Världens fjärde hårdast coronadrabbade land per capita, Danmark, stänger sina gränser 12:00 idag. Svenskar på väg hem (även från Kastrup) ska dock få passera genom landet, liksom transporter av gods till och från Danmark. Det är oklart om transittrafik till Sverige får pågå dock.
Lökken. |
Danmark ska vara det land som har drabbats fjärde hårdast per capita av coronavirusutbrottet, men brukar ändå hyllas för sina åtgärder som någon form av föregångsland.
Igår kom beskedet från danska regeringen att man stänger landets gränser, hur nu det ska stoppa smittspridningen när man redan ligger i toppskiktet per capita. Danskar ska få resa in i landet, och även andra med synnerligen giltliga skäl. Dit ska svenskars hemresor räknas, inklusive på Kastrup. Som bloggen uppfattar det är det fortfarande tillåtet att korsa danska gränsen för att byta till ett flygplan om man reser hem till Sverige, och antagligen även om resan hem avses fortsätta med tåg till t ex Malmö. Antagligen får man även resa hem till Sverige via tåg genom Danmark.
Däremot blir det stopp för alla svenskar som vill flyga från Kastrup ut i världen. Eller ta bil eller tåg genom Danmark. Inga resor till Bordershop i Puttgarten för skåningarna alltså. Och SAS får en ytterligare käftsmäll när utresor via bolagets stora flyghub Kastrup stoppas för alla utom de som ska återvända hem.
Svenskar som jobbar i Danmark ska fortfarande få jobbpendla.
Godstrafik till och från Danmark ska få fortgå, dvs chaufförer, sjömän och tågpersonal ska få fortsätta komma in i landet. Det är dock oklart vad som gäller transittrafik – specifikt transporten av gods till och från Sverige genom Danmark.
Detta kommer antagligen redas ut inom kort. Blir det stopp för transittrafiken av gods blir det en rejäl smäll för de svenska och norska logistikkedjorna. Även Finland lär drabbas. Konsekvenserna skulle bli oöverblickbara och innebära att en mycket stor mängd av gods till och från Sverige skulle stoppas, om det inte handlar om export och import från just Danmark. Kanske kan man i så fall gejma systemet genom att lasta om i en dansk terminal?
Per igår enligt WHO:s senaste lägesrapport hade Danmark 674 fall, vilket innebär att av landets 5 822 763 (samtliga befolkningssiffror från Wikipedia) har 674/5822763*100000=11.6 av 100 000 danskar smittats. För svensk del är siffran 620/10302984*100000=6.0 av 100 000 svenskar smittade. Norge ligger på 489/5367580*100000=9.1 av 100 000 norrmän smittade. Tydligen har smittspridningen begränsats effektivare i Sverige av det utskällda FHM och smtitskyddet, än i “föregångsländerna Norge och Danmark”.
163 kommentarer
Ja, eller så testar vi bara mindre…?
I måndags sa Socialstyrelsen att regionerna sammanlagt hade utrustning för ytterligare 5.806 diagnosbesök. Antar att detta även inkluderar utrustning för provtagning.
5800 lär ju ta slut snabbt även om man bara testar personer med exakt rätt symptom.
Ingen aning om test utrustning.
Men skyddsutrustning är brist vara nu.
Angående antalet ventilators/respirator i Sverige har vi näst minst i EU efter Portugal, per capita, det är drygt 5 per capita i Sverige, de som har flest är Tyskland med drygt 12 per capita.
Erfarenheter från Italien visar på att det är bristen på dessa som gör att äldre patienter väljs bort och endast får palliative care tills det dör.
Per 100 000?
Såg att jag skrev lite konstigt, med antalet menade jag per 100 000 invånare.
300 personer i Frankrike ’critical condition’ varav hälften under 50 år.
Kan någon verifiera om det stämmer från någon annan källa än NYtimes, jag försöker hitta mer info om det.
https://mobile.twitter.com/ShellenbergerMD/status/1238957513829003264/photo/1
Här är en intervju med en läkare i Holland som säger att en majoritet av patienterna på intensivvårdsavdelningen är under 50.
Översatt länken översatt med Google:
https://translate.google.se/translate?sl=auto&tl=sv&u=https%3A%2F%2Fnos.nl%2Fnieuwsuur%2Fartikel%2F2326992-vooral-50-minners-op-de-ic-die-gaan-bij-griep-ook-het-hardst-onderuit.html
Det kan bero på att mer än hälften av befolkningen är under 50 år, eller så kan det beror på att folk under 50 år drabbas hårdare.
Den gula kurvan för "Other Locations"-fall på Johns Hopkins COVID-19 sammanställning börjar sannerligen se lite trist ut.
Fel slutsats, Sverige testar inte längre.
Nej ingen vet smittans omfattning. Sverige får väl stanna upp på 800 fall som blir en helt meningslös siffra. Den som vill stanna hemma för att undvika smittan vet inte när det är läge. Vänta tre veckor till? Eller två månader till?
Jo, det testas.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu provtagning av personer med behov av inneliggande sjukhusvård som haft ett akut insjuknande i feber eller luftvägssymtom utan annan känd orsak. Dessutom rekommenderas provtagning av personal som arbetar med sjukvård och omsorg av äldre och som insjuknar med feber eller luftvägssymtom där diagnostik för covid-19 kan vara av relevans.
Att jämföra med andra länder som fortfarande testar för smittspårning är inte relevant. Sveriges eventuella information till WHO är inte relevant.
Vilket leder till politisk kritik, "Kina anser att Sverige bör fördömas av EU och internationella samfundet för att ha ”kapitulerat” inför spridningen av det nya coronaviruset".
@Epikurist: Vad har du för källa till att Sverige inte testar längre?
@Svinto: Ha, ha, Kina tar vara på tillfället att ge igen för att Sverige har kritiserat Kinas behandling av Gui Minhai, och att svenska myndigheter och politiker skäller tillbaka på Kinas Sverigeambassadör när denne hotar svenskar. 🙂
Bara de som har svåra symtom som kräver vård testas i sthlm. De har de sagt på nyheter i TV och det står skrivet i tidningar.
Om inte Sverige hade betétt sig som en humanitär stormakt och skymfat kineserna så kanske de hade skickat ett plan med utrustning till oss, som de gjorde till Italien igår. Man kan inte få en asiat att tappa ansiktet ostraffat. Våra politiker har satt oss i en rävsax.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Svinto: Att man inte testar alla är inte samma sak som att Sverige inte testar längre.
@Revodneb: Ska inte staten Sverige försöka skydda sina medborgare som behandlas illa av av andra stater?
Svenskarna är senfärdiga, gör vi rätt och alla andra gör fel som stänger ner skolor och sätter områden i karantän?
Knappast vi som gör rätt, stolpskotten Anders Tegnell hoppas jag själv blir drabbad så han ersätts av någon kompetentare som vågar ta drastiska beslut. Efter förra helgen skulle antalet fall minska, det gjorde det ju (såklart) inte, varför skulle det börja minska här utan att vi tar till några åtgärder? Sällan jag blir arg men detta gör mig mycket arg!
När det är val nästa gång tror och hoppas jag att de i ledande ställning kommer bytas ut om det visar sig att vi får ett Italien scenario vilket allt tyder på att vi får.
Angående antalet ventilators/respirator i Sverige har vi näst minst i EU efter Portugal, per capita, det är drygt 5 per capita i Sverige, de som har flest är Tyskland med drygt 12 per capita.
Erfarenheter från Italien visar på att det är bristen på dessa som gör att äldre patienter väljs bort och endast får palliative care tills det dör.
PD: Om du läser vad FHM skriver så förstår du kanske mer hur det hänger ihop och varför Svensk COVID-19 statistik slutar att vara jämförbar med länder.
Sydkorea har brutit den exponentiell utvecklingen, och har inte stängt ner. Massiv testning, spårning och information via exempelvis appar som håller reda på var smittade är.
Det senaste om viruset är att det smittar mest innan man får symtom och första veckan. Det gör det väldigt svårt att skydda sig mot.
https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-most-contagious-before-during-first-week-symptoms
@Milda: Vilket vetenskapligt stöd finns det för att det är effektivt mot smittspridningen att stänga skolor?
(5 respiratorer per capita kan det inte vara. Så många skulle ju vara extremt redundant och ett jättestort slöseri med resurser).
@Epikurist: Nu var det ju inte jämförbarhet mellan olika statistik från olika länder jag undrade över, men du kanske kan ge mig en länk ändå?
PD
I nedanstående länk finns det länkar till flertalet forskningsrapporter men det tar också upp att det är en svår fråga eftersom ingen vet hur effektivt det för just corona viruset. Eftersom väldigt många länder stänger skolor men inte Sverige så tror inte jag att vi har rätt och alla andra fel, vad tror du?
Gällande drygt 5 respiratorer/ventilators så var det en "typo" från min sida, men jag tror att de flesta utom några få förstod att det var drygt 5 per 100.000 capita.
Jag citerar en mycket klok person:
"Science does not emerge from voting, party politics, or public debate."
Dvs vad andra gör har föga betydelse bara för att de gör vad de gör.
(Villken länk?)
Att stänga alla skolor får konsekvensen att åtminstone en förälder också måste vara hemma. Det är kanske inte helt optimalt, speciellt om det är en läkare eller sjuksköterska.
Oklart om stänga skolor stänger, absolut.
Men man kan ju lösa det praktiskt.
Lösning 1: Den andra föräldern stannar hemma (exempel: ingenjör + sjuksköterska, ingenjören stannar hemma).
Lösning 2: Läraren passar privat de barn som har föräldrar som jobbar i vården.
Men det har en stor påverkan på ekonomin, absolut. Man kan också tänka sig att barn i gymnasieåldern (och gymnasieskolor är ofta större än grundskolor) kan klara sig själva ett tag. Naturligtvis är risken att man drar på stan istället, men en åtgärd som "stänga skolan" bör ju då kanske ske sammantaget med en sorts skarp rekommendation eller tvångsåtgärd att faktiskt stanna hemma.
Ge ungarna lite fortniteskins eller gratis spel eller nåt. Poängen är fortsatt _minska sociala kontakter_, dock vet vi inte idag om just stänga skolor ger effekt mot coronavirusets spridning.
Kan bara hålla med Joakim. Det är inte kvantmekanik att ordna fram förskoleplatser etc åt vårdanställdas barn i en krissituation som denna.
Det är ett nonsensargument från FHMs sida, vilket ytterligare undergräver förtroendet för myndigheten.
@Joakim, ingenjören är redan hemma på order av företaget 😉
PD: Ni bör börja med WHO sida och rika utbud av information.
Fast på många skolor går elever som klarar sig utan Mamma. Högstadium, mellanstadium, universitet, mm.
Varför inte börja där i sådana fall?
PD
Här är länken, de länkar i sin tur vidare till flera studier och tar upp denna fråga om det är applicerbar även på coronaviruset:
https://www.livescience.com/should-schools-close-for-coronavirus.html
För över en månad sedan stod det klart att Corona följer ett givet/mönstret av ett skolboksexempel på en pandemi. Vilka åtgärder i detta läget när viruset är löst vet få, och mäktas ej appliceras. Sydkoreautfallet kommer inte ske här av en massa anledningar helt enkelt.
Nu har vi nått ett nytt värre stadie som jag skrev om för några veckor sedan, nämligen medelklasspandemin. Vi ser tydliga exempel på detta i våra grannländer där politiker kör över expertisen. Eller varför inte titta på hamstringen som sker här.
@Joakim Persson2020-03-14 19:31
Vad gör barnen när de inte går i skolan? Hur ser man till att de inte har skadliga sociala kontakter? Ska föräldrarna övervaka barnen så att de håller sig isolerade? Vem övervakar att föräldrarna gör så?
Hur mycket har man vunnit om lärare istället blir dagmammor (och -papper, förstås)?
Det kanske fungerar, men kanske inte. Ska man ta till åtgärder som kanske hjälper men kanske stjälper?
@Epikurist2020-03-14 20:36
Vilken sida är det? Om du vill argumentera för något så är det lämpligt att ge en specifik referens.
@Milda2020-03-14 22:10
Tack! Den artikeln säger väl ungefär vad jag har försökt framföra här. Dvs det är mycket osäkert om stängning av skolor faktiskt hjälper.
@PD, barn har olika åldrar. Större barn klarar förstås onlineundervisning precis som de gjorde i Kina. Normalbegåvade barn över 8 år klarar nog att vara själva och tillgodogöra sig online undervisning. Men det är kanske annorlunda nu med all curling.
PD
Den säger att det har visat POSITIVA resultat vid andra virus utbrott men det är osäkert om den fungerar för coronaviruset pga. så lite kunskaper om Cornoaviruset.
@Milda. Njaa. Artikeln säger att studier på tidigare epididemier visar att stänga skolor kan ha positiva effekter givet vissa förutsättningar. Frågan är om dessa förutsättningar uppfylls i Sverige i dagsläget. Om inte så är det troligtvis bara en smhllskostnad med potentiellt negativa effekter på smittskyddsarbetet.
Verkar allt mer som om viruset var nålen som punkterade "the Everything Bubble". Vill det sig riktigt illa blir 2008/2009 en mild västanfläkt i jämförelse, ty orsakerna till krisen har aldrig åtgärdats och nu är förutsättningarna ännu sämre. Tänk mer början på 90-talet …
Tror inte att vi i något av de nordiska länderna ska definiera antalet smittade som fall av smittspridning utan de handlar väl huvudsakligen om olika antal smittade personer som rest in till landet och hittats olika snabbt.
Jag vill nog hålla med Tegnell på den punkten och vill nog hävda att stort antal hittade idag kan vara en följd av bra smittspårning.
Vi har bara 2 döda på 800 smittade vilket talar för att många smittade hittats tidigt.
Framåt slutet av månaden vet vi nog bättre hur vi ligger till med smittspridningen. Just nu tror jag vi har för lite data.
Snittiden från insjuknade till död är 17 dagar, så ska man inte snarare jämföra siffran med hur många vi officiellt hade för 17 dagar sedan, vilket var under 10? Då blir helt plötsligt mörkertalet stort.
JaQoB, 11 dagar har jag sett.
Gör man relativa jämförelser så är det viktiga att man jämför motsvarande siffror och inte jämför äpplen med päron.
För övrigt är mitt huvudsakliga påstående att majoriteten av de smittade som hittats i Sverige är tillresta och basen som kommer sprida smittan är mörkertalet som slunkit igenom nätet. Och den siffran vet vi inget om förrän om tidigast om en vecka troligen två.
Jo, men vad hjälper det med bra spårning av de som spåras om man släpper igenom (med flit, dvs killgissar att det inte är corona) sjuka fall från området med högst risk?
Individuellt kan ju människor varit hur duktiga som helst i arbetet, strategin som myndighet är fortfarande pannkaka.
Förövrigt stämmer ju baklänges-prognosen 2 döda -> 800 smittade ganska väl OM vi säger att döda är <1%. Men jag hoppas inte detta är underlag för något, för det är förmodat att har ett 20-tal döda nästa vecka. Så i sådant fall blir det ju försenad panikreaktion igen..
@JaQoB, 17 dagar från symptom väl? Kanske 11 dagar från diagnos?
Du har rätt om siffrorna, 17.3 är snittet från att man smittas, vilket ger runt 11 dagar från när man insjuknar. Då ska 2 döda ställas mot runt 30 officiellt smittade, vilket fortfarande nästan är en magnitud för lågt.
Linus, Jag har nu två gånger precis försökt säga att hur just det där ser ut i världens länder vet vi ingenting om förrän i slutet av månaden.
Vi vet bara att viruset sprids snabbt i världen, och det har passerat Sveriges gränser. Och det kommer sannolikt spridas snabbt om inga extraordinära beslut görs av regeringen.
Men vi vet inte från vilken nivå vi kan anta att den exponentiella spridningen påbörjats i Sverige idag. Har vi 1?, 10?, 100?, 1000? eller vad?
Varje antagande av dessa som du gör motsvarar runt en vecka i tidsfördröjning på spridningen.
"I världens länder" var lite felformulerat, i några av världen länder sprids smittan redan dynamiskt och exponentiellt och predikterbart tills landet bestämmer sig för karantänzoner.
men i Sverige och några andra länder dit smittan nåt relativt nyligt är flödet fortfarande relativt linjärt eftersom det är baserat på antalet flygresor från smittade zoner.
Allt är ju sannolikheter (precis allt.. men det är en mer filosofisk diskussion). Men den data vi har ger inget dåligt stöd för att vi har spridning sedan vi började släppa igenom sjuka fall från utsatta områden. Helt riktigt att vi inte vet basen i exponentialfördelningen, men är liksom inte 1 om man släpper igenom sjukdomsfall, det är statistisk helt otroligt. Om den är 1 börjar jag tro på gud. Den stora osäkerheten hamnar ju uppåt.
Det enda jag egentligen vill rätta är dock ett den exponentiella spridningen påbörjades inte idag, utan för veckor sedan. Det bekräftades ju av första dödsfallet (helt ospårat).
Finns fortfarande folk som kommer med buss från alperna och andra riskområden. Antar att de är dessa man vill tvinga ta färjan från Tyskland istället till Sverige eftersom Polen också stängt. Annars är det oklart varför de lägger sina resurser på stänga gränsen om de nu inte utnyttjar situationen av andra skäl som att stoppa flyktingar.
Stoppas transittrafiken lär vi ganska omgående få gå hungriga och nyktra.
Rädda en ko ät en vegetarian.
Det finns alkohol i Österled
Eftersom Sverige slutar testa, är det ju uppenbart att vi redovisar färre fall. Vi har helt enkelt inte koll längre.
Det är ju snarare detta som gör att folk blir så negativt inställda. För några veckor sedan testade Sverige inte ens alla som kom sjuka från Italien, och nu testar vi inte folk som inte behöver sjukvård. Detta används som underlag till att hylla myndigheterna.
Är helt säker på att folk blivit mindre provocerade, tagit mycket större ansvar (Gardell-shower med 499 pers någon..?) och när detta blir kritiskt (det har ju knappt börjat) varit mindre chockade och framförallt mindre handlingsförlamade om man var ärlig istället.
Turkiet stänger gränsen mot 9 länder inklusive högrisklandet Sverige.
Nu avråder också Norge från alla resor. Märkligt nog ingen karantän om du varit i Sverige…..
Vilken förlust 🙂
Smittspårningen har varit bra och hittat en hel del fall, men sen kommer det in någon med långt gången lunginflammation utan känd smittkälla. Det innebär att den personen smittades för >2 veckor sedan av okänd källa, som sannolikt då smittat flera (etc).
Vi kommer se mer om två veckor på ett sätt som är svårt att föreställa sig. Men man kan se på Spanien, Italien, och snart Frankrike, Tyskland, Danmark som en förhandsvisning.
Och man ska veta att den nuvarande krigszonen norra Italien hade extremt mycket starkare sjukvård än Sverige. Det är mycket stor risk att det här blir värre för oss, snarare än bättre.
Det vi kan kontrollera är ju hur vi agerar den sista tiden innan den prognosbilden faller in. Det är därför jag önskar att detta kommunicerades bättre. Ja, folk blir rädda, men det är något vi behöver ta oss igenom oavsett. För även vid ett mirakel där Sverige inte är en fruktansvärd krigszon om två veckor så lever hotet kvar länge om inte befolkningen förstår situationen (både vad gäller Corona och vad gäller svensk sjukvård).
Det är en svår balans, ja. Folk _måste_ börja ta det på allvar och inte vifta bort det som "hysteri". All tillgänglig data finns där ute. Vi har nu erfarenheter skarpt från Kina och Italien (och förelångsländerna Sydkorea och Taiwan). Vi väljer att göra tvärtom.
Om två eller senast tre veckor ser vi konsekvenserna.
Virusets spännvidd vad gäller symtom (asymtomatisk till död) gör det omöjligt att skydda sig nu mot det inledande exponentiella förloppet som är igång just nu, och har varit igång en tid. Viruset leder med hela inkubationstiden till sin fördel. Även om alla i hela världen sätter sig i karantän i dag kommer förloppet att rulla vidare 7-14 dagar framöver. Att stänga sina gränser är idag en helt verkningslös populistisk åtgärd, likaså att testa brett. Det enda som fungerar nu är att varje person tar sitt ansvar med social distansering för att platta till kurvan så att inte sjukvården kollapsar.
Ja men när ska man självdistansera sig? Om en vecka? Eller om tre veckor? Om smittans utbredning är okänd saknas beslutsunderlag helt. Vi befinner oss i mörkret.
Du skall börja nu och fortsätta med det tills alla är friska.
Stänga gränsen och total hemkarantän i 8 v så lär smittan klinga av ordentligt. Efter 8 v så får endast de som kan visa upp 2 negativa Coronatest tagna med 4 dagars mellanrum vara till samhällets förfogande. Sedan att detta bara kan genomföras i Kina är en annan sak
"Att stänga sina gränser är idag en helt verkningslös populistisk åtgärd, likaså att testa brett."
Det rimliga är att vi gör som Hong Kong, Singapore och Sydkorea. De verkar ha lyckats få kontroll över situtationen. Det innebär en kombination av stängda gränser, aggressiv smittspårning och isolering.
Om vi genomför åtgärder här för att minska smittspridning. Ja, då kan vi inte ösa på med människor från regioner som inte genomfört de åtgärderna.
Sverige har en stor gräns mot Norge. Den gränsen är inte realistisk att stänga, så vi måste koordinera åtgärder med dem.
@Skatt är stöld, vi har inte resurserna. Inte ens material för att testa i den skalan. Vidare har Sverige både på individuell och aggregerad/statlig nivå oerhört låg kompetens inom just logistik, ett av de största kraven för sådana åtgärder. Även om jag har mindre koll på Sveriges militär har jag svårt att se att den eventuella kompetensen ska kunna användas i den skalan.
Mao, jag är ju uppenbart irriterad av mycket av Sveriges agerande här men vad gäller Tegnell handlar det nog mest om återkommande idiotisk kommunikation. Han snackar om meninglösheten i att stänga gränser. Ja, i SVERIGE kanske. Man fattar ju att Tegnell sitter på ett smörgårsbord av noll sjukvårdsresurser, brist på material, kass logistikförmåga, osv, osv.
Men med dessa uttallanden lurar han konsekvent den svenska befolkningen till total förvirring. För han vägrar erkänna att Sverige är ett litet land som inom vissa (just nu kritiska) områden är oerhört svagt, och att det är vad vi måste förhålla oss till.
Vi har idag ca 800 sjuka. Antalet sjuka dubblas var tredje dag. om 6 dagar har vi 3200. Alla dessa är redan smittade men har inte fått symtom än. Att idag stänga gränsen för att inte få in fler smittade är meningslöst om det inte nu dräller in hundratals smittade. Ju fler smittade man har i landet desto mindre anledning att stänga gränser.
Här en bra genomgång som reder ut mörkertalen och hur exponentiell utveckling fungerar i början av en epidemi. https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca
Sydkorea viker nu snyggt av i en S-kurva. Tyvärr lär det komma nya fall utifrån, så de lär få vara i höjd beredskap en lång tid framöver.
Och lite ytterligare lök på laxen. Allt vi gör idag kommer i bästa fall att få effekt om 7-14 dagar. Vi ligger således efter rejält, hela inkubationsperioden.
… vilken genomgår exponentiell utveckling …
"Tyvärr lär det komma nya fall utifrån"
Ja, och därför tror jag länder måste stänga gränserna. Man kan så klart göra undantag för medborgare som ska hem (de får sättas i hemkarantän).
UD har nu gått ut med rekommendationer att svenskar inte ska resa utomlands. Det är bra. Hade det kommit för en månad sen, så hade vi sluppit det mesta av de fall vi fick via Italien.
Precis, snurra på ett "S". Givetvis genomgår vi ett stadie av exponentiell utveckling. Det är sen gammalt. Influensan dödar mindre än en promille enligt WHO, medans Corona dödar runt 6 promille i Sydkorea.
Är ju lite störigt med råden att inte åka utomlands ändå, eftersom de flesta vanliga (=rika) "utomlands" ger dig godare chanser än Stockholm.
Har själv en flygbiljett till Singpore. Skulle gärna åkt med den och stannat, men kruxet är att de vilken dag som helst kommer blocka svenskar, så det är nog lönlöst i det här läget.
"Man har talat om en värld förutom gränser
Och med lögner dolt total inkopetens
Men här bakom minor, truppfällor och stängsel
Har den hårda skolan lärt oss, att var människa har en gräns"
– Raubtier – Högt, fritt och blött
Mer intresserad av vad som händer i USA, läser en massa lösa spekulationer om smittspridningens omfattning där. Blir USA tvungna att stänga ner kommer det nog få mycket allvarliga ekonomiska konsekvenser.
USA kommer att hamna i en Italiensituation. Total kaos och folk som dör i onödan. Deras sjukvårdssystem är exkluderande för en stor del av befolkningen.
Trump ägnar sig åt normativt önsketänkande, tyvärr knackar verkligheten på.
Anledningen till att just norra Italien av alla regioner utanför Kina är så hårt drabbade är att dess textil- och läderindustri i det aktuella området i många fall har kinesiska ägare. Det ska ha funnits ca 100 000 kinesiska gästarbetare och det fanns dessutom direktflyg till och från Wuhan.
Allt enligt obekräftade uppgifter.
Enligt en artikel i DN om akuten Huddinge så tas bara test om patienten har lunginflammation och ska läggas in. Testet tar ca 4-5 timmar och under tiden ligger de bland alla andra som söker. De övriga som söker med hosta testas inte alls. Enligt läkaren i artikeln var svensk akutsjukvård sämre rustad än andra länder som hade färdiga arbetssätt för detta. De fick inte heller klara besked rörande när de ska ha skyddsutrustning och inte ex vid hjärtstopp.
Det finns alltså redan på sjukhusen 😩. Det följer med andra patienter in till de som har sämst förutsättningar att klara av den.
Sverige är väl förberett, det gäller bara att all sjukvårdspersonal följer de miljardinvesteringar som har lagts på genusneutrala toalettrutiner och transomhändertagande så kommer det säkert att gå bra att hantera Corona också.
Skämt åsido, när jag såg rubrikerna i morse att "Svenska folket hyllar Regeringens krisarbete" så förstod jag att det var kört. Propagandamaskinen har rullat igång på allvar nu. Såg inget om vad undersökningen var baserat på – förmodligen 14 av 14 tillgängliga vid kvällsfikat på något internathus på Södertörns Folkhögskola eller liknande.
Pratade med läkare på akuten när jag var där i ärende. Han menade på att majoriteten skulle komma att smittas och någonstans hade det bästa varit att låta det ha sin gång. Svensk sjukvård klarar akut traumavård bra men i övrigt är akuten (US) jag ofta är på i total kaos alla dagar i veckan. Så att sakta tempot gör varken till eller från. Vad politikerna gjort med detta landet är fruktansvärt. Gällande corona reder det sig till slut. Kanske detta ger förändringar i Sverige framöver men tror knappast det.
Planen att dra ut på förloppet är inte för akutmottagningarnas skull utan för att minska belastningen på intensivårdsavdelningarna.
Eller också tar man förlusterna som Italien gör. Dödlighet 5-6%, medan Sydkorea ligger på 0,6%.
Det tycker jag låter sämre och jag tvivlar lite på att Italien försöker skynda på smittspridningen.
På fackförbundets tidning på Facebook (vårdfokus) ser man personal som blivit uppmanade av cheferna att jobba trots lindriga sjukdomssymtom – jag vet inte vad man säger 🙁
Tja, finns väl ingen person kvar. Man får införa Coronasjukhus som enbart hanterar Corona, då kan personal med milda symptom jobba. Som sista lösning alltså, alternativet är kanske inte så bra heller. Detta är den stora baksidan med LEAN-tänket.
Och hur skall du transportera smittade till dessa specialsjukhus?
Med engångsambulanser och engångspersonal?
Corona ambulansen, är du väl där så går du ut själv eller blir buren i en kista. Alternativet är att ligga hemma med samma utfall.
Jag tror inte danskarna kommer försvåra för varutransporter.
De kan avkräva Coronatull på kritisk utrustning som de säkert också har brist på…
Danmarks att väl omtänksamma om sina grannländer..
Cornu har uppenbart hamnat i fel läger i smittofrågan och slagit på försvars och förnekelsemekanismer. Om man Sverige slutar testa brett får man statistik därefter.
Inte mkt förtroendekapital kvar nu för varken Cornu eller Fhm.
Skärpning! Långt högre förtroende för information här än vad som kommer via regeringens "vår beredskap är god" presskonferenser.
Ja det håller jag med om.
Men tendensen att blunda för 1) sånt som motsäger egna slutsatser (tex testningsomfång) och 2) uppenbara felbedömningar och beslut hos FHM (tex kulmen på smittan och att avstå åtgärder på flygplats från smittohärdar) bränner förtroendekapital.
Visar som sagt att Cornu är i försvar/förnekelse alt ett maktens redskap. Förtroende som sagt…
Och var har ni för kvalifikationer? är ni specialister inom mikrobiologi eller akuta infektionssjukdomar? Har ni erfarenhet av epidemier?
Jag har erfarenhet av mörkande myndigheter och förtroende bygger på transparens och ärlighet samt korrekta beslut. Finns inte fullt förtroendet tenderar man att lita mer på Kinesiska eller Italienska specialister framför de Svenska.
Tråkigt att höra att du så lågt förtroende för svenska myndigheter. För mig är det helt tvärtom. Mitt förtroende är väldigt lågt för Kinesiska myndigheter. Transparens och ärlighet är väl inte deras ledord direkt.
Handlar om trånga sektorer och resursbrist, man vet säkert vad som behövs göra men kan inte göra detta. Vänta 4-5 månader och om 2018 års torka och skogsbränder upprepas så blir det "perfect storm".
Följ lämmeltåget över kanten eller gör en egen plan för hur du överlever utan samhällets stöd.
Om nån skriver att de har förtroende för kinesiska myndigheter så kan man sedan scrolla förbi dennes inlägg.
@struts
Varsågod att scrolla, men i det här fallet har Kineserna, Italienare och många fler länder kunskaper som är värda att lyssna på och i vad misstror du Kineserna vad gäller Coronaviruset?
Men visst det är ok att scrolla eller stoppa i huvet i sanden om du så önskar.
Allt detta prat om mörkande myndigheter; var kommer det ifrån? Vilka myndigheter har mörkat, och om vad? Var finns facit?
Samhällets mål att platta ut kurvan efter tillgängliga resurser i form av vårdplatser, frisk personal och utrustning är nödvändigtvis samma mål som för individen. Särskilt då om du har någon parameter som ålder, annan sjukdom, bor i fel del av landet som leder till att just du prioriteras bort. Det vill ingen förstås säga rent ut även om det blir så om 2-3 v då vi följer Italiens kurva väl vilket grannländerna inser och stänger gränserna.
Ska förstås vara "samhällets överlednad/mål är nödvändigtvis inte samma som individens mål då du kan offras"
Jo, samhället och individens mål överensstämmer. Ju längre individen kan skjuta upp smittotillfället desto större är chansen att det finns sjukvård att tillgå. Om vi bara släpper löst viruset så går det fortare innan det är borta, men fler individer kommer att stryka med.
Varför? Skulle någon "mörka" något? Vad är "något"?
Nej @PD, samhället resurser inom vården var redan innan Coronan otillräckliga. Vi kommer väldigt snart hamna i samma läge som i Italien/Iran och tvingas prioritera stenhårt. Det enda du kan påverka är att inte bli smittad för att slippa bli en siffra i historieböckerna.
@Stolkheion, tror det är mig man retat sig på ovan och något ”ämne” kan vara detta:
När läkare varnas för att dom pratar om att det finns platsbrist på våra intensivårdsavdelningar och att resultat av inventeringen av sjukvårdsmaterial så antibiotika hemligstämplas. Det kan man gott vara transparent med enligt mig.
https://www.dn.se/nyheter/sverige/skyddsmaterial-och-antibiotika-racker-inte-at-alla-hemligt-hur-stor-bristen-ar/
@Trollkung
En sak som åtminstone jag misstror kineserna på,
Ickelänk:_http://inbeijing.se/bulletin/2020/03/12/coronaviruset-kommer-inte-fran-kina-menar-kinesiska-diplomater-och-medier/_
Det gör jag också, tror absolut att Corona härrör från Kina. Med betoning på tror.
Spelar väl mindre roll var det kommer ifrån. Nu vänder vi blad och fokuserar på framtiden.
@Sjunkbomben2020-03-14 18:44
Vadå nej? Jag förstår inte riktigt hur det du skriver är en invändning mot vad jag skrev.
Menar du att det är bättre för både individen och samhället att påskynda smittspridningen så att vi blir av med viruset snabbare? Hur motiverar du det i så fall?
@Trollkung2020-03-14 19:39
Vi vet ju inte skälen till hemligstämpeln, och det kan helt klart finnas goda skäl till att vi inte vet det (annars vore väl hemligstämpeln onödig). Men det kan ju också vara nån slags paranoia från diverse sjukhusledningar som är skälet och då är det inte alls bra.
Att hemligstämpla för att man inte vill oroa befolkningen tror jag är en dålig motivering.
Viktig sjukvårdsmaterial och antibiotika är på väg att ta slut och inventeringen som utförts är belagd med sekretess.
Sekretess, Svensk tystnadskultur eller mörkning av situationen känns ju inget bra alls nu när antalet smittade med största sannolikhet ökar. Man har ingen bra koll på läget längre, det gäller nu att lugnt försöka vänta ut annalkande storm.
Borde inte iaf antibiotikan vara på gång nu när Kina drar igång igen? Man får plats med mycket medicin i ett flygplan.
Man får hålla tummarna.
Kina vill väl kanske inte hjälpa just Sverige …
Panik, det blir total brist i Sverige på Röda Prince mjukpack, kass röd smaklös korv och smutsig avslagen ljus lager.
Det blir brist på antibiotika och annat ändå. Norge har börjat ransonera insulin.
KHL spelar vidare, ryssen behåller lugnet. Lär ju få höga tittarsiffror eftersom alla andra ställt in.
Roliga ni är! Läser rätt mycket olika källor och här inne råder det som vanligt bisarr pessimism. Tror inte Sverige kommer bli lika illa som tex Italien. Tänk på att det bor 15 miljoner människor i norra Italien. De var alla sämre informerade i början av februari än vad de flesta svenskar är idag. Tror det kan ha betydelse, det handlar nu om att människor ändrar sitt beteende, framförallt de i riskgrupperna. Läget kommer bli sämre men jag tror också vi kommer se det svenska näringslivet tillsammans med staten kraftsamla. Blir inte förvånad om vi får se statliga uppköp av företag som tillverkar skyddsutrustning.
Italien har en åldrande befolkning, värst i Europa faktiskt. 7 % är 80+
Södra Europa har också en annan kultur när det kommer till närhet, mer kramar, pussar, etc. Skulle påstå att Svenskar har "social distancing" inbyggt i kulturen vilket kan hjälpa 🙂
Källa: (https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Population_age_structure_indicators,_1_January_2018_(%25).png)
Erik, om jag ska säga något positivt så är medvetenheten hos gemeneman högre nu än troligen var band italienarna för 2 veckor sedan (vi ligger ca 2 veckor efter Italien från mätpunkten 100 konstaterade fall), sen det i kombination med att vi kanske inte har samma myllrande socialt uteliv kan göra att vi har en fördel samt att vi gjorde en hel del provtagningar i början.
Men som jag skrivit i tidigare inlägg, jag har en rätt dyster syn på hur det kommer utveckla sig här i Sverige, och nu verkar det sprida sig okontrollerat och kommer göra det tills det läget att vi inför karantäner av hela eller delar av landet.
Enligt Italiens utrikes minister har karantänerna som satt upp i de första 10 ständerna för 14 dagar sen börjat ge goda resultat, så det är den vägen vi måste gå tror jag.
https://www.bbc.com/news/world-europe-51852320
Folkhälsan lär onekligen spela in.
@Erik
Var på bygghandel idag och väntade mig lappar om att inte sätta tillbaka varit i onödan, hålla avstånd, handsprit över allt etc.
Inget av detta händer, samma med ICA igår. Toalettpapper slut typ överallt i SV Skåne, killen i kassan skämtade om saken.
Samhället förfasas men gör inget. I Sverige är det ju statens uppgift att frälsa oss ifrån ondo.
OT: Tavex har kraftigt ökat spreaden på sitt guld. Papperspriset verkar ha kopplats loss.
Intressant, verkar som att large speculators har likviderat stora kontrakt senaste tid om jag tolkar CoT rätt, och det kulminerade igår.
Har också följt guldpriset som en hök under veckan. Hoppas bloggaren sitter och filar på en analys över nedgången i detta nu:) förstår att ex hedgefonder som behöver täcka sina positioner säljer av men har svårt att se det som den enda förklaringen till nedgången. Som sagt jag hoppas på ett inlägg om guld. Bloggarens kunskaper om guldmarknaden är det enskilt största skälet till att jag fortfarande följer bloggen
Du utgår från att beteendet är rationellt och förklaringsbart. Tänk om det inte är det, att det är slumpmässiga företeelser baserade på någon skitrik noja. Kanske behövs inte så mycket för att putta något över kanten i dessa dagar, och sen drar det iväg med gnuflocksmentaliteten. Även en gnu kanske inser att den blir uppäten av en krokodil, men kan ändå inte motstå lockelsen att simma över floden när alla andra gör det.
Öppen fråga till alla ekonomer här:
Kan de negativa effekterna av fyra veckors omfattande nationell karantän jämnas ut redan i år genom att ställa in industrisemestern?
Tråkigt för alla som tänkt åka utomlands förstås, men bra för landets ekonomi som helhet och framförallt för svensk besöksnäring och kulturarbetare om lönepengskonsumtionen stannar inom Sveriges gränser den här sommaren – tänker jag.
Peter Andersson: Den så kallade Industrisemestern har aldrig varit någon för arbetsmarknadens partern bindande regel. Företagen har alltid haft full frihet att inom ramarna för gällande arbetstids- och semsterlagstiftning förlägga sin verksamhet helt enligt egna beslut. Det vi kallar traditionell Industrisemester för övrigt på väg bort eftersom dagens Industri i högre grad än tidigare är utsatt för krav på flexibilitet och internationell/global synkronisering.
Även semsterlagens §12 om var anställds rätt till fyra veckors sammanhängande semester i perioden juni – augusti kan om särskilda skäl föreligger förhandlas i enlighet med dispositivitet i semesterlagen att förläggas vid annan tid om skäl föreligger. I slutänden om förhandlingsvägen blir stängd i detta avseende kan målet avgöras i Arbetsdomstolen.
Gäller det normala (jag vet inte om det är lag eller avtal eller bara allmänt vedertaget) att anställd har rätt att få veta schemaändring 14 dagar i förväg?
Tänker att både privata företag och offentlig sektor med hänvisning till ekonomisk överlevnad helt enkelt kan tidigarelägga fyra semesterveckor med början på måndag för icke essentiell personal.
Teoretiskt i nuläget givetvis – det tyckonomiska ramaskriet skulle väl spränga alla gränser.
Nej, semester är inte schema ändring. Semester lagen har lite om tider och så eller avtal men 3 mån tror jag är vanligt
Peter Andersson: Som Dan säger är semsterns förläggming inte schemaändring. Anställd har rätt till information om semsterns förläggning 2 månader i förväg om inte särskilda fall föreligger och i sådant fall 1 månad i förväg. Detta enligt semsterlagens §11. Precis som tidigare är särskilda fall i detta avseende föremål för förhandling enligt Medbestämmandelagen mellan arbetsgivare och facklig organisation och kan om ej enighet uppnås dras till Arbetsdonmstolen.
Med andra ord så kan arbetsgivare inte ens i teorin börja lägga ut semster på måndag.
Vad gäller schemaändring för schemalagd personal så finns det på arbetsmarknaden ett otal sådana grupper och exempel men det gemensamma är att ändring av schemaläggning sker endast efter mbl-förhandling och i varje sådant avtal specificerad tid för information om ändringen. Av den anledningen finns ingen rent generell regel i detta avseende utan det varierar från avtal till avtal.
Peter, Du är inne på en lösning nu, tidigarelägg en industrisemester till nu snarast samt se till att mesta möjliga saker i samhället är nedstängt.
Lagstadga när folk får åka och handla, de som ha slutsiffra 1 eller 2, i personnumret för endast handla på måndagar, 3-4, tisdagar, osv.
Och någon slags utegångsförbud resten av tiden. Inte nödvändigtvis regelrätt utegångsförbud utan snarare förbud för människor att träffa varandra under perioden.
En ensam promenad smittar ju inte om man håller sig på behörigt avstånd från andra människor.
Besöks- rese- och hotellnäringen kraschar. Näringen är inte obetydlig i Sverige, och ännu större i södra Europa.
Ungefär så jag menar: Besöks-, rese- och hotellnäringen bör få räkna en eventuell karantänperiod i Sverige med start nästa eller nästnästa vecka som tidigarelagd semester. Det kan rädda många företag från konkurs. De företag som är nästan panka till sommaren kommer då ändå inte att ha råd att betala folk för att vara hemma i fyra veckor, de kommer att behöva varje betald timme utförd på arbetsplatsen då.
En engångsåtgärd våren och sommaren 2020.
Peter Andersson: Nej inte inte ens det! Däremot kan med stor säkerhet inträffa dels varsel p.g.a. arbetsbrist enl LAS §7 eller permittering enl LAS §21.
Och precis som med alla övriga åtgärder så självklart kombinerat med förhandlingar med de fackliga organisationerna enl MBL och om förhandlingarna strandats slutgiltigt avgörande av Arbetsdomstolen.
Man kan alltid lita på danskarna!
Nu är det faktiskt dags att tagga ner och inte flänga omkring mellan köpcentrum varenda ledig stund. Gå ut i solen. Plocka fram metspöet. Fixa upp cykeln. Titta på fåglarna. Rena sinnet från kommers och reklam.
Bästa jag läst på länge
+1.
Underbart väder idag. Mycket aktiviteter smittar inte.
Kommer själv hålla mig på gården närmsta månaden, känns bra.
Hej kära samlade smittskyddsexpertis! Varför kommer det inga förslag på vad våra inkompetenta svenska myndigheter BORDE göra? Stänga skolorna som i Norge visade ju sig nu med facit i hand snarast öka potentialen för smittspridning, så det var ju inget bra. Men vad ska vi göra istället?
Alla som kan jobbar hemifrån.
Lunchrestauranger ställer om och producerar matlådor.
Hyr hela hotell för att de som blir smittade ska slippa bo hemma och smitta övriga i familjen. Matleverans till rummen.
Ordna matleveranser så att äldre slipper gå ut och själva handla.
För de som måste arbeta så kan man fundera över lite alternativa arbetstider för att inte behöva resa i peak-tid.
Pausa trängselskatten.
Kanske etablera smittfria områden där riskgrupper kan bo och där även personalen bor.
Som anbefallt hemarbetande skulle jag uppskatta lite underhållning på lunchrasten. Det är fasligt tråkigt att jobba hemifrån längre än någon dag åt gången.
@Lars: De åtgärder som involverar förflyttning av folk måste undvikas. Därför funkar det inte med att hyra hotell, eller ha smittfria områden. Smitta kommer alltid att flytta sig om folk ska flytta sig. Det är ju det som hänt i Norge de senaste två dygnen när man stängde ner skolorna utan kompletterande åtgärder. Antalet dagliga personkilometer måste ner. Det är den mest kraftfulla åtgärden i alla simuleringar.
Om exempelvis skolorna stängs i Sverige kommer det sannolikt att kombineras med utegångsförbud, annars blir det kontraproduktivt. Löfven har ju redan sagt detta mellan raderna, även om det inte verkar ha gått upp för svenskarna ännu.
Samhället får stänga ner alla okritiska verksamheter i tre veckor. Det verkar på många som att det skulle vara en stor sak, men i verkligheten är det ju det som sker varje sommar på semestern. Kritiska verksamheter kör på som vanligt. Skolor och dagis stänger för alla utom de som jobbar i de kritiska verksamheterna. Förbud att vistas på offentliga platser utan munskydd (för att ej smitta andra).
När mycket stänger ner under sommaren så finns det inget som hindrar folk från att träffa folk.
Jag tror de flesta länders ledningar har insett och accepterat att 70-80% av befolkningen kommer bli smittade innan det stannar upp.
I Danmark gick det uppenbarligen för snabbt – ökningen blev så stor att sjukvården höll på eller skulle kollapsa. Då försöker man sakta ner det. På med massa begränsningar så ökningstakten saktar in.
70-80% smittade till sommaren skulle vara en katastrof – 70-80% smittade till nästa sommar eller om runt 2 år kanske funkar?
Det kommer ta mycket längre tid än 2 år att nå 70-80% infekterade.
När andelen närmar sig 50% är Ro nära 1, och spridningstakten avtar kraftigt.
Men teoretiskt kan nog nära 100% bli infekterade, alla utom den lilla andel mutanter som är naturligt immuna mot viruset utan att ha exponeras för det.
Får hoppas på att vara mutant.. Jag har ju aldrig haft någon riktig influensa så antingen klarar jag mig nog med åtminstone lindriga symptom eller stryker med..
Absolut, man kan hoppas på en utjämning av kurvan av mänskliga skäl.
Om nu 70-80% smittas och 5% av dessa behöver intensivvård = upp till 400 000 personer x säg 14 vårddygn = 5 600 000 intensivvårddygn. Även om vi kraftsamlar lär vi väl ha under 1000 platser (typ 500 idag). Vi låtsas att vi på nåt sätt har 1000 under denna period. Då tar det 15 år att beta av dessa personer. Det säger sig självt att det blir en överbelastning periodvis, och därav kraftigt förhöjd mortalitet.
Det är ändå det lilla problemet. Det lite större problemet är att ingen annan heller får kräva intensivvård under de 15 åren. Typ trafikolyckor, andra sjukdomar, etc. Där är själva grundproblemet med pandemin!
Faktiskt, sälen. Men ovanstående siffror är verklighet, tyvärr. Vi har redan börjat prioritera bort vård i Sverige pga COVID-19.
Titta gärna på sjukhus i Stockholmsområdet. De flesta _redan nu_ i förstärkningsläge (dvs högre än stabsläge). Exakt vad vi ska göra när vi når Italien-läge om nån vecka blir intressant att studera.
Det kommer en medicinsk lösning på det.
Experter som talar om 1-2 år bortser från att vi är i en extraordinär situation. Man kommer ta bort byråkrati som man inte skulle gjort annars. Många fler företag arbetar på det än normalt. Mer kapital investeras och människor jobbar hårdare än någonsin.
Absolut. Det kommer en lösning. Det är ljuspunkten.
Men tills dess har vi en tung tid framför oss.
Danskarnas beslut får man ta som delvis en försäkring mot en kollapsad gräns i Grekland.
De tänker helt annorlunda, även i dessa tider.
Inte särskilt troligt med tanke på att Grekland också stänger sin gräns.
Göteborgsposten skriver om att det kan bli riktigt svårt när viruset börjar sprida sig i flyktinglägren runt om i världen där möjligheten till hygien och isolering är nästan obefintlig.
Samma bekymmer med spridning finns för de extremt tätt befolkade och fattigare delarna av megastäderna i t.ex. Indien eller flera andra länder.
Jag undrar hur USA tänker hantera situationen på hemmaplan. Det är svårt att tro att de har smittspridningen under kontroll och det är ett land med stor rörlighet hos befolkningen.