579
Det blev en upprekyl i USA, i mycket efter Stockholmsbörsens stängning, så mycket talar för att börsen stiger idag.
Dagschart OMXSPI. |
Stockholmsbörsen stängde på -0.91% för breda OMXSPI och -0.76% för storbolagsindex OMXS30, efter att under dagen varit nere och nosat runt -1.40%. Uppgången drevs av uppgång i USA, som fortsatte efter stängning i Sverige.
Det mesta talar således för att börsen stiger initialt idag, även om det är splittrade börser i Asien just nu.
30 kommentarer
Blev inte så illa den här gången heller. Innan årskiftet kommer börsen antagligen att stå högre än idag och här kommer komma en massa ursäkter om varför det blev så.
Man ska inte ropa hej förrän man kommit över lågkonjunkturen.
Precis! En nedgång börjar alltid med en uppgång!
Varför skulle bloggaren ha fel?. Ingen kunde väl tro att man skulle köra monetära åtgärder intill vansinnets gräns för att skjuta upp en nedgång. Nu börjar det bli verkningslöst, svensk arbetslöshet ökar och EU:s motor Tyskland tappar fart rejält. Och nedgången för oss svenskar är redan här genom en kraftigt försvagad valuta som gjort oss alla betydligt fattigare.
Syftar inte bara på bloggaren utan en massa andra domedagskorpar här inne.
Vet inte hur många gånger som börsen/bopriserna skakat de senaste åren och så har en del här inne ropat varg men så har det lugnat sig och gått upp igen. Kanske likadant denna gången, vi får se.
Ok, nu har vi alltså äntligen gått in i en lågkonjunktur till vissas förtjusning. Frågan är väl hur illa den blir, kanske inte blir värre än den s k lågkonjunkturen 2011/2012, fast mer utdragen kan man ju tro.
Ja, naturligtvis omöjligt sia kring kraften på en nedgång. Jag tror som många att bostadsmarknaden är Sveriges akilleshäl nu när priserna ligger så högt i förhållande till inkomst. Och förutsätter dagens ränta. Tål inte mkt arbetslöshet i den grupp av befolkningen som har köpkraft.
Det är ju det som är lite av nöjet. Om man på olika forum slänger fram hundra olika teorier till varför börsen ska krascha, så kommer en av dem nån gång att inträffa, och då kan man peka på den och säga "Titta! Jag hade rätt. Ni borde lyssnat.".
Eftersom folk filtrerar bort misslyckanden så kommer de inte ihåg alla de gånger som en teori framförts som sen inte stämde.
Som tusen-dagar-gånger-pi-mannen, Martin Armstrong. (Ja, jag vet att den senaste teorin handlade om skuldbubblor och inte aktiekurser, men nu har det ändå gått snart fyra år sen "vändningen i cykeln" utan att det hittills sett särskilt dramatiskt ut).
Eller TA-signalen "Hindenburg Omen", som såg ut att ge bra signaler, tills att den inte gjorde det längre.
Eller för övrigt det mesta av teknisk analys, som alltid kan bortförklaras med att signalerna "slutat fungera för att så många använder dem" eller "signalen är inte hundraprocentig" eller "man måste ta hänsyn till annat såklart" eller "klart det inte fungerar i sidledes börs".
Annars ser klart konjunkturen fortsatt ut att gå raskt nedåt, med en konjunkturbarometeravläsning på 94,6 idag (lägre än förväntat).
Särskilt konsumenterna ser riktigt pessimistiska ut.
Det blir ingen mer räntehöjning, därmed.
Det logiska är det bloggaren skriver men verkligheten beter sig inte efter bokens logigk. Rent rationellt och hållbart skulle världen fungera så som bloggaren beskriver men vi har med människor att göra, vilket blir oförutsägbart svårt att sia om. Det dyker hela tiden upp nya påhitt och faktorer som stör. Ska man sia om framtiden ska man inte göra det på rationella beslut utan snarare tvärtom. Dock inte ända in i absurdum
Joakim: Precis! Martin Armstrong blev bl.a känd för att han lyckades pricka in vissa cykler. Den här gången misslyckades han totalt. Men han fick en fin dokumentär iaf. 🙂
Vi har även Harry Dent som är borta från scenen när han sa att allting skulle kollapsa i september 2017, december 2018 etc. Han ses väl som en idiot nu för tiden.
Den som jag fortfarande kan titta på ibland är Peter Schiff. Han har haft fel många gånger men hans teori att dollarn är värdelös och att andra länder överger dollarn för guld verkar vara intressant. Han hade rätt om bostadsbubblan förra gången. Han kan ha rätt den här gången.
Gargamel: Saker man inte förstår kan lätt förefalla uppföra sig ologiskt.
De flesta "domedagskorpar" här säger iof att det finansiella systemet inte är friskt, inte många trading tips att hitta. Fast undertecknade domedagskorp är inte längre säker på att vi kommer se ett stort nominellt fall. Behovet av likviditetstillförsel i amerikanska finanssystemet är i nuläget större än hela svenska årliga statsbudgeten… på daglig basis. och de pengar pumpas in. ECB pumpar in i stödköp av statsobligationer och företagsobligationer. BOJ pumpar in statskassa och på börs. PBOC gör allt för att kreditmarknaden inte ska falla ihop. SNB har köpt tillgångar motsvarande mer än BNP. OSV.. Man kan ju välja att förundras över att en marknad som hålls under armarna med tusentals och åter tusentals miljarder (över 600 biljoner kr sedan 2008 varav hälften sitter på centralbankernas balansräkningar) inte faller eller man kan förundras över att marknaderna faktiskt hålls under armarna.
Fast nominellt är vad det är. I Zimbabwe hade man kunnat få en enorm utväxling på sitt kapital.. Bra placerad på börsen kunde man äga tillgångar på 10 miljarder Zim$ och köpa 3 ägg för tillgångarna.
Ska erkänna jag tillhör dem som gärna ser en serie snabba lågkonjunkturer och börsfall framför kaos någon gång längre fram. Matematik är i slutändan matematik, även inom finansvärlden.
Du har antagligen rätt, det kommer lugna sig på ytan som avspeglas i diverse börsindex men bara det faktum att du som privatperson kan låna pengar till en ränta under inflationsnivån, torde göra dig skeptisk till lugnet under ytan – jag föreslår att man kompletterar börsinvesteringar med några långsiktiga reala tillgångar – gärna några som genererar passiva inkomster om du kan hitta dem.
Gargamel: Där skrev du ngt bra. Det rationella är satt ur spel, nu drivs utvecklingen av andra faktorer.
Alla alarmister, olyckskorpar och folk som rent av vill att t ex bopriserna och börsen ska gå ned bygger sina argument just utifrån rat beslut och ibland moral och när det inte fungerar så kommer vreden och ursäkterna. Den förnuftige flyter med strömmen och känner av läget men garderar sig.
Jag motiverar min pessimistiska inställning med att den nya normalsituationen verkar absurd. Men jag medger att den har varit absurd bra länge nu, så kanske det istället är dags att aktivera valspråket “the market can stay irrational longer than you can stay solvent”.
Var världsekonomins hemliga nyckel så enkel att centralbankerna sätter räntan till noll och sedan kan utan nedsida kontinuerligt intervenera för att behålla en permanent högkonjunktur? Att långivarna tydligen inte behövde någon ränta eller visade sig t.o.m. villiga att betala för nöjet? Jahapp, var det inte värre än så.
Ja, det är en udda situation, därför svårt att vara så säker som vissa domedagsprofeter är att "NU ska det krascha, sälj genast allt" eller "jag spår 50% nedgång på grund av [faktor X]". Bättre bara säga att man inte vet och att framtiden är osäker.
Börsens nuvarande värdering _går_ att försvara fundamentalt om man räknar med permanent eller mycket långvarigt låga riskfria räntor. Skillnaden mellan t ex USA-börsens värdering idag och riskfria räntan är betydligt större än den var t ex före raset år 2000.
Men är man lagd åt det försiktigare hållet är det nog inget dumt läge att minska sin exponering. Kanske. Som Lars skrivit är det svårt att hitta på scenarier där börsen sticker iväg särskilt mycket mer än den redan gjort (SIXPRX +4,9% på 1 år, +33,6% på 3 år, +61,6% på 5 år, +208,0% på 10 år). Förra året hade vi en rejäl dipp under Q4, får se om det blir så den här gången.
Och silvret dalar, billigt nu, ska nog spekulera i bull certifikat idag 😉
Hur sjutton ska någon kunna klara av att förutse vad som ska ske i dagsläget, så fort att Trump skriver något på Twitter så kan ju vad som helst hända. Släng in Brexit och Boris Johnson, handelskrig med Kina och en anings instabilt Iran/Saudi i ekvationen så börjar det bli riktigt spännande. Toppa sen upp det hela med riksbanker som med mer eller mindre kreativa metoder försöker stimulera ekonomin.
Det finns ju inga modeller eller gamla sanningar som klarar av att hantera alla dom variablerna, men om man bara är tillräckligt säker på sin sak tillräckligt länge så brukar man få rätt till slut…
Just därför ska man inte ligga i börsen. Risken är för hög, potentialen för låg.
@Cornu:
var skall man ligga då? Tips? Har en del företags kapital ($ och SEK) som smälter bort på konton. Har pratat fysiskt guld med revisorn, men han är inte så pigg på det om det inte är förvarat någonstans (typ KAR/GC, men där är insteget cirka 5MSEK).
Jag ligger i USD och EUR high yield, vilket gett 10% sedan i våras och ännu mer sedan förra året. Sedan håller inte det för evigt. Hellre 0% på likvider än -20% på börsen.
På en mjuk madrass? Mjuk av sällskapet eller pengarna du stoppar i den?
Håller med dig att det inte håller för evigt.
Jag har kört på en hel del Fidelity High Yield USD med relativt låg risk och det har ju varit en trevlig resa, men nu har det börjat närma sig så stora belopp i en och samma att man börjar dra öronen åt sig.
Har även långa räntefonder, men det är lite samma problem där – känns som äggen bara blir större men ligger ändå i samma korg.
Att kika på high yield EUR kan ju i alla fall addera ytterligare ett ägg till korgen.
Pengar du inte har i handen har någon annan i handen.
Låna till en bostadsrätt. Säkrare än obligationer och man får dessutom bättre livsglädje än att äga en andel av en amerikanskt statsobligation. Med tanke på hävstångseffekten har man ju på senare år fått bättre avkastning på eget kapital än med aktier. Bra riskjusterad avkastning där det värsta scenariot som kan inträffa är stillastående priser i en rullande 5-10 årsperiod.
Personligen rör jag inte rört high yield med en eldtång. En marknad där de som söker realränta pressats in i (jag antar det menas företagsobligationer?). Under 3% ränta i Europa och hög risk. Visst faller räntan ytterligare (iof troligt) och svenska kronan försvagas ytterligare..
Goofy,varför skall man låna till något man inte behöver? Som dessutom kostar pengar varje månad ?
@Rickard: Behöver man inte tak över huvudet? Förvisso kan man bo i en billig husvagn också eller en hyresrätt med samma standard som i Moldavien alternativt hyra en nybyggd bostad som kostar mer i hyra än vad det kostar att köpa en villa. Bostaden är en bra hedge mot SEK devalveringen. Håller man sig på sidlinjen och väntar på köpläge kan det mycket väl bli så att man om 20 år ser att börsen kraschade inte så mkt som man förväntade sig och lönerna fick sig ett stort hopp nominellt p.g.a. allt pengartryckeri och ditt sparande….jaa den miljonen du kunde köpt en bostad för för 20 år sedan kanske räcker till en 5 rätters på en stockholmsresturang om 20 år.
Goofy: Helt rätt!
Man kan se det som att SEK är en het potatis man absolut inte vill hålla i för länge, för det blir så tungt med skottkärran full av sedlar framåt eftermiddagen.
Men mer seriöst så håller jag med om att det inte är osannolikt att det blir valutan som får ta smällen, som så många gånger tidigare. (Kronan har gått ner -97% sedan Bretton-Woods om jag inte minns fel. Eller var det -99%?)
Investera i odlingsmark, pallkragar, jord och verktyg. Grönsakerna går ju stadigt upp. Sparade flera hundra på att min mamma hade påsar av egenodlat och svamp med sig sist.
El verkar också stiga i pris. Dags för solpaneler?