Min manliga gissning är att ingen svensk partiledning egentligen vill regera de närmaste åren. Flertalet i partitopparna är säkert medvetna kring hur samhällsbygget har spruckit. Ett bygge där grunden har spruckit kan inte räddas med puts eller glättning. Ingen vill således avlösa kaptenen vid rodret samtidigt som skutan sjunker.
Jag tror att kommunernas kris kommer att tvinga kommunalpolitiker till drastiska och för stunden olagliga åtgärder. Dessa åtgärder är resultatet av att riksdagen varit passiv och handlingsförlamad inför verkligheten och inte har kunnat ge kommunerna rätt medel och verktyg. När väl åtgärderna de-facto har genomförts på bred front i många kommuner kommer en vända med politiska beskyllanden hit och dit ske i riksdagen utan att någon vill erkänna några tillkortakommanden. Tongången från riksdagen kommer att vara att det är kommunerna vilka orsakat krisen som nu riksdagen får hantera. När det väl gått så här långt kommer mängder av blocköverskridande överenskommelser att fattas.
Jag hoppas dock att jag gissar fel och att framtiden kan bli ljusare än det mörker jag skymtar.
Ja, tyvärr finns det väl en risk för det. Det ser jag också. Som jag långt tidigare skrivit: "Alla" vill vara den som kommer och styr upp, för det är upplagt för en massa svårigheter som man kommer sannolikt få skit för.
@Sporadisk: Det kan ju vara så att det är från dagens kommunpolitiker nya riksdagspolitiker får dyka upp framöver om de genomför nödvändiga ändringar och det fungerar, medan de som är i riksdagen idag blir bortröstade. Vilket kan vara positivt. Visserligen är det väl så typ alltid eller ofta, men även politiken kan ju indelas i epoker?
För att göra en liten parallell. Jag tycker journalistiken är rätt ofta bättre i de olika lokaltidningarna, som "Mitt i" tex. Sett till relevans och mindre till ideologi.
Så om det ideologiska skiktet inte klarar (oavsett parti och ideologi) klarar av att leda och nytolka de utopiska målen till vad man vill göra i praktiken och komma överens, så faller ju i vilket fall de verkliga frågorna ner till den kommunala nivån.
Klart jag kan ha fel.
@Sporadisk
Jag tror inte att min kommun kan ta tag i sina problem, när den inte erkänt dem.
Elefanter springer över i andra verksamheter.
Man kan tycka att skola skall vara en självklarhet. Det är det inte.
Om man tycker att t.ex. äldreomsorg är något intressant, bör man fundera över hur det kommer fungera när alla de "högutbildade" skall sättas i subventionerat arbete. Detta i en bransch där befintlig personal verkligen inte behöver demoraliseras, än mindre verksamheten.
Men det blir nog säkert bra.
Nej, ingen av de stora vill egentligen styra det sjunkande skeppet. Möjligen EBT och JÅ som verkar (mot bättre vetande?) vara på bettet men knappast tillsammans och de övriga kommer inte att släppa fram dem av rädsla för mediedrev typ "mörka krafter", "stöveltramp" och allmänt tjafs.
Massivt ökade kostnader pga skev befolkningsökning. Inkomster ökar inte i samma takt. Förstärks givetvis av kommande lågkonjuktur.
Åtgärder? Höjd skatt och kraftiga besparingar inom andra områden. Försämrad välfärd.
Re. Martin
Problemet med skattehöjningar (ökade skattesatser) är att de inte kommer ge några ökade skatteintäkter. Laffer-kurvan är verklig och Sverige befinner sig långt förbi toppen. Det enda som kommer fungera långsiktigt är att skära ner i bidrag, rättigheter och förmåner tills gruppen asyl- och anhörig invandrare på riktigt blir en vinst för samhället.
@Carmania – Jag håller med dig. Ev släpar effekten så man lyckas få in fler skattekronor något kvartal. Och vilken politiker blickar längre fram än så?
Givetvis kommer lågkonjunkturen att komma. Frågan är hur den slår.
Alla som tänker sig att det kommer komma en svensk bostadspriskrasch snart – Sverige skulle mycket väl kunna bli en enorm mottagare av utländskt kapital efter säg en euro-krasch, investerare flyr eurozonen och kapitalet investeras i svenska fastigheter så fastighetsvärdena rusar (eftersom Sverige är med i EU men utanför eurozonen och dess finanspolitik blir Sverige för många av de här investerarna ett ganska självklart alternativ). Då spelar det mindre roll om svenska löntagare inte har råd att köpa bostäder p.g.a. sänkt köpkraft. Det är något liknande städer som Vancouver m.fl. drabbats av.
Extraval är uteslutet. Sjuklövern har inget att vinna på det, speciellt inte S-partiet med alla(h) "utmaningar" inom SSU som har läckt ut. Lööf-regering är fortsatt det troligaste alternativet.
V, SD och S kommer rösta Nej till en sådan regering.
V, därför de inte vill ha en "nyliberal" politik
S, därför de som största parti aldrig kommer etablera praxis att de inte ska regera
SD, därför C vill ha en liberal invandringspolitik.
Sen tror jag inte M heller är speciellt förtjusta i upplägget, men det är möjilgt de kan ge med sig i de fall där Alliansen är mindre än de rödgröna.
Som ett fjärde alternativ så blir frågan vilket intresse som väger tyngst. Undvika nyval eller få en regering som inte är helt optimal? Jag gissar att det finns tillräckligt starkt intresse i att undvika nyval så att en majoritet kan tänka sig släppa från vilken rimlig kandidat som helst.
Senast när den tredje riksdagomröstningen avklingat kommer partierna i 7-klövern att på ett eller annat sätt "ta sitt ansvar" och bilda en regering med oheliga allianser. Allt för att slippa ett extraval och låta SD bli större!
S är expediotionsministär, även om Magdalena gör allt för att låtsas vara opartisk. En röst på den budgeten är detsamma som att säga Löfven bör bli statsminister.
Ingen kommer lägga någon egen budget innan vi har en majoritetsregering. Vi har haft åtta år av minoritetsregeringar och när nu SD bestämt sig för att inte längre låta andra styra själva så kommer det krävas en majoritetsregering. När den är på plats blir det återigen ordning och reda i riksdagen.
Otaktiskt av SD att rösta emot en M+KD regering, Det enda det kommer sluta med är att C+FP gör upp med S, V och MP, dvs de partier som inte är konservativa, eller att får en ny version av DÖ som blir praxis.
SKL räknar med att det behövs ungefär +30 mdr till kommunerna fram till 2021. Det mesta av detta beräknas komma från höjda statsbidrag. Med de majoriteter som kommer fram i kommunerna blir det knappast några större skattehöjningar under mandatperioden.
Skatten kommer inte höjas, det är idag stora överskott på statlig nivå.
"Riksgäldens prognos pekar på budgetöverskott på 96 miljarder kronor i år och 62 miljarder kronor nästa år. Det innebär små förändringar jämfört med prognosen från juni."
Carmania, nä, inte sjunker intäkterna för att man höjer kommunalskatten en aning. Ponera att du ska betala rak kommunalskatt bara på 100000, om du betalar 29 eller 30 kr. Man ska inte överdriva effekter av skattehöjningar eller sänkningar.
Skatterna kommer att höjas på kommun/landstingsnivå oavsett de närmaste åren. Finns ett enormt återinvesteringsbehov på vägar, fastigheter etc. som jag inte tror någon kommun kommer kunna budgetera för, utglesningen som gjorts under 1900-taletsoljerea kommer att bita oss snart. Förhoppningsvis kan vi bygga mer resurssnålt och återvinna metaller etc. från improduktiva miljonprograms- och villamatteområden.
Räcker med att M lägger ner sina röster t.ex. När extra allt börjar bli ett alternativ tror jag många partier blir lite mer medgörlig är när det gäller vad de släpper fram för regering…
Som min sosseialistiska vän sa, det hade varit bättre om Alliansen blev det större blocket. Sagt av en riktig idealist.
Problemet med Decemberöverenskommelsen var inte att största blocket fick styra utan att de garanterades makten no matter what.
Mao hade DÖ-light kunnat funka nu, där Löfven aldrig kan vara säker på stöd om han går allt för långt vänsterut. För då blir det ingen rödgrön budget just den gången, ganska enkelt.
I den mån S är mer "vänster" än alliansen inom något konfidensinvervall som är inte innebär ren slump så är det väldigt, väldigt, väldit lite. Framförallt när det gäller ekonomi.
Det är alltså nästan lika troligt (eller otroligt, hur du nu vill formulera det) att alliansen skulle protestera för att S/Löfven gick för långt åt _höger_.
Och där ligger ju hela problemet: vad gäller faktisk styrning, tex budget och skatter, är S och M/Alliansen mer överrens är vad som ofta är fallet _inom specifika partier_. Det vill säga på papperet är det självklara att de enas helt och hållet och styr tillsammans. Lätt som en plätt? Njah, för det handlar ju inte om det, det handlar om _makt_.
Diskussioner om att parterna ska närma sig varandra maskeras som att de ska närma sig varandra _politiskt_, vilket de faktiskt inte kan eftersom de redan står för samma sak. I själva verket ska de bara närma sig varandra vad gäller att dela på makt. Ska vi leta slöseri med skattepengar i den här processen är det allt fåneri kring att försöka låtsas stå för olika saker för att upprätthålla polariseringen av väljare (så de inte försvinner). Av samma anledning får vi puttifjuttniga detaljfrågar med små-petande i olika poster för att upprätthålla bilden av opposition.
Jag tror att extraval eller inte kommer an på hur Centerpartiet och Folkpartiet (ja, jag vet vad de kallar sig men det är så orwellskt att jag vägrar gå med på det) resonerar.
A. "Vi tar ansvar och stödjer en socialdemokratisk-ledd regering, det brukar väljarna straffa med sänkt stöd och isf riskerar vi att åka ut i nästa val men vi hoppas kunna förändra läget under mandatperioden"
eller
B. " Vi står fast vid vad vi har sagt, Alliansen är det som gäller. Det betyder att det blir extraval och vi riskerar att åka ut, men vi stod i alla fall vid vårt ord"
Jag tror det blir A. Man skjuter upp nådastöten så länge som möjligt.
Eftersom en klar majoritet av våra makthavare inte vill ha extraval kommer det troligtvis inte bli så. Personligen tycker jag ett extraval kan vara på sin plats. Rimligt vore ju då att partierna tydliggör vart de lutar i regeringsbildandet. Haha, nej vad sitter jag och säger? Helvetet lär frysa innan dess…
Faktiskt. Skulle lätt byta två vesuvio och ett netflixabbonemang mot ett nytt val. Det skulle vara riktigt bra för hela samhället.
Själv skulle jag i vanlig ordning slänga min röst på något parti som driver åtminstone lite, lite åt höger ekonomiskt, dvs ett parti som inte hamnar i den statliga betong som utgör hela riksdagen (med god marginal, inga alternativ knackar på dörren).
Men jag tror att många som bestämt röstar på den där S/M-gröten skulle hantera nästa val mer intelektuellt (själva resultatet kan ju bli samma, men då går vi ändå framåt av processen).
Vart partierna lutar i regeringsbildandet har väl knappast varit någon hemlighet. Problemet är ju att för många, och ändå för få av väljarna har egna idéer om vad de tycker partierna ska göra, vilket resulterat i nuvarande dödläge.
Och ett nyval resulterar i samma dödläge. Det var ett misstag att formulera en grundlag som försöker lösa regeringsproblem på det viset.
Att offra en pizza och netflixabbonemang och behöva Asa sig iväg till vallokalerna ytterligare en gång för att få se en ny rädda med talmansrundor är bortkastade pengar och tid…
Ska man vara noggrann så finns alltså inget i regeringsformen som tvingar fram extravalet för att regering inte bildats.
Det enda som utlöser extravalet är fyra misslyckade voteringar. Alltså låter man bli att hålla voteringar.
Möjligen kan DÖ släppa fram ett extraval i smb med EU-valet, men det bygger fortfarande på att Talmannen parti så önskar, och de kommer de sannolikt inte göra, eftersom ingen vill sitta med svarte Petter när nu landet allt hastigare går mot sin undergång.
"undergång"!? Lika roande som den "samhällskollaps" som drabbat oss i tolv år nu! Sverige går som tåget, 71 miljarder plus i fjol, troligen mer i år, sjunkande statsskuld, lägsta arbetslösheten på 20 år. Vi har en fantastiskt välskött stat, som kreditinstituten säger om Sverige, ingen oro för att vi saknar regering, våra myndigheter och lagar gör sina jobb.
Nje, nog går Sverige som helhet bättre än dess tåg.
Staten bör gå plus sett till faktorerna. Högkonjunktur, låg ränta, stigande privatskuld som i alltför liten utsträckning investeras så framtiden ger avkastning.
Klart vi har låg arbetslöshet, efterfrågan har varit hög. Klart det är kopplat till låg ränta.
Staten ser inte hur den missköter sig, kvittot kan komma sen.
44 kommentarer
Min manliga gissning är att ingen svensk partiledning egentligen vill regera de närmaste åren. Flertalet i partitopparna är säkert medvetna kring hur samhällsbygget har spruckit. Ett bygge där grunden har spruckit kan inte räddas med puts eller glättning. Ingen vill således avlösa kaptenen vid rodret samtidigt som skutan sjunker.
Jag tror att kommunernas kris kommer att tvinga kommunalpolitiker till drastiska och för stunden olagliga åtgärder. Dessa åtgärder är resultatet av att riksdagen varit passiv och handlingsförlamad inför verkligheten och inte har kunnat ge kommunerna rätt medel och verktyg. När väl åtgärderna de-facto har genomförts på bred front i många kommuner kommer en vända med politiska beskyllanden hit och dit ske i riksdagen utan att någon vill erkänna några tillkortakommanden. Tongången från riksdagen kommer att vara att det är kommunerna vilka orsakat krisen som nu riksdagen får hantera. När det väl gått så här långt kommer mängder av blocköverskridande överenskommelser att fattas.
Jag hoppas dock att jag gissar fel och att framtiden kan bli ljusare än det mörker jag skymtar.
Ja, tyvärr finns det väl en risk för det. Det ser jag också. Som jag långt tidigare skrivit: "Alla" vill vara den som kommer och styr upp, för det är upplagt för en massa svårigheter som man kommer sannolikt få skit för.
@Sporadisk: Det kan ju vara så att det är från dagens kommunpolitiker nya riksdagspolitiker får dyka upp framöver om de genomför nödvändiga ändringar och det fungerar, medan de som är i riksdagen idag blir bortröstade. Vilket kan vara positivt. Visserligen är det väl så typ alltid eller ofta, men även politiken kan ju indelas i epoker?
För att göra en liten parallell. Jag tycker journalistiken är rätt ofta bättre i de olika lokaltidningarna, som "Mitt i" tex. Sett till relevans och mindre till ideologi.
Så om det ideologiska skiktet inte klarar (oavsett parti och ideologi) klarar av att leda och nytolka de utopiska målen till vad man vill göra i praktiken och komma överens, så faller ju i vilket fall de verkliga frågorna ner till den kommunala nivån.
Klart jag kan ha fel.
@Sporadisk
Jag tror inte att min kommun kan ta tag i sina problem, när den inte erkänt dem.
Elefanter springer över i andra verksamheter.
Man kan tycka att skola skall vara en självklarhet. Det är det inte.
Om man tycker att t.ex. äldreomsorg är något intressant, bör man fundera över hur det kommer fungera när alla de "högutbildade" skall sättas i subventionerat arbete. Detta i en bransch där befintlig personal verkligen inte behöver demoraliseras, än mindre verksamheten.
Men det blir nog säkert bra.
Nej, ingen av de stora vill egentligen styra det sjunkande skeppet. Möjligen EBT och JÅ som verkar (mot bättre vetande?) vara på bettet men knappast tillsammans och de övriga kommer inte att släppa fram dem av rädsla för mediedrev typ "mörka krafter", "stöveltramp" och allmänt tjafs.
Vilka är problemen och vilka är åtgärderna som du tror kommer genomföras?
Massivt ökade kostnader pga skev befolkningsökning. Inkomster ökar inte i samma takt. Förstärks givetvis av kommande lågkonjuktur.
Åtgärder? Höjd skatt och kraftiga besparingar inom andra områden. Försämrad välfärd.
Re. Martin
Problemet med skattehöjningar (ökade skattesatser) är att de inte kommer ge några ökade skatteintäkter. Laffer-kurvan är verklig och Sverige befinner sig långt förbi toppen. Det enda som kommer fungera långsiktigt är att skära ner i bidrag, rättigheter och förmåner tills gruppen asyl- och anhörig invandrare på riktigt blir en vinst för samhället.
@Carmania – Jag håller med dig. Ev släpar effekten så man lyckas få in fler skattekronor något kvartal. Och vilken politiker blickar längre fram än så?
Givetvis kommer lågkonjunkturen att komma. Frågan är hur den slår.
Alla som tänker sig att det kommer komma en svensk bostadspriskrasch snart – Sverige skulle mycket väl kunna bli en enorm mottagare av utländskt kapital efter säg en euro-krasch, investerare flyr eurozonen och kapitalet investeras i svenska fastigheter så fastighetsvärdena rusar (eftersom Sverige är med i EU men utanför eurozonen och dess finanspolitik blir Sverige för många av de här investerarna ett ganska självklart alternativ). Då spelar det mindre roll om svenska löntagare inte har råd att köpa bostäder p.g.a. sänkt köpkraft. Det är något liknande städer som Vancouver m.fl. drabbats av.
Extraval är uteslutet. Sjuklövern har inget att vinna på det, speciellt inte S-partiet med alla(h) "utmaningar" inom SSU som har läckt ut. Lööf-regering är fortsatt det troligaste alternativet.
V, SD och S kommer rösta Nej till en sådan regering.
V, därför de inte vill ha en "nyliberal" politik
S, därför de som största parti aldrig kommer etablera praxis att de inte ska regera
SD, därför C vill ha en liberal invandringspolitik.
Sen tror jag inte M heller är speciellt förtjusta i upplägget, men det är möjilgt de kan ge med sig i de fall där Alliansen är mindre än de rödgröna.
Som ett fjärde alternativ så blir frågan vilket intresse som väger tyngst. Undvika nyval eller få en regering som inte är helt optimal? Jag gissar att det finns tillräckligt starkt intresse i att undvika nyval så att en majoritet kan tänka sig släppa från vilken rimlig kandidat som helst.
Senast när den tredje riksdagomröstningen avklingat kommer partierna i 7-klövern att på ett eller annat sätt "ta sitt ansvar" och bilda en regering med oheliga allianser. Allt för att slippa ett extraval och låta SD bli större!
Ja, elle senast den fjärde. I synnerhet om de kan förutse vilken den fjärde kandidaten är så kommer valet stå mellan tredje och fjärde…
Snart ska budgeten läggas då kommer C och L tvingas bekänna färg:
De kan i slutomgången
1) Rösta på en S budget
2) Lägga ner sin röst
3) Rösta på en M budget
Väljer de 1, så är det lika bra att Löfvan regerar. Väljer de 2 eller 3 så får Kristersson bli statsminister.
Kommer S verkligen att lägga fram en egen budget tror du? Är det inte mer troligt att man håller sig till bara övergångsbudgeten (opolitisk)?
S är expediotionsministär, även om Magdalena gör allt för att låtsas vara opartisk. En röst på den budgeten är detsamma som att säga Löfven bör bli statsminister.
Ingen kommer lägga någon egen budget innan vi har en majoritetsregering. Vi har haft åtta år av minoritetsregeringar och när nu SD bestämt sig för att inte längre låta andra styra själva så kommer det krävas en majoritetsregering. När den är på plats blir det återigen ordning och reda i riksdagen.
Otaktiskt av SD att rösta emot en M+KD regering, Det enda det kommer sluta med är att C+FP gör upp med S, V och MP, dvs de partier som inte är konservativa, eller att får en ny version av DÖ som blir praxis.
Mama: har inte M gått ut med att de kommer lägga en motion? Varför skulle de inte göra det?
Och hur hade du tänkt dig att vi skulle få en majoritetsregering? Närdå? Efter valet 2032?
Hur hög kommunalskatt kan man ha??
Jag tror på 5% upp under de närmaste åren
Verkligen, fem procentenheter upp?
SKL räknar med att det behövs ungefär +30 mdr till kommunerna fram till 2021. Det mesta av detta beräknas komma från höjda statsbidrag. Med de majoriteter som kommer fram i kommunerna blir det knappast några större skattehöjningar under mandatperioden.
Skatten kommer inte höjas, det är idag stora överskott på statlig nivå.
"Riksgäldens prognos pekar på budgetöverskott på 96 miljarder kronor i år och 62 miljarder kronor nästa år. Det innebär små förändringar jämfört med prognosen från juni."
Höjs skattesatsen sänks skatteintäkterna men tyvärr kommer politikerna inte inse det förrän efteråt.
Carmania, nä, inte sjunker intäkterna för att man höjer kommunalskatten en aning. Ponera att du ska betala rak kommunalskatt bara på 100000, om du betalar 29 eller 30 kr. Man ska inte överdriva effekter av skattehöjningar eller sänkningar.
Skatterna kommer att höjas på kommun/landstingsnivå oavsett de närmaste åren. Finns ett enormt återinvesteringsbehov på vägar, fastigheter etc. som jag inte tror någon kommun kommer kunna budgetera för, utglesningen som gjorts under 1900-taletsoljerea kommer att bita oss snart. Förhoppningsvis kan vi bygga mer resurssnålt och återvinna metaller etc. från improduktiva miljonprograms- och villamatteområden.
När extravalet närmar sig kommer Annie att stå på presskonferens gråtande och "ta ansvar" och gå in i en socialdemokratisk regering.
Det kommer dock inte räcka, S+MP+C+L är inte i majoritet. Tveksamt om V kommer acceptera en sådan regering utan eget inflytande.
Räcker med att M lägger ner sina röster t.ex. När extra allt börjar bli ett alternativ tror jag många partier blir lite mer medgörlig är när det gäller vad de släpper fram för regering…
Som min sosseialistiska vän sa, det hade varit bättre om Alliansen blev det större blocket. Sagt av en riktig idealist.
Problemet med Decemberöverenskommelsen var inte att största blocket fick styra utan att de garanterades makten no matter what.
Mao hade DÖ-light kunnat funka nu, där Löfven aldrig kan vara säker på stöd om han går allt för långt vänsterut. För då blir det ingen rödgrön budget just den gången, ganska enkelt.
I den mån S är mer "vänster" än alliansen inom något konfidensinvervall som är inte innebär ren slump så är det väldigt, väldigt, väldit lite. Framförallt när det gäller ekonomi.
Det är alltså nästan lika troligt (eller otroligt, hur du nu vill formulera det) att alliansen skulle protestera för att S/Löfven gick för långt åt _höger_.
Och där ligger ju hela problemet: vad gäller faktisk styrning, tex budget och skatter, är S och M/Alliansen mer överrens är vad som ofta är fallet _inom specifika partier_. Det vill säga på papperet är det självklara att de enas helt och hållet och styr tillsammans. Lätt som en plätt? Njah, för det handlar ju inte om det, det handlar om _makt_.
Diskussioner om att parterna ska närma sig varandra maskeras som att de ska närma sig varandra _politiskt_, vilket de faktiskt inte kan eftersom de redan står för samma sak. I själva verket ska de bara närma sig varandra vad gäller att dela på makt. Ska vi leta slöseri med skattepengar i den här processen är det allt fåneri kring att försöka låtsas stå för olika saker för att upprätthålla polariseringen av väljare (så de inte försvinner). Av samma anledning får vi puttifjuttniga detaljfrågar med små-petande i olika poster för att upprätthålla bilden av opposition.
Linus: bara för att du är blind och döv så innebär inte det att vi andra ser skillnader mellan partierna…
Jag tror att extraval eller inte kommer an på hur Centerpartiet och Folkpartiet (ja, jag vet vad de kallar sig men det är så orwellskt att jag vägrar gå med på det) resonerar.
A. "Vi tar ansvar och stödjer en socialdemokratisk-ledd regering, det brukar väljarna straffa med sänkt stöd och isf riskerar vi att åka ut i nästa val men vi hoppas kunna förändra läget under mandatperioden"
eller
B. " Vi står fast vid vad vi har sagt, Alliansen är det som gäller. Det betyder att det blir extraval och vi riskerar att åka ut, men vi stod i alla fall vid vårt ord"
Jag tror det blir A. Man skjuter upp nådastöten så länge som möjligt.
Majoriteten behöver förstås inte stödja en regering. Det räcker med att C lägger ner sina röster så går röd-gröna röran igenom…
Eftersom en klar majoritet av våra makthavare inte vill ha extraval kommer det troligtvis inte bli så. Personligen tycker jag ett extraval kan vara på sin plats. Rimligt vore ju då att partierna tydliggör vart de lutar i regeringsbildandet. Haha, nej vad sitter jag och säger? Helvetet lär frysa innan dess…
Faktiskt. Skulle lätt byta två vesuvio och ett netflixabbonemang mot ett nytt val. Det skulle vara riktigt bra för hela samhället.
Själv skulle jag i vanlig ordning slänga min röst på något parti som driver åtminstone lite, lite åt höger ekonomiskt, dvs ett parti som inte hamnar i den statliga betong som utgör hela riksdagen (med god marginal, inga alternativ knackar på dörren).
Men jag tror att många som bestämt röstar på den där S/M-gröten skulle hantera nästa val mer intelektuellt (själva resultatet kan ju bli samma, men då går vi ändå framåt av processen).
Vart partierna lutar i regeringsbildandet har väl knappast varit någon hemlighet. Problemet är ju att för många, och ändå för få av väljarna har egna idéer om vad de tycker partierna ska göra, vilket resulterat i nuvarande dödläge.
Och ett nyval resulterar i samma dödläge. Det var ett misstag att formulera en grundlag som försöker lösa regeringsproblem på det viset.
Att offra en pizza och netflixabbonemang och behöva Asa sig iväg till vallokalerna ytterligare en gång för att få se en ny rädda med talmansrundor är bortkastade pengar och tid…
Ska man vara noggrann så finns alltså inget i regeringsformen som tvingar fram extravalet för att regering inte bildats.
Det enda som utlöser extravalet är fyra misslyckade voteringar. Alltså låter man bli att hålla voteringar.
Möjligen kan DÖ släppa fram ett extraval i smb med EU-valet, men det bygger fortfarande på att Talmannen parti så önskar, och de kommer de sannolikt inte göra, eftersom ingen vill sitta med svarte Petter när nu landet allt hastigare går mot sin undergång.
Men då blir den centrala frågan – hur långt kan man sträcka sonderingarna?
"undergång"!? Lika roande som den "samhällskollaps" som drabbat oss i tolv år nu! Sverige går som tåget, 71 miljarder plus i fjol, troligen mer i år, sjunkande statsskuld, lägsta arbetslösheten på 20 år. Vi har en fantastiskt välskött stat, som kreditinstituten säger om Sverige, ingen oro för att vi saknar regering, våra myndigheter och lagar gör sina jobb.
Nje, nog går Sverige som helhet bättre än dess tåg.
Staten bör gå plus sett till faktorerna. Högkonjunktur, låg ränta, stigande privatskuld som i alltför liten utsträckning investeras så framtiden ger avkastning.
Klart vi har låg arbetslöshet, efterfrågan har varit hög. Klart det är kopplat till låg ränta.
Staten ser inte hur den missköter sig, kvittot kan komma sen.
Som resande med fånetrafiken så har "gå som tåget" en helt ny innebörd. Ja man kan väl säga att Sverige går som tåget då…