SCB:s statistik över antalet döda per månad i Sverige är nu nere på de lägsta siffrorna de senaste fyra åren. Trots den fortsatte coronapandemin dog det alltså färre i juli 2020 än juli 2017, 2018 och 2019. Graf nedan.
SCB menar att de senaste två veckornas statistik inte är färdig, men med veckans publicering av dödsfallen i Sverige per månad, så är därmed juli månad färdig.
Juli innebar att 6 783 personer dog i Sverige, vilket är den lägsta siffran för åren 2017 – 2020.
Antal döda i Sverige per rmånad 2017 – 2020. Data: SCB |
För stunden verkar alltså coronapandemin inte orsaka någon överdödlighet i Sverige. Tvärt om kanske social distansering och handhygien gör att vi får färre dödsfall än normalt, alternativt så var många av de som dog i mars – juni redan döende och statistiken blir därmed underdödlighet vid det här laget.
Det är sannolikt extremt viktigt att fortsätta med råden om social distansering, handhygien och att stanna hemma vid förkylningssymptom. Ovanstående statistik ska inte tolkas som att coronapandemin är över.
Utifrån hur det ser ut i andra länder med de personliga säkerhetsåtgärderna så ska vi nog räkna med stigande sjukdomsfall och dödsfall framöver.
För de drabbade, närstående och anhöriga är naturligtvis varje sjukdomsfalll fruktansvärt. Varje dödsfall är en tragedi för de inblandade, men det går att diskuterar statistik ändå.
78 kommentarer
Frågan är om trenden håller i sig och om dödligheten 2020 blir "normal" när året har gått och om man kollar på hela året året.
Jag vet inte om det märks i statistiken vid dessa antal dödsfall men vid tankeexperiment så kan man ju leka med sofforna.
Säg att alla personer över 75 eller 80 år helt plötsligt avlider. Dödligheten kommer givetvis skjuta i höjden den dagen/månaden men följande månader/år kommer ju dödligheten vara mycket lägre än föregående 5 år.
Jag vet inte om dessa runt 5800 avlidna i covid 19 (90% av dessa är över 70 år) påverkar dödligheten på det sättet.
Visst gör den det! Det innebär ju att ett antal dödsfall tidigareläggs med x månader och i motsvarande grad minskar dödligheten de (x + n) månader de annars skulle ha avlidit, annat lika. Vad vår mobilisering av vårdinsatser uppnådde, rent statistiskt och flödesmässigt, var att ansamlingen/tidigareläggningen av vård och efterföljande dödsfall kunde ske under ordnade former, med adekvat vård och utan att vårdapparaten kollapsade och tvingades till triagering. Det sagt med all sympati för dem som mist anhöriga, kanske långt innan de förväntades lämna jordelivet.
Detta måste ju vara positivt för våra pensioner. Färre att försörja sett till andelen som försörjer dem. I och för sig kommer väl kleptokraterna lägga vantarna på mellanskillnaden och höja skatten senare när de pengarna hade behövts. Nu behövs pengarna ju till bättre saker, så som kulturbidrag och mediastöd 😉
Nej, jag vet att det inte är samma pott. Men en krona är en krona.
Erik: Det är enorm skillnade på en krona som ligger stilla på banken och en krona som byter ägare ofta. Varje gång kronan byter ägare och betalar för en vara eller en tjänst så gör den nytta för alla. En krona som ligger still uträttar ingenting men kräver kostnad för att förvaras.
Äldre som kräver vård gör att flera kronor byter ägare oftare eftersom det behöver betalas löner och köpas förbrukningsmaterial och läkemedel.
Sen tar ju staten ofta en del av kronan varje gång den byter ägare, kallas visst för moms.
Chipp: Det är nästan samma sak som att vård personalen istället går ut och gräver hål och sedan fyller igen dem. Pengarna kommer cirkulera runt ändå. Istället kan man kanske bygga en bro eller väggar för de pengarna. Att ta hand om äldre är inte så värdeskapande, men det måste göras.
Text under bild "Många har dessutom bara masken över munnen, och inte över näsan."
Om orsaken till att bära ansiktsmaks är att man inte ska sprida aerosoler, så måste det väl ändå vara helt ok att faktiskt bära den under näsan. Jag har otroligt svårt att se någon sprida något från näsan om personen inte nyser genom näsan (vilken väl både är extrem ovanlig och för många helt omöjligt). När man pratar, sjunger, skriker, andas, hostar och nyser så sprids det ju lätt aerosoler rakt ut ur munnen, och det skulle ju teoretiskt kunna stoppas med ansiktmask.
Om sen ansiktmask verkligen har någon verkan eller inte tänker inte jag gissa på, jag har aldrig använt någon själv, och tänker inte göra om jag inte blir tvingad (som man nu blir på min arbetsplats)
Du bildar inte aerolser utan droppsmitta vid Covid 19. Typ mässling och vattkoppor sprids via aerosoler. Om det skulle vara aerosolsmitta så sprids det i högsta grad även via näsan om du har förmågan att 100% munandas.
Aerosolsmitta uppstår främst inom hälso- och sjukvården vid en del moment när patienter till exempel är intuberade, alltså har ett rör i luftstrupen, eller har annat andningsstöd. Tänkvärt är att det även bildas aerosoler vid toalettspolning om locket är uppfällt så sprids tarmfloran för vinden så att säga 😉
"The virus that causes coronavirus disease 2019 (COVID-19) is stable for several hours to days in aerosols and on surfaces, according to a new study from National Institutes of Health, CDC, UCLA and Princeton University scientists The New England Journal of Medicine. The scientists found that severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) was detectable in aerosols for up to three hours,"
@Epikurist. Signaturen Bob som du svarar var tidigare meddelat att endast svensk expertis är att lite på när det kommer till "munskyddsfrågan" (oklart varför) så du får gott vänta på att svenska forskare/läkare bekräftar det omvärldens expertis påstår:-)
Som Epikurist skriver så är viruset stabilt i flera timmar, bra källa också! Men om Rickard L läser vad jag skriver så producerar människan inte aerosol med covid 19, stor skillnad mot droppsmitta, ville förtydliga missförståndet.
Dessutom Rickard L är smittskydd komplicerat områdre med många hänsynstaganden till samhället det verkar för och Sverige klarat sig bra nu sett mot kontinenten. Facit kommer i efterhand och vi får lita på våra experter tills dess!
@Bob tack för ditt förtydligande.
Själv är öppen för kunskap även om den kommer från andra geografiska områden än våran avkrok här i norr . att bara låsa mig till svensk kompetens/expertis har jag redan provat inom ett helt annat område(teknik) med katastrofalt resultat, det försöker jag inte göra om. Så även fast (eller kanske pga)jag har ringa kunskaper inom smittskydd/covid19 så är all (något sånär bekräftad)information välkommen. Men vänta du på Sverige, det drabbar förhoppningsvis ingen annan än dig själv. Men du har givetvis helt rätt i att facit ännu ej finns. Den som (över)lever får se helt enkelt:-)
Har vi klarat oss bra? Tittar man på worldometers så ligger vi ju 10 i topp i antal dödsfall per capita. Knappast vad jag skulle definiera som bra.
Jämför vi med våra grannländer och dödstal per miljon:
Sverige: 574
Norge: 49
Danmark:107
Finland:60
Verkligen jättebra, iaf om ett högt dödstal är nått att skylta med.
Kommer bli mycket spännande att se ifall de stora skillnaderna i antal döda/capita består över tid eller om detta jämnas ut. Jag tror dessvärre inte det gör det men vi får väl se.
Både Danmark och Finland ligger nästan 10% högre hela tiden i dödlighet.
På ett vanligt år betyder det att det dog ungefär 5400 personer för många i Finland per år jämfört med om de haft lika låg dödlighet som vi i Sverige.
@Bob. C-19 sprids via aerosol och droppsmitta, som många liknande virus. Det finns flera publicerade studier som slår fast detta. Samma gällde kusinen SARS-CoV. Tittar man närmare på hur viruset utnyttjar cellerna i lungorna för att kopiera sig själv, för att sedan tränga ut genom cell membranet i stor mängd (Viral shedding), så är detta inte konstigt. Det är i denna fas som man smittar som mest. All utandningsluft innehåller aerosol (mycket små vätskedroppar). När luften passerar genom lungorna sliter aerosolen med viruspartiklar.
Wofs: Varifrån får du detta om Danmark och Finland? Enligt EuroMomo har Dan och Fin dödlighet som inte avvikit alls knappt från "normal range" under hela pandemin. Sverige däremot har legat över eller kring "substantial increase" under hela pandemin.
Läser gärna de artiklarna, finns en bra review från Who (who.int/news-room/commentaries/detail/transmission-of-sars-cov-2-implications-for-infection-prevention-precautions) som gått igenom allt som var gjort dittills och hittar blandade resultat som sars-cov2. Källor finns där länkade men kunskapaläget enligt dem är inte att det är säker aerosolspridning. Finns en intressant stycke om vårdpersonal där som är det mest kliniska i sammanhanget som var intressant 🙂
Det finns fall där AC har spridit runt aerosol i ett rum och smittat flera personer. Folkhälsomyndigheten avråder från fläktar men har inte avrått från fläktar+kylelement. Knasigt.
Sparvey Hecter: Precis – de har legat i sin "normal range" som är högre än Sverige.
https://knoema.com/atlas/topics/Demographics/Mortality/Crude-death-rate
Danmark – 9,79
Finland – 9,81
Sverige – 9,12
Medellivslängden är runt ett år längre i Sverige än både Finland och Danmark.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Troligen påverkas inte dödligheten märkbart om man kopplar på eń covid diagnos på en redan döende person.
Om diagnosen leder till att man sätter in "palliativ vård" i form av att sätta in morfin och sätta ut diuretika och hjärtstärkande så kommer diagnosen definitivt att leda till snabbare död.
Jag saknar ett stycke viktig information: Hur många recept på morfin + midazolam skrevs ut per månad under 2020?
Vi vet att morfin sätts in som "palliativ vård" på patienter som bedöms som döende. Under våren har det varit utbredd praxis att ge coronasjuka gamlingar på äldreboenden palliativ vård. Att ge morfin till någon med andningssvårigheter är detsamma som aktiv dödshjälp.
Hur stor del av "överdödligheten" i apr-jun kan bero på att patienterna i praktiken har avlivats?
Det där är så intressant och väsentligt att en kliniskt erfaren anestesiolog borde svara på det. Om inte förr så lär frågan komma upp när Covid-19-kommissionen kommer med sin rapport.
Eller inte, eftersom det är en hel kista full av likmask…
Det är ju en avvägning. Grundbehandling mot andnöd, hosta och smärta är morfin vid covid-19. Rätt doserad ger det lite biverkningar eftersom morfinet fastnar på bla smärtreceptorer. Men visst kan man säga till en svårt sjuk att du får inte morfin mot hostan och smärtan, du får hosta ihjäl dig i panik istället.
https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/kommentar/2020/04/palliativ-farmakologisk-behandling-vid-svar-covid-19/
Svinto: Det är en annan fråga. Förvisso intressant. Jag har jobbat inom sjukvården och mött många multisjuka äldre som gråtit och bett om hjälp att få dö men blivit vägrade och vackert fått lida ut de sista månaderna. Själv betraktar jag ett sånt slut som närmast sadistisk tortyr och skulle verkligen vilja ha en "exit-knapp" att trycka på för egen del om jag hamnar i ett sånt läge. Nu verkar den frågan vara oerhört svår att hantera och många blir arga om man ens tar upp den. Kanske var det här viruset början till en öppning i diskussionen?
Åtminstone cancervården vet jag fungerar bra vad gäller smärtlindring i livets slutskede. Ingen behöver dö utdraget skrikande av smärta längre.
@Chipp: Instämmer helt det borde gå att lägga in säkerhetskontroller i dylika fall: exempelvis dubbel eller trippelkontroll av personens diagnos, betänketid efter första beslutet och att beslutet bekräftas efter viss tid m.fl. checkpunkter. Tunga oåterkalleliga beslut förvisso men en seriös saklig debatt i frågan skulle behövas.
Om ett år kan vi utvärdera och se hur hög överdödlighet det var under detta år, minskar dödligheten under första delen av nästa år så kanske det går jämt upp, vi får se.
Eftersom medellivslängden ökar så bör vi se en minskad dödlighet, år för år. (I alla fall räknat per capita.) Därför bör man inte jämföra med medeltal utan med den nedåtgående trenden för att se tillfälliga förändringar. Jämför man med medeltal för de senaste 3 åren, som ovan, så är inte skillnaden så stor. Så det är inte en kritik mot det som görs i denna blogg, men jag har sett andra som jämför med medel-dödlighet för de senaste 20 åren.
FHM släpper rapporter om hur dödligheten, skiljer sig mot "normaldödligheten". I juni hade vi fortfarande överdödlighet. I juli så har vi kommit in i intervallet för normaldödlighet.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/4b4dd8c7e15d48d2be744248794d1438/rapport-overdodlighet-vecka-31-2020.pdf
Ja jag skulle kunna tycka det är rimligt med medel för några år eller trenden för en längre serie. Annars kan man ju alltid cherry picka värsta året för varje månad, så ser det ju inte så illa ut nu 😉
Håller med. Det är fullständigt oseriöst att jämföra med "normaldödlighet" som SCB gör i diagrammen. Dessutom redovisar de inte hur de kommit fram till de streckade 95% konfidensintervallen.
En sak är dock intressant – när de bildar medelvärden av flera år och kallar det "normaldödlighet" så kommer medelvärdet att sluka alla extremvärden. Eftersom vi vet med säkerhet att dödligheten är 100% så blir det lätt att komma ÖVER medelvärdet i enskilda månader men mycket svårt att komma UNDER det.
Jag har plockat ut verkliga data månadsvis för de senaste 30 åren och det finns flera tillfällen då dödligheten hoppar upp värre än i Apr 2020 (dec 1993 är värst och jan 1996 kommer nära efter).
Förmodligen har det skett ett generationsskifte på SCB och ungdomar med dålig utbildning har tagit över.
Chipp, du gör ett loiskt felslut när du säger att landet var i en liknande situation i december 1993 på grund av influensan. Du jämför utfallet från en period och en sjukdom då åtgärder satts in, med en period och en sjukdom då åtgärder inte satts. Utan den (mjuka) nedstängning under våren som skett i Sverige skulle dödligheten antagligen varit betydligt högre från COVID19.
Martin: Eller inte. De direkta åtgärderna inom äldrevården kan mycket väl snabbat på döden med några månader för de allra sjukaste.
Va? Du tror att svensk äldrevård dödade tusentals människor i april genom vilka åtgärder?
Martin: Genom att sätta in "palliativ vård" som direkt följd av konstaterad infektion av Covid-19.
OBS – VIKTIGT: Jag har ingen kritik mot vården. Personligen anser jag att man många gånger kunde vara MER generös med palliativ vård. När mitt könummer närmar sig vill jag gärna ha allt godis i burken för att mildra övergången. Det jag förundras över är samhällenas övriga reaktioner.
Vem som helst kan räkna ut att om en ny sjukdom har ihjäl gamla och redan allvarligt sjuka, så kommer dom inte dö senare av sina redan dödliga åkommor…
De ytterst få "friska" som dött har knappt påverkat statistiken och hela hysterin kring Covid-19 är alltså onödig och överdriven med det enda resultatet att "plåstereffekten" uteblivit.
Med detta sagt är det självklart tråkigt och ledsamt för alla drabbade.
Nja, det uttalade målet var ju att vården skulle mäkta med. Och det har ju uppnåtts rimligt. Utan möjlighet till vård skulle troligen dödstal skjuta i höjden. Saknar dock några siffror på hur många som blir friska, man får lätt uppfattningen att antalet på iva minskar för att de dör i högre utsträckning än att nya läggs in..
Håller med. Vi befinner oss mitt i en global masspsykos. Det är onekligen spännande men också lite läskigt.
Hur kunde slumpen göra att bara ett par veckor efter event201 som var en övning i coronapandemi startar en verklig coronapandemi. Ibland har man tur!
Heyhey – Event 201 kände jag inte till – MYCKET intressant!
Att ta ett genomsnitt på de tre senaste åren för att uppskatta "normal" dödlighet blir fel. Man måste istället göra en bedömning av "förväntad" dödlighet. Relativt stora svängningar i antalet personer i olika årskullar ger ganska stor påverkan. De senaste åren har vi haft en sjunkande trend pga av det. Ökad genomsnittlig livslängd påverkar också. Förväntad dödlighet för 2020 vid årets början var således lägre än tidigare år. Något man också såg under de första månaderna av året.
Jag vill göra följande spådom: Under resten av 2020 kommer dödligheten att MINSKA i de flesta åldersgrupper.
Orsaken är alla uppskjutna operationer och övriga ingrepp under våren. Det som inträffat är jämförbart med en läkarstrejk och under de tre tidigare läkarstrejkerna under 1900-talet har dödligheten minskat mätbart (Argentina, Israel och Danmark).
Det här är något för Cochrane att ta tag i!
Låter troligt, och ökade dödstal både från att man återupptar vård och fler svåra fall efter lång kötid. Någon gång 2021.. Beror ju lite på hur saker utvecklar sig, just nu ökar ju antalet corona fall i större delen av världen.
Chipp: Aha. Minskad tillgänglighet på läkarpersonal leder till reducerad dödlighet? Var ligger maximum i detta nya grepp? Inga läkare alls? Det låter som i aseptikens barndom där läkarna förde smitta och död från patient till patient (nyförlösta mammor). De som födde hemma utan läkarinblandning klarade sig bäst!
Under tidigare läkarstrejker tog man bara hand om akut livshotande tillstånd och olycksfall. Alla planerade ingrepp och undersökningar sköts upp. Dödligheten minskade. Sen utvärderingen av den senaste strejken i Danmark på 1960-talet har läkarkåren inte varit så pigg på det där med strejker…
@chipp intressant.läkar Kåren bytte väl taktik till att hålla nere utbildningsplatser äna istället. Rent ekonomiskt har det ju varit en succé för dom, men samhällsekonomiskt vet jag inte ….
Vi vet inte var bloggaren tagit bilderna till de båda texterna på samma tema. Undertecknad som bott i Frankrike i 38 år, först i Paris och numera i Normandie, känner inte igen beskrivningen av odiciplinerade fransoser utan mask. Då syftar jag på situationen i Normandie och i Alsace, där jag arbetade 1 1/2 månad under försommaren. Kanske ser det annorlunda ut i södra delarna av landet. I storstädernas förstäder syns påbudet nästan inte alls. Maskobligatoriet gäller i praktiken enbart för etniska fransmän och andra européer.
Det är inte konstigt att antalet konstaterade smittade ökar. Det är först nu som testningen skalas upp, och inte minst därför att allmänläkare får 55 euros för varje rapporterad smittad. I genomsnitt dör 1670 per dag i Frankrike. Den 18 augusti dog 17 av Covid-19,nästan alla över 75 år och vid dålig hälsa.
Obligationen att bära mask är inget stort problem för oss som bor här, vilket däremot den vildvuxna yppiga floran av andra regler är, och som dessutom ändras hela tiden, alla med höga böter. Här nedan ett axplock av dessa påbud.
– interdiction des rassemblements de plus de 5000 personnes
– obligation de déclarer les rassemblements de plus de 10 personnes
– interdiction des rassemblements nocturnes
– fermeture des salles de réunion publiques (danse, jeux, expositions, salons…)
– obligation du port du masque dans les lieux clos
– obligation du port du masque en centre-ville et sur les marchés
– obligation du port du masque en entreprise
– obligation du port du masque dans les transports en commun
– obligation du port du masque pour les personnels des bars et restaurants
– obligation du port du masque lors des déplacements dans les bars et restaurants
– obligation du port du masque pour tout rassemblement de plus de 10 personnes
– interdiction de tables de plus de 10 personnes dans les restaurants
– fermeture des vestiaires collectifs
– limitation des écoles de musiques, conservatoires, fanfares, etc. à 15 personnes
– interdiction de danser lors des soirées organisées dans les salles des fêtes municipales
– limitation des crèches à 10 enfants
– prime de 55 euros pour tout médecin déclarant un malade du Covid
– obligation du respect des gestes barrières
– interdiction de transporter du matériel de sonorisation
– annulation de très nombreuses manifestations : marathons, foires, expositions,
– limitation de la liberté de prescription
– fermeture d’établissements publics
– quarantaines par réciprocité
– interdiction de visite aux patients hospitalisés
Från och med den 1 september blir det på arbetsplatserna obligatoriskt för företagen att tillse att ett detaljerat regelverk av rutiner relaterade till Covid-19 föjs. Sanktionerna för konstaterade försummelser är fem-och sexsiffriga i euros. Min branschorganisation CAPEB (små och medelstora byggfirmor) konstaterade att redan med de lätta försiktighetsrutiner som tillämpades under våren, ökade i genomsnitt tiden för att utföra ett visst arbete med 30%. Min vän Jean-Jacques lade ner sin målerifirma för några veckor sedan och tog ut sin pension flera år tidigare än han tänkt sig. Med tanke på att de detaljerade nya rutinerna inte går att följa i praktiken, vågade han inte fortsätta sin verksamhet. Risken att ruineras av böter var alltför stor.
Var och en kan dra sina egna slutsatser om behovet av alla restriktion. Den som är auktoritetstroende applåder kanske. För egen del anser jag det vara kvalificerat vansinne.
Det skulle vara lättare att sympatisera med dig om du använde ett språk som de flesta begriper … 🙂
#FransHerman2020-08-21 13:31#
Om du syftar på listan ska den mest ses om en illustration till min text. Den som är intresserad av detaljerna kan gå till Google Translate.
Är det min svenska du avser, stämmer det nog att den blivit lite konstig efter 47 år som utlandssvensk.
För övrigt brukar det påpekas att bloggens läsare till stor del består av välutbildade höginkomsttagare. Sådana kan väl antas vara polyglotter, men du är kanske på tillfälligt besök?
Din svenska har jag inget problem med och texten var intressant! Om du efter 47 år anammat fransmännens värdering att deras tungomål fortfarande är ett världsspråk, vetenskapens och litteraturens bärare, så må det vara dig ursäktat. Polyglottism behöver sedan länge inte inkludera franska. Det är en hövlighet mot dina läsare att inte hänvisa dem till GT.
Kan du hjälpa mig med översättningen av
"-interdiction de transporter du matériel de sonorisation"
Google översätter till "-ban on transporting sound Equipment" alternativt sound system, vilket jag inte riktigt förstår. Varför får man inte transportera ljudutrustning?
Man gissar Medelhavskusten. Bland de vidrigaste platser jag besökt. Smala bergsvägar där man blir omkörd av rika snorungar i tretons Rolls. Begreppet "brats" får ett nytt djup när man sett folket där. Wallenbergs framstår som tiggare jämfört med den rikedom som exponeras.
AGGE> Kvalificerad gissning. Förbud för spontanfester i naturen. Typ rave, så man kan stoppa dem tidigt.
#AGGE2020-08-21 14:28#
Det är korrekt. Sådan utrustning kan användas vid illegala fester, d.v.s att för många personer samlas på en plats.
Se t.ex punkt 2: "- Obligation de déclarer les rassemblements de plus de 10 personnes", Plikt att deklarera sammankomster med mer än 10 personer. Ljudutrustningen kan tänkas locka fler personer.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
En bra bilstereo fixar biffen
#FransHerman2020-08-21 14:22#
Du fortsätter att missförstå, så vi tar det igen. Listan på franska var inte avsedd att lusläsas. Den ska ses som en bild. Dessutom ändras den hela tiden.
Som du förstår har jag kopierat listan, närmare bestämt från Contrepoints, en webtidning. Oartigt att inte översätta? Ja, om listans innehåll varit viktigt. Man kan också argumentera att det är oartigt att kräva att jag lägger tid på en översättning.
Syftet med min kommentar var att peka på att mask och avstånd mellan personer bara är toppen på isberget. Jag är ganska övertygad att varken bloggaren eller läsarna är medvetna om hur omfattande restriktionerna är både för privatpersoner och snart också för företag. Redan har vi ett permanent undantagstillstånd med undantag efter attentatsvågen för 5-6 år sedan. Nu är utegångsförbudet med undantag på väg att permanentas. Det är en farlig väg. I den kontexten är mask, avstånd och handhygien småsaker.
Ja, Frankrike har en lång tradition av omfattande byråkrati, socialismens gissel.
har inte läst alla ovanstående inlägg men en möjlig tolkning av siffrorna är att de som dog i förtid pga corona i våras, dvs de som bidrog till den överdödlighet som rådde då, i annat fall skulle ha dött nu istället, dvs 3-4 månader senare. Sen är det väl belagt att distansieringen bidragit till en tydlig minskning av andra sjukdomar, andra virus mm. Bekanta jag talat med som jobbar i sjukvården berättar att de har fått väldigt mycket mindre att göra på akutmottagningarna. Ett problem här har tydligen varit att äldre personer med hjärt-kärlsjukdom dragit sig för att söka upp sjukvården, och det har i somliga fall lett till att det gått för långt när de väl kommit in till sjukvården, med ibland allvarliga konsekvenser.
Detta är en mycket trolig tolkning. Många personer kan också ha fått BÄTTRE hälsa av att skjuta upp vårdbesök om deras besvär var av tillfällig och övergående natur. Många gånger kan den medicinering som sätts in vid tillfälliga besvär orsaka värre biverkningar än besvären de skall behandla. Typiskt statiner, vissa antikoagulantia och hjärtmediciner ordineras gärna för livslångt bruk även vid tillfälliga besvär.
Det är väl aldrig bättre att folk inte söker vård när dom är sjuka?
Delar av läkarkåren fungerar mest som återförsäljare för läkemedelsföretagen och är mycket frikostiga med att skriva ut diverse preparat med tveksam nytta men kända biverkningar. Statiner står i första ledet och efter något halvår med dem så köar biverkningarna upp sig och kräver nya preparat. En så enkel sak som hypokalemi leder till högt blodtryck, hjärtarytmier och förhöjd koagulation, och då bombar man gärna på med medikamenter snarare än rekommenderar kaliumtillskott t ex. Det finns mängder med exempel där sjukvården faktiskt försämrar hälsa och livskvalitet.
Är du emot vaccinering också? Denna salva mot medicinering med sedan länge väldokumenterad nytta får en att undra …
Ett stort problem är väl att folk hellre söker mediciner än att gå ner i vikt och motionera.
Vaccinationer måste som precis alla andra medicinska åtgärder värderas efter risk/nytta. Vissa vaccinationer har låg risk men stor nytta medan andra har stor risk och tveksam nytta. Jag råkar dessutom veta ett och annat om tillverkningsprocessen och kvalitetskontrollen av några vacciner och är därför generellt försiktig med vaccinationer.
De kommunala VA-verken har räddat hundratals gånger fler liv än den samlade läkarkåren. Polio sprids t ex från bajs -> mun och så fort smittkedjan bryts av VA-verken är vaccinationer rätt onödiga. Det enda område där modern läkekonst har gjort stor och dokumenterad nytta är förlossningar och förlossningskomplikationer.
Och hjärtinfarkter där dödligheten gått ner med 2/3 på några decennier. Eller diabetes …
No:1 förklaring till färre hjärtinfarkter är minskad rökning. Diabetes vet jag inte mycket om. Typ I är den elaka som kräver insulin och gamla tiders insulin orsakade ögon- och njurskador. Tack vare Novo Nordisk finns nu mycket bättre insulin, men det är knappast en utbredd folksjukdiom. Typ II går oftast enkelt att bota med kost och motion. Har inga siffror i huvudet men Typ II kallas ofta "åldersdiabetes" och är ingen viktig folksjukdom det heller.
Hoppas folkhälsan nu kan få sig en skjuts, 50% av befolkningen har trots allt valt att vara överviktiga trots att det kostar samhället så mycket. Att hålla en stund hälsa är så mycket effektivare än ansiktsmask.
En annan anledning till underdödligheten är att operationer har skjutits upp. En cancerpatient som inte opereras dör inte på operationsbordet idag, men missar också chansen att leva i 20 år till.
FransHerman, precis. När jag var ung kändes det som ganska många 60+ män (inga kvinnor) dog i hjärtinfarkt. Nu när jag själv är där känner jag ingen som har haft infarkt eller stroke. Däremot har ganska många (mest kvinnor) haft cancer, de flesta har överlevt men inte alla.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag vet internet hurt theguardian can even sent out such clickbait and if it would be true its by ignoring the per 100k standard.
https://amp.theguardian.com/world/2020/aug/19/sweden-records-highest-death-tally-in-150-years-in-first-half-of-2020
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
I VGR har vi använt data från 2014 för att följa samma trender.
För Juni hade 2018 lägre dödstal än 2020.
För Juli har 2020 lägst dödstal.
Så VGR följer samma mönster
VGR = Västragötalandsregionen ?
Jag undrar om andra länder i Europa och skandinaven, är det bara Sverige som har snabba demografiskt information om dödlighet ?