Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur ska man i så fall investera inför detta? Lösa tankar nedan.
Pengar |
För det första så har jag väldigt svårt att se att centralbanksbubblan ska spricka. Centralbankerna skapar trots allt fritt pengar, och de kan således sitta på hur mycket skit till obligationer som helst, och eventuell obligationskrasch kan de alltså motverka genom att bara köpa ännu mer, Lex Japan.
Kraschen kommer i så fall snarare genom att centralbankernas sedelpressande explosivt når den reala ekonomin och drar igång hög konsumentprisinflation, istället för enbart nuvarande tillgångsinflation, vilket gör att marknaden kräver högre räntor på obligationer. Vilket förstås kan motverkas av att centralbankerna bara fortsätter köpa obligationer och håller nere marknadsräntorna. Det ger i så fall resultatet att folks pensioner blir allt mer värdelösa när prisinflationen är 5-10% men marknadsräntorna noll via centralbankernas försorg. Pensionärer blir alltså förlorare, vilket redan gäller idag – dålig pension i framtiden världen över kommer i mycket bero på att man inte längre får någon ränta på obligationer.
Alternativt så kraschar faktiskt obligationerna och drar ner hela det finansiella systemet i en enorm krasch, men det är extremt osannolikt att centralbankerna då inte bara köper ännu mer ala Lex Japan.
Istället får man en stagnerande ekonomi, allt mer blodfattig tillväxt och den skuldsatta västvärlden hamnar allt mer på dekis medan Kina tar över.
Men hur ska man då investera.
Man ska diversifiera bort från finansiella tillgångar.
Det innebär fastigheter, guld, och andra fasta tillgångar. Dessa kan också krascha tillsammans med allt annat, men en bostad är en bostad är en bostad oavsett värderingen. Värdet förblir det samma. Nämligen något du kan hyra ut. Skog kan du fortfarande avverka. Det handlar således om att investera i potentiella faktiska kassaflöden. Eller starta företag. Eller investera i faktiska företag som är lönsamma, lågt eller obefintligt skuldsatta och kom kommer ge avkastning oavsett. Det är långt ifrån alla börsbolag som är sådana, och värderingarna på börsbolag kan krascha. Men mer sannolikt kommer de fortsätta stiga med tillgångsinflationen. Tills avkastningskraven i form av räntan stiger vid den osannolika obligationskraschen.
Nä, kraschen ligger nog långt bort. Inte ens en global pandemi kunde orsaka en krasch i den finansiella ekonomin, bara i den verkliga, vilket bara understryker hur osårbart centralbanksköpssystemet är. Köp således finansiella tillgångar. Men kom ihåg att ta en vinst och successivt omvandla de finansiella vinsterna till reala tillgångar. Något som finns kvar oavsett vad finansmarknaderna hittar på.
Ur det perspektivet gör den som i morgon köper en villa som igår kostade fyra miljoner för fem miljoner inget fel alls. Villans värde finns kvar i form av en bostad oavsett, och sannolikt kommer bara dess värdering fortsätta stiga via centralbankernas tillgångsinflation.
Så vad är vägen ur denna återvändsgränd? Den enda vägen är att BNP (alltid realt om inget annat anges) stiger snabbare än skulderna. Vilket inte ens sker för Sverige när man räknar in de privata skulderna.
Sedan kommer det komma en krasch. Den kommer vara mycket allvarlig på grund av de uppblåsta skulderna, men sedan finanskrisen har vi fått medel som mark-to-hank och centralbanksköp så man kan strunta i kraschen. Men det som utlöser nästa krasch är något helt nytt. Något som inte kan botas med centralbanksköp. Annars kommer den bara vara ett hack i kurvan likt coronakraschen i våras.
Vet faktiskt inte vad jag vill ha sagt med ovanstående svammel. Får bara huvudvärk och hamnar i antingen/eller och å ena sidan/å andra sidan och ser inte hur det ska gå att komma ur den rådande situationen. Centralbanksköpen kommer aldrig kunna hävas. Det enda vi kan vara säkra på är ökande klyftor då systemet massivt gynnar den som har kapital och missgynnar den som inte har.
Vad som kan knäcka systemet är om det faktiskt går åt helvete för företagen i den verkliga ekonomin. Men än så länge drabbar de bara enskilda anekdoter, som Norwegian.
70 kommentarer
"Vet faktiskt inte vad jag vill ha sagt med ovanstående svammel. Får bara huvudvärk och hamnar i antingen/eller och å ena sidan/å andra sidan och ser inte hur det ska gå att komma ur den rådande situationen."
Hehe, välkommen ner i INTP-träsket!
Precis vad jag gått och funderat på. Då jag kan för lite så känns allt verkligen osäkert förutom att pensionen går åt pipan.
En möjlighet är förstås 50 % aktier väl spridda i bransch och region och 50% guld… kanske kan vara nått enligt Eric strand. Men han driver förstås en guld/silverfond…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
En start kan vara att läsa artikeln om hur huspriser skenar, samla sitt förstånd och förstå att passa på att sälja, ta pengarna och springa, detta kommer att sluta i en shitshow utan dess like…Snart tar den här föräldralösa perioden med farsans kreditkort slut…
Eller också kommer huspriserna att skena ännu mer. Hustruns farfar köpte en sommarkåk för x antal tusen 1936. Idag torde värdet överstiga x antal miljoner. Även om det nog funnits några hack i kurvan är den långsiktiga trenden klar.
Artiklar och blogginlägg med mera om att huspriser skenar har funnits i snart femton år. Alla som försökt tajma marknaden genom att stå utanför har fatalt fått fel (bortsett från lite hack i kurvan som sagt…).
Hur kul är det om du säljer huset och sen blir pengarna värdelösa?
Precis, vad gör man med pengarna?
Guld? Själv tittar jag på skog men även de priserna skenar så för tillfället har jag lagt in en del i bättre jordbruksmaskiner. Mat kommer alltid att behövas och går allt åt helvete är det fint att kunna producera käk.
Allt kommer inte spricka samtidigt utan det kommer ske land för land när något gått för långt. Har skett tidigare för flera länder med temporär hyperinflation och BNP-sänkning som följd. Min tro om saken.
Man tappar alltså inte förtroende för alla länders centralbanker samtidigt vilket hade inneburit totalt kaos. Utan man kanske tappar det för Spanien så korrigeras det landet, sen för Japan så korrigeras det landet. Osv osv.
Den stora skillnaden med detta blir att tillgångar som har ett värde på en internationell marknad inte tappar värde likt rent inhemska tillgångar och inhemska tillgångar kommer inte tappa relativt den inhemska marknaden.
Det jag tror kommer ske är en inflation som inflaterar bort de med skulder baserade tillgångsvärdena och lönerna kommer hämta ikapp.
Om det händer. Jag tror inte det kommer hända inom en tidsrymd jag behöver bry mig om.
Jag tror den svarta svanen kan bli plötsliga händelser utlösta av klimatförändringarna. Vet inte vad exakt men kanske en hastig havsnivåhöjning som påverkar stora kustnära städer och gör de mindre beboliga och därmed försvinner stora värden upp i rök i form av fastigheter, företag och infrastruktur. (givetvis en tragedi för invånarna i första hand).
Nej, den svarta svanen heter peak oil. Enligt en rapport från BP så har vi redan passerat oljetoppen år 2018 och är på väg nedanför. Jag hävdar att det är oljebrist som kommer att göra det som våran bloggare skriver mot slutet:
"Vad som kan knäcka systemet är om det faktiskt går åt helvete för företagen i den verkliga ekonomin. "
Energy crunch? (mitt begrepp?)
Allt högre energikostnader antingen via peak oil eller osäkrare förnybar energi slår ut delar av ekonomin.
Oljebrist kommer vi dock inte ha på länge, men billig olja däremot.
Ungefär som billiga hyresrätter centralt. De fanns förr. Nu är de omvandlade till bostadsrätter.
Ett par stora vulkanutbrott kanske? Som förmörkar himlen i flera år kanske? Det finns ingen anledning att tro att jorden slutat ha vulkanutbrott. Historiskt sett är de oundvikliga.
Peak fosfor…
Peak oil ja men knappast peak fosfor för det finns mycket mer med lite högre pris.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Billig olja har vi bara så länge det finns olja att pumpa upp ur befintliga oljekällor.
För vem vill nyinvestera i nya till rådande priser?
Men om oljan är för billig har "unconventional oil"-utvinnarna inte råd att utvinna och blir den dyr nog för dem blir den för dyr för konsumenterna. Läs https://ourfiniteworld.com/ En kombo av oljebrist, energibrist, ekonomisk nedgång/inflation/stagflation och sen går allt åt helvete.
Tacksam att jag har några ha åker, lite skog och ett hus som kan värmas med ved från egen mark.
En avstannad golfström som svart svan kanske. Konsensus verkar vara ett klimat i norra Europa som i Alaska, som bevisligen går att leva i men ingen vet.
https://www.klart.se/vad-skulle-handa-med-vadret-utan-golfstrommen/
Min tanke är att det enda som verkligen långsiktigt (decennier) knäcker den här typen av utveckling är stora krig eller liknande katastrofer. De två huvudsakliga poängerna jag uppfattade i Pilketys ”Kapitalet” var att tillgångsansamling/ökad ojämlikhet är närmast att betrakta som tidvatten på väg upp, och det enda som historiskt kunnat ändra utvecklingen det har varit just världskrig.
Slutsatsen tycker jag är att investera i kapitaltillgångar samt utbildning/bildning som hedge.
Min tanke är att det enda som verkligen långsiktigt (decennier) knäcker den här typen av utveckling är stora krig eller liknande katastrofer. De två huvudsakliga poängerna jag uppfattade i Pilketys ”Kapitalet” var att tillgångsansamling/ökad ojämlikhet är närmast att betrakta som tidvatten på väg upp, och det enda som historiskt kunnat ändra utvecklingen det har varit just världskrig.
Slutsatsen tycker jag är att investera i kapitaltillgångar samt utbildning/bildning som hedge.
Svårt det här, men tror på vanlig hederlig diversifiering både gällande tillgångsslag och geografi. Förmodligen är en vettig komponent lån vare sig man behöver det eller inte – åtminstone om man har tillgångar som kan belånas billigt såsom villa eller (om låg belåningsgrad) aktier.
Mitt bud är att centralbankerna löser det på ett ganska oväntat sätt. Men hur? De sitter och filar på det "just nu".
Möjligheten att det bara fortsätter att harva på finns ska man inte glömma. För det mesta brukar allt bara fortsätta rulla på med vissa korrigeringar. Ett någorlunda självkorrigerande system som aldrig blir bra. Förmågan att anpassa sig blir antingen dålig eller usel. Och vi ska fortsätta försöka upprätthålla vår dåliga anpassningsförmåga.
Hur förbereder vi oss då för sammanbrottet? Eftersom prepping är ett återkommande ämne här kanske detta kan vara ett tips?
Har precis läst Dmitry Orlovs "kollapsens fem stadier" Handbok för överlevare.
"Den här boken handlar inte om vad vi kan eller ska göra för att undvika en samhällskollaps. En sådan är nämligen oundviklig hävdar den rysk-amerikanske författaren Dmitry Orlov. De intressanta frågorna som är de som diskuteras i den här boken är istället vilken typ av kollapser som kan drabba oss och hur vi kan överleva dem."
Dmitry ser bara halva bilden och modellerar allt efter förloppen i Sovjet/Ryssland.
När man tänker lite inser man lätt att alla samhällen ALLTID kollapsar, jämt och hela tiden. Det "Sverige" som fanns år 1900 är i princip helt kollapsat. Det som finns kvar hittar man på Skansen.
Den stora frågan är alltså hur samhället kommer att förändras och utvecklas framöver. Ryssland har en förfärlig historia med regelbundna folkfördrivningar och "elaka" kollapser ända sen medeltiden och är kanske inte världens bästa modell att studera.
Tappade allt förtroende för Orlov när han kom ut som Putinist i samband med Krimkrisen. Inte fäst honom någon som helst uppmärksamhet sedan dess.
@Cornu: Vilket inte hindrar att det han skrev innan dess, bl.a. Five stages of collapse, med det skrämmande tillägget The sixth stage of collapse, är både läsvärda och tänkvärda.
Det är inte en slump som gör att världens centralbanker äger stora mängder guld och att många har ökat sina innehav under 2000-talet, inte minst Kina.
OM kraschen föregås av inflation som sig bör ger stigande räntor så borde lånefinansierade objekt som skog och bostäder falla i värde. 5-10% boränta skulle krascha dessa marknader, men än så länge syns inga sådana tendenser och de långa räntorna är i en fallande trend sedan 1980. Det är när så inte längre är fallet som det intressanta startar.
Hus är bra långsiktigt, men kostar att underhålla och är beskattningsbart, när man förr eller senare tvingas återställa fastighetsskatten kommer det bli en dubbelsmäll med upp till 1% årlig löpande skatt och värdeförsämring som följd.
Guld känns bättre då kryddat med Bitcoin.
Om obligationsmarknaden faller så fungerar ju inte Lysas placeringstrategi, som hela tiden behåller balansen mellan aktier och obligationer. Ju mer obligationerna faller i värde desto fler dåliga obligationer köper man in i utbyte mot aktier.
Mantra: Satsa på kunskaper. Helst en blandning av teoretiska och praktiska kunskaper. Och gärna en bra bostad. Jag tror att städerna kommer att avfolkas och ersättas av relativt glest boende närmare naturen. Vi ser redan hur folk som räknar med att fortsätta att jobba hemma tänker annorlunda. Minimistandard brukar vara: fiber, el, plogad väg, en Instabox och ett Lifvs inom någon kilometer, sen klarar man sig. Bilberoende, ja men bara någon eller några turer i veckan så körsträckan minskar med en faktor 10 när man jämför med vanligt jobbpendlande. Många vill ha stor trädgård för hobbyodlande.
De flesta vill garanterat inte bo så, utan ha nära till nöje, kultur, vänner osv. De flesta kan inte, eller vill inte, jobba hemma heller även om fler lär göra ibland. Om 1-2 år gissar jag att livet rullar på ungefär som det gjorde innan med en del ändringar. Det som ändras är sådant som redan innan hade börjar, men där förändring sker snabbare (t.ex. mer e-handel).
Det är mycket svårt att se en snabb återgång till den gamla normaliteten. Allt som ekonomerna skulle kalla "tillväxt" är försvunnet för överskådlig tid. En rad brancher är på väg att omstruktureras så mycket att de aldrig kommer tillbaka i en form vi känner igen. Flyg, hotell&restaurang, mässor. De stora semesteranläggningarna ser inte speciellt roliga ut efter att ha stått tomma ett par år och det är tveksamt om nån vill bo i en anläggning som rymmer 2000 personer när det bara bor 50 där. Lite spooky, så.
De som är beroende av ständigt sällskap och ständiga sociala interaktioner för att spegla sig i kommer att ha det svårt medan de introverta kommmer att klara sig mycket bättre.
Privat har covid enbart lett till förbättringar av världen som jag upplever. Minst 50% ökad produktivitet hemma jämfört med arbetsplats. Kraftigt höjd livskvalitet utan pendling och jobbresor. Kraftigt minskade kostnader. Mindre trängsel och inga snorande människor nånstans. Jag kan inte peka på NÅGOT som försämrats. Jag har dessutom haft infektionen och är immun och behöver inte oroa mig för det. Som bonus har min hälsa förbättrats kraftigt när jag hackade långtidseffekterna av covid – ca 20 års föryngring jämfört med åren innan.
Det pratas ju om "the great reset" och "build it back better". Vad exakt som menas med detta är dock mer oklart.
Avskaffandet av kontanta medel och införandet av en digital valuta …. bland annat.
Lite tankar:
1. En möjlig svart svan kan komma sig av att ett större land som levt länge över sina tillgångar inte klarar av att betala av sina skulder. Följdeffekterna kan då bli svåra att överblicka.
2. Den reala ekonomin är redan idag så otroligt liten jämfört med termin och optionsmarknaderna så frågan är om det hjälper om själva företagen går bra.
3.Banker agerar i en förtroendebranch så egentligen själva åtgärdspaketen i sig kanske inte är den viktiga utan frågan är om man kan återställa förtroendet och det kan vara betydligt tuffare.
4. Den stora utmaningen är att när det väl händer kommer det gå otroligt fort.Lehmankraschen kommer kännas väldigt utdragen i jämförelse. Kommer man hinna hantera situationen när den väl uppstår.
5. Jag gissar på att när kraschen väl, för den kommer, så blir den väldigt djup…….men kort. Det är väl av godo för det är lättare att hantera än en zombieekonomi under lång tid.
Hur går det för Italien och dess banker nuförtiden? Inte jättebra, va? Har tyska och franska banker sålt alla obligationer till ECB?
Närbesläktade Grekland går tydligen strålande, https://www.dagensps.se/investerardygnet/galna-tider-grekland-lanar-till-negativ-ranta/
Grekland ska ju uppgradera ca. 80 av sina F16 till block 60, dom har beställt 24 st Dassault Rafale från Frankrike och vill köpa ytterligare F35 och stridsfartyg från USA. Det går bra nu.
Något som sväller i lika rask takt som centralbankernas balansräkning är bankernas reserver som ligger parkerade hos centralbankerna. Så vi kanske överskattar centralbankens möjlighet att blåsa bubblan ad infinitum, eller omvänt, underskattar centralbankens beroende av affärsbankerna (åtminstone med rådande lagstiftning) som transfermekanism. Utvecklingen på aktier i storbanker samt storbanksverksamhet har inte gått till det bättre de sista 5åren, vare sig i Sverige eller Eurozonen. Kan inte affärsbankerna bedriva bankverksamhet med tillräcklig vinst blir det bankkris till slut (åtminstone med rådande lagstiftning).
Sedan tror jag att den volatilitet som centralbanken försöker pressa ner på finansmarknaden kommer ut någon annanstans till slut. Det kan bli svårt att bedriva centralbankshegemoni i en demokrati om den sista och kommande generationerna hela tiden skall vara 'förlorare' på fördelnigseffekterna från penningpolitiken.
Och DÄR kom svaret på vad som slutgiltigt kommer att knäcka detta sparkande av burken. När tillräckligt många blir förlorare med nuvarande oändliga centralbanksstimulanser kommer dessa dels börja ifrågasätta centralbankens rätt att vara oberoende och "rädda" marknaden på deras "bekostnad", dels börja leta efter en politisk rörelse som de upplever företräder deras intressen. Sannolikt blir det som vanligt någon populistisk, antidemokratisk rörelse (gärna med glorifierande av politiskt våld och med en tydligt utsedd syndabock) som kommer att fånga upp detta missnöje och växa sig större.
Arga, unga, medellösa personer som känner sig svikna av samhället har alltid varit, och kommer alltid att vara, en mycket farlig politisk kraft.
Historien säger oss att det definitivt kan bli exakt så. Till slut när alla pengar omfördelats till de rikaste kommer folket ta tillbaka pengarna.
Ja, revolutioner för att rätta till makt obalanser torde inte vara vara omöjligt. Inte ens i västerländska demokratier. Förhoppningsvis utan större blodspillan om demokratin fungerar.
Fast revolutioner sker inte i Sverige. Glöm ej det. Här sätter vi oss ner och kommer överens om att alla ska ha råd att leva så förvänta er att 90% av svenska folket får garanterade matkuponger. Win-win situation för alla.
Kraftigt höjda matpriser?
Titta på demografin bland lantbrukarna.
Där har ni en tågkrash som spelas upp i ultrarapid.
Kombinera det med de senaste decennier av stigande markpriser som prisar ut de som vill köpa mark för att hålla på med jordbruk.
Jag skulle inte heller se Kina som en segrare i detta spel heller. De är lika extremt skuldsatta som många andra länder. Snarare så kommer det bli intressant att se hur det går för Kina när tillväxten driven av moderninsering och en inhemsk efterfrågan stannar av. En åldrande befolkning i ett land utan några skyddnät kommer bli väldigt "spännande".
Men tillgångsexplosionen i obligationer är ett stort problem. Och förr eller senare komemr det spricka.
Mest troligt så blir det som ovan att det börjar med enstaka länder som har sårbara ekonomier (one trick ponies)
För att citera Gail Tverberg i senaste inlägget på Our finite world:
"while we can print money, we cannot print the energy supplies needed to run the economy"
Tror det ringar in problemet rätt väl.
Jag förstår faktiskt inte. Kärnkraft kan ersätta all fossil energi utan problem. Masstillverad kärnkraft är dessutom betydligt billigare.
Den absolut bästa boken man kan läsa om man vill förstå vad som kan hända är Världen av igår av Stefan Zweig.
Eller "Six degrees av Mark Lynas" – om man vill skaffa sig en depression.
Haha, klimatreligionen är knappast dit man ska vända sig för upplysning. Var det inte översteprästen James Hansen som sa att New York skulle vara översvämmat till 2010?
Carmania: 5 poäng för den! Jag var ändlöst fascinerad när jag läste den första gången.
Oavsett hur realläget ser ut så är det den upplevda ekonomin som gäller i den moderna globala ekonmin.
George Marshall utnyttjade detta mycket skickligt efter WW2. USA var egentligen bankrutt, men vunnit kriget. USA framstod som en jätte och Marshallplanen byggde på en grundfantasi om att USA hade pengar att låna ut förmånligt till krigshärjade länder som i sin tur började återuppbygga och investera med Marshalls lån. De började handla och beställa varor från tex USA (och Sverige). Hjulen började snurra. Amerikanska företag fick vind i seglen och fick betalt med pengar från Europa som kom från Marshallplanen. Vips så var pengarna verkliga i USA. I själva verket hade det aldrig funnits några medel att låna ut. Medlen skapades bara sådär för att lånas ut, de fanns aldrig egentligen, men låntagarna uppfattade ett värde i USD. Det behövs inte mer. Inte nu heller. Det blir inte någon kollaps. Vi vill att pengar skall finnas alltså finns de.
Tycker det är intressant att ingen här på bloggen hitintills har skrivit något om kryptovalutor. Pengar som bygger på mattematik tror jag kan vara framtiden och kanske något att "fly" till. Finns bara 21 miljoner Bitcoins.
Sedan i våras vågade jag inte stå helt utan någon form av exponering mot krypto. Lade 2-3% av kapitalet in mot Bitcoin och Etherum. Ska dock börja skala av lite få de fått sig en bra skjuts sedan i våras. Så även om det visar sig i framtiden att det var en parentes så var det ändå en trevlig kortsiktig positionering som snart betalat sig själv 🙂
Hotet mot krypto är teknisk av typen kvantdatorers landvinningar. Där har Bitcoin en klar nackdel mot nyare och teknisk mer fulländade valutor. Annars "garanterar" Bitcoins deflationistiska tillväxt dess värde över tid.
Det kan centralbankerna tycka vad de vill om. No banksters allowed.
Om skuldernas storlek är problemet så man kan ju tänka sig en del lösningar.
Att de skulle skrivas av eller amorteras bort med nuvarande förutsättningar är förstås osannolikt.
En redig kpi-inflation med höjda löner som följd vore politiskt aptitligt. Vips så kan skulderna börja amorteras av och räntorna stiger. Detta kan ju lösas politiskt om man vill (helikopterpengar osv).
Bubblan kan nog blåsas upp länge till, men den massiva omfördelningen av pengar gissar jag kommer skapa ett gigantiskt missnöje som kan trigga en kris. Kort sagt kanske folket omfördelar pengarna med våld/tvång?
Kryptovalutor är ett annat alternativ till FIAT på sikt när tekniken mognat. Investering i utbildning och liknande är ju också inflationsskyddat.
Kanske det blir något liknande Grekland, det blir ett land i taget vartefter statskassorna är fullbelånade. Man kräver viss återbetalning och för att få in pengar kan man tex plötsligt låsa folks bankkonton och ta en saftig engångskatt på tex 50 %. Sverige är också kontantlöst tacksamt och har allt färre bankomater att köa till. Kräva besparingar i form av tex högre pensionsålder och annat, som i Grekland kan tänkas. Sen kräver man viss avskrivning av lånen hos långivarna mot att landet ej försätts i kk.
Grekland kom väl ur sin skuldkris rätt lindrigt ändå, bostadspriser mm blev väl ingen katastrof. Mot allt det kan väl alltid EU börja ta upp lån för medlemsländernas räkning, Då kan skuldbubblan blåsas upp ett tag till, Eu är nästan skuldfritt men har börjat belåna sig, kanske snart upp över öronen de också.
Så man ska nog iallafall vara försiktig att ha för mycket pengar på kontona.
Kanske det blir något liknande Grekland, det blir ett land i taget vartefter statskassorna är fullbelånade. Man kräver viss återbetalning och för att få in pengar kan man tex plötsligt låsa folks bankkonton och ta en saftig engångskatt på tex 50 %. Sverige är också kontantlöst tacksamt och har allt färre bankomater att köa till. Kräva besparingar i form av tex högre pensionsålder och annat, som i Grekland kan tänkas. Sen kräver man viss avskrivning av lånen hos långivarna mot att landet ej försätts i kk.
Grekland kom väl ur sin skuldkris rätt lindrigt ändå, bostadspriser mm blev väl ingen katastrof. Mot allt det kan väl alltid EU börja ta upp lån för medlemsländernas räkning, Då kan skuldbubblan blåsas upp ett tag till, Eu är nästan skuldfritt men har börjat belåna sig, kanske snart upp över öronen de också.
Så man ska nog iallafall vara försiktig att ha för mycket pengar på kontona.
Är det nu det vänder på bostadsmarknaden när Lars kommer ut som fastighetsförespråkare? 🙂
Eller så är det bloggarens försiktighet som har hållit marknaden nere med FUD och nu blir det champagne-effekt?
Jag tror att finansdepartement, riksbank och riksgäld är ytterst medvetna om att en stigande bostadsmarknad är det ENDA vi har kvar som kan simulera tillväxt, och de agerar därefter.
@Gargamel Haha!
Förmodligen blir det inflationskrasch den här gången.
Nästa steg är max-pris-lagstiftning som svar på folkliga protester.
I Berlin beslutades t.ex. i veckan att lägenhetshyror på den fria marknaden inte längre är fria, utan måste följa en definierad formel. För många betydde det hyressäkningar. (Det är naturligtvis beskt för de stackars fastighetsägarna som inte kan göra de vinster de hoppats på…)
Håll utsikt efter "hyresupproret 2.0" och "alla måste kunna köpa mat!"-demonstrationer utanför Riksdagen.
Och visst har Skribenten rätt som säger att man bör äga realtillgångar. (Mest tror jag att det handlar om indirekt risk när man äger något genom en bank eller annan mellanhand såsom aktier.)
Och så klart, skaffa mer färdigheter och bygg bättre relationer med grannar och folk i närheten.
Dagens lästips: Retrosuburbia av David Holmgren.
Enligt mitt sätt att se finns det bara en lösning WW3 Ett nytt storkrig Skulle göra att den del tillgångars förstörs och andra blir mer värda för dom finns kvar Kriget leder till verklig arbetskraftsbrist Då många kommer tjänstgöra som soldater Tillverknings industrin kommer slå rekord för att tillverka krigsmateriel Det som fick USA att repa sig efter depressionen var inte New deal utan WW2
Passa på att vinka till medeltiden när du passerar i fritt fall nedåt. Vi har inget tidigare tillstånd vi kan "gå tillbaka till" om det verkligen kniper med krig (KRIG!) alltså så att samhällets infrastruktur slås ut. Första exemplet med elförsörjningen.
Hade jag varit en militär befälhavare som Georgij Zhukow och fått order att "Ta och hålla svenskt territorium enligt följande gränser: " så hade jag genast slagit ut elförsörjningen inom territoriet. Försöka få fram några dagars förvarning för att tömma området på folk först. Inte för att det var humanitärt utan för att det var tusan så mycket enklare att hålla territorium om det inte är en massa folk ivägen.
Och utan el är det bara att vinka till medeltiden när vi passerar i fritt fall neråt. Ser ut som en grottvägg längst ner…
Det är inte så enkelt som att slå ut elen. Första problemet är att du själv kommer behöva den, det andra lite större problemet är att du förlorar folkopinionen och får folket emot dig.
Ingen militär befälhavare skulle förlita sig på att den nyss erövrade fienden skall hålla invasionsstyrkorna med el. Om en invasion kräver el så får man ta med sig det som krävs för att fixa el själv. Logistik. Sun Tzu.
Hade Georgij Zhukov tänkt som du så hade han aldrig kommit till Berlin. Tysk civilbefolkning flydde veckor innan Röda Armen kom rullande så landskapet var fritt att använda.
Alla bör nog sätta 1% av sinnettoförmögenhet i Bitcoin eller ETH, och låsa lådan. Se det som en försäkring.
Köper man certifikat då?