Konstaterar att det finns många griniga bloggläsare i kommentarsfältet, som undrar kring det där med bostadspriserna. Svaret är att de kan gå upp och de kan gå ner, och som alltid säger inte mina inlägg om bostadsmarknaden ett skit om vad du ska göra som individuell person. I själva verket brukar jag oftast uppmuntra folk som undrar att faktiskt köpa den där bostaden. Här följer en rekapitulering kring vad för tips jag faktiskt ger kring köp eller icke-köp av bostad.
Bostäder i Stenungssund. |
Som vanligt är mina skriverier om bostadsmarknaden inga råd om hur du som individ ska agera, utan det är enbart just vad det är – diskussioner om bostadsmarknaden.
Mina faktiska tips är följande:
1. Köp inte en bostad som tillfällig lösning. En köpt bostad är förenad med höga transaktionskostnader (mäklararvoden och i fallet villor pantbrev, lagfarter mm). Ska man bara bo något år är ett köp helt idiotiskt. Det går faktiskt att hyra i andra hand (lägenhet) eller i första hand (villa), och som jag vid det här laget skrivit många anekdoter om är det faktiskt full möjligt för en person som är hel, ren, utan betalningsanmärkningar och med fast jobb och lön att snabbt få en hyresrätt om man bara anstränger sig lika mycket som man gör med att surfa Hemnet och springa på visningar.
Ja, det ska vara dyrare att hyra än att köpa, pga de fördelar hyra innebär. Och ska du bara bo en kortare period kommer transaktionskostnaderna för att köpa och sälja ett boende äta upp skillnaden i månadsutgifter.
2. Ska du köpa en bostad för att bo i tills vidare (=10-15+ år), varsågod och köp. Den största risken för de flesta vid ett prisfall är att man blir inlåst i bostaden och inte kan flytta om priset fallit under skuldsättningen. Även innan dess kan man eventuellt inte flytta, då handpenningen ätits upp av prisnedgången. Ett bostadsköp ska alltså alltid vara långsiktigt, så man ska köpa en bostad man kan bo i länge. Inga nödlösningar alltså. Sedan kan det gå åt helvete ändå pga förtida försäljning, oftast pga de enligt mäklaren “vanliga orsakerna”, dvs att sängpartners går skilda vägar. Om du avser vara permanent singel utan framtida behov av större bostad, inte avser skaffa barn (eller är för gammal för det), inte kommer byta jobbområde eller verkligen benhårt tror att förhållandet aldrig riskerar spricka, så kan ni lugnt övervintra nedgången i bostadspriserna. Men köper du en bostad, så säger du nej till att ta ett jobb på annan ort, nej till att ta jobb utomlands osv.
3. Kan du köpa en bostad kontant, varsågod och skit i priset. Köper du en bostad kontant utan att ta lån, och tycker det är prisvärt, så är det bara att slå till. Du har köpt egenskapen bostad. Oavsett vart priserna tar vägen kommer du kunna “byta” den bostaden mot en likvärdig. Det finns alltså inte de negativa inlåsningseffekterna i punkt 2. Jag sålde t ex min obelånade lägenhet 1997 med 45%-ig förlust sedan köpet 1992, men köpte istället en villa billigt.
4. I stora delar av Sverige är framför allt villapriserna helt okej. Utanför storstadsområden och universitetsstadsområden är priserna på villor riktigt hyfsade. Inre Skåne, Bergslagen, Småland-Blekinge och förstås skogslänen utanför de större orterna. Jag har väldigt svårt att se att man gör långsiktigt fel om man idag köper en bra villa i prisklassen 1.0 – 2.5 MSEK. Lägenheter är dock inte villor, om man nu inte köper en faktisk ägarlägenhet, vilket tyvärr är mycket ovanligt.
5. Är du skuldsatt – amortera. Din bostad ska vara färdigamorterad på 20-40 år, annars har du köpt för dyrt. 30 års amortering innebär också att du under 10 års prisfall amorterar ner en tredjedel av lånet och mycket väl snabbt kommer vara över vattnet igen när priserna slutar att falla, och således inte blir inlåst i boendet. Dessutom skapar amortering utrymme för finansiering av nödvändiga framtida renoveringar.
Därmed är inte sagt att inte bostadspriserna kan och kommer krascha. Men det är inte samma sak som att man inte ska köpa en bostad, vilket beror på dina individuella omständigheter och din individuella privatekonomi. Jag äger själv min bostad, och har gjort så sedan 1992 – genom åtminstone en krasch och en större nedgång – och avser att göra så tills jag dör, oavsett om jag skulle vara 100% övertygad om förestående 95%-iga prisfall. Men jag är inte du och den enda som vet vad som är bäst för dig är du (undantag för sk lyxfällepersoner och andra med dåligt omdöme).
Så sluta gnäll och sluta läs bloggen om du inte kan skilja på diskussioner om bostadsmarknaden och din egen ekonomi.
88 kommentarer
Exakt!
Håller med bloggaren till 100% men skulle vilja tillägga några punker.
* Köp en bostad för att bo i ! INTE för att spekulera med!
* Köp en bostad max 45 min pendlingsväg från högskoleort, alternativt industriort med hårt rationaliserad och framåtsyftande basinudstri.
* Köp gärna nytt! Du får betydligt mer för pengarna om du bygger ett nytt* hus enligt ovan än om du "prompt måste" ha en nyproducerad minimalistiskt vit – "fräsch" BR i läge nära sushibarer, lattekafeer och/eller hippa innerstadsbarer. Detta ity dessa kommer och går medan ditt boende består.
* Investera i energieffektiva lösningar i bostaden.
Om en månad får vi tillträde till vårt första (rad)hus och första egenägda boendet någonsin. Inläggen om solpaneler är intressanta. Undrar dock om det faktum att det rör sig om radhus med ganska platta tak gör att det kan bli krångligare rent tekniskt och om det påverkar möjligheten att få bygglov?
Största problemet är nog grannar som kan bli kränkta av solpaneler.
Ja, så är det nog och jag skulle nog (nästan) förstå dem i så fall. Solpaneler på ett hus i en länga av identiska skulle störa utseendet i stort ganska mycket.
Köp nytt?
Skillnaden är väl inte jättestor utanför centrumlägen + om man är villig att göra något litet handtag själv?
Plus att modern arkitektur generellt är så satans ocharmig. Rationell kanske, men ocharmig.
Ska man ändå bo "45 min från högskoleort" har man mycket gammalt och fint att välja på.
Vi har cirka 50% av vår anläggning installerad på platt tak (ung 10° lutning, resten på 35°).
Generellt cirka 30% lägre produktion över dagen på den platta. Pollen och löv lägger sig mycket lättare till ro på dessa paneler så se till att du har goda accessvägar för att (försiktigt – inte repa eller spola med vatten när solen skiner!!!) rengöra panelerna.
@Ben Dover
45 min pendlingsväg med kollektivtrafik skulle det stå!
Javisst! Det finns säkert många begagnade hus till salu "för den händige" men om man inte vill offra en massa ledighet eller betala dyra hantverkare så…
För detta objekt betalar man för tomten (läget, läget, läget) och anslutningsavgifterna för V/A , el och fjärrvärme
http://www.gp.se/livsstil/bostad/ruckel-i-g%C3%B6teborg-till-salu-f%C3%B6r-%C3%B6ver-fyra-miljoner-1.6030040
Skulle man kunna montera panelerna lite mer upprätta för bättre effekt? 30% sämre produktion är mycket.
@Ben Dover (igen!)
Man behöver heller inte välja "modern arkitektur" . öppna planlösningar, barkök med "papegojstolar" etc. utan det finns hustillverkare som erbjuder helt vanliga traditionella hus med strikt rumsindelning. Dessutom blir dessa oftast billigare för kunden då öppna planlösningar kräver förstärkningar etc. som måste döljas.
@slaentbjorn
Antagligen möjligt att resa dem upp, dock kan det bli (ännu mer) problem med bygglov om panelerna lämnar takets vinkel (vindfång etc). Ta kontakt med några olika installatörer och hör vad de säger.
"offra en massa ledighet"? Arbetet är sn egen belöning, Bengt. Åtminstone när det gäller att spackla och hyvla och inte sitta och blippa på nån jävla datorskärm.
45 min med kollektivtrafik, det vad det tar sträckan Ystad-Malmö typ.
Vi är nog inte ense om vad "modern arkitektur" innebär, men det är en diskussion jag inte tänker gå in på.
Visa mig gärna ett kataloghus som ens liknar det här och som går att få under 4 Mkr inkl tomt:
https://www.hemnet.se/bostad/villa-9rum-skivarp-skurups-kommun-landsvagen-71-7783036
Fint!
Men behöver en viss uppfräschning!
Köket har just sådana där "papegojstolar" som jag bara avskyr!
Spackla, hyvla, tapetsera kan även en kontorsråtta göra men det tar mer än dubbelt så lång tid än om man skulle låta en mer professionell hantverkare göra samma sak. El, VVS, nya väggar etc. överlåter jag med glädje till någon annan.
Tja, ett nytt Älvsbyhus – lagom "skånskifierat" – i Marieholm med krypavstånd till pågatågen kan man ju få för typ 2,5 allt inkluderat
https://www.alvsbyhus.se/sv/tomter-och-villavisningar/tomter/skane/prisvarda-och-stora-tomter-i-marieholm/
Det var en jävligt liten tomt Göteborgsrucklet står på – "fastigheten har en yta på 168 kvm". Nej, det är förstås den sedvanliga ihopblandningen av vad en fastighet är respektive en byggnad.
Även om det numera existerar tredimensionella fastigheter i Sverige råder i de flesta fall förhållandet att en fastighet utgörs av en bit mark, på vilken det kan finnas fastighetstillbehör i form av bland annat byggnader.
Sorry, kunde inte låta bli att påpeka – efter att ha jobbat med fastighetsmodulen i SAP i ett riksbekant IT-projekt blir man lite miljöskadad, och är man redan sedan tidigare språkpolis kan man inte undvika att sparka på bollen när det är öppet mål…
Papegojstolarna lär väl nuvarande ägare ta med sig.
I övrigt noterar jag att typ 100 kvadratmeter från Älvsbyhus kostar 1,5 mille. För 324 kvm boarea som det aktuella objektet omfattar behöver du alltså betala väl över 4 mille. Viss rationalitetsvinst i entreprenaden får man säkert men aldrig att du får samma värde för pengarna.
Utöver det är väl Älvsbyhus ett virkeshus medan den här gamla stadiga kåken från 1900 kallt är utförd i tegel. Plus, så klart, att man får ett fristående rymligt garage utfört i skånskt tegel. Det får man inte av Älvsbyhus!
Så långt de rent rationella skälen, sen får du också en enorm och uppväxt tomt, ett hus som faktiskt är vackert, etc osv.
Men visst, många tänker som du Bengt och det är väl tur för knegarna på byggbolagen.
Utöver det vill jag mena att du låter misstänkt österländsk i din uppfattning att praktiskt arbete överlåts åt andra. Vi riktiga, skandinaviska lutheraner gör inte skillnad på arbete och arbete. En snickares arbete är lika heligt som prästens eller munkens, allt arbete är Guds arbete då vi alla tillsammans är satta att förvalta skapelsen.
Dina lättjefyllda, icke-kristna vanföreställningar om att göra skillnad på arbete och arbete ska du hålla för dig själv. Oljeschejkerna i Saudiarabien tänker likadant som dig och se hur deras samhälle ser ut. Den inställningen producerar ingen spetsteknik om man säger så.
Det är väl rätt väl bevisat att själv är billigaste dräng?
Du förlorar 250-350 kr/h på att göra arbetet själv, brutto. Netto ca hälften efter skattekilen slagit sig in i ditt hjärta.
Hantverkaren kostar 500kr/h , efter rotavdrag. Du kan alltså tillåta dig att göra jobbet 3 ggr så långsamt.
BenDover, mysig kåk. Men det ligger nog en miljon i renoveringskostnader. Men absolut plats för en mamma i varje flygel/vinge 🙂
Uppvuxen trädgård med 50 åriga äppelträd vinner över platt gräsmatta med trädäck runt huset 7 dagar i veckan.
Rickard har rätt.
Sen är det det där med tiden. Även om du sparar pengar så kanske det inte är det roligaste att göra istället för att umgås med fru och barn, dessutom tar det tid och blir (kanske) inte lika bra.
Fast 500 spänn i timmen är väl före ROT? Annars är det nån som blir blåst.
Tja, blåst och blåst är en defintionsfråga. I "rätt" område är det nog 500 efter rot, men med moms.
Lika bra, det är en defintionsfråga och i vissa fall praktisk fråga. Jag har en plattläggning jag hade kunnat lägga bättre själv. Men nu hade jag inte tid eftersom jag hade fullt upp med insidan och två väldigt små barn.
Precis så, tiden är ofta värd mer och då kan man ju lägga lite av månadens överskott på att köpa sig lite tid. Fast visst, man kan ju ta ledigt från jobbet också…
" Arbetet är sn egen belöning, Bengt. " Var det därför slavarna sjöng så glatt på sockerplantagerna?
@Ben Dover!
Köket är ju byggt och anpassat efter dessa "papegojstolar"!
Hela köket måste totalrenoveras eller bytas ut.
Ja, själv är bäste dräng och känslan över att ha gjort något själv är obetalbar! En viss känd smålänning gjorde sig själv till miljardär på att människor fick just uppleva denna känsla!
Men, om man inte är professionell i att snickra såga bygga mm så är det bättre att man lejer ut detta till någon som dels gör det bättre, snabbare och gör så att man själv kan arbeta med det man själv är bra på!
Jag tror att denna bloggs författare är mycket bättre på att skriva än att själv montera upp exv. solceller på sitt tak
Du menar att bordet är i fel höjd? Ja, det verkar ju svårt att fixa, kräver definitivt en "totalrenovering" av köket.
* Köp en bostad för att bo i ! INTE för att spekulera med!
Här finns det sällan ett motsatsförhållande, visst det finns undantag för ultrarika… Även om man hyr är det bra med bra läge, om nu inte värden är girig.
När jag flyttade till denna lgh så insåg jag att området skulle beefas upp på lite sikt.
* Köp en bostad max 45 min pendlingsväg från högskoleort, alternativt industriort med hårt rationaliserad och framåtsyftande basinudstri.
Ok… ööh spontant känner jag att det nästan är svårt att INTE hitta det spekulanten isf söker.
* Köp gärna nytt! Du får betydligt mer för pengarna om du bygger ett nytt* hus enligt ovan än om du "prompt måste" ha en nyproducerad minimalistiskt vit – "fräsch" BR i läge nära sushibarer, lattekafeer och/eller hippa innerstadsbarer. Detta ity dessa kommer och går medan ditt boende består.
Det beror på, jag håller ofta med dig om alternativet är 1900 tal med problem efter ca 1920. Dock måste man nog göra allt tänkande-styrande själv, annars sitter du där med fula grejer hurusom. Shyssta grejer dippar mindre.
* Investera i energieffektiva lösningar i bostaden.
Mja, visst men det är lågt sittande äpple.
Rickard, beror väl ändå på opportunity cost? Har man själv ett jobb där man drar in över 500kr/h (eller 166 då om man tänker hålla på 3x tiden så är det väl bättre att man pysslar nån timme extra med något man kan istället och betalar någon vettig människa att göra jobbet ordentligt.
Inläggen och de efterföljande diskussionerna om bostadsmarknaden tycker jag är det mest intressanta på bloggen (även gnället ger bra input från olika perspektiv). Tack till bloggaren och alla andra som bidrar.
Synnerligen bra inlägg. Svårt att hitta något att klaga på den här gången (!).
Halv OT men ändå intressant: Norska OBOS vill testa en modell med rabatt + återköp för att få sålt sina lägenheter. Läs nedan:
"STOCKHOLM (Direkt) Den norska bostadsmarknadsaktören Obos lanserar ett alternativ med rabatterade bostäder, Obos Bostart, mot att bolaget får återköpsrätt vid försäljning.
Det framgår av ett pressmeddelande.
Tanken är att göra det enklare för köpare att komma in på den norska bostadsmarknaden. När säljstart nu sker av 141 lägenheter i projektet Ulvenparken, som ligger i Oslo-området, lanseras möjligheten.
Köpare av lägenheterna i Ulven kan välja mellan två prisalternativ. Ett ordinarie pris eller ett särskilt billigt pris, Obos Bostart. Priserna i Obos Bostart ligger 10-15 procent under ordinarie pris. Bostaden köps till ett lägre pris mot att Obos får rätten till att köpa tillbaka den när köpare önskar att sälja, skriver den norska bostadsaktören.
Återköpspriset motsvarar den lägre köpesumman, justerat för den prisförändring som skett i Eiendom Norges bostadsindex under perioden mellan köp och försäljning.
Detta medför att köpare får en värdestegring på sin lägenhet som i procent motsvarar genomsnittet av alla lägenheter i Oslo, säger Obos-vd:n Daniel Kjørberg Siraj i en kommentar.
Ett fallande boprisindex innebär i sin tur återköp till lägre pris. Blir Bostart-försöket lyckat kan Obos komma att bruka samma metod även i andra projekt, heter det vidare.
Bland svenska bostadsutvecklare verkar JM brett i Norge, bland annat i Oslo-området. Bonava bedriver verksamhet i Bergen-regionen. Bland bredare byggbolag utvecklar Peab och Skanska bostäder i det västra grannlandet."
Intressant.
Ja, också en lösning på den fungerande bostadsmarknaden. 🙂
Vidare ska även JM nu rabattera ut sina bostäder med upp till 20%: https://www.di.se/nyheter/jm-sanker-priser-pa-byggprojekt/
Priset för en förort läget, dåligt koppling till söder, ingen sjö utsikt, är fortfarande för dyrt. Det är lätt att hitta bostad i samma pris på söder.
Skanska nöjer sig än så länge med busskort till sina bostadsköpare.
Tycker det är en lite rolig modell. Man får rabatt men måste (om jag förstår upplägget rätt) sälja till bostadsutvecklaren i framtiden till förutbestämt pris, som på ett ungefär kommer ligga i linje med snittet på marknaden.
Jag kommer ihåg när lägenheter i nya Hammarby Sjöstad fick "sockras" med att man fick en Toyota Prius om man tecknade sig för en lgh
@Bengt Hansves: I DDR fick man väl både lägenheten och Trabanten gratis väl? I Jugoslavien fick man gå iväg på partimöten stup i kvarten och fick fina tomter och lägenheter vid Europas kanske vackraste solkust i utbyte mot lojalitet för partiet och marschal Tito.
Sen får man inte glömma familjebilen och trotjänaren som än idag rullar på vägarna i f.d. SFRJ, Zastava 101 "Stojadin" (sto jedan som betyder etthundraett") som man kunde glida runt med vid adriatiska havet. Den gula fanan (den var oftast gullackad) som med adriatiska havet i bakgrunden lätt kan förväxlas med den svenska fanan.
Boendet var i princip "gratis" i forna DDR ja!
Detta eftersom hyrorna var frysta vid 1949 års nivå. Staten gav även stora subventioner till byggandet av nya moderna bostäder i nya förorter av "Plattenbau"-modell där de lyckliga socialistiska människorna skulle frodas och trivas. Dvs precis som i miljonprogrammets Sverige.
Trabanten var dock inte gratis utan kostade pengar, dvs Kalle-Anka pengar i form av DDR-Mark och krävde 10-12 års väntetid. Men eftersom det heller inte fanns så mycket annat att köpa så och boende, mat och barnkläder fr.f.a var kraftigt subventionerade…
Ett mycket stabilt och förutsägbart system.
De medborgare i arbetar- och bondestaten som bodde i ett eget hus – vilket var fler än man skulle kunna tro, oftast byggt på 10-30-talen sparade genom att tegelsten för tegelsten, gipsskiva för gipsskiva och målarburk för målarburk investera i den egna bostaden även om så gott som allt byggnadsmaterial gick till "Plattenbau"
Har en fantastisk bild på en röd Zastava "Yugo" vid det azurblå Adriatiska havet men med Montenegrinska regplåtar tagen när bussen jag åkte med gjorde en "khava pauza" på dva deset minuta
@Bengt: LOL….goda tider det där. Minns när jag var nere i Kroatien på 90 talet när dom fortfarande körde med dinarer. Gud vad man kände sig rik när man hade hela b-slungan full av sedlar. Mångmiljonär. Tyvärr var ju priserna satta där till. 🙁
Boendet är ju inte en av de saker man utan vidare kan välja bort. Problemet är ju alla de som köper större än de har råd med.
Var realistiska med era inkomster.
Apropå långsiktighet. Om jag uppfattat det hela rätt är det vanligt att man i USA tar bolån med bunden ränta på 30 år. Stämmer detta och varför ser man så olika på bolån i USA och Sverige? Hur ser det ut i övriga Europa
Korrekt, lån på 30 eller 15 år til fast ränta är vanliga i USA (sen kan man omfinansiera osv men det är en annan sak). Denna ränta är dock normalt betydligt högre än det man får på rörliga lån i t ex Sverige och Danmark.
Exakt återbetalningstid är oklart. Formellt cirka 30 år i många länder men det går säkert att omfinansiera.
De har vad jag förstår också normalt förfarandet att huset/fastigheten utgör en absolut säkerhet för lånet, dvs lämnar man huset är man inte personligt ansvarig för skulden som man är i Sverige om man tvingas sälja med förlust och har mer i lån än man får vid försäljningen.
Det stämmer, mindre risk för hushållen men större risk för bankerna = högre räntor (allt annat lika).
Har hus i Tyskland. Vanliga här är bundet 10-15 år. (tror inte ens det går att enbart ha rörligt)
Tror den allmänna uppfattningen här är att det är mer förutsägbart, stabilt än rörligt – både för låntagare samt bank. Eftersom man amorterar snabbare, är det kanske också lite mindre fokus på just räntan
På tal om något annat, just nu har jag bud på fyra olika radhus/lägenheter – samtliga 400 000 till 500 000 SEK under utgång. Samtliga mäklare har fört fram budet och meddelat att säljarna behöver fundera.. Spänning är olidlig 😉
Samtidigt kommer det ut fler och fler objekt omkring Stockholm där priserna har sänkts, visning och inga bud.
Första samtalen – jag ska påbörja en diskussion om mäklarna och deras förväntningar på marknaden, behöver veta om ert bud fortfarande gäller.
Folk är bara sur för att dom måste återgå till verkligheten. Tänk att kunna äta ute varje dag och festa varje helg och ändå ha råd med en schysst q5 eller v60.
Nu börjar folk inse att dom är lönearbetare.
Hård verklighet.
Verklighetens folk…
Opel, Skoda, IKEA, Ge-Kås…
* Cigaretter: 3 pkt. á 65:-/st per vecka ca 10 000:-/år
* Cafe Latte: 2 – 3 st. per vecka á 45:-/st. ca 5600:-/år
* Uteliv (bio + restaurang + nattklubb + taxi)
10 ggr. per år á 1700:- – 1800:- per gång ca. 17 000:-/år
TOTALT: 32 000:- – 33 000:- per år i mycket onödiga kostnader!
Då har jag INTE räknat med att köpa "tjafs" på H&M för 200:-/vecka eller resa till Thailand för 8000:-
Varför är det sämre att gå på bio eller nattklubb jfrt med att göra helt meningslösa bussresor till Paldiski eller vart det nu är du är och åker trådbuss och håller på?
Bengt tjänar ju in resan till Paldiski Beach med sina inköp i östled. Därför är det "bättre"?
Bengt: Glöm inte vinboxen för vanligt "fölk". 4 boxar i veckan á 190kr= 760 riksdaler i veckan, 3040 i månaden och 36 480riksdaler om året.
Finns möe å spara på.
Jag röker inte, jag dricker inte latte, jag dricker inte alkohol eller kör dyr bil men jag ljuger så förbaskat 😛 (tror det var Robert Gustafsson som sa nåt liknande nån gång 🙂
Det verkligt intressanta är att så många inte på det minsta sätt kan tro att deras personliga ekonomiska utveckling kan röra sig i negativ riktning utan att allt bara ska fortsätta uppåt.
Jag har den djupaste sympati för den med ett lågavlönat jobb som sliter med att få ihop allt, men den familj med två välutbildage och -avlönade föräldrar som bränner allt varje månad och inte har ett rejält buffertsparande bara för att man väljer att åka BMW eller Audi (gärna två stycken) istället för att dra ner lite och skaffa sig marginal får fan skylla sig själva den dag skiten träffar fläkten. Synd om eventuella barn dock…
Man får nog mycket hus för pengarna i Paldiski. Och Talinn är väl en ort med högskola får man förmoda.
@ben Dover!
Synd, skam, skuld och på nattklubbar etc. är det bara "dåliga fruntimmer" som lockar dig i fördärvet!
Detta sade min gamla ömma moder!
@mr.Knowit All
Efter 4 år med min sparsamhet ovan har man kontanter till en ny begagnad Skoda för 120´! Och eftersom man har sin bil i minst 10 år om man köper själv så byggs kapitalet på!
@Ben Dover o @least!
Palanga har en helt otrolig beach och ett hårt tryck på den nästan "sodomiösa" nattlivet… 😉
Ryssar _kan_ festa och dessutom är det bara några mil till Kaliningradenklaven med Königsberg!
Nästan lite granna som "Full Moon Party" på Koh Pah Ngang …
https://www.youtube.com/watch?v=RgFk1Wupp1w
En bekant drog faktiskt med mig till Koh Pah Ngang i mitten på 90-talet.. :-O
https://www.youtube.com/watch?v=oCntT-pDLu8
@Stefan Larsson
+100 !!
* Uteliv (bio + restaurang + nattklubb + taxi)
10 ggr. per år á 1700:- – 1800:- per gång
Hur i helsike får du detta att gå på 1700-1800? Tycker att går man på en förlängd aw där maten på sin höjd är en dimmig pita med kebab på medis ligger man 2k back dagen efter.
Bengt:
Du ser så klart ut som en idiot när du skriver om svenska nattklubbar som syndiga och sen rekommenderar en massa turistställen med "sodomiöst" nattliv. Är det månne svenska kvinnor du inte klarar av?
@Ben Dover!
jag går INTE ut i Sverige!
Jag går heller INTE ut utomlands !
Dock har vissa (f.d) kamrater dragit väg med mig på diverse skumma ställen…. Som Palanga och Full Moon Party på Koh Pah Ngang. Tillfällen som INTE gav mersmak ..
Det är för kallt för att gå ut i Sverige med undantag för några veckor i Maj varje år 🙂 Enda gången på året som folk ler lite lätt på gatan.
Nu är jag i branschen och jag själv skulle aldrig köpa nu. Inte ge ett sådant råd heller även om han/hon (nej jag skriver inte hen) tänker bo på samma ställe 10-15år.
Vänta tills vi får en rejäl prisnedgång, sen köper man. 35-45% sen kan man börja fundera på att köpa något. Hyreshus kanske?
Men att köpa nu för 5milj och bo där i 15 år är otänkbart för mig. Det som värderas för 5 milj idag kommer jag nog kunna köpa för 3 om ett litet tag. 😛
Lite kul att det blivit ännu krångligare med könslösa pronomen för vissa.
Texten "denne" har ovan bytts ut till "han/hon (nej jag skriver inte hen)".
Dock saknar meningen syftning så inget av alternativen han, hon, hen eller denne fungerar i strikt mening, men det är sådant som man får leva med.
@mr.Knowit All: Vilken bransch? Vad vet du som inte vi andra vet?
https://www.di.se/nyheter/experten-i-di-tv-riksbanken-far-inte-bli-for-enogd/
”Mina tankar är hemska. Om den svenska inflationen helt plötsligt hoppar upp en halv eller trekvarts procent, ska vi då räkna bort energipriserna för att slippa höja räntorna?”, säger Peter Malmqvist."
När man läser detta kan man nästan tro att fler än jag tror att Riksbanken försöker slippa att höja räntan.
Det är klart att de försöker undvika höja räntan TILL VARJE PRIS. Det innebär stegrad krona =exporten bombar och bostadsmarknaden atombombar. Det innebär förmodligen , med tanke på välfärdsskulden något i nivå med Grekland som värsta scenario. Bästa scenariot är väl Finland… Och grannarna har inte en miljon arbetslös , fel/outbildad arbetskraft heller
Inflationen kan inte "hoppa upp" annat än om parterna bestämmer sig för betydligt högre löneökningar. Liten chans till det.
Jag hänger med i ditt gäng av troende. Ska bli spännande och se ur man fortsätter manipulera KPI för att tex lotsa sig förbi kraftigt höjda bränslepriser.
Tror man nu inför ett fast KPI: KPI-RB, alltid 1.99%, dvs vi ligger nästan på inflationsmålet men inte tillräckligt för att höja räntan.
Höjer man nu så vet man att man dödar det mesta i den dopade högkonjunkturen. Så bättre skjuta på smällen lite tills RB får en ny ledning som man kan skylla kraschen på.
@Bengt Eriksson: Fast Riksbanken har aldrig gjort ränteförändringar baserat på hur KPI eller KPIF ser ut just nu, utan på prognoser om hur KPI eller KPIF kommer att se ut i framtiden.
Engångseffekter som skickar upp KPI nu kan få konsekvenser för ökningstakten även i framtiden men de är långt ifrån säkert, och kräver att tex takten i löneökningar blir större.
Riksbanken vill framför allt undvika sitt misstag från 2010-2011, där man höjde räntan "för tidigt" och sedan var tvungna att sänka igen. Kanske tänker man sig att en inflation nånstans kring 2-3% inte är så farligt om det får vara så ett tag, istället för att sänka ekonomin med räntehöjningar i förtid.
Vi får se, kanske vänder konjunkturen innan dessutom (2019/2020) och då blir det inte heller några räntehöjningar.
Inflation på 1-3% ligger inom spannet. Riksbanken agerar när den tror att inflationen är varaktigt på väg ut ur spannet. Behöver troligtvis ligga ganska länge över 2.5 % innan den risken blir överhängande.
Nja, det är ett vanligt tolkningsfel — toleransintervallet är inget målintervall. En inflation som är permanent på 2,9% och som prognosticeras ligga på 2,9% under evig tid skulle leda till reaktioner (räntehöjningar osv).
Detta brukar RB påpeka i sina penningpolitiska rapporter. Citat från september-rapporten, sid 4:
"För att illustrera att inflationen inte kommer att vara exakt 2 procent varje månad används ett variationsband som sträcker sig mellan 1 och 3 procent, vilket fångar cirka tre fjärdedelar av de historiska månadsutfallen av KPIF‐inflationen. Riksbanken strävar hela tiden efter att inflationen ska nå 2 procent oavsett om den i utgångsläget ligger innanför eller utanför variationsbandet. "
@iblandekonomi, håller helt med om att det är en prognos. Man kan inte agera utifrån en enskild månad. Men nu gäller det att runda KPI på sikt.
@Joakim, man frångick 2 % målet och införde tyvärr ett vidare intervall för att slippa besvärliga röster för räntehöjningar om vi går över 2%..
Och att man höjde räntan 2011 anser inte jag var ett misstag. Misstaget var att sänka för mycket därefter. Nu sitter vi med vriden bostadsmarknad och en industri som lever på kronförsvagning. Och strukturellt enorma problem.
Men finansmarknaden gläds.
Bengt, nej, som RB själva beskriver det så är det alltså ett "toleransintervall" och inte ett "målintervall". Men det är riktigt förvirrande och feltolkas, så förmodligen var det ett misstag att göra så.
RB fick mycket kritik, rätt eller fel, för att höja räntan för tidigt. Vi hade väldigt låg inflation också under åren därefter (vilket jag personligen tycker var riktigt bra), även efter räntesänkningen.
@Bengt Eriksson:
+100 !!
Kloka ansvarsfulla råd som egentligen borde kommit från våra politiker, Björklund visade prov på motsatsen, främst unga där många saknar erfarenhet och kunskap är det viktigt att lära ut ett sunt ekonomiskt tänkande om man hyser omsorg om den egna befolkningen och utvecklingen av svensk ekonomi på sikt.
https://www.di.se/nyheter/skanska-ska-locka-bostadskopare-med-gratis-busskort/
Gratis busskort i 2 år: Passa på nu!
.. och glass, ballonger och tramp-bilar till barnen ! 😉
Det är bara singlar som köper nybyggnation i hopp om att dom kommer locka till sig en hona. Familjer köper hus utanför. 🙂
18 000 kr med andra ord. Hur många månaders hyra är det? Inte särskilt många misstänker jag. Dessutom är det till gagn för byggherren också. I Stockholm Stad får man rabatt på p-talet om man ger gratis busskort till de boendena. Parkeringsplatser på nybyggen i Stockholm Stad är dyrt att uppföra eftersom man tvärvägrar de i gatuplan.
https://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=1798187
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
En fraga gallande kopa bostadsratt for att bo tillfalligt. Kommer flytta till ny ort inom kort dar hyresmarknaden ar extremt tuff. Kan kopa lagenhet (agarlagenhet) och binda rantan och anda ha ett netto pa ca 5000 SEK gentemot en likvardig hyreslagenhet och annu storre vid rorlig ranta, och da dessutom i storre grad kunna valja var i stan jag vill bo. Transaktionskostnader for bade kop och salj ar intjanade efter ca 1,5 ar. Planerar att stanna i kanske 3-5 ar, troligen inte langre. Forandrar det din syn pa att eventuellt kopa tillfalligt? Rorlig ranta ar val det mest troliga med krot tidshorisont och da ar transaktionskostnaderna formodligen intjanade redan efter ca 1 ar.
Hur stor förlust tål kalkylen map köp/sälj?
Du nämner 5000/månad, 5 år , det blir ca 300 000.
Vad är det i % förlust, 5-10-25-50% av köpeskillingen?
Var en valdigt grov kalkyl pa en kopesumma pa ca 2.5-3MSEK. Ca 2% bunden ranta och fastighetsskatt ger finansieringskostnad pa ca 8000 SEK per manad. Motsvarande lagenhet kan i hyras for runt 12-13000, dvs ca 5k mer per manad. Rorlig ranta ger en ytterligare besparing pa ca 2500 kr/manad.
Sa svaret pa din fraga ar att 300k motsvarar runt 10-15% av kopeskillingen. Inser att jag sjalv svarar pa min fraga har och far forsoka fundera pa om ett prisfall pa 10-15% ar troligt pa den marknaden inom min tidsperiod. Tack for hjalpen pa traven.
Räknar du in driften av huset i dina 8000 SEK/mån?
3k i ränta på 2,5 miljoner vid 2%… med rörlig ränta sparar du 2500 och får alltså en ränta på……!?!
Gunanr-
nu raknade du val lite fel va? 2% pa 2,5MSEK ar drygt 4000. Jag r`aknar pa 3MSEK och 2% = 5k per manad i ranta. Rorlig ranta pa ca 1%. Jag raknar netto efter ranteavdrag osv. och det ar inte Sverige det galler.
Joakim- det galler en agarlagenhet dar skatt/manadskostnad ligger nagonstans runt 3k per manad, potentiellt lite hogre. Dvs, inget ovrigt underhall medraknat. Bor givetvis vara vart att ta i beaktning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ber om ursakt for mitt spammande med borttagna kommentarer. Blir massa dubbelpostningar. Admin far garna ta bort mina raderade kommentarer.
Cornu
Bra skrivit!