Det borgerligt ledda Region Stockholm (fd Stockholms läns landsting) sade under hösten upp runt 300 läkare och över 400 undersökterskor. Man upphandlar nu hyrläkare från privata företag till en summa om upp till 648 MSEK, sjuksköterskor för upp till 770 MSEK och undersköterskor för 3.4 MSEK. Uppenbarligen räcker det inte med de anställda man har kvar efter avskeden. Är det bloggens hypotes om budgetorsaker som spökar kanske? Dessutom kostar stafettläkarna dubbelt så mycket per timme.
Broarna på Nya Karolinska universitetssjukhuset.
“Folk på trottoarerna kommer att se personalen springa med svårt sjuka i glaskorridorerna ovanför dem. Det är ganska häftigt.” – Filippa Reinfeldt |
Bloggen lade fram hypotesen att uppsägningarna av bland annat 250 läkare från NKS (och totalt inkluderat Södersjukhuset och Danderyds sjukhus cirka 300 läkare och 400 undersköterskor) från Region Stockholm beror på budgetskäl. Med färre fast anställda kan man lägga en stramare budget och låtsas ha den i balans. Sedan hyr man istället in personalen och skjuter över budgeten i ett fall av suboptimering, där budgeten måste vara i balans när den läggs, men inte behöver vara det i verkligheten.
Det är inte så att ett Region Stockholm med snabbt stigande invånarantal kräver mindre vård. Fler människor betyder mer vård, men uppenbarligen säger man upp vårdpersonal för det.
Nu har Region Stockholm gått ut med en upphandling av 282 000 timmar läkartjänster för en summa om 324 MSEK, med möjlighet till förlängning på samma belopp. En timpenning på 1149:- SEK i timmen. Man vill även ha sjuksköterskor för 385 MSEK och 814 000 timmar, eller en timpenning på 473:- SEK. Även här kan avtalet komma att dubblas. Undersköterskor vill man ha 7500 timmar för 1.7 MSEK, eller 227:- SEK per timme.
Man kan ju fråga sig varför Region Stockholm först säger upp personal, och sedan upphandlar att hyra in samma typ av personal.
En ST-läkare hade 2018 en medianmånadslön på 47300. Med arbetsgivaravgifter blir det 62 200:- SEK. Lägg på 2% tjänstepension och 10% semester, samt 10% av arbetsgivaren betald sjukfrånvaro så landar månadskostnaden på 62200*1.02*1.10*1.10=76767:- SEK. Med 166 arbetstimmar i månaden är det en timkostnad på 462:- SEK per timme.
Timpenningen för hyrläkarna är alltså mer än dubbelt så hög som för en anställd. Så mycket för att Region Stockholm behöver spara pengar.
Enligt uppgifter till bloggen så är dessutom många hyrläkare bara AT-läkare, med ännu lägre löner om de vore anställda. Men som ett medel av specialist, ST och AT fungerar ST-löner gott som ett exempel.
Lustigt nog är timpriset för sjuksköterskorna mer i linje med sjuksköterskelönerna. En anställd grundutbildad sjuksköterska utan specialisering eller intensivvård kostar landstinget ca 340:- SEK per timme med motsvarande beräkning, men ska hyras in för blott 473:- SEK. Det är nästan som att hyrläkare ska kunna tjäna storkovan, medan vinsterna inte ska få vara lika stora för hyrsköterskor. En grundutbildad sjuksköterska hade i median en lön på 34 800 i månaden år 2018, medan en AT-läkare låg lägre med 33 900:-. Man kan ju börja fundera kring det där med strukturer vad gäller möjligheten att dia skattepengar som hyrpersonal…
Vore mycket intressant att se eventuella personkopplingar mellan ansvariga landstingspolitiker, anställda beslutsfattare och chefer hos Region Stockholm och de bolag som hyr ut läkare. Totalt ska 40 bolag tillåtas vinna upphandlingen av läkarna.
31 kommentarer
Jag tror du grovt underskattar den verkliga kostnaden för att ha egen anställd personal – rekrytering och avrekrytering är en ganska stor post. Säkerligen massa andra stödfunktioner som också tillkommer för egen personal.
Nu tror jag ändå inte att kostnaden kommer nära kostnaden för hyrpersonal men då hyrpersonal har blivit så vanligt i så många branscher så tror jag ändå detta är ett pris de är villiga att betala.
Ändrar inget i sak – varför säga upp om man måste hyra in istället?
Hur märkligt det än är så kanske de kommit fram till att det blir billigare eller så är det på en annan budget helt enkelt.
Arbetsgivaren kanske också kan välja den personal de gillar och småbarnsföräldrar/sjukskriva/forskande läkare/kravställande personal väljs bort och de får ut mer arbetad tid helt cyniskt.
De brukar inte ta med hyrpersonal i budgeten trots att man vet om kostnaden.
https://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/12/Flera-regioner-budgeterar-inte-for-hyrpersonal/
Inte för att jag har en aning, men. Kan det vara så att inhyrda läkare har en helt annan produktivitet? Inhyrda läkare har patientkontakt på ett helt annat sätt mot de anställda. Slipper en stor del av administration och möten.
Så är det ibland på andra arbetsplatser. En del har sagt upp sig och sen fortsätter med timtjänst och då slipper byråkrati och ickejobb.
Vet inte hur upphandlingen ser ut men det är fel att tro att en hyrläkare kan ersättas av en fast läkare. Man skulle i så fall behöva anställa en läkare som kan tänka sig jobba 12h/dygn 7d/v 52v/år. Ingen tid avsatt för administration ( följa upp provsvar/rgn), ingen tid för utbildning. Ingen semester eller ledig dag överhuvudtaget. VAB och ev sjuk är bara att glömma. Hyrläkare kan ställa upp på detta för att de ofta jobbar en vecka i taget och sedan går tillbaka tillsyn fasta arbetsplats inom ett annat landsting. Om jag skulle vara ekonomiskt ansvarig för en akutmottagning skulle jag enbart ha hyrläkare där.
Skulle tro att det handlar om bokföringstrolleri
Snygga till budget. Visa finare siffror och ordning som inte finns. Slöseri med skattemedel. Tjänstemannaansvar? Vart tog det vägen?
Det sägs att vi är ett av de minst religiösa länderna i världen, men det stämmer inte.
Vi dyrkar Mammon och lyder hans prästers påbud "Budgeten"
Nog för att man kan vara rejält kritisk här, men två saker bör påpekas:
a) Skillnaden mellan AT-läkare och underläkare och ST-läkare är att sjukhus har undervisningsplikt för AT-läkare och ST-läkare. Det kan på sin höjd alltså handla om färdiga AT-läkare (som klarat den sista tentan och fått sin legitimation) som istället för ST-tjänst erbjudes underläkartjänst där de bromsas i karriären och får slava på timmar utan formell vidareutbildning.
b) Det finns över 30 specialiteter och de är givetvis inte utbytbara hur som helst. En indragen fast psykläkare kan inte nästa dag ställa sig som hyrläkare och göra akuta traumaoperationer.
Fast iofs – det är ju mycket möjligt att ansvariga politiker INTE känner till dessa två basfakta…
Har hört från unga läkare som inte släpps in till AT-tjänst i Region Stockholm, utan får slava på som underläkare med låg lön. Ska tydligen vara svårt få AT i Stockholm nu för att spara pengar. De säger istället upp sig och kommer tillbaka som hyrläkare på vårdcentraler eller akuten, med dubblad lön. Typ.
Dock kan jag missuppfattat, då jag inte är i branschen.
Låter som du har ganska bra koll.
Vad man möjligen kan tillägga för allmänhetens undervisning är att antalet AT-tjänster på ett sjukhus inte i sig är kopplat till antalet utbildningsplatser på universitet i närheten. Det finns sju universitet som utbildar läkare. Det finns 70 sjukhus som anställer AT-läkare. AT-tjänst får man alltså söka som vilket jobb som helst.
Jag vet ett prisvinnande sjukhus på vischan som gick från knappt en sökande per ledig tjänst till uppåt tio sökande per ledig tjänst när man så att säga krisade bemanningsmässigt åt andra hållet för en generation sedan och därför vidtog rekryteringsåtgärder.
Nu är det också stora förändringar på gång inom det här området, det kommer under 2020 att införas något som kallas BT (Bastjänstgöring).
Kan rekommendera bloggaren att emellanåt kolla in på SYLF (Sveriges Yngre Läkares Förenings) hemsida. Den är välskött. Den årliga AT-läkarrankingen av landet sjukhus är i sig så välgjord att enbart den i sig skulle kunna generera några lättskrivna bloggposter varje höst/vinter.
https://slf.se/sylf/
Taget. Bloggbart, både AT-väntetider, BT-införande och AT-rankningen.
En detalj bara: det här länge varit knepigt att få AT-tjänst i Stockholm. I alla fall sedan 2007 när mina vänner sökte at-tjänster.
Det är generellt – något undantag finns årligen – kö till AT vid universitetsorter som är längre än i periferin. Detta beror i n t e på att AT är bra där utan på att de sjukhusen, med kringliggande hälsocentraler, i och med ett opropotionerligt lågt antal AT-platser håller sig med en vik-före- AT-kader som gör "underläkarjobb" dvs leg läkararbete men med 5-15' mindre i lön per månad. Detta då läkarstudenter ofta är eller blir i skaffapartnersättaboålder och efter utbildningen inte vill/kan flytta på sig. Ren matematik och totalt genomskådligt.
Resultatet?
– Onödigt lång tid till legitimation men sen även ST och färdig specialist..
Det stämmer som DrG skriver. Jag fick AT i Uppsala 2015. Det var då 230 sökande till 4 ordinarie platser. Det var tredje gången jag sökte och andra gången jag blev kallad till intervju. Unga läkare som inte kan eller vill flytta från studieorten hamnar i stark beroendeställning till det stora sjukhuset. Det finns en kultur av att efter examen ta i princip vilket vikariat som helst i hopp om att få goda referenserppå sjukhuset och öka sina egna chanser till AT. Att klaga på bristande handledning eller arbetsvillkor kan därmed stå en dyrt.
Jag skulle dock tro att de flesta hyrläkare åtminstone är legitimerade, dvs efter avklarad AT.
Man kan ju hoppats att dom i förstaläget inte anställde 400 läkare med fel specialiteter. Men med tanke på hittills uppvisad kompetens så kan man ju inte vara helt säker på att så var fallet.
Ptja, jag kostade företaget som indrivare 40e/h men fick själv 17e/h. Räkna med att de tar sin egen del för att de tillhandahåller läkare.
De uppsagda läkarna lär ju knappast behöva oroa sig för att gå arbetslösa. De mest erfarna går väl till den privata vården och resten till uthyrningsföretagen om de inte lämnar stan eller landet för mer givande utmaningar. Oavsett vilket så står invånarna i Stockholm som förlorare.
Tack för det här inlägget.
Upphandligen kommer förmodligen manipuleras genom att de tilldelade företagen sätter underpriser på beredskapsjourer och vissa kategorier av specialister för att få det sammanslaget lägsta budet. Syftet är i stället leverera de mer efterfrågade allmänläkarana till normalpris vilket ger en högre lönsamhet.
Men tänk vad detta gör för att hålla svensk ekonomi igång. Dubbla timpenningen ger ju dubbelt med multiplikatoreffekt per timme.
Det skulle ju teoretiskt vara ett stöd till att Ingves någon gång skulle kunna nå inflationsmålet. Samma tjänst utförs till dubbel kostnad jojo.
Det är lite som den briljanta idéen att starta upp närakuter (för lättare akuta besvär) som kostar multum medans det riktiga problemet är att det finns en ganska konstant mängd patienter som måste läggas in på sjukhus och dessa kommer inte vidare pga personalbrist på sjukhusets olika avdelningar. Det korkar upp akuten och är farligt för dessa sjuka sköra människor (få toaletter, hårda britsar, ingen tid till omvårdnad, ingen mat osv). Pengar finns till närakuter men inte för att anställa personal på vårdavdelningar.
Primärvården ska ta bördan från sjukhusen nu men man skär i princip ner där med (mindre än inflationen ges till primärvården).
Sen det här med att försäkringspatienter går före i kön på privata kliniker – ja vad fan hade ni väntat er. Själva grejen är att den allmänna vården inte borde behöva köpa upp platser privat från början.
Fri tillgänglig vård för lätta besvär kommer alltid ske på bekostnad av riktigt svårt sjuka människor.
Det är för inkompetent och för ineffektivt. Sverige är ett litet land vi skulle kunna ha ETT journalsystem i egen regi ex ett som funkar bra.
Ger en månadskostnad på 183840 per läkare! Finns det några krav på hur många patienter per mottagningsdag en allmänläkare måste ta emot.Genom den sk sjukronorsreformen 1/1-70 då prestationsersättningen togs bort minskade antalet emottagna patienter per mottagningsdag från drygt 20 till 10.Och där är vi idag i bästa fall.Finland har behållit prestationsersättningen och en finsk allmänläkare behandlar idag mer än dubbelt så många patienter per mottagningsdag än en svensk.
En allmänläkare idag tar emot 15-25 patienter per dag om hen BARA har mottagning hela dagen. Inget besök på särskilda boenden, ingen barnavårdscentral, ingen undervisning eller handledning, ingen planering av verksamhet, ingen rond med hemsjukvården, inte prata i telefonen med anhöriga eller patienter, inte signera journaler, inte läsa remisser, provsvar etc. och bestämma vad som ska göras med dem.
Somliga patienter klarar hen på 5 minuter – de som egentligen inte behövt komma alls. Men är det en självmordsnära depressionspatient kan det behövas upp till 45 minuter. En multisjuk 80-90-åring med 16 läkemedel och svårt att klä av sig kan nog behöva sina 30 minuter. På sjukhusen kan en neurologpatient få 60 minuter hos läkaren första gången. Det händer aldrig på vårdcentralen.
Region Stockholm har VARSLAT 300 läkare och 400 undersköterskor. De är fortfarande anställda (om de inte sagt upp sig själva förstås). Jag vet inte om förhandlingarna med facken har börjat än om VILKA som ska få gå. I slutändan blir det betydligt färre än dessa siffror.
Åtminstone Karolinska har länge hyrt in läkare inom vissa specialiteter. Regionen skriver avtal om VILLKOREN när man hyr in läkare. Kanske får man ett billigare avtal än tidigare. Och om man drar ner på verksamheter så kanske man kan dra ner inte bara på anställda läkare, utan också på hyrläkare.
Privatisering viktigare än kostnad och resultat för vissa partier.
Man kommer sannolikt inte varsla specialister. Snarare de Ul som vikar före AT.
De rekryteringar som görs via hyrbolag till NKS och akutsjukhus är för färdiga specialister. (Dvs efter ST). En specialist har ca 55’a60’/mån.
Differensen är förvisso mindre men ger ag en flexibilitet att inte ha anställda vid dalar och fylla på vid toppar samt de skift som ingen vill jobba.
Man slipper också fortbildnkngar, VAB och sjukskrivningar. Man missar dock kontinuitet och utveckling samt den undervisning som krävs att utb yngre(AT/ST). SLL har även sålt ut rutinoperationer till lägstbjudande på stan. Innebär att de som ska undervisas inte får lära sig. De som vann upphandling gör op på accord och har ingen tid eller avtal för den undervisning som är obligat för att gk en STläkare i tex ÖNH eller annan viss kirurgi.
Således kan man inte jämföra de(flesta) yngre läkare som varalas med dem som eferfrågas.
Men det är ända ekonomiskt hål huvet.
Med vänlig hälsning,
Leg läkare. Specialist i kirurgi
Borgerliga politiker vill ha så få fast anställda som möjligt i vården är min förklaring. Frågan är väl hur många inom vården som vill vara kvar pga Coronan? Man vill ju inte behöva bli smittad på jobbet. Alla vill göra sina timmar och gå hem. Fuck övertid med andra ord. På allt detta så har vi dessutom den stora vårdskulden som man struntar i att beta av. Farsan får gå med sitt brock och tant Elsa får halta vidare med sin lösa höftprotes.