I våras ändrades svenskarnas konsumtionsmönster på grund av nedstängningar och hemgång på grund av pandemin, vilket delvis felaktigt utlystes som hamstring och panikartad prepping. Även om det var en förenklad och fördummande berättelse, så är det kanske dags att se över hushållsberedskapen inför vintern och förnyade hårda pandeminedstängningar. Även om dessa inte sker i Sverige kan utländska nedstängningar de påverka tillgången till produkter, plus att du bör ha beredskap för att stanna hemma ett antal veckor vid sjukdomsutbrott i hushållet, eller påtvingad karantän på grund av risk för smitta.
Granngården, Kinna 13:e mars 2020. Ingen brist på toalettpapper i den delvis småföretagsinriktade butiken. |
De dåliga analyserna kring hamstringen och paniken i våras baserade sig förstås på frånvaron av insikt och förståelse i media. Egentligen förelåg det ingen brist på t ex toalettpapper, utan det handlade bara om ändrade konsumtionsmönster i övergången från arbetsplatser till hemmasittande.
Till en början håller butiker bara den beräknade försäljningen fram till nästa leverans plus ett litet påslag. Får man leverans varje dag, vilket gäller många större butiker, har man bara lager för en dryg dags normal konsumtion. Eller en veckas försäljning vid leverans en gång i veckan.
När folk permitterades eller började arbeta hemifrån i volym, så gick konsumtionen av toalettpapper i hushållen upp, och den kraschade för företagen och arbetsgivarna. Men någon brist rådde aldrig. Det fanns gott om företagsförpackat toalettpapper, i stora balar avsedda för leverans på pall till större arbetsplatser. Vad som inte fanns var småförpackningar för hushåll. Så när hushållen var hemma ytterligare 40-50 timmar i veckan så gick det helt enkelt åt mer hushållspapper i konsumentförpackningar. Men i företagsbutikerna fanns det gott om storbalar, avsedda för företag.
Efter ett tag ställde tillverkarna om paketeringen av toalettpappren till hushållsförpackningar, samtidigt som butikerna justerade volymerna de köpte in och bristen i butikshyllorna försvann.
Liknande var det när jäst tog slut. Uttråkade hemmasittare började baka bröd, och när då jästkonsumtionen snabbt steg tog även den slut i hyllorna. Men svenska folket åt fortfarande lika mycket bröd, så jästproduktionen fanns, det var bara en fråga om att ställa om leveranserna till butik istället för bagerier.
Det förelåg alltså egentligen ingen hamstring eller panik, utan var mest en mediaanka och klintbergare. Däremot är frågan om hushållen och du sett över din hushållsberedskap sedan dess – det kan bli nya hårdare nedstängningar när pandemin nu tar fart under vinterhalvåret.
Även om vi kanske inte stänger ner i Sverige kan varuflöden påverkas när det gäller importerade varor.
Och framför allt kan det bli aktuellt med karantän. Särskilt om du eller andra i hushållet blir smittade, alternativt vid smittspårning misstänks blivit smittade.
Räkna med att behöva stanna hemma i åtminstone tre veckor vid sjukdom. Har du mediciner och förnödenheter nog för detta, utan att behöva göra ytterligare ansträngningar vid svår sjukdom?
En prepp kan vara att förbereda att hjälpa andra drabbade med inköp vid sjukdom, respektive få hjälp. Samtidigt kan även dessa också bli sjuka och behöva stanna hemma.
Oavsett är det hög tid att gå igenom den personliga hushållsberedskapen inför vintern, din prepping. Stormar och snöoväder upphör inte bara för att vi har en pandemi. Beskedet i försvarspropositionen är oavsett att hushåll ska kunna klara sig inte floskeln 72-timmar, utan 168 timmar, dvs en hel vecka utan stöd från samhället.
När väl krisen kommer är det för sent att förbereda sig.
Se även över din hushållsekonomiska prepping. Om vi nu får ett W inte bara i pandemin, utan också i ekonomin, så kommer det bli fler som blir av med jobbet. Plus att sjukskrivningar påverkar inkomsterna.
52 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Trasig länk i sista stycket.
Tack, fixat.
Man är väl aldrig förberedd egentligen. Har kapacitet för att förvara maximal mängd bränsle hemma till generatorn, men roterar inte längre med bilen pga dålig erfarenhet vid tankning medelst 20l dunk. Hade tänkt att köpa beredskapsbensin men fick inte tag i det.
Annars är väl största förändringen mot februari/mars att vi inte längre har ett förråd av nödgodis såsom choklad och andra motivationshöjande substanser. De sitter numera runt midjan och får arbetas bort den hårda vägen.
Intressant reflektion var den ökade konsumtionen av pulvermos och torrmjölk i förväntad krissituation.
Är pulvermos och torrmjölk verkligen ett särskilt bra alternativ i kris- eller sjukdomstillstånd / isolering? Tänker näringsinnehåll nu.
Hållbarheten är såklart bra men det är den ju på potatis och t.ex. havremjölk också.
En annan fundering jag har, hur väl konstruerade är moderna småhus för krissituationer? Många äldre hus har ju svalar, skafferier, matkällare, eldstad osv. men mycket av det saknas väl i bostäderna i moderna villamattor?
Havremjölk är inte direkt en preppervara,eller?
Havregryn däremot.
@PJ Havremjölk, mandelmjölk, sojamjölk eller vad man nu föredrar funkar mycket bra även som preppervaror då de har lång hållbarhet, ej behöver kylförvaras och har oerhört många användningsområden i kosten och i matlagning. Personligen föredrar jag havremjölk men det är ju såklart en smaksak 🙂
Ja Mudden ,det är klart smidigt med färdiga produkter.
Jag har aldrig förstått, varför man skall lägga 15-20:- på ett sämre alternativ än vanlig mjölk. Tycker man nu att havrealternativet är bättre, kan man göra egen, för lite drygt en krona litern.
@Kenneth Privatekonomiskt oförstånd, hur varor är prissatta i en fri marknad och subjektivt tyckande om produktegenskaper är inte relevant för en produkts hållbarhet och lagringsegenskaper.
Varför köper folk potatis? Man kan ju odla dom själv för bara några ören per knöl.
Vill man ha mjölk i sitt kaffe eller te så är mjölkpulver ett bra alternativ. Kanske även till pannkakor.
Jag brukar äta havregryn med 1 msk Bregott som mellanmål (äter inte vanligt bröd pga histamin-intolerans). Man häller typ 2 dl havregryn och en matsked Bregott i en djup tallrik och mikrar, tills blandningen är varm. Stekpanna är kanske ett bra alternativ om det är strömavbrott. Sedan rör man om och äter upp. Havregryn har mycket nyttigheter i sig och är hållbart. Bregott ger mycket kalorier, som kan behövas till hårt kroppsarbete.
De som inte konsumerar mjölk kanske inte vill stödja det moderna svenska slaveriet mjölkproduktion innebär.
Pulvermos håller mycket längre än Bäst-före-märkningen anger, enligt min erfarenhet. Jag tillsluter den öppnade förpackningen väl, med pås-klämma. Jag har flera 12 V-kylar och frysar (det är extra tjock isolering i marin-frysarna), de kan anslutas till AGM-batterier, som laddas med solpaneler.
Tycker både havremjölk och sojamjölk är godare än komjölk i kaffet, Brukar köpa baristabarianterna som går att skumma osv. Mandelmjölk ger en annan smak men kan vara god som smaksättare. Vet många som föredrar havremjölk i kaffet för smakens skull.
Det är ofta väldigt många ingredienser i både havremjölk/yoghurt och sojamjölk. Jag är allergisk för några vanliga tillsatser i dem och jätteallergisk för sojaprotein.
@Apan, Hur menar du? Eller provocerar du bara med slaverisnacket?
Jag undrar hur de som bor i städerna kommer att klara en vecka utan fjärrvärme. Annat är lättare att förbereda sig på.
Tror personligen att fjärrvärmen kommer vara högprioriterad då flera vårdboenden etc kör på fjärrvärmen (åtminstone där vi bor). Har själv inmurad insats i rejält massiv murstock mitt i huset så det värmer ganska bra. Fotogenkaminer finns också att tillgå om det verkligen kniper. Har bara 20 liter bränsle till dem dock.
Funderar på att sätta in en kamin till i huset. Vedspis finns också med på långtidsplanerna.
Det hjälper tyvärr inte att fjärrvärmen fungerar om strömmen försvinner. Husen har egna cirkulationspumpar och en varm värmecentral gör bara vaktmästaren nöjd.
Beredskapen för detta på våra äldreboenden är obefintlig. Oftast finns ingen backup och de portabla elverk kommunerna har räcker till ett eller två äldreboenden. (eller nja, det räcker till normal elförbrukning, inte elelement) Kortfattat kan man säga att fjärrvärmen är detsamma som elvärme i realiteten. Dessutom, om det händer, så blir det knappast på sommaren, så många lär få frysa ordentligt.
Stormen "Alfrida" orsakade många och långa strömavbrott i Stockholms skärgård, särskilt på öarna längre ut. En del fick vänta i flera veckor på att få strömmen tillbaka.
Oväder skrämmer mig inte speciellt mycket. Det är naturligt.
Oron ligger i stormen Löfén, eller vem som nu kommer orsaka den. Elbrist, med andra ord.
Företagsförpackat toapapper "Katrin" (rimmar på "Latrin"), "röv-rivar"-papper, fy f-n!
Oftast är avbrotten mycket korta i tätorter. Har bott i områden som både drabbades av Gudrun och nu senast alfrida och det var bara på landsbygden det blev problem. Vi fick ett par timmars avbrott centralt jämfört med veckor utanför.
Vedspis, kakelugn och Jötulkamin. Mat för flera månader, 60kg självplockad poatis i källaren. Matlagning funkar och värme till hela huset alltså. Ingen generator, men funderar på detta. Iom Tv via parabol, behövs inga avancerade genratorer med mycket effekt för att hålla detta igång. Internet kan man dock glömma med fiber alt. via mobilnätet. Undrar hur länge ADSL(som vi hade innan fibern) fungerar vid strömavbrott?
Kan rekommendera Hondas generatorer. Har det själv och det är "problemfritt" ägande även om det smärtade lite vid inköp. Skulle själv gärna ha haft nya 70is med Bluetooth som remote start i stället för den gamla och rätt dyra lösningen, men kunde inte motivera kostnaden. Har i stället eu22i med dragstart men frugan orkar dra igång den själv.
Batteribank med ö-drift är ju ett alternativ också, speciellt om man har en kombinerad inverter/laddare som kan laddare batteribanken med billig ström på natten.
Ang. fiber så kommer det fungerar då det har egen kraft i nätet. Det behövs en ups för fiberkonvertaren hemma. Givetvis beror det förstås på längden och omfattning på strömavbrottet.
Mobilnätet är igång bara fyra timmar i Stockholms skärgård (förut två timmar). Fibern är sårbar här ute pga många luftledningar. Den är nedgrävd bara på vissa ställen.
Jag är jätteglad över vårt nya VA-nät på Värmdö. Förut kunde vi inte pumpa upp vatten från våra egna brunnar under de många och långa strömavbrotten, särskilt under vinterhalvåret. Trefas-pumpen gick inte, om någon av faserna var borta. Nu kan vi gå på toa under strömavbrotten – vilken lyx! Pumpstationerna för avloppsvatten bräddar visserligen då och släpper ut allt avloppsvatten till våra havsvikar, helt utan någon rening. De som har pumpavlopp, även kallad "villapumpstation" får problem under strömavbrotten, eftersom de små pumpsumparna, som de har utanför huset på tomten, inte rymmer särskilt mycket. Dessutom krånglar de även under normala förhållanden. Därför har vi erbjudit våra grannar att vid behov få gå på toa, duscha och köra tvättmaskin hos oss, trots coronan. Ena grannen hade under helgen stopp i båda deras pumpavlopp och det har hänt flera gånger tidigare med ett av deras avlopp.
Frågan är hur länge det kommunala vattnet varar vid strömavbrott. Vattnet rinner inte in av sig självt i vattentornet.
Mobilnäten går ned snabbt vid elavbrott. Min erfarenhet är att de fungerar i kanske 6-8 timmar. Dessutom blir de snabbt överbelastade. Så här långt har jag inte sett att internet över fiber fungerar bättre eftersom lokala noder oftast bara har ups. Även om de har dieselgeneratorer brukar det bli svårt med tankning. Antingen pga oväder, strömavbrott eller att många ställen måste tankas samtidigt.
Påbörjat pilot med Akvaponik under förra fasen av "Plandemin", ser lovande ut, tanken är att det även ska ge matfisk. Kräver ljus , säkerställs via solceller, batteribank och generator. Hönsen får vänta till våren. Ägg ger all näring , förutom C-vitamin, där kom de gröna sakerna.
Ägg är bra prepp-käk, de håller väldigt länge, så jag köper storpack. Jag äter i snitt ett ägg om dagen, mest som äggröra och steker de lätt med olivolja och lite salt. Jag har flera (fyra) mini-teflonpannor, som blir varma jättesnabbt, de är perfekta för enpersonshushåll, man torkar av dem med hushållspapper.
Som gammal "hönsfarmare" har jag en varning, det blir svårt att få "hönsvakt" när man är bortrest och de behöver tillsyn morgon och kväll varje dag och ett hönshus med inhägnad (med stenar nedgrävda längs kanterna – annars tar sig räven in och äter upp dina höns). De ska ha mat och vatten dagligen, från foderautomaten och vattenautomaten (som blir lätt smutsig när hönsen går på kanterna). De ska ha värme på vintern (t ex infraröd lampa) och belysning på dagarna (så isolera hönshuset ordentligt med cellplast). De ska släppas ut på morgonen till sin stora inhägnad och tas in på kvällen. Pga rovfåglarna som flyger i luften, samt salmonella-risken från vilda fåglar, behövs ett bärnät upptill i inhägnaden. Man bör satsa på en härdig ras typ lanthöna och inte Leghorn, som är känslig för sjukdomar och värper nonstop under ett år (från 16 veckors ålder) och sedan – ingenting! De är avlade till äggfabriker, där man "nyrekryterar" varje år. Att nacka en höna pga sjukdom eller till en gryta är väldigt svårt för många av oss – jag klarade inte av det. Sedan behöver hönsen bra foder från Granngården och inte så mycket matrester från hushållet.
Tack för de praktiska tipsen 🙂
Tillsynen lär inte bli ett problem då det lär dröja innan vi får resa nån stans , annars har vi pensionerade grannar som ställer upp. Vatten, ut/insläpp kommer delvis lösas med automation. Nät och anti-gräv-skydd är också påtänkt. Tänker föda upp maggots/larver till fiskarna och odla en del (inte majs) till hönsen.
Tänk på att hönsen behöver en stor inhägnad, eftersom de kommer att äta upp allt gräs snabbt. Sedan blir det gyttja av jorden och höns-spillningen och det blir geggigt. Vi brukade få sågspån av en granne, så det blev lättare att hålla rent ute och inne. Uteplatsen bör inte vara för solig, utan det bör finnas skuggiga områden för de hetaste dagarna, typ träd eller buskar utanför inhägnaden. Många har två inhägnader för hönsen, som de får använda (=sprätta sönder) växelvis. Ett sandbad av fin sand behövs för att hönsen vill "bada" dvs ligga på sanden och flaxa med vingarna. Numera kan man beställa på nätet färdiga reden i plast, de ser ut som liggande plasthinkar. De är väldigt hygieniska och lätta att plocka ägg från.
I min kommun Värmdö behöver tuppen tillstånd, men inget tillstånd krävs för att hålla maximalt fem stycken hönor. Erforderligt hönshus och hönsgård ska finnas. Gödsel som uppkommer av hönshållningen ska komposteras på ett tätt underlag, alternativt i latrinkompost. Hönsgödsel är jättebra gödning för trädgården. Vi lät inte våra höns springa fritt i trädgården, men däremot fick de komma ut ibland till en liten inhägnad, under en stor buske. Då är risken med rovfåglar, som dyker ner och tar en höna liten. Det finns "hönsbytardagar" på många håll, där kan man "rekrytera".
Höns är bra allierade i det resilienta hushållet, vi kommer nog skaffa en liten flock till våren när vi kommit iordning i nya huset. Men en tanke som jag har är att ha flera olika hönsgårdar att rotera dem mellan. Som du nämner Marjatta, är höns extremt bra på att äta upp precis allt grönt om du lämnar de på en mindre yta under för lång tid. Med flera olika hönsgårdar borde växtligheten ha en rimlig chans att återhämta sig mellan varven, och hönsen får mer färskt grönt att äta.
Vettig läsning för alla som funderar på höns: https://richsoil.com/raising-chickens.jsp
Det där med jästen förstår jag inte, det lär knappast vara uttråkade hemmaarbetare som ökade sin bakfrekvens.
Jästen tog ju slut omgående när folk började att hamstra dasspapper med mera.
Kanske var många som passade på att starta en mäsk?
Jäst är väl bra att ha om man vill säkra brödtillgången, utan att behöva fylla frysen.
Ja, om man har mjöl.
Ett bättre preppingalternativ är bakpulver. Det håller i evighet.
Bakpulver är ett bra alternativ för mig, som är histamin-intolerant. Jäst innehåller histamin, så jag äter pannkakor istället för bröd. Tortilla-bröd funkar också bra för mig. De är bra prepp-käk, eftersom de oöppnade förpackningarna håller jättelänge.
Man kan baka bröd utan jäst, typ halva jordens befolkning gör det….
Mmmmmm. Stekpannebröd, det är gott 🙂
Hamstringen var en myt. Det finns en analys från Coop som visar att merförsäljningen av toalettpapper helt berodde på att barnfamiljer köpte en extra förpackning. Precis som de gör rent reflexmässigt när det kommer upp lappar på dagis om magsjuka. Det var bara det att det här var som en global dagislapp så alla agerade ungefär samtidigt.
Vissa saker, kanske vi kommer fylla på mer av. Mat har vi aldrig, någonsin. Mindre än för ett halvår. Snarare minst det dubbla (pasta, nudlar, socker, salt, konserver mm). Men absolut, produkter för den personliga hygienen. Det går åt mer än man tror, i en familj.
Hjälp, detta var väldigt svårt att tyda.
"Mindre än för ett halvår. Snarare minst det dubbla."
Jag hänger verkligen inte med här.
Det är ditt problem!
Fluor-tandkräm och fluor-tabletter, för att slippa gå till tandläkaren så ofta. På kvällen stoppar man in en fluor-tablett på ena sidan i munnen och nästa kväll på andra sidan. Den får lösa upp sig sakta bakom tandraden och ge extra skydd mot karies.
Ännu bättre med snus
alvedon, ipren vuxen och barnvarianter,lite hostmediciner, både recept och receptfria i medicin och i övrigt det vanliga preppandet. maten kommer inte ta slut, även om enstaka matvaror blir restade.
ekonomisk prepping, man skall alltid vara beredd på att man kan bli arbetslös/sjuk/skadad och sköta sin ekonomi därefter
Förutom hemmasittandet i sig så kommer såklart en hamstringseffekt uppstå pga människors högst ansvarstagande åtgärd att handla mer, fast mer sällan, minskar spridningsrisken i butikerna.
Förutsatt att inte hela samhället kollapsar så har jag märkt såhär i landets 7:e-ish största stad att det fungerar utmärkt att få både mat och mediciner bekvämt levererade ända till lägenhetsdörren. Det är således inget problem att själv isolera sig själv i 3 veckor om så behövs. Sen skadar ju inte ett förråd hemma ändå men just saying.