PTS godkände idag vilka företag som får vara med och bjuda på 5G-spektrumauktionerna. Samtidigt meddelades villkor för att skydda Sveriges säkerhet, vilket innebär att 5G-utbyggnaden inte får ske med utrustning från Huawei eller ZTE och befintliga system från den kinesiska diktaturens två bolag måste vara avvecklade till 2025.
Får inte vara med |
Föga överraskande fick Hi3G (“Tre”), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia och Teracom tillstånd att delta som budgivare i Post- och Telestyrelsens (PTS) auktioner för frekvenser tänkta för 5G-tjänster. Själva auktionerna sker i november, och detta saknar väl egentligen nyhetsvärde.
Vad som är intressant är förbudet mot produkter från ZTE och Huawei. Under Villkor för att skydda Sveriges säkerhet står följande att läsa:
“De sökande har i samband med sin ansökan lämnat in underlag som beskriver till exempel ägarförhållanden och den planerade verksamheten utifrån ett antal principer som Försvarsmakten och Säkerhetspolisen tagit fram. För att omhänderta Försvarsmaktens och Säkerhetspolisens bedömningar har PTS formulerat tillståndsvillkor som syftar till att skydda Sveriges säkerhet.
Villkoren innebär bland annat att:
Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte får genomföras med produkter från leverantörerna Huawei eller ZTE.
Om befintlig infrastruktur för centrala funktioner kommer att användas för tillhandahållande av tjänster i de aktuella frekvensbanden ska en avveckling av produkter från Huawei och ZTE vara genomförd senast den 1 januari 2025.
Om centrala funktioner är beroende av personal eller funktioner som är placerade i utlandet ska sådana beroenden avvecklas och, om nödvändigt, ersättas med funktioner eller personal placerade i Sverige. Detta ska vara genomfört senast den 1 januari 2025.Centrala funktioner innebär i dessa fall radioaccessnät (antenner och basstationer), transmissionsnät (transport av trafik mellan accessnät och kärnnät), kärnnät (med funktioner för bl. a. tjänsteproduktion, kunddata och fakturering) och drift- och underhållsnät för övervakning och styrning.”
Fetstilen ovan innebär alltså att befintliga centrala tjänster med ZTE och Huaweis utrustning också måste avvecklas.
Dock kommer fortfarande GSM-, 3G- och 4G-noder kunna köra ZTE och Huawei, men då näten generellt samkörs centralt kommer de allra mest känsliga centrala funktionerna, som kan spionera på i princip (mycket förenklat med en massa undantag och problem som den ordinarie läsaren kan bortse från) all trafik, att säkras upp.
Protester från Kina inom tre, två …
31 kommentarer
Vad roligt med en god nyhet på detta område!
Äntligen !
Ska bli intressant att hora Ericsson klaga över att de inte kommer att få några affärer i Kina, samt snack om alla ändå använder Kinesiska komponenter i sina produkter
Freudiansk felskrivning, jo man tackar… För att inte tala om att opartiska Public service kommer yla, de som till och med käftar emot polisens lägesbeskrivning av vissa verksamheter och områden i Sverige… Helt i enlighet med uppdraget som opartisk nyhetsförmedlare och – hur var det nu – objektiv röst vid kris och katastrof…
+1, den här gången var det bra att inte "connect the dots".
Googla Panda Electronics
Ericsson blir nog kompenserade för bortfallet i kina genom fler (nästan alla?) affärer i väst och alla andra länder som lär förbjuda kinesiska tillverkare framöver.
Okunnig på området, men är det smart att skriva namn på företag i ett sådant beslut? skulle inte Huawei kunna starta ett nytt företag, flytta lite patent / kunnskap och sälja under nytt namn?
I villkoren (dvs det riktiga beslutet) så står inga företagsnamn i "klartext". Varje leverantör måste godkännas var för sig.
Texten i villkoren – inte från nyhetsartiklen:
Vid bedömningen kommer Samrådsmyndigheterna, utöver de principer som presenteras ovan,
också att beakta icke-tekniska sårbarheter och eventuella andra risker hos operatörer, leverantörer
och underleverantörer (jfr vad som följer av den s.k. EU Toolbox2
).
Samrådsmyndigheterna kommer att beakta bl.a. följande kriterier:
• Sannolikheten för att operatören eller leverantören utsätts för påverkan/påtryckningar.
Sådan påverkan/påtryckning kan understödjas av, men är inte begränsat till, förekomsten
av följande faktorer:
o Koppling, bl.a. ägarförhållanden men även andra kopplingar, till regering eller
myndigheter i tredje land (icke EU-land).
o Tredje lands lagstiftning, särskilt i de fall där rättsliga eller demokratiska principer
saknas eller där inga överenskommelser om säkerhet eller dataskydd kan tillämpas.
o Kopplingar till länder eller organisationer som bedriver offensiva
cyberoperationer eller annan antagonistisk verksamhet mot Sverige.
o Övriga möjligheter för tredje land att utöva påtryckningar, bland annat i relation
till geografisk placering av produktionstillgångar.
Det blir alltså inte så lätt att bara starta ett nytt företag – ett nytt okänt företag skulle förmodligen inte godkännas tills ägarförhållanden retts ut och då skulle det nekas direkt.
👌
Påverkan för Ericsson med utebliven försäljning i Kina är mycket större än påverkan för ZTE/Huawei med utebliven försäljning i Sverige. Så "precis som på 40-talet" så kunde vi varit tysta och tjänat pengar, iaf på kort sikt.
Det hade väl inte flugit så bra med våra allierade i övriga västvärlden dock, så kul att se Sverige på rätt sida om historien för en gångs skull.
Jag tror Ericsson kompenseras väl genom att i princip bli enda leverans till väst (ihop med Nokia). Fler länder lär förbjuda kinesiska alternativ (Nato-länder osv)
Sverige går som vanligt USA:s ärenden, eller är det annorlunda den här gången?
Kan Försvarsmakten och SÄPO till skillnad från resten av världen presentera faktiska bevis på spioneri eller utrustning för detta hos de, särskilt utpekade leverantörerna?
Jag försvarar inte den totalitära kinesiska diktaturen men har fortfarande inte sett några bevis enligt ovan. Jag antar att det går att överklaga?
Man väljer väl helt enkelt att vara på den säkra sidan – en ganska bra tanke med såna här saker.
Från besluten:
Vid bedömningen kommer Samrådsmyndigheterna, utöver de principer som presenteras ovan,
också att beakta icke-tekniska sårbarheter och eventuella andra risker hos operatörer, leverantörer och underleverantörer.
Koppling, bl.a. ägarförhållanden men även andra kopplingar, till regering eller
myndigheter i tredje land (icke EU-land)
Tredje lands lagstiftning, särskilt i de fall där rättsliga eller demokratiska principer
saknas eller där inga överenskommelser om säkerhet eller dataskydd kan tillämpas.
Kopplingar till länder eller organisationer som bedriver offensiva
cyberoperationer eller annan antagonistisk verksamhet mot Sverige
Övriga möjligheter för tredje land att utöva påtryckningar, bland annat i relation
till geografisk placering av produktionstillgångar
Skulle du stödja tanken att bjuda in ZTE/Huawei i våra mest kritiska system bara för att de inte tidigare spionerat i dessa nya system – hör du hur dumt det låter?
Risken att Kina kommer använda ZTE/Huawei som verktyg om de blir stora leverantörer i västvärldens 5G-system är väldigt stor och med tanke på att Kina innan genomfört påverkanskampanjer mot bl a Sverige – varför ta risken?
På grund av frihandel och, ambitionen om lika villkor. Om våra företag ska tillåtas sälja varor och tjänster utomlands är det rimligt att samma sak gäller omvänt.
Är det inte så att Huawei inte tillhandahåller några bakdörrar som FRA och NSA kan avlyssna? Kan vara en bidragande orsak.
Dessutom, om Ygeman har ett finger med i spelet så kan det gå hur som helst med den svenska säkerheten. J.mf Transportstyrelsen.
Dels är det en riskbedömning där man menar att det KAN ske (rimligt), och dels finns det incidenter. Det finns många kända incidenter där kinesiska staten spionerat på väst. Jag har jobbat på flera stora telekomföretag (Verizon, NTT mfl) och sett och hört om en del hårresande saker, tex bakdörrar i företagsväxlar som sålts till ambassader för att ge ett exempel. Amerikanerna är inte oskyldiga men säljer ju inte 5G nät f.n.
Oh nej, vi fick nyss en nya slussen bro från Kina, och blå linje tunnelbanan ska byggas hos kinesisk staten bolag. Blir det potential risken för centrala Stockholm?
Så länge kinesiskt stål håller sedvanlig skitkvalitet är det nog en risk för liv och hälsa vid Slussen, men i spionsyfte? Nja…
Kina är ett ganngsterland. Detta är bra.
Jag har ZTE i mitt mobila bredband från Hallon. Nu blev jag ängslig…
Är jag dum som säger att jag älskar min Huawei p10? Men ändå tycker detta är ett bra beslut.
I god svensk anda blockar vi inte kineserna rakt av utan vi formulerar opartiskt riktlinjer som vi designar lite fint. Sedan bedömer vi utifrån dessa. Vips blir det samma resultat som på andra håll i Väst. Där man bara klippte till.
Jag noterar att den svenska socialdemokratin jobbar på att framstå som mycket följsamma gentemot US och övriga Väst. Det gäller väl för S att tvätta av sig stollestämpeln från Margots tid och att inse den realia som råder säkerhetspolitiskt där Sverige behöver kompisar från andra sidan Atlanten.
It takes a thief to know one! Den som studerat det minsta lilla av historien från Bell Laboratories till Motorola och NSA vet att det anses fullständigt normal att spionera på allt som går. Svenska FRA sägs ha en hedervärd plats i det där konsortiet pga Arne Beurling och G-skrivaren.
Får man välja mellan övervakningsorganen föredrar jag att vara övervakad av USA än av Kina. Det har funkat bra så här långt så varför ändra något?
Nja, vi vet ju inte hur bra det funkat UTAN övervakning, ingen referenspunkt så att säga.
Näe, det är kanske sant. Men för att parafrasera Partiordförande Mao så har alla länder övervakning – antingen sin egen eller någon annans.
Behöver inte bara handla om spioneri. Man kan tänka sig att i en krissituationer så stänger de ner hela nätet via fjärrkommandon och kan sätta press på landet i olika situationer.
Hur länge håller svensken ut när Netflix, internetbanken och Ica ligger nere? Känns skönt att de styrande tänker på att inte sätta oss i en beroendeställning till kommunistdiktaturen.
US kan göra samma sak, eller hur? Kanske papper och penna kan öka din känsla av trygghet.
Oavsett så är vårt samhälle sårbart i kritisk infrastruktur. Icas butiker är tömda på en vecka om lagersystemet lägger av, slå ut mobilt bankid så får folk problem med betalningar. Hjälper inte om man sitter med penna och papper om den lokala kvartersmobben kommer med högafflar och kräver ens prepperlager och döttrar.
@jacqueline den stora skillnaden är att usa är en demokrati, och risken för repressalier mot Sverige är betydligt lägre. Kina ger sig på ett land för s,ådaker som att författare får ett pris osv.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hur kommer detta att påverka Volvo cars ?