Efter att ha varit förskonade från sommarens skogsbräner har det sydligt belägna Tasmanien, Australiens välmående Norrland, nu börjat brinna. Bloggen åkte förbi skogsbränderna runt Fingal i inre nordöstra Tasmanien.
Fingal, Tasmanien. |
Efter Coles Bay och Freycinet skulle vi fortsatt upp längs Tasmaniens ostkust och Chain of Lagoons, men när vi nåddes av beskedet om skogsbränder valde vi att svänga av mot Lanceston (Lån-sesster enligt lokalbefolkningen, Launssie flyger inte) via Elephant Pass.
Efter Saint Mary’s och Elephant Pass. |
Helt plötslig är de där, slöjorna av bruna moln från horisonten, och det blir ganska tydligt en stund efter Saint Mary’s att vi är på väg rakt in i skogsbränderna. En kontroll mot websajten visar dock bara på en uppmaning om gott omdöme, och inte en akut varning, och eftersom vi saknar gott omdöme fortsätter vi längs A4, medan röken över himlen förvandlas till bolmande vit rök från skogarna på bägge sidor om vägen.
Vi är på väg mot Fingal och mitt i skiten på Tasmanien.
Tasmanien har tidigare med sitt ganska nordiska klimat (“don’t like the weather, wait thirty minutes”) och behagligt svenska sommar med runt 20 grader varit förskonad från bushfires. Men så bröt de ut. Tidigare under förmiddagen hade vi passerat Swansea på väg mot Devil’s Corner, Cole Bay och Freycinet i godan ro. Men nu visar det sig brinna runt Swansea, bara några timmar efter vi passerat.
Hur bränderna startar varierar. En del menar att det handlar om ungdomar som luntar, andra om cigarrettfimpar från bilar. I förrgår åskade det över Hobart. Och när det väl börjat brinna finns det asshole birds – rovfåglar som upptäckt att när det brinner så börjar smådjuren fly och det är en ren buffé för en rovfågel. Så när det brinner i grannreviret flyger man dit, snor en brinnande kvist och dumpar den hemma i det egna reviret. #nomnom #buffe.
Men visst, det har alltid brunnit i Australien. Ni kanske kommer ihåg den där 90-talsthrillerserien om australiensiska brandmän, där en kvinnlig brandman fick infiltrera brandkåren för att hitta en pyroman, som visat sig blivit mentalt skadad av stressen från bushfires och förvandlats till pyroman.
Norr om Fingal. |
Brandröken omsluter Fingal på bägge sidor. På de skogsklädda sluttningarna runt byn slår röken upp från om inte hundratals platser, så kanske ett sjuttiotal. Som närmast är det kanske en kilometer till byn.
Södder om Fingal. Helikopter. |
Ljudet av en ensam helikopter hörs över nejden när vi stannar för att ta foto. Den kanske på väg tillbaka till South Esk River för att fylla på med mer vatten, som ett ensamt långfinger mot kilometervis med bränder.
Helikopter på väg mot floden för att fylla på? |
Brandstationen i Fingal ser utifrån garageportarna ut att ha en släckbil. Av den syns förstås inga spår. Men man verkar ha fått förstärkning. Ett tiotal vita pickups står på den bruna lerplanen framför stationen, alla med vattentankar i plast på flaken, kanske 500 till tusen liter vatten per fordon. Säkerligen är det mångfaldigt fler redan uppe och försöker bekämpa bränderna. En handfull hinkar mot bränder så långt ögat kan se. Kanske finns det slangar och pumpar utplacerade, men till skillnad mot Sverige är det långt till närmaste vattendrag. Åtminstone kilometern till South Esk eller det kommunala vattnet i Fingal, som i sig antagligen kommer från floden.
Byn Fingal. |
Fåren på betesmarkerna verkar ta det hela med ro, liksom de gigantiska automatiserade bevattningsrobotarna på odlingarna av jordgubbar, som i sina hundratals meter i bredd fortsätter att vattna det röda guldets gröna plantor.
Sluttningar över Fingal. |
Det luktar inte ens brandrök. Den lukten kommer först senare när vi kommit ut från brandområdet, då vinden ligger på från ost och blåser röken österut mot Avoca, där det börjar lukta. Fast när vi når Launceston är luften klar igen och allt är som vanligt.
Norr om Fingal. |
Det sägs att de vilda djuren hotas av bränderna. Men frågan är om inte biltrafiken är ett större hot. Det finns roadkills överallt, även där det inte brinner. Som mest räknar jag in 41 roadkills på en kilometer. Färska, säkert dödade den senaste natten (beware the wildlife from dusk til dawn som det står på skyltarna). Restaurangerna får inte längre ta emot trafikoffren för tillagning, utan wallabys, kängurur och alla de andra blir bara mat för kråkorna.
Marinerad och grillad wallaby är bland det bästa köttet jag ätit. Kunde annars blivit en del när Australien brinner.
7 kommentarer
Förhoppningsvis bara ett naturligt skogsbrand där, det är lite speciell i tasmanien, eukalyptus behöver skogsbrand. Vanligtvis klarar det sig, eukalyptus trä ska anklagas för allmänfarligt vårdslöshet det vill brinner och behöver det även producerar olja i detta syfte.
Det makabra med bränderna i Australien är att polisen och brandkåren misstänker att hundratals bränder har anlagts. Det spekuleras även i att det kan röra sig om klimataktivister som vill skapa panik.
Och så finns det de som sprider rykten om att klimataktivister skulle starta bränder för att kunna förringa bränderna.
det kanske inte handlar om att förringa bränderna i sig, de är katastrofala.
men det är relevant huruvida det är fråga om "klimatförändring" eller om det finns andra bakomliggande orsaker. Viktigt för att kunna förebygga naturbränder i framtiden.
"With people deliberately lighting almost half the bushfires this season, experts are calling for more research to better understand arsonists – and stop them before their ideas catch alight. " se länk nedan https://www.news.com.au/lifestyle/real-life/news-life/understanding-an-arsonists-motives-may-help-stop-future-fires/news-story/0eebd6a2ea1a726126df38ca2ce8fb56#.hwx3q
När det gällde förra årets bränder i Amazonas och i Kalifornien tog dessa som intäkt av klimatalarmister för att det var pga växthuseffekten, trots att belägg saknas. Man kan hävda att naturbränder alltid har varit nödvändiga för växtligheten Problemet numera är att människor utgår från att naturbränder är "onaturliga" och inte ska förekomma. I Australien har man exempelvis tidigare satt igång naturbränder på ett kontrollerat sätt för att förebygga katastrofala bränder, Samma gäller i Brasilien. I Kalifornien har man underlåtit att röja eller bränna undervegetation samt ändå skapat bosättningar där naturbränder normalt sett utvecklas,
Ja, det är klimataktivisternas fel:
https://trib.al/wbo5Iik
Jag vet inte riktigt, jag förneka inte klimaauppvärmning. Det viktigaste är människor i regionerna just nu. Men media skriver bara om klimauppvärmning och kol, i sommar lyssnade jag på P1 i en interview om skogsbrand i västmanland och skillnad med kalifornien at problem är ofta för bra brandskydd i kalifornien, det låter lite konstigt men det är lätt at förstå och jag undrar om detta är ett delprobelm här med. Små skogs och gräsbrand är naturligt och behövs, eukalyptus kan inte även sprider sig utan. Men det släcks snabbt i vanligt läge men därigenom försvinner bränsle inte. Nu har Australien mycket bränsle som aldrig har försvunnit sin naturligt väg men ett ovanligt läge där det är omöjligt at släcka längre.