För att illustrera det kommande minst sagt spännande parlamentariska läget kan man använda YouGovs julimätning av opinionen. Att pussla ihop en regering ur de siffrorna gör att svaret blir Stefan Löven (s).
Sängkammarblicken är tydlig: Fyra år till! |
Inget opinionsinstitut är särskilt bra, men Sentio och YouGov är intressanta med sina slumpmässiga dragningar ur självrekryterade webpaneler. Det har visat att dessa överrepresenterar Miljöpartiet och underrrepresenterar Sverigedemokraterna, dvs de goda är mer benägna att vilja svara på webenkäter. Ironiskt nog är ju Miljöpartiet och Sverigedemokraterna stora samarbetspartier som ofta röstar samma i riksdagen.
Oavsett, låt oss titta på utfallet av YouGovs senaste mätning (inte en länk till Metro www.metro.se/artikel/yougov-ökad-polarisering-v-och-sd-ser-ut-att-bli-valets-stora-vinnare).
Från vänster till höger:
FI 1.0%
MP 3.9%
V 9.8%
S 21.2%
SD 25.7%
L 5.4%
M 15.9%
C 8.6%
KD 3.8%
Övrigt 4.7%
Vi ser här att både KD och MP åker ur riksdagen. 86.6% av rösterna leder till mandat. Mandatfördelningen blir då som följer:
V 39 mandat
S 85 mandat
SD 104 mandat
L 22 mandat
M 64 mandat
C 35 mandat
Det socialistiska blocket får alltså 124 mandat, SD 104 mandat och de borgerliga 121 mandat. Den statsministerkandidat som får flest röster som stöd blir statsminister och utser regeringen. Dock sägs det (Anders Lindberg, Aftonbladet) att största parti utser talmannen (dvs SD), och talmannen tillfrågar per automatik det största partiet om dessa vill nominera statsminister.
Nu blir en V-stödd S-statsminister det största alternativet, men kan direkt fällas om SD väljer att stödja en borgerlig kandidat. De borgerliga partierna kan inte bilda regering utan SD:s stöd, eftersom S+V blir större. SD kan inte heller bilda regering ensamma eftersom S+V blir större.
C vägrar regera med stöd av SD, och om SD vill ge stöd, så hoppar C av och stöder en S-regering. Då får vi S+C+V=159 mandat. Även L vägrar ingå i en regering med stöd av SD, och kvar blir M+SD=168 mandat. S+L+C=142 är uteslutet, då även det blir mindre än M+SD och L inte vill samarbeta med V.
Det sannolikaste utfallet är dock en statsminister från S, med stöd av V, och att de borgerliga backar och vägrar stöd från SD. Totalt står 31% av de svenska väljarna bakom en sådan regering, ner från 43.62% idag.
SD kommer dock som största få ett antal ordförandeposter i utskotten och kan alltså blockera politiken på de punkterna, men det går förstås för regeringen att lägga lagförslag som inte gått genom några utskott. Se t ex när man stoppade asylfesten hösten 2015.
Samtidigt ändras egentligen inte det parlamentariska läget mot idag, även om det är färre partier. De borgerliga partierna (den sk “Alliansen”) kan inte få igenom en egen budget utan stöd från SD. KD åker ur riksdagen, och KD var de som till slut skrotade Decemberöverenskommelsen. Inte omöjligt att vi alltså får en ny decemberöverenskommelse för att låta socialisterna härja fritt i fyra år till, dock utan Miljöpartiets extra skadliga inflytande.
Huruvida KD och/eller MP åker ur riksdagen blir helt avgörande för den parlamentariska situationen.
98 kommentarer
jag tippar starkt att KD de två sista veckorna plockar fram Alf Svensson från pensionärslugnet vid sydkusten så att KD får åtminstone 12% i Jkpg Län.
MP kommer nog TYVÄRR att vara kvar då media just nu bedriver en enormt kraftig kampanj med klimat-HOTET som tema… Den varma och långa sommaren, skogsbränderna mm. Fattas bara att lite döda sälar flyter iland i slutet av månaden för att saken skall vara klar.
Sedan sätter jag en pilsner på att Löfven kommer att avgå oavsett valresultat och att det med viss sannolikhet kommer att bli ett nyval i Oktober.
KD kan klara sig kvar över 4% om de satsar på sitt motstånd mot genusteoretiska tokstollerier!
S.k "Genusdagis" etc. är bara något som efterfrågas på Södermalm typ!
http://www.smp.se/ledare/nisch-for-ebt-fragor-2/
Smp ja, tidningen som hade ett scoutläger på förstasidan dagen efter att Palme vart skjuten. Idioter.
Och det där med att inte göra genusstereotypa val kanske inte hade varit så dumt? Hade du fått dig lite sådant till livs hade det kanske blivit karl av dig istället för en sån kärring, Bengt?
Genusteoretiska tokstollerier brukar mest föras fram av konservativa opinionsbildare. Men de flesta konservativa väljare blir nog inte så imponerade av fantasierna längre. Även konservativa kvinnor gillar att kunna försörja sig själva.
Hög tid att bygga en ny halmgubbe.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Ben Dover !
Bend Over !!
Ens om de får 12,1% i JKP, så blir det knappast mer än 1 mandat. Vad skulle de kunna åstdkomma med det. Ang genusdagis, har du haft barn på dagis nyligt Bengt?
@gbd crvx!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A4rregler_i_allm%C3%A4nna_val#Sp%C3%A4rregler_i_Sverige
2010 hade KD 12,85% i Jkp Län
Underskatta inte "Alf Svensson effekten"!
Finns säkert dem bland både (M) och (SD) som gärna ser till att KD hänger kvar…
https://data.val.se/val/val2014/slutresultat/R/rvalkrets/06/index.html
+12 procent ger bara rätt till att vata med i röstfördelningen i den valkrets där det uppnåtts, inte på riksplanet. Vilket med Jkps 11 fasta mandat max kan ge 1-2 mandat.
Det tar tid att organisera ett val/extraval. Det utlåvade extravalet 2014 var satt till 22:e mars 2015. 2014 förhandlades det i flera månader efter valet t.ex.
"Den statsministerkandidat som får flest röster som stöd blir statsminister och utser regeringen."
Nej. Man måste ha en majoritet mot sig för att inte bli vald. Se fallet Ola Ullsten.
Och i Sverige måste sittande statsminister röstas bort genom att en riksdagsmajoritet röstar fram en ny statsminister. Så om inte Stefan avgår självmant är det inte säkert att det går att få till en riksdagsmajoritet kring en annan kandidat.
Scenario: Alla röstar bort Stefan. SD lägger ner sina röster när första tolererbara regering föreslår (ex: ren M-regering).
Japp, så kan det gå till. Men jag tror inte de borgerliga partierna (framförallt M) röster bort Stefan utan att vara säkra på att ha ett eget alternativ som går igenom riksdagen. De måste alltså skaffa sig ett förhandsbesked av SD. Frågan är om C och FP går med på det.
Jag tror det blir svårt att överleva politiskt fyra år till utan att aktivt rösta bort nuvarande regering. Även om ingen pratar om det nu öppet så vet alla att man kommer behöva ha någon sorts relation till SD. Jag tror budgeten blir svårare att baxa igenom än regeringsfrågan.
Och med ovanstående kommentarer i åminnelse då också den i och för sig föga troliga men dock fullt möjliga situationen om parlamentarisk låsning skulle uppstå att Löfvén av Talman blir ombedd att för viss tid fram till omval leda en expeditionsministär.
Unknown: nej, det är separata omröstningar. Okunskapen i hur regeringsbildningen funkar är tydligen ganska utbredd – och det förbättras inte av att cornu gång på gång upprepar sin "teori" om hur det går till. En lögn blir inte sann för att den upprepas (även om överutmanade kan börja tro på den).
Faktum är ju att statsministern i teorin inte behöver få en enda röst. Det är rösterna mot som räknas. Det finns heller inget som säger att största parti skulle nomineras per någon slags automatik. Talmannen skall undersöka förutsättningarna för olika kandidater och det kan mycket väl vara den som representerar det minsta partiet som nomineras och utses. Det finns inte ens ett krav att statsministern sitter i riksdagen, representerar ett riksdagsparti eller parti över huvud taget.
Strunta i tabloiden Metros och YouGovs "mätningar"…
Denna är mer pålitlig !
https://datastory.se/story/matningarnas-matning
Det tror jag inte, eftersom SD är underskattat i de flesta mätningar.
Vi behöver en ekosocialliberaldemokratisk allians. Det vore ett mycket mer fruktbart alternativ än den rödgröna alliansen och den borgerliga alliansen. En sådan allians utelämnar i huvudsak partier som bryr sig föga om hållbarhet och demokrati. Sannolikt även partier som ter sig väldigt ensidigt vänsterinriktade eller högerinriktade.
Du menar som Centerpartiet var förr, på Torbjörns och Hedlunds tid…
🙂
Jag skulle gärna se ett ekosocialliberaldemokratiskt parti, men det kan gå mycket snabbare att skapa en allians som kallar sig så. Det är ju bara horribla partier som kräks på de ingående beteckningarna.
Jo, jag minns när Zirinovski skulle till någon liberal-fest. Många partier, FP-vänner som inte är som FP, multikulti i liberalleden.
Du tar ju bara ord du anser smakfulla. eko-social-liberal-demokratiskt.
Det är ord som är fundamentala. Det är därför de är så vanliga i politiken.
Hållbarhet har kommit mycket starkt som värdebegrepp sedan 1980 och är här för att stanna. Livets första uppgift är alltid att bestå. Det är alldeles fundamentalt.
Jag tänker också försöka lära våra politiker att tala om "hållbar värld, hållbar demokrati, hållbar livskvalitet".
Det är tre alldeles fundamentala saker. Vi behöver rikta in oss på fundamentala saker snarare än på relativa oväsentligheter.
Hållbarhet och demokrati är viktigast, frihet och omsorg kommer därnäst. Målet förutom hållbart liv är hållbara livskvaliteter.
# Bengt
Centerpartiet var väl relativt vettigt på sjuttiotalet och kan bli det igen om man bara petar ut nyliberalerna och uppdaterar sin världsbild och sina värderingar en del.
Belgien var utan regeringen i nästan två år. Samhället rullade på ändå men givetvis kunde inga långsiktiga strategiska beslut tas men så länge folk fick sina bidrag så var de väl rätt nöjda.
Ja, det kan till och med vara bra för ekonomin. Senast lagda budget förnyas, vilket minskar osäkerheten som en framtida, okänd budget står för.
Intressanta tankelekar. Fördelningen mellan blocken kommer nog inte att kunna skifta så mycket på slutspurten inför valet. Hur de löser situationen är upp till politikerna. Jag röstar på mitt favoritpari och hoppas att både MP och KD åker ut. Detta valet ger ett gyllene tillfälle att iallafall bli av två religiösa knäppgök-partier.
rss-flödet för kommentarer fungerar sedan ett dygn inte längre i Feedly för mig. Har Cornu någon förklaring eller lösning?
Nej.
Jag har som bekant en annan uppfattning som jag tycker är mer trolig (utan att för den sakens skull vara helt övertygad) och det är att C inte aktivt röstar med S utan att de går i opposition och därmed dödförklarar resterna av DÖ och lämnar utrymme för M att gå fram på egen hand. SD kommer då att stödja M även om det inte blir några samtal alls mellan dem och SD kan stoltersera med att ha hållit C borta från makten.
Som jag skrev i mitt gästinlägg så blir det antagligen C som bestämmer vem som blir statsminister. Kan de verkligen rösta på S och aktivt sänka M efter att i valrörelsen ha kampanjat med M och mot S? Å andra sidan, kan de passivt medverka till att SD får lite inflytande? Vilken svekdebatt är enklast att hantera? Att rösta på S är väl ett mer aktivt val än att avstå från att rösta på M och hävda att de inte kan påverka hur andra partier agerar?
Håller med i ditt resonemang. Just nu lutar jag åt att C röstar mot en S-ledd regering, röstar för en alliansregering (fast då röstar SD mot), och lägger ner rösterna om en ren M-regering föreslås (om då SD också lägger ner rösterna är regeringsfrågan klar).
Kan inte se något annat alternativ än en M regering. SD kommer aldrig få vara med i en regering. Ja, då måste S eller M bilda regering, ensamma eller tillsammans med andra. Alliansen och SD har sagt att de ska fälla Löfven.
Ja, då måste M sitta i en regering. Huruvida C coh L kommer ingå låter jag vara osagt.
Ingen vill ge besked innan valet, eftersom man hoppats på en jättespurt för allianspartierna. En sådan spurt ser osannolik ut, men samtidigt vill man inte sitta fyra år i opposition till. Enda chansen för S att regera vidare är därför att locka över L och C.
Om C och L sätter sig i en regering med Löfven som statsminister så ska de förutom sveket även hantera ett tapp i opinionen fram till 2022, se hur det gick för MP. L kommer då åka ur 2022. Lite mer lockande kan det bli om Lööf får statsministerposten men är det troligt att maktpartiet S släpper den? Knappast. Att sitta som stödparti åt S är politiskt självmord. Löfven försöker dock lura i dessa liberaler att det är att ta ansvar, men visst vill man göra sig själv redundant so go for it.
Exakt. Det minst dåliga ur L/C-perspektiv är en M-regering. Då kan man åtminstone få vara med i blocköverskridande överenskommelser, som (förhoppningsvis) kan bli rätt vanliga i en sådan regering, och så får vi se hur mycket SD förhandlar till sig.
C liksom S och Mp är de som mest framgångsrikt slåss om islamiströsterna; säkert 10-15% av röster.
Islamism vs sekularism samt nationalism vs globalism är de frågor som valet verkligen handlar om, och det är just därför valet verkligen är ett ödesval för nationen.
Mitt tips på C+S som regering stött av DÖ 2.0 kvarstår. Vilket kommer vara precis så slutgiltigt katastrofalt som det låter.
Anders Limes: Om man endast hänger på internetsajter så kan man säkerligen komma i den tron att valet handlar om islam och globalism …
I verkligheten där ute i samhället där folk finns och där partierna verkar så handlar valet däremot precis som det alltid har gjort om vänster contra höger med en tillsats av miljö … samt alla dessa försäkrar att de vill inte ha med SD att göra.
I dessa spännande tider med 8 nyanser av rött; vem vet ens vad höger och vänster är längre?
Så här går det i en demokrati, snart börjar folket ropa efter en führer. Problemet är att det inte finns någon.
@ chief
Kanske kan man komma till kloka insikter av att bara hänga på internetsajter. I wouldn't know. Men isf får jag väl rekommendera dig att hänga mer på internetsajter.
Om du sedan tänker igenom vad du skrev så inser du möjligen att jag har rätt. Alla partier i riksdagen är nämligen socialister (vänster).
Ngt annat, nämligen globalism och islamism, förenar dem mot SD.
Och miljön, tja, det är ett propagandaspektakel som används för att skapa skräck för Jordens Undergång, och därigenom stänga ner rationellt tänkande, och därigenom rädda kvar islamist-globalist-Mp i Riksdagen.
Miljöproblem existerar såklart. Men det är inte skälet till propagandan, även om möjligen ett gäng av de 40% public service anställda som röstar på Mp i sin överutmsnimg kanske faktiskt tror det.
Och det stora problemet är ju den skämtsamma striden mellan Vänster och Höger.
Jag försöker se i skalor och lager, orden i sig är inte mycket att bry sig om.
Anders Limes: Tack för replik. Faktum är att sedan pensioneringen har jag fått mer tid och tillfälle att surfa runt på diverse internetsajter av varierande kvalitet och inte minst dessas kommentarsfält. Och just av den anlednngen kommer jag till den slutsats jag inledande gav i min kommentar.
Därifrån till konstaterandet att skalan vänster-höger äger den fördelen att den är objektiv i så måtto att den låter sig appliceras oavsett det samhälle i vilken den används är kapitalistiskt eller socialistiskt. Detta eftersom den endast mäter i vilken grad det totala samhälleliga produktionsöverskottet distribueras genom statlig/samhällelig intervention contra fritt förfogande av ägarkapitalet.
Med andra ord då att i dagens Riksdag i Sverige har vi summa noll socialistiska partier eftersom samtliga 8 partier ansluter till kapitalism och marknadsekonomi och enda skillnaden dem emellan ligger på den tidigare nämnda vänster-höger-skalan om hur fördelningen och distributionen av det samhälleiga produktionsresultatet skall ske.
Eventuella invändningar mot detta synsätt bemöts då med konstaterandet att Socialdemokraterna allaredan ideologiskt i och med Karleby för snart 100 år sedan och därefter via bland annat Wigforss och Adler-Karlsson klart deklarerat och definierat sin plats som reformistiskt parti inom det kapitalistiska samhällets ramar. Sama process kan då också iakttagas inom nuvarande V, tidigare SKP coh VPK, alltsedan mitten 50-talet i och med C.H.Hermansson och fram till ungefär 1990 då den förändringsprocessen kan anses avslutad. Med andra ord: Inte heller V är ett socialistiskt parti.
Sistnämnda parentes då också att se som replik till P.M.A.Eriksson. mvh
Talmansvalet, som sker före statsministervalet, blir i år något mer intressant än det brukar bli. Till skillnad från valet av statsminister gäller det här (lite förenklat) att få majoriteten av rösterna i riksdagen bakom sig. Sverigedemokraterna avgör om det blir en socialdemokratisk eller moderat talman. Redan här kan statsministervalet sägas avgöras. Talmannen kommer att nominera statsminister utifrån sin egen partitillhörighet. Om centerpartiet på allvar inte vill göra sig beroende av SD måste de stödja en socialdemokratisk talman, annars röstar de tillsammans med sd fram en moderat talman, som sedan ger Kristerson uppdraget att bilda regering med Sds stöd.
Gustav: Principiellt korrekt angående Talmansval men … det är så vitt jag kan minnas avgående Talman som emottager tidigare Regerings ansökan om entledigande och allaredan på detta stadium påbörjar föreberedelser för framtagande av Statsministerkandidat. Och den uppgiften torde väl i så fall falla på Urban Ahlin även om det blir efterträdarens uppgift att verkställa.
Är det inte dags för Löven att ta in SD som regeringspartner. Han har väl snart halva bakom sig som sympatisörer för detta? Sedan kan han ju regera sönder SD på samma förtjänstfulla sätt som han gjort med MP, dvs hänga ut deras inkompetens.
M bildar regering.
Varje regering med S eller SD kommer röstas ner av en majoritet.
Jag tror att YouGovs resultat kommer att komma mycket nära resultatet i valet.
Dock, C och S ned 1% vardera till förmån för SD.
S + L + C bildar regering. Kanske någon slags DÖ 2.0.
Kommer inte ske.
Folkpartiet är slut som parti efter en mandatperiod med S. Se bara hur mkt stryk MP har tagit. Det skulle vara än värre för FP. Borgerliga väljare skulel rata FP då det i praktiken blivit ett stödparti för S.
FP får gå i opposition med en M regering.
Övriga 4,7 % är mycket glädjande. Tyder på att Alternativ för Sverige är på väg att storma in i riksdagen. För ingen tror väl på allvar att MED och liknande kalle anka-partier har mer än max någon procent sammanlagt?
Möjligt, de redovisar ju inte övriga separat, trots att de gör det med Fi. Stödrösterna på MED är mindre sannolika, M är nere kring 16 och KD får ju alltid sin del..
Skulle vara kul att se hur vänstern skall hantera två onda partier, det onda partiet och det jätte onda, samt de extra jätte jätte onda i NMR. (som förutom några 10-tal supportrar mest finns i vänsterns fantasi)
Ja, AFS chans bedömer jag som 50 %. Partiet är så okänt att det knappt är skamligt när någon okänd ringer och frågar om det men skadorna inom SD som vill ha mer än stopp är stora och pålästa i frågan.
Kasselstrand är mycket begåvad, men antydningarna österut mycket besvärande.
NMR finns knappt alls, kollade i studiesyfte en gång deras hemsida och betydande delar av "aktivismen" består av skogspromenader. Gott så för deras midjemått och politiken i övrigt.
Märkligt att Yougov inte särredovisar övriga när det är så mycket som 4,7%. Antingen vet dom inte eller så har beställaren Metro förbjudit dom.
Jag gissar på att AfS har 30-40% chans att komma in. Blir det fler bilbränder likt ikväll så ökar deras chanser markant.
Självklart är det beställaren som inte vill visa att de lika stora som KD och har fler röster att hämta från SD än KD har från M.
En stabil regering med S+SD+M. Ytterligheterna, bland de tre, får väl ta ut varandra.
Fast sannolikhet för det? Typ 0%
– SD-regering fram till jul då kaos rått i statsapparaten och extraval hålls. Opinionen tröttnar på sin missnöjesröst och i nästa val har ju partierna trots allt nästan samma retorik som SD, så vad blir skillnaden?
– S+C+M, Annie Lööf som statsminister. Partierna "tar ansvar", möjligt att Löfven avgår, underlättar en statsminister från alliansen. Röster saknas kanske dock.
M-regering med stöd av C, L och SD, inget samarbete med SD för C och L i det läget.
-Halvera antal riksdagsledamöter
-Inför personval
-Återinför Riksrätt
-Återinför tjänstemanansvaret
-Inför demokrati (folkstyre) Svenska folket ska kunna kräva folkomröstningar i viktiga frågor.
Då blir det ordning på torpet. Den sinnessjuka fixeringen vid SD försvinner. Kanske SD rent av åker ur riksdagen.
Då bör du rösta på Alternativ för Sverige.
Lars G: Snarare tvärtemot behövligt att utöka antalet riksdagsledamöter eftersom nuvarande antal fastställdes efter lotteririksdagen 1973 när landet hade 8 miljoner invånare. Idag har vi 20% fler invånare och för att ernå motsvarande rättvisande proportionell representation borde antalet snarare uppgå till drygt 400.
Personval finns allaredan genom möjligheten till personkryss och namnval på partilistor.
Riksrätt är ett fullkomligt onödigt institut i det vi har möjlighet till misstroendevotum i Riksdagen.
Tjänstemannaansvar såsom det formulerades i tidigare lagstiftning finns alltsedan dess intaget i Brottsbalken och LAS.
Folkomröstningar i "viktiga frågor" finns allaredan upptagna som institut i Regeringsformen samt de formalia förbundna med väckande av frågan.
p.s. 20% fler invånare skall naturligtvis vara 25% fler invånare.
Ja, antalet riksdagsledamöter bör ha tämligen marginell betydelse. Den som vill minska antalet ledamöter får ju då också leva med att t ex partiers vilja i riksdagsutskotten (i teorin i alla fall) inte kan representeras lika väl.
Trots det. Man kan ju fundera på varför det går att förvalta Finland (200) eller Danmark (179) eller Norge (169) med färre riksdagsledamöter. Det blir ju inte mer jobb för _riksdagen_ bara för att landet får fler medborgare. Det är samma jobb att utforma t ex skattelagstiftning och socialförsäkringar oavsett antal medborgare.
CK: Låter som du vill ha fler politiker, större byråkrati, fler myndigheter, mindre ansvarsutkrävande och ingen insyn. Jag tror att du är en del av problemet…
Så länge ledamöterna inte är de facto oberoende finns ingen anledning till fler. Det finns inget som säger att de behöver ha samma röstvikt nämligen.
Personval där man får röstvikt i förhållande till antal röster helt enkelt. Ge plats åt demdsom fått flest röster, de som får färre röster voterar på distans (och de kan kanske inkludera de som inte röstat i riksdagsvalet). Då blir alla som voterar oberoende. Avgör omröstningar med EÖR när det finns mer än två alternativ (som t.ex. när man väljer statsminister).
Befolkningsmängden är ett ganska dåligt argument för övrigt. Sverige har ju trots ökningen ett förhållandevis till stort parlament i förhållande till folkmängden.
håller med
Lars G – Anonym – Stefan: Tack för repliker. Angående befolkningsmängden så har jag konstaterat att för att erhålla samma representation per capita som gällde efter Lotteririksdagen så motsvaras detta av en ökning av antalet ledamöter med 25%. Om det uppfattas så som att jag förordar detta så ber jag om ursäkt för att jag kan ha formulerat mig otydligt på den punkten. Däremot vad gäller parlamentets storlek i förhållande till befolkningsmängden så visar Joakim Persson i sin kommentar att samtliga de fyra Nordiska parlamenten har i stort sett liknande antal mandat i parlamentet i förhållande till befolkningsmängd … Där Finland vid hastigt påseende tycks marginellt leda den ligan.
Lars G: Jag kan inte se på vilket sätt ett utökat antal ledamöter i parlamentet per automatik skulle leda till de konsekvenser Du anför i Din kommentar.
Anonym: Till att börja med så står det för mig något oklart vad Du menar med "oberoende". Ledamot röstas enligt gällande vallag in för det parti på vars lista vederbörande står upptagen. Därefter är ledamoten fullständigt oberoende och kan företräda vilken som helst åsikt vederbörande behagar eftersom mandatet i sig är strikt personligt. Detta faktum medför att vi understundom i Parlamentet kan beskåda de höga hopp och balans på slak lina utan skyddsnät som exempelvis varit aktuella för i synnerhet SD gångna två mandatperioder … för att inte tala om den liknande cirkus som varit för handen i Kommuner och Landsting.
Slutligen så att jag tolkar Din argumentering för röstvikt som en övergång från nuvarande Valkretssystem till strikt val i Enmansvalkretsar. Alldeles oavsett argument för eller emot sådant fall så är enligt min privata åsikt den att sådan diskussion kommer inte att bli aktuell inom min livstid … och förmodligen ej heller därefter. mvh
Chief: jag skrev de facto oberoende. De är de inte idag utan de voterar ju bara enligt anvisningar från partiet. Då tillför det ju föga utan verkar snarast aningen efterblivet.
Du misstolkar, men du har rätt i att det inte är så troligt. Det jag menar är en hybrid mellan direkt och representativ demokrati, man går och röstar på en person som skall representera en i riksdagen och denne får då representera med precis de röster denne fått i valet. Med distansvotering kan man öppna upp för intresserade att representera sig själv.
Systemet med EÖR gör dessutom att val med flera alternativ i riksdagen kan avgöras på ett rimligt sätt utan massa taktikiserande.
Anonym: anledningen till att det voteras enligt partiet kan ju i de flesta fall stå att söka i att de voterande defacto ansluter till den åsikt som omfattas av partiet … d.v.s. det parti de är anslutna till. Vissa undantag har förekommit i Kammaren … bland annat i ATP-voteringen för snart 60 år sedan! …
Den av Dig beskrivna hybriden, hur fantasieggande den än kan låta kommer som sagt knappast att bli verklighet.
Slutligen då att taktiserande är och förblir en del av parlamentarismen. Närmare bestämt är taktiserande en utomordentligt verksam metod att bygga koalitioner och kompromisser … den vanligen rådande verkligheten i ett parlamente där vi inte har enpartimajoritet … vilket vi inte haft sedan Socialdemokraterna besatt suverän majoritet i riksdagsvalet 1968…alltså för i dagarna 50 år sedan!
chief: En liten fundering, varför måste antalet parlamentsledamöter vara proportionerligt mot befolkningsmängden? I Nederländerna räcker det med 150 personer, och man är 17 miljoner invånare.
Joakim Persson: Det har jag inget direkt svar på utan det enda jag konstaterat är att så verkar vara fallet. Men att spåna lite allmänt runt det hela kanske för att vi har geografiskt relativt ytmässigt stora valkretsar men med skiftande befolkningsunderlag i dessa och därför för att undvika att det i praktiken skulle bli något som närmade sig enmansvalkretsar …
Partier/politiker som inte kan sammarbeta med andra partier bör avlägsnas från riksdagen. Demokratins grunder går ut på samarbete och tolerans gentmot andras åsikter. Kan du inte samarbeta på en arbetsplats åker du ut. Samma måste gälla i Riksdagen. Att ha politiker som skriker, vägrar samarbeta och mobbar andra visar att det är fritt fram för alla människor att bete sig på samma sätt. Barn/ungdomar ser ju detta direkt. Så kanske detta anti-sociala beteende som smittar av sig till våld och bränder i samhället?
Spartacus: det ligger inom parlamentarismens fundamenta att vart och ett parti är suveränt att själva välja om och med vilka att samarbeta med.
Så är det, men det vore ju demokratiskt om man berättade innan valet vilka man avser att samarbeta med istället för att vänta tills efter valet och hoppas att väljarna har glömt till 2022.
Somebody…: Naturligtvis ser jag med viss nostalgi tillbaka på den tid då vart och ett parti gick till val på uteslutande egna program och man visste att om Borgarna blev större än S+V så blev det en borgerlig koalitionsregering och om däremot S+V blev större så blev det en S-regering med stöd av kamrat 4%.
Andra tider nu och den som inte fattade det var ju Sahlin 2010 då S förlorade ett givet försprång eftersom Sahlin började vingla hit och dit rörande mp och v bara veckor innan valet … och så vart det ajöss!
Politik är dock färskvara och de som är spetälska på lördag kan mycket väl vara inne i värmen på måndag … allt beroende på valutgång!
Somebody: vote det inte bättre om de berättar vilken politik de vill verka för och gör det så gott de kan i det parlamentariska läget som uppstår? Där har alliansen svikit rätt hårt tycker jag – de har helt enkelt inte verkat för en mer moderat politik utan suttit och gett sitt passiva stöd till en vänsterpolitik.
Man bör också vara medveten att utan majoriteten så kan man inte bestämma själv och det borde man kunna förklara för väljarna när man inte gjort allt man sa sig vilja…
Ano
Jo jag håller med. DÖ var ett enormt svek mot de borgerliga väljarna och det är bl a därför som M inte förmår kapitalisera på den bedrövligt dåliga regeringen.
Om AfS får 5,5% skulle väl SD+AfS vara > S+V ?
AFS kan dock bara sno röster från ett enda parti då alla extremister redan röstar på dom.
AfS kannibaliserar på SD medans SD kannibaliserar på alla andra partier. Det betyder att SD kommer att fortsätta växa liksom AfS.
Det är en pågående process i väljarkåren och ingen av de etablerade partierna verkar vara kapabla att stoppa den processen. Efter ebb kommer flod…eller snarare en tsunami.
Ännu roligare blir det när man hör folk som beskyller SD för "problematiken", det är inte så svårt att sluta ta emot allt o alla som säger ordet "asyl", om bara viljan fanns. Finns hur många länder som helst som man kan använda som exempel, SD hade kunnat dö på en enda mandatperiod ifall politikerna tänkte till lite.
Sedan 2014 har majoriteten i Riksdagen som säger att de skall rösta bort Lövfen-regeringen kunnat göra detta, dels att aldrig släppa fram den minoritetsregeringen och därefter närsomhelst med ett misstroendevotum.
Inget av det hände pga DÖ och nästintill DÖ som råder nu.
Läget för Alliansen ser ju inte bättre ut efter detta valet. Varför kommer de då helt plötsligt att agera?
Såvida det inte blir en S+Alliansregering eller om M+KD+SD får majoritet en M+KD regering. Om inget av dessa är gångbara så blir det kladdkaka i inkompetensträsket och det bli extraval senare i höst.
Då blir det ett klart besked till väljare att de traditionella partierna är omförmögna att agera och SD ökar till norr om 30% i extravalet.
> Varför kommer de då helt plötsligt att agera?
Därför de nu har sagt att de ska rösta bort Löfven.
Inför valet 2014 så sa Reinfeldt att störst block skulle regera. Problemet var bara att SD röstade på Alliansens budget. M har också bytt partiledare och lagt om sin invadringspolitik. Jag har svårt att se SD rösta på en budget som S och miljöpartiet har kokat ihop.
SD är också mycket större nu. Inför 2014 så hade partiet bara 5% och de kunde då uppfattas som ett övergångsfenomen, ungefär som Ny Demokrati. Nu har M insett att SD kommer vara kvar i många mandatperioder.
Så här kommer det bli:
Bilderberg har redan utsett Centerns Annie Lööf till Statsminister.
Hur går då detta till? Jo partierna säger sig ha problem med SD(måste lyda sina mästare), och för att få majoritet måste S+M+C gå ihop. Och som mittparti blir statsminister rollen Lööfs. Något annat parti kan säkert få komma med mot eftergifter.
Alternativ 2, en variant av DecemberÖverenskommelsen. Och då har folk röstat i onödan.
Slutsats:
Hur folket röstar spelar ingen större roll.
Eliten tar iallafall hand om era 80% skattepengar som försvinner. Försvar, Sjukvård, Skola, bostäder, alltihopa har nästan slutat fungera. Det är dags för ett politiskt system där det är folket som styr och inte blir behandlade som idioter.
Pensioner, äldrevård och psykvård har också slutat fungera jämfört med 20 år sedan.
Ja du har nog rätt, sorgligt men sant. Konstigt att just flykting invandring inte går att kompromissa om. När det gäller sänkta pensioner då är det lätt att enas. Sedan hade våra politiker kunnat tolka Dublin överenskommelsen bokstavligt så hade hela flykting debatten kunnat undvikas. Men Svenskar verkar vara minst prioriterade av jordens innevånare.
Redstar…: Vadå inte går att kompromissa om? Den rådande flykting- och asylpolitiken är i allra högsta resultat av kompromisser … till och med över Blockgränserna … 2011 Mp och Alliansen samt 2016 Socialdemokraterna och främst Moderaterna. Till och med den i dagarna debatterade "900 Afghaner" är ju en kompromiss över Blockgränsen … Regeringen och C.
Och vidare att där kompromissas inte någonting rörande pensionsnivåerna. Hittills så regleras dessa helt och hållet enligt de styrande algoritmerna i pensionssystemet som fastlades allaredan på 90-talet.
Eftersom inget annat land i EU var villiga tillämpa Dublin så fanns knappast heller någon möjlighet för Sverige att göra så. Speciellt inte i ljuset av den då fortfarande gällande migrationsöverenskommelsen mellan mp och Alliansen samt med stöd av V.
Det gäller i verkliga livet att ha stöd av en majoritet i Riksdasgen för att driva politik … om Du skulle ha missat det?
Frågan är varför man avfärdar M+SD sådär? Naturligtvis så blir det inte precis så, men siffrorna talar sitt tydliga språk. Om SD kan tänka sig det så kan M ha underlag för att bilda regering.
Jo om M+SD blir mer än 50% av väljarkåren. Om M får 20% och SD 25% så räcker det inte i kammarens omröstningar.
Jag tänke iofs fel sådär på morgonkvisten, men det är förhållandet i kammaren som gäller vilket gör att det räcker med något under 50% av rösterna.
Rent generellt tror jag att en enpartiregerin kan funka bättre om man måste ha minoritetsregering. Det är ju lättare att kompromissa externt om man slipper interna kompromissen först (eller så kan man göra konststycket som nuvarande regering och få oppositionen att lägga sig platt).
En M-regering skulle kunna få passivt stöd av majoriteten och dessutom kunna få igenom förslag genom riksdagen. Samma sak gäller säkert en S-regering.
Ser ut som om någon vill ge SD en extra skjuts framåt?
Bilar som brinner på flera orter i Västsverige samtidigt, koordinerat.
Vem hyrde in slöddret för att elda bilarna? De lär ju inte rört sig från Playstationsoffan utan en peng för det.
De verkar samtliga dessutom lärt sig korrekt tillvägagångssätt för att maximera bilbrand allihop.
All valpåverkan behöver ju inte ske via Facebook. Det finns ju IRL också.
Kanske ”oroade medborgare” nu tar nästa steg.
Tror knappast att det skulle vara "små gröna män" …
De jävla snorungar som nu varit i farten skulle INTE kunna hålla tätt och tyst om så är fallet …
Nej, de skulle "bräsa" (skryta) med de prylar de köpt för de pengar de fått och om varifrån och från vem de fått dessa pengar..
Man har ju precis lättat på eldningsförbudet, kanske någon som missförstod lite;)
SD+S+MP, 50.8%
Låter förövrigt osannolikt att L inte skulle samarbeta med V om det gällde en koallitionsregering med S+MP+V+L+C mot M+SD.
L och V är väldigt ideologiskt nära.
Tuff…: …-"L och V är väldigt ideologiskt nära" …
Fråga Sjöstedt eller Björklund om så är fallet så kan jag mycket väl tänka mig att Du erhåller ett annat svar!
Kommer ihåg att DÖ var avsett att hålla fram till valet 2022. Första perioden med S som statsminister och andra perioden med Alliansen som statsminister. Först Löfven och sedan antagligen Lööf, så ser planen ut i alla fall.
Allt detta dribblande med regeringsfrågan som Alliansen håller på med utan att komma till skott är ett tecken på att planen fortfarande gäller. Ett cyniskt maktspel pågår för att till varje pris genomföra Agenda 2030 inom Sveriges gränser.
Svenska politiker är de mest korrupta politikerna i hela västvärlden – tvi vale!