Nej, ni behöver inte oroa er. Jag kommer fortsätta värma huset med ved. Däremot har jag nu blivit med värmepump för att värma huset när jag har husvakt och inte kan elda, vilket sammantaget blir några veckor om året med all restid i tjänsten.
Utedel. |
Huset på 190 m2 värms uteslutande med vedkaminen som enda värmekälla. Undantaget är elektrisk golvvärme i ena badrummet och en radiator i det andra mindre badrummet. Källaren i murad granit är ouppvärmd annat än via naturlig bergvärme.
Däremot reser jag en hel del i tjänsten och det blir sammantaget några veckor om året jag inte är hemma, trots att jag aldrig har semester (nåja, Mont Blanc var väl semester eftersom jag inte jobbade något utan hade burkade blogginlägg, medan jag jobbade som vanligt 80 timmar i veckan när jag var på Lofoten och svalkade mig i somras). Vid de tillfällena har jag förstås husvakt, men generellt eldar inte dessa för uppvärmning, utan möjligtvis endast som enklare mysvärme. Att elda för uppvärmning dygnet runt (ej att blanda ihop med att elda dygnet runt) kräver en del förmågor och viss erfarenhet.
Istället har vid huspassning bostaden värmts upp av direktverkande el, vilket kostar en rejäl slant.
Så nu har jag istället införskaffat en luft-luftvärmepump. Jag hade detta som primär värmekälla i förra villan, men det har uppenbarligen hänt en del på utvecklingsfronten sedan 90-talet. Då hade jag en Toshiba, nu blev det en Mitsubishi Hero i minsta utförande och svart färg på innedelen för att matcha inredningen någorlunda.
Innedelen, inte inredningsbild. |
Jag kan väl inte säga att jag direkt är imponerad av vare sig appen eller websidan man kan använda för att styra värmepumpen med. Gränssnitten andas 00-tal, och appen verkar mest vara ett skal ovanpå websidan. Dessutom saknas en lång rad funktioner i appen och på websidan, funktioner som bara går att styra via fjärrkontrollen – t ex närvaromedvetenhet, joniseringsfiltret, kraftfullt läge mm. Men detta är inte direkt något större problem. Min erfarenhet av så kallade smarta hem är att när man väl gjort inställningarna kan man sedan strunta systemet.
Men först gäller det att hitta anpassad nivå på temperaturinställningarna för att få värmen att spridas i hela huset. Det är trots allt två våningar med en smal trappa från 1800-talet upp till övervåningen.
Nu är jag inte särskilt orolig över detta. Värmen från en enda kamin har kunnat sprida sig väl i hela huset.
Intrimning av temperaturen på värmepumpen. Väderstationen är från Netatmo, med extra inomhussensorer. |
Första inställningen var att ställa in 23 grader i värme där innerdelen är monterad. Detta ledde dock till hela 25.6 grader i det rummet, eftersom sensorn mäter bak på värmepumpen och inte i själva rummet. Mitt bibliotek där jag arbetar fick 24.4 grader och övervåningen 22.9 grader.
Kort sagt testar jag nu 22 grader i vardagsrummet istället, vilket verkar få temperaturen i vardagsrummet att plana ut på 24.4 grader, biblioteket på 24.5 (nybyggd del av huset och bättre isolerad än den tilläggsisolerade gamla delen utanpå solida väggstommar) och övervåningen på 22.5.
Energiåtgången på sex timmar vid i snitt cirka 2 grader ute har varit 2.6 kWh, vilket allt annat lika skulle ge uppvärmningsenergi på 2.6*24/5=12.48 kWh per dag vid dessa rätt normala vintertemperaturer här på Sveriges framsida. Blir förstås intressant att se hur det ser ut vid kallare temperaturer, men dagar med under -10 kan normalt räknas på ena handens fingrar och som modern värmepump ska den fungera fullt ut till -15 enligt tillverkaren.
Normalt vid huspassning går det istället runt 50 kWh per dag till uppvärmningen vid dessa temperaturer, eller runt 60:- SEK per dag. Det blir alltså en besparing på drygt 40:- SEK per dygn med husvakt. Förhoppningsvis är det drifttiden, inte kalendertiden som avgör livslängden för en värmepump, för att fullt ut spara in den när man normalt kör med ved går inte riktigt. Kommer ju ta några år att spara in enbart på direktelvärmen, men är förstås bra för minskad svensk elförbrukning dessa dagar.
Sedan gäller det att motstå frestelsen att köra värmepumpen på kylning sommartid. Istället står markiser på önskelistan, även om det är osannolikt att norra halvklotets årliga sommarhögtryck parkerar sig just över Sverige två år på raken. Oftast hamnar lågtrycket och högtrycket i Sibiriens eller Kanadas ödemarker och väcker inte någon större uppmärksamhet. När de hamnar på Grönland blir det liv i luckan hos klimatförnekarna, men var låg- och högtryck hamnar är slump, inte klimat. Kan dock inte säga emot att sommarens rekordvärme spelade in i beslutet att ha beredskap för värmebölja nästa gång. Trots allt jobbar jag hela sommaren.
Installationen som vanligt utförd exemplariskt av alltid kompetenta Johansson & Gunverth, som jag nu varit kund hos i kanske 20+ år, inklusive förra villan. Aldrig varit missnöjd med något de gjort, och då är det rätt mycket genom åren, både elarbeten, VVS och totalentreprenad på badrumsrenoveringar.
Ingen form av ersättning har utgått till mig, till mig närstående eller till mina företag för detta inlägg, som alltså inte är reklam, utan mest en reflektion.
32 kommentarer
Får man fråga om vad det kostade? Både pumpen och installationen? 🙂
Funderar på att skaffa en till sommarstället 🙂
21800 kr inkl tvångsinstallation borde det kostat om det handlades från Polarpumpen.
Mitsubishi Electric Hero LN25
Pump : + 14 779 kr
Svart innedel : + 1000 kr
Fjärrstyrning : + 1995 kr
Installation – ROT : + 3995 kr
Totalt : 21769 kr
Skyddshus för utomhusdelen finns billigare på Byggmax (precis samma som Polarpumpens) för 1495 kr i snabbvuxet mjukt furu, men kräver en del efterjobb då den är ihopsatt med för korta nitar.
Allt installationsmateriel, inkl konsoll ingår, men extra rör/gas-kostnader kan tillkomma om inne och utomhusdelen är längre ifrån varandra än 4 meter
Totalt : 21800 kr cirka för Cornus setup. En av de bästa luft/luft-pumparna med A+++ på både kyla och värme. Ett riktigt bra köp.
Men om bara värme är intressant så rekommenderar jag istället Fijutsu slim 09 som är en av få pumpar som primärt är tillverkade för värme. Nästan alla andra pumpar är modifierade luftkonditionerare (AC).
Fujitsu 9 LZ menade jag förstås.
https://tinyurl.com/ycertzm7
En bra pump med installation och rot brukar landa kring 20.000, plus/minus några tusen. Daikin som min firma säljer mest just nu tror jag ligger på 22 ungefär.
Varför inte använda den även på våren med solel då uppvärmning behövs. Sparar lite på utsläppen och du blir även populär hos MP.
Jag tyckte det lät mer som ett konstaterande än reklektion. Fredagsmys! Undrar just vad public service tablån bjuder på idag.. 😊
Kylning på sommaren är livskvalité, klart du har råd med det, kostar några tior/dygn de värsta dagarna, t.o.m jag har råd med det. Jag hade också valet ett tag, VP eller VED.
Bara kul i början med ved och SÅ bekvämt med VP.
Den låga kostnaden för VP gör en dessutom klart mindre motiverad att elda.
Sen när blev ved kul? Ved är den enda energiformen som politikerna inte kommer åt att beskatta och som en del vänsterblivna tom kallat skatteflykt om man använder.
Att inte frysa ihjäl borde vara en mänsklig rättighet och självklarhet år 2019, men el börjar redan nu bli en klassfråga för många som lever på marginalen i egna hem.
Att lägga 40-50% av sin nettoinkomst på energi (el, bensin, ved mm, exkl mat) som många fattiga familjer i glesbygden gör redan idag är inte ovanligt.
Ett exempel. Två vuxna, två barn i Robertsfors Kommun i Västerbotten. Inkomstskatten ligger och nosar på 36% och termometern visar under nollan 7-8 månader om året. Minstingen har skitit ner sig och blöjorna har tagit slut. Istället för att åka 8 mil och köpa blöjor till ett normalt pris åker pappa till en närbutik och betalar dubbelt så mycket istället.
Sverige skulle subventionera dessa stackars människor; Utan deras närvaro i ödemarken skulle inte staten kunna hävda sitt territorium längre.
Inhemsk bofast befolkning har historiskt sett varit måttstocken på ett lands anspråk på sitt territorium som ses och respekteras av andra länder; bara en flagga räcker inte.
Du är flera poäng där Fredde.
Våra politiker och folk söder om Dalälven fattar inte vilka energimängder som krävs i norrland.
Byt mot lyxfjädrar istället för gummikuddarna, kostar 600kr och det blir mycket tystare. Inbillar mig att lager bör hålla längre.
Har en 15 är gammal Mitsubishi. Bra shit.
Men. Den börjar iofs ge sig och skall ersättas med en större som sprider värmen bättre.
För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som gett mig så mycket och nu tas upphovskatten bort.
Jag bytte min 10 år gamla luft/luft på i huset och den nya ger en ordentlig besparing jämfört med den gamla. 660KwH mindre i förbrukning i nov mot förra året. Nu kan yttertemperaturen givetvis påverka men grovt max ca.10%. Fick rådet av installatören att köra så mycket som det går på full fläkt, dock är ljudet den störta nackdelen med dessa pumpar, men givet investeringen så kan man nog inte få billigare uppvärmning.
Ställ den på 19 grader när du är hemma, har den fläktfunktion när kaminen värmer hjälper den till att sprida värmen i huset och när temperaturen sjunker frampå småtimmarna värmer den tills du eldar i kaminen igen. Ger en jämnare och behagligare temperatur och kostar inte mycket.
Har en dito själv.
Tyvärr får man numera inte installera dom själv för att alla garantier mm skall gälla utan de måste vara en certifirerad installatör vilket kostar OK för elen men resten kan man göra själv Det är inte svårt
Det är inte för garantier ska gälla, utan för att det är olagligt att göra det utan certifikat.
Vad ingen känner till går inte att beivra!
Och vad är det för "olagligheter" att installera själv? Är det något miljömupparna kommit på?
Den sitter väldigt nära taket, godkände installatören detta?
Tips till nästa gång du monterar en värmepump för att värma: placering vid golvet (om du har plats).
Nästan alla monteringsanvisningar är baserade på kylning/värmning, där kylning är viktigast. T.ex. så som det är i Japan där somrarna smäller på ordentligt.
Finns golvmodeller som ser ut som mera vanliga element.
Fördelen med takmontering är att luftströmmens som kastas inte blockeras av möbler.
Tjena Lars.
Prova om du har ork och tid att bygga ett tak till utedelen. Jag upplever som att den pumpen jag har med tak går lugnare än pumpen utan tak. Nu snöar det iof sig aldrig på dina breddgrader så det är kanske är overkill.
Vad gäller kyla är det definitivt något du ska köra mellan varven sommartid för att rena pumpen (förutom den sedvanliga rengöringen).
Snöar gör det kanske inte hos Lars men däremot haglar kommentarerna.
Hos kommentatorerna haglar det 24/7 samtidigt som järnskrot rostar.
Grattis! inte bara värme o kyla utan också en fin backdoor till ditt hemmanätverk.
Segmenterat nät, där prylar jag inte har koll på kör i ett eget VLAN. Kan rekommenderas, bra med proffsgrejer.
Ok. L2 separering således, bättre än inget alls. Det går då inte heller att komma åt det VLAN'et via din L3 router (internet GW) så klart…
Lite tråkigt i så fall eftersom du inte kan ha koll på värmepumpen remote då. Kanske lite L3 accesslistor i router och ev FW så att du kommer åt remote, men då är din säkerhet på L3 eller i värsta fall app nivå.
Jodå. Styrningen sker inte mot pumpen, den pollar f Mitsubishis server 1x per minut f att kolla order.
Solkraften, väderstationen, värmepumpen kör alla poll, ingen push. Således minimala säkerhetsrisker, dessutom på separata VLAN.
Mitsibishi gör riktigt bra pumpar. Min faster köpte en liknande pump som din och baserat på vad du berättat om ditt hus tidigare tror jag det är samma pump. Tyvärr så tillverkas nästan alla stora välkända värmepumpar med kyla som prio ett; endast Fijutsu har ett par modeller som utvecklats speciellt för värme.
För självkostnadspris (3500 kr/tim, 90 min. tot 5000 kr) installerades min Fujitsu 09 LM Slim i somras av en sönderstressad installatör från Falköping som såg ut att kunna få en hjärtattack när som helst; trevlig typ.
Många tror att det nästan ska bli gratis uppvärmning när man installerar en värmepump; men så är det förstås inte, men jämför man en Panasonic från 2005 (som jag har på ett annat hus) och Fujitsun så är det som natt och dag. Utvecklingen de senaste 10-15 åren är enorma faktiskt.
Det är utvecklingen av köldmedierna och deras förmåga att förånga/kondensera vid låga temperaturer som bidragit till effektivitetsutvecklingen och inte inte pumparna (hårdvaran) som många tror.
En gammal pump kan faktiskt göras mycket effektivare genom byte av köldmedium, men pga av lagstiftning så omöjliggörs det nästan alltid av tungrodd byrokrati och artificiella hinder mm tyvärr.
Har erfarenhet av båda Fujitsu och Mitsubishi och skulle aldrig rekommendera Fujitsu till någon. Sen vad gäller Mitsubishi ska man vara medveten om att det finns två olika filialer så det gäller att välja rätt filial. Information finns på nätet för den intresserade.
50 Kwh för 60 kr; du har inte E.on som nätleverantör va?
Villa < 8000 kWh per år
Bara överföringsavgiften per kwh (67,3 öre) och skatten (54,225 öre) inkl moms blir 121,5 öre innan ens själva elpriset är inräknat. Dum som jag varit så har jag inte bundit mig utan betalat fullt rörligt pris + påslag 3,3 öre (87 öre inkl moms för december) + abonnemang och andra fasta avgifter; då landade jag på 2,35 kr/kwH för en förbrukning på 995 kwH. Totalt 2338 kr.
Hur bär man sig år för att få ett elpris på 1,20 kr per kwh?
Sist jag såg 1,20 kr/ kWh var när jag kollade på mina gamla elräkningar från 2004-2006. Betalar du verkligen bara 1,20 kr/Kwh?
Ej inräknat din solanläggning då förstås.
Kan ge ett par exempel för december månad 2018.
Elpris 55 öre, 6 öre elcertifikat. Dvs inköpspris.
Det ger följande på totalen:
Fortum, årsförbrukning mindre än 8000 kWh, 16 ampere. 1.85 SEK/kWh.
Gävle Energi, årsförbrukning över 20000 kWh, 20 ampere. 1.40 SEK/kWh.
Både och faktiskt! Dels är det olagligt att montera utan certifikat, dels kräver flera leverantörer ett giltigt personligt certifikat från installatören för att få ett komplett giltigt garantibevis.
Certifierat företag + certifierad tekniker krävs med andra ord