Dags för en liten odlingsrapport så här i sommarvädret. Det mesta är nu sått eller utplanterat, även om en del kvarstår. Foton följer.
Fyra nya bänkar i år. Hönshus och voljär längst bort i bild. Växthus till höger. |
Till grödorna i år hör jordgubbar (sedan förra året), vitlök, nya krusbärsbuskar, blomkål, brysselkål, spenat och grönkål, samt ruccola, machesallad och frilandsgurka. Detta är vad som hittas på bilden ovan.
Det ska sättas sparris i en bänk, men där kan man inte grunda med markduk eftersom sparrisen som perenn växt behöver komma mycket djupt över tiden. Så vi har använd markblad istället. |
Det växer i växthuset. |
I växthuset finns förstås tomat, paprika, bönor, aubergine, ett litet clementinträd, förodlad brysselkål och blomkål.
Aubergine. |
Gurka blev det så mycket av förra året, så det räcker med gurkan i drivbänk. Svartrot i en hög gammal sockerhink nere till vänster.
Murade odlingsbäddar på sluttningen har gjorts iordning. |
Runt gårdscentrum finns det fornlämningar i form av odlingsterasser från stenåldern, då mitt berg var en udde ut i havet och man byggde terasser för att kunna odla på i kustlandskapet. Det har även hittats ett yxhuvud och en pilspets. De terasser närmast huset, som vi börjat återställa är dock inte inom det fornminnesmärkta området.
Väldigt bekvämt att kunna stå och arbeta med odlingarna i bordshöjd, så har ni gamla terasser eller har möjlighet till det kan det rekommenderas.
Än så länge är det morötter, rädisor, lök och majrova i terasserna. Det ska även bli pumpa framöver, fast då antagligen i stora odlingskrukor.
Kryddhyllan direkt utanför köksingången. |
I kryddhyllan frodas förstås den perenna oreganon. Till detta är även koriander, persilja, dill, basilika, salvia och pepparmynta sått, samt en del solrosor för att rotera det man inte kommer åt och hade potatis förra året.
Vi har även satt körsbärsträd och plommonträd, samt beskurit ner cideräppelträden tidigare i vår. Vi får se hur det blir med cidern dock, för det verkar vara dåligt med blommor på ciderträden sedan beskäringen.
Hur ser dina egna odlingar ut i år? Hur gick det förra året?
17 kommentarer
Ser fint ut!
Grönkålen överlevde vintern och blommar för fulla muggar. Det leder dock till att den blir oätlig och måste tas bort, men eftersom jag gillar pollinerare får de stå till de blommat ut. En granne några kvarter bort, tvärs över morotsåkern har bikupor 🙂
Mina 4 fruktträd bar enormt mycket blommor så med stödvattning väntar jag mig en god skörd. Bären tar sig fint också. Hallonen får man som vanligt jaga överallt.
Tips: använd inte glättat reklampapper i botten på odlingslådorna, ta vanligt tidningspapper.
Markbladet är tyckt på vanligt gammaldags tidningspapper och inte glättat! 🙂
Cideträd var det ja…
Var är ganjan?
Var är vallmon?
Fick du reda på vad för äpplen som användes för cider-tillverkningen, och ungefär i vilka proportioner? Hur blev cidern?
Alla detaljer får du ta med Lena, eller se tidigare inlägg
https://cornucopia.cornubot.se/2017/10/gastinlagg-gora-cider-hemma.html
Cidern blev fantastiskt fin, omtappad nu. Ska väl tillföras lite socker för att få lite bubblor också innan buteljering.
Dom små palsternackorna som inte hann växa färdigt riktigt i höstas har klarat vintern bra och har nu tagit fart ordentlig.
Fullvuxna palsternackor klarar sig utmärkt över vintern om man vill ha färska sådana, men man måste täcka dom annars får man inte loss dom ur tjälen.
Tyvärr kan jag inte "skryta" med sådan odlarmöda…
Min gamla ärvda krusbärsbuske verkar tyvärr heller inte i år bära fram några blad och än färre bär… 🙁
Någon som kan ge några råd? Jag har bytt jord – från seg hisingslera till sådan där "barkmull" i rektangulär hårt packad plastpåse modell större men ack.. Intet resutat..
Visst! Jag skulle kunna köpa en ny krusbärsbuske men då blir det ju inte samma sort som den gamla ärvda och säkert mer än 100 år gamla…
Dock! Jag har några bär från den sista gång den bar skörd nedfrysta och frågar mig om jag skulle kunna dra upp en ny buske ifrån dessa ?
Pinka runt den, så kanske den går igång.
Ska du föröka?
Enklast är att trycka ner några lämpliga grenar i marken.
Då kan ju grannarna se ! :-O
Busken är en gång omplanterad och då gav den bär … Men, så plötsligt en sommar så satte den inte ens blad och det var några år sedan…
Testat att just trycka ner grenar i marken men icke… 😮
Fina bilder med gör-dert själv känsla, I Like (med tanke på tidigare om vad som går hem). I princip handlar min inställning att om det går att lära sig något så är det bra. Och jag lärde mig något av att läsa detta inlägg. Tummen upp igen!
Kanske är lite blödig just nu då vi släpade ut köket och vardagsrummet och lade nytt golv, och sen släpade in och monterade allt igen idag. Ja, jag kör enligt ditt mantra att hålla på tills det är klart, men gamla kroppar värker mer än ungas. 🙂
I trädgårdslandet växer nu ca: 50 vitlök, 50 purjolök, 30 potatis, 70 rödlök, 3 squash, 12 grönkål, 1 rad med mangold, 5 meter ärtor som börjar titta upp, lite morot-sallad och dill. Ute på altanen står 6 hinkar med tomat och 5 hinkar med busktomat. Äppelträden och päronträdet har blommat för fullt och det ser även lovande ut med vinbär och hallon i år. Sedan blir det även en höstsådd framåt sommaren. Vi brukar klara oss på "grönt" fram till november, lök längre än så.
I år satsar jag mer på att odla perenna grönsaker. Dels har jag köpt plantor på en lokal skogsträdgård, dels har jag köpt fröer, dels har jag fått plantor från folk i byn (om ni inte har det redan, starta en lokal växtloppis på fb tex). Fleråriga grönsaker, och vilda ätliga växter har ofta mycket, mycket högre näringsvärde än de vanliga grönsakerna, dels pga att växtförädlare premierat andra egenskaper, dels pga att de fleråriga oftast har bättre rotsystem, och kan börja växa snabbare.
Ser fram emot att bli mer oberoende av fröförsäljarna. Annars är det nice att fylla tallriken med ätligt ogräs, typ nässlor, kirs, målla, maskros…
Odlar inte själv. Men har vuxit upp under liknande förhållanden. Min far var också månskensbonde vid sidan av sitt företagande och är fortfarande nästan lika aktiv som pensionär. En härlig livstil men kräver att man är en person med mycket energi. Själv nöjer jag mig med två katter och ett äppelträd, som i år blommar för fullt.
Inga problem med skogssniglar? De är ett enormt gissel på östkusten. De bruna alltså.