USA:s centralbank Federal Reserve sänkte sin styrränta med 0.25 procentenheter. Detta fick svenska kronan att rasa mot både USD och EUR, förmodligen på förväntningar på att Sverige nu inte kommer höja räntan.
5-minuterschart USDSEK. |
Som väntat sänkte alltså Federal Reserve räntan. Detta fick motsägelsefullt nog svenska kronan att rasa, antagligen för att man nu räknar med att Riksbanken inte kommer höja den svenska styrräntan.
5-minuterschart EURSEK. |
Att det specifikt är svenska kronan som rasar kan man se på att kronan även faller även mot euron, så det är inte dollarn som stärks. Finansmarknaderna har sin egen logik, som kan kräva att man tänker ett extra varv. Normalt borde annars dollarn falla när räntan sänks, men istället blev det alltså svenska kronan. Kanske på grund av att en andel spekulerat i en sänkning på 0.50 procentenheter, vilket gjorde att relativt sett blev det än mindre sänkning än vad 20% hade räknat med, vilket stärkte dollarn på marginalaktörerna.
Killgissningsvis tolkar marknaden nu allt till kronans nackdel och svenska kronan kommer fortsätta falla oavsett vad som händer. Det går dock enkelt att skydda tillgångar, men inte inkomster från lön i svenska kronor, som kommer bli allt mindre värd internationellt.
111 kommentarer
"Det går dock enkelt att skydda tillgångar"
Allt är enkelt om man kan förutspå framtiden. Du tror inte det finns en gräns för vad Riksbanken och folket kommer att reagera på? Dollar och EURO kurs på kring 15-20 SEK?
I och för sig lär ju inte svenska folket reagera när man antagligen blir kompenserad med 2-3 gånger lägre bostadsränta snart.
Nåja, vi knyter allt näven.
Svenska folket kommer aldrig att protestera. Och så länge de inte lämnar Sverige så uppfattas allting som normalt. Eventuell importerad inflation får förklaras bort med att det är bra för klimatet. Allvarligt talat börjar det kännas som ett nytt 70-tal.
Nja, dollar stärktes nästan lika mycket mot euron som mot kronan. Så du kanske får justera din analys något.
Riksbankens mål borde vara en stark, stabil och värdesäker valuta!
Som den danska kronan ..
Att åka över till DK idag är en ekonomisk mardröm…
Inte om man åker över dit för att jobba. Då känns det som att emigrera från MENA till VÄST.
ERM 2..
Gränshandeln lär inte klaga, de blir rikare för varje dag som går.
Bra för gränshandeln. Men även om gränshandeln översvämmas och påverkar inflationen kommer Ingves bortse från det. Man höjer inte när FED sänker och vi svenskar älskar ju svag valuta och höga skatter. Vi har ju trots allt världens bästa skola, sjukvård och äldreomsorg för att inte tala om västvärldens högsta pensioner.
Även de i klimatdebatten beryktade thailandresorna lär nu minska i antal, när svensken väl inser att Thailand inte är ett billigt land att leva i längre. Samtidigt som våra SEKetas rasar mot dollarn har Thaibahten stigit 6% mot dollarn i år.
En sjunkande krona är en del i klimatarbetet vilket hjälper Sverige att uppfylla klimatmålen. Färre får exempelvis råd att flyga på utlandssemester och köpkraften minskar för importvaror som elektronik tillverkad i Kina.
USDSEK +1,00 %
CADSEK +0,66 %
EURSEK +0,26 %
USDJPY +0,17 %
Guld -1,37% (i USD)
Marknaden hade i snitt väntat en lite större räntesänkning än 0,25%, fast det som fisk marknaderna att flytta sig i andra omgången var att Powel sade att det mycket väl kunde bli en enstaka räntesänkning.
FED är fortsatt efter räntekurvan, så fler sänkningar lär komma.
Fed ska ner till 0, minst. Stor sannolikhet att det händer innan valet.
Nice. Blir kul att se när Riskbanken följer med FED ner men aldrig upp. Då har vi minst -2,25% i styrränta snart.
Goofy
Exakt! Allt jävla tjat på den här bloggen från folk om att ”snart sååååå höjer riksbanken styrräntan”….
@Mr Perfect: Är det? Det är väl bara Ingves som varnar för det. Resten av befolkningen har ganska sansad verklighetsförankring.
Nej det är inte stor sannolikhet att FED sänker till noll innan valet.
Tvärtom är det en riktig högoddsare.
@Stefan: Mardrömsscenario för oss i Sverige som hatar Trump.
Anledningen till att USD stärktes efter FED beror på att FED inte är lika pigg på att sänka räntan som delar av marknaden hoppats på. Därmed stärktes USD.
Dvs 25 punkters sänkning var inte tillräckligt för att försvaga USD.
Goofy
Ser nu att PK skrivit om räntesänkningen, alltid läsvärd:
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/08/01/pekka-fed-fortsatter-latta-pa-penningpolitiken.html
@Stefan: Vad tror du om SEK/USD utvecklingen framöver?
Trenden går ju inte ens att diskutera så kortsiktigt är det ner som gäller då statistiken inte kommer att ge något stöd till SEKetas.
På längre sikt har jag inte en aning.
Där gick startskottet för race to the bottom.
Samtidigt som Yngves står och kliar sig i huvudet för han har ju redan bränt sitt krut.
Det är inte det minsta enkelt att skydda tillgångar – det är enkelt att skydda likvida tillgångar. Värdet av svenska tillgångar slaktas totalt just nu, och det är lite svårare att placera huset i USD. Den som har det väldigt gott ställt utanför dessa tillgångar *och* har belånat de svenska tillgångarna kan dock njuta av att SEK-lånet slaktas.
Nu är ju inte detta några nyheter, utan det har i flera år poängterats att modern svensk ekonomisk styrning fortsatt överför pengar från fattiga till rika. Och nä, med "rika" menas då inte folk som har en högt SEK-värderad bostad eller några hundra tusen kronor på banken.
Helt korrekt helt enkelt.
Sverige är numer ett paradis för rika.
Bostadspris ska upp snart igen.
Var finns alla dj..la nationalekonomer? Finns det inte en enda nationalekonom i det här landet som har modet att opponera sig mot vansinnigheterna? Eller är de också belånade upp över öronen, så att privatekonomin går före allt annat?
tino sanandaji ?
Men han presenters ju som kontroversiell pga sin ärliga beskrivning.
Kan varmt rekomendera hans bok "tio tusen miljarder".
Kommer du ihåg att nationalekonomerna tidigare i år drev igång en politisk diskussion om att införa ordentlig fastighetsskatt?
Nä, för dumsvensken blev så jävla förbannad att diskussionen snabbt begravdes långt under marken på dumkyrkogården. Det påminde inte så lite om förslaget att vattna blommor i filmen Idiocracy.
Tino Sandanji har genom grova utspel som inte stöds av aktuell forskning i frågor som gäller svensk historia och kriminalitetens utveckling i Sverige förverkat sin trovärdighet.
Det är därför ingen lyssnar på honom längre.
Jag letar med ljus och lykta efter bra ekonomiska analyser som inte kostar skjortan. Var finns de bra bloggarna till exempel? Jag uppskattar ändå denna sajt och de kommentarer man får här. Alltid något.
@Olle Andersson: Ad hominem-angrepp mot Tino Sanandaji.
"Grova utspel" som inte stöds av "aktuell forskning" har gjort att han har "förverkat sin trovärdighet", därför "lyssnar ingen på honom längre".
Det finns ju ingen substans i vad du påstår, det enda du vill säga är att han är utstött från en imaginär grupp för att han har brutit mot gruppens normer, och därför ska alla åhörare här också göra honom till en syndabock och sluta lyssna på honom.
Faktum är ju att många lyssnar på Tino och är intresserade av vad han har att säga, så vad du säger stämmer inte. Du borde kanske läsa lite René Girard och vad han har att säga om syndabockar och stigmatisering om folk som vågar uttrycka icke-populära perspektiv, samt försöka backa upp dina påståenden istället.
Tino Sandanaji blir ursinnig om någon som inte är nationalekonomi uttalar sig om ämnet men har själv inga hämningar när det gäller att uttala sig om ämnen han inte har studerat på universitetsnivå. Tino går faktiskt så långt att han anser sig mer insatt i kriminologi och historia än kriminologer och historiker.
Sedan finns det ju även kritik från nationalekonomer mot Tinos påståenden i debattboken "Massutmaning"
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6630024
http://blog.svd.se/historia/2015/01/04/en-kommentar-om-invandringsdebatten/
https://www.dn.se/kultur-noje/massutmaning-kritiseras-for-vetenskaplig-ohederlighet/
Här är vad Sanandaji svarade på kritiken, enligt honom en svartmålning av de två skribenterna i DN:
https://www.svd.se/sanandaji-kreativa-grepp-nar-forskare-kritiserar-min-bok
Om jag minns rätt så finns det även debattartiklar som har försvarat Sanandaji, så att han skulle vara kategoriskt motbevisad är ju helt fel, snarare är väl hans slutsatser ganska obekväma fakta.
När det gäller brottslighet är det fullt rimligt att en nationalekonom kan forska och dra slutsatser på samhällsnivå eftersom brottslighetsnivåer inte är väsentligen annorlunda än andra kvantitativa mått på t ex demografi eller socioekonomiska faktorer. Däremot är ämnet "kriminologi" ett mestadels politiserat ämne mer eller mindre sprunget ur humanoira som har ganska lite med nationell statistik att göra, och mer med olika sociala modeller på människa och samhälle. Kriminologerna ägnar sig åt allt möjligt utom att utreda kvantitativa frågor som Sanandaji lyfter.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag menar inte att Tino Sandaji är kategoriskt motbevisad när det gäller alla hans slutsatser gällande Sveriges ekonomiska förhållanden men uppenbarligen är hans påståenden är tämligen kontroversiella bland många av hans forskarkollegor.
När det gäller kriminologi så ägnar sig inte Tino åt någon "forskning" inom ämnet kriminologi. Istället kommer han med lösa påståenden som inte har något stöd i den seriösa akademiska forskningen på området.
Att sedan "Croix De Bois" tycker att kriminologi inte är en riktig vetenskap är naturligtvis något som får stå för signaturen. Det är åtminstone inte en åsikt som har något stöd inom högskole och universitetsvärlden.
@Ole, nåja. Det bör ju beskrivas som ett rent faktum Tino Sanandajis samlade utspel ligger närmare forskning än samtliga Tinos motdebattörer (åtminstone de som syns och hörs).
Så i rätt kontext vet jag inte riktigt hur man ska tolka att Tinos trovärdighet är bortblåst pga en del sämre utspel. Det finns ingen trovärdighet hos någon, alla ska bara hålla käften osv? Inte helt användbart.
Croix de bois bra skrivet.
Tino blir jobbig då han inte är politruk som kändis kriminologerna.
Om man inte har något vettigt att säga i ett ämne så är det en bra idé att hålla käften. Annars så förlorar man lätt sin trovärdighet.
Jag vore genuint tacksam om "Turboprop" kunde hitta någon kriminolog som fullt ut stödjer Tinos påståenden om brottsligheten i Sverige.
Olle nja ska jag vara ärlig så skiter jag i vad du tycker är bra idéer.
Då du knappast själv bidragit med något trovärdigt hitils.
Sanandaji kan ju iaf backa upp sina uttalanden med statistik istället för att likt en papegoja upprepa "rensat för sociekonomiska faktorer" som Sarnecki gör hela tiden.
Sarnecki har ju sänkt trovärdigheten helt för kriminologer.
"Turboprop" svarar som Tinos beundrare brukar göra när de blir trängda. Nämligen inte alls.
När det gäller "Yxans" inlägg så är det ju faktiskt inte Sarnecki som sänker trovärdigheten hos kriminologer. Tvärtom så är det Tino Sanandaji som med sina ovetenskapliga resonemang när det gäller svensk historia och kriminologi som sänker sin arbetsplats Handelshögskolans trovärdighet.
Jag undrar hur länge Handelshögskolan kommer att ha tålamod med Tino. Kanske kommer han att drabbas av samma behandling som Lunds universitet utsatte Ann Heberlein för när hon ändrade åsikt i nästan alla sina hjärtefrågor.
Den behandling som i klartext brukar kallas "få sparken" men som hade en finare term när Ann och Universitetsledningen kommenterade hennes "avsked".
löttingebloggen
kortsikt.com
Nu tror jag säkert att Sanandaji får en hel del kritik enbart på grund av hans åsikter. Men samtidigt beter han sig som ett ouppfostrat barn på sociala medier och på nätet (även om jag även tycker att han kan bete sig hyggligt vuxet i andra mediala sammanhang). Olle Andersson har dessutom rätt i att han har fått en hel del professionell kritik från seriösa forskare inom flera fält.
För de som anser att all kritik Sandanaji får beror på hans slutsatser torde det ju vara lika troligt att allt stöd han får också beror på hans slutsatser och att de flesta lekmän enbart letar efter forskning som bekräftar deras världsbild oavsett politisk hemvist. Men det kräver ju någon form av självinsikt, något som ofta är en bristvara inom den alternativ höger som tenderar att agera hejarklack åt vem som helst som delar deras världsbild.
Haha vad svarar du själv då?
Du raljer om att sarnecki är ok för att tino sänker handels ?
Alltså bara ologiska åsikter från dig med noll värde.
Jag lyssnade (lite sent kanske ) på Jan Bolmesons pod rika tillsammans avs 110. Där var Eric Strand med han som hoppat av pacific precious, dom pratade om att det centralbanker å stater gjorde 2008 var en relativt oprövad metod då man inte bara sänkte räntan utan också ökade penningmängden och köpte obligationer. Vid nästa kris spår dom att man bara kommer göra mer av samma sak. Alltså årtionden av låga räntor, mer pengar i systemet, köp av obligationer å aktier. Börsen kommer alltså öka pengar kommer tappa i värde, guldet öka relativt, fastigheter blir dyrare i fiatvaluta etc
Ja, eller så går det åt helvete om man börjar tvärbromsa, med eller utan flit.
Det vill säga det vi förändrat är inte tex EMV av fastigheter eller börsinnehav, vi har bara ökat volatilitet, kostnad för risk etc. Inte minst via eliminerat förtroende för styrningen – det enda giltiga argumentet för modern styrning var ju att minska volatilitet för att slippa asymmetrisk påverkan vid cykliska krascher. Derivatan i modellen handlar om signaler, och släpper man hela existensberättigandet förlorar signalerna sitt värde (se tex RBs igelkott).
Vips så har man vänt hela grejen upp och ned: styrningen bör idag öka volatilitet, inte minska den.
Jo fasta värden blir en säker hamn när kontanter blir nästintill värdelösa. Det är väl det som menas med att de rika blir rikare. Men jag undrar om inte till exempel bostadsrätter/fastigheter också tappar sitt värde när ett land allmänt sett tappar sin attraktionskraft och de riktigt rika köpt sina villor vid medelhavet och köpkraften börjar svikta på allvar i landet för stora mellangrupper.
Fasta värden blir inte en säker hamn – tvärt om kraschar de i typ samma takt som fiat-ekonomin. Det är bara att titta på hur just detta skett de senaste åren: det enda som håller värderingar "uppe" är att vi mäter värdet i kronor som blivit värda mindre och mindre.
De (verkligt) rika blir rikare för de sitter inte på något betydande sätt fast i den ekonomi som trasas sönder. Istället har de nära till en infrastruktur som säljs ut på rea pga toppstyrd slakt av ekonomin (dvs goda möjligheter att hitta fundamental undervärdering).
@Linus: Är det bättre att ha tillgångar i USD/EUR och i det skuldsatta USA och EU?
Det får man alltid höra att det är bättre att äga SEK och bo i Sverige för USD/EUR kommer kollapsa då folk inser att lånen inte kan betalas tillbaka medan vi har en sund ekonomi här uppe i norden. Nu har det visat sig vara precis tvärtom.
@Goofy, USA är arguably världens starkaste ekonomi. I västvärlden är ingen nära. Samtidigt skulle Sverige kunna försvinna från kartan utan att merparten av världen ens märker det.
Hela fiat-ekonomin är ju trasig och dödsdömd ur ett hållbarhetsperspektiv, men det är på alla sätt och vis mindre otryggt att vara beroende av USAs ekonomi än av Sveriges.
@Linus: Finns ju en del som varnar för att USD skulle rasa till 6 SEK och då är det inte så kul att först hängt med i SEK försvagningen för att sedan hänga med i USD försvagningen.
@Goofy, korrekt såklart, lite vad som helst kan hända med SEK. En liten ekonomi styrd med järnhand av en liten enhet av små närmare godtyckligt utvalda människor.
Men vad det visar är att SEK är volatil (utan att öka EMV gentemot alternativen). Mycket, mycket dåligt för både en valuta i allmänhet och ens eget innehav i synnerhet.
Volatilitet kan alltid modelleras som en ren kontinuerlig kostnad.
@Linus: Vilket av följande tror du är bäst:
(1): Inte diversifiera sig bort från SEK och hoppas på att det volatila SEK stärks kraftigt med risken att den försvagas kraftigt och man får emigrera och börja spara på nytt i annan valuta
(2): Att diversifiera sig bort från SEK med risken att man gör det när botten redan är nådd för att sedan äga andra valutor och vänta till nästa superkonjunktur till SEK kanske stärks igen
(3): Bygga upp en allvädersportfölj med Aktier, Räntor, Obligation, Guld med ganska jämn fördelning mellan SEK, EUR, USD på ränte och aktiedelen.
Goofy.
Varför skulle USD ner till 6sek ?
Nyfiken
@Turboprop: USD var nere på 6 SEK efter förra finanskrisen. Kan ju komma en ny finanskris alternativt att USD tappar sin status som valutareserv eller en kombination av dom båda.
@Goofy, jag skulle föreslå att man accepterar att man har haft sina tillgångar i en högriskplacering utan bra avkastningspotential (SEK) och långsamt diversifierar bort från detta. Att röra sig snabbt med stora pengar till/från volatila marknader är sällan bra.
I min mening är du redan tillräckligt exponerad för SEK bara genom att jobba i Sverige.
@Linus: Japp kanske det men även om jag köper räntor och obligationer med stora belopp och 33% av tillgångarna handlas i SEK är det väl inte att diversifiera sig bort från SEK snabbt? Vem hade kunnat gissa på att SEK skulle försvagas så här kraftigt som den ändå gjort. Lätt att vara efterklok men jag tror att en hel del har blivit tagna på sängen av detta. Sen är det inte kul att det fortsätter.
Vi är nog ändå ganska många som skrivit om det, jag försökte håna Cornu för att vara sent ute men blev uppläxad av länk till tidigt inlägg om saken.
Sen handlar det väl egentligen inte om att man vet att SEK ska ner – man ska nog aldrig vara kaxig över vart valutamarknader är på väg. Däremot just volatilitet och ömtålighet. För 50 år sedan kanske man var mer tvungen att lita på sina geografiska lott i livet, men idag finns egentligen ingen anledning att binda upp hela sin framtid på vad en liten enhet (i detta fall RB) får för sig att göra med ekonomin, eller överhuvudtaget hur det går för en liten nation.
Nu har jag inte lyssnat på den där poden men det är ju helt otroligt att en ingenjör/försäljare ständigt åberopas när det ska diskuteras ekonomi.
I landet Sverige har det av någon obegriplig anledning blivit ingenjörer och försäljare som blivit de stora ekonomiska profeterna.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Stefan: Jag har däremot lyssnat på hans poddar och han är väldigt noga med att påpeka att han inte kan förutspå framtiden och därför rekommenderar diversifiering. Sen finns profeter som han bjuder in till sina avsnitt som tycker annorlunda.
Diversifiering som att plantera träd?
Ärligt Goofy, det är bara försäljarsnack.
Tror du skulle bli hyfsat irriterad om en ekonom spelad kunnig ingenjör.
https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/guld-och-grona-skogar-6954518
Haha! Nej. Trädplanteringen är nog bara ett försäljningstrick. Tänker mer på hans första portfölj som bygger på Harry Browne och Ray Dalio men allt eftersom har han ju vidareutvecklat sin blogg för att kunna tjäna pengar på annat. Den har till skillnad från allt annat ett långt track record och levererar lågvolatil och positiv realavkastning om det nu är det man är ute efter.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jo men det finns ju de som gör det så mycket bättre än en copy cat som vill sälja kurser och träd. Varför ens lyssna på en Ulf Lundell när det finns Bruce Springsteen.
Varför ens äga SEKetas när det finns USD?
@Stefan: Håller med men man får ju inte stirra sig blind och lita på allt man hör och läser. Jag har inte fastnat för Better Globe. Håller mig till traditionella tillgångsslag. Aktier, Räntor, Obligationer och Guld. Det är det jag kan tänka mig ha i min portfölj. Sen är frågan bara hur stor andel tillgångsslagen ska utgöra och var brytgränserna ska gå när man balanserar om.
Har du något bättre tips som ekonom? Vet att du är inne på Bitcoin. Jag känner inte att jag kan så mycket om BC så det köper jag inte men även om jag hade ägnat 365 dygn på att läsa på allt om BC hade jag inte lagt allt jag äger i ett tillgångsslag.
@Stefan: För några år sedan när jag var i USA var det skönt att äga SEK för då har jag för mig att jag till och med lyckades köpa USD för under 6 kr. Om vi får se en favorit i repris återstår att se. SEK kanske förblir SEKetas. Tror du att sannolikheten för SEK/USD 13 är högre än sannolikheten för SEK/USD 7?
Ja jag är inne på Bitcoin men det innebär inte att jag äger Bitcoin, har aldrig gjort det liksom att jag aldrig har ägt guld.
Att vara inne på Bitcoin är ungefär lika givet som att vara inne på obligationer, guld, aktier så länge allt stiger. I princip kan man säga att allt stiger förutom SEKetas.
Vid kris är det definitivt närmare 13 som gäller.
Om inte ligger 7 närmare till hands på 10 års sikt.
Vad är kris då? Jag funderar på att månadsspara in mig på den här:
https://portfoliocharts.com/portfolio/permanent-portfolio/
Vad tycker du? Bättre än att ligga likvid i valutor antagligen.
Syftet är endast realavkastning i USD och EUR.
Vid förra krisen var det dock USD som rasade.
Vad gäller portföljen tycker jag det är lurigt då obligationsmarknaden i princip står i ATH i Europa och Japan.
Dvs som det är nu trendar obligationer, aktier, guld upp i värde och ingen vet hur det blir när/om det blir en vändning på obligationsmarknaden.
Men visst, prova, men var medveten om riskerna.
Allså, inom några år är en betydligt högre inflation framme överallt.
Samtidigt har de som har såpass mycket att vi måste se flera år av hemska siffror för egentlig påverkan på livskvalitet.
Hur menar du att det ska gå till rent praktiskt för att inflationen ska stiga betydligt?
@Stefan: Portföljen bygger ju på 4 lika stora delar. Allt kan ju inte gå dåligt samtidigt. Vad menar du är risken? Är risken större med den portföljen jämfört med att enbart hålla 100% USD i 10 år eller enbart 100% SEKetas i 10 år?
Rent teoretiskt kan allt gå dåligt samtidigt precis som nu fast tvärtom (cash USD).
Men visst, normalt sätt är portföljen bättre än valuta på 10 års sikt.
Hur gör du själv då? Hemlighet?
Goofy
Prova portföljen.
Sen är ju frågan hur du ska lägga upp respektive innehav.
Rejäl sättning på världens börser idag pga Trumps tweet. Detta ger enligt portföljen, aktier ner, obligationer upp, guld ner, valuta oförändrad. På totalen minus i skrivande stund.
Observera att när jag skriver guld ner är det sedan kl 24.
Räknat på 24 timmar är guld upp.
@Stefan: "Sen är ju frågan hur du ska lägga upp respektive innehav"….Vad menar du? Hur stor andel innehaven ska utgöra mot hela portföljen?
Japp jag såg det men börsen överreagerar alltid på kort sikt. Imorgon går den väl upp någon procent.
Den här portföljen är upp ca. 17% i år (i SEK).
Ja, portföljen är upp iom att alla föreslagna tillgångsslag är upp i år.
Det jag menar är att portföljen inte är immun mot nedgångar som idag.
Vad gäller 25% och fördelning. Det du måste ta ställning till är vilken/vilka aktie-/obligationsmarknad(er) du vill ha exponering mot. Indirekt får du en exponering mot utländsk valuta via aktier och obligationer om du väljer att gå utanför Sverige. Även guld ger indirekt en exponering mot valuta (USD).
Vad gäller valuta tycker jag det är lite tveksamt att ha 25% på lång sikt då de inte ger någon real avkastning.
@Stefan: Ja det där med valutarisken är jobbigt men det är lite därför jag köper på mig tillgångar nu för att undvika ännu en 30% ig valutaförsvagning. Men med min otur går det åt andra hållet säkert. Det är rätt komiskt att min vän som är civilekonom haft rätt hela vägen. Det absolut enda som aldrig någonsin kommer att falla framöver och är helt immunt mot fall i SEK är bostäder i svenska storstäder. Dom som kritiserar det citatet är oftast sura och sitter och grumlar om att dom levt ett helt liv utan att ha rätt om den påhittade bostadsbubblan. Alla som har en större hjärna än en fluga inser att sannolikheten är större att Sverige blir en del av Iran än att bostadspriserna sjunker i SEK.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vilka är alternativen:
1: Minusränta och fortsatt kronfall och ett allt fattigare folk?
2: Återgå till "normal" plusränta och inducera en bank och fastighetskris med allt vad det medför?
Finns det några ytterligare alternativ?
Tja, dra in bidragen och tvinga folk att arbeta. Acceptera att stora grupper går sänkt standard. Vi får börja leva efter våra tillgångar.
@Anders: Alla som är anställningsbara har redan fått ett jobb. För att få fler i arbete i så kallade enkla jobb måste vi ha lägre löner. Fallande krona är ett bra steg på vägen. När SEKetas är nere på ca. 15-16 kr euron kan vi konkurrera om enkla jobb med länder som Spanien och Portugal.
2). "Bank och fadtighetskris" är inget negativt ur ett större perspektiv eftersom det handlar om våra absolut sämst fungerande (korruption, inneffektivitet, etc, etc) komponenter.
"Krisen" uppstår ju då av att de försvinner så som vi känner dem idag. Omskakande, men helt orimligt att se som negativt.
Jag är inne på samma linje. Tror vi får en ny underklass i Sverige som tvingas leva med en sämre standard än vad vi är vana vid, vilket är de långsiktiga konsekvenserna av en liberal marknadsekonomi. Tidigare DDR-Sverige, med minst (nästan) inkomstskillnader i hela världen kommer aldrig komma tillbaka.
@Good mantrat om att "alla som är arbetslösa är det för att de är oanställngsbara" ska jag komma ihåg. Nästa gång jag ser en IT-chef eller allmän tyckare sitta och tigga jobb så ska jag trycka ned samma ord i halsen på denne.
@Mr Perfekt, möjligheten till den där DDR-ekonomin kom ju av frihet (som sagt kombinerat med lyckliga omständigheter). Det var ju inte under DDR-förhållanden som Sveriges blev starkt; snarare använde man sin styrka för att finansiera dessa DDR-förhållanden. Det räckte ett tag.
Tror som en del andra att det blir lönesänkningar för den nya underklassen när bidragen börjar sina. De låga lönerna kommer även att pressa ner hyrorna och underklassen kommer att handla i vissa butiker där pengarna kan räcka. Segregationen blir total. Man anar ett land med en slum som inte skådats sedan 1800-talet.
@Linus och @Löttingebloggen – ni har helt rätt. Sverige har gjort olyckliga val och har idag för många som är oanställningsbara för de jobb som ger en medelklasstandard. Jag talar om de utan examen från gymnasiet, bristfälliga kunskaper i svenska och användning av IT. Dessa har vi inte längre råd att subventionera eftersom de blivit för många och enkla jobb inom montering och annan tillverkningsindustri minskar.
@Anders Nilsson: Vi ligger ca. 28-29% högre än EU snittet i arbetskostnad och högre i produktivitetsindex än EU snittet. Tror nog att vi kan få tillbaka rätt mycket monteringsjobb om vi sänker kronan med 30%.
Kanske tillbaka till 50-talets skillnader till att börja med. Trångboddheten som finns i vissa hushåll i miljonprogrammet där 5 pers bor i en 2rok påminner om barnrikehusen.
Byggkostnader försöker man pressa med idéer om barackliknande bostäder o s v.
@Goofy, exakt, det scenariot tror jag kommer på sikt. Europa är lite att likna med ett drunknad som man försöker uppliva med monetära åtgärder. Och i Sveriges fall med sina socioekonomiska problem på toppen finns inte en chans att piska liv i den döda kroppen. Pga en regering som totalt har överlåtit praktisk politik till Riksbankens monetära åtgärder.
Så Sveriges regeringschef heter numera Stefan Ingves. Den dammiga 70-tals reliken Löfven verkat ha dragit iväg på sin röda Puch Florida för att fäktas mot högerextremismen.
Kina blocket växer, USA klarar sig utmärkt trots stor skuldsättning med sin safe-heaven valuta, stor krigsmakt inre marknad.
Så på sikt kan de stora blocken välja att lägga ut tillverkningen på tex Sverige, Vietnam eller Mexico.
Men Bengt, det är pga medvetna vägval det är så.
Finns det något positivt att säga om Sverige och SEK egentligen? Finns det något område som Sverige inte är på dekis?
När var peak Sverige, 1975?
Snart kommer vändningen Fredde. Då kommer vi kunna åka till Zürich och känna oss som i Bangkok.
😀
Välfärden är bara en parentes i landets historia, vi hade svältkatastrofer i Norrland så sent som för 150 år sedan; normalläget historiskt sett är vi ett fattigt land och 100+ år av socialism har inte helt oväntat misslyckats att ta tillvara på potentialen vi en gång hade.
Fredde, ja vi är totalt historielösa tyvärr. Ett lutheranskt arbetande folk, för vad göra än att jobb i detta klimat. Ett enormt försprång sen andra världskriget där vi kunde sälja allt. Och med stora svensk innovationer i botten. Råvaror, vattenkraft. Kunde vara världens i särklass rikaste land. Men det schabblade socialisterna bort på 60-70 talet och Palme satte sista spiken i kistan. Nu sitter vi där igen med Lövfen som dammats av och återuppväckts från 70-talet.
Men folket läser Aftonbladet och får vad de röstar på tyvärr.
Palladium gillade inte räntesänkningen tydligen; ner 6% eller $90 idag. 🤔
447,50 kr per gram nu. 🙄
Drömmen för många pensionärer om att köpa ett ställe utomlands på ålderns höst är snabbt på väg att bli mycket dyrare…