Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index hade redan tidigare slagit börsrekord, men med förra veckans avslut slog även storbolagsindex OMXS30 rekord på börsen, drivet av bolagsrapporterna.
![]() |
Veckochart OMXS30. Röd/blå linje är MA10/MA40, vilket motsvarare MA50/MA200 på dagscharten och visar dödskorsen. |
Det gamla börsrekordet från 2015 föll alltså under förra veckan och även storbolagsindex är nu på all time high i Stockholm, drivet av bolagsrapporter, som i sin tur får antas vara drivna av den fallande kronan.
Mäter man dock i en världsvaluta, som USD, så ser det annorlunda ut. USDSEK var i cirka 8:35 vid börsrekordet i början av maj 2015, men är nu i 9:73. OMXSPI måste alltså upp ytterligare cirka 9.73/8.35=17% för att slå rekord även i amerikanska dollar. Värderingarna av storbolagen är alltså inte så imponerande, och man har uppenbarligen inte lyckats profitera lika mycket i SEK på den fallande dollarn, som man borde lyckats. Ett tecken på att läget i konjunktur och intjäning inte är så bra som det verkar, utan bara en effekt av fallande krona.
Det värsta med det är att svenska företag därmed inte utsätts för nödvändigt effektiviserings- och förändringstryck, och långsiktigt tappar konkurrensfördelar när man räddas av en svag krona.
5 kommentarer
De trötta svenska storbolagen har inte ökat så mycket i pris, men däremot har totalavkastningen gjort att man trots kronförsvagningen fått ökad köpkraft, även i USD, sen förra toppen. Sen ATH i april 2015 har avkastningsindex ("OMXS30GI") gått upp med 21%, vilket alltså är mer än kronförsvagningen.
..och på hela uppgången som drivits av kronförsvagningen tar staten 30 % skatt.
Samma mekanism på fastigheter.
Skatteintäkterna är prio ett i penningpolitiken.
Det är ett spännande klimat. Hela egna portföljen är i princip omviktad till börsens bjässar, men med senaste veckans uppgångar är det nog dags att hoppa av även dessa snart, det här kan inte vara rätt i slutet av konjunkturcykeln – eller så är vi inte i slutet av cykeln? Eller så är det början på någon ny cykel?
En rörlig kurs är ändå att föredra framför en fast, som sedan faller kraftigt om landet inte levererar. USDHKD har legat på 7,75-7,85 i många år. Nu är Hongkongs ekonomi illa tilltygad, men HKD tillåts inte försvagas. SEK skvalpar utifrån hur landet levererar, och detta möjliggör uppenbarligen börsrekord.
Zimbabwe-SEK.