laddades i natt när elen kostade mindre än 2 öre. Därtill lyckades solkraftanläggningen få ur sig några kWh till de lite högre dagspriserna, även om den produktionen förstås upphört klockan 17, när priserna rusade på fredagsmyset. Så här är det allt annat än schablonen som gäller. Särskilt elbilen gör att jag avviker från schablonen och jag har vridit upp batteriets normala laddning från 70% till 80% för att dra nytta av de i princip obefintliga priserna nattetid just nu.
Inklusive skatter, moms och elnät kostade min el idag 3:29 SEK per kWh mellan 17 och 19.
Det gör att det är billigare att elda med ved än ens att köra en värmepump. Antar man att man får ut 3x energin som värme för värmepumpen så gick alltså en kWh värme på drygt 1:- SEK. Till ett vedpris på 400:- SEK per m3s inklusive moms (vad jag säljer ved för och alltså är alternativkostnaden), vilket innehåller cirka 1000 kWh nettovärme vid 85% verkningsgrad i min kamin, så kostar 1 kWh vedvärme 40 öre. Vid 3x verkningsgrad på värmepump blir det således redan vid 40 öre i elspotpris, dvs 1.25*(19.84+35.30+0.83+2.32+40)=123 öre i faktiskt elpris, billigare att elda i kaminen för uppvärmningen. Är det lite varmare kanske verkningsgraden på värmepumpen är högre, men det är ändå någonstans vid 40-60 öre i spotpris som kaminen ska stå för värmen.
Nu får vi se hur högt spotpriset kan gå när Ringhals 1 är stängd någon fredagsmysig fredag i vinter, gärna kallt, stjärnklart och vindstilla som just nu. Någon som vågar sig på en gissning?
Elkostnaden kan ju bli en spännande och kul grej för den som nyligen köpt sig en villa under den pågående haussen. Särskilt om man inte är van vid sånt, utan har bott i lägenhet innan. Men det märks väl när första elräkningen kommer.
I morgon kommer elen kosta under fem öre hela dagen undantaget klockan 00 – 01. Spotpriserna fastställs i förväg. Så priserna växlar mellan hopp och förtvivlan. Någon kamin behövs således inte i morgon om man har timmätning.
Ha ett fortsatt underbart fredagsmys där i stugvärmen! I övrigt är det härligt stjärnklart här ute på landet. Kanske blir en vända till spabadet och titta på stjärnorna?
Fredagsmys |
69 kommentarer
Ved värmer dessutom flera gånger!
Absolut. Har nästan 100 m till vedupplaget efter att vi snyggat till lite kring gårdscentrum i våras. Blir en stärkande promenad att hämta ved.
Har du inte skottkärra?
Märkligt med folk som inte förstår skillnaden mellan, bas/primär-kraft, reglerkraft och "nice to have-kraft".
Den förståelsen underlättas om man begriper skillnaden mellan effekt och energi samt hur dessa begrepp förhåller sig till varandra vilket inte är särdeles svårt för en normalbegåvad att lära sig. Tyvärr verkar det vara en bildningsnivå som överstiger vad våra tongivande politiker och journalister besitter.
Man önskar egentligen ingen olycka men hur skulle det vara om vintern 21/22, inför nästa riksdagsval, blev en riktig krisvinter med många långa strömavbrott och skyhöga elpriser?
Statsministern svar blir säkert "vi såg det inte komma" och "det är oacceptabelt" och väljarna nöjer sig troligtvis med det.
"Vi har varit naiva"
"Det finns nu utmaningar"
"Vi måste lösa detta tillsammans"
Vi exporterar mycket just nu, men vindkraften ger dubbla exporten. 1551 MW export och vinden 3184 MW. Dagens problem ser jag mest som för långsam utbyggnad av nätet.
Har bränt en omgång i kakelugnen och kör nog en till senare i kväll för att spara el till mer behövande i Finland Danmark och Polen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jasså?
Inte att vi har avvecklat kärnkraften för snabbt.
Anders detta var vad som gällde ca 2000 i kväll. När Finland får igång sitt mycket dyra kärnkraftverk efter åratals försening får vi ännu mer el över i norr, men tillverkningen av nya batterier kommer sluka en del. Det är mycket som går att göra för att åstadkomma ett bättre läge, men någon ändring när det gäller nedläggningen av reaktorer är orealistiskt.
För att dra ett litet strå till stacken har jag tänt en ny brasa.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Miljöfarlig vedeldning framför ren vindkraft? Det trodde jag inte men du kanske har ägareintressen i kraftbolagen då de tjänar dubbelt på att exportera och på samma gång hålla upp det inhemska elpriset.
Subventionerad energiproduktion ska i första hand gå till medborgarna.
Min kakelugn är effektiv. Har under 1% av mina aktier i vindkraft men betydlig mer i nyare energiföretag som ännu inte ger mycket el. I övrigt mest AI. Elpriset i Sverige påverkar obetydligt mina företag, då förutom den lilla vindkraften. Ägde betydligt mer vind för 3-4 år sedan men tyckte vinden redan fått sitt genombrott och flyttade kapitalet.
Sista meningen verkar lite skum – hur tänker du där?
Vänliga hälsningar
Nanotec
"Energimyndigheten bedömer att omkring åtta vindparker till havs ska byggas från 2023 och därefter i genomsnitt en park vartannat år. Enligt myndigheten innebär det en total kostnadsökning för Svenska Kraftnät på cirka 10,5 miljarder kronor. Detta ska lånefinansieras genom Riksgälden och sedan överföras till elkunder och elproducenter"
Det är osnyggt att energiproducenterna ägnar sig åt kraftexport samtidigt som skattebetalarna står för notan. Hade man finansierat sina egna anläggningar själva så hade det varit en annan sak.
Problemet är att det saknas en tillgänglighetskomponent som ger premium på elmarknaden.
Därför skapas obalanser pga den snabba utbyggnaden av vindkraft.
Skulle denna premie funnits hade såklart vindkraften varit mycket mindre lönsam eftersom dess verkliga produktionskostnader inte avspeglas i nuvarande elpriser.
I det läget skulle kärnkraftverken växa upp som svampar.
Det sagt är det säkert privatekonomiska lönsamt att investera i vindkraft, precis som det är lönsamt att sätta solceller på taket.
Det är dock inte säkert att det är bäst för nationen.
Men sådant brukar inte folk bry sig om.
Om vi slutar handla med andra länder behöver vi inte bygga ut nätet. Vi måste ändå modernisera EUs äldsta nät.
Möjligen tycker du att vi ska fortsätta handla med andra när det gäller en del andra varor och tjänster. Om det är få andra stopp för internationell handel måste vi göra en kraftig ny extra utbyggnad av nät och elproduktion. Idag spills en del vatten från våra dammar för att vi inte har nog nät, i en sådan framtid måste mycket mer släppas förbi utan att nyttjas.
Är det någon annan vara eller tjänst du vill hindra internationell handel med?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Rickard du har en tro på billig fission. Jag ser vad som händer när det byggs i Finland och England. Samtidigt ser jag den allt effektivare vinden och utvecklingen när det gäller solceller. Vårt gamla nät och den vansinnigt långsamma tillståndsprocessen för nya ledningar i tex Stockholmsregionen måste ändras.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vi har diskuterat detta förr och du halmgubbar fortfarande eftersom du saknar argument.
Du har inte under alla dessa år kunnat visa på vad det kostar att täcka vindkraftens tillgänglighetsbrist.
Det enda du kommer med är en massa ord, och det hjälper inte.
Du behövs minst dubblera antalet vindkraftverk för att på pappret täcka samma kapacitet.
Då tar du inte hänsyn till att hela världsdelar kan få effektbrist samtidigt. Det går inte till rimlig kostnad att lagra detta i batterier över perioder. Det är väldigt mycket tyckande och känslomässiga argument i denna debatten men faktum kvarstår att vindkraft inte alltid ger den effekt som behövs.
Danmark är helt beroende av svensk vatten och kärnkraft samt norks vattenkraft tex.
Det går helt enkelt inte att lösa effektproblematiken med vindkraftverk eller solkraft utan enorma merinvesteringar i annan kraftproduktion och det finns inget i dagens system som driver denna utvecklingen.
Vad föreslår du skall göras?
Konkret?
Fission är billig när den inte bygga av fransmän i en dålig upphandling. Det finns gott om exempel på bra och billigare system som är under utveckling.
Självklart kommer vi inte bara ha kärnkraft, utan en blandning och lika självklart blir den inte lika billig som idag.
Men att ensidigt satsa på vindkraften baserat på att den inte täcker sina merinvesteringar är felallokering av resurser.
Har jag påstått att vi inte skall handla med el?
Men förklara hur det löser produktionsbristen när man behöver öka överföringskapacitet en från ca 10% mot säg 40-50%?
Vad gör du när grannlandet och har vindstilla?
Hur långt skall man exportera/importera en kall vinterdag med sibirisk kyla?
Jag har jobbat i ett land där Brown outs var vanliga. Varenda industriplot hade en egen backupgenerator för det blev för kostsamt med power out stops.
Det går såklart inte överallt med alla verksamheter.
Men jag är helt enig att Sverige behöver förbättra våra egna nät.
Rickard jag tycker du är seriös. Det där med handeln var helt riktad till Sjunkbomben, som behöver tänka till lite mer.
Ska försöka vara mer ordfattig. Danmark satsar på vätgas från vindel på nya öar. Jag har inte sett att hela systemet från elektrolysörer via lagring och transport till lagring samt bränsleceller har nått ekonomi än. Borde bli lönsamt med volym.
Vi är ju överens om vikten att få bort den långa tidsåtgången för mer stamnät.
Övrigt som borde gå snabbt är avtal med större användare och mycket mer nyttjande av priset, dvs lågt pris när det finns mycket elproduktion och högt vid brist. Mer modern teknik hos användarna.
Sedan ska vi knappast ha bara vindkraft i produktion av el. Men om kostnaden faller för vind och högspänd likström som den gjort hittills kommer vi få betydligt mer än idag och exportera mer.
Måste också ge dig rätt i att batterier idag är för dyrt för annat än kortvarigt bruk i nätet.
Min uppfattning är att vi kommer få nya energikällor av betydelse inom tio år och att ny fission inte finns där.
Hoppas vi kan träffas i framtiden över en öl eller kopp kaffe och försöka bli överens om en del av synen på vad som väntar framåt när det gäller vårt behov av energi.
Vänliga hälsningar
Nanotec
🙂
Har läst att lägsta totalkostnaden per kWh är 2 kr om man bor i lägenhet och rörligt elpris är 0, pga avgifter, skatter och moms. Någon som kan konfirmera?
Intressant spaning.
Här gav solen mindre än 2 kWh idag, vi är längre norrut än Cornu. Så det blev en tidig morgonbrasa så får värmepumpen vila lite och så en ny brasa nu ikväll. Gallringsbjörk är det bästa på många sätt.
Blir inte många elmil körda i pandemitider så där sparar vi nästan en tredjedels husbehov av el om dagen.
Eh, jag bryr mig inte om elpris. Jag utgår från att andra som bryr sig agerar.
Köper det lägsta som finns på elskling. Nästa år byter jag igen. Ta nu ditt ansvar som konsument och byt till det billigaste. Bara något knapptryck bort
Elskling är bra men de verkar inte göra någon kvalitetskontroll av bolagen, vilket såklart objektivt kan vara riktigt men ställer högre krav på konsumenten.
Svealands Elbolag toppar just nu med lägst rörligt pris men med usla särskrivna avtalsvillkor. Bolaget verkar vara den nya kostymen för personerna bakom ökända Stockholms Elbolag AB. Varning, https://se.trustpilot.com/review/www.svealandselbolag.se
Bli gärna kampanjkund men se då till att ha koll på uppsägningen. Själv hoppar jag så mycket jag kan och brukar få några hundralappar tillbaka som tack typ denna https://www.cashbacker.se/butik/greenely/ eller andra hos bolag och sajter.
Kollar förstås bolaget på allabolag.se. Vill inte ha något nystartat skit som har inkörningsproblem.
Vad som kan komma att hända är att delar av elnätet stängs ner under vissa tider på dagen. Exempel från Kalifornien i augusti då de hade s.k. Rolling blackouts. Skillnaden mot Sverige är att det kan komma att vara vinterköld istället för sommarvärme som är den utlösande faktorn i kombination med att man inte får igång ett eller ett par reservkraftverk.
https://www.nytimes.com/2020/08/16/business/california-blackouts.html
Ledningar och transformatorer kan också haverera av många orsaker så alla bör vara förberedda på att klara sig utan el från nätet i förslagsvis en vecka. Vatten värme medicin och lite mat. För min del kaffe för några månader.
Om elbristen ses i tid får alla elnätsägare larm och sedvanlig kopplas de flesta transformatorområden bort en timme i taget. En del områden anses viktigare och slipper bortkopplande.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Sedvanlig skulle vara sedan.
Det är väl det vi vill undvika?
Men vad gör vi uteblivna investeringar/etaberingar från företag?
De tolererar knappast några schemalagda elavbrott?
Värst är det kanske för de som måste ha garanterat avbrottsfri kraft.
Typ, företag som jobbar med AI?
Anders det är hemskt att företag inte kan göralönsamma investeringar. Nätbristen är en skandal. Min uppfattning är att de flesta intressanta AI företag inte behöver så mycket el men avbrottsfri givetvis.
Lyckligtvis är risken för avbrott inte större än tidigare för vi har gott om vatten i alla magasin i norra och mellersta Sverige, dvs mer än normalt. Det har aldrig tidigare i mätningarnas historia regnat mer. Vindkraften går också bra och fler och fler kraftverk kommer i drift.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Att priset inte är stabilt bör dock ses som ett problem av en del företag.
Mångs företag behöver kunna veta vad elen kommer kosta. Inte minst om det rör antingen energinintensiva eller brancher med små marginaler.
För att ett elsystem skall te sig attraktivt som det är nu krävs både en leveranssäkerhet och en prisstabilitet.
Teheimar jag har sett undersökningar om vad som bekymrar företag i Sverige och leveranssäkerhet finns med men priset verkar betyda litet. Det beror givetvis på att kostnaden för el ligger under 10% och därmed inte riktigt bekymrar ledningen så mycket för nästan alla företag. De företag som är på gränsen till konkurs, vilket ökar nu protesterar nog mot vad jag skriver.
Alltså säkerhet för tillgång till el och kvalitet på elen betyder allt, nästan. Men kraftigt variabelt pris får nya företag att uppstå och hitta lönsam verksamhet genom att mildra svängningarna. Tycker 5G och AI bör ge många idéer för korta avbrott i uppvärmning fördelat på många företag och hem.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Antar att effekt-tariff kommer bli mer och mer vanligt i Sverige för att jämna ut kurvan över dygnet.
Vår brf har effekt tariff, vi har över 63A säkring.
Effekt tariff är det mest rättvisa form, många fastighetsägare, speciell vissa i småhus är skummskimmare.
Med 60lgh brukar vi inte har mer än 40-50kw maximal timmeffekt per månad.
Skulle bara 3 medlemmar inom 60lgh skaffa elbil och ladda med 22kw få alla granna dubbla effektkostnad eftersom ingen elbilsägare vill betala för 22x60kr+ moms vid laddning på eftermiddag.
Vi debattera 3,6kw laddning eftersom vid boendepareking ska det vara tillräckligt. Men bara effektkostnad är nästan 300kr/mån utan underhåll och avskrivning per elstolpe, effektövervakning ökar investering och avskrivning ytterligare.
Jag tycker småhusägare ska också få effektavgift, det blev ett konstigt spel med solcellsinvestering, lagringsbatterie och även nedsäkring medan många "miljösmarta" småhusägare börja bli ett stor belastning för lågspanningsnät. Samtidigt finns även vissa som bli blåst när elbolag säljer för stor solcellsanläggningar och husägare begriper att dom har fått större säkring. Men det finns vissa som planerar och vissa som bara köper allt som låter grönt…
Yaku kan du ge ett svenskt exempel på där småhusägare blivit en stor belastning för nätet pga solceller? Jag tror det gäller något annat land. Det jag hört från min eldistributionsnät är en helt annan berättelse.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det gäller bara rättvishet, om vi investera i solceller och batterielagring få vi i brf ingen skatteavdrag eller lika mycket besparing per producerat KWh eftersom vi har mindre överföringskostnad tack för effekttariff.
Jag tror vår elnät ägare har rättvisa priser för effekt, men jag vet att det finns många småhusägare ta maximum av sin säkring. Om vi måste betala för effekt ska det väl alla göra. Pga detta dissonans förstå medlemmar inte att bara en enkel elstolpe med 22kw kan betyder nästan 2kkr extrakostnader för grannar vid ladning mellan 16-20.
Jag har inte läst om effektkostnader i nån debatt om elbilar och laddstolpar.
Fördelen med effekt-tariff och/eller timdebitering (både för konsument och leverantör) är att det blir en mer rättvis debitering av faktisk kostnad.
Som konsument har du då möjlighet att styra/flytta förbrukningen.
Utan styrning kommer det bli en enorm peak på morgonen när alla samtidigt ska duscha, steka ägg, koka kaffe, rosta bröd, värma huset, osv. På eftermiddan kommer alla hem och ska laga mat, ladda elbilen, värma huset, osv.
Med enkel styrning kan man slå av VVB, husvärme, elbilsladdning under de minuter effekten är som högst.
I exemplet med din brf skulle ni allstå kunna styra elbilsladdningen (och även VVB/värme om ni har det lokalt, kanske ni har fjärrvärme) för att jämna ut kurvan över dygnet.
Ni kan ju även debitera respektive laddstolpe för faktisk effekt/energi så att de andra slipper betala för det.
Grejjen med effekttariff är ju oxå att man betalar "straffkostnad" för effekten, men som kompensation får en lägre energikostnad. Med styrning kan båda parter tjäna på det, utan styrning blir det lätt en stor kostnad för konsumenten.
De nya elmätarna ska vara förberedda för mätning på 15 minuter vilket gör debitering per 15 minuter och lite modern styrning till både rättvis och bra kostnad för nätägare och konsument. Jag utgår från att det växer fram företag som sköter en sorts bekväm styrning för många konsumenter. Elbilar laddas nästan bara på natten redan nu vad jag hört, med undantaget taxi.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ha,ha.
Vänta bara tills alla länstrafikbolag ska köpa eldrivna bussar.
Länstrafiken i Växjö räknar med ett effektbehov motsvarande ett helt Mora varje natt till stadsbussarna.
Så det är bara att glömma billig el på natten i framtiden.
Den elen måste fram också.
Det är inte så att man kan låta bussarna stå stilla någon dag då och då på grund av dåligt väder.
Effektbehovet för Mora ska klara turismen och tillverkning av vattenkranar samt en tiondel av Växjös invånare. Vet att IVA räknade med 10-12 TWh för att ersätta alla fossila personbilar med el. Tyngre fordon minns jag inte siffror för men spårbundet kräver nog 3 TWh??
En första uppskattning är att:
Lagring av el på olika sätt kommer växa stort.
Elledningar kommer att få högre juridisk prioritet istället för lägre än vägar.
Import av el ökar men export ökar än mer.
Bussarna kommer ha hög prioritet.
Både vind och sol fortsätter växa också i Sverige.
Elen kommer ändå att vara billigare nattetid.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotec, vad har du för belägg för att det kommer bli en sådan prioritering? Innebär inte det att någon eller några får finna sig i att vara utan el pga nedprioritering?
Det blir utan belägg mest som @Anders Ryden beskrev det fina ord.
Teheimar jag drar mig för fula ord. Men fan tro att prioritera vem som ska få el. Priset måste kortsiktigt få styrka tiden för mer el. Utbyggnad av nät måste få högre prioritet av regering och riksdag. Detta är min bestämda uppfattning.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Teheimar och Anders ursäkta jag kan ha tänkt lite längre fram än vad ni tänkt. Den som äger lokalnätet måste bygga ut först och om regionnätsägaren inte då kan leverera det som behövs för bussarna får de vänta tills kapacitet finns. Jag tänkte att detta var avklarat.Ja bussarna kan nedprioriterats tills regionägaren har fått mer kapacitet från Svenska Kraftnät eller mer produktion inom regionen.
vänliga hälsningar
Nanotec
Luftvärmepumpen som värmer hela huset drog 14kWh senaste dygnet vid 0C utomhus. Ganska billig uppvärmningskostnad. Några kronor om man räknar in toppriset igår. Idag blir kostnaden under 1kr.
Nu är det inga problem.
Har du någon uppfattning hur många KWh den drar om det är -15 grader.
Det är detta som är så lurigt med luftvärmepumpar.
Effektbehovet stiger snabbare än vad temperaturen sjunker.
Ja, den ger enligt specen 3,5kW COP 2 vid -25C och 4,7kW COP 2,5 vid -5C, SCOP 5,1. Således anpassad för arktiska förhållanden som i Sverige.
I värsta fall får jag sätta på golvvärmen, eller myselda i Keddyn (7kW) om det blir för kallt. Har dock inte hänt än.
Då har du ju köpt en vettig värmepump.
Bra med ved som backup.
Vindkraft verkar helt jävla värdelöst och ännu sämre när det inte blåser. Då är den lika dålig som solkraft nattetid. Värst med vindkraft tycker jag är att den skadar miljön så mycket.
Jag tycker:
– allt subventionering av förnybart ellagringsbatterier ska avskaffas.
– energiskatt ska sänkas motsvarande
– alla fastighetsägare i Sverige få effekt abonnemang på årsbasis eftersom om man behöver effekt december till februar spelar det ingen roll hur mycket el man producerar mai-september via solel eller matar in…
Batterilagring eller Bergvärme bli mer konkurrenskraftig genom marknadskraft om elkostnad är 8kr vid -20grad och inte via subventionering som leder till nedsäkringar och felställningar på marknad.
Skatt på ved och högre krav på kontroll av privat eldning ingår i min förslag 🙂
Yaku det är inte bara bostäder som behöver el. Kostnaden för ägarna av lokalnätet är inte bara den el som köps in utan också förluster i nätet. När solceller matar ut el på lokalnätet sjunker förlusterna genom att andra närliggande får elen utan att den behöver passera transformatorer och långa ledningar. Detta är en sann besparing och mer vatten kan sparas i magasinen.
Kostar elen mycket för tillfället att produceras tycker jag den ska få kosta mer än 8 kr per kWh oberoende av yttertemperatur.
Varför vill du ha ökad skatt på ved och ökad kontroll av eldning?
Vänliga hälsningar
Nanotec
När jag tänker om det tror jag vår fjärrvärmebolag måste inte betala skatt för sin skogsflis heller. Det bli bara krav på avgasrening, jag dra tillbaka skatt på ved.
Ja det finns lite fördel med överföringsförlust dock inte allt kan stanna i magasin och nån måste betala dubbel infrastruktur det bli högre kostnad för vattenkraft när vattenkraft få producera mindre och balansera mera. Ja precis som nu få och måste elpris vara extrem hög under vissa timmar. Det måste inte vara bara vid -20 grad Celsius och ingen vind, men det är mest sannolik. Torr sommar utan vatten och begränsad kylning för resterande kärnkraft också, det är bara de mest tänkbara exempel men klart inta bara i dom situationer.
Yaku menar du att det behövs dubbelt så mycket kapacitet i nät och produktion om många villor har solceller?
Extremt högt elpris vad är det?
Vattenmagasinen i Sverige fylls på när det regnar och inte när solen skiner starkt. De töms inte nu när det blåser iskalla vindar. På förmiddagen idag var vind största elkällan och nyss nr två men 50% större än all kärnkraft.
När nya kraftledningar från norra Sverige finns i drift kan de extrema prissvängningar vi har nu bli mer sällsynta. Vi har fyllda magasin i norr och exporterar nu för fullt till alla grannar utom Danmark som vi importerar ifrån.
Största risken för elbrist är nog träd som faller över ledningarna.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Har ni räknat in effektbrhoven för de framtida fossilfria stålverken?
Den rapporten jag såg så med de nya stålverken inräknade så kommer all el i praktiken stanna kvar i elområde ett och två.
Framtiden kan vi skapa och den blir sällan som dagens situation. Finns stort utrymme för mer vindkraft om det är el till vätgas och det blir lönsamt. Än är det ganska dyrt med elektrolysörer komprimering lagring och transporter. Än dyrare om vätgasen ska nyttjas för transporter. Just stål och tex cement borde vara lättare att få ekonomi i. Allt hänger nog som vanligt på att vi lär oss mer med större tillverkning och därmed bättre lönsamhet. Liknar jordbruket som nästan alla jobbade i för 150 år sedan och idag några procent.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Inom jordbruket har ju energiförbrukningen ökat mycket mer än produktiviteten.
Jag tror EROEI ligger på 20:1 inom det moderna lantbruket.
Medan det för 150 år sedan snarare var 0,8:1
Värre blir det om vi ska försöka oss på stadsodling.
AI kommer nog att spara en hel del energi.
Jag kan tänka mig AI inom skolvärden ganska omgående.
Optimering av inlärningsteknik kan individanpassas med hjälp av utbildade psykologer.
I praktiken alla grundskollärare och i stort sett samtliga gymnasielärare blir snart överflödiga tack vare AI.
Med det så försvinner behoven av skollokaler.
Jag har en gasutbildning och så mycket kan jag säga att vätgas handskas man definitivt inte på samma sätt som, till exempel, butangas eller flytande syrgas.
Vätgas har väldigt speciella krav tack vare sin explosivitet och molekylstorlek.
Säkehetsarangemangen kring lagring gör det så gott som omöjligt att lagra några större mängder.
Komponenterna till själva elektrolysen går säkert att göra billigare men energin som går åt för att dela upp molekylerna är vad den är.
@nanotec: Det är svårt med kapacitet, dubbla infrastruktur betyder redundant produktionskapacitet. I delar av landet som nord syd förbindelse kanske även dubbla eller flertals högre överföringskapacitet. Självklart inte lokal.
Många elbolag har inmatningsabonnemang och utvisa verkliga kostnader som ingen producent up till 1500kw måste betala idag. Och nätnytta ingår med kompensation!
Många större småskaliga vindkrafts/solelproducenter måste idag inte stå för sina elnätskostnader. Det få alla andra i samhälle göra. Jämföra inmatningsavtal mellan 1500kw och över 1500kw!
https://gotlandsenergi.se/elnat/om-elnatet/elnatspris/
https://www.energimarknadsinspektionen.se/sv/nyhetsrum/nyheter/nyhetsarkiv/nyheter-2017/reducerad-natavgift-for-vindkraftverk/
Förnybart el ingår i vår framtida elnätskostnader som alla gnälla på.
Jag tycker extrema elpriser är allt över 1kr, men det behövs stora temporär priser för vi kan lokal räkna hem lagringsbatterier för kanske solel eller jämna ut effekttoppar.
Jag tycker det skulle vara bra om alla få stå för precis kostnaden dom är orsak till.
Idag besluter politik at man inte måste stå för sina egna kostnader om man vill leka grönt.
Yaku det behövs ingen dubbel infrastruktur. Det stora problemet vi har är att elproduktionen är mycket större än lokalbehovet i norr medan den är långt mindre i söder. En hel del av vår produktion i norr exporteras till Finland som sedan många år väntar på försenad kärnkraft. Nu spills mycket vatten för magasinen är fulla och nätet söderut är för svagt. Utbyggnad pågår men tar tid för långsam beslutsprocess och dålig tidigare planering.
Normalt För att få sällsynta extrema pristoppar behöver stamnätet och en del regionalnät ökas. Jag tror du läst något om att med e n b a r t vind krävs dubbelt så många vindkraftverk. Svårt att hitta någon som vill ha enbart vindkraft i vårt nät.
Finns några som kämpar hårt för ny kärnkraft fast det inte är lönsamt jämfört med alternativen.
Vi har oftast lägre pris på elen än våra grannar och därför har vi en stor nettoexport.
Under utbyggnaden av vattenkraft för länge sedan subventionerades den och därefter på 50-talet skedde en massiv satsning på svenska kärnvapen maskerad av kraftverk. Nu har ny vatten, vind och sol fått subventioner. Nyaste vind klarar sig utan subventioner medan den äldre fortsatt behöver det en tid ytterligare.
Jag lever i uppfattningen att el är så viktigt för samhället att vi behöver möjlighet till lokala reserver som i en svår kris kan nyttjas för det mest basala som vatten, avlopp, sjukvård, mobiler, internet och lite till.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Anders jag ser inte att lärarna ersätts av AI i närtid men däremot kommer de att kunna förbättra utbildningen med modern teknologi. AI får mer betydelse i närtid för sjukvård utan att avskaffa läkare och sköterskor. I utveckling av nya grödor har AI en given roll. När det gäller kortsiktig aktiehandel är det AI som ger miljardvinster.
Du kan mycket om jordbruk. Vi överlever inte utan mat. Jag odlar bara lite i växthus och i en rådjursskyddad del av trädgården vilket bara ger lite mat men mycket glädje. Vilket är de största energibehoven inom professionellt jordbruk idag? Plöjning, gödsel, bekämpning, vatten, skörd, bearbetning???
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ja vätgas är inte så lätt att hantera. Jag tror det krävs storskaliga anläggningar, mycket lärtid för lönsam totalhantering och att bilar som går på ren vätgas har svårt att få volym. Har inga aktier i vätgas ännu, men det kan ändras snabbt.
Rinhals 1 stängas? Jag som precis nyligen tecknat ett nytt 1-årsavtal med ett rörligt elpris.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
> I princip debiteras de som inte har timmätning som om de förbrukade mest el när priserna också är som högst
Det stämmer inte. Det finns olika sätt att sätta rörligt elpris men volymvägt pris används ofta – faktisk förbrukning. Om du använder genomsnittligt mycket varje timme är det ingen skillnad på timdebitering och rörligt elpris.
Och det är poängen. Så fort du inte är genomsnittlig – laddar elbil nattetid, har kamin, har solceller, har smart styrning av hemmet, och högst aktuellt just nu – jobbar hemma – så betalar du för mycket för elen om du har rörligt elpris.
Rörligt elpris baserar sig på att du åker till jobbet klockan X och kommer hem klockan Y, och i samband med detta kör alla apparater när priset också råkar vara högst. Och att du inte kör något på natten.