Nyhetsbyrån TT rapporterade vid lunchtid att förhandlingarna om att finansiera Socialdemokraternas och Miljöpartiets egna föreslagna försvar enligt den egna försvarsberedningen ställts in. Tydligen vill inte regeringspartierna skjuta till de pengar som behövs för den egna politiken, och därmed inte mitt i den ekonomiska krisen skapa svenska jobb inom försvarsindustrin, försvaret och relaterade myndigheter.
Svensktillverkat luftvärn på Gotland. |
Regeringen vill alltså fortfarande inte finansiera den egna försvarsberedning som S+MP var tå av partierna att skriva på. Detta trots att det allra mesta av försvarsbudgeten går till svenska jobb.
Svensktillverkad ubåt i hamn på Gotland. |
TT uppger rent av att regeringen vill skjuta upp de egna förslagen på anskaffningar till t ex marinen och flygvapnet, vilket mestadels är svenska system, som alltså skapar jobb i Sverige. Man vill också skjuta upp eller minska ambitionerna i numerär – vilket hade skapat jobb.
Svensktillverkat stridsfordon. |
Dels genom att värnpliktsutbildningen tillfälligt tar bort arbetskraft som därmed inte är arbetslösa, dels genom det ökade behovet av officerare och annan personal inom Försvarsmakten, och även på såväl Officershögskolan som Försvarshögskolan, eller andra relaterade myndigheter som Rekryteringsmyndigheten. Man behöver inte ens följa offentlig upphandling när det gäller försvarsanskaffningar, utan kan säkerställa att alla pengarna där det är möjligt (t ex sjömålsrobotar med mera) går till just svenska jobb. Alternativt kräva motköp i de fall man måste importera vissa delar.
Jobb som skapas inom svenskt försvar är dessutom långsiktigt trygga, eftersom försvarsplaneringen ofta ligger tio år framåt. Alltså trygga riktiga jobb som är precis vad Sverige behöver under den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet.
Men regeringen är bara intresserad av att låtsas bry sig om försvaret och skapa ett försvar som ser fint ut på pappret. Inte faktisk förmåga. Varför man skrev på försvarsberedningens rapport, om man inte avsåg att följa den lämnas som en övning åt regeringskansliet. Dessutom var försvarsberedningens rapport bara ett steg på vägen, och innebär ett försvar med fortsatta luckor, och kan inte vara slutstationen – således måste ännu mer medel (och därmed jobb) tillföras.
19 kommentarer
Som bloggaren skriver så ger en försvarssatsning många svenska jobb och därmed skatteintäkter och uteblivna utgifter för arbetslösa. Därför är nettokostnaden mycket lägre för statskassan än försvarsanslaget. Gripenprojektet har t.o.m. gett 2,6 kr tillbaka för varje satsad skattekrona genom alla kringeffekter. Synd att MAN nu levererar lastbilarna till försvaret och inte Volvo/Scania. Dels finns det mycket mindre reservdelar och civila verkstäder att tillgå i en krigssituation (en släkting var tidigare krigsplacerad på den Volvoverkstad där han jobbade). Dels kommer mycket av pengarna tillbaka till statskassan jämfört med import. Dyrt för skattebetalarna. Nederländerna, Danmark och Finland valde Scania men inte Sverige. Norge fick bestämma som en del av Archeraffären som ändå inte blev av. Att Scania skulle vara ett dyrt och dåligt alternativ motsägs av att ovan nämnda länder valde Scania. Inte minst det ekonomiska Finland som inte valde sitt eget Sisu. Borde tecknas ett parallellt avtal så att MAN inte får leverera alla lastbilar till den upprustning som man ändå får hoppas blir av. Regeringen är ju i minoritet i Riksdagen.
Håller med. Hekt sjukt att vi inte handlar inhemskt, men MAN äger väll Scania nu ?
Iaf körmässigt äger scania MAN.
Ja. Syftar mer på att Scania och en hel del komponenter tillverkas här.
Det finns militärlastbilar och så finns det militariserade civila lastbilar, Scania har i princip bara produkter i den sistnämnda kategorin medans RMMV (Rheinmetall MAN Military Vehicles) som vann den svensk-norska upphandlingen erbjuder en större bredd från civila TG till de militära HX och SX serierna.
I vissa länder så upphandlar man dessa separat, så är exempelvis fallet i Danmark där man blandar civila Scania, Scania med bepansring från franska Centigon med HX och SX bilar från RMMV.
RMMV ägs till 51% av försvarskoncernen Rheinmetall och 49% av MAN. MAN och Scania ägs av Traton Group vars huvudägare är VW Group.
@Turboprop Gällande ägarstrukturen för Scania och MAN: MAN och Scania (och Onibus&RIO på någon %) utgör Traton, som är ett dottersällskap till Volkswagen. Scania skall vara den största delen av Traton, sett till försäljning. Traton är förövrigt ute på börsen, så VW kan få in pengar till sin elbilsatsning. Av samma orsaker vill VW även sälja hela MAN Energy Solution (fartygsmotorer, dieselkraftverk och turboladdare), vilket går trögt då inget bud har varit högt nog. Köparna är inte villiga att betala ett högt pris för en verksamhet som gör minustal ("Power" och "Turbo"), och samtidigt skyddas av tysklands starkaste fackförbund (VW egna fackförbund). Såå…så har jag fått skriva av mig lite 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sisu lastbilar är i princip Mercedes-lastbilar, med lite egna komponenter. Fordonsindustrin är extremt global, så bara för att en bil slutmonteras i ett land är inte nödvändigtvis delarna därifrån.
Kanske borde lyfts fram av teknikföretagen istället för den massiva lobby för Volvo som presenterades i dagarna som viktigaste krisåtgärden.
Jag är rädd för att försvarsberedningen förslag är politiskt dött. Med ett Ryssland i full kris av COVID-19 och det låga oljepriset har politikerna en god förevändning att spara pengar så långt det går på försvaret, särskilt om man i stället satsar på ett som mycket mera akut upplevt försvar mot pandemier med bl a stora satsningar på vårdapparaten. So bye bye Patriot …
Problemet med den teorin, även om den i stort ytligt förefaller korrekt, är att Ryssland är inte en demokrati – så om Putin himself skulle råka dö oväntat (av t.ex Covid) så kan den efterföljande maktkampen mellan olika diktator-wannabees komma att innefatta militära anfall mot ett eller flera grannländer som en del av någons powergrab. Gotland är då en möjlig bricka i ett sånt spel.
Det förutsätter att en diktatorskandidat ser det som gynnsamt för sina maktambitioner att skaffa sig nya externa fiender utöver de interna. Vidare tror jag att de ryska stridskrafterna under lång tid kommer att ha svåra virusproblem som nedsätter deras förmåga betänkligt.
@FransHerman: Är det något Putin prioriterat så är det den egna upprustningen. Det ryska samhället har problem med Corona, men har du uppgifter om att just de väpnade styrkorna drabbats speciellt hårt? Oavsett vilket är det väl för Sverige rätt politik att bygga en egen försvarsförmåga baserad på en potentiell fiendes kapacitet och inte försöka gissa sig till dennes avsikter baserat på olika scenarios, som kan uppstå t.ex. vid en maktväxling i Kreml eller för den delen inverkan av ett virus och hur hårt och länge detta kan tänkas påverka.
För övrigt så har svenska politiker en tendens att gilla inköp av dyra materielsystem, förmodligen för att det är ett enkelt sätt för politikerna att visa att man "satsat" och gjort någonting. Så Patriot lär man köpa, frågan är om pengarna sedan räcker till inköp av tillräckligt stort antal system och ammunition, samt om man har råd att öva med systemet. Mest troligt så kommer inköpet leda till en halvering av antalet eldenheter jämfört med befintligt luftvärn, men politikerna kommer att slå sig för bröstet om sin satsning på Patriot.
Att ett land har svårigheter behöver inte betyda att krigsrisken minskar. Tyskland hade en mycket dålig ekonomi i slutet av 30-talet. 1938 tyckte högt uppsatta militärer i Storbritannien att det var överdrivet att tala om krigsrisk med hänvisning till den dåliga tyska ekonomin. "Vem vill starta ett krig med ett så dåligt utgångsläge". För tyskarna var det tvärtom ett skäl att anfalla andra länder. Det som är ologiskt för oss innebär något helt annat för andra. Historien är full av missbedömningar pga så kallat spegeltänkande.
Hade en bedömning i början av året gjorts om sannolikheten för en kris som coronakrisen hade de flesta bedömt den som mycket låg. Inte långt efter var den ett faktum. Att vara förberedd för kris och krig får inte baseras på sannolikhetslära.
Någon som har problem med Revolut? Får fel 6 siffriga kod hela tiden skickad till mig.
Nu fungerar det, Revolut skickade rätt kod nu på morgon.
Regeringen har inte kapacitet att följa mer än ett Twitterflöde åt gången att budgetera efter…Försvarsförmågan förlorar alltid oavsett vilka utfästelser de gjort innan.
Mina tankar är deppigare, att vi behöver rusta eftersom pandemin och depressionen ger en höjd krigsrisk.
Att det sedan kan användas för att hålla igång och utveckla industrin och ge arbetstillfällen som är bra för integration och i extremfallet assimilering av unga människor som behöver hårt fysiskt arbete under strikt ledarskap är en bra bieffekt.
Min gissning är att politiken förvrids av politikers vilja att rädda ekonomin för sina vänner och släktingar i det bidragsindustriella komplexet, det är viktigare än folkets väl.
Herr bloggaren gjorde ju för ett år sedan ett inlägg där den svenska krigsmaktens (o)vana att fungera som industristöd kritiserades och en uppmaning att vara mer som Finland. (Dvs köp gärna finskt men var inte rädd för att köpa utländskt bättre begsgnat också).
Detta till trots, så har vi ju gått igenom detta tidigare; finansministern vill inte släppa till de medel som värnkraftsutredningen förespråkar. Förra gången fick hon ge med sig, frågan är vad som sker nu, om SD röstar med oppositionen kan regeringen bli överkörd.
Det vore intressant att veta varför de pengar som angavs i värnkraft inte räcker, feluposkattning av utredarna, försämrad kronkurs eller något annat?
Personligen så ser jag inga problem med att anslagen skulle ökas till 2% av BNP redan till 2025 och sedan hållas kvar där och en mer ambitiös satsning på fm.