De amerikanska börserna bjöd på en försiktigt positiv avslutning mot stängningen på fredagen. Nasdaq-börsens index slutade rent av på plus. Samtidigt visar alla tillgångsklasser upp negativt beteende när allt säljs av. Hur kommer det sig?
Dagschart Dow Jones Industria Average. |
De amerikanska börserna återhämtade sig något mot slutet av fredagen och gav lite positiv känsla till en av de värsta börsveckorna någonsin. Det var till och med tillräcklgit för att få tekniktunga Nasdaq Composite att sluta på +0.01% och Nasdaq-100 på +0.30%, även om breda index som Russel 3000 stängde på -0.88% och tunga S&P-500 på -0.82%.
Dow Jones Industrial Average är tillbaka på nivåer från januari förra året och är alltså negativt på tolv månader, specifikt -1.55%. På en vecka är indexet nu ner 12.36%.
En del påstår att veckan har varit en av de sämsta börsveckorna någonsin, åtminstone sedan andra världskriget.
S&P-500 är ner 11.49% på en vecka, trots återhämtningen mot fredagens stängning. Svenska OMXSPI är ner 11.72%. Europeiska Euronext-100 är ner 12.21% på en vecka.
Intressant är dock att alla tillgångar faller i stigande tempo mot slutet av veckan – även guld och obligationer. Vad beror detta på?
Svaret handlar om att många belånade eller regelstyrda, t ex hedgefonder respektive blandfonder programmatiskt måste sälja även andra tillgångar. En form av bull squeeze i alla tillgångar, utlöst av det kraftiga börsraset. Om en fond ska ha 50% aktier och 50% obligationer, och aktierna faller 10%, så blir fördelningen drygt 47% aktier och 53% obligationer, och blandfonden måste sälja obligationer och köpa aktiere. Således faller obligationerna i värde, dvs marknadsräntorna pressas uppåt. Motsvarande gäller även guld, där en hedgefond kan tvingas sälja guld för att täcka belånade aktiepositioner. En annan anledning kan vara att man säljer av guld för att fynda aktier, om man ligger åt det hållet.
Sedan faller förstås fonder mindre än börsen. Igår fredag gick t ex Spiltan Högräntefond -0.36% och till och med Spiltan Räntefond Sverige gick -0.08%. En av mina obligationsfondportföljer med just dessa två som innehav gick från +0.24% i måndags till -0.08% vid stängning igår. Det är en nedgång på -0.32%. Förvisso bättre än OMXS30 med -11.19% i veckan.
Guldpriset inledde veckan med ett nytt prisrekord i svenska kronor och +3.3% i utveckling, men stängde på -4.6% efter ett hårt ras i guldpriset mätt i dollar.
Beteendet är inget konstigt – vid total panik faller allt. Det är bara frågan om vad som faller minst och mest.
Detta innebär också att marknadsräntorna nu stiger, och t ex bolån blir alltså dyrare när bankerna tröttnar på att stå för detta. En olycka kommer sällan ensam.
Min Lysa-portfölj föll från +13.3% till +10.98% trots att 77% är obligationer och 23% är aktier.
Reklam: Om du tecknar dig som kund hos Lysa via denna länk får du tre månaders rabatt på avgifterna. Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet./div>
10 kommentarer
Att begrunda inför måndagen, Kinas inköpschefsindex blev 35,7 för februari.
https://www.di.se/nyheter/viruset-slar-brutalt-mot-kinas-ekonomi-ras-for-inkopschefsindex/
Kanske redan förväntat, vi får väl se på måndag morgon hur måndagen har utvecklade sig i Asien.
S&P 500-terminarna åkte faktiskt upp mer än en procent strax efter den vanliga handelns stängning kl 22 lokal tid igår:
https://se.investing.com/indices/us-spx-500-futures
Jag tror att vi får räkna med en mer volatil marknad framöver. Jag undrar över alla "Sluta jobba och lev på avkastning från börsen" – människorna resonerar nu.
Just nu känns det iallafall som att Cash is King.
Framförallt då det gick en "retire early"-trend baserad på (i sammanhanget) fjuttiga summor som 2-3 miljoner SEK i kapital.
Det är lätt att stirra sig blind på genomsnittlig avkastning när det gått uppåt så länge. I verkligheten kostar all volatilitet (ibland beskrivet som risk) alltid lika mycket, specifikt vid resonemang som grundar sig i just i att räkna på förväntad genomsnittlig avkastning. Misstaget är alltså att folk räknar EMV för volatil placering ("långsiktigt går det ju alltid upp"), utan att räkna med volatiliteten. Så det ser ut som avkastningar uppåt 10% kommer gratis, vilket borde vara en varningsklocka.
De flesta rekomenderar ett uttag på 4% vad det blir i tillgång beror ju främst på vad man har för utgifter. De flesta retire early jobbar ju även på att minska sina utgifter.
I Guangdong (Kina) står många företag fortfarande still, saknar personal och material. Jag ser ingen förbättring i närtid. Lär märkas i Europa när pipeline och buffertar tar slut.
Kommer du ligga kvar i din Lysa eller hur resonerar du kring den?
Mest troligt faller guldet pga det som nämns ovan, vilket även skedde under tidig höst 08. Senare under hösten vände guldet trenden och steg vilket var unikt och skedde i total avsaknad av inflation. Än senare vände guldaktierna kraftigt upp pga stigande guldpris och att insatsvaror som diesel föll i pris.
Återstår att se om något liknande sker nu, den här veckan tog portföljen mycket stryk.
Dvs guld och dess gruvbolag steg när allt annat föll, T-bills undantaget, pga en extrem deflationistisk impuls som sedan helt förutsägbart bekämpades med extremt inflationär monetär politik.
Mr Perfect köpte sina björnar perfekt. Imponerande track record han haft. Nu sänks väl t o m reporäntan i nästa steg. Corona lär gå över i närliggande tid, så bostadspriserna lär fortsätta upp även detta år. Tyvärr, men väldigt förutsägbart. Jag tror iofs börsen står på plus vid årets utgång. Men vi får se