Nedanstående är ett gästinlägg signerat överläkaren Ola Hjelmgren, som är en personlig bekant till bloggägaren.
Vi måste agera kraftfullt i Sverige innan det är för sent.
![]() |
Helikopterplattan på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. |
Jag har idag pratat med flera av mina kollegor, läkare i Göteborg. Jag är oroad.
De åtgärder som hittills vidtagits mot corona är för få.
Corona slår nu mycket hårt mot Italien. De beskrivningar jag läser från läkarkollegor där skrämmer. Allt vad vi är vana vid av modern sjukvård är borta. Alla resurser går åt att ta hand om de som är sjuka av corona. Många behöver hjälp att andas med respirator. Men behovet av respiratorvård överstiger resurserna. Man prioriterar som man gör i krig, de som har störst chans att klara sig läggs i respirator. Men de som är över 65 år, eller har någon annan sjukdom kan man inte hjälpa. Dessutom får alla andra som behöver hjälp vänta. Inga operationer kan utföras. Det betyder t ex att alla med cancer eller andra sjukdomar får vänta. Det finns inga resurser.
Det pratas mycket om dödligheten, jag drar slutsatsen att den är svår att beräkna. Och det är mindre viktigt vad dödligheten är då vi vet att det kan leda till totalt haveri av vården. När systemen blir mättade gäller andra lagar.
Det vi vet är egentligen:
1. Det är mycket smittsamt
2. Det kan gå extremt illa som det nu gör i Italien.
3. Det går att begränsa. Kineserna visade detta.
Vi måste agera kraftfullt i Sverige. Vi måste träffas så lite som möjligt ett tag.
Stäng alla flygplatser. Parkera tåg och bussar. Inför resebegränsningar. Stäng skolor, dagis och universitet.
Fokusera på samhällsviktiga funktioner – övriga stannar hemma!
/Överläkare Ola Hjelmgren
148 kommentarer
Har senaste tiden läst böcker och trålat DNs artikelarkiv om spanska sjukan. Funderar på hur dagens system skall klara saker som att ta hand om avlidna, dödförklaring och all hantering kring detta (tillgång till bankkonton för att betala räkningar, arvsskiften etc). Tidigare hade vi den lokala prästen och provinsialläkare som var närmare familjerna, men hur är det idag?
Det är en läkare som skall utfärda dödsbevis och dödsorsaksbevis samt anmäla till Skatteverket och till polisen om misstanke om onaturlig död föreligger. Hantering av kroppen och köra till bårhus? Polis eller läkare?
Med Merkels siffror på 70% av befolkningen drabbade och med redan 1% dödlighet så står vi inför 70000 potentiella dödsfall under detta utbrott som skall hanteras (utöver de 90000 personer/år som dör ett normalår). Gissar att många dödsfall kommer ske utanför en antagligen överbelastad sjukvård.
Jag hoppas att vi inte hamnar i detta läge, men jag hoppas verkligen att det finns färdiga rutiner för att tala om hur vi som medborgare skall hantera denna fråga. En checklista på krisinformation.se kanske?
Dödligheten stiger nog tyvärr mot 3-5% (se denna artikel om man inte omedelbart stänger ner allt. Det kommer i det fallet vara ett helt unikt samhälle vi går in i. Ingen idag levande kommer att ha sett något liknande.
Och det är viktigt att inte få panik, utan agera konstruktivt och alla måste hjälpas åt. Detta är att betrakta som ett krig mot viruset, och alla måste enas i detta.
Rekommenderar en browsning av DN:s artikelarkiv perioden 1918-01-01 till 1920-01-01. Även under krig är det en del praktiska saker som skall måste hanteras.
Nej. CFR är inte dödligheten, det är case fatality ratio, dvs andelen döda av andelen testade.
I kontrollerade miljöer där alla testats som Diamond Princess, så är dödligheten 7-8 promille bland de som smittats (som i sin tur bara var ca 25% av de ombord). Även i Sydkorea är dödligheten nere på promillenivåer, eftersom Sydkorea (likt Sverige) testar väldigt brett och inte bara folk som är sjuka.
Det betyder inte att man inte ska ha respekt och särskilt skydda riskgrupper, men du överdriver med 3-5%. Du brukar vara rationell och saklig, men jag antar att du är stressad och slarvar.
CFR för säsongsinfluensa är runt 1%. Faktiskt dödlighet är runt en promille. Viss skillnad. Man ska inte jämföra äpplen och päron. Covid-19 är dödligare och det saknas flockimmunitet så många kommer bli sjuka. Sjukvården kommer gå på knäna, det kommer bli triage. Men dödligheten är inte 3-5% ändå.
Hej Lars.
Nej, jag har samma källor som din läkarkompis. Läs den artikeln jag länkat i flera kommentarer vid detta laget.
Diamond Princess handlar om en kontrollerad miljö och att folk får vård i tid och inte behöver prioriteras bort — det är alltså en best-case.
Problemet med allmän smitta är att du får en enorm puckel med folk som blir allvarligt sjuka samtidigt och behöver intensivvård. Då är mortaliteten tyvärr en helt annan, och detta ser vi idag i Italien.
Du säger att jag överdriver med 3-5%. Jag hoppas verkligen jag gör det och att vi senast idag eller imorgon inför karantänliknande åtgärder. Annars tar vi en ny check om två veckor och ser var vi står.
Det handlar om att konsekvensen av att inte agera har _potential_ att bli riktigt, riktigt otäck. Inte att det är helt säkert att det blir så.
Jag har också parallellt en läkarkontakt som är närmast förtvivlad över bristen på handling. Inom läkarkåren är det nu ganska tydligt vad som är på väg att hända. Du har snart samma rapporter från Tyskland och Spanien.
Får då förtydliga: Ja, jag förstår att dödligheten i sig är 1% vid adekvat vård. Mina 3-5% får jag fram genom att anta att vården överbelastas. Det är den risken vi vill minimera, kosta vad det kosta vill.
Nej, dödligheten är under 1% då de flesta inte behöver vård.
Bara så vi slipper "pilutta dig min pappa är större än din pappa". Jag tror att CFR kommer vara 3-5%, men faktiskt dödlighet handlar om promille. Så ingen av oss kommer ha fel, men folk behöver inse att det inte är en dödsdom att bli smittad som frisk person.
Om nu inte "adekvat vård" är "stanna hemma, ta Ipren, drick mycket". Men de kommer inte diagnosticeras.
Problemet är när vi får mättnad i sjukvården och 200% beläggning som i Italien.
Exempel: om 5% behöver intensivvård och dödligheten då är <1%, vad blir dödligheten om vi inte har någon intensivvård att erbjuda?
Vi behöver iskallt prioritera samhällsfunktioner. Dagispersonal passar vårdpersonalens barn hemma. Logistikkedjor säkras upp. Övriga stannar hemma eller promenerar i skogen.
Absolut. 80% kommer bara ha en jobbig influensa. Men de 5% som behöver intensivvård är problemet. Därav 3-5%.
Danskarna räknar med 10% smittade i första vågen. Tyskarna räknar med 60-70% smittade. Allt handlar nu om att fördröja smittspridningen så vården inte överbelastas av topparna. Det måste göras omedelbart.
Cornu: "[…] eftersom Sydkorea (likt Sverige) testar väldigt brett […]".
Det är tyvärr inte på det viset.
Hur står det till med matematiken?
På Diamond Princess har 7 st hittills dött av ca 700 smittade, min mellanstadiematematik säger att det är 1%. Hälften av de smittade har blivit friska, för 32 st är läget kritiskt, de ligger typ i respirator. Då har dessa människor fått den bästa vården i världen.
För vissa verkar förnekelsefasen vara länge…
Lars, dödligheten är 0,6% då adekvat vård finns tillgängligt i en större kohort bland äldre. Betänk att de ombord på kryssningsfartyget är förmodligen i hyfsat god hälsa innan de reser iväg. En pigg 65+ kan vara i bättre skick än en lönnfet 30+ hipster.
Men när inte resurserna räcker till kommer en hel del av de som idag räddas med intensivvård inte få tillräckligt med vård.
Så i verkligheten kommer, OM det blir en pandemi , dödstalen att överstiga 0,6% men understiga CFR som vi ser det. Men det går inte att säga hur stort såklart, då det beror så många faktorer.
Att du envisas med dina utsagor visar att du fortfarande är i förnekelsefasen av krisen.
Så det visar vikten av vad detta inlägget handlar om. Flatten the curve.
Ja Megga, tyvärr testar inte Sverige brett och har inte gjort det från början. Då testade man bara vissa personer som rest från vissa regioner, eller möjligtvis varit i nära kontakt med sådan (smittad). Och idag får vi höra att man i region Stockholm bara kommer att smitta de som ligger på sjukhus eller tillhör riskgrupp.
Det kan möjligtvis motiveras om hela övriga samhället, förutom de mest nödvändiga funktionerna, är nedstängt. Men ändå inte. Vilket skämt våra myndigheter är. De är inte proaktiva, de har haft många veckors varning från Kina och Italien, och tar inte vara på dessa varningar. Skandalöst – att inte oppositionspartierna reagerar.
Vi som inte hör till en riskgrupp eller ligger på sjukhus kommer alltså bli testade först när vi utvecklat en allvarlig lunginflammation, och gu vet hur många man smittat vid det laget.
https://www.dn.se/sthlm/farre-kommer-att-provtas-for-coronaviruset-i-stockholm/
Jag tycker att worldometers.info uppvisar oroväckande siffror: 11% av de aktiva fallen är ”serious or critical”. Det borde innebära en enorm belastning på sjukvården globalt just nu.
Det finns delar av det här viruset som inte fungerar som säsongsinfluensa (inga detaljer då det inte är mitt område). Dessa delar är mer kritiska för lungorna.
När man pratar om 80% "milda" influensa-liknande insjukningar är det ju faktiskt inte några få procent kvar, det är hela 20% kvar. Av dessa 20% är några få procent döda utan hjälp, men även övriga (15-16%?) bör ha vård och kan råka mycket illa ut annars.
Jag håller med Jesper om att i länder som Sverige – helt utan utrymme i vården – är nog >3% den siffra vi kan gå på. Plus då de som dör av annat man också behöver vård för.
Sen är det ju så att om "alla resurser" är upptagna med annat så kommer dödligheten för andra saker säkert att öka, som inte kommer med i CFR:en. Alltså sekundära orsaker till det primära. En hjärtinfarkt av "naturliga skäl" tar kanske 2-3 minuter längre tid att infinna sig på nu än förra veckan
Polis kommer inte hinna med alla lgh undersökningar och sen att vänta på politi och läkare. Normalfallet binder upp patrull halva passet.
Helt enig! Lika bra att vara "försiktig" och ta förebyggande åtgärder mot spridningen. I Danmark där jag bor är det som bekant en ganska omfattande nedstängning av samhället. Alla skolor, dagis, universitet, restauranger, barer mm stängs idag fredag. Formellt från måndag, men alla uppmanas vara hemma med barnen från idag. Alla jobb som går att jobba hemifrån ska det jobbas just hemifrån.
Jag får lyfta på hatten för att du nu tagit ett kliv ifrån förnekelsestadiet och låter en så kallad hysterisk alarmist skriva gästinlägg.
Nej. Jag låter en överläkare säga sin mening. En person som inte är en hysterisk anonym alarmist utan kunskaper, utbildning och kompetens, och som gömmer sig bakom en pseudonym för att han inte vågar stå för sina åsikter.
Ola är också en bekräftad person som jag känner, och inte någon som utger sig för något via [email protected] på Internet.
Det kom skrämmande ögonblicksrapporter från läkare i Italien för flera dagar sedan om hur det ser ut med ett överbelastat vårdsystem. Vi har också en god bild exakt vad som hänt i Kina, hur många som smittas, hur allvarlig sjukdomen är och så vidare.
Redan då borde man, med betraktande av _risken_ för allmän smitta, omedelbart infört drastiska åtgärder. _Vi har ännu idag inte infört dessa åtgärder_! Nu måste man samlas och inse att det handlar om tiotusentals liv som kan räddas för varje dag vi sparar in.
Det som Ola Hjelmgren skriver är ju heller ingen nyhet. Läkarkollegor från Kina har beskrivit samma situation sedan slutet av januari, men ändå så är det få som kan ta till sig detta innan det är för sent.
Det är skönt att man kan använda pseudonym, jag vore ärligt talad inte jättepepp på att min chef skulle kunna googla på vad jag skriver här. Hon tycker redan att jag borde ha mindre åsikter och vara tyst mer 🙄.
Tack. Äntligen. Många har varnat, och nu måste vi agera.
Detta är prio ett över _allt annat_ i vårt samhälle just nu. Sprid infon till _alla_ beslutsfattare. Tro inte att Italien var unikt. Vi kommer se samma sak runt om i världen kommande veckorna, och det _går_ att begränsa genom att genast stänga ner allt och minimera all social kontakt.
Det ÄR ju för sent nu. Vi får räkna med storskalig spridning. Det vi KAN göra är att dra ut på processen så mycket som möjligt så att de alldeles för få vårdplatser vi har räcker så långt som möjligt.
Man hade chansen att sätta alla som kom med flyg från Kina, Italien och Iran i 2v karantän. Det gjorde man inte. Det kom rapporter som chartrade flyg från Italen där folk bokstavligt talat satt och hostade rakt ut och sedan kunde lalla ut på Arlanda precis som vanligt. Ursäkta mig, men givet hur smittsamt vi sett att det varit i Italien var det 100% uppenbart vad som skulle hända.
Förmodligen hade inte karantän av flygresenärerna hjälpt. Vi skulle hamnat i skiten förr eller senare ändå, men med ett långsammare förfarande och mer tid att förbereda.
Gillar man inte beredskapen vi hade sedan innan krisen, eller om man inte gillar hur politikerna hanterade den akuta situationen visar man lämpligtvis sitt missnöje till de politiker man i övrigt håller högt. Eller så skriver man av sig på nätet och hoppas på det bästa 🙂
Givetvis är det en avvägning för och nackdelar med drastiska åtgärder. Vi kan inte leva i ett samhälle som stängs ner stup i kvarten på lösa rykten.
Stänga ner alla skolor blir ju snabbt en stor del av hela samhället och därmed även vården. "Kostnaden" skenar fort. Men kostnaden för att sätta resenärerna från smittohärdarna i karantän hade varit relativt billigt.
Det har varit som en oljetanker its styrförmåga som kört rakt mot din båt i 2 månader. Det har varit helt uppenbart att risken var hög.
@Vansinne, den ursäkten kan möjligtvis gälla Italien. Det var ju otroligt oturligt för dem att få en sådan plötslig explosion av ett virus som hade mycket litet fäste utanför en liten del av Kina.
Men det funkar ju inte som ursäkt för något annat land. När det exploderade i Italien hade vi plötsligt mycket gott underlag i resten av världen.
Tack för pudeln.
Jag har inte pudlat. Det är ett gästinlägg.
Det är inte så dina läsare tolkar det 😉
Men oavsett. Det skulle vara väldigt intressant att läsa om hur beslutsprocessen i fall som detta ser ut. Hur navigerar man i ett sådant moraliskt minfält?
Jag utgår ifrån att man för skattningar på olika scenarion. Hur sannolika de olika scenariona ser ut beroende på olika agerande. Effekterna av scenariona i form av människoliv, mänskligt lidande, ekonomiska, sociala, förtroende osv
Hur väger man människoliv mot något annat (ekonomiskt, materiellt, socialt etc)?
Hur väger man en sjuk eller gammal människas liv mot en frisk?
Som sagt ett minfält.
Inte mitt problem om folk tolkar andras kunskaper, bedömingar eller åsikter som mina.
Det är inget problem alls. Till skillnad från viruset!
Vet du hur det ser ut med transparensen i tex folkhälsomyndigheten? Går det att begära ut underlag som använts för beslutsfattning? Jämfört med regeringens beslut och underlag? Vissa detaljer hemligstämplas ju, men övergripande?
Interna handlingar omfattas inte av offentlighetsprincipen. Ingående och utgående handlingar dock.
Visste inte att Vansinne representerade mig och andra läsare. Känner inte igen mig i hur han tolkar det
Ah just det. Har nämnts här på bloggen tidigare.
Skulle som sagt vara intressant att veta hur processen ser ut. Utan den vetskapen är det svårt att kritisera utöver att man tycker att utfallet strider mot sunt förnuft.
Jag minns att jag hörde följande uttalande i SVT i samband med att resultatet från sammanställningen av antalet intensivvårdplatser hemligstämplats:
Folkhälsomyndighetens primära uppgift är att förhindra/minska/begränska smittan i så stor utveckling som möjligt. Det innebär smittspårning och direkt smittobegränsande åtgärder, men även att arbeta med informationsspridning.
Informationsspridningen är givetvis kopplat till begränsningen, tex hygienrutiner osv, men man väger även in hur befolkningen förväntas reagera på informationen. Viss typ av informationsspridning kan leda till ökad smittospridning, varpå man avstår att sprida den informationen. Inte av ondo, utan för att minimera smittan.
@Qrill – Man lär sig något nytt varje dag! 🙂
Pudla är givetvis onödigt nedvärderande och den enda anledningen att det dyker upp är bloggarens egna förkärlek till att använda det samma.
Inget Lars skriver behöver vara hans egna personliga åsikter. Jag välkomnar olika nyanserade vinklar på komplexa frågor.
Vansinnet får inte tala för mig.
Jag anser att svensk stat och myndighet återigen visat sig från sin sämsta sida, och håller inte med bloggens agerande att snällt stå bakom och ge stöd för det. Däremot har det ju varit konsekvent. Myndigheten sägen lugn, bloggen nonchalerar. Myndigheten säger fara, bloggen länkar varnande gästinlägg.
Är det som en vanlig influensa eller inte undrar jag ju. Det verkar inte så om lunginflammationer ska vara så vanliga. Folkhälsomyndigheten verkar luta mer åt det första ändå. Vad ska man tro på när det är så här, som Di Leva sjunger så insiktsfullt.
Det är inte som vanlig influensa. Däremot får en stor andel bara influensa-liknande symptom.
I Stockholm har vi slutat testa fall som inte behöver sjukhusvård eller varit i en av FHM utpekat riskregion, 1177 hänvisar i länet då till vårdcentral.
Gissa en gång hur detta påverkar smittspridningen.
Vi agerar nu alltså sämre och slappare än Italien.
Testningen i sig begränsar inte smittan. Endast karantän. Alla som är sjuka måste stanna hemma.
Italien testar inte heller alla med symptom. Det är helt rationellt i läget när den allmänna smittospridningen är ett faktum och smittospårning är lönlöst.
Varför testa när du inte kan agera på resultatet?
Resurserna används istället där de behövs. På patienterna på sjukhusen där man kan behöva agera olika beroende på om man är smittad eller ej.
Danska regeringen sa live på alla kanaler igår att de slutar testa för corona om det inte behövs. ÄR du dålig stanna hemma.
Ett billigt och bra "gör det själv test" hade varit fantastiskt.
Röd indikation = stanna hemma 14 dagar.
Om du har symptom på luftvägsinfektion stannar du hemma.
Räcker gott som ersättare för ett test.
Bara du följer det.
"Om du har symptom på luftvägsinfektion stannar du hemma".
Det är ju normalt standardbeteende, så varför skulle någon *inte* göra det nu?
Skillnaden är att Sverige ännu inte stängt ned, kombinationen att inte stänga ned och att inte mäta spridningen är.. jag vet inte hur man beskriver det. Idioti. Samhällsskadlig idioti. Folk kommer dö inte bara för att Sverige saknar resurser, utan även för statens direkta tafatthet kring det de har kontroll över.
Italien har stängt ned hela landet, inklusive alla evenemang. Serie A, deras monster till intäktskälla, är bromsad sedan länge och nu helt satt ur spel. Det enda de håller igång är mataffärer osv. Alla är på sjukhus eller i hemma-karantän. Det finns ingen anledning att mäta smittade, för de är all in.
Sverige är i "vänta och se"-läge. Vilket redan där är extremt illa vald strategi. Men om man dessutom samtidigt slutar mäta – det vill säga slutar "titta" – ehm..
Smittspårning är väl helt enkelt inte så meningsfull längre? Med begränsade resurser måste man prioritera verksamhet. Förmodligen behövs mer personal på sjukhusen och då är ambulerande testpersonal knappast att prioritera.
F.ö. så är det väl i Stockholms län man har sluta med allmän testning av folk som uppvisar Covid-19-symptom? Jag har inte sett någon än om att den allmänna testningen har upphört i hela Sverige.
Sverige har ingen systematisk kompetens för kriser. Kolla på de stora skogsbränderna.
Man har lärt sig noll
@PD så hur menar du att de ska komma fram till det naturliga steget att stänga ned skolor osv?
Sitta och känna tills det känns bra? Menar inte att vara spydig mot dig, utan bara belysa hur befängd styrningen är.
Turboprop – skogsbränderna hanterades alldeles utmärkt. Släcktes, få människoliv spilldes och få hem förstördes. Så uppenbarligen har du fel.
@Linus Jönsson: Med oändliga resurser kan man spåra smittan till 100%, men som jag skrev så är resurserna begränsade. Det troliga är att personalen behövs mer på sjukhusen än ute på hembesök hos folk som vill bli testade.
Cornu. Du har noll koll.men så är ju inte du sak kunnig heller.
Man lärde sig inget från 2014.
Enskilda brandmän ställde upp.
Andra länder som skött sin beredskap ställde upp.
Jag vet ingen i branschen som har något positivt att säga om staten hantering av bränderna.
Ah, då känner du inga i branschen alltså. Det gör jag. Rätt många.
Med tanke på det du skriver betvivlar jag starkt att du haft så djupa diskussioner med anställda i svensk räddningstjänst.
Det gjordes ett par utredningar (varav en statlig tror jag) om skogsbränderna 2018. Där hittar man kanske lite mer objektiva fakta om hur det sköttes, och eventuellt vad man hade lärt sig från 2014.
T ex införskaffades vattenbombningsutrustning till Försvarsmaktens helikoptrar efter 2014.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7003099
Wow vad stabilt !
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
(Första försöket blev jättefult. Try, try again, Mr. Wint).
Här är ett par utredningar som jag syftade på förut:
1. Den statliga utredningen (SOU):
https://www.regeringen.se/4906d2/contentassets/8a43cbc3286c4eb39be8b347ce78da16/skogsbranderna-sommaren-2018-sou-2019-7.pdf
2. En utredning av Försvarshögskolan om krishanteringen under skogsbränderna i Ljusdal 2018:
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1332721/FULLTEXT01.pdf
Återkom gärna med synpunkter efter genomläsning.
Fick just mail från två kollegor om flera av deras närstående som påverkats. Konfirmerat smittade, i karantän och insjuknade men inte ännu testade i koppling till de andra två. I företaget ett antal fall konstaterade. Dock är symptom i alla de fall och troliga fall jag hört om milda eller mer eller mindre symptomfria. Mvh från Gbg.
Symptomfria fall låter ju bra, men vad menar du med att de är konstaterade men inte testade?
Det finns potential inom sjukvården om man bara vill och om det är en kris.
Ta till exempel ungdomsmottagningarna.
Där arbetar en hel del vårdpersonal nu.
Men frågan är om det är särskilt angeläget att skriva ut preventivmedel och dyligt vi en krissituation?
Fick höra via omvägar att en "läkare som normalt jobbar med psyk-patienter" (vad det nu innebär) blivit beordrad att lägga om så mycket som möjligt av avdelningen till corona-fall. All ledighet inom de närmsta 6 veckorna är också indragen.
100% overifierade uppgifter
Sängar är inga problem, men intensivvård kapacitet är mycket begränsad.
Ska på barnföreställning i helgen – trodde det skulle bli inställt då det säkerligen är över 500 personer.
Det blev inte inställt – istället delar man upp föreställningen i två föreställningar med strax under 500 personer vid varje föreställning.
Smart! Men förhoppningsvis onödigt för mer än hälften kommer stanna hemma oavsett.
Snälla. _Gå inte dit ändå_. Det har inte kommit ut uppmaningar om detta ännu, men varför ta risken?
Tydligt exempel på naiv aningslöshet. 499 ok för smittspridningen men ej 500. Hörde samma röster när man intervjuade personal på Dramaten i SVT igår. Kultur äe ju så viktigt.
Vi får hoppas Wofser o övriga är så kloka att de undviker alla sådana evenemang nu.
Jag vet inte i hur många inlägg jag tidigare stört mig på svensk siffer-hets, dvs övetron på siffror vi även är ökända för utanför landet. En godtycklig, irrelevant eller helt felaktig siffra hanteras i Sverige som karta i brist på annat. En felaktig siffra får företräde över förnuft utan siffra.
Under detta förlopp går detta från en irriterad och ibland lite satirisk observation till en ren marddröm.
Samma är det ju med att agera efter hittade smittade fall. Den siffran VET vi tillhör en exponentiell utveckling som redan pågått, ändå har siffran använts som karta.
Jag hade helt klart ej gått på operan även om det "endast" är 499 pers i publiken, att vistas i en instängd lokal med flera människor är rena drivhuset för luftburna infektioner,hör hur många som sitter och hostar på en vanlig konsert tex.
@Lindberg medborgarnas individuella ansvar har inte räckt för andra länder, den exponentiella spridningen har fortlöpt.
Det finns ingen anledning att tro att Sverige hanterar detta bättre. Att gissa det blir lite som ny-klassikerna "svenskar köper bara för att bo", "Sverige är en multinationell humanitär stormakt", osv.
När han menar kineser, räknar jag med att det är kineserna i Taiwan han menar. Har haft stor respekt för dem innan och den respekten har allt annat än ändrat sig.
Man borde ta lärdom av Taiwan. Taiwan var snabbt på bollen redan 31 december och är hitentills det land, som bäst har lyckats begränsa spridning och effekter.
Testa många, många fler!
Om vi hade total kunskap om vilka som var sjuka så skulle det vara en enkelt att avsluta sjukdomens spridning. Om vi ser till testa då många att vi kan hitta 90% av alla med sjukdomen så kan smittspridningen minskas så att r0 är klart under 1.
I Seattle finns det ett Bill Gates bekostat projekt för testning hemma. Testkit skickas ut till folk som vill testa sig. De utför testet och postar det till ett centralt labb. Snabba resultat som borde ge möjlighet att snabbt skala upp antalet testade till många tusen. Hoppas vi kan höra något liknande.
Kvarstår det inte en hel del frågor om huruvida bytet i rapporteringstaktik i Kina, från "troliga" till "diagnostiserade" fall, påverkat statistiken? Frågan är vad kineserna egentligen visat:
-Att smittspridningen kan bromsas, eller
-Att man kan manipulera statistik.
Sydkorea har också lyckats vända ned sin kurva på infekterade ser det ut som.
Spelar ingen roll, eftersom när man släpper ut folk kommer viruset börja sprida sig igen.
Det kommer inte att gå att mörka.
Vet de om vilka som är smittade så går det att stoppa. Nu har de hög testkapacitet.
Apropå kapaciteten att testa:
Torbjörn Bergman: ja jag finner också uppgiften om brist på reagenser / materiel märklig.
Det är samma standard DNA extraktionskit som till andra virustester i de protokoll jag sett. Ett protokoll listade 4-5 st olika extraktionskit som exempel på standardprodukter som alla fungerade.
Borde snarare vara antalet realtids PCR maskiner och utbildad personal som är gränssättande, inte reagenser.
Central Byråkratisk styrning mot färdiga kit eller mot ett visst protokoll kunde möjligen skapa distributionsflaskhalsar.
Ett litet räkneexempel. I Skövde finns ca 7 rotorgene/lightcycler. De kan köra 45-90 test per maskin beroende på om det är ett eller två rör och det på en tre timmars period inklusive dna extraktion.
Då borde om man kör hälften av dem hela dygnet 2520 —5040 test kunna köras per dygn.
Upptagningsområde för det PCR-labbet är väl sisådär en 400000 personer. Det gör ett test per 160-80 pers och dygn.
Testar man nationellt i den takten i 10 dagar har man testat en tiondel av befolkningen.
Det är en initialt exponentiell tillväxt som behöver knäckas.
I januari och februari borde vi byggt ut massiv RT-PCR screening, för att fånga 90% tidigt istället för som nu 50% sent.
Alla anländande från riskområden borde provtagits, och sedan en gång till efter inkubationstid förlöpt.
Testen har mycket hög teknisk sensitivitet.
Likaväl tog vi det dygn Sydkorea gjorde 18.000 PCR test, endast 180 stycken i Sverige.
Det kunde en enda labbassistent fixat med en enda maskin.
Nu hjälper inte längre endast massiv screening av de med symptom och de som tillreser.
Nu krävs mer eftersom vi har okontrollerad samhällsspridning.
Nu behövs social distansering, stängda skolor, reducerad användning av kollektivtrafik, ökad hygien, självisolering vid symptom, myndigheter och industrier på sparlåga.
Får vi inte ned sannolikheten för infektion genom handhygien och ned antalet individer varje smittad träffar och riskerar smitta så kommer vårt sjukvårdsystem slås ut.
Studera grafen.
Massiv RT-PCR testning var en av Syd-Koreas mycket framgångsrika tidiga interventioner.
Vi bör inte genom byråkratisk styrning till färdiga kit eller ett visst fåtal laboratorier skapa en flaskhals för provtagning.
Validera fler protokoll och testa på bredden.
Test är i sig inte botande. Masstestning kan t.o.m bidraga till ökad spridning.
De som går och testar sig och är positiva kommer ju att smitta andra i väntrummet medan de väntar på nålen.
Vad skall du göra med alla positiva fall och de som kommit i kontakt med dem pga ökad testning? Skall du göra som Nordkorea – skjut ihjäl patienten, bränn liket, skicka in skyddsklädd militär att göra likadant med alla läkare och sköterskor som hade oturen att träffa hen?
Vad skall du göra med alla positiva fall? De har ju redan hunnit smitta andra i väntrummet där de satt
Nej testning behöver förstås inte gå till som du beskriver. Vi har redan ambulerande team som testar i Sverige, eller att man går till ett tält utanför sjukhus.
De som vet säkert att de är smittade, kommer förhoppningsvis hålla sig i självkarantän. Andra måste hålla sig undan och hjälpa dem, lämna mat vid dörren. Samhället bör så mkt som möjligt stötta och hålla koll på att karantän vidmakthålls.
Det plus att om folk hör att deras arbetskamrat, vän, lärare etc. är testad så är folk mer villiga att stanna hemma om de har lätta symptom.
Viktigt inlägg. För lite för sent, vi är många här som hävdat detta tidigare. Sverige är inte längre ett osårbart föregångsland. Det är allvarlig kris i vården redan utan Corona.
Danskarna tex ligger långt före på alla fronter, inte bara coronabekämpning. Vi borde ta efter dem som tar det på allvar.
Regeringen borde gå ut med tydliga regler o peka med hela handen nu. Tror dock det är försent då vi kan vara på väg in i snabbt ökande antal som havererar sjukvården o ingen långsam puckel.
Stäng Sverige nu förutom vitala funktioer. T.v. i en 2 veckorsperiod!.
Debatten om beredskap bör lyftas igen. Man motiverar det låga antalet vårdplatser per invånare med att vi är mer flexibla och kan ställa om. Jag undrar om den överarbetade vårdpersonalen håller med…
Vidare bör processen som följs vid krissituationer diskuteras. Är alla överens om att den sker på rätt sätt och med rätta värderingar?
Flåskler som 100% barnperspektiv och att inte ställa grupper mot varandra bör ersättas med praktiska alternativ.
Om Löfvén försöker peka med hela handen samtidigt som han försöker koncentrera sig på att tala förståeligt till folket utan inövat manuskript så kommer han antagligen att börja dreggla ned sig.
Dock kanske regeringen kan låtsas att han blivit smittad och passa på att skicka fram någon mer kompetent.
Bengt Eriksson:
Såvitt jag kan se på Worldometers.com så har Danmark ca DUBBELT så många fall per capita som Sverige.
Vad ligger de före inom, förutom okontrollerad spridning av sjukdomen, menar du?
Peter, på tal om det så hörde Studio 1 igår på P1 där konversationen gick ungefär så här: Reportern frågade typ om inte Löfven borde ta kommandot nu och agera för att bättra på de dåliga förtroendesiffrorna. Lena Melin från AB, dvs sossarnas eget husorgan svarade att det är inte säkert beror på vad han säger.
Det kallar vi förtroende för vår statsminister.
@Ben. Ja tex viktiga saker som BNP/Capita och antal vårdplatser där Sverige är sämst i EU. Sen kan man såklart diskutera kvaliten på vårdplatserna. Men vi vet att i Sverge går vården på knäna och patientsäkerheten är satt ur spel, vilket inte är ett faktunm i Danmark. Tycker det räcker annars kan vi också lägga till kriminaliteten där vi definitivt inte är ett föregångsland.
@Ben Dover Testning uppenbarligen, vi har slutat testa i Stockholm. Min gissning är att Sverige har fler fall än Danmark. Stockholm borde rapporterat 100+ fall igår och 160-200 idag, det gjorde de inte och kommer inte att göra. Nu när vi inte vet hur smittan sorider sig kan vi inte motivera åtgärder, allt är ju "bra"?
@Bengt Eriksson:
Aha, jag trodde det avsåg Coronabekämpning, eftersom du skrev det och inlägget handlar om det. Men det handlade om MC-gäng alltså. Skönt att vi redde ut det.
@globalthinker:
Ja, känns siffrorna fel kan man ju alltid gissa fram nya.
@Ben, som du frågar får du svar. Och om du vill diskutera MC gäng som inlägget inte alls handlar om får du gärna göra det med dig själv. Jag tycker just nu sjukvården är prio A.
Utan att blanda in konspirationsteorier är det inte helt onödigt att reflektera över stor del av dagens värde i det svenska samhället som bygger på direkt eller (oftare) indirekt korruption. Det finns väl inget värde i att spekulera i risken att individer agerar korrupt, däremot mer relevant att det idag är en integrerad del av den politiska aparaten i Sverige. Dvs "en del av spelet". Detta kan ha stor påverkan på hur snabbt vi inför åtgärder som direkt och konkret sänker finansiella värden.
@Bengt Eriksson
…och därför nämnde du kriminalitet? Glasklart.
@Ben Dover – om man inte testar så är ingen smittad. Det bästa vi kan göra när testning saknas är att hitta på egna siffror utifrån andra regioner och länder. Är det bättre enligt dig att säga att Sverige har just nu bara 563 smittade så vi ska inte stänga skolor etc, vi ska köra på som vanlgit smittan är under kontroll eftersom vi inte testar? Vi har kapacitet att testa, varför man inte gör det i drive-through som i Sydkorea/Tyskland är för mig förbluffande. Vi kommer ha mycket sämre koll på läget i Sverige än Kina hade.
Globalthinker; klassisk(?) Svensk strutsmentalitet, syns det inte i statistiken så är det inte ett problem. Vad du upplever utifrån din filter bubbla är endast ditt problem och inte samhällets…check på den.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"Reports that say that something hasn't happened are always interesting to me, because as we know, there are known knowns; there are things we know we know. We also know there are known unknowns; that is to say we know there are some things we do not know. But there are also unknown unknowns- the ones we don't know we don't know."
– Donald Rumsfeld
Om man inte kan testa misstänkta Covid-19-fall hemma hos de eventuellt infekterade så är det bättre att inte testa. Varje person som tar sig till ett sjukhus för att bli testad ökar smittspridningsrisken. Det är mycket bättre att dessa håller sig hemma om de känner symptom.
Men en siffra på antal testade skulle ju vara bra för att jämföra siffror från olika länder,och dagar
Det kanske det vore, men av en massa kommentarer att döma här så har Stockholms läns landsting slutat testa av ren jävelskap.
PD:
Med det lilla jag vet, gissar jag på material och personal brist mot förstort behov. Än ren jävelskap dvs.
Globalthinker:
Att du hittar på saker jag sagt och argumenterar emot dem, istället för att faktiskt argumentera emot saker jag faktiskt HAR sagt, antar jag beror på att du vill framstå som rejält utvecklingsstörd?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ben Dover "Vad ligger de före inom, förutom okontrollerad spridning av sjukdomen, menar du?"
Detta jag svarar på. Du framstår som säker på att Sverige är bättre på att kontrollera smittspridningen, utan att ta hänsyn till Sveriges och Danmarks olika strategi för testning. Siffrorna går inte att jämföra och din slutsats är därför felaktig. Av detta argument drar du slutsatsen att jag är rejält utvecklingsstörd. Tja, det kanske jag är. Jag tror att Danmark lyckas bättre även om Sveriges rapporterade siffror är lägre.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
En detaljerad analys, och handlingsplan av Thomas Pueyo:
https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca
Talande med en läkare i igår som varnade för tillgången av intensivvård i Stockholm. Ser ingen vidare ut före COVID-19. Situationen just nu nedan.
https://www.medscinet.com/Belport/default.aspx?lan=1&avd=5
Jag antar att man kan skaka fram ett antal platser till när man går upp i stabsläge, men det förutsätter tillgång och omfördelning av specialutbildad personal som inte är sjuka.
Man kan inte parkera tåg och bussar. Jag är läkare, jag måste åka buss till jobbet. Parkerar man bussarna får jag stanna hemma.
Jag saknar tillförlitlig info & fakta från olika myndigheter, som vanligt. Som tex hur viruset beter sig och vad man kan göra själv. Bara panikåtgärder och panikrubriker i media som vanligt. Väldigt kasst !
Blandade otillförlitliga fakta från okända källor:
Om någon som är smittad, nyser 3 meter ifrån dig, faller viruset till marken och når dig inte. Viruset kan överleva i 12 timmar på en metallyta. Har du varit i kontakt med sådana ytor – såsom handtag, dörrar, elapparater, inredning på bussar och tunnelbanor etc., bor du tvätta händerna grundligt och desinficera dem. Viruset överlever inte i kläder i mer än 6,5 timmar, och normalt tvättmedel kan döda dem.
Viruset sätter sig i halsen, vilket leder till inflammation och känslan av att vara torr i halsen. Dessa symptom varar i 3-4 dagar. Viruset vandrar med fukt genom luftvägarna in i lungorna, och frambringar lunginflammation. Det tar 5-6 dagar. Lunginflammation visar sig med hög feber och andningsbesvär, inte som en klassisk förkylning.
Viruset överförs främst genom direkt kontakt, eller att man tar på sig kläder eller material infekterade av viruset. Därför är det mycket viktigt att tvätta händerna ofta. Viruset överlever bara i 10 minuter på händerna, men under den tiden kan mycket hända: du kan torka sig själv i ögonen, klia näsan, och det är så här viruset kan vandra in i halsen.
Experterna från Taiwan rekommenderar att du tar ett enkelt test varje morgon: Ta ett djupt andetag och håll andan i 10 sekunder. Om du klarar det utan att hosta, känna obehag eller tryck över bröstet betyder det att lungorna inte är infekterade, och det tyder på att du inte har en infektion.
Eller yodla lite samtidigt som du gör en bakåtvolt.
Själv tänker jag nog ta i saker med höger hand och pilla mig i ansiktet med vänster hand när man är ute på stan, måste ju funka !! Och sluta läs Aftonbladet & Expressen såklart.
"Sveriges myndigheter visar just nu faktiskt hur effektiva och kompetenta de är."
Cornucopia 2020-03-08
Kompetensen på att ge upp är fantastiskt.
Min sambo jobbar på en skola i Stockholm där drygt 2000 elever delar matsal. De har precis fått första eleven med Corona. Eleven skickades till skolan trots att båda föräldrarna redan bar viruset sedan flera dagar tillbaka. Hur många har potentiellt smittats pga detta? Har väldigt svårt att förstå logiken med FHM's och regeringens senfärdighet när det gäller åtgärder. Panik och oro kan komma att sprida sig på allvar om man inte snart får kontroll på läget, eller iallafall ger intrycket av att man gör någonting mer än vad som görs i dagsläget.
Idioter till föräldrar. Ingen myndighet kan höja IQ på folk.
(Kommentaren hamnade fel. Tog bort och la till här).
PD, poängen med myndigheter och förordningar är väl just för att hjälpa "idioter" till korrekt beteende?
På de myndighetssidor de senaste dagarna uppmanas alla som uppvisar Covid-19-symptom att stanna hemma.
Men det hade förstås varit bättre om det hade funnits en längre text och krångligare text som går in på alla detaljer om smittskydd. Fast den hade behövt vara skriven på lättläst svenska i det här fallet. Det blir en liten dissonans där.
Eftersom covid-19 smittar innan man har symptom så har det ytterst begränsad effekt att folk stannar hemma först när man är sjuk. Återstår att se när Folkhälsomyndigheten börjar läsa de studier från Kina, USA samt Tyskland som bekräftar detta.
Idioter kommer att vara idioter, det krävs nån form av sanktion, t ex en laga möjlighet att skicka hem folk, med polishandräckning om så krävs, eller att bötfälla vårdnadshavare, eller dylikt. Att "besluta" bra saker utan sanktionsmöjligheter är bara trams. Vem hade hållit hastighetsgränser om det inte fanns en enda fartkamera? Idioter ska möjligheten att få en bildig batong i skallbasen om de inte sköter sig, så enkelt är det.
@Viktor: Det verkar inte riktigt klarlagt om SARS-CoV-2 smittar innan en smittbärare uppvisar symtom. Av vad jag har läst så lutar jag åt att det inte alltid är så.
I så fall är det inte meningslöst att folk stannar hemma när sjukdomen bryter ut. Det har f.ö. mer än begränsad effekt även om en person som blir sjuk i Covid-19 redan har smittat andra. Stannar den personen hemma smittar den ju inte fler.
Det finns gått om kartlagda fall som visar på smitta innan symtom. Är det så i all fall innan symtom? Det är mycket svårt att veta, med jag kan tycka att det känns logiskt. Varför vissa och inte alla?
Nja, Epikurist. Vid djupare intervjuer hade de visst symptom men "de var inte så farliga, så jag gick till jobbet ändå".
Man kan förstås tvivla på publicerade akademiska rapporter, men det krävs en viss akademisk nivå för publicering och att material skall vara uppladdat för kontroll och granskning. Sedan finns det säker en gråskala vad man uppfattar som symtom.
Någon får gärna förklara varför SARS-CoV-2 inte skulle kunna spridas innan den smittade visar symptom. Visst kan antikropparna ha hunnit neutralisera alla virus vid varje andetag men det låter osannolikt.
"The average virus RNA load was 6.76×105 copies per whole swab until day 5 (maximum, 7.11X108 copies/swab). Swab samples taken after day 5 had an average viral load of 5.13×103 copies per swab and a detection rate of 45.95%. The last swab sample was taken on day 22 post-onset. Average viral load in sputum was 1.18 x 106copies per mL (maximum, 6.65×108 copies per mL)."
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.05.20030502v1.full.pdf
Orkar inte leta fram de publicerade rapporterna, men The Guardian skriver om detta ämne idag.
https://www.theguardian.com/science/2020/mar/12/coronavirus-most-infections-spread-by-people-yet-to-show-symptoms-scientists
@Viktor: När den smittade uppvisar symtom så har viruset förökat sig så pass mycket att kroppens immunförsvar har börjat arbeta. Det är det senare som ger upphov till symtomen. Det finns alltså färre virus att kasta på andra innan dess.
Jag tror inte att det är omöjligt att vara smittsam innan man har fått sjukdomssymtom, men smittsamheten ökar rejält när man har symtom. Det varierar förmodligen beroende på virussort hur smittsam man är innan symtomen syns.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Att stänga daghem är nog inte så klokt då får mormor och morfar passa och så blir de sjuka av ngt otyg och belastar ev vården även om det bara är förkylning eller kräksjuka.
Poängen är att barn stannar hemma för att undvika att de bli smittade och föra den vidare. Just skola och förskola kommer att göra att COVID-19 epidemin får ett explosivt förlopp som man bör undvika. Detta för att skydda vården från att totalt kollapsa.
Barn tycks inte vara lika drabbade av SARS-CoV-2 som vuxna enligt en del rapporter, men de kan förstås bära på viruset ändå.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Enligt kliniska studier publicerade från Kina är barn lika drabbade, med får mildare symtom. Barn smittar också, men har ett immunförsvar som fungerar annorlunda jämfört med vuxna. I övrigt är det sköra människor som drabbas hårt samt riskgrupp X. Riskgrupp X drabbas förmodligen på grund av överskott av enzymet TMPRSS2 som en primer för SARS-CoV-2. TMPRSS2 underlättar spridning i kroppen och försvårar för immunförsvaret. TMPRSS2 skulle kanske kunna förklara överdödlighet hos män jämfört med kvinnor.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om jag blir sjuk och har personer i riskzonsgruppen boende hemma, vad gör man då?
Ingen kul situation.
Jag blir rädd när experter grundar sina bedömningar på Kinas rapporter. Siffror är för Kina som vad julbord är för oss andra, man tar vad man vill ha just nu. Jag tror inte en sekund på att de klarat av att stoppa utbrottet. COVID-19 är ju tydligen inte ens från Kina…
Varken jag eller någon annan vet egentligen hur det ska gå. Men utifrån rapporterna från Italien så tänker jag att man tyvärr redan nu behöver förbereda sig på ett läge där man behöver prioritera sjukvårdsresurserna utifrån vad man har att vinna och förlora jämte två olika individer. Snabb etisk extrautbildning eller kanske enkla åldersdiagram?
Enligt obekräftade uppgifter var det 400 smittade i Wuhan nar det infördes husarrest för alla invånare, ändå så fortsatte det att öka i 12 dagar efteråt ofantligt många pga. inkubationstiden.
Det är nu minst 600 i Sverige.
Svensk sjukvård kommer kollapsa.
Med vår senfärdiga regering som inte vågar ta obekväma beslut så kommer detta sluta i total katastrof för Sverige 🙁
Hoppas någon får stå till svars för konsekvenserna när allt är över..
https://www.friatider.se/analys-massiv-isolering-eller-massdod-i-sverige-sista-chansen-att-valja-ar-nu
@Milda: Regeringen fattar beslut baserat på bedömningar av myndigheter, så om du ska klaga på senfädighet så ska du klaga på Folkhälsomyndigheten och inte på regeringen.
Regeringen fattade beslutet om att förbjuda folksamlingar större än 500 personer direkt efter att Folkhälsomyndigheten gjorde en framställan om det. Det är knappast senfärdigt.
Tack för gästinlägget. Glad att du verkar ha ändrat uppfattning om att det här är viktigt eftersom du har en stor plattform.
Om föräldrarna till barn i dagis- eller skolåldern blir sjuka i coronan och sängliggande, vem ska ta hand om dessa barn? Det blir antagligen de äldre släktingarna, som tvingas rycka in och så blir de kanske allvarligt sjuka i sin tur, särskilt om de har allvarliga sjukdomar. Man förväntar sig att de äldre anhöriga ska offra sig.
Vi brukar bli sjuka i skift vid magsjuka. Lite svårare vid mer långvariga förlopp men det klart man inte utsätter sina föräldrar för 8-15% risk att dö i brådrasket.
Lägesrapport från Italien (Milan) och troligt scenario i Sverige om några veckor.
De väljer ut vilka som ska få respirator plats, så var inte gammal eller var inte sjuk sen tidigare.
https://www.politico.eu/article/coronavirus-italy-doctors-tough-calls-survival/
Typ Uppsala ikväll.
https://www.medscinet.com/Belport/default.aspx?lan=2&avd=5
Jag har nu obekräftade uppgifter från en sjuksköterska (andrahandsuppgifter) att det på iaf ett sjukhus i Italien har 50 år som gränsen där man får möjlighet respirator eller inte.
En amerikansk virus professor, Michael Osterholm (författare till Deadliest Enemy) hävdar att barn och vuxna utan symptom kan sprida viruset.
Han hävdar oxå att det är luftburet, att låsa in passagerare på kryssningsfartyg var en björntjänst.
Lyssna gärna de första 15 minuterna på den här podden
http://podcasts.joerogan.net/podcasts/michael-osterholm