Sovakoncernens konkurser i huvudbolagets kvarvarande sju egna butiker är en möjlig intressant studie kring butiksdöden. Handlar det om konjunkturen, bostadsbubblans och bostadsbankomatens nedstängning eller om konkurrens från e-handel? Kedjans hälsosammare butiker lever vidare via lite internaffärer inom koncernen.
Två arktiska utforskare vid en säng av okänt märke på stomme, ram och bäddmadrass i Nordenskiöldrummet på Bjertorps slott. Fotomodell är min fästmö som hittas på adrenalena.se. |
Sova säljer mer exklusiva sängar, ni vet ju hur man spenderar en tredjedel av livet i sängen, och borde inte sängen alltså få kosta lite grann, har ni kollat in våra bäddmadrasser för 10 000:-? Varumärken är t ex Jensen, Tempur, Hästens, Carpe Diem mfl. Inga egna exklusiva märken, utan produkter man kan köpa även hos andra butiker.
Sängar har också en tendens att vara rätt stora och i synnerhet själva madrassen – inte bäddmadrassen – är med sina minst 80×200 cm i princip omöjliga att själv transportera i normal personbil – åtminstone med bakluckan stängd. Med släp går det förstås, dock inte så enkelt för dubbelmadrasser, som oftast med sina 160-180 cm är bredare än ett vanligt öppet släp. Det betyder att man ofta vill ha hemleverans.
Med önskemål om hemleverans kan man lika gärna köpa sängen på nätet via e-handel, då man ändå inte tar med den hem från butiken själv. Dock vill man förstås provligga det man ska spendera en tredjedel av sitt liv i.
Här finns således en risk att Sovas butiker blir showrooms där kunderna sedan köper varan online via billigaste leverantören. Sova har dock en prisgaranti som också gäller svensk e-handel, dvs de matchar mellanskillnaden om du hittar sängen billigare någon annanstans i Sverige. Detta gör att man nog kan utesluta e-handelskonkurrens som orsak till butikskonkurserna. Snarare handlar det i så fall om att handeln flyttar helt över till nätet och behovet av showrooms minskar. Säng som säng.
En annan fråga är konjunkturen. Julhandeln 2018 floppade för första gången på länge och frågan är om hushållen håller hårdare i slantarna? Utifrån konjunkturbarometern är inte hushållen direkt muntra just nu. Och man kan alltså välja att sova några år till i den där sängen. Eller kanske bara byta bäddmadrassen, som börjar bli lite väl insovd, även om man roterar respektive vänder på den en gång i kvartalet. En ny säng kanske känns skönare att sova i, mer anpassad till aktuell personvikt, men tillför inte något nytt egentligen värt pengarna. I synnerhet inte värt de prisnivåer som gäller på Sova.
Slutligen har vi bostadsbankomaten. Förr kunde man alltid låna lite till när man flyttade och köpa den där Hästenssängen för 294 800:- SEK (inget skämt). Idag gör amorteringskrav att man även måste betala av på sängen, och när bostadspriserna inte längre stiger fungerar det inte heller att höja belåningen på den befintliga bostaden. Det tar också längre tid att flytta, dels pga rekommendationen att först sälja innan man köper, och även pga att det mer är köparens marknad. Detta bör minska köpandet av sängar. Därtill faller antalet förstagångsboende, och inköp av en första säng, i den mån man inte flyttar med den från föräldrarna, bör också vara sjunkande i denna grupp.
Hur ser då siffrorna för Sova-koncernen ut? Kan vi se något facit där?
Sovakoncernen har brutet räkenskapsår med bokslut i april, vilket gör att siffror för 2018 redan finns. Man gjorde en rekonstruktion så sent som 2017, och Tempur gick in som delägare.
Omsättningen har fortsatt att öka, men undantaget 2016 har man redovisat negativt rörelseresultat. På sista raden gjorde man dock ett positivt resultat 2018. Men rörelseresultatet exploderade nedåt 2018, från -10 MSEK 2017 till – 157 MSEK 2018.
Koncernen verkar dock relativt skuldfri, endast kortfristiga skulder, vilka oftast är omsättningsrelaterade – moms ännu ej betald vid bokslutet, fakturor ännu ej betalda vid bokslutet etc. Långfristiga skulder var noll, antagligen ett resultat av konkursskyddet (rekonstruktion). Antalet anställda var 216, ner från 224 2017, men upp från 189 2016.
Sovas eget e-handelsbolag (?) Sova E-Commerce har linjärt stigande omsättning men omsatte blott 5.2 MSEK 2018, upp från 4.5 MSEK 2017, men visade rörelsevinst på 1 MSEK. I förhållande till koncernen är omsättningen försvinnande liten. Det kan dock vara en bokföringsmässigt bolag där specifika e-handelskostnader bokförs och tas, t ex systemutveckling och drift av servrar, medan försäljningen sker från huvudbolaget Sova AB, och säger kanske inget annat än att e-handeln är stigande. På samma sätt har Sova-koncernen ett Sova Logistics, som man får förmoda har hand om transporterna. Logistikbolaget har haft en ganska jämnt omsättning, och visade ett resultat på 15 MSEK. Med endast 7 anställda på 367 MSEK i omsättning får man dock förmoda att underleverantörer används för själva utförandet, och att det även här handlar om ett bokföringsmässigt bolag, som kanske har lagerlokaler och eventuellt även egna fordon (ägda eller leasade).
Moderbolaget i koncernen ägs i sin tur av Peanda, som gjorde ett positivt resultat på 42 MSEK 2018, men ärver dotterbolagens negativa rörelseresultat. Inte heller här hittas några långfristiga skulder att tala om.
Sova hade åtta butiker i Stor-Stockholm, tre i Stor-Göteborg och en i Malmö, samt fjorton ytterligare butiker. Sova AB har en ansökan hos Kronofogden mot sig. Vad det egentligen rör sig om för konkurser är oklart, då det inte finns några kursade bolag i koncernen. Tidigare har det sagts att de sju som skulle stängas var Borås, Gävle, Karlstad, Norrköping, Skövde, Uddevalla och Uppsala. I princip allt utanför storstadsområdena, undantaget Halmstad, Helsingborg, Örebro och Västerås. Fem butiker skulle bli franchisebutiker. Sex butiker skulle säljas till koncernens nya retailbolag. Sova Stockholm Retail AB. Enligt Expressen har dock alla övriga butiker flyttats till Retail-bolaget. Därmed har själva tidigare huvudbolaget Sova AB satts i konkurs, medan hälsosammare butiker flyttats över i ett nytt bolag.
Konjunktur eller bostadsbankomatens upphörande bör vara främsta anledningen till rörelseresultatet, inte e-handeln, men det aktuella löäget kan också handla om en valutasmäll på importerade sängar (t ex Jensen eller Tempur) om man inte valutasäkrat när kronan nu fallit hårt. Att det inte gick att bli av med lagret i de nedlagda butikerna ens på utförsäljning talar för att det är konjunkturproblem.
I övrigt är det intressant med krumbukterna för att kunna sätta delar av verksamheten i konkurs. Något för leverantörer att ta till sig när det börjar flyttas butiker eller delar av verksamheter till nya bolag. Frågan är dock om det är det gamla eller nya bolaget man ska sätta i konkurs?
Själva har vi en sängstomme från IKEA, sängram från Jensen (kostar idag ca 10000:- styck) och bäddmadrass från Jensen. Dessa har ett antal år på nacken, men tanken att byta ut dem har inte slagit mig, någonsin. I gäststugan finns bland annat en gammal 105-sängstomme från 70-talet, som fortfarande fungerar utmärkt över 40 år senare. Å andra sidan kanske kvaliteten var bättre på den tiden?
SvD har idag en artikel (ska förstås inte länka pga EU:s kommande copyrightdirektiv, då detta är en kommersiell blogg och som sådan ska betala länkskatt). Man sammanställer den aktuella butiksdöden, dock inte Sovabutikerna, och konstaterar att t ex Hobbex stänger alla sina butiker. MQ, Lindex, JC, Wesc och till och med KappAhl har mer eller mindre stora problem, liksom Åhlens och NK. Marc O’Polo, Boomerang Toys ‘R Us/BR är borta.
38 kommentarer
Det var bättre på den gamla goda tiden före e-handeln, då företag inte kunde gå i konkurs.
Svaret kan finnas hos producenterna, men de kan ju vara utrikes och svåröverskådliga. Men visst, eftersläpning, lageruppbyggnad etc.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Kan såklart också spela in, mer än man kan tro. Dessutom, vem bryr sig om ifall någon köpt en ny säng.
Är man träningsnarkoman och "lycklig/lyckad" sover man ju som en stock ändå och vem vill skryta med sömnbesvär?
Här något till alla trädkramande köttaktivister.
https://jagareforbundet.se/aktuellt/forbundsnyheter/2018/09/vildsvin-ar-visst-en-klimatsmart-resurs/
Jag ser framför mig en sommar med en massa klimathysteriska och ångestdrabbade människor ska trängas runt campingar och stugor. Tänk en regnig och blåsig normalsommar där bad och grilla går bort.
Jag tror att klimatångesten är borta inom ett till två år.
Vildsvin ja… Uppenbarligen så smaskigt att våra stenåldersförfäder jagade dem till utrotning och/eller domesticerade hela stammen. Absolut inget fel på det.
Men apropå kött och konsumtion: Jag kan köpa att "klimatångest" är en rationalisering för att inte köpa ganska dyra grejer. Bil, vitvaror, pool och sånt. Men kött? De vegetariska alternativen som pushas ligger ju på nästan samma kilopris, ska man spara pengar får man fan stå hemma och blötlägga och mala sin egen falafel. Tror det är få som står i butiken och substituerar oxfilén med bönor, snarare billigare kött i så fall.
Eller så är det ätstörningar som sprider sig, är ju en vanlig taktik bland unga tjejer att "bli veganer" när dom egentligen bara vill matvägra verkar det som.
Prinzens utlåtande i Verbala Lansiärer verkar gett effekt, snart är det löpsedlar överallt om den minskande cancerrisken med vildsvin också.
De kallar det för "köttindustri" när quorn sannolikt tar priset som det mest processade matsubstitutet någonsin, efter det fiktiva soylent green…
om inte det får att fungarera med väeret så får man släppa ut lite döa sälar i augusti längs österlens kust
alla jävla fubbickar från fjoll-åtta har ju sommarhus på österlen också..
ben!
brukar inte åka in i malmö nuförtiden..
men kan man fortfarnade köpa falafel o kebab för 15 på möllan ?
Å är det kamelkött i dom ??
Klimatångesten är utan tvekan en relevant aspekt i åtminstone Stockholm, både vad gäller kött och allmän konsumption, så där skulle jag ge Ben rätt och Cornu fel.
Däremot är det intressant att den är fullständigt irrationell, och att det inte verkar vara speciellt välkänt ännu. Jag har inte tills nyligen utforskat detta, då jag inte varit speciellt intresserad av den klassiska "klimatångesten", utan låtit de som tycker att det är underhållande att diskutera en sådan ångest göra det. Det slog mig först när jag hamnade i en diskussion på tu man hand om varför jag *inte* känner av den.
Vad jag insåg var att dessa människor jobbar nästan uteslutande med underhållning eller förvaltning. Det är "journalister" (=underhållare), konstnärer, författare.. Och är det inte underhållning så är det förvaltning: service, poliser, osv, osv. På sin fritid (några timmar i veckan) kan de sedan prata om djup *ångest* av att äta en bit kött, eller åka någonstans med ett flygplan.
I mitt arbete kan i princip *allt* härledas till effektivisering. I princip *allt* jag gör har en positiv (inte neutral – positiv!) påverkan på miljön för oss människor. På papperet gör jag det typ 40 timmar i veckan, i verkligheten mer. Börjar man jämföra några timmars politiskt gnäll i veckan med att spendera merparten av sin tid på detta så ser man snabbt varför jag inte känner av samma typ av ångest som de gör.
Så varför är klimathysterin irrationell? För om man pratar om att få kväljningar av kött och att det värsta man kan göra är att flyga till Thailand så är det fullständigt irrationellt att ägna merparten av sin vakna tid åt att skapa underhållning, och i princip *ingen tid alls* för att göra något positivt (snarare än neutralt) åt saken. Det går liksom inte ihop, de har bara inte pusslat ihop det faktumet ännu.
Så detta är en irrationell trend som kommer att försvinna, lågkonjunktur eller ej.
Vill vara tydlig med att jag tycker att det är fint att folk pysslar med underhållning – inlägget handlar bara om deras irrationalitet, inte mina åsikter om den.
Om folk på allvar hävdar att de har klimatångest så har de nog misstagit ångesten för en psykiatrisk diagnos.
Linus: Intressant spaning där. Jag tror att du har rätt. Tror tyvärr att trenden håller i sig alldeles för länge eftersom den understöds av kulturarbetare och mediafolk. Journalisterna har ju en förmåga att mestadels bara lyssna på sina södermalmskompisar och därför är det nästan bara deras tankesätt som basuneras ut i radio & TV. Om en lögn upprepas nog många gånger …….
Har du förlovat dig?
Sorry gbd, din dröm gick i kras (och då syftar jag på Lars).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Toker där, Cornu hade ju så klart ett separat sovrum. Hur skulle det se ut, att en man och en kvinna som inte är gifta sover intill varandra?
Räknas inte trolovningen som ett fullgott äktenskapskontrakt?
@Stefan: Ingen fara, enligt säker uppgift från flrra postare på bloggen så kommer snart Fi eller IS att ta över och då blir månggifte tillåtet.
Köpte säng på IKEA för någon månad sedan. Bor ca 10 mil från varuhuset, sängen fanns i lager men fick ändå besked om att hemleverans skulle ske först drygt två veckor senare. Pröjsade och åkte hem för att vänta på leverans som dök upp den dag man sagt. Kanske en nyttig övning för dagens allt-nu-människor men knappast en konkurrensfördel för IKEA.
Köpte Jensen på just Sova Norrköping för tio år sedan. Kan tänka mig att bäddmadrassen byts om lika lång tid, men mest för känslan av att hålla det fräscht.
K-rauta hade lagt ner såg jag och nu då alltså Sova i samma område. Dessa har jag handlat hos och vart nöjd med.
Toys 'R Us låg/ligger också i området. Så känslan är att man mer sällan åker dit, blir tråkiga områden till slut när det gapar tomt här och där.
En anekdot, provade skor på Löplabbet Linköping. Blev rekommenderad ett par men tänkte vänta lite då har har några par att byta med. Googlade dem i vilket fall och fann dem på Löplabbet.se(!) för halva priset, dessutom hade de FlipBelt hemma som ej går att finna i vare sig Norrköping/Linköping.
Handlar gärna i butik och betalar några procent extra för det men näthandeln slår butikerna på fingrarna i utbud och ibland pris.
Finns undantag. Kjell & Company. Jäklar vilken bra butik!
Ja, kjell & Co har ju tagit över Clas Ohlsons affärsidé med reservdelar och laga själv prylar, medans Clas Ohlson blivit mer som en Elgiganen light.
Nu läste jag en intervju med Clas Ohlsons VD, som sa att deras produktutbud förljer konjunkturen och att de av den anledningen dragit ned mycket på laga själv prylar. Vi får väl se om de hänger med när pendeln svänger tillbaka.
Rusta och ÖoB är också kedjor som antagligen överlever, de verkar ju liksom inte ha ngn fast idé om poduktsortimentet, utan kommer nog svänga snabbt med vad folk vill ha.
Finns många butikskedjor som jag funderat över i många år över hur de kan överleva.
Cervera, Hemtex, XXL, Stadium…
Stadium, har väl en bra omsättning. Väldigt smidigt och billigt att handla där med växande barn.
Cerveras idé bygger väl på impuls-/presentköp med höga marginaler.
Hemtex och XXL, känns det värre för.
Cervera beror ju på att hela branchen är kvar på 80-talet, och då blir man inte utkonkurrerad för att man är kvar på 80-talet. Kul branch att digitalisera, för man snackar teknik post 1990 och det blir typ "jaha, då måste vi alltså köpa datorer först?".
Tror det blivit mer populärt att köpa säng på andrahandsmarknader som blocket och facebook market. Bara att köpa ny bäddmadrass. En begagnad säng är garanterat mer fräsch än en hotell säng.
Köpte en beg säng på blocket, kontinentalsäng med mörkt snidad trä. Har kvar den gamla madrassen, luktar kärlek.
Alltså, säng för över 15 000 kr är så 00-tal.
Va över i Usa för några år sedan och värdinnan tog med mig till en köplada som hon investerat i, ungefär som IcaMaxi och efter kassorna pekade hon uppåt väggen och till min förvåning sålde dom inte likkistor också, kanske kan vara något för butiksdöden här hemma och ta efter!?
Nästa bransch som får stryk är säkerligen resebolagen. Både villabankomaten, konjunkturen samt vår flygskam har de emot sig. Många semestrar nog hemma detta år.
Absolut, men bara pga villabankomaten, billig krona och flygskam.
För tidigt för eventuell konjunkturförsvagning att påverka. Bonusar ligger fortfarande på hög nivå, liksom löner och sysselsättning, eftersom konjunkturen fortfarande är bra. Stor chans att den stärks i Sverige också när mindre del av lönen spenderas utomlands.
Mycket suspekt upplägg. Om jag förstår rätt så har Sova delat upp verksamheten i två underbolag och försätter nu ett av dem (det skuldtyngda bolag B låt säga) i konkurs. Det når ju inte ens den minimala nivån att sälja bolag B till en bulvan som sedan lägger ner verksamheten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
På tal om konkurrensen från e-handeln så stod det i dagens Stockholm Direkt att Posten tar över paketuthämtningen från tobakshandlarna och livsmedelsbutikerna i Globen-området. "De ombud som funnits klarar inte ökningen. Då är det det så här det fungerar, säger Annette Rihagen, chef för Postnords ombudsnät".
Rimligt att folk byter jobb från butiken till posten och lagret.
Kan bli mer liv i städerna när butiker som stänger klockan sex minskar och det flyttar in folk istället. Men risken är förstås stor att det blir kontorslokaler istället.
Saknar vit rutan över tavlan med Adolf Erik Nordenskiöld målad av Georg von Rosen…